Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Öröklés és elbirtoklás

2013. május 09. - zugügyvéd

Az elbirtoklás útján megszerzett telekrész ingatlan nyilvántartási ügyintézésével kevesen vannak tisztában. Az alábbi ügy is egy elhúzódó elbirtoklási esetet taglal.




Tisztelt Zugügyvéd Fórum!

Szeretnék jogi tanácsokat, segítséget kérni az alábbi elbirtoklási ügyemmel kapcsolatban.
Szüleim 2004 áprilisban vásároltak fele-fele tulajdoni arányban kertes házat. Akkor élt még egy testvérem, aki szüleimnek törvényes örököse lett volna fele ingatlanra. Mivel szüleimet bántalmazta rendszeresen az alkoholista testvérem, ezért határoztak úgy, hogy végrendeletet írtak kitagadással, egyedüli örökösüknek engem tettek meg  az addigi gondozásukért. Ebben a külön-külön megírt 2 db. végrendeletükben gondozásukon felül anyagi kikötések is szerepelnek felém, főleg a temetési költségeket illetően, melyeket teljesítettem. Testvérem a hagyatékin nem vitatta a végrendeleteket, köteles részre sem tartott igényt, így azonnal jogerőre emelkedtek 2007-ben.

Szüleim az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján adás-vétellel szerezték a tulajdonjogukat, amiből nem derült ki számukra, hogy a hátsó szomszédok a telekrészből 20 négyzetméter területet használnak, már 1962 óta. 1962-től 1996 évig ugyanazok voltak ennek az ingatlannak a tulajdonosai, amit ajándékozással szereztek meg, 1962-ben. Az ingatlan hátsó szomszédságában lévő ingatlan tulajdonjogát szintén ajándékozás útján szerezték meg 1962-ben, mai napig is a tulajdonosai, csak ingatlanukra egy személynek még haszonélvezeti joga is van bejegyezve ma is érvényesen.

1962-től 1996-ig valóban eltelt többszörösen is a jelenleg tulajdonomban lévő ingatlanra a hátsó szomszédok elbirtoklási ideje, de mivel nem tudott róla egyik fél sem, így nem jegyeztethették be az ingatlan nyilvántartásba az elbirtokolható részt. 1996-ban az akkori tulajdonosok elhunytak, majd 3 örökösük adás-vételi szerződéssel eladta az ingatlant, amire banki jelzálog jogot is bejegyeztettek az új tulajdonosok. Nem tudták fizetni a hitelt, ezért eladták másfél év után az ingatlant, ismét új tulajdonosoknak. Majd 2 évvel később 2004-ben a szüleim adásvétellel szereztek tulajdonjogot az ingatlanra. Sajnálatosan mindkét szülőm elhunyt 2006 december és 2007 március között, így végrendeleti örökléssel szereztem 1/1 tulajdonjogot az ingatlanra.

Mindeddig soha nem említette egyetlen tulajdonosnak sem a hátsó szomszéd, hogy ők elbirtokolták volna már  a lakóépület mögötti kb. 20 nm-területet, mivel nem volt tudomásuk róla, hogy nem a nyilvántartásnak megfelelő területet használnak évtizedek óta.
2010-ben az ingatlanom előtti szomszéddal birtokpert kellett indítanom, mert azok is területet követeltek volna esőcsatornáik vizének elvezetésére betonozáshoz.
A perben bíróság rendelte a földmérést, birtokhatár kitűzést, aminek eredménye mindenkinek meglepetést hozott.

Kiderült, hogy az én ingatlanom nem a birtokhatárra épült, és a hátsó szomszédok is csak ekkor szereztek tudomást róla, hogy az én telkemből használnak kb. 20 négyzet méter területet a telek teljes hosszában.

Emiatt én azonnal írásban felszólítottam a hátsó szomszédokat, hogy kérem vissza a jogtalanul használt területet tőlük.

Ennek visszaadását írásban megtagadták, ezért bírósághoz kellett fordulnom.
A bíróság első tárgyalásán az ügyvédjük ellenkeresetet adott be arra hivatkozva, hogy ezt már 1962-től többször lejárt elbirtoklási idők miatt (ex lege) elbirtokolták alperes szomszédaim. Másik hivatkozásuk ellenem az elbirtoklásuk jogosságára, hogy azért nem kérhetem vissza a területemet a 121§(5) bek. alapján, mert nem "ellenérték" szerint jutottam tulajdonjogomhoz, csak örökléssel.
Nem tudom számít-e, hogy nem törvényi örökléssel, hanem végrendeleti örökléssel szereztem tulajdonjogot.

