Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Dübörög az ügyvédkampány

2014. február 18. - zugügyvéd

Az úgynevezett ügyvédi összefogás formáció még plakátokon is kampányol többek közt a III. kerületi bíróság mellett.  Mindeközben a levelező listákon kortes levelek kőröznek. Soha sem volt még ilyen forró választási hangulat a kamara történetében.

Íme egy levél, reméljük Péter kolléga nem sértődik meg rajta, ha itt is közzétesszük:





 



Kedves Kollégák Kedves Barátaim,

 

Az elmúlt hetekben nyilván mindannyian kaptatok ilyen olyan furcsa leveleket, amelyek a Budapesti Ügyvédi Kamaráról, annak elnökéről, pénzügyeiről és működéséről illetve olyanokat amelyek a közelgő kamarai választásokról szóltak. Láthattatok utcai óriásplakátokat, olvashattatok újságcikkeket és hallhattatok interjúkat az elektronikus médiában is. Nem könnyű tisztán látni annak aki nem részese a kamarai életnek, nem követi rendszeresen a kamarai híradásokat. Ebben szeretnék röviden segítséget nyújtani és megkérni Benneteket, hogy gyertek el szavazni február 21-én pénteken. Most egy kicsit a kamrát is meg kell menteni, nemcsak én kampányolok a saját érdekemben. Miután én is megméretem magam a választásokon természetesen kérem, hogy szavazzatok rám is, de ne csak rám, hanem a csatolt listára is az alábbiak miatt.

 

Az Ügyvédi Összefogás néven jelentkező csoport de facto háborút hirdetett a jelenlegi kamarai vezetés és kamarai működés ellen. A csak néhány iroda körül csoportosuló, jól körülhatárolható  csoport egy olyan új kampányt indított ami eddig ismeretlen és teljesen idegen a kamara történetében és merőben új helyzetet teremtett. Azt mondták, hogy nekik senki és semmi nem kell ami eddig volt, mindent tagadni kell, ami eddig történt és aki nincs velük az ellenük van. Programjuk minden pontja vagy már megvalósult, vagy amúgy is napirenden lévő kérdés avagy a fantazmagóriák világából való vágyálom. Erre a programra és ezekre az emberekre nem lehet szavazni, mert tönkreteszik a tudatlanságukkal és tájékozatlanságukkal a hivatásunk kereteit és jövőjét! (Hogy rosszabbra ne gondoljak róluk.)

 

Negatív kampányt visznek, belekötnek mindenbe és minden aggály és alap nélkül ferdítik el és tagadják le a bizonyítható tényeket! Egy egyéni tagságon alapuló szervezetben egy pártszerű és -jellegű kampányt folytatnak jó eséllyel külső finanszírozásból. Senki sem állítja vagy állította, hogy a kamara tökéletes, hogy ne lenne bőven javítanivaló, vagy hogy ne lenne helye új résztvevőknek a kamarai vezetésben (ennek egyébként jó példája a csatolt lista, ahol az elnökség 15 tagjából 13 új tag lenne a mi javaslatunk szerint.) Eddigi tevékenységük egyetlen eredménye (túl a tagság nem kívánatos megosztásán) az ún. matrica-project elhalasztása – ha nem tönkretétele volt. Ez a project egy olyan okiratbiztonsági módszer lett volna, amelyet egyrészt a mai korban elvár a közvélemény az ügyvédi okiratoktól  másrészt olyan bevételt eredményezett volna a kamara számára amely hosszú távon biztosíthatta volna a tagdíj csökkentését, a biztosítási fedezetek növelését a díjak csökkentése mellet, továbbá az oktatási költségek fedezetét is előteremtette volna. Gondoljatok csak arra, hogy milyen megkerülhetetlen rendszert épített ki  a közjegyzői kamara mára, ahol pedig jóval kisebb a taglétszám.

 

Kérem olvassátok el az alábbi felhívást és ennek fényében minden mást, amit eddig és eztán kaptok. Tiszteletben tartva természetesen kinek-kinek az egyéni meggyőződését, de kérem gyertek el szavazni a mellékelt listára. Fontos, hogy mindenki a teljes listára szavazzon, mert ellenkező esetben megoszlanak a szavazatok és akkor hiába az egész. Terjesszétek ezt a levelet ismerőseitek körében is, hogy minél többen legyünk, mert nagyon szervezett csoporttal állunk szemben.

