Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Hamisított gázóra

2010. március 24. - zugügyvéd

Ezek a gázórás-vízórás történetek búvópatakként visszatérnek a blogra, a Zugügyvéd azért teszi megint közzé, hátha a szolgáltatók is észbekapnak végre. Elvileg a hamis vád tényállását is megvalósítják szerelők a gázóra manipulálásával.

 

Tisztelt Zugügyvéd!

Segitséget szeretnék !.


TIGÁZ Zrt minden egyeztetés nélkül beállitott gázóra cserére. 2009.08.03.-án 77-éves édesanyámon kivül más nem volt otthon ezért édesanyám oda adta jóhiszemüen a gázszekrény kulcsát a szakembereknek akik leszerelték a gázórát és közölték, hogy hibás az óra, müanyag ablak be van nyomva.
A gázórát dobozba rakták,elvitték ,behivattak , közölték hibás a gázóra ,szakvélemény 31.000,ft + 240.000,ft hibás vételezés miatt.

Levelet küldtem a Fogyasztóvédelemhez aki értesitett,hogy továbbitotta beadványomat az Energia Hivatalhoz.
Megérkezett a levél melyben megállapitották a hibát ,vagyis
fizetnem kell!!!
Elmentem a rendőrségre ahol megállapitották büncselekmény nem történt !!!

Nomár most tudom,hogy a gázórához nem nyúltam. Tudomásom van arról,hogy környzetemben rajtam kivül még két családnál hibás órát találtak a szakemberek ,szintén hetvenéven felüli nénike illetve beküldték a pácienst azzal, hogy nyisson meg valami fogyasztót és mire kijött az ügyfél hibás lett az óra !!!
Ha a TIGÁZ Zrt gyanúsithat hibás vételezés miatt akkor a szakemberek nem lehetnek hibásak, véletlenül nem sérthetik meg az órát levétel közben!.
Szeretném ha betudnám bizonyitani ,hogy nem nyúltam az órához. Kihez forduljak.
Előre is köszönöm segitségét.

281 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr661865437

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2030: nem lesz se villany-, se gázóra. A távleolvasás már ma is megoldható lenne 2010.03.24. 21:09:46

Legalábbis azt nyilatkozta tegnap az Elmű kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak, hogy  Ma már nincs szükség se villany-, se gázórára, mivel technikailag megoldható a távleolvasás, a mérőeszközökön mér...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.26. 15:02:35

hány olyan eljárás van egyéb területen, ahol a sértett fél őrzi a bizonyítékot?

segítés 2011.09.26. 15:16:45

cadmagician! A kérdés az, hogy miért nem küldi a szolgáltató a leszerelt gázmérőt azonnak a MKEH hatósági laboratóriumába pontossági ellenőrzés végett? Miért előzi ezt meg a szakértői vizsgálat? Egy szétvágott gázmérőn hogy lehet utólag pontossági ellenőrzést végezni? És még sok egyéb kérdés felvethető a jelenleg érvényes jogszabály hiányosságai kapcsán.....

jozsi76 2011.09.28. 20:11:23

Sziasztok.
Nekem most cserélték le az órát otthon sem voltam a feleségem volt jelen mivel nem volt a helységben rögtön karcos lett ,bevizsgálta helyben arra azt mondta hogy minden rendben de bedobozolta.
okt 10.-én megyek bevizsgálásra.Csak már a jegyzőkönyvet elrontotta a drága mivel a feleségem nem megbízott mivel nem írtunk meghatalmazást amit be sem ikszelt a jegyzőkönyvben,semmi adatát be nem írta,olyan helyen íratta alá ahol csak én a tulaj írhatta volna,tanúk nagyvonalúan nem is kellenek.Így a jegyzőkönyv úgy érvénytelen ahogy van.Nem is vehetett volna fel jegyzőkönyvet.
Megyek a vizsgálatra egy mérnök barátommal.Úgyhogy alapból jegyzőkönyveztetem hogy a jegyzőkönyvben foglaltakat nem ismerem el mivel nem voltam ott,valamint egyedül volt hagyva így ott is ugyanúgy végezhette a munkáját mint a jegyzőkönyv felvételénél:gondatlanul és jogtalanul.

segítés 2011.09.28. 20:44:53

jozsi76! Nem azon a pontatlan jegyzőkönyvön dőlnek el az ügyek, ez csak részlet kérdés. Fényképező gépet vigyetek magatokkal és fényképezzetek. Nem ártana, ha ügyvédet is vinnél magaddal felkészülés miatt a további eljárásra.

tania 2011.09.29. 08:08:15

@segítés: Szia!
Nem csak az a kérdés, hogy miért nem küldi a MKEH-hez azonnal az órát a szolgáltató. Abban a nyomdai úton előállított jegyzőkönyvben, amit leszereléskor kitöltöttek az áll, hogy méréstechnikai bevizsgálásra küldik el. A vizsgálat eredményéről értesítenek.
A gyanú beigazolódása esetén a törvényi előírások szerinti (1990. évi XLI. törvény végrehajtásának 1.sz. melléklet 14§ (4) bekezdés) fogyasztást állapít meg. Nem volt méréstechnikai bevizsgálás; a hivatkozott törvény pedig a földről szóló 1987. évi törvény módosítása.
Ugyanebben a jegyzőkönyvben a gázmérő számlálószerkezetének befolyásolásának gyanúja áll fenn megállapítás van, de az arra okot adó egyéb tényt, adatot. körülményt ... nem tartalmazza. A szerelő szóbeli közlése: poros az óra, sokan manipulálják a gázórát, minden órát megvizsgálnak.
A szakértői vizsgálatról és a gyanura okot adó körülményről a szakértői vélemény megküldésével értesítettek. Kötbérezés oka, hogy nem eredeti az OMH plomba. A szakértő a vizsgálatot a leszereléskor keletkezett a szolgáltató által rendelkezésre bocsátott iratokból és a szemlén készített fényképfelvételek alapján folytatta le és kízárólag ezen képek közül kerültek be a véleménybe a képek.
Január végén vitték el az órát, a hitelesítése lejárt dec. 31-én, kötelező lett volna a hatósági mérésügyi felülvizsgálat.
Áprilisban történt a szakértői vizsgálat (túl a 90 napon), júniusban értesítettek (túl 15 napon) és 07.01-re datálták a kötbérkövetelés esedékességét, ami a törvény módosításának hatályba lépése.
A feltett kérdésekre nem válaszolnak érdemben, jogszabályi hivatkozás (fenti egyen kívül) részükről még véletlenül sem történik, de megérkezett az első fenyegetés, hogy jogi úton fogják a követelésüket érvényesíteni.
Most írjuk a panaszt a hivataloknak, újabb panaszt a szolgáltónak; várjuk a közjegyzői felszólítást, ill. a kikapcsolást.

segítés 2011.09.29. 09:16:27

tania! Amit írál, az alapján lényegében minden állítás megkérdőjelezhető. Ezek csak egy laikus számára fontos állítások, egy szakembernek komolytalanok. A hivataloknak írt panaszkodástól túlzott eredményt ne várj.Egy jó ügyvédre lenne szükséged, nem tudom, hogy van-e már? Ha nincs, tudok segíteni privátban e-mail cím alapján. Tudsz róla, hogy Nyíregyházán holnap valamilyen rendezvényt szerveznek ez ügyben? Ha érint, és érdekel, talán érdemes résztvenned rajta.

tania 2011.09.29. 17:40:08

@segítés: Szia! Köszi a sok segítséget.
Van ügyvédem, egyelőre úgy néz ki jó is, de egyelőre várakozok. A hivataloktól nem várok semmit, ezért nem is írtunk olyant, ami az ügy eldöntésére irányulna, csak az egyértelmű eljárási hibákról, bár ez sem volt kevés. Ezt is inkább csak azért, hogy több papír legyen a kezünkbe, ha peresítés lesz. Különösebben az nem izgat, ha kikapcsolják a gázt, van alternatív fűtésem.
Nyíregyháza sajnos messze van, Pesten lakom, gondolom majd lesz róla valami a netten.

jozsi76 2011.09.29. 20:01:09

@segítés: A szerelő egyedül volt,a gázórát leszerelte és mikor kihozta a helységből csak csodák csodájára akkor vette észre a karcolást.Nem akkor mikor szemrevételezte felszerelt állapotban a helyén,mivel az elején van a karcolás így nem hihető az állítása.én viszek 3 nyilatkozatot a családból akik itt lakunk hogy semmi sérülés soha nem volt az órán.
A hivatalos jegyzőkönyv ilyen kitöltése(ami ügyvéd szerint is semmis és rendőrnyomozó szerint is)erős hiányosságot mutat az illető munkavégzéséről így jogosan állítom hogy csere közben ő miatta sérült meg az óra.
Innentől megkérdőjeleződik az egész mivel ő miatta sérült meg az óra mivel előtte nem csinált az eredeti helyén képet hogy már olyan volt csak már azután hogy lebarmolta a helyéről,így bármi van az órával az miatta volt.
Egyébként egy mérnököt viszek magammal a bevizsgálásra aki kicsit ott van a dologban.

2011.09.30. 07:33:23

@jozsi76: "Egyébként egy mérnököt viszek magammal a bevizsgálásra aki kicsit ott van a dologban." és akkor mivan/milesz?

segítés 2011.09.30. 08:16:58

tania!
Talán a ma déli nyíregyházi demonstráció után kapunk valamilyen tájékoztatást,beszámolót és több információval rendelkezünk az ügyeddel összefüggésben várható fejleményekről is.

jozsi76 2011.09.30. 08:41:42

@cadmagician: az hogy hozzáértőt viszek így olyan dolgot nem tudnak csinálni ami nem szakszerű.

2011.09.30. 08:43:30

@jozsi76: de tud. mit csinálsz, ha azt csinál? nem verheted agyon. ugy vizsgálja ahogy akarja. igyis ugyis futhatsz az igazad után. tróger banda

jozsi76 2011.10.01. 19:28:06

Viszont olyan tanúm van akinek van azért elképzelése a dologról.És beszéltem az energiahivatalban egy nagyon kedves hölggyel és ő mondta hogy videó és hangfelvételt ugyan nem viszont fényképfelvételeket készíthetek azt nem tagadhatják meg.

jozsi76 2011.10.28. 20:03:41

Na lezajlott a vizsgálat.
Kicsit érdekes.Levágja a plombákat megállapítja hogy minden rendben.Mondom oké soha nem nyúltunk hozzá.
Levágja az összefogó szalagot mondja majd megnézik mágneses e alatta a fém.Levakarja a ragasztót és hozzányomja a csoda mérőt a pol.fóliát ami majdnem leültem elfeketedett!Soha az életben a közelében mágnes nem volt!!!Azt mondja a szaki ez még nem jelent semmit bármitől mágneseződhetett az óra.Jó.
Mondja majd a belsejében ha nincs bemaródás akkor minden oké.Kicsit már ezek után féltem.
Szétvágja a műanyag tokot megnézi törölgeti semmi tükör sima.Odaadja a tigázos pasinak annak egyre jobban nyúlt a képe hiába törölgette azon semmi karcolás nem volt.Nagy kegyesen megszólal na látja minden rendben.Azért a jegyzőkönyvet úgy írta meg hogy idézem:Visszamaradó mágnesesség tapasztalható.De szabálytalan gázvételezés nem történt.Közben azért megnézettem a csodafóliával a kaparót amivel leszedik a ragasztót hogy ha acél ugyan nem mágneses e a drága.Rá is nyomta a fóliát ami kicsit el is színeződött de ránézésre azért nem olyan erősen nyomta mint az órára.
Ma végre megjött a papír hogy elnézést kérnek a kellemetlenségért!!!
Ha van itt hozzáértő kérem válaszoljon.
Amint elmondta attól maródik belülről be az óra mert odahúzza a mágnes a fém membránt.
Na nekem innentől érdekes a dolog.Ha alapból hozzá tud érni a membrán az óra belsejébe akkor mi bizonyítja hogy nem alapból ér oda és karcolja össze?Ha pl. leszedem a kazánt mert rossz elzárom ugye a gázt az óra előtt a csőből kiengedem a gázt.Javítás után visszaszerelem a kazánt majd megnyitom a gázcsapot.Mi történik?Mivel nyomás nincs a csőben viszont ha megnyitom a csapot keletkezik hirtelen egy nyomás a csőben ami nekinyomhatja a membránt a doboz belsejének.Hoppá össze is karcolja.Én meg moshatom magam.
Majdnem kiokosítottam a palit mikor közölte a karcolásról hogy ugyebár az azért keletkezik mert olyan erős hogy levenni nem lehet csak lehúzni az óráról.Hogy ha kis eszem van akkor rájövök röviden hogy fogok egy 2-3 mm-es műanyag lapot ami leér az óra elején ráteszem a mágnest.Ha húzom lefelé nem a fémen,festéken húzom hanem azon az órának kutya baja.Csak inkább visszanyeltem.

