Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Ráépített illeték

2011. szeptember 21. - zugügyvéd

Az APEH tényleg tud cifra dolgokat produkálni, az alábbi ügy is józan ésszel egyértelműnek látszik, mégis formai okok miatt támadható.

 

Tisztelt Zugügyvéd,

 

Azén esetem nagyon cifra ha nem tudtok segíteni, legalább tanúságos másoknak. 2006-ban vásároltam telket a férjemmel1/2-1/2 arányban. A telekre közösen építkeztünk, hitellel, 1/2-1/2 arányban vagyunk tulajdonosok. Az apeh most brutálisan nagy összeget(illeték+késedelmi pótlék) akar rajtam behajtani, mivel én nem kaptam használatbavételi engedélyt, mivel a papírokon csak a férjem az építtető.

 

Az APEH korábban már jelezte a problémát, de azt hittük elég, ha beküldjük a házassági papírt, meg hogy tulajdonos vagyok, az elég, sajnos nem. A csavar az egészben, hogy  közben elindult a válóperünk és az exem úgy nyilatkozik, hogyha nem sikerül elintézni azAPEHel ezt a gixert, akkor csak engem terhel a felelősség,a teljes összeg megfizetése.

 

 Úgy emlékszem adtam neki az építkezés alatt teljes körű meghatalmazást, az önkormányzati műszaki iroda iratain mindenütt csak a saját nevében írt alá,az én nevemben sohasem. Ha van valakinek valami ötlete szívesen veszem, és gratulálhattok egy "csodás kapcsolat" befejezésének is, hogy kifogtam egy ilyen embert. Nagyon szorít az APEH és az idő.

 

Köszönöm.
Jarmilla

24 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr573243934

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hány kulcsa van az egykulcsosnak? 2011.09.22. 10:05:27

A Kedves Vezető, úgyis, mint a Vezénylő Tábornok, újabb nagy csatát vesztett. Olyat, amely sorsdöntő hatással lehet az általa meghirdetett gazdasági háború kimenetelére. A kormány megkezdte a rugalmas elszakadást az egykulcsos adótól, a matolcsyta desi...

Trackback: Hány kulcsa van az egykulcsosnak? 2011.09.22. 10:05:27

A Kedves Vezető, úgyis, mint a Vezénylő Tábornok, újabb nagy csatát vesztett. Olyat, amely sorsdöntő hatással lehet az általa meghirdetett gazdasági háború kimenetelére. A kormány megkezdte a rugalmas elszakadást az egykulcsos adótól, a matolcsyta desi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ghck 2011.09.21. 18:32:39

Pfff... mondjuk az idő már egy éve is szorított... Ezek hivatalok, szarnak mindenre.. :( A józan észre főleg.

villamos alóli kacaj 2011.09.21. 22:40:50

Jarmilla!
Dettó ugyan ez történt velünk.
Mondjuk, mi nem váltunk, és az APEH 5 hónap késedelemmel válaszolt a használatba vételi engedélyünk beadására - 30 nap helyett - így 14 nappal átcsúsztunk - az APEH késedelme miatt - a jogvesztő határidőn!
Egy ügyvéd (APEH-es, illetékes )- csak a próba kedvéért, mert ilyet még nem hallott - elvállata az ügyet siker díjért.
Vesztettünk.
Baromira kell az Államnak a pénz!
Nem akarlak elkeseríteni, de azért szurkolok!

arturoui 2011.09.21. 22:56:40

az eddigi joggyakorlat szerint nyerhetetlen a per, bár meg lehetne próbálni a házassági közös vagyonra történő hivatkozást,mivel a szerzett ingatlan a ráépített házzal együtt a csjt. alapján része a közös vagyonnak függetlenül attól, hogy kinek a nevére szól a használatbavételi engedély...

kpityu2 2011.09.22. 06:07:34

"de azt hittük elég, ha beküldjük a házassági papírt"

1. Hinni a templomban kell.
2. A közhivatalnok ellenség, aki kinyír amint lehetősége van rá. Nem gyűlöletből, hanem mert nem érdekli, hogy élsz-e halsz-e. Szavainak értéke nulla, felelősséget nem vállal semmiért, úgyhogy tessék így viszonyulni hozzá. A saját érdekedben.