 

Üdvözlettel: Péter

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr845820628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guy 2014.02.18. 12:40:47

Szóval a matrica biztosította volna a tagdíjcsökkentést valamint a biztosítási fedezetek növelését azáltal, hogy az ügyvédek befizetik az ehhez szükséges összeget (akár a többszörösét) a matrica megvásárlásával....

Én továbbra is a QR kód mellett vagyok (fizetni is hajlandó vagyok érte - 10-20-50 forintot,az elektronikus aláírás költségét), a matrica egy múlt századi megoldás.

Ami még kellene az ügyvédségnek:

- okiratokról hiteles másolatot készíthessenek, aláírás mintát készíthessenek minden esetben (több ügyvéd van, mint közjegyző, logikus, hogy a saját ügyfeleiknek készíthessenek hiteles másolatot, és az ügyfélnek ne kelljen elgyalogolnia az ügyvédtől közjegyzőig - az idő pénz)
- jogszabályfigyelés a kamara által és a jogszabályok változásának közzététele (jelenleg a legtöbb szakmai rendezvényért pénz kérnek, jó lenne, ha interneten egyszerűen közzétennék a szakmai anyagokat - pl. új Ptk-ról még nem kaptam könnyen érhető leírást arról, hogy mi változott, csak több száz oldalas könyveket - amik egyébként nagyon hasznosak, ezt nem vitatom, de a többezer ügyvéd szinte biztosan nem fogja elolvasni őket március 15-ére)
- A JÜB rendszert az ügyvédek érhessék el ingyen, ne kerüljön többezer forintba egy személyi igazolvány ellenőrzése
- érhessük el azt a nyilvántartást, ami alapján megtudhatjuk, hogy az ügyfeleink adósainak milyen vagyonuk van - a végrehajtás és a perek ugyanis jelenleg jelentős költséggel járnak, és nem tud az ügyvéd tanácsot adni az ügyfélnek, hogy érdemes-e megindítani az ilyen pereket, eljárásokat
- a kormányzatban aktívan vonják be a jogalkotási folyamatba az ügyvédeket, és ne alkossanak nélkülük jogszabályokat- a jogot elsősorban (különösen a polgári jogot) az ügyvédek, jogtanácsosok szolgáltatják, és egyelőre úgy látom, hogy semmi beleszólásuk nincs a dolgokba, a jogalkotók jórészt elméleti szakemberek, emiatt a jogszabályok az ügyvédek számára is nehezen értelmezhetők, pláne a lakosság számára.
- elérni, hogy a bírósági tárgyalásokat elektronikus eszközökkel (pl. videókonferencia) is meg lehessen tartani (az idő pénz, a talárt meg cipelni kell, tárgyalásokra meg főleg ügyvédek járnak :-))

reservoir 2014.02.18. 14:51:14

Mintha a mostani kamarai vezetés nem egy jól körülhatárolható kör lenne...

A programjuk napirenden van...igen, néhány éve...és marad is...

"Erre a programra és ezekre az emberekre nem lehet szavazni, mert tönkreteszik a tudatlanságukkal és tájékozatlanságukkal a hivatásunk kereteit és jövőjét!" Nagy szavak. Félelem a szó, amit keresel, Péter.

"kampányt folytatnak jó eséllyel külső finanszírozásból" - bizonyíték? Ja, hangulatkeltés. Lásd feljebb...

"minél többen legyünk, mert nagyon szervezett csoporttal állunk szemben."
Szemben álltok? Van egy csoport, aki kicsit mást szeretne...ti nem akartok versenyt, az altenatívát szembenállásnak érzitek és ki akarjátok irtani, mielőtt bekerülne. Ez mire is emlékeztet? Demokráciára? Nem-nem...

borzimorzi 2014.02.18. 20:23:19

@reservoir: Pedig de. Ugyanis a demokrácia lényege, hogy versenyezhetnek. Amúgy meg kik ezek az összefogásék? Nem a Fidesz holdudvarának azon jogvégzett tagjai véletlenül, akik hivatásukban finoman szólva sem voltak átütően sikeresek? S ezért most elhatározták, hogy ha már az ügyfeleket nem tudták elhódítani a tehetségesebb kollégáiktól, akkor más módon fogják meguralni a náluk jobb fejeket?

Üdv:
b

niklex 2014.02.18. 20:24:05

A szokásosan alkalmazandó klisék: nem a programokról vitáznak, hanem azt sulykolják, hogy "kis, körülhatárolható csoport", "külső finanszírozás", "tönkreteszi", stb., stb.

kutya vacsorája 2014.02.18. 21:05:51

ebből az egészből ért valamit aki nem budapesti ügyvéd? vihar egy biliben.