jaxy51 2011.10.29. 15:51:11

Végre olyan ember is írt már, aki megúszta a dolgot. Én is megkaptam a behívót, nov. 9-re. Eltelt 5 hónap, gondolom nem a legnagyobb gondossággal őrizték az órámat, egy kis mágnesezés belefért. Közben elmentem a rendőrségre megérdeklődni- ha valaki engem olyan helyzetbe hoz, hogy lopással gyanúsítható legyek, bűncselekmény-e? Azt mondta -igen-de bizonyítékom csak akkor lesz, ha már meg van a jegyzőkönyv. A feljelentést megtettem . Nagyon rendes volt a rendőr elküldött Szolnokra a bűncselekmények áldozatainak áldozatsegítő osztályára, ahol az ott dolgozó hölgy is segítségemre volt, de áldozat csak akkor leszek, ha már meg lesz a jegyzőkönyv a vizsgálatról. Még egy utam lesz az Energiahivatalhoz ahol a fogyasztóvédelmi osztályon adom elő kifogásaimat az eljárás ellen, és talán arra is választ kapok mennyi időn belül kell lefolytatni a vizsgálatot, talán az 5 hónap már túl van ezen az időn. Nem baj az ,ha minél több papírral megyek a vizsgálatra. Az idegességtől már különböző tüneteim vannak amit orvos kezel . Még ez is jó lehet a majdani perhez, amit nem fogok elszalasztani.

jozsi76 2011.10.29. 18:58:54

@jaxy51: Az idegességtől tüneteim nekem is lettek olyan gyomorgörcs meg hasmenés hogy csak na.Az energiahivatallal én is beszéltem,egy nagyon kedves hölggyel.Kaptam tőle pár jó tanácsot én is.
Beszéltem a nagy fogyasztóvédelemmel is de róluk a beszélgetés alapján megvan a véleményem.De ha azt leírom akkor nagyon sok ****** fog megjelenni.
A tigázos panaszbejelentésről meg szintén.
A hölgyemény akinek leírtam a körülményeket ahogy elvitték,a jegyzőkönyv kitöltéséről,a tigázos úrasággal akit megadtak felhívni a papíron amit küldtek a vizsgálatról hogy milyen stílusban beszél annyi volt a válasz hogy várjuk meg a vizsgálat végét.A kényes kérdéseket panaszt meg könnyedén kikerülte.Vidd magaddal azt a törvényi par-t: www.husa.hu/_userfiles/image/pdf/vhr%202009%20jan%2030..pdf
57-58. oldal 47-48 par.
Itt leírják esetleg mire "bünethetnek"
A tigáz kér 240 ft kötbért a szabálytalan vételezésért+300e ft-ot a nem bizonyítható mennyiségű gázért+30ft szakértői díjat a vizsgálatért
De a törvény leírja ha nem tudják mikortól "lopod" a gázt akkor általánydíjasként 50 napra visszamenőleg ha havidiktálós akkor 30 napra visszamenőleg de csak a lakásodban található gázkészölékek összteljesítménye alapján.Kicsit furcsállnám ha tőled mivel nyáron vitték el az órát és véletlen megbüntetnek a fűtésre kérnék a gáz árát :D
De érdekes dolog a mérésügyi törvény is.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99100045.TV
Itt a III. fejezet a lényeges.Milyen eszközzel állapítják meg a mágnesezettséget.Le van írva hogy csak bevizsgált eszközzel végezhetnek ilyet mert joghatással járó mérést csak bevizsgált eszközzel végezhetnek.
És ITT JÖN A CSAVAR!!!Ma Magyarországon nincs olyan eszköz amivel így mérhetik a mágnesességet!!!

jaxy51 2011.10.30. 07:07:51

@jozsi76: Kedves Józsi! Köszönöm a komment-et, úgy érzem egyre több információhoz jutok, fel tudok készülni a rám váró megpróbáltatásokra. Nem egyedül megyek, jön velem a vejem, és talán egy olyan személy is elkisér, aki már túl van ezen a tortúrán, közjegyző dr., majd eldől még a dolog. Azt szeretném még megtudni, milyen körülmények között hozzák elő a ledobozolt órát és hogyan kell azonosítani a doboz sértetlenségét. Kétlem ,hogy 5 hónapon keresztül meg tudták őrizni a tartalmát, és ugyanolyan állapotban van, mint a leszerelés pillanatában. Azt szeretném még megtudni, hogy van-e arra paragrafus, mennyi időn belül kell a vizsgálatot elvégezni. A lelkednek mielőbbi gyógyulást kivánok. . Szép napot!

jozsi76 2011.10.30. 07:47:44

@jaxy51:
Kaptam pár infót amiről esetleg érdemes papírt kérni.Illetve megnézni.
Hol tárolják az órát,milyen körülmények között.Mennyire elkülönítve a többitől mert ha mellé tesznek egy tényleg mágnesest már olyan a tiéd is.
Mutasson jegyzőkönyvet hogy a felszereléskor nem volt mágneses az óra.
Mutasson jegyzőkönyvet hogy leszereléskor az volt.
Mutasson műszaki adatot hogy az óra milyen mágneses erősségig működik helyesen.
De ha kimutatják hogy mágneses az óra akkor is a végső szót a belseje mutatja meg hogy a membrán bemarta-e a műanyag tok belsejét ahogy hozzáér.
Viszont ha a mágnes oda tudja húzni akkor van akkora mozgása hogy odaérjen,mi bizonyítja hogy alapból működés közben nem ér oda?
Érdekes nem?

jaxy51 2011.11.03. 17:51:18

,,Ha a felhasználó a szabálytalan vételezés tényét, vagy annak valamely elemét vitatja, vagy ha a felhasználó ezt kéri, a mérőberendezés kötelező szakértői vizsgálatát az elosztói engedélyes köteles igazságügyi szakértői névjegyzékben szereplő szakértővel elvégeztetni a leszerelést követő 90 napon belül." A fenti idézet a Tigáz üzletszabályzatának 8. pontjának egy része, amely a szabálytalan vételezésről, annak következményeiről valamint egyéb szankciókról szól. Az üzletszabályzatról tudni kell, hogy a Magyar Energia Hivatal hagyja jóvá, tehát betartásuk kötelező. Amennyiben az engedélyes -jelen esetben a Tigáz- bármely pontját megsérti, vagy nem tartja be, abban az esetben a Magyar Energia Hivatal lép fel szankcióval az engedélyessel szemben. Ezt az információt az Energiahivatal Fogyasztóvédelmi Osztályától kaptam segítségül, ugyanis az én órám már 150 napja mágnesezhető állapotban nyugszik a Tigáz raktárában. November 9-re vagyunk beidézve vizsgálatra. Majd az eredményt megírom.

Robis 2011.11.03. 21:13:12

@tania: A gázt kötbérelmaradás miatt nem kapcsolhatják ki, ha volt fellebbezés. Kikapcsolást kizárólag az elfogyasztott gáz ki nem fizetése miatt csinálhatnak. Az ügyvédünk jól elmondott mindent. Sőt szólt, ha ezzel próbálkoznak, azonnal telefon nekik, mert ez bűncselekmény, önbíráskodás, azaz azonnal rendőrségi feljelentés.

tania 2011.11.07. 09:56:55

@Robis: Köszönöm az infokat. Szeptemberben kaptam tőlük fizetésre felszólítást, erre válaszoltam, azóta hallgatnak erről. Most azzal trükköznek, hogy nem a diktálás szerint számláznak, hanem a szerintük elvárt fogyasztás alapján. Az sms-t, és az oldalukon lévő mérőközlést visszadobja a rendszerük, a telefonon közölt mérőállást pedig nem veszik figyelembe.

jaxy51 2011.11.09. 13:45:12

FOGYASZTÓ- TIGÁZ 1-0

tania 2011.11.10. 16:30:52

@jaxy51: Szia! Megosztanád a tapasztalataidat is?

tivadar77 2011.11.10. 20:20:37

sziasztok..remélem tudtok segiteni ill. tanácsot adni..bocs hogy kommentként irok de valahogy nem tudok beirni simán.szóval röviden tömören a párom idén nyár elején eladta a lakást minden rendben volt a gázora átiratásig. az új tulajhoz mentek ki majd közölték vele hogy az óra ólomplombája sérült elmosódott.fogták elvitték az órát dobozban.az uj tulaj anyukája irta alá a jegyzökönyvet. a szabálytalan vételezést nem ismerték el.ezt én meg is értem hisz pár napja laktak ott.a páromat erröl nem értesitette a tigáz..majd most 4 hónap elteltével jelentkeztek (persze a régi cimünkre küldték)hogy menjünk szakértöi vizsgálatra noveber 17-n.az uj tulaj nyáron szolt nekünk igy annyira nem viselt meg minket.nem ugy mint nyár elején.azt nem kivánom senkinek.szoval itt tartunk sajnos.ügyvédnél már jártunk.. nem tudom mit szoltok.jaxy51 bocs hogy ide irok mint komment.de másképp nem tudtam..@jaxy51:

jaxy51 2011.11.11. 07:36:10

A szakértői vizsgálat nagyon korrektül zajlott. Bemutatkozás, kézfogás, doboz bontás, szemrevételezés. Közben fényképek készülnek. Csak azok a sérülések vannak az órán amit a gázszerelő ejtett a festésen, de ő a plomba sérülését írta a jegyzőkönyvbe. A szétfűrészelés hangja elég morbid, de csak ,így fér hozzá minden alkatrészhez ami a számlálószerkezethez tartozik. Egyenként mikroszkóppal megnézi, amit egy monitorra kivetítve is megmutat, ha kéred. Nagy volt a csend, a tigázos pasi kérdezi, hogy mit lát? Ő mondja semmit ami azt mutatná, hogy babráltuk volna. Én tudtam , hogy nem nyúltunk hozzá, de a gázfogyasztásom csökkenése miatt -fával fűtünk kandallóban- potenciális gázlopónak tüntettek fel. Tehát ,ha valaki trükközött azt a mikroszkópikus kép megmutatja, nem lehet mellébeszélni.Nekem úgy tűnt a szakértő teszi a dolgát, a háttérben a tigázos hiába próbálta rávenni, hogy találjon valamit nem engedte magát befolyásolni. Ki is jelentette, hogy szabálytalan gázvételezés nem történt. A mágnesezést sem mutatta a tesztcsík, ettől azért féltem, hogy tárolás közben mágnesezték.

tania 2011.11.11. 07:36:35

@tivadar77: Szia! Nálunk is az OMH plomba eredetiségét vitatják. Az mindenképpen jó, ha ügyvéddel mentek erre a vizsgálatra és az sem ártana, ha az is jelen lenne, aki a dobozt alaáírta - hisz az aláírás eredetiségét csak ő tudja megállapítani.
Itt és a Vételezés és védekezés blogban,
Pertárskeresőben a "Mágnesezéssel vádolnak" + tanácsok közt,
Trükkös Tigáz keresőbe beírásakor szintén egy olyan oldal jön fel, ahol sok hasznos információhoz juthat.
Érdemes átolvasni a szolgáltató üzletszabályzata az átírás és szakértői vizsgálathoz kapcsolódó részeket.
- Az eljárási hibákat érdemes összeszedni (itt fontos lehet, hogy miért nem értesített a szolgáltató a mérő ellenőrzésről; az új tulaj végig jelen volt-e, eljárási határidők stb)
- azokat a munkalapokat, amelyeken ezt az órát átvettétek - nem fogsz rajta ezekre a plombákra vonatkozóan semmi sem taláni - a tv. szerint a plombák sérülésére akkor hivatkozhatnak, ha azt igazolható módon átadták (darabszám, azonosítók stb);

jaxy51 2011.11.11. 07:42:06

Ezzel még nincs vége a dolognak, még az órán esett rongálásért fizetnünk kell, igaz hogy nem mi okoztuk, de hogyan bizonyítom be, hogy a szerelő volt, tehát kb. 30.000 Ft-unk bánja, és az eltelt 150 nap idegeskedés.

