Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Panelprogram rémálom?

2008. augusztus 19. - zugügyvéd
A panelprogram a jelenlegi jogi környezetben igencsak nehézkes, mint ahogy az alábbi levél is mutatja. Sajnos nem egyértelmű sokak számára, hogy a lakással együtt a ház tulajdonrészét is megvásásrolják, és ez bizony kötelezettségekkel jár.
 
Kedves Zugügyvéd,

lenne egy kérdésem a panelprogrammal kapcsolatban, amit társasházunk is hamarosan meg fog pályázni. Ugye ez az ablakok cseréjét illetve a ház hőszigetelését jelenit, ami 2/3-os állami illetve önkormányzati támogatással együtt is nekem több mint 400 ezer forintba kerülne (a lakásom 50nm-es).
Lakásomban 3 ablak van, mindhárom már műanyagra cserélve. A cserét nem én végeztettem el, a lakásomat már igy vettem.

A közös képvislő szerint hiába vannak kicserélve az ablakok, mégis a teljes összeget be kell fizetnem. Visszatérítést - esetleg, és senki nem tudja hogy mennyit - majd kaphatok, ha lezajlott az egész móka, de a pénzt persze már jóval előtte be kell fizetni. A visszatérítés ráadásul csak akkor jár, hogyha papírral tudom igazolni hogy erre a cserére én pénzt költöttem.
 
Sajnos az egyetlen papir amit fel tudok mutatni az az adásvételni szerződés, mert gyanitom a vételárba bekalkulálták a már kicserélt ablakok árát is. A közös képviselő azt is mondta, hogy ha megszavazzák (márpedig időközben megszavazták) a felújítást, akkor én a társasház törvény alapján köteles vagyok az összeget befizetni.
 

Ez valóban így van? Ha én nem kérem az ablakok cseréjét nincs rá mód hogy csak az arányos összeget fizessem be??

Előre is köszi,


Barbara

177 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr15623350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attyna 2008.08.20. 15:08:46

"Aki panelt tud venni az családi házat is tud venni. Az a baj hogy családi ház esetében mindenkinek a csillogás, a medence a szauna meg a luxus jut az eszébe. Pedig nem csak ilyen van bármilyen hihetetlen is egyesek számára."

Kedves pit001!
Azt hiszem kicsit el vagy tájolva. Egy akkora családiház (most csak simán az alapterületet nézzük meg), mint amekkora panellakásban most lakom legalább kétszerannyiba kerül pár buszmegállóval arrébb tőlünk és nem azért, mert van benne szauna, meg ilyenek, csak azért mert nem panel. Ennyi.

Szuminak:
Kirepültek a gyerekek és azért vagy ilyen agressziv?
Ráadásul mindig 30 évre tekintesz vissza. Nem baj, ha vannak olyanok is, akik esetleg akkor még nem is éltek, mégis szívnak?

hawkeye 2008.08.20. 15:19:14

Valaki írástudó ha tudna vmi okosságot:

Nálunk is szerveződik az ÖKO+, de úgy, hogy a felújítás banki kölcsöne miatt jelzálogot jegyeznek be a tház albetéteinek tulajdoni lapjára.

Állítólag ez a jelzálog közösen terheli az albetéteket, tehát ha pl. az alkoholista I. emeleti szomszéd nem fizet, akkor az én terhelésem sem lesz törölve.

Létezik ez?


(Szumi, írásaid alapján te egy szemellenzős szódáspaci vagy. Bocs!)

2008.08.20. 17:10:58

Szerintem a befektetett összeg masszívan megtérül még mielőtt befizetné valaki az utolsó részletet.

Ne maradjatok ki belőle, mert később állami hátszél nélkül lehetetlnség lesz megcsinálni, ha mégis kell.

Ingatlanpiaci szempontból is kettéosztja a panelházakat pluszos meg sima házakra. Azt nehéz megmondani, hogy a pluszos lesz drágább vagy a nem pluszos fog leértékelődni, de biztos lesz 10% árkülönbség a kettő között. A nem pluszost ráadásul lehet, hogy nehezen eladhatóvá válik. A magas energiaárak miatt alacsony áron sem veszik még a szegények sem, mert nem bírják a költségeket fizetni.

Persze csak spekulálok, lehet vele vitatkozni.

2008.08.20. 17:18:17

hawkeye 2008.08.20. 15:19:14

Okosságnak ne tekintsd, de szerintem, ha X alkoholista nem fizeti a törlesztését akkor végrehajtják, akár a lakását is elárverezik éppúgy mintha a közműktg-et nem fizetné. Az szerintem sajnos előfordulhat persze, hogy a közösségnek/tháznak kell helytállnia a hitelezővel szemben és időbe telik mire X tulajdonossal szemben a tház érvényesíti a követelését. Panelháznál ez azért nem lehet túl nagy probléma, mert sok tulajdonos van egy tházban. Feltéve, hogy nem túl sok az alkoholista persze, de ott úgysem fogják megszavazni a beruházást mert inkább kannásbort vesznek.

sztárpolitikus 2008.08.20. 17:56:44

Na és persze, az államilag 2X támogatott panelfelújítás(állami és önkormányzati 500 ezer-500 ezer)után nyilvánvalóan sokan igénylik az állami támogatást a fűtéshez is.

hawkeye 2008.08.20. 18:17:46

Zsir: pontosan látod a helyzetet. Van pár család, akinek közműdíjakra, közös költségre, és hasonlókra nem futja.
De söröcskére, borocskára, drogocskára annál inkább.

Pár ilyennek az elmúlt években különböző alapítványok több százezer forintos elmaradásokat fizettek ki.
Nem tudom mit szóltak ehhez a tisztességesen fizető tulajdonostársak...

Vissza a témához. Tehát a Tház (azaz mi) kifizeti helyette, s utána indíthatunk eljárást, jelzálog, bíróság,...etc.
Az ehhez szükséges idő, és a kétséges eredmény miatt nem hangzik biztatónak...

Mert évekig húzhatja, ha talál egy zugügyvédet... :)))

lac1 2008.08.20. 20:38:55

Szia Szumi,

szeretlek, nagyon úgy beszélsz, ahogy szeretem! Bár én családi ház tetőterében lakom, de annak idején - kicsit több, mint tíz éve - úgy döntöttem, hogy előreszaladok és úgy építem meg a kecómat, hogy később - ma - kevesebb legyen a gondom és a költségem. Annyi hitelt vettem fel, hogy az uccsó részlet 2-3 éve járt le, viszont - alig fizetek gázdíjat. Vehettem volna "panelt", de nem, meg építhettem volna szart, de nem. Amúgy tavaly előtt tudtam először elmenni nyaralni, ami nem egynapost jelentett a Balatonon. És most? A kis költségemre való tekintettel - nem tudok nagyösszegű számlát prezentálni - támogatásom a nullával egyenló. Most aztán lehet a panelproliknak hörögni, mit akar, alig fizet, még támogatás is kéne? Hát... igen. A megspórolt pénzből én is el tudtam volna menni minden évben nyaralni, meg új autó stb, de nem. Így jár, aki takarékos, és legalább a panelproliknak engednék el a távfűtés áfájának jelentős részét. Nekem nem... Meghalt Mátyás, oda az igazság.
Off: akit érdekel: két téglafal közé hungarocell táblákat raktam és padlófűtéssel kombináltam. Így a 100+ m2-re az átalánydíjam főzéssel + fürdéssel (öt személy/3gyerek) mert minden gázzal megy, csak a tévé nem, olyan havi 8 ezer meg párszáz forint.
Csak egy kis irigykedésre írtam...

Rousseau 2008.08.20. 20:55:52

lac1!

Ne haragudj, de ezt nem hiszem el! Vagy nem értem jól: a havi 8 ezerbe (átlag?) a fűtés is benne van?
Mert ha igen, ez képtelenség. Van jó szigetelés, van jó hatásfokú fűtés, de ekkorát nem kéne csúsztatni! Bár nem írtad, mennyire fűtöd fel a lakást. De sok fűtőrendszert láttam már meg méreteztem is, de ez abszolút hihetetlen. Egyébként ez a két téglafal közé hungarocell is kicsit érdekesnek tűnik: hihetetlenül bonyolult és felesleges konstrukció lehet. Felfalaztad, betetted a hungarocellt, majd még egy falat húztál? És hogy küszöbölted ki a hőhidat az alapnál? Vagy a falak is hungarocellen állnak? :) Na ne! Az aljzatnál olyan hőhidad lenne, hogy facsarhatnád a vizet a fal tövéből! Szóval legközelebb mondj kisebbet, az talán hihető lesz! És ne panelprolizz, mert mint néhányan már megírták előttem, kiürülne Békásmegyer és a Havanna, ha ez tényleg annyi lenne, hogy zsíroskenyér, pár évig nincs nyaralás aztán már van is egy családi házam!

peterfm 2008.08.20. 21:37:23

lac1
Had mutassam be a szüleimet. Ezek emberek 1980-ban kb 30 évesen (szülői segítség nélkül) egy tanácsi komfort nélküli szoba-konyhában éltek, két kicsi gyerekkel (az egyik értelemszerűen én voltam). Nagyon megörültek, amikor több évi várakozás után megvehettek egy 1+2*1/2 szobás összkomfortos panelt sok-sok évi részletre. Rendesen fizették is a részleteket, számlákat stb., kocsijuk sosem volt, nyaralásra is csak a külföldi rokon segítségével jutottak el. A módszerváltás után a kamatot 1%-ról hirtelen 30%-ra emelték, ezzel finoman szólva sem könnyítették meg a dolgukat. (Zárójelben jegyzem meg, hogy SZVSZ a panelek többsége már új korában sem tanácsi, hanem öröklakás volt). Nade sok sok év munkájával végül is visszafizették a hitelt a kilencvenes évek közepén, és tényleg tulajdonosnak érezhették magukat. Lecserélni ugyan nem tudták, mert már akkor is olyan különbség volt a panel, és egyéb ingatlan árak között, amit nem tudtak bevállalni. Ezután a család életében még nehezebb időszak következett ,amit már nem részleteznék.
A tanulság, hogy van akinek bármilyen becsületes, és szorgalmas erre futja.
És ha te vagy bárki le "panelprolizza" ezeket az embereket, akkor én azt jogos felháborodásomban elküldöm a pics@ba.

lac1 2008.08.20. 22:55:49

Russzó,

a gyerekeim életére megesküszöm, hogy a gázártámogatással megfejelt összeg 8 ezer párszáz, a fullos összeg 11 ezer sincs egészen, csak azért tudom pontosan, mert a gázártámogatás egyik mellékletét nem írtam alá, és kicsit turbóznom kellett az ismerősökkel a MEGFELELő helyen, hogy visszamenőleg is visszakapjam a különbözetet. De a félreértések végett, ez minden hónapban ennyi, vagyis egy éveben 12* ennyit fizetek az évi fogyasztásért. Amúgy aki ismeri a padlófűtést, azt tudja, hogy a láb melegítése miatt a léghőmérséklet sokkal alacsonyabb is lehet, mint a radiátoros fűtésnél.
Amúgy meg olvashattad volna, hogy TETŐTÉRBEN élek, ergo amikor elkezdtem a beépítést, az eredeti tűzfal megmaradt, nekiraktam a hungarocell-t, és megint egy B30-as fal jött.
Lábazatom meg nincs, illetve van, vagy jó 5-6 méter magas!
És lehetne nyaralás, mert ahogy a tévében is láttam a 40-50-60 m2-re fizetnek ugyanennyit ezerben a fűtésre, akkor ha megszorzod a fűtési hónapokkal, levonod az én bevallott fűtésemet, a különbségből elmehetsz nyaralni.

lac1 2008.08.20. 23:07:46

Kedves Azértmertcsak,

a te szüleid az enyémmel sorstársak annyi különbséggel, hogy nem panel, hanem téglatársasház. Az enyém is részletre, és közben valamennyit félreraktak és a módszerváltás nevű fogyasztásváltásban megváltoztatott alkalommal az egész félererakott pénzüket az egyösszegű visszafizetésre fordították, Ezért én úgy mentem a házasságba, hogy SEMMIT nem vittem magammal a személyes dolgaimon kívül. Nekünk se volt se autónk, se nyaralónk. A panelproli meg nem féltétlen panelban él,mint ahogy az összes proli sem panelban él.
Amúgy meg ha az utolsó gondolatodat aktuálpolitikára fordítom, akkor azért ennek a kormánynak, akik és akiknek elődjei és apósuk az áldásos tevékenységükkel ide juttatták az országot, hogy elfogadva a szüleidről ideírt kijelentésedet- szorgos és becsületes - de mégiscsak ennyire, és a jelenlegi kormánypárt leglelkesebb támogató és szavazóbázisát és annak legsűrűbb lakóhelyét összevetem - és most nem a Te szüleidre célzok - akkor azért elgondolkodok az igazságon, amit még 2002-ben kijelentettem többször is, hogy LEGelőször és LEGjobban a saját szavazóit szopatják meg.

Rousseau 2008.08.20. 23:57:49

Kedves Lac1!

Tényleg elkerülte a figyelmemet, hogy ez tetőtér. Akkor sem értem a belső téglafalat, mert ezzel alapterületet is vesztettél ráadásul a födémet is megterhelted. (Ilyenkor gipszkartont szoktak alkalmazni thervolinnal, aminek sokkal jobb a szigelőképessége mint a hungarocellnek, csak érzékeny a nedvességre (mert akkor nem szigetel)). Ráadásul a hőszigetelés alaptétele, hogy a szigetelést a hideg felől tesszük, hogy a fal se tudjon áthűlni, ezért kerül a dryvit kívülre és nem belülre. Így a falad hőátbocsátása majdnem akkora csak a hungarocellel, mint a hungarocell+belső fal.Létezik betonból egy szendvicstechnológia, de ott már a falazóblokkban van benne gyárilag a hunharocell hab mag.De nem is ez a lényeg: értem én az átlag fogalmát meg a padlófűtést is, de ez három gyerek melegvízével mig mindig irreálisnak tűnik. Csak egy példa: nálam 108m2-en 38-as porotherm fal 7cm-es dryvittal vegyes (padló+néhol radiátoros fűtéssel, jó nyílászárókkal (hőfényképet is csináltam) a havi átlag gázfogyasztásom két gyerekkel 23 e Ft, s ez az ismerettségi körömben fajlagosan a legkisebb. Nálad meg 8 lenne? Még mindig hihetelen úgy, hogy energiatakarékosság szempontjából én még igen jól állok. Aztán persze ott van az is, hogy téged az alattad lakó is fűt, a legnagyobb hőveszteség máshol a pince felé megy el a padlón, ha nincs profin kivitelezve a szigetelés.

De a panelprolizás akkor sem szép dolog, ha megmagyarázzuk, hogy ők MSZP szavazók és egyék, amit főztek. Mert nem mindegyikük az, ráadásul az ő szempontjukból még érthető is, a szavazásuk: nem mindig érzik, hogy az akkor folyamatos létbiztonságuk, teljes foglalkoztatottság, "3,60-as" kolbász ütött vissza később.
Ráadásul egy hiánygazdaságban ilyen lakótelepeket tudtak építeni akkor. Kérdezd csak meg a szüleidet: hogyan lehetett a 60-70-es években téglához, cementhez jutni.

