Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Hatósági hitelesítés

2011. szeptember 27. - zugügyvéd


Az álabbi jegyzőkönyvezési anomália inkább abszurditásba hajló, mint érthető. A pontatlan jegyzőkönyvezést később általában a gyanúsított terhére szokták felhasználni.

 

Üdvözletem,

 

Apróság az esetem, de rámutat a jogalkalmazók "tudására"

Eset:

Volt egy közlekedési szabálysértésem. A meghallgatáson később ( a Rendőrségen ) jegyzőkönyvet vettek fel. A jegyzőkönyv egyes részeit nem írtam alá, mivel nem egészen az volt, amit én mondtam. Erre a szabálysértési előadó áthívott két rendőrségi alkalmazottat a szomszéd szobából, akik aláírták helyettem, majd a jegyzőkönyv végére ez a szöveg került: "Az eljárás alá vont személy a jegyzőkönyv csak egy részét írta alá, ezért a hatósági tanuk a felolvasás után HITELESÍTETTÉK a többi részt."
a problémám:

1. Hatósági tanú nem lehet az eljáró hatósággal munkaviszonyban vagy ilyen jellegű kapcsolatban tudtommal. Ebben az esetben kollegái voltak az eljáró rendőrségi alkalmazottnak.

2. A hatósági tanúnak végig ott kell lennie és a jegyzőkönyv elején , mint jelenlévőnek szerepelnie kell.

3 A hatósági tanuk személye beazonosíthatatlan, mert csupán olvashatatlan aláírásuk szerepel a jegyzőkönyvben.

4. A hatósági tanúnak nem az a feladata, hogy az eljárás alá vont személy aláírását utólag pótolja. Ezzel az erővel egy gyilkosság beismerését is közokirati bizonyítékká alakíthatják bárki ellen , bármilyen jegyzőkönyvben. A hatósági tanúnak ebben az esetben nem azt kellenne bizonyítani csupán, hogy az eljárás törvényes volt és a jegyzőkönyv ismertetése megtörtént? Miként hitelesítik ( a hatóság szóhasználata! ) az általam állítólag elmondottak, de alá nem írtak igazság és valóságtartalmát???!!! Főleg, hogy ott sem voltak és gyakorlatilag a tartalomról  a közlekedési vétség mikéntjéről, módjáról fogalmuk sem lehet. Sőt még azt sem hallották, amit mondtam . Tehát fogalmuk sem lehet arról, hogy van-e eltérés az általam mondottak és a leírtak között. Legfeljebb azt tanúsíthatják, hogy nem írtam alá, de ezt meg minek?

5. Szerintem alapvető jogom, hogy ne írjam alá a jegyzőkönyvet. Az aláírásomat hitelesen pótolni ilyen esetben nem lehet!

6. Az aláírás elmaradásának tényét rögzíti a jegyzőkönyv, de az indokát, az okot nem. Csak az van benne, hogy nem írtam alá.

Hogy is van ez?
Szeretnék kívülálló véleményeket megismerni.


Tisztelettel:

 

H. I. 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr913260307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2011.09.27. 16:46:31

Örülj, hogy nem erőszakolt meg öt rendőr!
Vagy hogy nem estél le véletlenül a lépcsőn.
Vagy nem azt tanúsította a két kolléga, hogy rátámadtál a kihallgató rendőrre.

herk 2011.09.27. 16:47:49

én ezzel a dologgal a médiához fordulnék. Azok harapnak az ilyen dolgokra.

csintapala (törölt) 2011.09.27. 16:53:30

herk: jaja, rtlklub/focus szereti az iylesmit.

Esetleg még a totalcar.hu is leközölheti, ha már közlekedési ügy. Ma is volt egy cikkük egy abszurd rendőrségi eljárásról.

Szumi 2011.09.27. 17:20:22

Szerintem meg örülj, hogy így történt - ezen okok miatt gyk. az egész jegyzőkönyv sajtpapírt sem ér - ha aláírtad, ha nem. Ne pattogj, egy ügyvédnek 3 sepercébe kerül az eljárást megszüntetni.

kikko 2011.09.27. 18:24:47

Elsőre csak ennyi...de jó lett volna tudni , mire figyelmeztett az elején meg a végén mikor aláírtad ,ismertette a jogaidat.
Jegyzőkönyvezni kellett volna ,hogy azok akkor estek be.
Minimum panasz ügyészhez és bírósághoz,lényeg hogy nyoma legyen.