tivadar77 2011.11.11. 10:06:53

@tania: köszönöm a jótanácsokat!!!!szeretném leirni az elözményeket mert most van idom ,és hogy tiszta legyen a helyzet. mert ugy érzem nagy bajba kerültünk...szoval a párom 2008 szeptemberében megvette a lakást.rá két hónapra takaritás közben a müanyag plomba szétnyilt..ezt irásban jelezte a szolgáltatonak (tigáz).a kiérkező 2 szerelo (akik szerintem kivételesen jóindulatúak voltak.)azt állapitottas meg hogy buherálták az órát...de mivel látták hogy a párom most vette a lakást és ö jelezte a hibát igy azt mondták nem irnak jegyzökönyvet..mivel a régi tulajt már nem bánthatják igy a páromat vették volna elö.(itt viszont ugy érzem hibáztak)a plombát levették majd két müanyag plombát helyeztek fel..munkalapot irtak róla és kész..elkérték az elözö tulaj uj cimét és az átirást végzö személy nevét..hogy utánnuk nézzenek..a párom lenyugodott hogy minden rendben.erre mikor eladtuk a lakást jönnek az ólom plomba hibával.. meg hogy 6 % eltérést mutat az óra..ez normális?? hát persze hogy nem..szóval nem egyszerü a helyzetünk..megpróbálunk küzdeni az igazunkért de ugy érzem csapdában vagyunk..persze vannak kapaszkodóink amiket fentebb leirtam, de nem tudom elég lesz e hogy kieveredjünk ebböl..tény hogy a gázórában több mint 10000m3 gázfogyasztás van..2002 ben szerelték fel.az óra 1992-s.nem tudom hogy lenullázva rakták e fel akkor vagy sem de sok van benne..azt még ezen felül szabálytalanul lett vételezve?? 42 nm" kis lakásban??????? meg minusz 6 százalékkal kevesebbet mér..mikor 35000ft gázszámla volt akkor bezzeg nem mért kevesebbet..szerencsére mindent lepapiroztunk a csekkektöl kezdve a plombázásig..az általam hibának vélt dolgokat még lerirom..nem voltunk jelen a gázóra levételnél.az új tulaj sem volt ott.az anyukája irta alá.mi erről az egészröl semmit sem kaptunk.120 nap eltelt és csak annyit tudunk amit a pár napja a kapott levélben leirtak:menjünk szakértöi vizsgálatra.a szerelökröl már nem beszélek..köszönöm hogy reagáltál arra amit irtam. tivadar

jaxy51 2011.11.11. 11:10:36

A szakértőtől nem kell félni, korrekt, de a szolgáltató nem az. Szorítok Nektek !

tivadar77 2011.11.11. 12:03:24

@jaxy51: örülök hogy ön talán már lassan túljut a nehezén és megoldódik a probléma...de ez az idegeskedés ami ezzel jár...eszméletlen..igyekszem korrektül leirni majd a szakértöi vizsgálatot és az azt követő dolgokat..hogy mi történik majd még velünk ebben az ügyben amiben vétlenek vagyunk..tisztelettel..k.tivadar

tania 2011.11.12. 07:29:25

@tivadar77: Szia! Ma nincs időm, de hétfőn még írok pár dolgot, hátha tudod alkalmazni. Minket elfelejtettek értesíteni a szakértői vizsgálatról, a helyszínen felvett jegyzőkönyv sem említette a plombát, ezt a szakértő állapította meg. A szakértők korrektségénél, azt vitatnám, hogy mindegyik korrekt, ezért jobb előre felkészülni. Több szakértővel vannak kapcsolatban. A szolgáltatónak írtuk le eddig az eljárási hibákat, háromszor lepattintották magukról, ezért az utolsó levélben kérdés formájában írtuk meg a kifogásolható eljárásukat, azóta nem beszélgetnek velünk, igaz a követelésüket sem törölték.

tania 2011.11.12. 07:49:37

@jaxy51: "Meg kell jegyezni, hogy a gázkészülék külső burkolatán keletkezett karcolás, festékhiány, kopás nyom nem elegendő a szerződésszegés megállapításához, mivel azok – a legtöbb esetben, ha és amennyiben a belső mérőszerkezetben manipulációra utaló és a külsérelmi nyomokkal összefüggő jelek nincsenek – nem azonosítható a Gesz. 47.§ (1) bek. b) és c) pontjában rögzített rongálás tényével. A jogszabályhely alkalmazása szempontjából releváns rongálás, csak olyan lehet, amely objektíve alkalmas a méretlen gáz vételezésére, amely objektíve alkalmas a gázmérőt, annak belső szerkezetét rendeltetésellenes működésére késztetni, és tényszerűen, kétséget kizáróan megállapítható a rongálásnak a ténye"
Forrás: www.pertarskereso.hu/jotanacsok/881/

tivadar77 2011.11.12. 11:39:00

@tania: köszi tania!!!!nagyon várom.csütörtökön megyünk a szakértöi vizsgálatra..szia..

jaxy51 2011.11.12. 15:44:44

@tania: Köszönöm a segítséget, megpróbálom ezt az információt felhasználni!

tania 2011.11.14. 11:32:15

@tivadar77:
1/ Átíráskor 2008-ban is a szolgáltatónak ellenőrizni kellett a mérőt, erről jegyzőkönyvet készíteni és a szerződő féllel aláíratni.
Itt fontos, hogy ezt átadási-átvételi jegyzőkönyvet a szerződő fél írta-e alá.
A jegyzőkönyv konkrétan milyen adatokat, és mire vonatkozó nyilatkozatokat tartalmaz.
- Jogi zárakra vonatkozó nyilatkozat nem egyenlő azzal, hogy az OMH plombákról is nyilatkozik a felhasználó. Az OMH plombákról csak annyi köztudomású, amennyi adatot erről a mérésügyről szóló törvényben leírnak (Szent Korona két oldalán a hitelesítés évének utolsó két számjegye, alatta a hitelesítő azonosítójele, anyaga fém, műanyag). Tehát, ha az egyedi azonosítójelről, a plomba színéről, anyagáról pl. tájékoztatnia kell a szolgáltatónak ahhoz, hogy a szemrevételezéssel erről meggyőződhessen a felhasználó.
- Jaxy51 írta, hogy a plombákat katalógusban lévőkkel hasonlítják össze. Itt is több kérdés lehet: Kik állították össze a katalógust, milyen célból, milyen alapdokumentációból, mennyire hiteles és teljes a tartalma. Nem kellene katalógust mutogatniuk, ha a hitelesítéskor dokumentált az egyedi gyáriszámú mérő OMH plombái. DE
A szolgáltatónak nem azt kell bizonyítani, hogy a katalógusban nincs, vagy kicsit más a lenyomat a mérőn lévő plombáknál, hanem azt, hogy az átadtadáskori (2008. évi) és a leszereléskori (2011) lenyomatok nem egyezőek + 2008-ban az OMH plomba tulajdonságairól tájékoztatást adott és e tájékoztatás megtörténtét és annak konkrét tartalmát bizonyítani tudja.
2/ Fontos lehet az is, hogy a mérő újrahitelesített volt (1992, majd 2002). Nem valószínű, hogy szétvagdosták úgy, mint ahogy most fogják, hogy megállapítsák a mérő belsejében lévő kopásokat, karcokat stb. A kérdésedre, hogy lenullázva szerelték-e fel a mérőt 2002-ben a választ a Tigáz tudja megadni. A mérőkről a gáztörvény előírása alapján nyilvántartást kell vezetni, amelyen minden lényeges adatnak szerepelni kell, pl. hitelesítések ideje, javítások ... stb. - ezt a raktári kartont kérd el ott vizsgálatkor.
3/ Az üzletszabályzat 6 cb pontja, amit érdemes lenne áttanulmányozni, ezek az eljárási szabályok a felek személyében bekövetkező változás esetén.
(bejelentés, határidők, jegyzőkönyv) Itt lényges, hogy miért nem voltatok jelen ezen a helyszínen, mert a szolgáltató szerződésszegést követett el, ha a határidőket nem tartotta be és nem értesített írásban a helyszíni ellenőrzésről, ha a fogyasztóváltás bejelentése megtörtént. (44. oldalon sorolják fel, hogy milyen adatokat kell bejelenteni a régi és új felhasználónak.)
4/ A szolgáltatónak kell bizonyítania, hogy szabályosan járt el a mérő elvitelekor, hogy a leszerelés és a szakértői vizsgálat közötti időben szabályosan tárolta, dokumentált, nem történt(hetett) a mérő állapotába beavatkozás stb.
5/ Fényképek - ha átadták a helyszínen eredeti formában és dokumentált a készítés körülményei, időpont, helyszín, jelenlévők személye, aláírások ... (a mai technikai eszközökkel könnyedén módosítható a tartalmuk, vitatható a bizonyítóereje)

tivadar77 2011.11.14. 14:13:24

@tania: szia.nagyon rendes vagy hogy ennyi idöt szánsz ránk..igyekszünk mindent felhasználni azokbol amit itt megtudunk töled..mivel vétlenek vagyunk igyekszünk elmenni az igazunkért ameddig csk tudunk..nem tudom mi lesz csütörtökön de most már kezdünk idegesek lenni..

tania 2011.11.14. 16:38:23

@tivadar77: szia, tapasztalatból tudom, hogy milyen kiszolgáltatott érzés, milyen megalázó az egész helyzet, kezdve attól, hogy megjelenik egy szerelő és nyeglén közli, hogy dobozol, igaz nem tudja megindokolni, de ő így döntött. Mi is nagyon sok segítséget kaptunk innen, amiért hálás vagyok mindenkinek. Mikor megkaptuk a szakértői véleményt teljesen reménytelennek láttuk az ügyet, de azt eldöntöttük, hogy harcolni fogunk. Minden vonatkozó törvényt, üzletszabályzatot, a különböző fórumokon írtakat elolvastam és azt gondolom, hogy a szolgáltatók az esetek döntő részében blöffölnek, állítanak dolgokat, de a nagyszámok törvényére és arra játszanak, hogy a másik fél tájékozatlan, szüksége van a gázra, s a drága eljárási költségek miatt sokan inkább egyezkednek, ne hogy kikapcsolják a szolgáltatásból.
Szorítok nektek.

tania 2011.11.14. 16:41:44

@tivadar77: szia, tapasztalatból tudom, hogy milyen kiszolgáltatott érzés, milyen megalázó az egész helyzet, kezdve attól, hogy megjelenik egy szerelő és nyeglén közli, hogy dobozol, igaz nem tudja megindokolni, de ő így döntött. Mi is nagyon sok segítséget kaptunk innen, amiért hálás vagyok mindenkinek. Mikor megkaptuk a szakértői véleményt teljesen reménytelennek láttuk az ügyet, de azt eldöntöttük, hogy harcolni fogunk. Minden vonatkozó törvényt, üzletszabályzatot, a különböző fórumokon írtakat elolvastam és azt gondolom, hogy a szolgáltatók az esetek döntő részében blöffölnek, állítanak dolgokat, de a nagyszámok törvényére és arra játszanak, hogy a másik fél tájékozatlan, szüksége van a gázra, s a drága eljárási költségek miatt sokan inkább egyezkednek, ne hogy kikapcsolják a szolgáltatásból.
Szorítok nektek.

szigorú58 2011.11.15. 20:08:30

Tisztelt Zugügyvéd!
Kedves Kommentelők!

Hasonló problémával kerültünk mi is szembe, ezért minden olyan segítséget köszönettel veszek, amik a továbbiak rendezésében a segítségemre lehetnek.
A történet:

2002-ben vettünk egy családi házat, amit az előző tulajdonos egy évig használt. Akkor a gázóra is átírásra került annak rendje-módja szerint. A közelmúltban megjelent két MAGÁZ-os szerelő, akik lecserélték a 10 éves órát. A szerelés előtt megállapították, hogy a plombák nem az eredetiek, ezért a büntetés várhatóan 745 eFt lesz, de előtte megfogják vizsgálni az órát, amiről majd mi is értesítést kapunk. Mondanom sem kell, megállt az ütő bennem, mert tudom, hogy mi nem bántottuk az órát, - van vegyes tüzelésű kazánunk, amit használunk is mert volt is és most is van mivel fűteni.

