Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Haszonélvező anyós és a panelprogram

2011. június 06. - zugügyvéd

Sokan nem tudják, hogy az ingatlanra telepített  haszonélvezeti jog pontosan milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár, mennyiben kell hozzájárulni az esetleges felújítási, fenntartási költségekhez.


Tisztelt Ugyved ur!


22 eve halt meg a ferjem, azota az anyosom velem el. A 65m2-es panel lakas fele az enyem, a masik fele a lanyome akinek a reszen az anyosomnak haszonelvezeti joga van. A rezsihez 20ezer forittal jarul hozza. A lanyom, aki 30eves es 3 eve nem el velunk szinten 20ezer forinttal jarul hozza a rezsihez. 4 eve a lakas harom nyilaszarojat kicsereltettuk, a negyedik nyilaszaro az anyosom szobajaban van.

A tarsashaz most az Oko-program kereteben felujitja az epuletet,a negyedik nyilaszaro csereje is esedekes lenne. En azt gondolom, hogy ennek az anyagi resze az anyosomat terhelne, viszont o arra hivatkozik, hogy a lakas a lanyome, ill.,hogy o mar nem sokaig fog itt lakni. (Ezt 12 eve mondja.)

Tehat ahogy a fentiekben irtam, a lakas fele a lanyome,es azon a fel reszen az anyosomnak haszonelvezeti joga van. A kerdesem az lenne, hogy van e kotelessege a lakas felujitasaban reszt venni anyagilag.

Varom a hozzászolok velemenyet, a haz felujitasa julius vegen kezdodne.
Koszonettel
 

 K. I.
 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr662961671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doe, John 2011.06.06. 15:32:31

Most még egy komment se látszik.

isti77 2011.06.06. 15:49:14

Az anyósnak igaza van, a felújítás költsége valóban nem őt terheli, hiszen ő nem tulajdonos, csak haszonélvező. A rezsihez hozzájárul, tehát azt sem lehet rá mondani, hogy csak "élvező".
Mindenesetre finom kis helyzet lehet, anyós és meny kettesben egy lakásban, biztos jó a hangulat.
Mennyi lehet egy panellakás havi rezsije? Gondolom a posztíró is hozzájárul legalább annyival, mint az anyósa és a lánya. 60 ezer? 65 négyzetméterért? Úgy hogy csak ketten lakják és fogyasztják a vizet/villanyt/gázt? OMG.

Leslieke 2011.06.06. 19:06:54

@isti77: A magyar jogrendszerben a haszonélvezeti jog erősebb, mint a tulajdonjog.

"Haszonélvezeti jog

A haszonélvezet jogosultja az a személy, aki egy adott ingó vagy ingatlan tulajdonjogával nem rendelkezik, de azt birtokolhatja, használhatja és a használatból eredő hasznokat élvezheti. Időtartamát tekintve beszélhetünk meghatározott idejű vagy holtig tartó haszonélvezetről. A haszonélvezet időtartama alatt a tulajdonosnak nincs joga a birtokláshoz, a használathoz és a hasznok begyűjtéséhez, kivéve ha azt a haszonélvező átengedi számára. A tulajdonos a tulajdonjogot bármikor átruházhatja vagy eladhatja, azonban ez a haszonélvező személyét nem befolyásolja, így az eredeti haszonélvező továbbra is a dolog haszonélvezője marad a haszonélvezeti szerződés szerinti időpontig. A haszonélvezeti jog nem ruházható át, nem adható el!"

Mivel a tulajdonosnak esélye sincs a haszonélvező beleegyezése nélkül hozzáférni a tulajdonához, így a haszonélvezőnek illene hozzájárulnia a felújításhoz. Törvénytől és jogtól függetlenül, szerintem.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.06.06. 19:50:25

Mivel ez nem független hanem egy jogi blog sőt a tulajdonos legkésőbb a haszonélvező halálakor hozzáfér a tulajdonához, ezért a törvény kifejezetten és szó szerint úgy rendelkezik, hogy a fenntartással kapcsolatos költségeket a haszonélvezőnek kell viselnie, ellenben az egyszeri (felújítási)költségek a tulajdonost terhelik.

Vagyis a haszonélvező elég ha a rezsit stb. (rá eső részét) fizeti; az ilyen felújítást a tulajnak kell punktum.