Azt szeretném tudni, hogy valóban hivatkozhatnak-e az 1962-1996-ig eltelt elbirtoklási időre érvényesen az 1996 utáni ingatlan-nyilvántartásba bekerült visszterhesen tulajdonjogot szerzőkkel szemben? Ezek az új tulajdonosok joggal hihették azt, hogy az eladó a tulajdonos, mert nem volt bejegyezve elbirtoklás a nyilvántartásban?


Igaz-e az, hogy az 1962-től 1996-ig eltelt elbirtoklási időket már az utána történt adás-vételek, végrendelkezések nem szakíthatták már meg a letelt elbirtoklási időt? Akkor sem, ha maguk az elbirtoklóknak nevezettek sem tudtak az elbirtoklásról?

Akkor elfogadnám ezt, ha bejegyeztették volna az ingatlan-nyilvántartásba, vagy legalább valamelyik tulajdonost felszólították volna írásban hogy ezt ők elbirtokolták, és bejegyeztetik a tulajdonjogukat a területre.

Nem állt szándékukban elbirtoklási pert ellenem sem indítani, mivel nem tudott senki róla a földmérési eredményig, hogy elbirtokolhatták volna a házam mögötti területet, még én nem tűzettem ki a telekhatárt.

Nyugdíjasként már a felperesként bizonyításra kötelezettségemmel járó földmérést is nehezen fizettem ki, ezért próbálok tájékozódni, hogy mik a további kilátásaim ebben az ügyben.
Azt szeretném, ha segítséget kapnék a fórumon annak értelmezésében, tisztázásában, hogy valóban érvényesen elbirtokolhatták-e 1962-1996 között ezt a területet, ha be nem jegyeztették, nem volt eddig tudomásuk, hogy elbirtokoltak?
Ha az általam kért, és fizetett magán földmérés után szerzett csak mindegyik fél tudomást arról, hogy a telkeiket  kb. 50 éve egyik tulajdonos sem az ingatlan nyilvántartásnak megfelelően használta, felmérés hiányában, akkor utólag az elbirtoklásra érvényesen hivatkoznak a szomszédok?


Másik fontos kérdésem, hogy alpereseknek igaza lesz-e abban, hogy a szüleim által visszterhesen megszerzett ingatlan tulajdon jogára, mint végrendeleti örökös nem hivatkozhatok arra, hogy szüleim jogutódjaként kérem vissza a területet, mert én nem ellenérték fejében szereztem a tulajdonjogot rá?

A magukat így utólag elbirtoklónak nevező szomszédok is ajándékozással szereztek tulajdonjogot, és jelenleg is haszonélvezettel terhelten!
Ha jól értelemezem a szomszédok érvelését, mivel szerintük lejárt az elbirtoklási idő már az 1996 utáni több ingatlan-nyilvántartási esemény előtt, így már a visszterhesen szerzett tulajdonosi jogukkal sem kérhették volna vissza a már elbirtokolt részt.
Ezzel szemben nekem az érvem, hogy nélkülem a mai napig sem tudnának róla, hogy elbirtokoltak-e, így a közbenső "jóhiszemű" tulajdonosokkal is már előnyben voltak? Soha semmi nem szakítja meg az elbirtokló jogát, ha letelt elbirtoklási idő? Vagy mivel nem tudtak az elbirtoklásról, csak tőlem 2010 óta, akkor hogy kell ezt helyesen értelmezni?
Hiába szólítottam fel őket írásban a visszaadásra, "csak" örökösnek neveznek, akinek meg nincs erre joga. Ördögi kör?
Nekem nincs jogom visszakérni amiről nélkülem nem is tudták volna, hogy elbirtokolhatták esetleg?
Nagyon várom a véleményeket, mert annyiféle érvet hallottam már, hogy nem tudom kinek hihetek. A Ptk olvasása sem elég laikusként ezt értelmezni, mert bonyolultnak tartom.
Köszönettel várom a véleményeket.