MacPhisto 2014.02.18. 21:32:13

@kutya vacsorája: Kurva sok pénzről van szó. Nem szarral gurigáznak a kampányolók és sejthetjük, hogy szeretnék viszontlátni ezeket az összegeket, minimum.

on.the.road 2014.02.18. 22:17:32

Az, hogy egy testületet a-tól z-ig lecserélnének, mindent elmond szándékaikról.
És miért viszik ki az utcára a kampányt?
Nem jó társaság ez.

2014.02.18. 22:28:25

Drága jó uraim!
Ez egy néhány ezer fős társaság BELÜGYE!
Péter nyilván ugyanaz a Dr. Köves Péter, akivel ma este Rangos Katalin egy órán keresztül beszélgetett a Klubrádióban.
Ebben elhangzott, hogy milyen visszatetsző, hogy a plakátokon folyó kampányt a hatos villamos utasainak is látniuk kell, amikor egyáltalán nem tartozik rájuk.
De vajon tartozik-e a Klubrádió hallgatóira?
Talán annyiban igen, hogy a beszélgetésből az jött le, hogy a fidesz akarja lenyúlni az ügyvédek zsebébe vándorló vaskos pénzeket is.

almatan 2014.02.18. 23:03:45

Az a helyzet, hogy ez egy másik Péter.
És épp az a gond, hogy ez belügy, mégis óriásplakátokon hirdetik városszerte, pedig ez az ügyvédeken kívül senkire nem tartozik. Szórólapokat osztogatnak, a megújulás jegyében valami kommunikációs zseni által tervezett XIX. századi designnal. Ez soha nem volt szokás, és csak úgy állítja be az ügyvédeket, mintha a néhányezer forintos tagdíj kifizetése tönkretenné őket. Igazán jól hathat az ügyfelekre, akik ezt mind látják...
A Fideszről meg csak annyit, hogy nézze már meg valaki, hogy milyen hirdetési lehetőségekhez jutnak! Akkor sorolom: m1, Hír tv, Echo Tv, Magyar Nemzet főoldal, Heti Válasz, közterületi Simicska érdekeltségbe tartozó hirdetőfelületek. Kihagytam valamit? És tényleg van ember, aki elhiszi, hogy ezt maguk finanszírozzák?? LOL
Ja, csak még egy adalék: vezetőjük Bártfai Beatrix, aki csak hogy egy példát említsek, Sukoró ügyben a Magyar Állam képviselője.
De persze a politikának biztos nincs köze a dologhoz... :)

Ne kövess 2014.02.19. 00:00:48

Péter kolléga = Dr. Köves Péter az évi 3-5 milliárd forint bevételt tervező Matrica Ügynökség Zrt :))) igazgatósági tagjává jelölt ügyvéd. Jelenleg mindössze kamarai elnökhelyettes, aki csak, hogy egy példát említsek, Sukoró ügyben Lauder képviselője. Ez utóbbit csak almatan felvetésére jegyzem meg, mert amúgy nem a politikáról, hanem a sok-sok talpas ügyvéd pénzének lenyúlásáról van szó, akik jelenleg is jóval nagyobb tagdíjat fizetnek a kamarának, mint az amerikai ügyvédek.

Sics68 2014.02.19. 07:38:59

Ebből nekem az jön le, hogy a jelenlegi kamarai vezetés is alkalmatlad, de akik felváltanák őket azok még rosszabbak lennének.

A jelenlegi vezetés keze is erősen a saját zsebe fele hajlik lásd matricázás, miközben nem nagyon látni sem azt, hogy bármi hasznosat-előre tettek volna a jogrendszerünkért, sem pedig hogy a vitatható erkölcsiséget képviselő ügyvédek ellen felléptek volna. ( Miközben tele törvényeink és jogrendszerünk intézményei egyaránt tele vannak közismert működési anomáliákkal... végtelenített előzetes, visszaélések egyes végrehajtási eljárások során, miközben a végrehajtás maga túl gyakran sikertelen, időtlen időkig húzódó perek... hol lépett fel a kamara, hol a nyoma annak, hogy napi szinten ütötték volna a vasat és tépték volna a szájukat egy ha nem is "jobb" de legalább működőképesebb és kiszámíthatóbb jogrendszerért ??)