Végig olvasva mások írásait vannak kérdéseim, amikre szeretnék választ kapni:
- miről állapítják meg, hogy nem eredetiek a plombák? Fotókat, plombaszámokat nem kaptunk az átírásnál. (Megjegyzem, a szerelők közül az egyiket ki kellett engednem a lakásból és az udvarról is szerelés közben, mert valami kint maradt az utcán parkoló autóban.)
- a régi gázóra vizsgálatánál olvasom, hogy fotózzunk, videózzunk, de vajon megtilthatják-e ott és akkor ezeknek az eszközöknek a használatát?
- semmilyen tájékoztatást nem kaptam, sem a szerelés előtt, sem után, amit tudok, azt nekem kellett kiszednem az emberibb megnyilvánulást mutató szerelőből, majd az elmenetelük előtt azt a jegyzőkönyvet, amin rögzítették az adatokat és azt a megállapítást hogy "olomzár gyanus", velem is aláíratták, - ezzel akkor én elismertem, hogy loptam a gázt???
- többen írták, hogy erre az óravizsgálatra érdemes jogásszal menni, - tud-e valaki Gödöllő környezetében ilyen ügyekben jártas ügyvédnevet és szakértő nevet megadni? Elérhető vagyok ezen az emailcímen: kovacs.jozsef.lajos@gmail.com
Minden segítséget előre is köszönök!

tivadar77 2011.11.15. 20:10:58

@tania: szia. szerinted aláirjuk a vizsgálaton készült jegyzökönyvet? pl.megállapitják hogy szabálytalan vételezés történt..de mivel mi nem csináltunk semmit igy mi nem akarjuk.szerinted?

jaxy51 2011.11.16. 08:22:44

@tivadar77: Nem kell semmit aláírni, hiszen a jegyzőkönyv a szolgáltató kérésére történt, az ő tulajdona. Semmit nem adnak, úgy jössz el a vizsgálatról.Ezt én is hiányoltam, de közölték, hogy 2-3 hét múlva küld a Tigáz ,,végzést''
.

jaxy51 2011.11.16. 08:29:52

@szigorú58: Ha az ólomzárat találta gyanúsnak még nincs semmi veszve. Nagyon korrektül végzik a vizsgálatot, szétszedik az órát és minden -a mérésben résztvevő- alkatrészt mikroszkóppal, képernyőre kivetítve néznek meg. Te is nézheted, kérdezhetsz, elmondja, hogy mit kell látni. Tehát minden trükközés látótérbe kerül, ha volt, ha nem akkor bármennyire szeretné is a Tigázos, nem nyer bizonyítást. Ez az én tapasztalatom.

tania 2011.11.16. 09:33:22

@tivadar77: Ne írj alá semmit, amivel nem értesz egyet!!! Ha aláírsz valamit azt úgy kezeli a szolgáltató és a hatóság is, hogy az abban foglaltakkal egyetértesz, elismered. Érdemes az iratra sajátkezűleg ráírni "„Jogfenntartással egy példányt átvettem” és ezt követően (nem a kipontozott helyen) aláírni. Bármit vitatsz (eljárás jogszerűségét, szabályszeűségét, a szolgáltató megállapításait,...), akkor rögzítsd az iraton, hogy "vitatom .... , ezér külön panasszal élek az illetékes hatóságnál."

tania 2011.11.16. 09:51:32

@szigorú58:
1/ mutatnak egy fotót plombákról, ami az "eredeti" plomba szerintük - a fotó eredete, forrása ismeretlen
2/ mutatnak egy mérőt, amin "eredeti" a plomba szerintük
3/ mutatnak egy katalógust, amelyben szerintük az "összes eredeti" plomba benne van
... eddig ilyen variációkról hallottam

DE nem tudnak mutatni egy olyan bizonylatot sem, amely azt igazolná, hogy az átadáskor milyen plombákkal adták át a mérőt.

A nálunk felvett jegyzőkönyvben ikszelni kellett - ebben volt olyan sor is, hogy nem ismerem el az állítást.

tivadar77 2011.11.16. 10:48:43

@jaxy51: köszönöm a tanácsot.a vizsgálat biztos korrekt ha olyan szakértö jön aki emberséges illetve nem a szolgáltató érdekében vizsgálódik..elhiszem hogy mikroszkóppal mutatja a dolgokat meg el magyarázza hogy ez miért van meg az miért van..de ettöl én még nem vagyok benne biztos hogy az úgy is van..hisz mondhat bármit..ö a szakértő!!nem lesz mellettem olyan aki azt mondaná hogy az az alkatrész nem azért kopott mert szabálytalan vételezés történt hanem mert pl.öreg az óra!! ettöl tartok én..

szigorú58 2011.11.16. 14:06:01

Köszönet mindenkinek az eddigi segítségért is, de sok mindent még mindig nem értek.
Tania, amikor lecserélték az órát nálam, akkor készült egy "Fogyasztási hely felülvizsgálati jk.", amiben nálam is egy sorban az lett be "x"-ve, hogy nem ismertem el a szabálytalanság tényét. (Én nem csináltam semmit, s remélem az előző tulaj sem.) Legutóbb azt írtad, hogy a vizsgálaton az ügyfélnek mutogatott fotók, katalógus stb, nem az érintett gázóráé. OK, de akkor mit lehet ezzel csinálni? Tivadar szerint semmilyen dokumentumot sem adnak a vizsgálat végén, akkor mit tehetsz a vizsgálat során általad látott, hallott benyomásoddal, véleményeddel? Kérdeztem korábban, de még nem kaptam arra választ, hogy van-e jogom a vizsgálat lefolyását valamilyen módon rögzíteni? Jaxy szerint korrekt volt a felülvizsgálat, hála az égnek(!), de Ő Tigázos ügyfél volt, én meg akaratomon kívül MAGÁZ-s. Ezek a szakértők a MAGÁZ-nak is dolgoznak, vagy ezeknek külön szakértőik vannak? Amiért ilyen intenzíven érdeklődöm annak az az oka, hogy ma beszéltem egy ügyvédi irodával, ahol olyan tiszteletdíjról hallottam, amit a jelenlegi munkanélküliségem mellett nem vállalhatok. Mivel az órát a házzal együtt vettem, ezért ma megtudtam, hogy nekem jót kell állnom az előző tulajért is. Rágom a gittet, de nem igazán tudom, hogy mit tehetek, ill. mi is ebben a helyzetben az optimális megoldás. Kérem, ha valaki kicsit részletesebben tudná elmondani a javaslatát, akkor azt a korábban megadott e-emailcímemre is elküldheti.
Köszönettel:
KJ.

jaxy51 2011.11.16. 16:24:06

@szigorú58: Fényképeket készíthetsz, mondván kell az esetleges polgári peres eljáráshoz, ha mégis úgy érzed, hogy átvernek.

jozsi76 2011.11.16. 20:59:08

@szigorú58: Nekem is nemrég volt részem ilyen kegyben a tigáz részéről hogy ott lehettem az óránk vizsgálatán.
Az ajtónál ki van írva hogy hang és képfelvétel csak mindenki hozzájárulásával készülhet.Ügyvéd velem is csak 30e ft fejében jött volna el.Így egy mérnök barátomat hívtam el de ott be sem engedték mert a tigázos pasi az orrom alá nyomta azt a papírt amit kaptam hogy vagy én vagy az általam megbízott személy lehet jelen a vizsgálatnál.

tivadar77 2011.11.16. 21:44:40

@jozsi76: hát ez jo..akkor nem mehetek be a párommal a visgálatra?

tivadar77 2011.11.16. 21:51:14

@tania: köszönünk minden segitséget amit adtál.holnap reggel indulunk.irok neked mikor hazaérünk hogy mi történt..joéjt mindenkinek..és a többieknek is köszi mindent...

szigorú58 2011.11.17. 03:38:26

@jozsi76: @tivadar77: ha nem akarjátok közkincsé tenni a vizsgálati tapasztalataitokat, akkor kérem, hogy a korábbi beírásomban megadott emailcímemre legyetek szívesek megírni az ott történteket, vagy ha az jobb, akkor az általatok megírt számon visszahívlak Benneteket a részletekeért. Biztos vagyok benne, hogy ezzel nekem is további segítséget tudtok adni, amit előre is köszönök!
Tudja-e valaki, hogy a MAGÁZ-soknak hol csinálják a felülvizsgálatot? Hová kell ezért utazni, Nagykanizsa, Sümeg, Bp, netán Gödöllő?

jozsi76 2011.11.17. 07:48:07

@szigorú58: Ha visszább olvasol kicsit leírtam részletesen mi történt a vizsgálaton illetve előtte leírtam hogy milyen információkat kaptam illetve segítséget arra mire figyeljek a vizsgálaton.

tania 2011.11.17. 09:15:22

@szigorú58: Szia! Nekünk Gödöllőn csinálták.

Képfelvételt meg kell engedniük, a mérőnek nincsen személyiségi joga, ha megtagadják a tisztességes és jóhiszemű eljáráshoz való jogod sértik. Ott a helyszínen írd be a jegyzőkönyvbe, vagy velük írasd be. A törvények szerint azt sem tagadhatják meg, hogy vigyél magaddal más meghatalmazottat (tanú, szakértő, jogi képviselő). Amennyiben megtagadják később azoknak a nyilatkozatát is felhasználhatod, akiket nem engedtek be veled a vizsgálatra.

A vizsgálatról nincs személyes tapasztalatom, mert "elfelejtettek" értesíteni. Fentebb és többi említett lapokon találsz vizsgálati tapasztalatokat, de azok a Tigáz-DSO-nál voltak. A Tigáz Zrt 100%-ban tulajdonosa a Tigáz-DSO-nak, de a Magáz-ban nincs részesedése, így nem érdekük, hogy osztozkodjanak a kötbéren a Tigázzal.

A mérőcsere nálunk ugyanúgy zajlott le, mint nálatok. A helyszínen felvett jegyzőkönyv tartalmi hibái:
- hibás a tv-nyi hivatkozás (1990. évi XLI. törvény a földről szóló 1987. évi I. törvény módosításáról).
- nem töltötték ki a gyanúra okot adó körülményeket
- nem csatolták a jegyzőkönyvhöz a fényképfelvételeket
- benne van, hogy méréstechnikai bevizsgálásra küldik el és az eredményről értesítenek - nem küldték el + kötelező a törvény szerint, ha lejárt a hitelesítése. Pl. 2000-ben hitelesített óra 2010.12.31-ig hiteles.

Az OMH plombáknál az átvételkori jkv-re hivatkoznak - a fogyasztó nyilatkozott a gázmérő szemrevételezéses ellenőrzéséről és a plombák sértetlenségéről -, de ez így iratellenes, mert a szolgáltató által felszerelt jogizárakról nyilatkoztat (nem az OMH plombákról) + szemrevételezéssel csak a felismerhető hibákról lehet nyilatkozni, az OMH plombáknak van olyan egyedi azonosítója, ami a törvényből nem ismerhető meg, ezeket kellett volna anno ismertetni és az átadáskor a jkv-ben feltüntetni ugyanúgy, mint a jogizárak számát, db-t.
Itt kérheted, hogy mutassa meg azt az okmányt (képet), amelyben az OMH plombák azonosítója fel van tüntetve és ezek ismertetését aláírásoddal elismerted.

Nem gond, ha nem adnak a vizsgálatról jegyzőkönyvet, ha engedik írd rá a jogfenntartást, vagy egyáltalán ne írd alá. Később el kell küldeniük ezt, vagy a szakértői véleményt, ha kötbérezni akarnak, ha nem teszik írásban kérd el tőlük. Nem tagadhatják meg, mert ez a bizonyításuk.

A legfontosabb, hogy a szolgáltatónak kell bizonyítani, hogy nem eredeti a plomba, s nem nektek, hogy eredeti, + hogy az átadáskori és a leszereléskori plombák nem azonosak. Ezt olyan okmányokkal tudja bizonyítani, amelyet aláírtál + szerepel benne az OMH plombák azonosítói. Ott a helyszínen kérd ennek bizonyítását, még a mérő szétvagdosása előtt. Minden iratot, amit bemutatnak kérd el másolatban, ha nem adják oda, akkor írd fel a sorszámát, nevét, kiállítás dátumát, fontosabb adatokat, később kérheted írásban ezek másolatát.

Fontos, hogy a csomagolás sértetlen legyen (benyomódások, egyéb sérülések, aláírások eredetisége (megléte), zárómatrica épsége, számazonossága, ragasztószalag sérülései ...), megbontásra utaló jelek keresése, vagy a doboz sérülése miatt a szolgáltatónál keletkezett sérülések rögzítése.
Amennyiben a szemrevételezésnél sértetlen a mérő, akkor ezt rögzíttetni a jkv-ben + plombán, házon nincs megbontásra utaló jel.
Mérés pontosság ellenőrzésnél - a mérőműszernek érvényes,hitelességi tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, amit be kell mutatniuk + a jkv-ben is rögzíteniük kell a gyáriszámát, típusát, a tanusítvány számát.

Nem kell jótállnod az előző tulajért, csak az átadástól a leszerelésig felelsz a mérőig. Az átíráskor a szolgáltató ellenőrizte a mérőt? Amennyiben igen, akkor van egy 2002-es felülvizsgálati jegyzőkönyv (ennek a tartalma a lényeges), ha nem ellenőrizet akkor ptk. miatt.