Fűszermánia · http://fuszermania.blogspot.hu/ 2008.08.21. 08:59:14

"Képzeljétek, én az egész gyerekkoromat nyomorban töltöttem az édesanyámmal együtt, hogy építsünk egy családi házat, amire senki nem adott és nem ad támogatást"- szumi írta
Ez ugyan nem tartozik a beírás tárgykörébe,de:
belőled csak úgy süt az irigység és a keserűség és most boldog-boldogtalanra vagdalkozol! Tudod, van egy mondás, hogy addig nyújtózz.... álmokat kergetni lehet, de nem biztos, hogy érdemes. Ha 30 évig nyomorogni kell, hogy családi házad legyen (nehogy má prolinak nézzenek), akkor nem biztos, hogy megéri. Szerintem Te is így vagy ezzel, azért vagy ilyen ellenséges azzal, aki ÉLT, nyaralt, utazott és nem zsíros kenyéren tengődött. Nem kell vagdalkozni, mert Te választottad ezt az utat.
Ahogy pedig itt már írták, azért családi ház és családi ház között óriási a különbség. Nem tudom, mennyivel kevésbé proli az, aki családi házban adja elő ugyanazt, hogy lepusztult bodegában éldegél. Volt már szerencsém olyan házban vendégeskedni, ahol estére 1 szobában bedurrantottak a kályhába (mert volt még 4, csak hogy a szomszédok irugykedjenek) és reggel meg odafagyott az ember se@@e a budihoz. Nem beszélve az ilyen házakban fellelhető szagról és penészről, amit az állandó hőmérséklet változás okoz.Ha nem telik KÖNNYEDÉN ilyesmire, akkor minek is??? Csak mert "úriasabb", mint egy panel?
Mindenki úgy múlatja az idejét és olyan lakóhelyet választ, amire telik.. vagy ami álmai netovábbja, de akkor ne csodálkozzon, hogy a házépítésről szól az élete. Azért jó lehet öregkorban a téli estéken arról beszélgetni, hogy "emlékszel drágám, amikor a teraszt betonoztuk?". Mert van, aki a paneljében arról tud beszélgetni, hogy mennyi közös emlékük, nyaralások, uatzások, kalandok kötik össze őket.
Lehet választani és a következményeit viselni.

malacmalac 2008.08.21. 09:25:34

tetszik tudni, igazabol az a baj, hogy vannak a netto befizetok es a netto kivevok... marmint a rendszerbol. csak az a baj, hogy akik netto befizetok, kezdik unni, hogy amiert nekik sulyos penzeket kell leperkalni, azt masok megkapjak ingyen... talan ez a legnagyobb problema. es lehet irigynek gondolni, stb. ha valoban jot tenne hosszu tavon nekem is a panelprogram, es kevesebb gaz, stb fogyna, nagyon jo lenne, csak a panelprogram sajnos nem errol szol.

Szumi 2008.08.21. 09:28:51

nanemá: lehet, hogy tovább nyújtóztunk, mint a takarónk elért volna, de ma van egy kb 60 mio-t érő házam, autóim, nyaralni is megyek, stb. És valami fontos: aki a panelban proli, az az életben is az. Nem minden panelos, de sok van ilyen. aki a saját házát (lakását) nem tartja karban, az az életét sem. aki képes végignézni, hohy a épcsőház összeszarva, a lift lehugyozva, szétkarcolva, az nyilván a vállalkozásban is lyen ( ha van neki)meg a munkájában, egész életvitelében. Nem siránkozni kell! Azt mondják soka itt, hohy a lakásokat azt Ők megvették! akkor bánjatok úgy vele, mint a sajátotokkal. Ha nekem lenne egy rosszul szigetelt panellakásom, akor nem most rínék segélyért, témogatásért, hanbem már húsz éveel ezelőtt leszigeteltem volna. Ez a különbség.

Fűszermánia · http://fuszermania.blogspot.hu/ 2008.08.21. 11:13:04

A baj inkább az, hogy általánosítasz. Gondolom, nem jártál még tisztességesen és szinvonalasan felújított és rendben tartott panellakásban (és házban) és lepusztult, faluszéli családi házban sem. Pedig mindkettőből van bőven. A panelprolizás most nagyon trendi, de érdemes lenne megnézni egy divatos (és jó drága) lakóparki ház összetételét. Nos, az sem fenékig tejfel. Na meg újgazdagék környékén is találni ám számos prolielkületű suttyót családi házikójában. Ez nem a lakóhely alapján dől el.
Azt imádom ebben a tetves országban, hogy itt mindenki folyamatosan a másikkal foglalkozik :((((
Azt írod, mostanra már jól élsz... örülj neki. És kicsit tájékozódj, mert olyan támogatások is vannak, amiket kifejezetten egyénileg, házakra lehet megpályázni, csak utána kéne járni.

2008.08.21. 11:17:04

hawkeye 2008.08.20. 18:17:46

Nincs ilyen előírt sorrend, a helyzettől függ. Néhány hónapi nemfizetés, felszólítás, fmh után jelzálogot lehet tenni a nemfizető tulajdonos ingatlanára. A végrehajtás árverezés sem tart feltétlenül sokáig. Baj akkor van, ha már olyan sok jelzálog van bejegyezve a tház előtt, hogy nem marad elég pénz az árverezésből. Akkor elképzelhető, hogy a tulajdonostársaknak kell helytállni, de ez sok közműköltségnél is így van. Ez nem új kockázat. Egy-két bebukott esetben ez mondjuk egy 2 lépcsőházas 10em panelben jelenthet plusz 20-30e Ft kiadást, de a szigetelés még ezzel együtt is megéri szerintem. Ha meg olyan lepattant a ház akkor nem a hőszigetelésen kell gondolkodni, hanem az elköltözésen.

2008.08.21. 11:23:58

Szumi 2008.08.21. 09:28:51

Azért 50-60 tulajdonosnak nem olyan könnyű egyeztetni. Főleg hogy ha az egyik fiatal sikerember a másik meg túlélésért harcoló kisnyugdíjas.

A panelprogramnak pont az a lényege, ha sikerül helyben, időben egyeztetni az érdekeket és valamivel motiválni azokat is akiknek egyébként nem lenne érdeke, vagy lehetősége belevágni.

lac1 2008.08.21. 12:24:58

Kedves Russzó,

abban az időben a gipszkartonnak még nem volt ekkora reklámja. Valójában terheltem, de csak látszólagosan, mert ha nem így csináltam volna, akkor porotherm téglát kellett volna alkalmazni, és így - mert az eredti tűzfal is B30-asból volt a különbség nem számottevő. A hungarocell súlyát most borítsa fátyol, jó?
A Te megoldásodra nem tudok mit írni. Az alattam levő nem fűt, szép is lenne, ha a padlófűtésemnél. Mert ha fűtene, akkor az azt jelentené, hogy az én fűtésem is mehetne lefele, tudom a meleg felfelé szál, de hóátadással, de úgy sem megy. Nem más oka van, csak az, hogy az alattam levő lakónak van födémszerkezete, és erre raktam egy második betongerenda+béléstest födémet úgy, hogy az egészet a második köszörú miatt (ami tartja a betonfödémet) megemeltem olyan 30-10 cm-el, akkor a béléstestre raktam a hőtükör alumíniumot, arra a padlófűtés hungarocelljét, és a cső meg abla-bla-bla.
Tehát az én járólapom teteje (amin járok) és az alattam lakó mennyezete alsó fele között emlékeim szerint van vagy 70-80 centi. Minimum.

Ez egy.

Nem tudok az összes panelproli és panellakó között különbséget tenni, de mint írtam is, számuk az egészhez képest jelentős. Az, meg hogy a 60-70 -es években mi volt vagy mi nem, nem tudom (amúgy igen) de nekem elég, ha csak 300 km-t nyugatabbra megyek és látom a különbséget. Ja, ott nem volt komcsik, és az ott élők a kényelem miatt nem hitték el, hogy bújtatott munkanélküliség miatt (legyőzzük a kapitalistákat, mert náluink 0% a munkanélküliség) meg a hasonló baromságok, meg az internacionalizmus jegyében kubától 3-4-szeres áron vásárolt cukornád, meg a vietnámi és orosz testvérek támogatása, ez jó szöveg, csak hát ide vezetett. Ami nem is lenne olyan nagy baj, mert engem is megtudnak vezetni ha jól tálalják, na de ugyanaz a banda ugyanolyan baromságokkal???
Akkor ez a társadalom ezt érdemli, és tudod mi az érdekes? Nem zorbán meg az árvíz meg a gazdasági nehézségek, hanem saját maguk választása győzte le őket. Semmi olyan nem történt, amire nem szavaztak. Tegnap a aug. 20.-i ünnepségek (vursli meg sör-virsli, éljen május 1) helyett tudod mit csináltam? A szembeszomszéddal leégettettem a szőrt a kezemről a házi kivitelezésű kollektorral, amivel reményeim szerint nemsokára fűteni, vagy legalábbis rásegíteni fogok a fűtésre. Anyagárban is majdnem ingyen. nem a tízemeletesek előtt üldögélek az árnyékban naphosszat, és merengek az önnön nyomorúságomon.

lac1 2008.08.21. 12:34:39

Kedves nanemá123

egy egészen kevés igazságod van, bizony vannak olyan lépcsőházak, ahol a lakók úgy élnek és úgy viselik a gondját, ahogy kéne. Ebből van a kevesebb, és ezt nekem didd el, mert én 6 évig csak lépcsőházból ki lépcsőházba be vállalkozó voltam. Én tudnék mesélni ezért. Amúgy te általánosítasz a szagokkal kapcsolatban és csak azt felejted el, hogy ha csak egy szobába is fűt be, azért a többi is ott van még az illetőnek. habár én nemcsak egy szobába fűtök be a padlőfűtés miatt, és biztos jó dolog az emlékekről beszélni a szembeszomszéddal, de én inkább beállok az ótómmal a dupla garázsomba ami műhely is egyben, és annak a padlástere beépítHETŐRE van megcsinálva, és kifekszem a MEDENCÉM mellé, és onnét kiabálok át szomszédomnak ha kell valami. Annak a medencémnek a szélére, amit a saját kollektorommal talán már jövőre fűteni fogok, és ha jól sikerül akkor csak a téli időszakban nem tudom használni. Miközben persze a bogrács meg rotyog. De elismerem, jó üldögélni a panelban is, ér zorbánozni. Nekem látod, megérte tizen- évig meghúzni magam

Fűszermánia · http://fuszermania.blogspot.hu/ 2008.08.21. 12:42:09

"Tegnap a aug. 20.-i ünnepségek (vursli meg sör-virsli, éljen május 1) helyett tudod mit csináltam? A szembeszomszéddal leégettettem a szőrt a kezemről a házi kivitelezésű kollektorral, amivel reményeim szerint nemsokára fűteni, vagy legalábbis rásegíteni fogok a fűtésre. Anyagárban is majdnem ingyen. nem a tízemeletesek előtt üldögélek az árnyékban naphosszat, és merengek az önnön nyomorúságomon"
Na ez szép volt :)))
Bizonyára egy megízottad járt az ünnepségeken és kétfalatt virsli között meginterjúvolt mindenkit, hogy: ugye panelprolinak tetszik lenni??
A másik megbízottad meg folyamatosan egy 10 emeletes ház előtt tartózkodik és húzza a strigulát, ha sorsán sirákozó üldögélő prolit lát??
Amúgy csak szerényen kérdem, a belvárosi (nyócker pl.) lepukkant házakban kik laknak??? Mert ezek valahogy kimaradtak. Azért, mert téglából épültek annó, lakóik egyből feljebb ugrottak egy kasztnyival?
De kár is a szóért, itt tényleg csak az altalánosítás megy... akkor mondok én is egy párat:
Aki terepjáróval jár az mind tapló, aki pedig ilyen szinten prolizik, annak a felmenői között 100%, hogy valami hajdan kigrott proli leledzik, aki a most leokádott régi rendszernek köszönheti jólétét, csemetéi pedig az egyetemi végzettségüket.
Dark HUNGARY :(((( Nem kéne annyira elszállni magunktól :((

kudu 2008.08.21. 12:51:52

Szuminak mindenben igaza van! Ha bántó a proli címke, akkor itt van helyette a szájtáti igénytelen sültgalamb leső IKV zigóta.
A lakóösszetétel a panelokban olyan amilyen, de odafigyelt e már arra valaki a lakógyűlésen, hogy a legnagyobb hangú bélabá nem is tulajdonos, mert az uncsié a kecó 25 éve. Tudja bárki is, hogy ki lakik a 4/12-ben? Köszön-e a másiknak kifelé menet, vagy épp belehugyozik a liftbe…..
Tégla társasházban éltem hosszan. Évente kétszer volt közös takarítás parkrendezés, és eljött mindenki? Vagy hajlandó volt az első ajtón felszállni a BKV-ra 8 után. Portáskirály igénytelen habzó szájú idióták birodalma. Azért, hogy legyen, tenni kell, dolgozni, még, ha nem is a legcélravezetőbb módja a gyarapodásnak. Bolhacirkusz ez nem más. Majd ha megdöglik a kutya, begubóznak és várják, hátha arra jár a dögre valami állat, amibe beköltözhetnek. És kezdődhet minden elölről, lepusztítás, sírás a támogatásért, más zsebében kotorászás. A mindenkori kormány meg kifizetteti velünk a sok önsors rontó szerencsétlen számláját, mert szavazó, az meg kell. Na hagyjuk a pártokat! Egy kisportolt felkelő.

+A panelek hőszigetelése gyakorlatilag páracsapda, és baktérium keltető létrehozásával egyenlő. A légmentesen lezárt lakóterekbe az elszívók visszavezetik a káros gázokat. Ha már befűt a magyar, nem fogja szélnek ereszteni a meleget holmi szellőztetéssel. De sok sikert a panelprogramhoz. Na meg inkább füvet nyírok két nap folyamatos munka után a kertemben, minthogy a rácsos erkélyről ordibáljak kifelé, hogy CSUKD LE A KUKA TETEJÉT!

Fűszermánia · http://fuszermania.blogspot.hu/ 2008.08.21. 12:52:20

Jajj, a legfontosabbat meg kihagytam:
Megbütykölted már a vízórát, hogy ne kelljen vízdíjat fizetni a medence miatt??? MERT AKINEK MEDENCÉJE VAN, AZ ÍGY CSINÁLJA, ha már általánosítgatunk. No és persze minimálbérből él...

hawkeye 2008.08.21. 13:30:46

Zsir: kösz!

Szumi, egy rendkívül beképzelt, felfuvalkodott hólyag vagy. Hasonszőrű társaiddal együtt.
Jól megtanultátok, és alkalmazzátok a vadkapitalisták tízparancsolatát: mindenkit lenyomni, mindenkin átgázolni, letaposni, aztán ha sikerült, pöfeteg, lenéző kommenteket írni a netre.
Mint az állatoknál a természetes kiválasztódás: aki bármilyen okból nem tud olyan lenni, mint ti, pusztuljon el.

A XXI. század ragadozói vagytok.... :(((

lac1 2008.08.21. 13:42:12

Kedves nanemá123,

azt elfelejted, hogy amikor ezt a jelzőt valaki kitalálta, annak nagy valószínűséggel oka van. Kicsi a valsózínűsége annak, hogy egyszer valami megmondóember reggel felkelvén elmerengett, hogy kit is alázzak meg ma? És egyszer csak megvilágosodván ez pattant ki a fejéből.
És ki lakik a nyóckerben? Arra akarsz rávezetni, hogy ott is panelprlik? Hát ott inkább a "cigányéletmódúak". nem cigányok, hanem azok és a hozzájuk hasonló életmódot "sportszerűen" űzőek.
Amúgy nekem nem terepjáróm van, hanem 6 személyes kisbuszom. És amíg olyan emberek és olyan műszaki állapotú autók IS járnak, mint amilyeneket látok, addig a családomat abban hordom és azzal fogok magam is járni, amiben BIZTONSÁGban érzem magam. Részvétből és sorsközösségvállalás miatt nem fogok picantoval - vagy mi a picsával - furikázni.
Tudod, a börtönből van kiút, a temetőből és vastüdőből meg nincs.
De nem a megbízottam jár, hanem én JÁRTAM 6 évig személyesen. Tudom, miről beszélek. Még ha van is kivétel, de ezt is mondtam.

lac1 2008.08.21. 13:47:13

Kudu:

azt meg tedd hozzá, hogy amikor az állam a volt bérlakásokat relatíve bagéért eladta, minden hülye örömmel csapott le rá, azt hitte, hogy milyen jól járt, amikor 500000 HUF-ért kapott egy belső kerületi kecót. Csak hát amikor jött a közös terület felújítása, a lifté, a gang felújítása, meg a szabványtalan gázvezetéké, akkor ment a nagy sírás-rívás. Azt hitték, hogy a családi háznál csak az állandó pénzköltés van, itt fizet 3000 HUf-t a közös költségre és meg van oldva minden. És bizony várják az ikv-t, hogy mindent megcsináljon helyettük.
-Jáj, fiatalmeber, én olyan öreg vagyok, kicsi a nyugdíjam, hát mibül...?

lac1 2008.08.21. 13:48:37

Nanemá123,

nem bütyköltem meg, simán kifizetem. Nem okoz gondot.

lac1 2008.08.21. 13:51:32

Sólyomszem:

ezt általában az élet harcában alulmaradtak mondják.
Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel - mondja a verseny második, harmadik, negyedik...utolsó indulója. A hószigetelés árát elcigiző meg: de jó neked, hogy csak ennyit fizetsz...
Ismerős duma a vesztesektől. Meg a régi autók hátulján kiragasztott matrica,hogy "ez legalább ki van fizetve"...

hawkeye 2008.08.21. 14:08:59

lac1: nem lehet mindenki első helyezett!!!