19 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr795291689

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bírói vs. Írói Függetlenség 2013.05.10. 08:52:40

Vavrikné Tripsánszki Ágnes "független bíró" vs. Iván Gábor IGe független gondolkozó és internetes naplóíró veti össze erejét. A "Verhetetlen Banzuke" extrém  kihívási elvei szerint. Vavrikné korlátozni kívánja IGe véleményírási szabadságát, amihez...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panerai 2013.05.10. 04:27:29

A szülei vásárlása előtt eltelt az elbirtoklas, de mivel nem jegyezték be a 2004es vasarlás "megszakitotta" hiszen a szülők az ingatlan nyilvantartasban bizva, johiszemuen ellenertek fejeben szereztek tulajdonjogot. Azota pedig nem telt el az elbirtoklasi ido. Masreszt a szomszedok ingatlan reszt akarnak elbirtokolni ami csak akkor megy ha oszthato az ingatlan, helyi szabalyozas szerint. A szomszednak meg kell szerezni a telek alakitasi engedelyt, kulonben nem birtokolhat el ingatlan reszt (nem alakulhat ki osztatlan kozos tulajdon) bocs az ekezetek es a szukszavusag miatt de mobil eszkozrol irtam

dobzse.laci 2013.05.10. 06:28:57

Nem személyhez köthető az elbirtoklás?
Tehát nem a szomszéd ingatlan, hanem a szomszéd birtokolhat el?
Szerintem nyerő az ügy.

metal · http://electric.blog.hu 2013.05.10. 08:10:34

Ha jól értem egy kb. 20cm-s csíkon lovagol a hősünk. Öröm egy ilyen szomszéd!
Sosem értettem, amikor egyes idióták jelentéktelen hülyeségen képesek pereskedni egymással, mert az neki jár.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.05.10. 08:34:45

Szerintem nagyon egyszerű.
Meg kell nézni a földhivatali bejegyzést, aszerint kiméretni. Ez alapján felépíteni a kerítést, nem kérni a szomszédtól engedélyt. Ha kiszedi a földmérő karókat, vagy elbontja a kerítést (persze normális kerítést kell építeni) bűncselekményt követ el. Ha akar menjen bíróságra, de nagyon nehezen ítélik meg Neki, ha már áll a kerítés.

Crass 2013.05.10. 08:43:43

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Talán azért nem teszi meg, mert már - mint írja - a kimérés kölségét is nehezen tudta kifizetni. Metal kommenter megjegyzéséröl meg csak annyit, hogy a húsz négyzetméter - ha a szerzö a telket eladni szándékozza például - jó pár tízezer forintot jelenthet. Arról nem is beszélve, hogy érthetetlen miért ne lenne jogos a szerzö igénye a helyzet tisztázására.....

Gera 2013.05.10. 09:09:54

@metal: Na persze. Száz méter széles telek azért viszonylag ritka. Ha mondjuk 20 méter széles, ami már nem mondható kicsinek, akkor egy méterről beszélünk, ami azért már jelentős is lehet. Amúgy ez az érvelés igen könnyen megfordítható: ha csak annyi, mit görcsöl rajta a hátsó szomszéd?

Salgo 2013.05.10. 09:23:46

Az elbirtoklás egyik szabálya:

"Amennyiben a földnek csak egy részére állnak fenn az elbirtoklás feltételei, és a föld nem osztható meg, elbirtoklás nem történhet."

Vagyis mivel nem az egész udvart és házat birtokolta több mint 50 évig, hanem csak egy részét, az elbirtoklás nem történt meg.

A földmérői kimérés alapján kérni kell a helyi jegyzőt, hogy állapítsa meg a szomszéd birtokháborítását és arra, hogy szólítsa fel a szomszédot arra, hogy a birtokháborítást szüntesse meg.

Netuddki. 2013.05.10. 09:25:53

@metal: Phaszfej! Merre is van a birtokod? Adsz belőle 20 négyzetmétert? Ha már úgysem számít ennyi neked...

Netuddki. 2013.05.10. 09:29:09

@Salgo: Azért az is egy érdekes dolog, hogy az "elbirtoklók" ügyvédje ezzel nem volt tisztában. Vagy csak egyszerűen hülyének nézte a levélíróékat? persze ettől még ott van a bíró is. A bíró elfogadja a törvényellenes érvelést?