Hány ügyvédet tiltott el/zárt ki a kamara etikai okból ..? ... Hány ügyvédet sitteltek le bűncselekmény miatt?

Legjobb tudomásom szerint utóbbi a magasabb szám, előbbi meg asszem nulla ... márpedig a lecsukott néhány ügyvéd az azért eléggé csak a jéghegy csúcsa...

---

Persze a puccskísérlet résztvevői se tűnnek makulátlannak :)

Sandor Akarki 2014.02.19. 14:05:11

guy bejegyzése az elején figyelemre méltő a "mire lenne még szükség" témakörben.

Amúgy, jogászok drágák, miért gondoljátok, hogy a pórnépre nem tartozik, hogy hogyan üzemeltek? Akik fizetnek a szolgáltatásaitokért azoknak minimum joguk van tudni, hogy mitől lehet jobb-rosszabb-olcsóbb-drágább amit kapnak. Szerintem.

mondtekiő 2014.02.19. 15:49:49

@borzimorzi: Nagyon magabiztos a szöveg! Ismersz közülük akárcsak egyet is vagy csak savazod őket? Történetesen többjüket is ismerem és amivel nem állnak rosszul az pontosan az ügyfeleik száma. De ez tökéletesen érdektelen. Te láttál mástól is programot? Akármilyet? Nem inkább ennek kéne feltűnnie? Meg annak, hogy a Rétiék hogyan lopkodnak tőlük? Januárban közzéteszik a programjukat többek között a tagdíjcsökkentéssel (lehet vitatkozni azon, hogy demagóg vagy sem), majd a Rétiék február elején bejelentik a csökkentést a kamara jó pénzügyi helyzetére hivatkozással. Miért? Januárban, decemberben, novemberben nem volt meg ugyanaz a lé? Téged nem bosszant, hogy totálisan idiótának és droidnak néznek minket a mostani vezetők? Ha mást nem csak azt tudják elérni, hogy tartsanak egy kicsit tőled, tőlem, tőle, már sokat értek el a kampányukkal. Hahó! Ébresztő!

mondtekiő 2014.02.19. 16:20:20

@on.the.road: Mi a gond azzal, ha egy választás során egy brigád teljes listát állít? Mégis mit kellett volna csinálniuk, felvenni a saját listájukra azokat akikkel nem értenek egyet? Vagy az jobban tetszene, ha leálltak volna mutyizni és a színfalak mögött osztozkodni a koncon? Akkor most nyugodtabb lennél és ők "jó társaság" lennének a te szemedben is? Mutyinak ott van a Réti paktuma a Pap Gézával a főtitkárságért. Valószínűleg sohasem fog kiderülni, hogy a másik főtitkár jelöltet mivel vették rá az elállásra, de biztosan nagyon elegáns tárgyalás lehetett. De azért az legyen világos, hogy ezzel a kis hercig paktummal a kamara 2.sz. vezetőjét mentesítették a választásokon való megmérettetéstől. Akkor most ők a "jó társaság"?

Shorlex 2014.02.19. 16:27:51

Érdekes egy írással van dolgunk odafent. Több szempont alapján is górcső alá tudnám vetni, nézzünk pár releváns kérdést.

Az első szembetűnő dolog az, hogy a csatolt listára való szavazásra
-a kamara "megmentése" miatt
- háborús állapotok közepette
- aki nincs velünk az ellenünk elvéből kiindulva
- tudatlan és tájékozatlan kollégák fantazmagoriálásától tartva
- ésatöbbi indokból
van szükség.

Ezalatt a szerző negatív kampányról beszél (!!) az új, mindent tagadó, politikai okokból (is?) szerveződő rendszerváltók részéről.

Tisztelt Uram!
Írásában egyetlen mondatot, egyetlen szót, egyetlen betűt nem láttam arra vonatkozóan, hogy miért kellene az Önök PROGRAMJÁRA szavaznom. Kizárólag arra való felhívást olvasok, hogy azért szavazzak a "régi rezsimre", mert az új fiúk elhozzák az ügyvédi kamara, hivatás, normák, vívmányok apokalipszisét. Önök szerint legalábbis.

Értelemszerű, hogy egy ügyvédi csoportosulásnak semmi más érdeke nincs és nem is lehet, mintsem a kamara által elért eredmények tökéletes sárba tiprása. Ez már csak azért is érdekében áll az összefogás tagjainak, mert gyakorló jogászként közvetlenül profitálnának mindenből, ami az ügyvédi vívmányok rombolását jelenti.