Ti embertelen emberek vagytok, a kaparj kurta fajtából.

Ha rajtatok múlna, még mindig létezne a Taigetosz...

És ne beszélj mellé, most nem a deviánsokról, hanem az önhibájukon kevesebb, szerényebb képességekkel rendelkezőkről van szó.

Meg a tisztességesekről akinek a becsület nem kiüresedett forma, tartalom nélkül, mint nektek.

hawkeye 2008.08.21. 14:09:50

...az önhibájukon kívül...

Szumi 2008.08.21. 14:50:05

Sólyomszem: Igen, igen. KAPARJ KURTA, NEKED IS LESZ. De sokan nem akarnak kaparni, hanem MÁSSAL KAPARTATJÁK KI A GESZTENYÉT. Én kaparom, meg Lac1, meg Kudu - és még soka mások. Kedves panelosok, éljetek boldogan, mi majd dolgozunk ezután is, rátok is. Jut nektek is a közösből, amibe Ti is beletesztek, mi is beleteszünk, de nektek jár belőle, nekünk nem. De nem is kell! Tudjátok miért? Mert az én szememre soha nem vetik majd, hogy: adtunk neked! Nekem ne adjanak. Amíg van két kezem, amíg lélegzek és mozgok, addig eltartom magam és megépítem/gondozom a lakhelyemet. Mert ugyé az ember az ember, az állat nem tud építeni, annak biza ólat kell csinálni.
Hihetetlen, hogy nem értitek meg azt, hogy abban az épületben laktatok 20-30-40 évig, hagytátok szétrihadni, most meg mások, akik minden pénzüket, idejüket a saját lakhatásukra fordították, azok segítsenek még rajtatok is. Az a szerencsétek, hogy asszisztál ehhez egy metakommunista államgép, aki szavazatokért cserébe elvesz másoktól és odaad nektek, mert különben kénytelenek lennétek "kaparni".

2008.08.21. 15:06:47

Barokk aranydísz van -e a műanyag kandeláberen a medence partján?

lac1 2008.08.21. 15:39:18

Sólyomszem:

persze, hogy nem lehet mindenki első, lehet otthon ülni az emlékekről beszélgetni, lehet éppen xsarában is közlekedni, csak éppen a pofa lapos. Tudom, hogy vannak, akik külső körülmény miatt vannak ahol vannak, a véleményem rájuk egy cseppet sem vonatkozik, de ÁLTALÁBAn azok nem is jártatják a szájukat. Te az a fajta ember vagy, mint amikor az alkalmazott odajött CIGIVEL a szájában és közölte, hogy egy kis fizetésemelés kéne neki.
Amúgy nem értem, hogy a tisztesség és a becsület hogy jön ide? Miből is gondolod, hogy nem vagyok becsületes? Te vagy a nem becsületes, amikor jókat hűsölsz az árnyékban, várod az ikv-t, hogy a nyikorgó ajtót megolajozza, és szidod a nálad különbeket. Jó kis állibsi vélemény az, hogy aki megdolgozott a TÖBBÉRT, és esetleg ebből kifolyólag többje is van, akkor ez egy embertelen, mert nem osztogatja szét a vagyonát.
Fogadjunk, hogy te a szadeszre szavaztál.

lac1 2008.08.21. 15:48:53

zsír:

barokk aranydísz éppen nincs, de dollárjelt pont a MAGUKFAJTÁKNAK az ÉNFAJTÁM rakott bele csempéból kirakva.
És tudod miért? Pontosan azért, hogy a MAGUKFAJTÁKAT az irigység megegye...
Én soha nem adtam a gyerekem nyakába kulcsot - tudod a kulcsos panelgyerekek - mint a MAGUKFAJTÁK, hanem tévénézés, kocsma helyett olyant csináltam nekik, amitől ingergazdag gyermekkoruk van, nem azt nézem az ablakból mint a MAGUKFAJTÁk, hogy a kutyaszaros lakótelepi játszótéri homokozóban mit csinálnak, hanem azt amit ma is: Melyikük tudja értelmezni azt, hogy a másik mit mondott a víz alatt. Nem lesznek estére bolondok a hőség miatt, tudom, hogy merre vannak, szerintem még egészségesebb is mint a lakótelepi lét, viszont nincs is plazma tévém - igaz nem is tévézek szinte soha kivéve az Al Bundyt - és soha nem cigizek és nem iszok semmilyen alkoholt. Az árában locsiznak a pulyák. És közben egy-egy mártózás közben megnézem, hogy a prolik mivel idegesítik fel magukat...

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2008.08.21. 15:52:15

Hát én nem tudom.Egyrészt a választ a FELTETT kérdésre. Sem azt, hogy miért kell rögtön politizálni, a JOGI kérdésekben (is)?

De ha már panel:
Én abban nőttem fel. 80-90-es években voltam ott lakó kölyök, oda is születtem. Anyuék feljöttek Pestre, mert apu itt kapott munkát. Bizony. Nem kellett épp a cégnél vidéken, és jött az ultimátum: tanulsz + dolgozol Pesten vagy Szolnokon, vagy dolgozol Szabolcsban és nem fejlődsz? Hát feljöttek. Éltek pár évig egy keretes-házas néni, nyári konyhájában, vagy valami akkorában, tanultak dolgoztak. A víz befagyott az ágy lábánál a lavórban. Aztán 6-8 év várakozással megkapták a Havannán a lakást, értsd bazi részlet be, havi törlesztő + qrva nagy hitel rajta. 1997-ben lett kifizetve, rengeteg spórolással (vagy írjak nyomort mert azt szeretitek? :) )Apu sokadik vállalkozása talpon bírt maradni, melózott vele mint állat, és 98-ban átköltöztünk kerületen belül egy sorháznak nevezett "házba" morzsányi kerttel, "de legalább ki a panelből"-mondták.

Úgyhogy ha az én szép -panelos mlékeimre céloztok a panel prolisággal, akkor jó, legyen, panel proli vagyok. De tartozhatnék hozzátok is kertes-mánok, hiszen a "nyomor" is megvolt, na meg most a kertes is. :)

Rohadt sok különbség van a két hely közt, lehet szidni a penalet, vagy a kertest, csak sajnos minden érem két oldalú!

-A panelban ha valaki lecsót főzött, érezte az egész ház néha.
-Ha a felsőnél eltört a vízcső, bizony volt, hogy az alatta lakó beázott.
-Ha nagy vita volt valahol, helybe jött a barátok közt.:)
- stb.
VISZONT:
-sok gyerek volt,és közel az ovi/suli, ahova MINDENKI járt,
-ha felkiabáltam a ház előtt levő játszótérről,hogy "anyu", akkor kinézett 25 nő, aki mind ismert, mint én is őket, így kaptam zsepit, ragtapaszt inni vagy ami épp kellett. Mindig tudta minden anya mit csinált, és merre a gyereke.
- nálunk tiszta volt a lépcsőház, bár kopott, kalákában épült a parkoló, és minden emelet beosztotta, melyik héten melyik lakó takarít adott szinten.
- a legjobb barátnőmhöz felszaladtam a 3.-ról a 9.-re felügyelet nélkül 5 évesen simán.

A kertes?
- az erdő 1 saroknyira,
- jó levegő jön
- kicsi a forgalom
- lehet bringázni bármerre
- erdőben sétálni, bunkerezni, szánkózni,
- hej, de sikkes környék
- blablabla.

VISZONT:
-a kertben 1 m mélyen ott a sitt, fa szinte nem él meg, hiába volt talajcsere, meg kezeljük ezerrel.
- a sulim (gimi) fél órára volt, a tesóm általánosa 20 percre.
- közért 1 km, a busz 20 percenként jár, és amikor igazán nagy hó volt elakadt.
- és mivel nagy gyerekként mentem, és nem is oda jártam helybe suliba, szinte senkit nem ismerek a környékbeliek közül. A tesóm 10 éves volt, mikor költöztünk, neki vannak környékbeli ismerősei, barátai, viszont utáltam kísérgetni, mert nem mehetett el odáig egyedül!
- a szomszédok? Szomszéd az, aki vasnap reggel flex-el vág a garázsában? Vagy hajnal 3-kor hazaérve üvöltve babusgatja a folyton ugató 10 m2-re bezárt elhanyagolt és rettentő büdös, harapós kutyáját?

Na szóval lehet fikázni, irigykedni, felvágni, na de meg kéne hallgatni azt a bizonyos másik oldalt is, no meg megnézni előnyt IS és hátrányt IS.

És főként: nem másról szólt véletlenül a cikk?!

Zugügyvéd, nem lehetne eltérő színnel jelölni az OFF- és ON-topic hsz-okat? Könnyebb lenne. Mert én a válaszokért, és elgondolásokért olvasNÉK...

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2008.08.21. 15:56:29

Szumi "Kedves panelosok, éljetek boldogan, mi majd dolgozunk ezután is, rátok is. Jut nektek is a közösből, amibe Ti is beletesztek, mi is beleteszünk, de nektek jár belőle, nekünk nem."

Nálatok nem vezettek gázt az utcába? Te aszfaltoztál az utcán? Épült iskola a környékre? :)

Szumi 2008.08.21. 16:04:43

niamano: igen, fizettünk a gázért, a csatornáért, az aszfaltozásért, a vízért és az árambekötésért is. Meg a TV-ért is. Aki a panelba ment, annak már ott volt a gáz/víz/CSATORNA/ASZFALT/PARKOLÓ KOMBÓ. Iskola pedig hamarabb volt, mint mi. Képzeld, a füvet mi nyírjuk, mi gondozzuk még az utcát is, ne úgy, mint a panelosok, akiknek az ajtajuknál véget ér a birodalmuk, szarnak mindenre, a fejükre szakad a ház és sápítoznak segítségért. a róka hordja el a családjukat! 1986-ban fizetünk 70000.- Ft-ot a gázéer, 92-ben a csatornáért 90.000.- Ft-ot, addig pedig az emésztő ürítéséért 3 havonta mittoménmennyit, a gáz előtt pedig olajért, fáért, szénért. az első perctől kezdve megfizettünk mindenért, nem hagytuk nyitva a melegvízcsapot csak azért, mert átalányba van a melegvíz és távhőszolgágltatás. Nehogy már a szememre vessél valamit is!

lac1 2008.08.21. 16:49:08

Kedves niamano,

jókat írsz, csak az a baj, hogy a kivételekből általánosítasz. Ha a pro és kontra érveider írjak egypár valóságost az én életemből, akkor azt kéne írnom (és ráadásul igaz is), hogy a gyerek iskolája 800 méter, tudom, egyszer lemértem, a bolt kb a feletávon, tudom, mert mindennap levesznek a kölykek, hogy ez meg az kell a boltból, a posta (-kis) a bolt után 20 méter, a zöldséges meg 25 méter utána. Ha gyalog megyek dolgozni, akkor 20-23 perc, ha autóval akkor 8-9 perc, attól függ mennyi nói sofőr van előttem, ha bringával cagy a csettegővel akkor 5-6 perc. Ha éppn "nagy"-bevásárlás vagyis teszkó, lidl, abi, plaza, meg a rák tudja mi, akkor az közelebb, mint a melóhely, csak hegyesszögben másfelé.
Viszont én ellenben veled, tudom, hogy ez nincs mindenki szá,ára így, ezért én nem is hozakodom vele elő mint pro és kontra hol jobb lakni.Az én gyereimnek meg nem is kell felkiabálni, mert zsákutca révén mindig kint játszanak a többi gyerekek, és amúgy is az öreglányok kinéznek a kiabálásra. Ha nem is 25-en.
A szomszéd flexez a garázsában? Inkább, mert tudom, hogy valami készül és nem úgy mint a panelben ahol faklumpában járkál az alsó, énekel a felső, veri az asszonyt a balos és slájmot köp a sok cigitől a jobboldali szomszéd, vagy amikor a szemétledobó megtelik, esetleg valaki csikket dob bele.
Igaz, a rohadt nyest vagy valami ilyen baszogat éjszaka, meg hajnalban a buzi szomszéd - a flexes, tudod - buzi kakasa üvöltözik, hogy kukurikú.
Látod milyen egyszerú érveket felhozni az igazam bizonyítására? Én amúgy senkit nem akarok meggyőzni az én életemódom helyességéről, mindenki a saját szemétdombján kapirgál, csak mint mondtam a pofa lapos, amikor én nem sírok-rívok, hogy hol az ikv-s szerelőbrigád, és milyen sok a távfűtés vagy olcsó a gázfűtés.

lac1 2008.08.21. 16:51:13

Niamanó,

nálunk éppen hogy mindekinek saját magának kellett megcsinálnia, vagy megcsináltatnia a járdát, és az árkot is mi magunk takarítjuk. Majd ha a lakótelepi népek is lemennek csatornát takarítani esetleg havat dobálni, akkor a problémádra visszatérünk.

Rousseau 2008.08.21. 16:59:36

Na ez egészen elfajult! Szegény Barbi az ablakával már senkit sem érdekel, kivéve Magne-t, aki tényleg segített. (Vagy akart.)
Nekem olyan furcsa, ahogy hencegtek a medencétekkel, füvetekkel, kisbuszotokkal, dupla garázsotokkal. Én örülök, hogy neketek nincsenek napi gondjaitok. De azt ne gondoljátok, hogy ez azért van, mert ti esetleg különbek lennétek. Ügyesek vagytok vagy/és szerencsések. De azért nem olyan egyszerű ez ám, és főleg nem mindenkinek.

Én magam mint már írtam nem "panelproli" vagyok, de akár az is lehettem volna. Nem sokon múlt. A szüleim annak idején azért tudtak belevágni egy társasházépítkezésbe, mert a munkahelyük kisegítette őket induláskor. Ma van ilyen? Már munkahely sem igen, nemhogy segítség. Így tehát egy téglatársasházban éltem le a gyermekkorom.
Én azért tudtam családi házat építeni, mert örököltem egy lakást, azt eladtam, így indultam. De ha a nagyszüleim nem hagyják rám, vagy panel vár rám, vagy halálomig kölcsönnel egy nem panel lakópark a rosszabb fajtából. Nem optimális esetben pedig albérlet.
Tíz éve lakom itt, minden reggel kimegyek a kertbe és hálát adok, hogy itt élhetek. De nem magamnak adok hálát.És nem ájulok el ezért magamtól. És ha a elegem van a hókotrásból (sarokház!), fűnyírásból vagy abból, hogy 50e Ft-ot kell fizetnem az aszfaltozásért, mindig arra gondolok, hogy felébredtem a lakótelepi lakásunk 4. emeletén és ha nem hallottam dübörgést, akkor tudtam, esett a hó. Mert csak akkor nem hallottuk az egyesített M7-M1-et. Meg amikor a szomszédom este 11-kor a kórházból 2 napja hazahozott kisfiam feje mellett (a szomszéd lakásban) Hiltivel lyukakat fúrt, amikor átmentem azt mondta, most már kifúrja ezt a 10 lyukat, mert csak reggelig van nála kölcsönben a gép. (De most ne indítsunk hozzászólásözönt, hogy mit kellett volna csinálni vele!)
Na és ekkor folytatom örömmel a hósöprést. De mégegyszer: hálás vagyok, hogy nekem ez a lehetőség megadatott.

Kedves Szumi, Kudu, Lac1!

Számoljunk egy kicsit!