Salgo 2013.05.10. 09:43:59

Mit jelent az, hogy a föld nem osztható meg?

Azt jelenti, hogy ha a föld van annyira nagy, hogy legalább két önálló telekké osztható, és az elbirtoklás kiterjedt föld legalább egyik ilyen módon kialakítható részének teljességére.

Egy udvarból egy 20 nm-es részből nem alakítható ki önálló telek, így a föld nem osztható meg, így nincs elbirtoklás sem.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.10. 10:48:31

@Gera: talan mert tobbe kerulne a keritest megepiteni mint amit er az a 20 m2

GiaMarie 2013.05.10. 10:58:04

Ez egy jó vicc,mert a mese vélhetően arról szól,hogy szeretné lerántani a szomszédokat pártízezerrel,hiszen NYILVÁN inkább azt fizetik ki,mint a kerítés bontási és újraépítési költségeit.Nyilván ez egy nem túl barátságos lépés,sőőőt.De ördögi kör,mert tulképp mindenki ezt csinálná,amit a szomszéd;fityiszt mutat,hogy az unatkozó nyugdíjas szórakozzon mással,és ha kedve tartja,nyugodtan pereskedjen a kb 50000 forintjáért.

Tom Bradley 2013.05.10. 12:06:35

panerai kommentjét kiegészítve: a szomszédnak be kellett volna jegyeztetni a nyilvántartásba a tulajdonjogot, de mivel ezt nem tette, a szülők 2004-ben jóhiszeműen, az ingatlannyilvántartás adataiban bízva szereztek ellenérték fejében tulajdont, tehát az elbirtoklás nem érvényes velük szemben (Ptk. 121§ (5))

Az meg micsoda hülyeség már, hogy az öröklés "alacsonyabb rendű" tulajdonszerzés lenne, mint az ellenérték fejében történő vétel!

olcsószerelő 2013.05.10. 13:21:33

Én gyerekkoromban szüleimmel laktam tanyán ahol traktorral szántják a mezsgyét.
Ott is az volt hogy miután megvettük a birtokot rá pár évre úgy döntöttünk hogy kell kerítés. Mert mi termelni akartunk a szomszéd meg folyton rá engedte a jószágát és csak annyit mondott "Ez tanya ha nem tetszik kerítsék be!" A kerítés akkor is sok pénzbe került ezért hogy jó helyre építsék rászánták a kimérés költségét is. Sajnos szóltunk a szomszédnak hogy mikor jön a földmérő így mindenki ott volt. Ám a szomszédnak nem tetszett a mérnök által mért mezsgye ezért nem engedte hogy az leüsse a karót. Jött a mezőőr -mert külterület, azt javasolta ha nem egyezünk meg mi pereljük be és ha lesz végzés akkor tűrnie kell. Itt is pici darabról volt szó + szüleim életükben sose pereskedtek, inkább úgy rakták le a kerítést hogy tetszen a szomszédnak is. Aztán későbbi eladáskor elmondták a vevőnek hogy nem ott van a kerítés ahol lehetne de azt meg ku_vára nem érdekelte, úgyis elég nagy volt neki a telek. Szerintem az a pofátlan aki nem hogy összehúzná magát, elnézést kérne hogy eddig nem tudta hol a határ. Ezzel megköszönve a másiknak hogy addig is használhatta és végre valaki kiméreti.
De biztosak lehetünk benne hogy az ilyen pofátlan ember fordított helyzetben egy centit sem engedne át az övéből. Nem kellene engedni neki és vegye csak tudomásul hogy tévesen használta eddig. Nem lehet szándékosan káoszt csinálni a teleknyilvántartásban mert valakinek úgy jobban tetszik.

metal · http://electric.blog.hu 2013.05.10. 13:44:55

@Gera: Itt a lényeg:

"Emiatt én azonnal írásban felszólítottam a hátsó szomszédokat, hogy kérem vissza a jogtalanul használt területet tőlük.

Ennek visszaadását írásban megtagadták, ezért bírósághoz kellett fordulnom."

Meg se próbált egyezkedni, azonnal felszólította( a poszt alapján megfelelő hangnemet használhatott ott is), majd pereskedik.
@kovi1970: Gyere adok! Hülye gyerek!

