Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Összeomlott széljegyek

2008. augusztus 22. - zugügyvéd

Az alábbi ügyben szinte minden probléma előjött, ami egy hitelre vásárolt új építésű ingatlan vételénél felmerülhet. Sokan nincsenek tisztába az ilyen konstrukciók veszélyeivel, pedig nagyon könnyen elveszítheti az ingatlanba fektetett vagyonát a vevő, és még a hitel is a nyakán marad. 

 

Tisztelt Zugügyvéd,


Szeretnék megosztani egy érdekes történetet, és a végén - helyzetemre - megoldást találni.


2001-ben adás-vételi szerződéssel  "X" nevezetű építtető cégtől vásároltam új építésű társasházban közel 100 nm-es lakást - (kp., három gyermekem után járó szoc.pol és hitel bevonásával). Az "X" építtető 2003-ban adta használatba a társasházat, viszont a tulajdonjogok bejegyzése  az "X" cég peres és egyéb  ügyei miatt eddig nem jött létre (hét év huza-vona után most talán rendeződik a helyzet, az "X" cég felszámolója és egy külső ügyvéd segítségével - heteken belül minden lakásra új - a régi szerződés alapján elkészített - szerződést köt a felszámoló, melyet beadva 30 napon belül minden lakásnak lesz tulajdoni lapja).

Az én helyzetem ebben a káoszban: Az általam felvett hitelt és szoc.pol-t az "X" cég megkapta a lakás ellenértékeként, de mivel még nincs tulajdonom, ezek a tartozások a mai napig nincsenek bejegyezve sehol  jelzálogként.

A további események miatt fontos tudni: az "X" cég tulajdonosa egyben az én ügyvédem (volt).

A felvett kedvezményes kamatozású lakáshitelemet még beköltözés előtt el kezdtem törleszteni (havi 60 ezer forint). Sajnálatos esemény következtében párom rokkant nyugdíjas lett 2002-ben, jövedelmünk jelentősen megcsappant - ezért az "X" cég tulajdonosától - ügyvédünktől - tanácsot kértünk: mit tegyünk, ekkora lakást ennyi tartozással ezek után nem tudunk vállalni.

 

Azt a megoldást ajánlotta: nézzünk kisebb lakást, Ő azt megveszi - egymás között pedig a két lakást elcseréljük - értékegyeztetéssel. Belementünk. Bérelt lakásban laktunk gyermekeinkkel, - az új lakásba egyébként sem tudtunk volna beköltözni, mert azt csak 2003-ban adták át -  és kerestünk kisebb lakást. Találtunk többet is, de ügyvédünk mindig valamire hivatkozott - ami miatt nem jött létre kisebb lakás adás-vétele (nincs pénze, mert befektette, vagy épp külföldön tartózkodott). Annyi segítséget kaptunk, hogy havi 30 ezer forinttal hozzájárult a hitelünk törlesztéséhez (de mint utólag megtudtuk, ezzel szemben az új lakást havi 100 ezer forintért bérbe adta - nem hivatalosan). Ekkor még mindig bérelt lakásban laktunk, már minden tartalékunkat feléltük - mert fizettük a hitelt, fizettük a lakásbérleti díjat. 2004-ben, amikor ezt szóvá tettük, azt a megoldást javasolta: van egy készpénzes vevője a lakásra - és hogy a szoc.pol-t ne veszítsük el, írjunk egy csere-szerződést az édesanyja vidéki házára, oda a szoc.polt és a hitelt át lehet vinni (ekkor még azt sem tudtuk, hogy nincs is a lakásra bejegyezve jelzálogjog - mert nincs is tulajdon), amikor ez megtörténik, az édesanyja eladja a készpénzes vevőnek a lakást, mi megkapjuk a lakás árát, abból végre vehetünk magunknak megfelelő otthont, és oda az édesanyja házáról átvisszük a tartozásainkat - mint ügyvéd, minden papírmunkát elintéz nekünk.