Keresel mondjuk nettó 250-et. (A legtöbben nem keresnek ennyit!) Szerényen élsz, gyerek nincs. Félre tudsz tenni havi 100-at. (A legtöbben nem tudnak ennyit.)15 év alatt ez 18 millió forint. (Jó tudom, infláció meg kamatok, de egyszerüsítsünk.)
Ebből mostanság Bp.- vagy az agglomerációban nem kapsz telket. És akkor még hol a ház? Nézzünk házat (telekkel): Mondjuk ha már közben van 2 gyereked (Na de akkor már nem tudtál félretenni 100-at!), akkor 100 m2-es háznál indulsz (Hiába elég kisebb is, kisebb nem nagyon van.)ezt 35 alatt nem kapod meg, a 35-ös ketegóriában is kell csinálnod még vele ezt-azt. És akkor megjelenik még egy családtag, akire többet költesz havonta, mit bármelyik gyerekedre: a BANK. Esetleg (Esetleg!) elkezded törleszteni a 18 milliód feletti részt és imátkozol, hogy se te, se a feleséged nem legyen beteg, munkanélküli, nehogy elváljatok.

És akkor 25-30 évvel a havi 100 elrakásától számítva talán megvagy!
Talán! De ez az út is túl ideális és nem mindenki engedheti meg magának.

Ha az ilyen tifajta sikersztorikról lefújjuk a port, mindig kiderül, hogy volt egy indítólökés: örökség (pl. nálam), szülői segítség, lottóötös, egy nagy büdös sötét biznisz stb. stb.

És ez jól is van így: örülök, hogy nektek sikerült. Örüljetek Ti is, de ne mondjátok azt, hogy ez csak akarat kérdése és bárki meg tudja csinálni, aki pedig nem, az proli, aki megérdemli a sorsát és mind a liftbe hugyozik.

Aztán gondojatok a személyiség és a környezet kapcsolatára is. Lehet, hogy abban a miliőben, olyan családi háttérrel, olyan szomszédokkal, abban a kerületben, a kerület azon részében, 10 év után már ti sem söpörnétek össze az ajtótokon kívül (talán belül sem) és nem napkollektorban, hanem akciós fejhúsban gondolkodnátok.

Bocs a terjedelemért, de muszáj volt ezt kifejtenem. Sok haszna biztos nem volt, de én jobban érzem magam!

lac1 2008.08.21. 17:14:25

Sajnálom, hogy félreértesz, de én kérkedek -ha igen az az az irigyek miatt van - csak nem tartom normálisnak, hogy a kevésbé jó helyen élők verbálisan zaklatják a jó helyen élőket, tolvajnak, embertelennek, ügyeskedőnek és minden más negatív jelzővel illetve. Nem itt, hanem általában. Tudod te miért csináltam olyan medencét amilyent? Dierekt ezért. 10 emberből 9 ( munkatárs, barát, rokon szomszéd) azt mondta, hogy "milyen jó nekem". Pedig nagyon jól tudták, hogy életemben nem loptam egy fityinget sem, és mindenért megdolgoztam. Sohasem felejtem el, amikro az akármilyen végzettségem ellenére elmentem nagynyomású mosóval palatetőt mosni, és utána meg az autómra vagy az akármimre tettek megjegyzést. Vagy amikor vagy 10 éve autókat hoztam be... Ennek vége, nem fogok meghunyászkodni, büszke vagyok amit elértem, nem fogok hallgatni róluk csak azért mert másnak nincs.
van erre egy jó kis magyar közmondás, mindenki a saját szerncséjének a kovácsa.

Szumi 2008.08.21. 17:20:58

Rousseau: Inteligens hozzászólás volt, tényleg jól látod a dolgokat. Ki is számoltas, hogy 25 év ráfordítással akér lehet is családi háza valakinek. Kérdés már csak az, hogy valaha, valaki rászánta-e ezt a 25 évet, vagy nem. Az én anyukám rászánta. Én spec Szolnokon vettem egy telket, hogy majd legyen hova költöznöm, mikor a gyerekeim akkorák lesznek, hogy itthagyhatom nekik a házat. sokan szidják a zsidókat is - néha még én is. de ők is olyanok - sőt olyanabbak), hogy akár két generáción! át tudnak spórólni, azért, hogy a harmadiknak már jó legyen. És az itt sokoszor emlegetett "proli" jelző bizony pontosan azt a jelentést hordozza magában, ami ennek a viselkedésnek az ellenkezője.

Rousseau 2008.08.21. 17:22:12

Kedves Lac1!

Válaszod alapján már nem bizonytalankodom, hogy kellett-e ekkora hozzászólást írnom az imént.

Egyébként tényleg büszke lehetsz arra amit elértél. Talán csak a formával van még egy kis baj.

Szumi 2008.08.21. 17:28:47

lac1: gyrekkoromból emlékeszem, hogya Kerepesi úton ( én a XVI-ban lakok), a Tiszavirág nevű vendéglő/kocsma együttes kerthelyiségében, melynek a kerítése a Kerepesi útra nézett, ültek a sör mellett a családi házban lakó "prolik", a kerékpárjuk a kerítésre volt támaszva, rajta lógott a cvekkerben a piacon vett csirke, békésen iszogattak és közben szidták azokat, akik a szemközti utcából Trabantnál jobb autóval fordultak ki a főútra. Hogy ezeknek meg miből telik ilyenre! A rohadékok! Bezzeg nekik nincs!
Én sohasem ültem ott és gondolom Te sem, sem hasonló helyen. Én itthon sem sörözök és nem nézem ordítva a meccset - sőt sehogy sem. Sem mónikasót, sem barátokköztet. Helyette dolgozok, üzletelek. Négy vállakozásom van, van dolgom, de élvezem és szeretm élvezni a gyümölcsét is. Például, mikor utálkozva nézi a merciejinket. Ahh, mindegy is, ezt sokan nem értik meg.

Rousseau 2008.08.21. 17:39:53

Elköszönök, hasznos volt veletek eszmét csrélni, meg nem győztük egymást, de nem is kurvaanyáztunk. Ez már pozitív manapság, sajnos.
Remélem Barbinak nem kell ablakot cseréltetni!

2008.08.21. 17:42:38

lac1 2008.08.21. 15:48:53

"...barokk aranydísz éppen nincs, de dollárjelt pont a MAGUKFAJTÁKNAK az ÉNFAJTÁM rakott bele csempéból kirakva..."

Azért kár volt, mert SAJÁTMAGÁN kívül a kutya se látja mi van a medencéje alján.

lac1 2008.08.21. 17:45:18

Russzó:

""Talán csak a formával van még egy kis baj. ""
Az ész a fontos, nem a haj. Amúgy én takarítottam sírkövet is, azzal is nagyon és gyorsan lehet pénzt keresni. Vannak olyan helyzetek, amikor tanul az ember, nincs ideje vállalkozást szervezni, azt működtetni. Ilyenkor jön a tróger meló, hordtam én cigányokkal betont is talicskában. A megrendelő az 1500-ös (akoriban az volt a menő) csomagtartójában hordta bedobálva az 500 forintosokat, és a nap végén sorba kellett állni, mindenki kapott egy bankjegyet.
:-))))))))))))))
Amúgy van egy kocsma a város másik végén, én egy éveben egyszer elmegyek, rácsodálkozok a manuszokra, ilyenkor arra gondolok, hogy filmet kéne velük csinálni, de szociográfiás "mű" már annyi van...

lac1 2008.08.21. 17:49:23

Russzó:
én biztos nem cserélnék ablakot, szerintem az összes lakó nyilatkozata kell, hogy a kölcsönnel támogatott beruházás elkezdődjék. Kényszerhelyzet elé állítanám a lakóközösséget - tegyük fel, hogy van olyan, hogy mindehol ki kell cserélni, tekintet nélkül a meglévők állapotára - hogy vagy a hiányzó ablakok árával csökkentik a kicserélendők árát, de a darabszám megmarad,vagy senkinek nem lesz új ablaka. Aztán a normális lakótársak megértik, a nem normálisak meg nem , de azoknak meg leszarom a véleményét. Már csak ezért is jobb a családi ház, nem vagyok kötve senki máshoz.

lac1 2008.08.21. 17:51:23

Zsír:
a hozzám át és bejárók véleménye zavart a leginkább - de jó neked - azoknak elküldtem emilben. Az egyszeri trógerek véleménye nem annyira, velük csak elbeszélgettem, utalva a Dagobert bácsira.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2008.08.21. 18:21:26

Ahogy olvasom, azért értjük egymást, -bár engem félre értettetek szerintem. Ha Rousseauval megértettétek egymást, akkor engem is értetek :) Engem is a forma bántott, nem a mondanivaló. Lényeg az, élnek mindenütt "hozzáállási-prolik" kertesben és panelban is. Ha már közmondások: ha a "segíts magadon"-nal kezdődőt többen mantráznák maguknak, valószínű, hogy nem a panelprogramon kellene most vitáznunk itthon. Könnyebb lenne. :)

lac1 2008.08.21. 18:21:28

Russzó:

amúgy láthatod a saját szemeddel, hogy ennek a "zsír"nak a véleménye az, ami a leginkább általános, hogy azért csak-csak odamondogatja, hogy aranyból van-e az a valami, mint egy kidomborítva az általa extrának vagy haszontalannak itélt tárgynak a valamelyik tulajdonságát, fokozva ezzel a szegényes világának a megvetettségégét az én világomba...
Erről beszélek.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.08.21. 18:23:07

Itt többen jöttek a komenistákkal meg a rendszerváltással meg azzal, hogy a hülye panelproli hova szavaz. Figyu! Panelproliként nem tudom hova szavazzak már, mindegy, hiszen bármelyik társaság regnálása alatt a középosztály lett vékonyítva (a középosztály nevezetű tömbbe tartozott sokáig a sok panellakó nagy része is - szerintem). Azért ilyen kurva keserű itt mindenki, mert azt látjuk, hogy aki szétlopja magát (mára szinte mindenki próbálkozik, csak sokaknak nem jön össze), ügyesen trükközik, az gazdagodik és ugyanez a társaság szorozgatja a vagyonát évről évre, nőnek a különbségek. A sok panelproli fizetésének reálértéke pedig a béka segge alá zuhan, ezért nem keletkezik megtakarítása (mint régen, mikor futotta nyaralásra, telekre, meg elbaszni). Jönnek a mindenféle fogyasztási és lakáshitelek, hogy a régi megszokott színvonalat próbálják tartani, de nem megy és ebből bizony nem lesz lakásfelújítás...

Aztán ott van még a sok válás ugyebár, ami a panelprolik (és egyéb társaik) legatyásodásának másik fő oka és következménye is egyúttal, hisz az anyagi gondok felőrlik a családi kötelékeket. Mikor apu lelép a lakás értékének felével, hogy ő maga is hitelt vegyen fel, hogy lakjon valahol, mi a rákból teljen neki rekonstrukcióra? Valóban, ők tehetnek róla, aláírom, de ez nem ilyen egyszerű, hogy
a rohadék panelproli tücsköset játszott, míg a szegény hangya végigdolgozta a nyarat.

Nem hiszek ezekben a dolgokban, csak a jelen társadalmi folyamatok rothadt mivoltában.

Csanna 2008.08.21. 19:49:43

Kedves Szumi és Lac1,
A panelokból az aposztrofált "panelprolik" már régen elköltöztek, ugyanis nem tudták fizetni a magas közüzemi számlákat. 1977-ben értelmiségiként vásároltam meg otp hitelre egy 68 m2-es, 3 szobás szövetkezeti panellakást. Hogy honnan költöztem oda? Egy dzsunbujból, ahová a szüleimet az akkori rendszer 1954-ben "kegyesen" visszatelepítette. Származásuk miatt nyelvtudásuknak, végzettségüknek megfelelő állást nem kaphattak. 1945-ben mindenüket elvették. Egyedül a született intelligenciájuk, a nemesi gondolkodásuk maradt meg.(mert azt senkitől nem lehet elvenni, kerüljön bármilyen helyzetbe..) Soha nem hallottam azonban őket "prolizni". Intelligens ember viszont nem dicsekszik azzal, amije van. Ugyanis álláspontom szerint az ember mércéje nem a Mercedese, vagy az úszómedencéje, vagy annak esetleges hiánya. Attól még lehet valaki egy orbitális "paraszt", hogy Mercedesen jár és a Rózsadombon villája van. Ezt én újgazdag szindrómának nevezem. "'Kaparj kurta, neked is jut" filozófia. Visszatérve a panelprogramra: 1977-ben ezt a szövetkezeti lakást nekem az államtól meg kellett vásárolnom.Az akkori fizetésekhez képest ezeknek a lakásoknak a fenntartása már akkor relative magas volt (távhő)
Januári távfűtési díjam: 49.800,- Ft volt. Készenléti díj: 12.800,-Ft, amit nyáron is fizetni kell. A közös költség, villany, gáz, biztosítás) meghaladja a 100.000,- Ft-ot nyári hónapokban is. A több, mint 30 éve befizetett közös költségben benne van a felújítási alap, amelyet minden társasháznak kötelezően képezni kell, tehát takarékoskodtunk. Ezért nem a tulajdonosok a hibásak, hogy ezek a panelházak nem lettek megfelelően szigetelve. Még a viszonylag jól kereső családok, - akik egy-két gyermeket nevelnek és becsülettel fizették a magas költségeket - sem tudtak félre tenni annyi pénzt, hogy saját erejükből más megoldást válasszanak. (családi ház építése, vagy megvétele, stb.)Hangsúlyozom: a panelházakba való költözést sokaknak mint egyetlen meglévő alternatívát ajánlották fel. A jelenlegi gazdasági helyzetben (hitelcsapda)sokan nem szeretnének bankrabszolgák lenni csak azért, hogy villoghassanak egy szuper ingatlannal, ami gyakorlatilag a banké. Nem beszélve arról, hogy ezeknek a panellakásoknak a hiteltörlesztése tavaly járt le. Ha jól kiszámolom az akkori vételár tizenötszörösét fizettük ki, de lehet, hogy többet. Közben felneveltem és taníttattam két gyermeket, akik közül az egyik az idén doktorált. A "panelprogram" nem a Ti "adótokból" valósulna meg, hanem az enyémből is. De úgy tudom, hogy erre úniós támogatást is elkülönítettek. Ezeknek a lakásoknak az eladója az állam volt. Amennyiben Te veszel egy családi házat és a rejtett hibák később derülnek ki, kit perelsz? Az emberi létnek különböző attitűdjei, motivációi vannak. Talán nem azokat kellene okolni, akik panelban kényszerülnek élni. Lehet, hogy a házatok előtt lesöpritek a járdát, de mi még azért is fizetünk a közös költségben, hogy a panelház előtt lesöpörjék.

peterfm 2008.08.21. 20:03:17

Rousseau
Jól összeefoglaltad a lényeget, de azt hiszem akiknek szántad, azoknak egyik fülén be a másikon meg ki.

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2008.08.21. 20:04:52

Egyetértek azzal, hogy csak az vegyen ki a közös kosárból, aki bele is tett valamit, és akik beletesznek, egyforma lehetőségeket kapjanak arra, hogy ki tudjanak belőle venni.
ERGO Nem kell jobban támogatni sem a panelosokat, sem a családi házasokat. Mindenki a saját tulajdonát tartja karban (vagy nem tartja).
Ehhez hozzá tartozik az is, hogyha elviszi az áradás az ártérbe épített családi házat, vagy a vihar a tetőt, vagy a termést, akkor sem állambácsinak kell kiabálni segítségért.
ÉS hozzátartozik az is, hogyha fel kell újítani a panelt, újra kell festeni a lépcsőházat az is a tulajdonosok gondja.

Más. Ámulva olvasom ennek a sok-sok szorgos hangyának a siker történetét. Komolyan fantasztikus.
Már csak egy dolgot szeretnék tudni Szumi: az autóbehozós, négy vállalkozásos és még ki tudja milyen karrieredben, ha szívedre teszed a kezedet, tényleg nem látod azt a pontot, ahol csak annyit mondanál: "Csak ezt a milliót -tán az elsőt- ne kérdezze senki hogy szereztem!".
Mindig bejelentetted magad a vállalkozásodhoz teljes fizetésre? Soha nem csaltál magadnak egy kicsit az adóval?
Ugyanis legalább ugyanakkora igazságtalanság a kosár szélén várakozókra nézve az, ha elfelejted betenni a közösbe amit kell, mintha esetleg kicsit többet akarnál kivenni.
Nem biztos, hogy csak az a csaló, aki állambácsi segítségével kicsit többet kap a másiknál, hanem az is, aki "a saját segítségével" nem teszi be.