@GiaMarie: Ott a pont.

panerai 2013.05.12. 05:12:30

@Salgo: ha az elbirtokolt telekresz a birtoklo szemely telkevel osszevonhato es igy kap telekalakitasi engedelyt a szomszed akkor ilyen kis resz is elbirtokolhato. Az a fo kerdes hogy a telek amibol elbirtokolnak az az elbirtoklas utan is onallo telek maradhat a helyi szabalyok szerint.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.05.23. 15:01:45

@Crass: Viszont ha ki van méretve, akkor nincs semmi gond. Onnantól kezdve elég leszúrni két karót, és egy madzagot kifeszíteni. Amint kiszedi a szomszéd, feljelenteni. A témában 1bármi nemű kommunikációt csak bírósági úton, ha meg kiszedi a karót azonnal feljelentést tenni birtokháborításért.

bargiz 2013.12.20. 02:51:44

Tisztelt Hozzászólók!
Köszönöm szépen a sok segítő szándékú kommentet, sajnos csak most jutottam ide elolvasni. Az elbirtoklási pert időközben első fokon elvesztettem, de a törvényszék hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, részítéletet hozott, külön az elbirtoklásról, amit megnyertem jogerősen. De visszahelyezték a pert olyan szempontból első fokra,hogy a területemet végre vissza kaphassam, mivel az elbirtokolni akarók tüzelőtárolója részben a területemre van készítve, és ezzel eddig nem foglalkozott a bíróság. A perben szereplő területem szélessége 1,05 méter, de ott még a szomszédok kerítése van, amit nem akarnak elbontani bírósági ítélet nélkül szintén, én pedig kiskaput tennék a helyére. Mivel a keresetet én adtam be, előbb első fokon el kellett ezeket is, de az első tárgyaláson tárgyaláson ellenkeresetet adtak be a szomszédok elbirtoklásra, ezért a bíró úgy gondolta, hogy az én keresetemet az ellenkereset befejezése előtt figyelmen kívül hagyhatja, nem tárgyalta, nem bírálta el. A törvényszék szerint azonban ez szabálytalan eljárás volt, ezért visszaadta az első fokú bíróságnak tárgyalni, hogy végre vissza "adják" ítélettel az el nem birtokolható telekrészemet.
Az elbirtoklási ellenkeresetükre hozott ítélet lényege, hogy hiába telt el akár háromszor is az elbirtoklási idő 1961 évtől 1996-ig, ha nem jegyeztették be az "akkori tulajdonossal", vagy annak "törvényes örököseivel szemben"az i-ny.-ba, mert velük szemben valóban (ex lege) megszerezhették volna a tulajdonjogot, ha azokat perelték volna érte! Az elbirtoklási perben is az adott elbirtoklási időszak, adott körülményeit kell vizsgálni, ami azt jelenti, hogy akivel szemben leteltek elbirtoklási idők, csak azokkal szemben lehetett volna elbirtokolni, vagy az ő örököseinél lehetett volna csak a 121§(5)bekezdésre hivatkozniuk. Azonban ha van végrendelet, az örökhagyó "rendelkezik" az ingatlanával,az is megszakította az elbirtoklási időt!
Jelen esetben ezen felül 1996-2004 évek között 2 új tulajdonos is visszterhesen megvásárolta az ingatlant jóhiszeműen a szüleim előtt. Szüleim,és az én tulajdonszerzésem nem volt releváns a perhez, velünk szemben nem telt el elbirtoklási idő. Ahogy "Kovi1970" leírja, hogy "az elbirtoklók ügyvédje nem volt tisztában" a törvénnyel, és "hülyének nézett az ügyvédemmel együtt". "A bíró pedig elfogadta a törvényellenes érvelést első fokon".
Kénytelen voltam ügyvéddel menni ilyen fokú erőszakkal, mert az ügyvédem helyes érveléseit is rendre "lesöpörte" a bíróság érthetetlen oknál fogva.
GiaMare véleménye nem unatkozó "nyuggeré",csak laikus, és negatív unatkozóé.
Nem vagyok anyagias,unatkozó permániás nyugger, elvből cselekszem a tisztességtelenek ellen. Pernyertességem ellenére még mindig várnom kell, hogy törvényesen kapjam végre vissza, ami az enyém. A szomszédok a tüzelőjük egy részét a telkemen tárolják, de önszántukból, bírósági ítélet nélkül nem rakják saját területükre, sem az 1,05 m szélességű kerítésüket nem bontják el.
Végig jártam a földmérés eredményének ismeretében a per nélküli utat,de 2 írásbeli felszólító levelemre, majd jegyzői eljárásra sem adták vissza a területemet, ügyvédjükkel együtt elbirtoklásra hivatkozva. A terület pontosan 1.05 m X 33 m, ami 34,65 m2. A szomszédok a házam faláig pázsitosítottak, amit szorgalmasan locsolnak! Volt pénzük telek megosztási eljárásra. Elvileg "megoszthatónak" nevezte az építési hatóság, mert a maradék telkem is alkalmas lenne a községben előírt minimum telekméretnek!
A 121§(5)bekezdést tehát nem lehetett alkalmazni a velem szembeni elbirtoklási ellenkeresetükben jelen esetre, mert nem lehettem volna releváns perelhető fél sem. A végrendeleti örökléskor ez a §, csak azokra az örökösökre alkalmazható, akik végrendelet nélküli törvényes örökösei annak, akinél eltelt az elbirtoklási idő. Ha azokat perelték volna, akkor megvalósult az elbirtoklás, de amint azok harmadik személynek eladták, minden megszakadt.(Kovi1970 is erre hivatkozik, ha jól gondolom.)
Próbáltam leírni a már befejeződött elbirtoklási per eredményét. Az elbirtoklók ügyvédje így, hogy elbirtokolni nem lehetséges, azt mondja, hogy az ügyfelei telkéből hiányzik pár négyszögöl, ezért nem adják vissza a részemet! Indoklása: Az én telkem 504 m2, pedig "csak" 140 négyszögöl van bejegyezve 1930 évi telek osztáskori birtoklapomon, ezért mégis övék a kérdéses teleksáv. Ha beszorozta volna,hogy az 504 m2= kb.140 négyszögöllel, akkor már a pernek vége lehetett volna! Sajnos a bíró ismételten helyt ad ilyen nyilvánvalóan törvény ellenes érvelésnek, nem szorozza be ellenőrizni, hogy 83 évvel ezelőtti telekosztáskori birtoklapon is ennyi volt a telkem. Az alperesek ilyen érvelésére per szüneteltetést rendelt el, mert már alperesi ügyvéd a földhivatal adatait, térképét is hibásnak nevezi. Ezt is ellenőrizzük!
Elképesztő történet, csak azért írom ide, hogy tanulságos ügy. Köszönöm a segítő véleményeket még egyszer nagy tisztelettel.