Jómagam - részben a korábbi "olvasmányok", részben jelen sokatmondó írása alapján - egyértelműen leszűröm azt a következtetést, hogy Önök egyszerűen rettegnek a változástól. Kitaláltak valamit (matrica projekt, majd még visszatérünk rá), amit szent tehénként kezelve meg vannak róla győződve, hogy így és csakis így oldható meg az ügyvédi lét egzisztenciális mibenléte. Mindenki, aki mást mond, annak nincs igaza, vívmányromboló összeesküvőként viselkedik.

Azt reméltem, hogy az átlagostól magasabban képzett érintett kör révén egy országgyűlésihez hasonló szituációban ("választások") magasabb nívójú érvelésre is sor kerül, mintsem a másik fél állandó ócsárolása, a félelemkeltés az újtól és az elferdített lejáratás.
Természetesen Önök most arra gondolnak, hogy ugyanez a másik fél részéről hasonlóan megtalálható az eszköztárban.
Nem azzal van a gond, ha egy etikus és elfogadható mértékben kritizáljuk az ellenérdekű felet. Nem azzal van gond, ha kulturált formában kifejezzük nemtetszésünket a másik fél programjáról, múltbeli cselekedeteiről, általunk vélt hibás döntéseiről. Ez az értékelés természetes velejárója.

Azonban az ezen a héten - többek között személyemhez is eljuttatott - kampányanyagon kívül a jelenleg regnálók részéről semmi másról nem esik szó, mintsem arról, hogy nehogy már le legyünk váltva, mert akkor lesz itt irgum-burgum a csúnya rossz újak részéről.

Ezt valamivel alá is tudják támasztani, vagy egyszerűen képtelenek arra, hogy érdemben, pozitív módon kampányoljanak a saját programjuk mellett (van olyan)?

A matricáról röviden. Kezeljük a matricát egy üzleti vállalkozásként. Ne legyenek illúziónk vadkapitalista világunkról, 2014-et írunk. Ahol sokan, komolyan és szervezetten "veszekednek", ott pénzről van szó.
Legyen ez a matrica egy meglévő gazdasági társaság "új terméke".
Tudomásom van róla, hogy a matrica részletes üzleti tervét (nem X oldalas tájékoztató brosúrákról, pár bekezdéses szöveges leírásokról, hanem komoly számításokat tartalmazó vaskos excel táblákról, minőségi és mennyiségi tervekről beszélünk) nem nagyon látta senki, akinek kellett / illett volna.
Úgy el tudom képzelni azt a szituációt, amikor egy gyorsétterem lánc termékfejlesztési menedzsere a board ülésén előadja azt, hogy be kellene vezetni egy új terméket. Nem tudja (akarja...) ugyan bemutatni, hogy milyen eladási adatokkal számolnak, milyen forgalmat lehet alapul venni, milyen helyettesítő termék deficitre lehet számolni, sorolhatnám végtelenségig; legfeljebb annyit tudnak, hogy a termék ára X dollár lesz. És ennyi, ez alapján tessék eldönteni, hogy mennyire lesz nekünk jó ez az új termék.

Nos, nem lövök nagyon mellé, ha az ilyen "homályba bújt projektek" minimum elgondolkodtatják az embert ennek a remek új terméknek a létjogosultságáról, izgalmas részleteiről.
És akkor nem is térek ki az olyan részletekre terjedelmi okokból, mint ezek a zengzetes szavak, miszerint a nagyközönség elvárja (volt közvélemény-kutatás, ahol az utca embere ezt rótta fel a magyar ügyvédségnek, hogy nincs hologramos matrica az adásvételijén?) ésatöbbi.

Szintén nem térnék ki részletesen az "újak" kampányának eszközeire (miért van plakáton és társai), de meg kívánom említeni, hogy ha egy demokratikus úton szerveződő választás során az ügyvédek saját lapja, kamarai hírlevél egyszerűen negálja egy érdekcsoport közleményeinek megjelentetését (mégis, hogy képzelik ezt, de komolyan??), akkor olyan eszközt kénytelen választani az érdekét érvényesíteni kívánó fél, amit talál, elfogadható és hatékony.

Nem kérek senkit arra, hogy szavazzon ide vagy oda. Arra szavazzon, akinek a PROGRAMJA olyan pozitív tartalmat jelenít meg számára, amellyel a leginkább azonosulni tud és amelyet megalapozottnak és hitelesnek tart.

További szép napot!
süti beállítások módosítása