Persze ez nem rád vonatkozik, ti biztosan mind szorgosan, kemény munkával, és persze talpig tisztességesen szereztetek mindent. Még egyszer gratulálok hozzá.

hmm... 2008.08.21. 20:27:11

Ezt végigolvasni nem semmi volt. :)
Kezdtem panelproliként jó volt de szülők miegymás felnőttem csak boldogulni kellene valahogy, szerencsére a munkahelyem biztosított egy lakást (némi lakbér+rezsi ellenében)ami szintén panel volt. Fűtés marha sok és fáztam télen. A rendszer is annyi idős mint a ház ugye, persze a lakók mind "bérlők" voltak költeni senki se nagyon akart. Lehet hülye voltam, de egyszerűen visszaadtam mindenféle térítés nélkül a tulajdonosnak. Belevágtam egy nagy lakáshitelbe, és egy öreg kertes házat vettem Bp-n. nem sokkal drágábban mintha panelt vettem volna. Szigetelés nem túl jó fűtés itt is drága. A fizetésem fele elmegy a hitelre pénzem nincs arra, h. vállalkozóval csináltassam meg a szigetelést. Nő létemre elég sok mindent megcsináltam a házon, eddig a tetőszigetelést sikerült befejezni. Szúrt, nem kaptam levegőt, stb. de inkább ezt választottam, mint az ingyenpanelt. Ezzel nem akarok leszólni senkit, de valóban rossz, h. pl. én nem tudok felvenni semmilyen támogatást erre, mert amikor a kőzetgyapotot, meg a fóliát meg tudtam venni, akkor éppen nem volt támogatás a kertes házakra. Ha lesz pénzem akkor a falak szigetelését is meg fogom csinálni, és szintén nem vállalkozót fogok igénybe venni. Nyaralni hát azt nem nagyon, bár idén sikerült mert kaptam üdülési csekket a munkáltatómtól, (béremelés helyett) és nem voltam hajlandó félpénzért eladni.
Vannak munkatársaim akik továbbra is az ingyenpanelban laknak, ők el tudnak menni valóban nyaralni akár több hétre is, de télen ők irigyelnek amikor én nem fázom ők meg 33 m2-en havi 20k fűtés mellett igen. A fűtéstámogatás nekem nem jár egy picit nagyobb a fizetésem, (ami teljes mértékben adózott)és az, h. a fele elmegy a lakáshitelre az senkit nem érdekel. Én mind a két oldalt megértem, de valóban gondolhatna az állam a maradék 8 millió emberre is, hiszen a kertes ház sem biztos hogy új és még az új sem fenékig tejfel. :)

ze11 2008.08.21. 21:08:28

hmmm... Ingyenpanel? Hol, édesdrágaságom??? Ingatlanszakértő mondott rá 8.2, bank mondott rá 8, eladó mondta 9.2M... 55 négyzetméter, felújításhoz még plusz 2M belement (elektromos hálózat, vízvezetékek, hideg-meleg burkolás, tapétázás-festés, nyílászárók teljes cseréje, full konyha).

Akkor mi a lófüle van ingyen?

Az elején feltett kérdés nálunk is felmerült, a lényeg, hogy a projekt végén az épület nyílászáróinak megadott százaléka feleljen meg az elvárt hőtechnikai paramétereknek. (Ha valahol már ki van cserélve, ott nem kötelezhető a lakó cserére, kivéve, ha a meglévő nyílászáró nem felel meg a vonatkozó hőtechnikai szabványoknak, de ez marhára ritka).

Bird 2008.08.21. 21:25:58

Ha már a Zugügyvéd rovatban vagyunk, akkor kedves Csanna tisztázni kellene a nagyon hitelesnek hangzó beszámolód egy mondatát:

"1977-ben ezt a szövetkezeti lakást nekem az államtól meg kellett vásárolnom."

Nos, itt valami hibádzik, ugyanis a szövetkezeti lakás sohasem volt állami és így azt nem lehetett, nem kellett az államtól megvásárolni. Az tkp-en öröklakás volt, csak a közös részek voltak a néhol óriási lakásszövetkezet közös tulajdonában.

A hőszigetelés és a támogatás témájától hamar eljutottatok a különböző életmódok szidásába és dicsőítésébe. Sok igazság hangzott el mindkét oldalon, de tényleg nem lehet általánosítani. Gondoljunk arra, hogy az egész világon egyforma, kb. néhány százalék csak azok száma, akik vállalkozásra alkalmasak. Márpedig a fix fizetésből tényleg nem lehet sokra vinni, főleg, ha valaki nem akar a nyolc óránál többet dolgozni, mert "élni" akar, szeretne öregkorában a sok élményére és nem a leisztolásra emlékezni.

És a keveset keresőknek, a túlórában dolgozni nem akaróknak még levonásba jön az élvezetekre költött pénz hosszú távon tetemes összege.

Tényleg nem dicsekvésből mondom, de én szintén albérletből indulva, lakótelepen át jutottam el abba a helyzetbe, hogy nyugodtan nézhetek az öregség elébe, és a negyedtucat fiamnak sem albérletben kellett kezdenie. És nemcsak családunk tagjai nem dohányoznak, hanem még amunkatársaink sem, ugyanis súlyos emberi hibának tartjuk a dohányzást. És önzésnek, mert a családtagok elöl veszik el az arra költött összeget. És máris a hőszigetelésnél és a panelnél vagyunk, bár az alkoholról még nem is beszéltünk...

Nemrégen a takarékos életfelfogásom tapasztalataival próbáltam segíteni egy anyagi helyezetére panaszkodó blogolónak, de őt és barátnőit annyira felbőszítette a józanság és az állandó spórolás receptje, hogy az egész posztot örökre törölték...

Rousseau 2008.08.21. 22:25:25

Még csak egy gondolat: nem szégyen az, ha van valamid.Az sem, ha úgy van, hogy nem dolgoztál meg érte (pl. gazdag szülők, prsze ha loptad, az kivétel), de úgy sem, ha keményen hajtottál érte. De az, hogy hogy "viseled" a javaidat, az minősíti igazán az embert. Én pl. sok mindent építettem a kertben azért, hogy kényelmesebb legyen az életem, azért, hogy szebb legyen a környezetem, azért, hogy biztonságosabb legyen... de azért, hogy "majd leesik a többi ember álla", netán irigykedjenek, na azért soha.

Én az egyetem alatt zöldséget pakoltam hajnalban a Bosin, nyáron pincérkedtem, eljártam ásni, szőlőt telepíteni stb. De azt azért nem állítanám, hogy a házam ebből van. Ez még kevés, bár kell hozzá. Sokan dolgoznak nagyon keményen, durva körülmények között, kevés pénzért. A legtöbbször az "ezzel a két kezemmel" mellett még szokott lenni valami, amit a kívülálló nem lát.

Josephine B. hozzászólásának második részével kell egyetértsek.

Más: sokszor épp azok szájából hallani hogy "a mi pénzünkből, a mi adónkból" akik minimálbérre bejelentve semmiféle adót nem fizetnek, de 10-szer annyit keresnek mint én. Amellett van egy szűk réteg, a közalkalmazottak, akik meg sem kapják a bruttó pénzüket, ők adóznak, nem tudnak költséget leírni, Szlovákiában adózni. S közben szépen eltartanak egy csomó papíron semmit sem keresőt.

Lac1: Te azt írod, hogy azért nem kapsz gázártámogatást, mert csak havi 8000 átlagban a fűtésszámlád:

Idézlek:

"alig fizetek gázdíjat. A kis költségemre való tekintettel - nem tudok nagyösszegű számlát prezentálni - támogatásom a nullával egyenló."

A gázártámogatás jövedelemfüggő. Te ezek szerint a bejelentett jövedelmed alapján jogosult lennél rá, csak túl kicsi a számlaérték? Ez most hogy van?

Gázártámogatás? Na itt a gond! A sok kiahénnem üzletember gyerekei ingyentankönyvet kapnak, gázártámogatást és amíg volt, ingyentejet az iskolában. Nem egy ilyet ismerek.

Nem mondom Lac1, hogy te is, de sokan igen.

lac1 2008.08.21. 22:28:43

Na. Elég sokat kéne írnom - ha már megszólítottatok. Ha valami kimaradt, szóljatok, rendelkezésetekre állok. Amit észreveszek így elöljáróban az, hogy nem szándékoztok észrevenni azt amit máskülönben le is írtam, hogy SZERINTEM mindenki úgy és ott él ahogy és ahol akar, csak nem tetszik nekem az, hogy egyesek akik a saját életmódjukat valamiért lejjebbnek érzik az enyémnél, mindjárt lopással és más egyéb jogosulatlan haszonszerzőnek titulálnak. A vita kezdete nem másból eredeztethető, mint hogy volt valaki, aki közölte hogy amíg ő a két kezével rakta össze a családi haciendát, addig a másik és kényelmesebbik fele befizette a közös költséget és ezért sok-sok mindent, vagyis MINDENT elvárt. Ami nem nagy baj, csak éppen megszokták, és amikor a panelházak nagy része amortizálódott és a területhez képest kurvára zsebbe kellett volna nyúlni, na az nem tetszett.
És jöttek a kifogások, hogy öreg, meg szegény és nincs lé. Közben a társaság másik - kisebb fele a szájától megvonva, jó kis elfoglaltságot szerezve magának hosszú évekre fölépítette azt amit most itt verbálisan is megvéd. Jöttek az érvek, csakhát én a az élettapasztalatommal és a sok-sok - szocialista terminussal élve - lakossági szolgáltatást végeztem, higgyétek el több ezer lakásban járva, különbséget tudok tenni a sírás és a sírás között is. Kifosztott szülők, lesöpört padlások, nem kapható vagy csak pult alól szerezhető cement, és effélék. Mivel a fater kőműves volt, azért nekem igazán testközelből van és volt rálátásom a dolgokra. Mielőtt valaki lekőművez engem is, tájékoztatok mindenkit, hogy a "társadalmi osztályelhagyás" az esetemben is működött. Amikor én építkeztem, bizony sorban álltam Beremenden a cement mű előtt 9 órát egy fülkében egy tök ismeretlen és bérelt sofőrrel. De... egy csomó pénz megmaradt. Vagy elmenetem Tófejre a Zalakerámia gyáregységébe mert ott megint csak olcsóbb volt minden. Hogy miért mesélem nektek az életem építkezéssel töltött kicsiny szeletét? Írtam az előbb, hogy jöttek a kifogások, ki miért nem tudott. Tudom én, hogyne tudnám, hogy nem volt mindenki abban a helyzetben, hogy ezt megtegye. A teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy én személy szerint nem találkoztam olyan emberrel még - de még hosszú a nap - aki bevallotta volna, hogy megtehette volna, csak:
1. elitta
2. elszívta
3. lusta volt
4. elkártyázta
5. x
... vagy ezek egészséges kombinációja. Vagyis gyanús az egész így ahogy van. A medencém? A saját kezemmel csináltam, kivéve a csemperagasztást, mert azt SZÉPRE kell megcsinálni!
És most egypár konkrét válasz:
csannának üzenem, hogy ha már értelmiséginek vallja magát öröklés által, akkor talán az olvasás azon specifikuma, hogy "értelmezés" és "figyelmes olvasás" mindegyikünk hasznára válhat, ha alkalmazza. Azért mondom, mert a a "panelproli" kifejezésnél már egyszer leírtam, hogy nem mindegyik proli lakik panelban, és nem minden panelban lakó egy proli. Azért az, hogy magára veszi, figyelemre méltő egy magát értelmiséginek vallótól. Máskülönben valós problémákat nevezel meg, ebben a mai időkben tényleg nehéz lehet, vagyis nehezbb lehet építkezni. Hogy most mit csinálnék, még nem alakítottam ki véleméynt, de a panelba költözés az utolsó lenne. Ha nem is kizárt, legfeljebb átmeneti állapot. azt látom, hogy a proliproblémát felismered gondolataid összegzésénél, mert közlöd, hogy a rózsadombi lakó is lehet proli. Vagyis paraszt. Ajjaj. A felsorolt költségeiden csak csodálkozok és örvendek, hogy nem én fizetek ennyit, hanem te. Ez nem rosszindulat de a régmúlt hibái miatt - tervteljestési kényszer a házépítési fronton, legyen annak a gondja, aki benne lakik, és akik jellemzően az elmúlt idószakban csinálták. Tudod mi jut az eszembe? A selejt átka c. Latabár film. Na, most a szabót, vagyis a gombvarrót helyettesítsd be a társadalommal.
Előtte a kedves csirke próbált meg észérvekkel hatni rám, csak hát a válás miatt elkótyavetyélt vagyonok miatt nem tudok más kijelentést tenni: szopacs.
Kedves Josephine, én is így gondolom. Ezért jókora biztosítást is fizetek, ha megy a tető jön a biztosító. Mondjuk a gyerek által kifcizott autóüvegről tudnék mesélni, de végül a Fogyasztóvédelmi felügyelőség és a bankfelügyelet és meg "mittudom énnel" való fenyegetés és a nyilvánosságra hozatallal való fenyegetőzés egy nap alatt megtette a magáét.
Szumi nevében nem nyilatkozhatok, de za én első milliómat nyugodtan megnézheted, az apeh már megpróbálkozott vele. Meg az alkalmazott magán-nyugdíjpénztárja, és amikor néhány keresettlen szóval megtűzdelt és stilisztikailag rendhagyó levéllel elküldtem őket az anyjukba, azóta nyugodtan alszom. És tudod miért csinálok mindent legálisan - ha egy-két elvonással nem is értek egyet? Hogy nyugodtan aludjak és baszogathassak mindenkit akit akarok, ne fenyegessenek az apeh-el. Amúgy közalkalmazott vagyok jelenleg is, a másodállás a lehető legjobb lehetőség az egyszemélyes vállalkozásra, minek után alkalmazottan is van. Igaz ekkor már nem egyszemélyes, de vegyük olybá, amikor az alkalmazott helyetted megcsinálja.

Szia "hmmm..." üdvözöllek a fedélzeten, nem azért mert Te sem panelban laksz, hanem egészségesebben gondolkozol mint aki nem, és senkit nem akarsz meggyőzni az életformád helyességéről.
Kedves ze11, akkor elmondom a faterék esetét, emeletes téglaház (panelproli?) falszigetelés és nyílászárócsere. Ez utóbbit a tűzoltóság nem engedélyezte a fali gázkonvektorok miatt. A kivitelező közölte, hogy ha mégis, akkor úgy , hogy valami hullámosítót be lehet építeni a nyílászárókba, biztosítva a csekély mértékű légcserét. Erre a fater, akkor minek cseréljék ki a meglévő 30 éves de nála pl. folyamatosan karbantartott fa nyílászárót? Ez a panelprogram nem a lakóknak jó, hanem a bankoknak és az állam kegyeltjeinek a kivitelezőknek, akik ki tudja milyen kapcsolatban állnak az államgépezet egyik másik trógerjával...
Bird: Na. Ezaz.

lac1 2008.08.21. 22:46:27

Russzó:
vagy félreértetted vagy elírtam, de kapok, de kb 2000 HUF-t. Tudod miért veszem igénybe? nehogy már azt IS felzárkóztató támogatásra használják a a halmozottan hátrányos helyzetűeknél.
Gondolhatod, hogy az a 2000 HUF nem szt, nem szoroz.
És megint nem olvastál: 3 (három) gyerekem van, és ez úgy látom kicsit bonyolítja számodra az életem megértését, vagyis a mindennapjaim sokaságának a megértését. Amúgy meg a nej tanul, így most papíron én keresek egyedül ötünkre.
Oké?
De hiába vagyok jogosult a kis fogyasztás miatt a kicsinek a kicsi százaléka mégkicsibb...
És bizony a három gyerek félpénz a tankönyvnél vagy éppen ingyé', meg az iskolai étkezésnél is, meg a gázárnál, meg a sok helyen. Mit csináljak?
-kedves ügyintézőnő, szeretném lemondani a gázártámogatásomat meg a tankönyvtámogatásomat, meg a izét, mert vannak nálam még szegényebbek.
Hát, emlékezel a média markt reklámjára?
Segítek:
"hülye azért nem vagyok"
De az egész okfejtéseddel ami általános ebben az országban, már icsit az utáálkozásig idegesítesz néha, hogy a szegény és a szegény közti különbséget, miképp a gazdag és a gazdag küzti különbséget nem veszed figyelembe, sőt, el sem gondolkodzs róla.
Példa:
5 diploma, mert nem mentem annak idején játszótérre, meg sehova és inkább olvastam, aztán egyetem-főiskola alatt nem kocsma a haverokkal hanem különóra , kölön tanár, különminden, és végül is feltaláltam a NAGYON FONTOS valamit, ugyebár találmányi díj, szabadalmi díj, esetleg nobel-díj (hazánk jeles képviselője miatt, hogy ne kelljen adót fizetni utólag és visszamenőleg megváltoztatták a vonatkozó adózási rendeletet, de csak azért mondom, hogy a közösbe való fizetés nemcsak a minimálbérre való bejelentéssel tudok kibújni, de ezért születéssel is elérhető mindez) és veszek kurva nagy úszómedencés helikopteres házat, beépített tengeralattjáróval, meg távirányítós redőnnyel.
Én miért vagyok gazdagabb éls ne ugráljak mint az, aki az iskolát kerülte, lögott, lopás vagy akármi miatt börtöntöltelék volt, elitta és elcigizte a rávalót?
Miért ne kapjon az egyik (ugyan melyik lehet az?) gázártámogatást vagy a három gyerekére valamit, és miért kapjon a másik?
ne köss bele a konkrét példába, szerintem te érted azt, hogy mit akarok kérdezni...

ze11 2008.08.21. 22:46:43

A gázkészülékek esetén igen szigorú szabályoknak kell megfelelni úgy a nyílászáróknak, mint a szellőztetésnek (csak egy példa: nyílt égésterű készülék (gáztűzhely) fölé kötelező az külső légtérbe dolgozó elszívó, sőt, a tűzhely csak akkor kaphat gázt, ha az elszívó működik.). Konvektor esetén nem tudom, mi a helyzet, de ott is nagy katyvaszok vannak...