Mi az eljárási hibákra, az iratellenességre, a szolgáltató ellenőrzési kötelezettségének elmúlasztására, a bizonyítás hiányosságára, jogszabályi "tévedéseire", tájékoztatás hiányára + félrevezető módjára hivatkoztunk a panaszbeadványban és erre vonatkozó kérdéseinkre várjuk a válaszokat már jó ideje.

szigorú58 2011.11.17. 10:26:51

@tania:
Kedves Tania!
Megadnál nekem valami személyes elérhetőségedet a kovacs.jozsef.lajos@gmail.com címen, mert minél több segítőkész beírást olvasok (Tőled és másoktól) valahogy nem áll bennem össze a teljes és pontos teendőim listája. (Hidd el, nagyon szeretném!)Rágom a kefét, hogy mi is lesz, miközben nem várt segítséget kapok ismeretlenektől. Például tegnap egy aranyos jászberényi hölgyet tudtam visszahívni.

tivadar77 2011.11.17. 18:30:38

@tania: kedves tania és mindenki.jó hirekkel szolgálok..hála istennek a mérőnek semmi baja sincs...reggel 8-kor értünk oda majd bementünk a vizsgálatra.ott 4 úriember fogadott minket majd a párom és én is bementünk.a tigázos úriember meglepöen készséges és rendes volt.rajta kivül a szakértö és 2 másik úriember is volt bent.bemutatkoztunk majd az egyik úr elövette a dobozt majd mondta hogy nézzük meg az aláirást hogy ugyanaze mint amikor alá lett irva.erre mondtam hogy az nem lehetséges mert mi ott se voltunk!! értetlen csend majd a tigázos úr azt mondta hogy vegyük bele az új tulajt is a jegyzökönyvbe.majd elkezdödött a vizsgálat.a müanyagplombák sértetlenek voltak.majd lefürészelték a számlálorészt.leszedték majd kicsit megpörgették a fogaskerekeket amik jol müködtek..majd nagyitos kamerával a számlálorészt nézték át.az is jo volt.ekkor már sejtettem hogy rendben lesz minden.majd futolag rátette a mágnesjelzö fóliát majd le is dobta.mert nem mutatott semmit.utánna az olom pecséteket nézték mert elmosodottak voltak.de végül is ez a régmultban keletkezhetett hisz ez az ora már egyszer fel lett ujitva!! szóval a lényeg hogy annak idején valakik piszkálni akarták az órát de nem tudtak belehatolni.ugyhogy hál istennek nem történt baj.az olom pecsétekröl meg van náluk egy katalogus amit majd megmutatnak.de nekünk nem kellett.még egyszer mondom velünk nem bántak megalázoan.a szakértö is korrekt idös ur volt.ha a plomba elmosodott egy öreg óránál az még nem jelenti azt hogy baj van vele.de ez a négy hónap idegeskedés ez nem semmi volt..várjuk tölük a levelet amiben lezárják az ügyet.. mindenkinek kitartást eröt kivánok..köszönök mindent..föleg neked tania..

tania 2011.11.18. 07:53:26

@tivadar77: Kedves tivadar77 örülök, hogy jól végződött a dolog. Jó hallani, hogy most már vannak pozitív tapasztalatok is, s ez talán előbbre viszi a korábban áldozatul esettek ügyét is.

tivadar77 2011.11.18. 08:06:32

@tania: jól esik hogy örülsz annak hogy jól végződött az ügyünk.köszönjük hogy értékes hozzászólásaiddal eröt és hitet adtál nekünk,és sokkal felkészültebben mentünk a vizsgálatra.örülök hogy ilyen emberek is vannak még az országban akik önzetlenül segitenek..remélem a ti ügyetek is jól végzödik..

kuci67 2011.11.23. 17:07:14

Sziasztok!

Ma itt voltak a FŐGÁZtól,hgy órát cseréljenek.

A szerelők ránézésre megállapították,hogy a gázóra nem hiteles.

Arra hívatkoztak,hogy egy kis alkatrész más árnyalatú,és 4 bilincs helyett csak kettő van rajta.

Ők a fényképezés idejére ráraktak még egyet,hogy ez enyhítő körülmény.

Elküldték bevizsgálásra.Javasolták,hogy vegyek részt ügyvéddel! a vizsgálaton.

De készüljek fel,mert ha nem fogom tudni kifizetni az 500.000+X% büntetést ( 10 évre visszamenőleg)akkor nem lesz mivel fűtenem.

Jobb ha veszek egy fatűzelésű kazánt.

Minden évben beengedtem a gázóra leolvasót aki le is fényképezte az órát.Persze nem olyan nagy teljesítményűvel,mint most a szerelők.

Soha senki nem szólt,hogy gond lenne,és hogy miért van csak 2 bilincs.

Senki nem nyúlt az órához.

Azt mondták,hogy ez őket nem érdekli.

Hogyan tudnám bízonyatani,hogy nem csináltam semmit?!

És egyáltalán mia biztosíték arra,hogy amit most felraktak az hiteles????Vagy a legközelebbi cserénél megint meggyanúsítanak és megbüntetnek?

Mit csináljak?

Köszönöm.

Zsolti8 2011.11.24. 14:55:29

Sziasztok,

Áprilisban jöttek (illetve csak 1 Tigázos jött) hozzánk gázórát cserélni. Beengedtem, le is cserélte az órát, majd előre mentem, hogy mutassam neki az utat, ám egyszer csak azt veszem észre, hogy lemaradt, nagyon nézi az órát. Mondom, mi a gond, azt mondja semmi-semmi. Oké, megyek tovább, megint megáll, hátranézek, piszkálja az óra számlapját, majd rázza a fejét és csak azt mondja, baj van. Jegyzőkönyvet kell felvenni.

Kérdezem, hogy az mit jelent; azt mondja sérült az OMH plomba (a számlap melletti két ólomplomba közül az egyik), és erről jegyzőkönyvet kell felvenni. Jó, hát ha fel kell venni, fel kell venni. Kérdeztem, hogy lesz ebből valami gondunk, de ő azt felelte, hogy hát biztos nem, majd bevizsgálják a mérőt, ha nem csináltunk semmit vele, akkor nem lehet baj, nem kell aggódni. Felvette a jegyzőkönyvet, ráírtuk, hogy a sérülésről nem tudunk semmit, nem ismerjük el a szabálytalan vételezést és a költségeket sem vállaljuk.

Jóhiszeműen aláírtam a (tanúk nélküli) jegyzőkönyvet, az órát bedobozolta és már ott sem volt.

5 hónappal később jött a levél, hogy be lehet menni Szolnokra, a szakértői vizsgálatra. Nyugodtan bementem, tudtam hogy nem lehet semmi gond, de a szakértő ezt máshogy gondolta. Elvégeztek pár tesztet, a mérő jól mér, minden rendben is volt, míg rá nem tértek az OMH plombára, amit szerintük kicseréltünk, vagy felfúrtunk, újranyomtunk, és így nyithatóvá vált a számláló szerkezet. A pecsét nem megfelelő a plomba hátulján, nem látszódik mellett és rozsdás is körülötte (5 hónap alatt volt ideje). Mi bizony "szabálytalanul vételeztük a gázt".

540.000 forint, mondom persze, jöjjön valami vezető, ez így egy kicsit nevetséges. Elkezdett alkudozni. Ha elismerjük, akkor lemehetünk 460.000 forintra. Mondom ne vicceljünk már, nem csináltunk semmit, és csak úgy fizessek ki félmilliót, mikor rendesen fizetjük a gázt, éves leolvasáskor még rá is kell fizetnünk. Hát ha gyorsan fizetünk, lemehetünk 380.000 forintra. Jó, mondom ez még mindig hülyén hangzik, egyéb lehetőség? Pereskedhetünk, de vegyem figyelembe, hogy ha nem fizetjük be, akkor már 60 napon belül kiköthetik a gázt. Ja, köszönöm szépen, és elbúcsúztam.

A jegyzőkönyvet alá sem "kellett" írnom..

És eljött a mai nap, mikor megérkezett az 540.000 forintos csekk. Van kb 8-10 napunk befizetni.

Az elmúlt egy hónapban sokmindent olvastam neten, fórumokon, látom korántsem mi vagyunk az egyetlenek, akik így jártak. Sok mindent nem értek. 2003-tól 2011-ig annyi gázt fogyasztottunk, mint előtte 1993-2003-ig. A 8 éve felszerelt óra újrahitelesített volt. A jegyzőkönyvön csak a külső műanyag plomba sértetlenségét ismertük el (2003-ban). Ha a februári éves leolvasáson (két hónappal az óracsere előtt) a leolvasó nem talált hibát, akkor én/mi hogyan vehettük volna észre, hogy sérült az OMH plomba.

Ha megvizsgáltatjuk új szakértővel a már szétvagdosott órát, akkor mit tudna ő még megállapítani?

És a valódi kérdés, megéri-e pereskedni, egyáltalán mennyi esély van arra, hogy ne kelljen kifizetni ezt az 540.000-et?

Köszi a válaszokat :)

eska424 2011.11.24. 16:42:12

Sziasztok,

az a kérdésem, hogy 2011.11.03.-án lecserélték a gázórámat (probléma mentesen) az ezt megelöző idő szakban a napi fogyasztást figyeltem.Napi 5m3 fogyott.Az időjárásban változás nem történt ezzel szemben az új gázóra napi fogyasztás mérése a dupláját mutatja.(10m3 vagy több)
Ebben az esetben van-e mód a hitelesség és pontosság ellenőrzésére?
Segítségeiteket elöre is köszönöm!
Üdv.

lalszi 2011.11.25. 08:54:34

Sziasztok,

Először is szeretném megköszönni a leírt tanácsokat, mert így felkészülve mehettem a szakértői vizsgálatra.
Előzmény:
Nálam is a szokásos tigázos átverős történetnek indult, de szerencsére jól végződött.
Októberben jött 2 tigázos szerelő óra ellenőrzésre, akit akkor még tudatlanul és jóhiszeműen oda engedtem az órához és nem is figyeltem őket. Kis nézelődés után szóltak, hogy az OMH plomba hátulja nem eredeti és le kell szerelni ellenőrízni. Mondtam nekik, hogy ellenőrízzék nyugodtan. Akkor még nem aggódtam, mert tiszta volt a lelkiismeretem, tudtam hogy soha senki sem piszkálta az órát. Leszerelés előtt csináltak róla fotókat. Utána az udvaron a lépcsőn vizsgálták meg a mérő pontosságát, ami természetesen pontos volt. Ott újra átnézték nagyítóval lefotózták újra és mutogatták tükörrel a jobb oldali plomba hátulját(jobbkezes volt a szerelő, azt tudta megbuherálni észrevétlenül), hogy az nem gyári, nem hasonlít a náluk lévő papíron a fotókra. Közölték, hogy elviszik az órát szakértői vizsgálatra. Akkor már egy kicsit nyugtalanított a dolog, de még mindíg azt gondoltam, hogy nem lehet bajom, ha ártatlan vagyok. Bedobozolták az új óra dobozába, leragasztották, aláíratták a doboz minden oldalát, utána jegyzőkönyvet írtak, amibe beleírtam, hogy nem ismerem el az illetéktelen gázvételezést és az órához a tigázosokon kívül soha senki nem nyúlt és minden évben készült róla fotó a leolvasáskor. Sajnos saját fotókat nem készítettem, mert akkor még nem tudtam erről az átverésről.
Miután elmentek a feleségem megnézte a neten, hogy mi ez a szakértői vizsgálat és akkor döbbentünk rá, hogy bajban vagyunk. A fórumokat olvasva összegyűjtöttem a tanácsokat és felkészültem a "küzdelemre".
Folyt.köv.

lalszi 2011.11.25. 09:47:58

Felkészülés:
Kinyomtattam a tanácsokat amiket találtam a neten, betanultam a fontosabb keresztkérdéseket (pl. van e jegyzőkönyv a leszereléskor a mágnesességről, sérülésekről, akkora mágnesességet mi okozhat amit mértek, stb...).
Bepakoltam fényképezőgépeket és egy kamerát. Vittem egy hangfelvételre képes telefont jó nagy memóriakártyával. Vittem még a kinyomtatott jogszabályokat, ha esetleg baj lenne. És egy hűtőmágnest a zsebembe.