70. § (1) Az eljárási cselekményekről - ha e törvény másként nem rendelkezik - jegyzőkönyvet kell készíteni.
(2) A jegyzőkönyvben fel kell tüntetni
a) a szabálysértési hatóság, illetőleg a bíróság megnevezését;
b) az eljárás alapjául szolgáló szabálysértés megjelölését és az eljárás alá vont személy nevét;
c) az eljárási cselekmény helyét és idejét;
d) a szabálysértési hatóság tagja, a bíró, az eljárásban részt vevő személy és képviselője, továbbá a tanú, a szakértő nevét.
(3) A jegyzőkönyvben a szükséges részletességgel le kell írni az eljárási cselekményt oly módon, hogy a jegyzőkönyv alapján az eljárási szabályok megtartását is nyomon lehessen követni. A szabálysértési hatóság részéről eljáró személy, illetőleg a bíró, valamint a jegyzőkönyvvezető a jegyzőkönyvet aláírja.
(4) A szabálysértési hatóság előtt folyó eljárásban a jegyzőkönyvet felolvasás után - ha e törvény ettől eltérően nem rendelkezik - az eljárási cselekmény résztvevőinek alá kell írniuk. Amennyiben a jegyzőkönyv aláírását bármelyik résztvevő megtagadja, azt a megtagadás okának feltüntetésével a jegyzőkönyvbe fel kell jegyezni.
(5) Az eljárás alá vont személynek a szabálysértési hatóság, illetőleg a bíróság előtt tett vallomását a szükséges részletességgel, indokolt esetben szó szerint kell jegyzőkönyvbe foglalni.
(6) Az eljárási cselekmény hangfelvevővel vagy egyéb berendezéssel is rögzíthető. A rögzítés ilyen módja kifogás vagy panasz benyújtása esetében a jegyzőkönyvet nem pótolja.

KaPé 2011.09.27. 18:56:52

Milyen szabálysértés miatt visznek be? Vagy csak nagy volt a szád?

alien 2011.09.27. 19:37:44

szerintem panaszt kell a héknél tenni és leírni, hogy mi az amit nem mondtál, mi az ami eltér attól amit mondtál stb.

nyos 2011.09.27. 19:40:24

Kapcsolodo kerdesem lenne (bar nem en vagyok az eredeti kerdezo): mi tortenik, ha az alairashoz nem a nevemet irom, hanem pl. azt, hogy "minden szo hazugsag" "nem ezt mondtam" "nem felel meg a valosagnak" vagy valami hasonlo szoveget. Akkor hiaba irja ala akarhany ember, nem? Es kenytelenek olyan jegyzokonyvet nyomtatni, amiben mar alairhato szoveg szerepel.

moncayo 2011.09.27. 21:42:44

Örülj, hogy nem nem Balsai volt a hatósági tanú. Mert, akkor most terrorizmussal vádolnának.

moncayo 2011.09.27. 21:43:14

@nyos: Akkor jól megvernek.

Lángharcos 2011.09.27. 21:48:04

@nyos: Írd oda, hogy "kényszer hatása alatt" :)

szgy 2011.09.27. 22:53:44

@moncayo: jajj... a hosszútávú memória hiánya okozhat ilyen tudathasadásos kijelentéseket.

Nikike86 2011.09.28. 05:49:31

Itt királysági, de nem is fáraó uralom van! Széllel szemben pisilni nem lehet!

A rendőrnek mindig igaza van, és azt tesz amit akar, ez az első szabály!

De ha nincs igaza, akkor az 1-ő szabály lép életbe!

Kár, hogy nincs halál büntetés, mert nekem is volt már egykét jogtalanul kivizsgált, és igazságtalan esetem, amikor 100%-ban vétlen voltam, mégis megaláztak, és legszívesebben a inkább a halált választanám, mint hogy ilyen körülmények között , igazságtalan kiskirályok kénye kedvére, kiszolgáltatva éljek!