A 30 éves fa nyílászáró újkorában 5.2-5.4W/m^2K hőátbocsátási tényezővel bírt úgy mindenestől. Ez azóta jobb nem lett... Mostanság a névlegesen 2.8W/m^2K sem biztos, hogy maradhat.

A panelprogram több szempontból is jó. Egyrészt nemzetgazdasági oldalról kevesebbet kell költeni energiahordozóra. Másrészt az ingatlanpiacot egy picit meg tudja mozgatni, illetve az ingatlanok értékvesztését meg lehet vele állítani, ami szintén előny, úgy a tulajdonosnak, mint a nemzetgazdaságnak, hiszen értéket teremt. Az, hogy mennyiért végzik el ezeket a tervezési- engedélyeztetési- és kivitelezési munkákat, az jó kérdés: való igaz, hogy ebben a konstrukcióban egy négyzetmétert drágábban vakolnak be, mintha a "malteroskanál bt." csinálná számla nélkül.

Mivel az alapanyagon, a munkán, az ingatlanok értéknövekedésén (v.ö: eladásnál/öröklésnél az illeték alapja a forgalmi érték) is keres az állam, így az az 1/3, amit beletesz, az gyakorlatilag vissza is jön, részben azonnal, részben belátható időn belül.

Lotus1 2008.08.21. 22:51:02

Szumi, írtam neked, mert ilyen korlátort barmot én még nem láttam. De elszállt, és nincs kedvem újra leírni, mert ennyit nem érsz. A lényege, hogy a szüleim és én is panelban élek, mindig abban éltünk, mert erre jutott. Tudod, remélem egyszer megélem, hogy a szüleimnek tudok segíteni, hogy családi házban éljenek, mert mindig azt szerették volna. Csak éppen volt két gyerekük, kurva sok munkájuk, másodállásuk, hogy megéljünk, és kurva sok hitelük, ahogy most nekem és a testvéremnek is. De szeretjük és segítjük egymást, senkitől nem kaptunk soha semmit, magunk vettük a panelünket, és sosem ittunk, drogoztunk. De éltünk, és szerettük egymást. És valahogy nem is szólnék le senkit mert itt vagy ott él, vagy milyen autója van. Az ember a lényeg, és téged egy korlátolt, szűk látókörű, fröcsögő, irígy emberré tett a nélkülözés, és/vagy a szeretet hiánya. Sajnállak. Te sosem az embert és a sorsát fogod nézni, hanem mindig általánosítani fogsz. Én nem vágyom a te szuper autóidra, a házadra. Ilyen áron nem kell. Én mindig lakásban fogok élni, mert ezt szeretem. Szép a lakásom, mert rendben tartom, felújítom, éppen most. Panelproli??? Kikérem magamnak és visszautasítom. Ahohgy a ruha sem, a lakás sem teszi az embert. A tettei, a szavai annál inkább. És téged ezek nagyon leminősítenek. Gratulálok.

ze11 2008.08.21. 22:51:22

Lac1: "És tudod miért csinálok mindent legálisan - ha egy-két elvonással nem is értek egyet? Hogy nyugodtan aludjak és baszogathassak mindenkit akit akarok, ne fenyegessenek az apeh-el. Amúgy közalkalmazott vagyok jelenleg is, a másodállás a lehető legjobb lehetőség az egyszemélyes vállalkozásra, minek után alkalmazottan is van."

Na ez a nyugodt alvás nem adatik meg nagyon sok kispénzű embernek, olyanoknak, akik nem túl nagy létszámú cégeknél dolgoznak :-( Tenni nagyon semmit nem tudnak, mert vagy elvállalják a melót "borítékos" fizetéskiegészítéssel, vagy éhen halnak. És sajnos ez olyan szektorban is előfordul, ahol az embernek az eszébe nem jutna, hogy így megy... Megdöbbentőek a saját és a környezetem tapasztalatai...

lac1 2008.08.21. 22:57:32

Kedves ze11
a hőátbocsátási tényezőt nem is vitatom. De te is kimondtad - leírtad azt amit mondtam, itt nemcsak az energiahatékonyság a fő...

Lotus1 2008.08.21. 23:00:30

Amúgy az indító téma engem is érdekelne, hogy mi van, ha már kicseréltetem az ablakaimat műanyagra, és mondjuk hamarosan a panelprogramban részt vesz a társasház, nekem is ugyanannyit kell fizetnem, vagy kevesebbet, mert erre még választ nem láttam, vagy nem vettem észre, akkor bocs. Tudja ezt valaki?

lac1 2008.08.21. 23:08:33

ze11

nem tudok rá mit mondani. Illetve tudok, de azt már írtam, a nép saját magának választotta ezt a brigádot. Szopik mindenki én is. Amúgy szegény barátom aki a lehető legrosszabb helyen szocializálódott és rettenetesen kormánypárti, és tulajdonképp legjobban az ő negatív hatására csináltam medencét, azt mondta, hogy lac1, mit beszélsz, hiszen van medencéd és bár tudom, hogy sokat dolgoztál érte de vannad nálad még szegényebbek is. Erre azt mondtam neki, lehet, de ha most nem ez a társaság lenne, akkor x*x méretű lenne, hanem 2x*2x méretű lenne. És ez a fajta az - különben nagyon jóba vagyok vele - aki a mobilpostának a csöngetésére fut ki, és üvöltenek aszomszédnak lehogy lekéssen, és másik faluba járatja az egyik gyerekét és másikba a másikat, és napi 2 buszuk van vagy talán három, és a felesége tanárnő, akit mindig csak iskolaidényre alkalmaznak, közte meg az örökös félelem, hogy az elkövetkező tanévben lesz-e munka, de még mindig ezt a kormányt menti és védi és támogatja...

lac1 2008.08.21. 23:10:11

Szegény Szumi, mit kapsz Te mostanában....
:-)))))

Rousseau 2008.08.21. 23:16:23

Na most már tényleg utoljára:

Akkor tehát kedves Lac1, süljön ki a szemed!!!!!!!!!!!

Játszod itt az agyadat, hogy úszómedence, dollárjel, hadd irigykedjenek, meg prolik, meg vállalkozás, meg alkalmazott, MEG MINDENT LEGÁLISAN CSINÁLOK!

Szerinted a vállalkozásod jövedelme az nem a tied? Már hogy volnál jogosult gázártámogatásra? Van képed felvenni? Nem az összeg a lényeg. Előtte pedig te vagy a laza gazdag csávó aki osztja az észt a panelproliknak. Tudod a fiam osztályában vannak szülők, akik ráírják a tankönyvtámogatás lapjára (ilyet mindenki kap, neked is kellett), hogy nyilatkoznak: igen, három gyerekem van, majd tollal kézzel alá:Nem kérjük az ingyentankönyvet. És akkor jut másoknak, merthogy az ingyentanköny kompenzációját a fenntartónak kell kigazdálkodnia. És nem tudhatod, hogy ki lesz az, aki kapja.

Egyébként ahogy figyelem a hozzászólásaidat, egyre érik bennem a vélemény, hogy te egy kicsit nagyotmondó vagy: Havi 8 e átlaggázfogyasztás 3 gyerekkel, úgy hogy a "tv kivételével minden gázzal megy", tetőtérben laksz de medence van az udvaron, 5 diplomád van, de közben betont is raktál a romákkal meg sírkövet mostál, de emellett elmentél olcsó cementért és csempéért szerte az országban, közalkalmazott vagy, aki még mindemellett vállalkozó is, egyéni, de van alkalmazottad is. Szertél 5 diplomát (vagy ez csak példa, mert E/1-ben írtad.), mellette kétkezi munkát végeztél a közalkalmazotti főállásod mellett és kiépítetted a vállalkozásodat is, de emellett te magad építetted a medencét (kivéve a burkolást) és a téglafalat a hungarocell után.

Nekem ez gyanús egy kissé. Amellett én igenis elgondolkozom a dolgokon, pont ezért írok neked.

Azt meg, hogy az utálkozásig idegesítelek, nem csodálom. Szerintem ennek a fő oka az, hogy azért a leleked mélyén érzel valami kis igazságot abból, amit írtam.
Meg már kezdesz egy kicsit belekveredni abba a valóság és képzelet határán álló képbe, amit magadról e fórumban festeni igyekszel. Pl. egy általános mindenttudó, aki sorra veszi a fórum hozzászólóit, s személyre szabott válaszokban mondja meg a nagy igazságokat.

Én már nem írok neked többet, szidjál, utálj, de azt tudom, hogy a dühödt reakciód mögött az áll, hogy elgondolkoztál. Nem igazat adtál, csak elgondolkoztál. S ekkor már megérte írogatni.

lac1 2008.08.21. 23:48:49

A válallkozásom jövedelme az enyém, de ne irigykedjen senki, mert a kezdésnél sem jött senki, hogy kölcsönad, és HA nyreséges akkor felezünk. Enyém a rizikó, enyém a bevétel!
Aki alkalmazott, az beül a meleg irodába, a főnok ad neki ruhát, meleget, írógépet, ebédlőt, szerszámot, stb. És fizetést.
Én meg először ezt megteremtem, és utána fialtatom, vagy elbukom és megyek az adósok börtönébem, vagy a híd alá. Ez a VÁLLAKOZÁS. Ha nem tudnád.
Gazdagnak meg sohasem mondtam magam, ha mégis, akkor mug tudnád mutatni hogy hol?
Az öt diplomát meg példámak írtam TE!!!! Oda is van irva!!!
A medi az most tavasszal a házam a 90-es évek közepén, nem tudom mi itt a probléma. Tetőtér? Hát momentán itt van a vállakozásomhoz minden, és amíg nem lesz másik telephelyem kényszerűségből itt is maradok. És megvárom, amíg kicsit az amerikai ingatlanpiac miatti problémák miatt sokan kénytelenek lesznek jó olcsóért eladni a nemrég elkészült hiaciendát.
De még egy és nem akarok magyarázkodni senki elött, a kétkezi munkaz olyan ha jól megfizetik soha nem uatsítom el. A palamosással egy hétvégén egy helyben álldogálva megkerestem a közalkalmazotti fizetésem 2/3-át. Csak nem hagyom ki?
Sírkőcsiszolás... Hát az jó régen volt, még tanultam munka mellet akkor meg egynapi munkával az egész havit.
Hát régebben kicsit könnyebben ment az biztos. De ne mérgelődj, hamar meghalsz.
;-)

Attyna 2008.08.22. 01:13:01

Több pontra szedném a mondandómat, mert az összes kommentet elolvasva igen érdekes kép alakult ki bennem, és a véleményem is több irányba szól (itt jegyezném meg, hogy akinek nem inge, az ugyebár természetesen nem veszi magára):

1. Kedves (padel és egyéb) prolitársaim!
Ha a szó klasszikus értelmét vesszük (termelőeszközökkel nem rendelkező v. kizsákmányolt bérmunkás), hát kérem nincs ebben semmi sértő. Az ország lakosságának nagyobbik része ide tartozik függetlenül a lakóhelytől és függetlenül a diplomák számától. Bár a fogalom kialakulásakor ez igazán a kétkezi munkásokra vonatkozott, azóta igen sok idő eltelt, így ma már nemcsak a "trógerolók" tartoznak ide (kezdve a takarítónőtől egészen a mérnökig). És akkor a vállalkozásokat még nem is említettem, ugyanis azok 80%-a kényszerből jött létre, mint ahogyan az enyém is. Ugyan pénzt nem sokat hoz, de ha nem lenne, akkor az igen röhelyes havi béremen felül a plusz munkáimért kő kemény 0 Ft-ot kaszálnék.
Konklúzió: azok vagyunk, kizsákmányolt és tartalékokkal nem rendelkező emberkék, ez van.

2. Kedves nálam sokkal intelligensebb, sikeresebb, spórolósabb, persze dolgosabb, meg okosabb, meg miegyéb embertársaim!
A proli szó pejoratív értelme: ingyenélő, naplopó, tudatlan "tahó". Sajnos nagyon úgy érzem, hogy akik ezt a kifejezést használják vagy nem tudják, hogy mit jelent, vagy bizony nem a klasszikus értelemben teszik, amit viszont ki kérek magamnak!!! Dolgozom mint állat, és mindent fizetek, amit előírnak nekem! És nem tartom magam szuperintelligens, és szuperkiművelt embernek de elmondhatom, hogy igenis művelődöm, folyamatosan tanulok és igyekszem nem hülyeségeket beszélni (ami persze nem mindig sikerül, mint ahogyan bárki másnak sem).
És ha már a műveltségnél tartunk; ha a proli hőzöng, akkor bizony be kell fogni valamivel a száját (((hogy a témánál maradjunk, most a panelprogramra (is!) gondolok))) mert különben baj lehet, mivel ők vannak többen. Bizony illene tudni történelemből, vagy közgazdaságtanból. A fejlettebb kapitalista országokban (ahova ugyebár állandóan megy a tekintgetés) ezt már tudják. Ja, hogy ezt van aki nálunk mégsem tudja? Hát, hát, akkor a pejoratív értelemben véve bizony ő is proli, és semmiben sem különbözik azoktól, akiket leszól, sőt!!!

3. Igazán szeretném tudni hány olyan emberke van a hozzászólók közül, aki kb. 30 körül van, ergo nem sok köze van a régi rendszerhez, hacsak az nem, hogy közben megszületett, viszont szívhat (a panelban), mint a torkos borz! Már csak azért kérdem, mert a hozzászólások többségéből azt veszem ki, hogy talán 20 év múlva én is lakhatok majd máshol és fröcsöghetek, ahogy tetszik. És félreértés ne essék, nem vagyok alkoholista, nem váltam el, gyerekeim vannak, akiknek igyekszem a tőlem telhető legtöbbet nyújtani úgy, hogy ne érezzenek semmi hátrány sehol, semmilyen környezetben (még a nem proliban sem!). És ez minden tartalékomat felőrli. Sajnos nekem nem adatott meg, hogy az életem kezdésekor anyuci, apuci besegítsen, mindent a 0-ról kellett megteremtenem, sőt én segítek most is. Ahol én lakom a többség hozzám hasonló korú és sorsú. Most akkor hogy is van ez a sprólolással, meg ilyenek?