Kb 1 hónam múlva rendeltek be a szakértői vizsgálatra. Nekem Hatvanba kellett mennem, ami kicsit furcsa volt, mert Gödöllő mellett lakunk.
Amikor megérkeztem várni kellett az előttem folyó vizsgálatra. Kihallattszott szinte minden. Kicsit gyomorgörcsöm lett, mert az idős hölggyel közölték, hogy megpiszkálták az órát és lopták a gázt. Hiába bizonygatta sírva, hogy soha nem csináltak ilyet az idős férjével, meg a fogyasztásuk is mindig ugyan annyi, mégis bűnözőként bántak vele és közölték, hogy fizetnie kell és átmentek egy másik helyiségbe egyezkedni.
Folyt.köv.

lalszi 2011.11.25. 10:05:05

A vizsgálat:
Ekkor következtem én.
Hárman voltak a helyiségben: a szakértő, egy tigázos és egy nő (gondolom tigázos ő is).
Szóltam, hogy felvételeket fogok készíteni, ha estleg bíróságra kerül az ügy. Közölték hogy videót nem lehet, csak fotókat és személyek nem lehetnek rajta. Mondtam rendben. A hangfelvételt még belépés előtt elindítottam a telefonon, biztos ami biztos.
A szakérő korrekt volt. Mindent lefotózott ő is. Mindent alaposan nagyítóval megvizsgált az órán. Minden kérdésemre segítőkészen válaszolt.
A tigázos ember kukacoskodott, még a szakértő után is átvizsgált mindent, hátha talál valamit (nem talált).
A vizsgálat menete:
Elsőnek a dobozt fotózták körbe, utána az órát.
Én is mindent fotóztam és le nem vettem a szemem az óráról.
Utána rárakták a mérőre és akkor jött az első meglepetés: a számláló meg sem mozdult. A tigázos szeme egyből felcsillant, tolvajt fogtunk - gondolhatta. Többszöri próbálkozásra sem mért semmit. Mondtam, hogy nálunk még pontosan mért. Nézzék meg a jegyzőkönyvet. A hölgy közölte, hogy ez nincs a jegyzőkönyvbe leírva, nem mértek a helyszínen (pedig mértek).
Ezután kivűlről megvizsgálták az órát és ekkor találtak egy mély horpadást rajta. Mondtam ez nem volt rajta amikor elhozták, nézzék meg a fotókat. Közölte a hölgy, hogy arról a részéről nem készült fotó (pedig kédzült). Ekkor fogtam a dobozt és mutattam a szakértőnek a doboz sarkán a benyomódást, és közöltem, hogy ezt az órát leejtették tárolás közben. Szerencsére a szakértő miután megvizsgálta elismerte, hogy valóban sérült szállítás közben.
Ezután megnézték a mágnesseséget mérőműszerrel. Természetesen mágneses volt. Kérdeztem ez az érték minek felel meg. Szerinte egy ipari mágnesnek. Mondtam, hogy nézze meg a kontroll órát, biztos az is mágneses, de nem volt az. Ekkor elővettem a hűtőmágnest és azt is megnézettem. Ugyan annyit mutatott mint az órnál. Kérdeztem ezzel biztos lehetne valamit csalni? Mert szerintem nem. Ezt a vonalat nem is vizsgálták tovább, bár a tigázos még próbálkozott volna.
Ezután a plombákat vizsgálták. Igazából ezért is vitték el. A jobboldali elején volt egy enyhe benyomás, de nem vészes. A hátulján fogó recés nyomai látszottak, de szerencsére nem túl mélyen. Betűk, számok, jelek eredetiek voltak, megbontás jelei nem látszottak, eredetinek és sértetlennek ítélték a plombákat.
Ezután szétvágták az órát, szerencsére minden sértetlen volt a számlálónál, szétszerelésnek nem volt nyoma. Az óra belsejében volt egy sérülés (kitört egy darab a műanyag membránházból) amit a lejtés okozott és azért nem mért.
A végén a szakértő megállapította, hogy az órán tiltott gázvételezés nyomai nem láthatóak és szállítás közben megsérült. A jegyzőkönyvet felolvasta, én aláírtam, elnézést kértek a kényelmetlenségekért és mondták, hogy majd megküldik.
Részemről szerencsésen zárult, ha az szerencsésnek mondható, hogy ártatlanul vádolnak és kiderül, hogy ártatlan vagyok.

lalszi 2011.11.25. 10:16:28

Tanácsok:
Vizsgálat után felhívták a figyelmet, hogy a mérőre nagyon kell vigyázni, egy karcolás, egy benyomódás se lehet rajta, mert különben egyből gyanusított leszel. Ha mégis sérül (pl. festésnél), akkor azonnal ki kell őket hívni, hogy regisztrálják a sérülést.
A biztonság kedvéért én most körbe tekertem légpárnás fóliával :) .
Mielőtt bárkit a mérő közelébe engedsz, csinálj fotókat róla.
Ha jönnek ellenőrízni vedd videóra és ne hagyd őket egy másodpercre se egyedül. Az enyémet is megbuherálták.
Csináltass mágnesesség mérést mielőtt elviszik, vagy irasd rá a jegyzőkönyvre, hogy nem csináltak.
Írasd rá azt is, hogy a helyszínen megmérték a mérő pontosságát és jó volt az eredmény.
Meg azt is, hogy van e rajta sérülés és milyen.
Sok sikert a tigáz többi áldozatának is.

pasku 2011.11.27. 20:25:53

keresnénk 2003-as plomba lenyomatot mert nekünk ere hivatkoztak hogy a képen látható plomba hamis és ha valakinek ilyen hibával találtak órát szeretnénk ha képeket küldene az ö jegyző könyvéből a szakértő által hivatalosnak vélt plombáról.

tania 2011.11.28. 08:48:37

@pasku: Jól írtad "hivatalosnak vélt", ez a lényeg. A szolgáltatónak kell bizonyítani azt, hogy hozzátok a "hivatalosnak" vélt plombával szerelték fel és dokumentáltan ezzel adták át.

tania 2011.11.28. 08:56:16

@eska424: Kérheted a szolgáltatótól a mérési pontosság felülvizsgálatot, amit mérésügyi hivataltól kell megrendelniük. Ennek a költségét a szolgáltatónak kell kifizetni, ha jogos volt felülvizsgálat.

Kukacbenő 2011.12.02. 17:04:29

Hagyjatok email címet a pertarsak@gmail.com-on
össze kell gyűjteni a panaszos eseteteket!

A szakértői vizsgálat utána következő lépcső az energia hivatal- van e-panaszvonal:
www.eh.gov.hu/panasz/(2mpgjb555d3dxu45mym0la3v)/login.aspx

itt is be lehet adni röviden,majd írásban megerősítve a panaszbeadványt!Jelöljetek meg tel.számot, email címet-
A panasz beadása után ezt jelezni kell, a "szolgáltató" felé is (akár e- panaszvonalukon is, de a visszaigazolást is nyomtassátok ki, vagy mentsétek el)

Macikutya 2011.12.20. 15:47:57

Öt év óta üresen álló lakásomban évenként 2-3m3 volt a gázfogyasztás 2007-2008-2009-ben. Most eladtam a lakást, és amikor ellenőrizni akartuk a fűtést, kiderült, hogy a FŐGÁZ hónapokkal ezelőtt kikötötte az órát - csak egy cédulát találtam a gázóra mellett, hogy "díjtartozás miatt", se csekk, se bármilyen értesítés előtte. A Gázművek ügyfélszolgálatán közölték, hogy közel 600.000 Ft a tartozásom, mivel 3500 m3-t fogyasztottam tavaly. Hangsúlyozom, hogy egy nem lakott és fűtetlen lakásról van szó. A Művek persze szeretné, ha ezt kifizetném. Azt biztosan tudom, hogy én nem nyúltam az órához (azt sem tudtam, hol van), egyedül az éves leolvasáskor kiküldött illető nyúlhatott bele. Mert azt nem gondolom, hogy egy használaton kívüli gázóra csak úgy hirtelen, magától elromlik. Hatlakásos társasházról lévén szó, az öt másik tulajdonos tanúsítani tudja, hogy a lakás lakatlan volt és kifűtetlen. Másfelől a Művek addig nem hajlandó az új tulajdonosnak addig a szolgáltatást megindítani, amíg a tartozást + az óra ki-bekötését ki nem fizetem. Ha kifizetném, azzal elismerném a "bűnösségemet", és futhatnék a pénzem után. Hogy lehet bebizonyítani azt, hogy csak a Művek embere állíthatta át az órát? Vajon mennyi jutalékot kaphat egy-egy ilyen sikeres tranzakcióért? Van-e valakinek ötlete, mit lehet ilyen csapdahelyzetben tenni? Választ a kaland48@gmail.com-ra kérnék! Előre is köszönöm.

Macikutya 2011.12.20. 15:55:45

@eska424: Lehet, hogy a régi gézóra csak a felét mérte a fogyasztásnak?..Ez is benne van a pakliban. Mindenesetre nem ártana egy kazánt vagy valamit egy órán keresztül teljes gázzal járatni, és megmérni, hogy a készüléken jelzett fogyasztás megegyezik-e az óra által mérttel. Ha az óra többet mér, nyugodtan be lehet vizsgáltatni.

porthosz 2011.12.21. 23:16:16

Na akkor én is megosztom a sztorit aminek szerencsére pozitiv lett a kimenetele. (a kommenteket olvasva én kb. abba a szerencsés 1%-ba tartozok aki megúszta komolyabb hercehurca nélkül a dolgot)

A lényeg hogy hozzánk is kijöttek a tigáztól ellenőrizni, lefotózták az órát majd levették, bemérték, közölték hogy teljesen jó (jegyzőkönyvbe persze semmi adat nem került erről), majd a képeket a fényképezőgép 2x2 centis kijelzőjén nézve kitalálták hogy van az órán egy szabad szemmel nem látható karc (wtf?) ami csak a képen látszik és hogy biztos buherálva volt az óra és be kell vinni bevizsgálásra... Ehhez hozzátartozik hogy később még a szakértő sem tudta megmutatni hogy hol is van az a karc ami miatt behozták az órát... Egyébként csak a rend kedvéért, az óra soha nem volt buherálva.

Aztán kb. 1 hónap múlva jött a papir hogy mikor lesz a szakértői vizsgálat, én pedig jó alaposan felkészültem a fórumokat böngészve és a legrosszabbra számítva, úgyhogy a vizsgálatra már rendesen felöltözve öltöny-ing kombóban, a hónom alatt egy dossziéval meg egy profi fényképezőgéppel érkeztem a tulajdonos és még egy ismerősöm társaságában és talonba bekészítettem egy ügyvédet is mivel szerencsére az egyik rokonom az.

Nos megérkeztünk a tigáz telephelyére, ahol is a portás azzal fogadott hogy hármunkból csak ketten mehetünk be és hogy fényképezőgépet nem vihetünk be (a gép épp a kezemben volt). Mondom wtf, miért nem? Mert csak...
Ezután még lement egy kör hogy de beviszem - de nem, majd megunva a párbeszédet a portással, pipa lettem és közöltem hogy akkor hivom az ügyvédemet (ez számít, mert én úgy értettem hogy felhivom, de a velem lévő tulajdonos szerint inkább úgy volt érthető hogy odahivom)

Rögtön hivtam is tehát az ügyvédet hogy ez a helyzet, mit lehet tenni, mire ő közölte, hogy nincs semmiféle olyan jogszabály ami tiltaná hogy a saját órámat lefotózzam a szakértői vizsgálaton, még a bíróságra is be lehet vinni a fényképezőgépet, és ha nem engedik akkor kérjem hogy mely jogszabályra hivatkoznak és ha igy sem engedik a gépet bevinni akkor ezt az egész procedúrát jegyzőkönyveztessem hogy nem engedték bevinni a fényképezőgépet illetve hogy a tiltásnak semmiféle jogalapja nincsen.

Mire letettem a telefont, jött az előzőleg bunkó portás aki hirtelen meglepően kedves lett és közölte hogy beszélt közben a "fentiekkel" és tessék befáradni mehetünk mindhárman meg vihetjük a fényképezőgépet is, ne fagyoskodjunk idekinn... Micsoda meglepetés...

Véleményem szerint megijedtek hogy tényleg odahivok egy ügyvédet és ezért lett hirtelen olyan fontos hogy bemenjünk, biztosra veszem, hogy később már nem engedték volna be az ügyvédet, de ebből is látszik hogy mennyit számit ha látják az emberen hogy határozott és nem szórakozik, meg hogy azért egy ügyvéd emlegetése még mindig elég nyomos érv.