Aláírtam a csere-szerződést - lakásom és Anyuka háza között - viszont a kp.-s vevővel nem sikerült találkoznom. Ügyvédem hétről - hétre kifogásokkal állt elő, hogy miért nincs még pénz. A titkárnője - érdeklődésem egyszer elszólta magát: az ügyvéd úr már rég megkapta a pénzt. Ezek után természetes, hogy kutattam a "vevő" után - mivel ügyvédem rendszeresen lerázott. A "vevő" nekem kijelentette, hogy már rendezte a lakást - kérjem az ügyvédtől. Az ügyvéd kijelentette - kérjem a vevőtől, mert ő még nem kapta meg.

Közben tudomásomra jutott, hogy a "vevő" is kiadta a lakásomat - persze nem hivatalosan. Én még mindig bérelt lakásban éltem családommal, mellette fizettem a hitelt, és "anyuka" házán kívül nem volt semmim (mint később kiderült, Anyuka háza egy-két milliót ér csak - arra a bank nem is vitte volna át a hitelemet!)

Ismerősön keresztül egy ügyvédnőhöz fordultam - aki azonnal felszólította az ügyvédemet is és az  "Új" tulajdonost is, hogy csere-szerződésünktől elállok! Nem reagáltak.

Ezért 2005-ben bírósághoz fordultunk - a csere-szerződés érvénytelenítése miatt.

Ekkor vettem fel a kapcsolatot a hitelező bankkal - leírtam helyzetemet - más hasznosítja a lakásom, nekem kell bérelnem, hogy ne az utcán éljünk - és mivel párom rokkant nyugdíjas (29 ezer forinttal) csak nekem van jövedelmem. Bejelentettem, hogy amíg a per folyik, és nem tudok saját lakásomba költözni, nem tudom fizetni a havi részleteket - egyben kértem, hogy erre való tekintettel szüneteltessék hitelem - minden periratot mellékeltem.

Több, mint három hónap múlva kaptam választ: azonnali hatállyal felmondták a hitelt - és Baar listára tettek.

A pert ügyvédem mindenféle indokkal, fellebbezéssel elhúzta (időközben más "cselekményei" miatt az ügyvédi praxisát visszavonták), 2007. tavaszán másodfokon jogerős ítélet született: érvénytelen a csere-szerződés és ez alapján érvénytelen az Anyuka és az új vevő közötti szerződés is. így beköltözhettem végre saját lakásomba.

Ismét megkerestem a Bank-ot, hogy fizetném a hitelem. Azt a választ kaptam, hozzam a tulajdoni lapom - akkor szóba jöhet a hitel visszavétele. Közöltem, hogy tulajdoni lappal nem rendelkezem, mivel a társasház még nincs bejegyezve, és lakógyűlésen is azt a felvilágosítást kaptuk - több évig ne is reménykedjünk, hogy be leszünk jegyezve. Ha nincs tulajdoni lap - nem vehetem vissza a hitelt - ha egyáltalán a kedvezményes kamatozásút kapnám vissza - persze hónapról hónapra növekszik a késedelmi kamattal.

Kérésemnek az lett a következménye, hogy egy behajtó cégtől kaptam felszólítást a kamatos kamattal növelt tartozásomra - persze visszaírtam, én fizetném, részletekben, ha engednék. Ezek után közjegyzői okirat érkezett - ha nem fizetem be az X millió forintot 8 napon belül - bírósági végrehajtást kérnek.

Erre már nem válaszoltam. Ők sem, és azóta a mai napig senki nem keresett meg - fizetésemből nem vonják.

És most visszakanyarodnék történetem elejére:

A jogerős bírósági ítélet óta (2007) az új (a hét évvel ezelőtt megvásárolt) lakásomban élek. Három gyermekemből azóta a két idősebb nagykorú lett, már külön, saját életüket élik. Anyagi helyzetem viszont változatlan, sőt a mai gazdasági helyzetben azt mondhatom, inkább a társadalmi réteg aljához tartozunk. Ennek ellenére tisztességgel fizetem amit fizetnem kell.