Zugi akár rómi jog szigorlati kérdéseket is felvethet, ha gondolja; ezek után miért ne.

róth manó 2011.06.06. 21:13:05

@Pascal: Nálad a pont. Várom a római 12 táblás törvénnyel kapcsolatos posztokat. Talán még Zlinszky prof. is hozzászólna.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.06.06. 22:38:29

@róth manó: "római 12 táblás törvénnyel"

Mózes jön le a hegyről. Elészaladnak a srácok: -Mózes! Mi volt?
-Van egy jó és egy rossz hírem.
-Mondd a jót! -Sikerült lealkudnom tízre
-És a rossz?
-A "Ne paráználkodj!" még mindig közte van.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.06.06. 22:51:24

Ez nem az te...

ebben ilyenek vannak "Si ambo praesentes, solis occasus suprema tempestas esto"; melyet egyébként ma sem ártana figyelembe venni.

penelope garcia 2011.06.06. 22:57:43

Juj, ez milyen beteges egy kapcsolat lehet.
Együtt lakni az elhalt férjem anyjával évtizedeken át... képzelem, milyen élet lehet. Se pasi, se szórakozás, se felszabadultság... brrrrr

Ööö 2011.06.07. 08:07:53

@Pascal: mint nem jogász kérdezem. Ki definiálja a rezsi fogalmát? Mert mondjuk a vízdíj egy havonta megjelenő költsége a lakhatásnak. De nyílászáró csere is is, csak nem biztos, hogy egy összegben kell kifizetni. Másrészt a kérdésben jelzett 3, már kicserélt nyílászáró eddig is csökkentette az anyós (havi) fűtési költségét (rá eső részét).

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.06.07. 08:37:27

Valami ilyesmi van a szövegben, hogy a haszonélvező "viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével" - nem nehéz megállapítani (ha másképp nem egy polgári bíró igen nagy valószínűséggel meg fogja), hogy az ÖKO-program keretében végzett felújítás - ha nem rendkívüli felújítás akkor ugyan mi az?

Az sem áll meg, hogy az ilyen rendkívüli felújítás miatti megtakarítás vagy akár jövedelem-növekedés ne illetné meg jogosan a haszonélvezőt (kvázi "le kellene tőle vonni" ahogy írod), az elv "usus et fructus": használja és élvezi gyümölcseit.

megadeth1 2011.06.07. 09:04:04

Érdemben nem tudok hozzászólni, de félórája azon filózok, hogyan lehet egy ilyen csapdából kiszabadulni...Ha a férjem meghalna, anyóssal max 22 napig bírnék együtt élni, vagy még addig se. Gondolom, eredetileg anyósé volt a kéró, szomorú, h meny ilyen sok év alatt addig jutott, h papíron van egy fél lakása.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.07. 09:46:55

anyós csak a folyton fölmerülő fenntartási költségekhez kell hozzájáruljon, a felújítás -- amennyiben nem szigorúan állagmegóvó jellegű -- elvileg a tulajdonosokat terheli.
nyilván el lehet vitatkozni azon, hogy az ÖKO-programban való felújítás állagmegóvó jellegű-e, vagy sem, de az a szilád véleményem, hogy ezt egy polgári bíróság kb. öt perc alatt eldönti az anyós javára, pláne, hogy a rezsihez is rendszeresen hozzájárul.

@megadeth1:
"Gondolom, eredetileg anyósé volt a kéró, szomorú, h meny ilyen sok év alatt addig jutott, h papíron van egy fél lakása."
őszintén remélem, ezt nem úgy gondolod, hogy úgy kell lakást szerezni, hogy hozzámész valakihez, akinek van, aztán amikor kihalt (meg esetleg már az anyja is), akkor a tied... =)

megadeth1 2011.06.07. 10:42:51

@_drc_: nem, annyira azért nem vagyok véres szájú :-) Arra gondoltam, h huszonév alatt nem szerzett annyi vagyont, h vegyen egy lakást, ami valóban az övé. Én biztos azon lettem volna, h az első adandó alkalommal fogjam a gyerekem és elhúzzak, mert a haszonélvezettel terhelt ingatlan a legnagyobb szívás. Az ilyen öreglányok szoktak amúgy mindenkit túlélni.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.06.07. 11:09:17

Mondjuk a használat és a rezsi megosztása is megér egy-egy gondolatot; a levélíró az "anyós" szobájáról beszél, ez úgy teljesen rendben van, hogy ha van 2 hálószoba, az egyiket az anyós a másikat a levélíró használja, emellett a nappalit, konyhát, fürdőt stb. közösen.

A rezsi felosztása viszont nem tűnik jónak, 50% az anyós terheli 50% a levélírót, miközben a lánynak nem kell semmit sem fizetnie.

Viszont az ÖKO-felújítást 50% a lánynak, 50% a levélírónak kell fizetnie (többször beírtuk miért).

Ha nem a fentiek szerint történt a fizetés - a lány miért is fizet 20 ezer rezsit? - akkor akár visszamenőleg is számoljanak el, az anyós "szálljon be" az ÖKO-programba, nem azért mert be kellene szállnia, hanem azért, mert a leánynak viszont nem kellett volna rezsit fizetnie.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2011.06.07. 15:28:26

Pofon egyszerű. Kérni kell, hogy a zÖKO átalakítás havi részét a közös kőcségbe építve szedjék be, onnantól hamarjában rezsiköltséggé válik :)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.07. 17:53:06

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
talpraesett, ügyes megoldás!
még nem találkoztam vele, de tényleg kíváncsi vagyok, hogy működik-e ilyen a gyakorlatban?

@megadeth1:
és még mennyi ember él így, vagy még így se! te jószagú atyaisten...
süti beállítások módosítása