Ahogy beértünk gyakorlatilag egyből ránk került a sor, az igazságügyi szakértő egy idősebb olyan 55-60 körüli férfi volt, de egyébként teljesen szimpatikusnak tünt, elmondta hogy mekkora kára van a gázlopásból a tigáznak (én meg gondoltam magamban hogy csak nem rajtunk fogjátok behajtani) és hogy meg fogják vizsgálni az órát. Tovább közölte hogy nem szabad az engedélyük nélkül hangfelvételt készíteni és fotózni is csak az órát lehet, személy nem lehet rajta. Amikor az asztalon megláttam a polarizációs foliát akkor már mosolyogtam magamban, mivel a dossziémban ott lapult a forgalmazótól egy lap amin az áll hogy ez a folia nem alkalmas semmiféle szakértői vizsgálatra. A teremben volt még egy szaki aki végülis az óra szétszedését végezte, meg egy nő a tigáztól, ő egy szót sem szólt végig cserébe elég unszimpatikus volt mert később jött be a szobába és amikor köszöntem neki akkor rám se nézett és vissza se köszönt.

A vizsgálat során a szakértő elmondta hogy mikor mit fog csinálni, én szépen lefotoztam akkurátusan minden lépést, alapvetően a mágnesezésre mentek rá és elkezdték mérni a foliával az órát, én végig ott álltam és néztem hogy hol mit hogyan mér, de a folia nem mutatott ki semmit, majd megnézték még a plombát de azon sem találtak semmit.

Végül a vizsgálat azzal ért véget hogy az óra nem lett manipulálva, majd aláírtuk a jegyzökönyvet amiben az állt hogy mindent rendben találtak az órával, de meglepetésemre nem kaphattunk a jegyzőkönyvből másolatot, még csak le sem fényképezhettem...
Amikor később beszéltem az ügyvéddel, ő is elképedt azon hogy egy jegyzőkönyvből nem adnak másolatot... Szóval később akár le is tagadhatnák az egész vizsgálatot azzal hogy pl. nem mentünk el és az órát buheráltnak találtak vagy ilyesmi.
Szerencsére ez miatt kevésbé kell aggódnom, mert mint utólag észrevettem, a telefonom véletlenül bekapcsolódott a zsebembe és rögzítette a beszélgetést. Ez a fránya technika, mindig csak a gond van vele ;)

Így utólag visszagondolva, ha egy teljesen áltagos felkészületlen ember ment volna egy ilyen vizsgálatra (pl. egy nyugdíjas) akkor esélye sem lett volna mert már a kapuban összetörték volna hisz ő biztos nem fog ügyvéddel fenyegetőzni.

A tanulság pedig az volt számomra, hogy mivel biztosan tudtam hogy az óra nem volt manipulálva és ezt a tigáz szakértője is megerősítette illetve maga a vizsgálat korrektül zajlott, szakmailag nem lehetett kifogásom,
de maga az egész folyamat (bejutni a fényképezőgéppel, nem adnak másolatot a jegyzőkönyvből stb) több mint aggályos.

atismano 2011.12.22. 01:33:28

Sziasztok !

Volna egy kis problémám, mint ahogy olvasom a blogot nem is annyira kicsi mint kiderült .
A történet a következő:

Gázóra leólvasás történt nálunk és a gázórán nekem egy 2cm x 1cm mágnes van felhelyezve mert ha belépek a lakásba erre rakom fel a kocsi kulcsot lakáskulcsot szóval a kulcsokat. Ezt a gázleólvasást végző személy tapasztalta amiről fényképet készitett és figyelmeztetett hogy ebből gondom is lehet .
Én mint laikus utánna olvastam a neten mi is lehet mert semmit nem mondott nekem a gázolvasó, és teljessen le vagyok törve hogy most mi is lessz mert sok jót nem olvastam a mágneses mérőkről, de nem volt semmi hátsó szándékom mert nem is tudtam hogy nekem ebből problémám is adódhat .
Segitségeteket szeretném kérni ebben az esetben mire számithatok vagy mi a teendő ?
A gázóra amúgy gyári állapotban van 2 éve rakták fel és minden plomba sértetlen eredeti, a gázórát még nem szerelték le fent van a mérő a helyén .
Válaszokat ide vagy az atismano@gmail.com-ra kérnék. Segitségeteket előre is köszönöm .

porthosz 2011.12.22. 21:06:58

@atismano:

Nekünk a szakértő a következőt mondta (csak nagyvonalakban mivel nem figyeltem teljesen oda és nem is teljesen értettem):
nem csak azt nézik hogy mágneses-e az óra, hanem hogy van az órában egy lemez, amit egy erős mágnes képes magához vonzani és ettől az a lemez nekiütődgetődik belülről a belső burkolatnak és ez kimutatható a lemezen ha szétszerelik az órát.

Viszont ez a lemez benn van az órában több centire a burkolattól, tehát kizártnak tartom hogy egy ilyen kicsi mágnes képes legyen megmozdítani, szóval maximum annyit fognak tudni kimutatni hogy a külső burkolat enyhén mágneses ez viszont nem jelent semmit sem.

Mindazonáltal azért alaposan készülj fel a témából, az egy fontos momemtum hogy az a polarizációs fólia amivel a mágnesezettséget mérik nem alkalmas szakértői vizsgálatra.

atismano 2011.12.22. 21:47:40

@porthosz: Köszönöm a választ, és azt még nem is írtam hogy leolvasáskor jelenleg nem üzemelt az óra mert a főcsap el volt zárva, mivel 2 hete átköltöztünk az új házunkba . A gázfogyasztásunk nem változott nem használtunk kevessebb km3 gázt mint az elmult évek során . Sőt inkább többet . Igen ezt én is olvastam a gyártó oldalán hogy a polarizációs fólia amivel a mágnesezettséget mérik nem alkalmas szakértői vizsgálatra. Olvasom a forumokat és nagyon sok mindent olvastam hogy mire figyeljek, és úgy döntöttem a saját érdekemben hangfelvételt fogok készitteni amit előre közölni is fogok velük, meg van egy jó kis fényképezőm amivel igen csak szép képeket esetleg videot lehet készitteni . Mert nem erős mágnes a kulcsok is néha lepotyogtak róla, szerintem nem lessz gond de azért felkészülök . További szép estét mindenkinek .

porthosz 2011.12.22. 22:20:16

@atismano:

"úgy döntöttem a saját érdekemben hangfelvételt fogok készitteni amit előre közölni is fogok velük, meg van egy jó kis fényképezőm amivel igen csak szép képeket esetleg videot lehet készitteni"

Elég biztos vagyok benne hogy nem fogják engedni a videót és hangfelvételt szóval ne ott próbáld meg bekapcsolni.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.12.24. 12:36:17

@porthosz: "nem fogják engedni a videót és hangfelvételt"

Akkor elmehetnek a fenébe. Ha akar valamit, akkor kénytelen engedni.

jozsi76 2011.12.25. 10:35:30

@porthosz: Szia.

Én sem láttam még órát szétszedve csak mikor én is részesültem a kegyben a tigáznál hogy megnézhessem.
A dolog úgy néz ki.A külső lemez tokon belül van a tényleges szerkezet.Ez egy műanyag tok ezen belül van a membrán aminek a közepén van egy nagy téglalap alakü fémlemez.A mágnes ha az óra elejére teszed akkor a fémlapot odarántja a műanyag tok belsejéhez és ezáltal nem mér pontosan az óra.A belső műanyag tok két oldalát fűrészelik le és azt nézik meg hogy a műanyag tok belső oldala be van-e maródva attól hogy a mágnes odarántotta a membránt.Nálam a szakértő kijelentette hogy minden rendben de látni kellett volna a tigázos pasi képét hogy mennyire megnyúlt pedig igencsak törölgette a műanyag darab belső oldalát hátha karcos de nem talált semmit.
Viszont biztos vannak hozzáértők itt.Ha a membránt a mágnes oda bírja húzni a tok belső oldalának akkor az azért történhet mert van akkora mozgása viszont akkor ha van lehetősége hozzáérni akkor mi a bizonyíték hogy nem a gáznyomás változása löki a tok belsejének?
pl. leveszik a kazánt mert csináltatom a gázt elzárom és a csőből elmegy a nyomás.Visszarakják a kazánt megnyitom a gázcsapot.
A nyomás hirtelen megemelkedik a csőben a membránt nekilökheti a tok belsejének.Ott is van a karcolás.

emema 2012.01.03. 13:41:52

Kedves LALSZI!

Segítségedet szeretném kérni! El tudnád küldeni nekem azokat a betanult kérdés-válaszokat, amikkel felkészültél a szakértői vizsgálatra? Jó itt is, vagy a molnarma@gmail.com e-mail címre!
Segítségedet előre is köszönöm!

emema 2012.01.03. 13:42:36

@lalszi: Kedves LALSZI!

Segítségedet szeretném kérni! El tudnád küldeni nekem azokat a betanult kérdés-válaszokat, amikkel felkészültél a szakértői vizsgálatra? Jó itt is, vagy a molnarma@gmail.com e-mail címre!
Segítségedet előre is köszönöm!

quickee 2012.01.03. 18:19:43

Jó napot mindenkinek!
A történet mindenki számára ismerős... gázóra le, vizsgálat...mágnesezést találtak. Mi állítjuk, hogy az nem történt, ők sajnálják nekik a szakértő ezt állítja, fizessünk. Volt ügyvéd, rendőrség semmi eredmény, próbáljunk másik szakértőt keresni. Levelezgetés, karácsony előtt utolsó felszólítás, most ott tartunk, hogy beszüntetik a gázszolgáltatást. DE most jön az érdekesség kínunkba karácsony lévén mást sem csináltunk mint a szakértői véleményt bújtuk amikor érdekes felfedezést tettünk: az egyik képen a szakértő rémutat a membránra , hogy itt van mágnesezve az óra:
kepfeltoltes.hu/120103/IMG_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
aki teheti nézze meg a képet ugyanis érdekes a szerszáma, belinkelem mi volt az:
euromagnet.hu/magneses-teleszkopos-toll-640-mm
a szakértőnk éppen mágnesezi az órát és még le is fényképezte, sőt bemutatta mint bizonyítékot. Most egy aranyos levél megfogalmazása után várjuk a választ...
Mindenki nézze át alaposan a szakértői véleményét!!! A mi szakértőnk K. László volt Diósdon.

jozsi76 2012.01.03. 20:07:26

Ez érdekes mert nekem is kimutatta a fólia a mágnesezettséget.Bár fogalmam sincs mitől,de ők is azt mondták bármi okozhatja.
Az hogy a fólia kimutat bármit is az nem bizonyít semmit sem ugyanis a fólia alkalmatlan bármiféle szakértői vélemény alapjául.Ez le is van írva a gyártó honlapján.
www.euromagnet.hu/polarizacios-folia-50-x-50
Akkor tudná bizonyítani a mágnesezettséget ha annak a műanyag darabnak a belsején lennének karcolások,bemaródások amit lefűrészelt a membrán elől.

emema 2012.01.04. 08:02:54

@Zsolti8: Mi is Szolnokra fogunk menni szakértői vizsgálatra. Tegnap szerelték le az órát... a bal oldali jogi plomba volt sérült...szerintük. Soha senki nem nyúlt az órához, de természetesen azt mondták, hogy ehhez valaki hozzányúlt, és már a szándék is büntetendő.
Ha tudsz írni pár tanácsot, vagy tapasztalatot a szolnoki vizsgálattal kapcsolatosan, azt megköszönném.

csavarlazito 2012.01.05. 15:28:17

Üdv,
Egy kérdésem lenne. Az eddigi sztorikhoz nem sok újat tudok hozzá tenni, a történet vége, hogy kijött az 540 ezer forintos csekk és nem áll szándékomban befizetni. De nincs is szükségem a gázra. Felőlem kiköthetik. Ha ez megtörténik, a szolgáltató megelégszik ennyivel, vagy pert indít? Ha igen ez általában hogy végződik?

lalszi 2012.01.05. 23:18:44

@emema: Kedves emema
Elküldöm, csak kell egy kis idő amíg összírom.

lalszi 2012.01.05. 23:26:02

Érdekes, ez a mágneses toll az én vizsgálatomnál is jelen volt. Azzal piszkálták az óra belsejét. Egy biztos, ha addig nem volt mágneses, utána már az lett.
Nálam nem fóliát használtak, hanem digitális műszert.

lalszi 2012.01.05. 23:39:21

Kiváncsiságból megnéztem a mágnesességét az új órámnak és igen erős értékeket mértem, pedig mágnes a közelében se volt még. Szerintem előre bebiztosítják maguknak a több százezres bevételt. Egyszer majd újra megjelennek és viszik az órát, mert mágneses, én meg nem tudom bebizonyítani, hogy már így hozták.

emema 2012.01.07. 18:11:41

@lalszi: Köszönöm, hogy összeírod! Várni fogom! már azt sem tudom mit olvassak, hogy felkészült legyek...de a tapasztalatok ilyenkor többet érnek mindennél! :)

lalszi 2012.01.08. 01:47:16

@emema: Elküldtem mailben. Sok sikert!

emema 2012.01.09. 08:17:24

@lalszi: Köszönöm! :) Megkaptam!

naneee3 2012.01.16. 20:23:04

Nekem egy éve cseréltek gázórát, úgyhogy csak kíváncsiságból váigolvastam a blogot, de már most parázok -9 évig.