Tervünk ugyanaz, mint a történet elején - ekkora lakás nekünk luxus, ha ismét fizetnem kell a hitelt (ami már sokkal több, mint amikor 2001-ben felvettem - pedig három éven keresztül fizettem(!), és korom miatt - mivel már 55 éves vagyok - új szerződés esetén csak 13 évre oszlik el ez az összeg.

Viszont közeleg az időpont, amikor családom jövőjéről kell döntenem:  ahogy bejegyzik tulajdonom, a bank bejegyzi jelzálog-jogát - így kénytelen leszek elfogadni minden, általuk közölt feltételt. Ez még nem is lenne akkora gond, mert ezzel együtt is el tudnám adni, és egy kisebb lakásba költözni - a kettő különbségéből pedig ki tudnám váltani a hitel egy részét.

Ami inkább "megfontolásra" késztet, tudomásomra jutott - egy megbízható, a pártomon álló közös ismerősön keresztül: "X" cég tulajdonosa, a volt ügyvédem - mivel pert nyertem ellene, s büszkeségén csorba esett -pert indít - melyet azonnal be akar jegyeztetni tulajdoni lapon - nehogy el tudjam adni (hogy milyen indokkal, nem tudom - de megalapozott nem lehet, viszont mire ezt bebizonyítom addig több év is eltelik - már kiismerve "taktikáját" el tud húzni ügyeket. (Lásd egyértelmű csere-szerződésem érvénytelenítését két évig - pedig a legelső tárgyaláson Anyuka is, én is kijelentettük - nem állt szándékunkban cserélni!)

Ha pedig per alá kerül lakásom - akkor nem tudom eladni, elcserélni.

Ebben a helyzetben pedig fizetni a rezsit és a hitel részleteit, közben tárgyalásokra járni évekig, míg bebizonyítom igazam - semmiképp nem tudnám- s a vége az lenne, hogy lakásom a Bank tulajdona lesz.



Most keresem a megoldást - gyorsan, áron alul eladni? De egy-két héten belül találni potenciális vevőt?

A minap viszont azt ajánlották: ajándékozzam gyermekeimnek, a bank tartozást pedig vagy átvállalják, vagy valamilyen módon elintézem a másik lakásból.

Az megoldás, hogy viszem a saját szerződésem, s azzal együtt adok be (ha el tudom adni a lakást) egy adás-vételi szerződést, vagy lehet egy adás-vételi előszerződés is? Ha pedig nem találok vevőt - akkor a saját szerződésemmel egy időben a gyermekeimmel kötött ajándékozási szerződést adom be?

Vagy van más, megvalósítható megoldás?



Az előfordulhat, hogy - két általam beadott szerződés közé - bejegyeztet valaki tulajdoni lapot érintő bejegyzést?

Vagy ilyet már előre is be lehet jegyeztetni?



Előre is köszönöm válaszukat, hozzászólásaikat!



 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr81627783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pheete 2008.08.22. 14:57:44

Sziasztok! Érdekel az ügy, az lenne a kérdésem, az ügyvéd válasza vajon publikus lesz? És ha igen, mikorra várható?

Szumi 2008.08.22. 15:34:46

Kedves posztíró, kár, hogy ez pont egy péntek délután került fel ide...de úgy látom, ez iskiolapéldája lehetne a jóhiszeműen hajléktalanná válásnak..ne legyen.

nosztalgiafagyi 2008.08.22. 17:18:16

nem rövid a törtnet... :(
én vinnék egy ajándékozási szerződést a földhivatalba (talán jobb lenne, ha nem azonos családnevű lenne az új tulaj, hátha akkor nem próbálkozik meg ezzel a fószer), kifizetném ennek a költségeit, és az új ügyvédemmel küldetnék egy papírt szintén a földhivatalba, hogy X ügyvéd tevékenységét megszüntették/bevonták, ne fogadjanak el tőle semmilyen papírt, és ha mégis, azt tekintsék semmisnek, az esetleges bejegyzést töröljék stb.
hátha elég ennyi...

jog-ász 2008.08.22. 17:23:53

engem is érdekelne az ügyvéd válasza, meg az hogy miért akar pert inditani?van-e félnivalója egy pertől a poszt irójának?ha nincs akkor nincs baj, biroság csak ugy össze vissza nem rendeli el a perfeljegyzést az ingatlanra..