Mert ez a a kínzás rosszabb a halálnál!
Remélem az igazság odaát van, ahol majd egyszer (tisztelet a kivétel)ezeknek is el kell számolniuk tetteikkel, és elnyerik örökös méltó jutalmukat!:(((((

kpityu2 2011.09.28. 05:55:27

Nem vagyok járatos a hivatali szabályokban, de mivel a lábjegyzetben leírták, hogy csak egy részét fogadtad el a jegyzőkönyvnek, nem hinném hogy sumákság van a dologban. Abban az értelemben, hogy nyilván nem a tartalmi részt nyilvánították valósnak.
Persze ha az épp arra járó alkalmazottak akármit hitelesíthetnek, akkor mi értelme van a hitelesítésnek?
Gyere Józsi írjátok már alá, mert mennem kell ebédelni, az ügyfél meg itt szarakodik!
Örülj hogy csak aláírtak, amikor le is lőhettek volna.

vomit 2011.09.28. 09:15:01

@Lángharcos: jobb arra az "under duress", "под принуждением", "unter zwang" netan "per violentiam", mert kulonben megertik.

WatchFun 2011.09.28. 20:13:13

Ilyen esetben a hatósági tanú pontosan azt hitelesíti, hogy Te NEM írtad alá a jegyzőkönyvet vagy annak egy részét. Tehát az eljáró hatóság képviselője eléd tette, megismerhetted a jegyzőkönyvet, ezután bár a hatóság lehetőséget adott rá, de Te nem írtad alá. Nyilvánvalóan nem azt hitelesíti a hatósági tanú, amit Te elmondtál vagy nem mondtál el.
A hatósági tanú előtti felolvasás annak megerősítése, hogy Te megismerted a jegyzőkönyvet, ha akartad ha nem... Nyilvánvalóan nem azt bizonyítják, hogy azt Te mondtad, hanem azt, hogy a leírt tényeket, adatokat megismerted.
A jegyzőkönyv alá nem írása egyes ügyészi értelmezések szerint automatikusan panasznak minősül, egyes értelmezések szerint pedig nem, ügyésze válogatja én már találkoztam mindkét értelmezéssel. Ha gondolod, tegyél panaszt/kifogást, de szerintem elég az eljárás végén. Ha az eljárásbeli bizonyítékot szabálytalanul szerezte meg a hatóság, egy benyújtott panasz/kifogás esetében úgyis megvizsgálja az ügyész/bíró és ha törvénytelen, nem veszi figyelembe.

VIC20 2011.09.29. 12:29:30

Panasz, de mielőbb!

Gabicsek 2011.10.16. 20:49:20

Az tény, hogy a hatóság tagja hatósági tanú nem lehet, ez az egy a szabálytalanság a dologban. (ha más nem, az utcáról kellett volna két személyt összehalászni)
A hatósági tanúnak nem kell ott lenni az egész kihallgatáson (meghallgatáson), hiszen a végére derül ki, ha valaki nem akarja a jegyzőkönyvet aláírni. Igen, a hatósági tanú azt tanúsítja, hogy te nem írod alá a jegyzőkönyvet, ahogy Zsandár is írta.