Villanyórát is cseréltek, egy szombati napon, bejelentés nélkül. Igyekeztem körültekintő lenni. Először - még bezár kapu mögött- a kocsiból elővetettem az ARCKÉPES IGAZOLVÁNYokat, de mielőtt rápillantottam volna az átvett igazolványokra sűrű "bocsánatkérések" közepette elmeséltem nekik, hány de hány nyugdíjast átvertek már állszerelők, jól kifosztva őket. Ők is, alvállalkozók lévén cégjelzés nélküli kocsival jöttek.
Aztán elkértem a MUNKALAPOT. Mintegy negyedórás procedúra után, miközben a kutyám végig ugatta őket, jeleztem, hogy jöhetnek, de előbb elzárom a kutyát és hozom a kulcsot.
Még MIELŐTT bármit csináltak, LEFÉNYKÉPEZTEM az órákat, majd aprólékosan LEELLENŐRIZTETTEM, van-e valami HIBA a PLOMBÁK körül, van -e KÜLSÉRELMI NYOM. Nem volt, ezt gyorsan JEGYZŐKÖNYVBE FOGLALTATTAM (a munkalapon), aztán dolgozhattak.
Nem volt dobozolás.
Ha VÉTLEN VAGY, NE PARÁZZ!
Nem kell előzékenynek lenni, ne hagyd magad elküldeni(vizet a mobiljukon kértem a feleségemtől ;), figyelmedet elvonni a másik szerelő által (szólj rá: tartsunk sort)...
Közben légy kedves velük, mesélj a blogról megtörtént eseteket más szemét szerelőkről...
Nem babra megy a játék, ne hagyjátok átverni, kifosztani magatokat...
SOK SIKERT!

phiona 2012.01.26. 14:42:21

Na én ma voltam Gödöllőn a TIGAZnál....
Még októberben leszerelték az óránkat mert a plomba hátulja nem tetszett a szerelőnek.Kicsit félve de "mappával", fényképezőgéppel felszerelkezve megjelentem az adott időpontra, gyorsak voltak kedvesek, és korrektek, ki derült az igazság. Nem manipulálták a gáz órát:)))
Jegyzőkönyvet én sem kaptam, majd két hét múlva.Ez nem zavart túlzottan, mert a zsebemben lévő telefon rögzítette az egész procedúrát.

Lizababa1123 2012.01.29. 14:19:55

quickee nekünk is egy hasonló nevű úr "szakértette" a gázóránkat.
Mi nem voltunk ott a vizsgálaton - korábbi bejegyzéseknél láthatja a tortúránkat akit érdekel - mert valamely rejtély folytán az egyeztetett időpont előtt 2 nappal sor került a vizsgálatra nélkülünk. Mikor a korrekten lebeszélt időpontban elmentünk, kegyesen közölték, hogy előhozzák az órát ha már itt vagyunk megmutatják mire jutottak...egész egyszerűen elkeserítő és nevetséges volt az egész helyzet, a magyarázatok, a presszionálással történő próbálkozás, a fellengzős közlési mód...megvívtuk a harcunkat, a fogyasztóvédelem úgy ahogy van elmehet a búsba, a nevükben benne van, hogy fogyasztó védő, de közlik ez nem az ő asztaluk, menjünk a békéltetőkhöz..hovaaa? Elmentünk, közölték írjunk egy papírt, 30 v 90 - már nem tudom - nap amíg sor kerül rá aztán majd...elmentünk az Energiahivatalhoz, egy kedves, segítőkész hölgy átvételezte az iratokat, közölték 30 nap és küldik a határozatot...ez nyáron volt, a határozat télen jött, de mindegy...közben a Tigáz többször küldte nekünk is a kikapcsolással fenyegető leveleket, melyben már időpontokat is írtak...ilyenkor én üvöltve felhívtam őket, meg levelet írtam,mivel azt elértem náluk, hogy amíg az Energiahivatal nem hoz határozatot,szüneteltetik a követelést...nos megjött a határozat amely az össze pontban elmarasztalta őket. Biztos voltam benne, hogy ez nem fog jelenteni semmit, mert nem tudok róla, hogy a hivatal határozata kötelező érvényű lenne...majd megjött a levelük - persze bocsánatkérés nélkül - hogy a HIvatal határozata alapján visszavonják követelést...Szóval én azt tanácsolom mindenkinek,menjen egyenesen az Energiahivatalhoz!

Sajnos ettől függetlenül óriásit csalódtam a rendszerben, gondolom eleve majd vadászni fognak az olyanokra mint mi...több szomszédomtól hallottam, hogy az új óra többet mér mint a régi...és valóban...ezek után viszont majd ne engedjem oda az óraleolvasót hátha a fényképezőjében rejtett mágnes van? Mert már itt tartunk...ráadásul honnan lehetünk abban biztosak, hogy a mostani óra jól mér-e...undorító az egész, az ügyvédünk szerint a külföldi anyavállalataik a kinti veszteséget itt hozzák be...ráadásul ha egy cég állítása szerint évi többmilliárdos veszteséggel fut, akkor ha nem lenne nyeresége, bezárna...szóval azért könnyet nem ejtek értük, azt nem is említve, hogy akik valóban lopják a dolgokat, azokkal szemben nem mernek vagy nem tudnak fellépni mert nincs semmilyük...állítólag egyébként a hazai szakértők között, tekintettel arra, hogy korlátozott létszámúak, nem lép fel senki egy perben a szolgáltató ellen...ha odáig jutna az ügy.
Én szurkolok mindenkinek mert egyértelmű, hogy akik itt keresik a megoldást, azok nem a sunyi valódi tolvajok, hanem azok akiken látva azt,hogy autó áll a garázsban vagy nem putriban lakik,a szolgáltató bepróbálkozik. Szégyen.

szigorú58 2012.02.24. 11:03:50

Ma kaptam egy emailt, melynek melléklete egy "Metro"-s cikket tartalmazott. Nos, ez nálam megint kiverte a "biztosítékot". Amennyiben igaz a cikk állítása, akkor az pontosan beleillik azt általam tegnap tapasztalt óra-felülvizsgálat jogi hátterének rendezetlenségébe. (Erről majd később.)
Tehát az írás egy Vigassy Csaba nevű MEH-s szóvivő azon véleményét ismerteti, miszerint nem árt, ha a fogyasztók az egyéb tüzelőanyagra vonatkozó számláikat elteszik, mert azokra egy esetleges későbbi gázszolgáltatói felülvizsgálatkor még szükség lehet... Majd zárásként azt mondja, hogy ez az eljárás szerinte nemcsak, hogy tisztességtelen, de jogszerűtlen is.

Nos, ha ez igaz, akkor már nem is tudom a jelenséget minősíteni, - pedig elég nagy a trágár szókincsem (is). Egy HATÓSÁG (!!!)alkalmazottja olyasmit tanácsol, amivel kezelhető egy jogszerűtlen magatartás? Mi a frászért van a hatóság, ha nem azért, hogy rendezze és betartassa a szolgáltató-fogyasztó közötti játékszabályokat? Miért fizetik a MEH illetékes jogászait és egyéb közszolgáit? - ha, nem ezért.

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a gázszolgáltatást felügyelő hatóság nem ura a helyzetnek. Sőt, mintha itt fordítottak lennének a szerepek. Magyarán mindennek az ura a Szolgáltató, s neki ugrál a hatóság, a jogalkotó és végén a fogyasztó...

crack5 2012.03.22. 09:09:05

Sziasztok! Segitsegre van szüksegem! Marcius 26-an de. szakertöi vizsgalata lesz a novemberben leszerelt gazoramnak! Hogyan keszüljek fel, vigyek-e ügyvedet, illetve mit tanacsoltok? Az egesz egy keptelenseg! Varom a tanacsokat! Elöre is köszönöm a figyelmet! üdvözlet!

huhhhhhhhhh 2012.03.29. 17:05:50

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem!!!
Ez év januárjában ellenőrzés címszóval elvitték a Gallus 2000-es gázóránkat olyan indokkal,h a számláló egyik számjegye nem teljesen volt befordulva a kis ablakba.
Leszerelték a helyszínen megvizsgálgatták aztán mondva h ez nem szabályos be is dobozolták és elvitték vizsgálatra.Ja (előtte 5 hónappal az éves ellenőrzést végző emberke aki fényképet is készít semmit nem vett rajta észre).Kis idő eltelte után meg is jött a behívó a szakértői vizsgálatra.Én Kísértem el idős apukámat hisz ő úgy sem ért az egészből semmit bármit is mondanak.Megjelentünk a kijelölt helyen és időpontban,megkezdődött a vizsgálat.Időközben az én nyugodtságom is elmúlt mikor hirtelen elkezdtek záporozni a vádak.MI?MIÉRT?HOGYAN HOL? kérdeztem.
A szakértő meg mondta.Szerinte annak ellenére hogy az óra gyönyörű megbecsült karcmentes állapotban volt mondta:
-Az óra jól mér hibátlan.
-"FŰRÉSZELÉS" a jobb oldali ólom blomba levétele után a műanyag kis fedél nem pattan fel."MI?"
-az ólom blomba furatai nagyobb méretűek a kelleténél(0.1mm-rel),valószínűleg meg lett fúrva,mutatta mikroszkópon.HOGYAN kérdeztem, mikor a furat belseje festett ahogy én látom mondtam.NEM annak nem ennyinek kell lennie mondta és tovább ment.
-Az ólom blombák lenyomata nem teljesen egyezik a katalógusban lévőkkel.HOGY-HOGY kérdeztem hisz ez egy 2003-as óra ez mikori katalógus ez kérdeztem.Ez a jó katalógus ilyennek kell lennie.......

Hát az egyoldalú vizsgálat után kijövet csak annyit kérdezett idős apám aki csak végigülte az egészet "NA FIAM MIT MONDTAK AKKOR" szegénynek nem mertem azt mondani,h apám én sem értem mi folyik itt és miért.

Vártuk a vizsgálat eredményét ami meg is érkezett.Ebben leírták hogy a ólom blombák másabbak a katalógusban levőktől,aztán a piros színű számlálónak a lapján karcolásnyomok láthatóak,(de csak mikroszkóp alatt és sorja illetve festékfelmaródás nélkül ahogy nézem a képet).Aztán a furat méreteit firtatják h nagyobbak 0.1mm-el,de a csatolt képeken most is látszik h a furat belseje is festett és szerintem ha valamit nagyobbra fúrok akkor az fém-tiszta felületet hagy nem festékeset.
Aztán még a levél elején egy 540000Ft kötbért is tartalmaz illetve a kötbérterhelésről szóló számlát egy későbbi időpontban küldik ki.
Huhhhh nagyon tömören ennyi.
HÁT ILYEN LÉTEZIK A FÖLDÖN?????
Kérlek benneteket segítsen valaki hogyan tudom bebizonyítani "HOGY NEM LOPTUK A GÁZT".
Havi 60-70000Ft-os gázszámla mellett még az embernek az életét is oda kell adnia...
Ha valaki tud tanácsot adni kérem írja meg,KÖSZÖNÖM!!!

norbec25 2012.03.29. 17:55:13

Sziasztok!A történet eleje a szokásos...nem volt rendben a matrica,ill.karcos az óra!A lényege 10 éve tették fel az órát,és egyetlen egyszer sem volt szabálytalan vételezés belőle!Egyszer volt rajta mágnes 2-3 de max.5percig!A kerregő hangja miatt levettem azonnal!Lehet ebből majd bajom a vizsgálat során?Mivel tudom megvédeni magam?Köszi!

Gáborpapa 2012.08.06. 21:36:21

Sziasztok!

Én a Gázóra plombájával és annak zsinórjával küszködök, mert állítólag hamis.
Mivel nem csináltam semmit, kértem, hogy küldjék el azt a képet, ami különbözik a jelenlegi órától. Hozzá teszem, hogy többször váltottam azóta szolgáltatót, így bőven küldhettek volna róla képet, de ők csak azt küldték el, amelyiket a lakásvételnél, és az óraátírásnál csináltak. Sajnos aza kép nagyon rossz minőségű, így különbséget sem látok rajta. Megírtam nekik, de ők elhajtottak, hogy ők megalapozottnak tartják kijelentésüket ls több képet nem küldenek. Ügyvédet tud valaki ajánlani? Budapesti lakos vagyok, és előre nem tudok nagyon fizetni.

Előre is köszönöm!
süti beállítások módosítása