Csanna 2008.08.22. 02:42:12

Kedves Bird,
..ha már a Zugügyvédnél tartunk...(?)
1977-ben,(sőt korábban is) a nagyarányú szanálások idején a magyar állam panel lakótelepeket épített egyrészt azért, mert el kellett helyezni azokat, akiknek otthonát lebontották,másrészt pedig azért, hogy az újonan jelentkező és az akkor jogosnak ítélt lakásigényléseket ki tudja elégíteni. A lakások bérlőit, ill. "szövetkezeti" tulajdonosait a kerületi tanácsok lakásosztályai jelölték ki.Választási lehetőség nem volt. Két lakástípus létezett: a bérlakás és az ún. szövetkezeti (örök)lakás. Szövetkezeti lakásra az volt jogosult, akinek jövedelme magasabb volt az akkor meghatározott minimumnál. Nekünk pályakezdő fiatalként, valamivel magasabb volt a jövedelmünk, ezért az állam szövetkezeti lakást jelölt ki részünkre a lakásosztály utján. A lakás akkori értékének minimum 10%-át egy összegben kellett kifizetni, a többihez OTP hitelt kaptunk. A tulajdonost kijelölő szerződésen a magyar állam szerepel. A lakásszövetkezetek ezeknek a lakásoknak a fenntartására alakultak.Tévedés azt hinni, hogy csak az osztatlan közös tulajdon fenntartása volt a feladatuk. Ugyanis mindannak a fenntartása a feladatuk (nyílászáró, fűtés, gáz, vízvezeték, elektromosság) amelyet praktikusan, ha eladaod a lakásod nem viszel magaddal. (szövetkezeti, később társasházi törvény)A bérlakások fenntartását az IKV biztosította, a rendszerváltásig. Ezt követően 1994-ben a bérlakásokban élőknek is meg kellett vásárolniuk a lakásaikat. Az IKV- mint tudjuk megszünt, a lakásszövetkezetek pedig átalakultak KFT-vé.Remélem autentikus voltam. Egyébiránt az Energiatakarékossági Pályázat keretében bárki igényelhet támogatást (szigetelés, nyílászáró-csere)Ez nem azt jelenti, hogy az egészet állami támogatásból kell megoldania, hanem önerővel is kell rendelkeznie. A panelek esetében ez min. 400.000,- Ft. Ezt a magas rezsire való tekintettel sajnos elég kevés család tudja felmutatni. De nekik is élniük kell. Nincsenek abban a szerencsés helyzetben, hogy fűtésüket havi 8000,- Ft-ból meg tudják oldani, a távfútésről pedig nálunk nem lehet lecsatlakozni.Egyébként a támogatásnak még nem jártam utána de, ha véletlenül jogosult lennék akkor sem lenne pofám felvenni, amíg télen emberek fagynak meg az utcán.

Bird 2008.08.22. 04:41:24

Kedves Csanna!
Most kezdem kapisgálni, hogy mit értettél azon, hogy a szövetkezeti lakásodat az államtól kellett megvásárolnod. Azt, hogy az új lakást nem egy cégtől, hanem az államtól vetted. (Persze nem kellett, nem volt kötelező, mert akkoriban egy kicsit ajándéknak fogadtuk, hiszen nem mindenkinek volt rá lehetősége.) Ugyanis úgy lehetett érteni, hogy már laktál egy ilyen lakásban, amikor azt (tehát később) az államtól kellett megvenned.

Bird 2008.08.22. 04:54:13

Kedves Attyna!
Azt írod, hogy:
"gyerekeim vannak, akiknek igyekszem a tőlem telhető legtöbbet nyújtani úgy, hogy ne érezzenek semmi hátrány sehol, semmilyen környezetben (még a nem proliban sem!). És ez minden tartalékomat felőrli."

Fentebb rajtam kívül más is utalt arra, hogy a spórolásnak az élet minden területére ki kell terjednie, ha valaki előbbre akar jutni, tehát pl, a gyerekeknek sem feltétlenül muszáj mindent megadni, márcsak pedagógiai okból sem. (És a nem ivásról ugyan szót ejtettél, de a nem dohányzásról nem...)

A minden vásárlásra odafigyelés nem azt jelenti, hogy az ember állandóan áldozatnak gondolja magát, mert én például - bár sokakat ezzel bosszantok - jobban érzem magam egy olcsóbb - de azért működő - autóban, mint egy drágábban, amit most már megengedhetnék magamnak. És ugyanígy vagyok a ruhával is, szerencsére a nejem is, és a harminc feletti fiaim is. Eléggé bosszantana, ha egy beházasodó új családtag másként állna a világhoz, bár nem szabadna kifogásolnom. Szerencsére a háromgyermekes fiam felesége még nálam is spórolósabb. Olyanyira, hogy biztos nem is fogja megérteni, ha megkérdezem majd, miért fogadják el a nagyvonalú önkormányzati tankönyvtámogatást, amikor nem is szorulnak rá.

Szumi 2008.08.22. 05:27:41

Csanna: Ok, bunkózzatok le. De mint a hozzászólásból is láthatod - előzőekből is én mindennap 4:30-kor kelek, este 8-ig dolgozok. ez a személyes problémám, tudom. Ne röhögtess, hogy 1977-ben hitelt kellett felveni! Haha! 1-3, vagy max. 3 % kamatra.
Ez egészen 1990-ig így volt. Csakhogy míg a törlesztőrészlet volt vagy 300.-FT / hó, addig a fizetésed 77 és 90 között megötszöröződött. Bármikor ki tudtátopk volna fizetni a hátralévő részleteket- egyben. Ahogy ezt a bankok fel is ajánlották a piaci kamatra való áttéréskor és ahogy azt mi is tettük. A mi házunkon is volt OTP hitel - kemény 100.000. FT, amiből kézhez már csak 94.000.- T-ot kaptunk - mindez pontosan 1970-ben. Az egész 140 m2-es, emeletes házunk 200.000.- Ft - ból kijött. Ti meg hét év múlva 400.000.- Ft + hitelből vettetek szövetkezeti panelt....
De az összes kommentem nem is erre volt kidomborítva. Hanem arra, hogy mi a több, mint 30 év alatt folyamatosan költöttünk a házra azért, hogy ne legyünk olyan helyzetben, mint akárcsak Ti. Ti pedig nem költöttetek rá, vagy nem eleget. Mert ha költöttetek volna, akkor lennének műanyag ablakaitok,ajtóitok, szigetelt falaitok, korszerű fűtésetek. Igenis tücsökmód éltek. Most vásároltam 4 db- 150 literes napelemes vízmelegítőt - mert ahogy mindig is, én most is gondolok a jövőre - de nem úgy, mint Ti, hogy majd valakik mások megoldják az én problémáimat. Az unokahúgom vezető gyógyszerész egy gyógyszertárban ( sőt, kettőben is). Nálunk töltötte kamaszkorát - felnőtté válásának idejét, mivel nagyon messze lakik a fővárostól. Tőlünk azt látta, hogy hajnaltól késő estig dolgozunk, de megvan mindenünk, ez inspirálta Őt a tanulásra. Mára vett egy szép lakóparki lakást és nem sír, hanem dolgozik felváltva a két gyógyszertárban.
Nem azért említettem a mercedeseket, hogy essetek hasra tőle, hanem hogy inspiráljon. Lehet venni balatoni telket is, ha valaki azt jobban preferálja - bizonyíték erre, hogy szinte mindegyiknek van gazdája. Mindenkinek más az életcélja, más az érték számára, vagy csak másak a vágyai. De én az én vágyaimat magam teljesítem, nem várok mások segítségére. Sőt, nem is fogadom el, mert amíg fenn tudom magam tartai, addig nem kell mások segítsége - sőt aután sem, mert a nyugdíj intézményében nem hiszek ( tapasztalatból) és más megoldásokat kerestem/találtam idős napjaimra ( ha lesznek). Azt mondta valaki itt ( lehet, hogy nem Te), hogy a (és most abbahagyom a prolizást)lumpenek sokan vannak, nekik meg kel hallani a szavukat, mert külnönben baj lesz. Igen, nekik. Az egész panelprogram igazából nem azért van, hogy nektek kevesebb legye a gázszámla - hanem azért, mert ki tudja, 50-100 év múlva össze fognak dőlni és hová teszik azt a sok embert? Akik mind Budapesen akartak/akarnak lakni! Kivételek azok, akik családi házban laktak, de a lakótelep építése miatt elbontották az ő házaikat és a helyére épült telepen kaptak egy cellát. Szóval ennek a rétegnek megtakarításokat kellene eszközölni, hogy majd meg tudjál oldani a problémáikat. De ugye vannak embertítusok, akiknek mindegy, hogy mennyi pénz kerül a kezükbe, azt mind el is költik, nem takarítanak meg semmit. Világnézetbeli különbségek (is) vannak közöttünk, kedves Csanna, de ez nem is olyan nagy baj. Biztosan vannak dolgok, melyekben egyetértünk - ez nem tartozik közéjük.

Szumi 2008.08.22. 05:30:21

Csanna: bocs, a 400.000.-Ft.-tal eltévedtem, az a felújításos ügyed volt.
Egy ház ára akkoriban kb. 60 havi fizetés volt ( nem kastély, ház, kis ház , kis telek, külterület, nem Rózsadomb). Barátságos, ugye?

Attyna 2008.08.22. 07:20:15

Kedves Bird!

Igyekszem mindig úgy fogalmazni, hogy az egyértelmű legyen. Szerintem kicsit figyelmetlenül olvastál. Nem azt írtam, hogy mindent megkapnak a gyerekeim, bárcsak ezt írhatnám! Amit írtam, az a következőt jelenti: nem kések az osztálypénz befizetésével, megveszem a konyveket, füzeteket, meg mindent, ami az iskolához szükséges, befizetem a nem kevés osztálykirándulás pénzt, és nem lerongyolódott cumókat adok rájuk, (bár persze, ha igazán spórolni akarnék, akkor nyugodtan járhatna a gyerek a tavalyi, kinőtt gatyájában végülis). Bocsi a zsebpénz kimaradt, ja persze mert az nincs is náluk. Viszont nem mennek sítáborba, se az angol tanár által igen erősen ajánlott nyelvi táborba, nincsenek "menő" cuccaik és még sorolhatnám. Természetesen plussz költség is van, ugyanis igyekszem költeni az egészségesebb életvitelükre és a sportolási lehetőségeikre, mert ezt mindennél fontosnak tartom időben elkezdeni még annál is, hogy éppen hol lakunk. Ezt szorozd meg hárommal.

Azt írod, hogy az élet minden területére ki kell terjednie a spórolásnak. Na látod, én ezt a gyerekeimre képtelen vagyok kiterjeszteni. Magamra már inkább. Ezek szerint én lassabban jutok majd el arra a szintre, amire vágyom. És nem sírok, nehogy azt hidd. Szó se róla el tudnám képzelni az életem jobban is, de jelenleg ez van. Ami "megihlette" az előző írásomat az az, hogy úgy éreztem a kommenekből, hogy az már nem is ember aki panelban lakik, és annak is örüljön, hogy lyuk van a seggén, és nehogymár a másik pénzéből akarjon ő bármit is, stb. stb. Tény és való, hogy ha kissé pofátlanabb, vagy könyöklősebb lennék, esetleg jobban tudnék segget nyalni, már jóval előrébb járnék minden spórolás nélkül is és ez valóban csak rajtam múlna. De nem vagyunk egyformák, más-más a mentalitásunk és másképpen szocializálódtunk. Én a fent felsorolt tulajdonságokkal sajnos/hál'istennek nem rendelkezem, viszont bármilyen rám bízott munkát qrrrva jól elvégzek. Ezért természetesen meg is kapom a vállveregetéseimet, és jutalomból én csinálhatom legközelebb is. Csak sajnos ebből nem lehet mondjuk számlát fizetni.
A másik pedig, hogy mindenki osztja az észt anélkül, hogy egyes emberek életével külön-külön tisztában lennének. Jönnek az általános jó tanácsok, és ha éppen az nem áll valakire, akkor az vagy hülye, vagy bunkó, stb.

Természetesen folyamatosan keresem a váltási és továbblépési lehetőségeket, (ez eltarthat pár évig) mert biztos, hogy nem fogok megrekedni ezen a szinten. És természetesen spórolok is, valószínűleg más ütemben, mert más dolgokat tartok fontosnak, mint esetleg Te.
De addig is nagyon jólesne, ha nem nézne senki igénytelen és tahó ingyenélőnek a lakóhelyem miatt, aki az elmúlt harminc évben (főleg gyerekként) hagyta szétrohadni a házakat! Mert ez egy pillanatig sem igaz rám!

Attyna 2008.08.22. 07:20:53

Bocsi ha kicsit hosszú lett.

hmm... 2008.08.22. 07:32:53

Ze11 ha végigolvasod, láthatod, hogy a munkahelyem adta. Nekem ez ingyen volt, talán egyszer 100 év múlva meg is vehettem volna :)
Csannával teljesen egyetértek, van ismerősöm 55000 Ft nyugdíjjal panelben, mert annak idején a szülei kertes házát is elvette az állam és kaptak helyette tanácsi panelt :S, amit valóban fillérekért megvettek ha jól emlékszem 90-ben olyan 89000-ért. Most viszont az összes pénze rámegy a rezsire és a lakás szinte eladhatatlan. Attyna én nem rég múltam 30, de már nem a panelban szívok, és ezt csak magamnak köszönhetem. Nekem így több hitelem van, mintha panelban laknék, 5 éve fizetem, és mondhatni xarul élek, de megérte.

Attyna 2008.08.22. 08:06:45

Gyerkőcöd van?
Mert az azért nem ki pénzt visz el. Akinek nincs, az el sem tudja képzelni.
Bár igaz, ami igaz ezt is én választottam...

hmm... 2008.08.22. 08:43:43

Még nincs, de pont emiatt költöztem kertes házba, panelban nőttem fel "lakótelepi kulcsos gyerekként" a különbség felbecsülhetetlen, minden másra ott a mastercard :D

Attyna 2008.08.22. 09:12:14

hmm:
:DDD Ez nagyon ott van!
Jól döntöttél, és gratulálok, hogy aránylag hamar sikerült. Én is ott fogok egyszer kikötni, csak a sorrend kicsit másképpen alakult.

Mindenkinek, aki úgy gondolja tudja, hogy nekem mit kell tennem, vagy miért vagyok ott, ahol éppen:
Kilométerekkel a béka segge alól indultam, 10x költöztem (de lehet, hogy több). Most vagyok kb. a béka seggénél, de nem szégyellem. Felfelé tartok, és akármilyen hihetetlennek tűnik is, az összes komment - bár nagyon sokszor bántó - de igen hasznos volt számomra.

További sok sikert kívánok mindenkinek, ezennel elbúcsúzom ettől a témátol.

Ja, és Barbara, ne hagyd magad átverni az ablakokkal kapcsolatban!

Csanna 2008.08.22. 11:46:31

Kedves Szumi,
valóban vannak közöttünk világnézetbeli különbségek - úgy gondolom. Ez nem baj. Talán az a legdöntőbb, hogy én nem szeretek más ember zsebében turkálni és kiszámolni, hogy neki mire kell spórolnia. Azt sem szeretem megmondani, hogy az ő lakása mennyibe került, ugyanis nem láttam az adás-vételi szerződését. Az ilyen dolgoktól neveltetésemtből kifolyólag tartózkodom.
Nem emlékeztem pontosan, ezért CSAK NEKED ÉS CSAK ITT elővettem az adás-vételi szerződést: az állam 1977-ben egy 68 m2-es panel szövetkezeti (örök)lakás árát 360.000,- Ft-ban határozta meg. Ennek 10%-a 36.000,- Ft. volt + a közös tároló.
A havi fizetésem pályakezdőként nyelvpótlékkal talán valamivel meghaladta a 3.000.- Ft/hó bruttót. Természetesen a rendszerváltást követően az otp hátralékot egyösszegben kifizettem. Természetesen amikor itt volt az ideje nagyarányú felújítást végeztem és nem vártam semmiféle programra, hanem lecseréltettem a radiátorokat is.A nyilászárókra már nem futotta két gyermek iskoláztatása mellett. De nem várom el a többiektől, hogy ők is ugyanezt tegyék. Külső szigetelést hogyan végezzenek egy 10 emeletes panelházon? Hogyan "nyúljon a zsebébe" az a család, akinek napi mgélhetési gondjai vannak? Nem beszélve arról, hogy a közös költségben 30 éve felújítási alapot is képeznek? Más: nem mindenki lumpen, akinek anyagi lehetőségei korlátozottak. Sőt még tücsöknek sem nevezném őket. Saját példámat pedig azért kényszerültem előhozni, mert a panelprogramról vártam hasznos tapasztalatokat, észrevételeket, ehelyett mercédesekkel és úszómedencékkel szembesültem. Ezekkel talán egy másik topikban kellene előhozakodni. Neked a házadra fűtési korszerűsítés címén úgyanúgy lehetőséged van (szigetelés,nyílászáró-csere)pályázni, kb. hasonló feltételekkel, mint a panelprogramban résztvevőknek.Az, hogy Te ezzel nem kívánsz esetleg élni, mert már megoldottad, ennek őszintén örülök. Sőt a "jó magyar szokással" ellentétben annak is öszintén örülök és gratulálok, hogy mennyi mindent sikerült elérned. Helyénvalónak is tartanám egy"ki mit tud felmutatni" kategóriában. Kedves Barbara!
Terjeszd elő közgyűlésen, hogy a közös költség összegét igenis csökkentsék a nyílászáró-csere ingatlanra jútó költségével. Amennyiben ezt a közös képviselet nem teszi, helyezz pert kilátásba. Sok sikert!

