Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Becsapós NAV határozat

2014. május 12. - zugügyvéd

Mit lehet tenni, ha mint derült égből a villámcsapás, minden előzmény nélkül érkezik egy fizetési felszólítás a NAV-tól? Figyelmen kívül hagyni semmiképpen sem tanácsos.

 

 


Kedves Zugügyvéd!


Az édesanyám kapott egy levelet a NAV-tól, amiben felszólítják ca. 700 ezer Ft jövedelemadó és 50 ezer Ft késedelmi díj befizetésére. A levélben ezen kívül megtalálható az ügyintéző neve, az esetleges nemfizetés következményei, valamint a személyes félfogadás helyszíne és időpontja.
Olyan lényeges információk viszont egyáltalán nincsenek benne, hogy mi alapján állapították meg az említett hátralékot, egyáltalán mikor és milyen jövedelem (munkaviszony) kapcsán keletkezett, és meddig kellene befizetni.


(Egyébként az édesanyám az utóbbi nyolc évből hetet GYES-en vagy főállású anyaként töltött, a múlt évben szerzett jövedelmét pedig még nem kellett bevallania.)
Az egész teljesen komolytalannak tűnik, de a fejlécben az adóhivatal szerepel. Nyilvánvalóan személyes ügyintézésre lesz szükség, de engem megdöbbent a kommunikáció stílusa, és hogy csak úgy kiküldenek egy felszólítást, bármiféle indoklást mellőzve. Ez tényleg így szokás? Ezen kívül persze figyelemre méltó az ügynek az a része is, hogy az édesanyám az elmúltnyócévben összesen nem keresett annyit, ami után ilyen mennyiségű adót kellene fizetnie. Mit lehet itt tenni az ügyintézővel való vitatkozáson és asztalcsapkodáson kívül, illetve azután?
Üdvözlettel

KZ

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr616155085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hawkeye 2014.05.12. 12:35:08

Semmi esetre sem kellene csapkodni. Időpont, bemégy, tisztázzátok, hogy - szerintük - miképp lehet ekkora tartozás.
Utána lehet bármit tenni, bármit mondani.
Ha nem vagy otthon ebben a műfajban, nem árt igénybe venni szakember segítségét.

ikke i drift 2014.05.12. 16:23:37

Udvariasnak kell lenni és egyben határozottnak, az asztalcsapkodás max. pürrhoszi győzelmet tud hozni az adott ügyyintéző felett. Valóban célszerű lehet szakemberrel felvértezni magadat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.05.12. 16:41:04

Meg kell kérdezni, hogy miről van szó. Még kiderülhet, hogy vagyonosodási vizsgálat volt, mert papíron vett valami komolyabb dolgot a nemlétező jövedelméből...

zdanee 2014.05.12. 16:42:50

Valakinek útban teccenek lenni. El kéne adni a trafikot, vagy a földet, de lehet, hogy csak az ólban álló kecske hétvégenként piacon eladott 5 liter teje fáj valakinek, vagy a veteményest a kert végében kinézte magának egy befolyásos szomszéd...

Ruszin Zsolt 2014.05.12. 17:31:57

A NAV-hoz nem asztaltcsapkodni menjen be az anyuka, hanem ügyfélkapu hozzáférést kérni, aztán ide kattintva, már meg is nézheti az indokokat.

gate.gov.hu/sso/ap/ApServlet?target=ebev&partnerid=apeh

Tippelhetek? Korábban ingatlant vásárolt az anyukat és az illetéket nem fizette meg időben. Annak keletkezett késedelmi kamata, ami lassan elévül...

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2014.05.12. 17:35:21

A levél beküldője szerintem fordítsa meg a papírt, lesz ott egy olyan rész ami úgy kezdődik, hogy "indokolás". Aztán ha van kedve s. ideje foglalja össze a tartalmát itt nekünk. Ott lesz egyébként az is leírva, hogyan kell jogorvoslatot kérni... (tehát hogy ügyintéző előtt történő asztalcsapkodás helyett mi a teendő)

Sok dolgot elkövet a NAV én nem vitatom de szerintem indokolás és jogorvoslati rész nélkül talán nem adnak ki határozatot.

McZozo 2014.05.13. 15:23:53

Hat azert eme becsesz szervezetrol en sokmindent el tudok kepzelni. Igaz en meg mint a megboldogult apehhel altam kapcsolatba de gondolom a nav se elt at csodakat.

Karipapa01 2014.06.07. 11:17:12

Az asztalcsapkodás a NAV ügyintézőnél olyan, mint vita esetén megrugdosni a szomszéd kutyáját. Lehet, hogy kurva jól esik, de az ügy szempontjából eredménytelen sőt az ügyintéző segítőkészségét is hátrányosan befolyásolhatja. Egyébként is korrekt eljárást csak korrekt magatartással lehet kieszközölni.
süti beállítások módosítása