Filo 2008.08.22. 18:48:18

Úgy gondolom az ügyvéd urat a villamos után kéne kötni, és végighúzni a körúton. Hátha félúton meggondolja magát... :)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.08.22. 22:53:04

Ha X ügyvéd paraxisát visszavonták akkor nem nagyon ugrálhat no kamarai tagság stb... Inkább azon kellene dolgozni, hogy még lehetetlenebb helyzetbe kerüljön a stiklik miatt.
Vagy egy fiktív kölcsönszerződés ami bejegyezve az ingatlanra. Majd ez papíron rendezve. ranghelymeghagyással. Akkor ugráljon. :-)))

marosy 2008.08.22. 23:32:46

Én ezt nem birtam volna idegekkel. Gratula.

kutya vacsorája 2008.08.23. 08:42:38

jó reggelt, az ügyvéd(nő?) nem budapesti, és a neve pedig b.éva véletlen? az próbált vmi hasonló attrakcióra rávenni... mi tiltja,h.az efféle szakikat néven nevezzük? sztem semmi...

princess01 2008.08.23. 08:52:46

Elöljáróban annyit, hogy 7 éve bankban dolgozom.Soha nem fogom ezeket a történeteket megérteni. A bank magasan az ügyvédek felett áll. Talán aki a pénzt adja, ahhoz kellett volna legelőször menni. Nagyon sokan esnek abba a csapdába, hogy az ügyvédek szava szent és a bank nem tud semmit csak a kamatot szedi. Hát nem így van. Kisértetisesen hasonlít X, a mi egyik finanszírozott projektünkre. Onnan rengeteg lakó keresett meg, és ezáltal tisztában voltk azokkal a banki szabályzatokal, hogy mit tehetnek vagy mit nem. Ellenben akik ügyvéddel próbáltak világot megváltani, ők már csak a végén, zokogva jöttek be hozzánk, hogy ne árverezzünk. Teszem hozzá, addig a bank közelébe sem jártak. A bankok nem jótékonysági intézmények, de sajnos a mostani gazdasági helyzetben a többségnek természetes, hogy nem tud fizetni. Tapasztalatból mondom, hogy annak az ügyfélnek, aki a fizetési nehézségei elején rögtön a bankot kereste fel, nem volt rá példa, hogy ne találtunk volna megoldást. Ahhoz, hogy fizikálisan végrehajtás történjen nagyon sok időnek kell eltelni. Nem mellesleg pedig épp azért nem tudta a bankod sem megvalósítani a végrehajtást, mert nincs albetétesítve a társasház, széljegyek ezreiből áll.Viszont széljegyre rátehette a végrehajtási bejegyzését!A széljegyek határozattal történő bejegyzése a széljegyek sorrendjében történik meg. Mivel egyetlen, kb.: 100-200 oldalas törzslap van, azon van rajta az összes széljegy. Az Általad felvetett megoldás a jövőre nézve sem igazán kivitelezhető.Rendben, hogy az új szerződések érvénytelenítik a többit, vagyis az vonatkozik és érvényteleníti a 7 évvel ezelőtti tulajdonjog fenntartással történő bejegyzéseket, de a köztes széljegyek fognak beleszólni. Időrendben azokat is meg kellene előzni, de ez csak akkor lehetséges, ha a széljegyek jogosultjai ehhez hozzájárulnak. Tehát ebben vagy hasonló történetben én hiába adtam ki 15 lakónak, hogy bankunk széljegyét megelőzheti a társasház alapítás és a tulajdonjogok bejegyzése, -amit most fognak beadni érvénytelenítvén az évekkel ezelőtti bejegyzéseket-nagyon sok széljegy jogosultja nem járult hozzá, ezért maradt a 22-es csapdája.
Megemlíteném, hogy a legundorítóbb az, hogy ilyen esetekben a beruházók szemrebbenés nélkül a bankokra fogják, hogy miattunk nem történik meg az albetétesítés.Ellenben az az igazság, hogy egy ilyen lelécelt beruházó a banknak is százmilliókkal vagy milliárdokkal tartozik, mivel mi finanszíroztuk magát az építkezést.
Az egész törénetednek kezdetektől lakásmaffia szaga van erősen!!!Ezúton hívnám fel minden hitelt felvett honfitársamat, hogy még ügyvéd fogadása előtt keressék fel a bankjukat!!!Sőt, ha úgy érzik, hogy nem tiszta, akkor nyugodtan menjenek be töbször, kérjenek esetleg másik ügyintézőt is, hogy megerősítést kapjanak. Majd írásos lehetőségek után (mi adunk írásos ügyféltájékoztatót arról, mit tehet az ügyfél és mit nem)nyugodt szívvel fogadhatnak ügyvédet. Velem is rengeteget kötözködnek az ügyvédek, a viselkedésüket és hozzáértésüket nem minősíteném. Ennyit arról az eredményről, amit az oktatási rendszer leamortizálásával elértünk. Nulla ésszel mindenki lehet jogász, közgazdász következmények nélkül.
Végezetül pedig tisztelt uram, jó lenne, ha valahogyan kiderülne, hogy közös a pénzügyi finanszírozónk, és tudnék segíteni Önöknek...