2008.08.22. 11:48:25

lac1 2008.08.21. 18:21:28

A Latabár film címe nem a Selejt átka, hanem a Selejt bosszúja.

lac1 2008.08.22. 13:00:52

na. legalább a vélemények közelítenek egymáshoz, mindenkinek jót tett egy kis alvás. Jó sok szám íródott le, én már csak arra emlékezem, hogy amikor 12+ volt a fizetésem, akkor a otp részlet majdnem 15 ezer.
És Szumi is bizony azt írta le, hogy volt idő, amikor visszamenőlegesen változtatták meg a lakásvásárláési kamatokat, akkor fizették ki egyben anyámék is. Már persze akinek volt miből. De mivel a fater kőműves volt (nem maszek, hanem alkalmazott) az anyám meg egy egészségügyi dologzó (nővér), ezért amikor valaki nem betegséggel küzdött, akkor talán mindenkinek de legalábbis nagyrészének ki kellett volna tudni fizetni. Vagy felélte az egészet, az sem baj, csak közben láttam, hallottam és tudtam, akik nyavalyogtak a részlet miatt.
Ezt én így gondolom.

lac1 2008.08.22. 13:01:33

Zsír:

Ja. Köszi.

Műszaki 2008.08.22. 14:23:06

Bocsánat, próbálok segíteni.

Az LFP2008-LA2 pályázat a lakások legalább 90%-ában írja elő a nyílászárók cseréjét. Abban az esetben, ha a nyílászárók megfelelnek a 7/2006 TNM rendeletben előírt feltételnek, vagyis a hőátbocsátási tényezőjük nem nagyobb mint 1,6 W/m2K, nem kell kicserélni. Azt, hogy az ablak megfelel -e vagy az eredeti számlákkal, illetve műbizonylatokkal kell igazolni, vagy pedig ez épület auditálását végző szakember nyilatkozik róla.

Kedves blog bejegyző.
Szerintem téged félre tájékoztatott a közös képviselő, illetve őt is félre tájékoztatta a pályázatíró cég akivel gondolom együtt dolgozik.

Magyarán ha neked láthatóan jó minőségű műanyag ablakaid vannak, és ezt vagy az autitor vagy valaki más neked igazolja, nem kell cseréltetned az ablakokat.

ze11 2008.08.22. 16:23:58

Kedves Műszaki,
Kerestem az ablakunk, pontosabban a profil ÉMI-engedélyét, ebben Uf=1,5W/m^2K szerepel az ablaknál, az erkélyajtónál követelményként H1 (ekkor 1.4) illetve H2 (ekkor 3.0), üvegezéstől függően. Remélem, bele fogunk férni a szabványba.

Az üvegezés 1.3-as, ez az üvegek közötti fém távtartón is szerepel.

marosy 2008.08.23. 21:29:47

Azért van panelprogram, hogy tudják a penelprolik kire kell szavazni.

MrZed001 2008.08.23. 22:33:18

No akkor talán leírom pár tapasztalatom a elsősorban az egyedi fűtésméréssel kapcsolatban
A panelprogram része LEHET az egyedi fűtésmérés, NEM KÖTELEZŐ, elég ha a háznak van egy fogyasztásmérője !!!!
Ennek ellenére sok helyen a közös képviselet mint egy áldott dolgot reklámozza és kötelezően vezetteti be szerencsétlen lakókkal. Hogy miért?
Anyáméknál közös képviselő nyomatta a témát, keményen kampányolt hogy milyen szép és jó is lesz az egyéni mérés, a városban az egyik első lett ez a panel ahova beszerelték.
Tapasztalat:
- átbaszás a köbön
- elméletileg kitaláltak egy szorzórendszert a lent és sarok sok fűtés, fent középen kevés problémára, ami sz.rt se ér
- alsó szinteken maxi fűtés mellett is (melegebb vizet ígértek) továbbra is hideg van (kib.szott nagy számlák lettek !!!)
- felső szinteken (ahol eddig fűteni sem kellett) alacsony számlák
- nem lakott lakások esetén NULLÁRA veszik a lakók a fűtést, mert megtehetik, lakásban akkor is 10-15 fok marad
- nem lakott lakások környékén lévőkbe extra hideg (7. emeleten mintha földszint lenne, mivel alatta >3 lakás nem lakott éppen), lényegében a nem lakott lakások lopják a lakottak melegét és fűtését !!!
- elméletileg csak 1 teljes ház válhat le a távfűtésről jogilag (mivel nem garantálható, hogy ezt követően is előteremti a megfelelő hőmennyiséget, tehát hogy nem a szomszédtól lopja a meleget), ezzel megoldották hogy egy lakás is kvázi le tudjon válni (ellentétes saját szabályaikkal)
- nincs büntetés a túl keveset fűtőknek (szabadrablás)
és még sorolhatnám igen sokáig.
Szakember csak ennyit mondott: egy ház, egy fűtési rendszer
ja mellesleg a közös képviselő (aki a házban lakott addig) állítólag jó pár milliós sikerdíjat kapott a távfűtőművektől a jónép sikeres átveréséért ... és pár hónap múlva elköltözött egy nagyobb és fűtésmérő mentes lakásba (és minden legális)
Ennyi a sztori, lehet belőle okulni ...

Szumi 2008.08.24. 06:44:47

MrZed001: "em lakott lakások környékén lévőkbe extra hideg (7. emeleten mintha földszint lenne, mivel alatta >3 lakás nem lakott éppen), lényegében a nem lakott lakások lopják a lakottak melegét és fűtését !!!"
1. Ez csúsztatás - vagy baromság. Az én házam melegét meg ki lopja? Az utcán sétálók??
2. Ezért tessenek szigetelni. Szigetelni nem csak kívülről, hanem belülről is lehet. Hogy kisebb lesz úgy a lakás? Sebaj, még könnyebb kifűteni. Nálam a házam összes helyisége belülről van szigetelve, falburkolattal ( 900.- FT / m2) plusz OWA álmennyezet rendszerrel. Mikor felkerült, kevesebb, mint 2/3-ra csökkent a gázfogyasztás.
3. Mondom én, hogy a lakótelepesek csak sírnak-rínak, de nem tesznek semmit a saját érdekükbe, várják a támogatást.

MrZed001 2008.08.24. 11:57:11

Szumi:
ennyi csúsztatást és féligazságot utoljára kormányszóvivőtől hallottam....
A házak fő szigetelése KÜLSŐ, belső minimális, vagy nincs is. Tehát ha a szomszédnál nincs fűtés (NULLA), és mégis 15 fok van nála, akkor bizony a szó szerint a szomszédaitól lopja össze azt a meleget, ahol persze ennyivel hidegebb van, vagy ENNYIVEL TÖBBET KELL NEKIK FŰTENI (ugyanahhoz a meleghez)
A lopást márpediglen akkor sem honorálom, illetve senkit sem tekintek értelmes embernek aki másokat erre buzdít.
Belső szigeteléssel pedig vannak további gondok, ami miatt ajánlom keress fel egy szakembert, hogy ne rohadjon szarrá mögötte a falad (tudod, ezt is tervezni kell, ismerve pl a külső szigetelést típusát és vastagságát, szomszéd által feltett további szigeteléseket ....)

Szumi 2008.08.24. 13:51:40

Zed: Paranoiás vagy! Gyere el hozzánk, megengesem, hogy vájkálj a szigetelésem mögött, a rohadásnak minden grammjáért fizetek neked 10000.-Ft -ot. Ez a lakótelepi tempó, látod, másban keresni a hibát, meg nem mozdulni! Nincs belső szigetelés? Csinálj! Édes Istenem.........

Rousseau 2008.08.24. 16:03:18

Kedves Szumi és Zed!

Bár megígértem, hogy nem írok, de most mint szakember kell beleszólnom: Már a múltkor is írtam Lac1-nek, de meg kell ismételnem, illetve megerősítenem Zed-et:
A szigetelést csakis a hideg oldalról szabad végezni. Egyébként, bár akkor is számít valamit, a hatásfoka messze elmarad attól, mintha kívülre tennéd. Pl. egy 5 cm-es polisztirol szigetelésnél ha belülre tennéd, bár ilyet nem szokott senki, de a szigetelésed csak 18-27%-a lenne annak, mintha mindezt kívülre raknád.
Másrészt jól írja Zed: mivel a falad hideg, a falon belül alakul ki a hőhíd. Többek között ezért tűnt el a régen igen divatos 2-5 mm-es hungarocell tapéta. Több olyan esetben voltam műszaki szakértő, ahol a tapétát eltávolítva összefüggő fekete penészréteg volt a falon. Persze a forgalmazó sosem fizetett. Ráadásul nem kell, hogy lásd a penészt: könnyen a légtérbe kerülhetnek olyan penészfajok spórái, amelyek mindenféle panaszokat okozhatnak az allergia-szerű tünetektől a gombás tüdőfertőzésekig. Persze ez nem azt jelenti, hogy Szuminál is ilyen van, de a kockázat fennáll.

A leválás a távfűtő rendszerről elvileg és műszakilag csak rentábilis lehet (a lakóknak), azonban a Távfűtő Művek mindig tesz arról, hogy nem túl sok lakóközösségnek jusson eszébe, illetve ha megcsinálták, a TM haszna ne csökkenjen. Ezt főleg az alkalmazott szorzókkal és a lakók számára ellenőrizhetetlen hőmennyiség betáplálásokkal érik el. (Ez hasonlít arra, amikor a Gázművek minden hónapban közzéteszi a gáz fűtőértékét: ki tudja ellenőrizni?)

Másrészt azonban én sem gondolom, hogy az üres lakások lopják a hőt, de pech ilyen mellett lakni, az biztos. Nekem nincs egy szomszédom sem, többet fűtök, mintha lenne.

Szumi 2008.08.25. 09:19:12

Rousseau:
Mivel szakember vagy, elmondom:
A falaink belső felületén, 3 cm-es párnafával szerelve 1.2 cm-es, faforgács alapú, kasírozott falburkoló elemek vannak, úgy, hogy a padlóig nem érnek le és a mennyezetet sem érik el. Alul egy műanyag szegélyléc, felül pedig sajtolt kőzetgyapot álmennyezet hivatott eltakarni a végződéseket. A fűtésünk költsége kevesebb lett így, mint a fele, illetve a nyári légkondizás mértéke is lecsökkent. Kívülről még nincs szigetelve a ház, de készülök rá. Lehet, hogy ezt sokan nem tartjátok jónak, de nekem megfelel - érzem a bőrömön.

Csanna 2008.08.25. 15:45:11

Bár nem vagyok műszaki, de néhány apró észrevételem lenne.Gondolom szumi nem betonpanelból vasbeton szerkezetre építette a családi házát. Egészen más véleményem szerint a szigetelési technológia egy téglából épült háznál. Mivel szélső lakás a miénk és magasföldszinti, csak felülről és egy szomszédom révén oldalról viszonylag "fűtöttek" a falak. Alattam a garázs van, amely szintén nem fűtött. Fűtöttek viszont a lépcsőházak, amelynek költségét légköbméter/albetét leosztva a Távfűtő Művek szintén a tulajdonosokra számlázza ki. Kikértem szakember véleményét a belső szigeteléssel kapcsolatban, aki ugyanazt mondta, mint Rousseau. Ezeket a falakat csak külsőleg lehet szigetelni. Így csak az alattam lévő fűtetlen garázs hűtő funkciója miatt a padlószigeteléséről tudtam gondoskodni. Ez azonban semmit nem segített, mert télen a már lecserélt radiátorokkal is alig 20 C körül van a hőmérséklet. Ezt a fűtést - ha egyedi mérés lenne - csak felfelé tudnám szabályozni. Ha valaki egy kicsit is tájékozódik, akkor tudnia kell, hogy a panelprogramot nem a jelenleg "regnáló" kormány vezette be, hogy a "panelproli" tudja kire kell szavazni. Ez már rendszerváltást követően téma volt. Az előző kormány idején is volt a Széchenyi Terven belül panelprogram. Tudomásom van arról, hogy számos házat már akkor leszigeteltek. Mi már akkor is pályáztunk, de érdekes módon lecsúsztunk róla. Említésre méltónak találnám viszont az akkori kormány-kampányt. Vidéki néni áll a kertes családi háza előtt és büszkélkedik, hogy ennek szigetelését, nyílászáró cseréjét köszönheti a Széchenyi Tervnek. A "panelproli" akkor nem lázongott, hanem eltartotta a Gáz-szolgáltatón kívül még a Távfűtő Művek Rt-t is. Mint ahogy teszi ezt ma is. Nem is akárhogy, mert ezek a szolgáltatók minden évben jelentős profitot realizálnak. Aki ezt párt-kérdésnek fogja fel, szerintem nagyon szűk látókörű. Ezeket a programokat az állam (a mindenkori kormányra való tekintet nélkül) ún. előremenekülésnek szánta és szánja. Nekem ez a meglátásom. Tudniillik ezeket a házakat maga az állam építtette - és mint szumitól megtudtam - igen magas áron értékesítette (1970-ben egy 140 m2-es családi ház 200.000,- Ft- volt, míg 1977-ben egy 68 m2-es panel 360.000,- Ft volt) Természetesen szigetelés nélkül minimál kivitelezés mellett!! Az ár - és értékarány sehogyan sincs összhangban. Tehát az állam ezeknek az értékesítésével már akkor extra-bevételre tett szert. A program "lebegtetése" azért jó minden kormány részéről, mert így még az átvert tulajdonosok zsebéből ki tud csikarni némi önrészt. Más a helyzet azokkal a régi belvárosi tégla-lakásokkal, amit valóban jóval áron alul értékesítettek a benne lakó bérlőknek, ugyanis azokat nem az állam építette anno, így minőségi kifogásuk nemigen lehet az állammal szemben.Nagyon optimista vagy, szumi, amikor valahol azt írtad hogy, ha összedőlnek ezek az épületek 50-100 év múlva hova tegyék azt a sok embert. Ilyen előrelátás jellemezné a politikát? Szerintem ezeket a díszes társaságokat, akik egymást váltva kormányosdit játszanak a mi bőrünkre, qrvára nem érdekli, hogy mi lesz velünk 50-100 év múlva.. Az viszont érdekes lenne, ha 2 millió ember pertársaságot alapítana - aki panelban lakik - és perbe fogná a magyar államot, mint építtetőt és kivitelezőt polgári jogi úton követelve a kivitelezés hiányossága miatti összes addig felmerült és igazolhatóan indokolatlan költségét,. Szerintem összeomlana az államháztartás.Vannak okos jogászaik, ezért született a "panelprogram". (Mi mossuk kezeinket, mi nem vagyunk felelősek,jóhiszeműen jártunk el, amint "észleltük" a problémát, megalkottuk a "panelprogram"-ot.)

ze11 2008.08.26. 17:48:36

Csanna: +1, ez előremenekülés, kormány- és pártsemleges dolog, csak az aktuális tálalásban és formában van különbség. Jelenleg nagy tömegben a leginkább energiapazarló lakások a szigeteletlen panelek, itt ráadásul relative kis költséggel lehet komoly és hosszútávú megtakarítást elérni.
süti beállítások módosítása