bargiz 2014.01.08. 02:12:47

Mindenkit Köszöntök!
Új fejlemény, hogy az ügyvédem a bíró ellen elfogultságot jelentett be ősszel,és indokolásunkat elfogadták, új bíró kapta meg az ügyet. Közben a földhivatali eljárás megtörtént, elutasították az alperesek vádjait, miszerint a járási földhivatal adatai, térképe is hibás lenne. Az alperesek ügyvédje engem "elutasító" magatartással vádolt, mert nem vagyok nagyvonalú,igazán lemondhatnék a területről. Már a földméréskor írásban is felajánlottam per előtti megegyezést, hogy eladom a vitatott részt, de elutasítottak, mert már elbirtokolták ingyen, meg ők kisnyugdíjasok!Annyi sok goromba sértéssel érveltek végig ellenem, hogy nem állhatok az igazság ellenére "feltett kézzel" engedve a törvénytelen támadásoknak.
Örömmel olvastam, hogy ezt a jogomat legtöbben támogatták helytálló véleményükkel. Köszönetem érte.
Ha üres lenne a telekrész, már bekerítettem volna, de a szomszédok utca felőli kerítés szakaszának kértük a lebontását, és telek hátsó részénél az 5 m széles "tűzsáv" nincs betartva, itt a tüzelőtároló fészer van a területemre átnyúlóan.Hozzátartozik, hogy nem magamtól tudtam az utólag itt leírtakat. Abban a reményben írtam, hátha van benne valami tanulságos valakik hasonló ügyéhez. Köszönöm szépen a szakszerű tanácsokat.
süti beállítások módosítása