spgy 2008.08.23. 10:18:41

T. kutya vacsorája, ill. princess01!

A történetemben a volt ügyvédet azért nem nevesítettem, mivel kisvárosban lakom - és amíg nem rendeződik sorsom - azt kell, hogy írjam: nem merem!? (szomorú, de ismét itt tart az ország - ilyen a mai szólás és vélemény-nyilvánítás szabadsága!!!)
Pl. Ez a volt ügyvédet többen fel is jelentettük (lakás-károsultak, ki nem fizetett alvállalkozók, hitelezők), ellene nagy értékre elkövetett csalás, okirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt indult büntetőper - amiért nemrég egy év nyolc hónapot kapott - felfüggesztve!!! - nevén semmi nincs, így a károsultak több tíz/száz milliót vesztettek (még mindig működik a sógor-komaság?)
Mondhatom, hogy nekem szerencsém volt, mert legalább a lakásomat visszanyertem.

Az eseményekhez egyébként hozzá tartozik, hogy a hitelező bankból az érintett alkalmazottak is és a vezető is "át lett helyezve" - tudom, mert mint ahogy írtam - a bankkal szinte folyamatosan tartottam a kapcsolatot. Még mielőtt abba hagytam volna a törlesztést (perem elején) - személyesen kértem tanácsot, mit tegyek (válasz: fizessem!) Írtam kérvényt, hogy a perre és helyzetemre tekintettel szüneteltessék - erre kaptam a felmondó levelet.
Ezek után is többször jártam a bankban, az új fiókigazgató tisztában volt a helyzetemmel, támogatott - tudta, hogy évekig nem lesz bejegyezve a társasház, megpróbáltunk közösen megoldást találni. Tartotta a kapcsolatot a pesti központtal - ahonnan többször is azt a választ kaptuk: fizessek, vigyem a tulajdoni lapom, csináltassak új értékbecslést - akkor tárgyalhatunk.
Ebben csak az volt a bökkenő, hogy még nincs tulajdoni lapom, fizettem volna, miután beköltöztem a saját lakásomba - de milyen hitelszámlára? azt felmondták!