havrilla 2011.11.02. 04:47:34

Üdvözletem mindenkinek és elnézést a késői jelentkezésért.
Szeretnék néhány gondolatot hozzáfűzni a hozzászólásokhoz.
1.Valaki a lehetséges viselkedésemből vezette le a jegyzőkönyvezés megtörténtét egy lehetséges előállításon. Nos, ha valaki ellentmond a büntetésnek, akkor behívják meghallgatásra a rendőrségre és az alkalommal jegyzőkönyveznek, akkor is ha totál udvarias az ember.
2. A hatósági tanuk nem azt a szöveget hitelesítették ajegyzőkönyv végén, hogy " a jegyzőkönyv ismertetése megtörtént". Ez esetben semmi problémám nem lenne. Ha valaki nem tudná a jegyzőkönyvezés úgy történik, hogy a hatóság feltesz egy kérdést , melyet leírnak és a kérdés végén a kihallgató aláírja. A választ a meghallgatott ( kihallgatott, ügyfél, stb.) megteszi, azt leírják és a válaszadó aláírja. És ez így van adott esetben 20 kérdésnél és 20 válasznál. Azaz kell 20-20 aláírás a jegyzőkönyvben midkét féltől!
A problémát az okozza számomra, hogy az utólag bejött tanuk ezeket az általam alá nem írt válaszokat írták alá mindenhol gyakorlatilag olvashatatlan aláírással minden beazonosíthatóságot nélkülözve. Ezt úgy értem, hogy ha Kovács János aláírja, akkor a törvény előtt hogy lesz ebből okirat, közokirat, vagy bizonyíték? Elvégre több ezer Kovács János létezik.
Tehát a tanuk azt igazolták formailag, hogy az a mondat, amit aláírtak, az igaz vagy elhangzott. Egyetlen egy szó nincs a jegyzőkönyv ismertetéséről.Gyakorlatilag 8 kijelentésemet-válaszomat írták alá külön-külön helyettem és nem a jegyzőkönyvismertetés tényét igazolták.
Azóta újabb fejlemények:
A nyomozóügyészség mindent jogszerűnek talált, még azt is, hogy a hatóság saját alkalmazottjai voltak a hatósági tanuk!! Kell ezt tovább ragoznom?
Az ombudsman első reagálása szerint mivel tart a szabálysértési ügy, ezért azt nem tudja vizsgálni. ????. Mire közöltem, hogy maga a közlekedési szabálysértési eljárás már több, mint egy egy éve jogerőre emelkedett és semmilyen ügy nem folyik.Jelenleg csak a jegyzőkönyvezési- meghallgatási szabálytalanságokról van szó, immár 3 éve és ebben kérem az állásfoglalását. Válasz eddig
nincs. Gondolom megsértődött.
Tehát továbbra is gondom:
1. hatósági tanu volt az eljáró hatóság saját dolgozója, amit a törvény kizár.
2.a hatósági tanu nem beazonosítható. pl, ha bíróság elé kerül, akkor nem lehet idézni, mert nincs olvasható neve, nincs lakcíme, nincs igazolványszáma vagy bármilyen adat , ami alapján megtalálható lenne. Akár hamis nevet is aláírhatott.
3. A tanuk gyakorlatilag minden egyes mondatomat külön-külön igazoltak aláírásukkal, mintha azok elhangzását bizonyítanák. A bíróság előtt is tudnák bizonyítani, hogy azok a mondatok hangzottak el a szájamból? Ehhez ott kellett legyenek. De ha nem voltak jelen, akkor mit és hogyan akarhatnak bizonyítani?Mit kezdenétek egy olyan jegyzőkönyvvel, amiben az a kérdés, hogy agyonütötted-e a szomszédodat , az eredeti válaszod, hogy nem- de a jegyzőkönyvben az szerepel, hogy igen? Majd mivel nem írtad alá, ezért pl.Kovács János aláírja helyetted, mert volt fél perce beugrani a szobába , volt tolla és tud írni? Így van egy jegyzőköny, amiben beismerted a bünösségedet?
Amúgy a kihallgató első reagálás azt volt, mikor szóltam neki, hogy nincs idejük mindent szabályosan csinálni, mert akkor nagyon sok munkájuk lenne és sok időbe kerülne gegy -egy ügy. No comment. Ha az adóhivatal elfogadná, hogy nem volt időm jól kitölteni a bevallási nyomtatványt a törvényi előírásoknak megfelelően, de jó lenne.
Szóval az egész ügy immár 3 éve arról szól, hogy egy aránylag igenis súlyos ( még, ha az alap nem az ) jogsértést követtek el a rendőrségen és ezt nem hajlandóak beismerni, valamint a törvényességet felügyelő és biztosító szervek csupán a vétkesek kimosására törekednek, az állampolgárt hülyének nézve.

ÜdvözletteL:

Havrilla István
süti beállítások módosítása