És végül - a volt ügyvéd milyen pert jegyeztethetne be!?
Mint magánember - kitalál valamit (hamisít, majd fénymásol aláírássommal valamilyen iratot lakásommal kapcsolatban - amit bead bíróságra - azt azonnal beíratja széljegyként és máris per alatt van a lakás - nem ismeretlen a számára az ilyesmi, perünkben előfordult! Mikor kértük az eredetit, azonnal visszakozott - de megint nyert pár hónapot!)

hawkeye 2008.08.23. 14:20:36

Ezek szerint vannak nem becsületes ügyvédek is?

Miről lehet megismerni őket...?!

elfmage 2008.08.23. 20:57:54

Hogy vannak-e? :D

Ugye aki hivatásszerűen hazudik munka közben (pl bűnözőt véd és úgy kell beállítania mintha nem lenne bűnös), az könnyen egyéb területeken is "úgymarad" :)

Természetesen nem egy egyszerű helyzet, mert ha valaki tudja hogyan lehet egy ilyen ügyet lebonyolítani az egy ügyvéd.
Ugye minden tudást lehet negatívan is használni.

Miről lehet megállapítani hogy nem mond igazat? Mozog a szája... :)

A sporttársnak meg sok önuralmat és türelmet. Sajnos szüksége van/lesz rá

Caracalla 2008.08.24. 01:30:32

Igazából szerintem ha egy ügyvéd egy lakásvásárlási konstrukciónál józan ésszel nem felfogható opciót javasol, akkor ott kell hagyni.

Eleve: hogyan hihet valaki ügyvédje tanácsának, ha az a másik oldalról érdekelt a szerződés megkötésében?

spgy 2008.08.24. 21:31:35

T. Caracalla!

A volt ügyvédem javaslatát szerintem mindenki elfogadta volna - abban a kényszerhelyzetben - az elsőt is, hogy vesz egy lakást és egymás között elcseréljük, a másodikat is, a csere-szerződést Anyukával - hisz a szülői házát adta a cseréhez (hogy nem volt olyan értékes, az ugye később derült ki)
De ami a legfontosabb, egyben a legszomorúbb: hivatalos ügyekben járatlan ember kiben bízzon, ha nem a saját ügyvédjében!?

Megköszönöm a hozzászólók támogató szavait - rám fér - és erőt is ad!

Ptk 77.§ 2008.08.25. 10:03:06

Szép történet.

Sajnos a mi szakmánknak is megvannak a gonosztevői. Egyébként én mindig igyekszem lebeszélni a tőlem tanácsot kérőket arról, hogy olyan új lakást vegyenek, ami még nincs kész, és nincs rendben a társasház alapítás bejegyzése.

Ptk 77.§ 2008.08.25. 10:12:51

Perfeljegyzést az ingatlanra magánszemély kezdeményezésére nem tesznek, csak akkor, ha a bíróság rendeli el.

Balance Of Power 2008.08.25. 10:25:16

Elkepeszto tortenet, es meg azt hittem, hogy en szivok azzal, hogy kicsit csuszik a banki ugyintezesunk...
Ugyanakkor: a tortenetet vegigolvasva fel-felvontam a szemoldokom. Epitteto ceg tulajdonosa maga az ugyved; amikor mar gaz van, vele cserelunk lakast, Anyuka bevonasaval - tehat itt egy regi ismerosi-barati viszonyrol van szo? Ha igen, akkor tudhatta volna a posztiro, hogy baratsagban nincs uzlet es forditva; ha meg nem, akkor hogyhogy ennyire belterjes lett az egesz ugy?
Szoval akarmennyi bor is van az ugyved kepen, a posztolo reszerol is feltetelezheto valamennyi naivsag...

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2008.08.25. 14:54:42

Jujj. :( SPGY: érdemben ugyan nem tudok hozzászólni, de sok sikert a rendezéshez!
süti beállítások módosítása