Sillyrabbit 2011.09.22. 07:30:15

Menj be az önkormányzathoz és a meghatalmazásra hivatkozva (ami ott kell legyen a műszaki irodán az iratok között) mondd meg nekik, hogy tévesen jelölték meg az építettetőt az építési engedélyben és a használatbavételi engedélyben is és kérd, hogy javítsák ki. Ez egy normális éptíési iroda azonnal megteszi. Utána ezt add be az APEH-nak.

drkovax 2011.09.22. 07:45:56

@Sillyrabbit: Így van. És ezt már akkor meg kellett volna tenni, amikor az APEH először jelzett. Sőt, akkor, amikor az első olyan iratot meglátta, amin nem szerepel a neve.
A törvény nem ismerete nem mentesít hatálya alól.

stleon 2011.09.22. 07:48:42

Pontosan ugyan így jártunk mi is... Annyi csavarral, hogy egy bizonytalan önkormányzati ügyintézőnek addig jártam a nyakára amíg kiadta a módosítást amit azonnal továbbítottam az APEH-nek. Viszont az önkormányzat vissza is vonta a módosítást kettőnk nevéről csak én maradtam az építtető.Miután erről az APEH-et nem értesítette már, így megúsztuk az illetéket.

Sillyrabbit 2011.09.22. 07:50:17

Sajnos valóban nem mentesít. De az illetékszabályok részletes ismerete az értelmező rendelkezésekkel együtt szerintem nem várható el egy laikus építettőtől és az APEH erre kifejezetten rámegy.

Netuddki. 2011.09.22. 09:33:18

@Sillyrabbit: Holott inkább segíteniük kellene az állampolgárokat a törvények betartásában. Ugyanis mi fizetjük és foglalkoztatjuk őket.
A direkt rosszindulatból vagy csak nemtörődömségből az állampolgárokkal kicseszőket rögtön elzavarnám. Munkaerő túlkínálat van vagy mijafranc.
Reméljük ez inkább előbb mint utóbb bekövetkezik. Főleg ha teszünk is érte valamit...

Terézágyú 2011.09.22. 10:03:28

@kovi1970:
Hiába cseréljük le az embereket, a rendszer olyan, hogy beszippantja őket. Ez nem negatívum, ez tény.
Ha te belépnél egy ilyen irodába te is ilyen lennél...

Netuddki. 2011.09.22. 10:13:07

@Terézágyú: Akkor a rendszer rossz és a vezetőket kell lecserélni. Nem azért fizetem az adót, hogy szopassanak. :(
Mielőtt még bárki nekem esne, hogy belelóg a kezem a bilibe, újra kihangsúlyozom. Csak rajtunk áll, hogy milyen a rendszer. A mi adónkból működik, minket kéne hogy szolgáljon és nem fordítva...

Terézágyú 2011.09.22. 10:19:58

@kovi1970:
"Nem azért fizetem az adót, hogy szopassanak. :("

Valóban nem.

De dolgoztál már ilyen helyen valamikor?

Kow 2011.09.22. 10:22:20

@Terézágyú: Csak azért mert bürökratikus elmegyógyintézet az APEH még nem jelenti azt, hogy ez a teljesítményük csúcsa és el kell fogadni, hogy nem lehet jobb, mert nem is volt és nem is lesz.

Sajnos azonban nem hiszem, hogy alulról nem hiszem, hogy meg lehet reformálni a rendszert.

solesz · www.index.hu 2011.09.22. 10:26:23

@kovi1970: ezt a "mi fizetjük őket" dumát abba lehet hagyni.

1400-ban is mi fizettük a királyokat, ld. adó. És persze akkos se értünk tették amit tettek, pl. megvédtek a háborútól. Jó duma.
Viszont, ha úgy tetszett, akkor eladtak házastól, falustól, megyéstől egy másik orászágnak. És akkor oda fizetted az adót.

Te azért fizetsz, hogy tagja lehess a Magyar Államnak. Ennyi.

Mr. Waszabi 2011.09.22. 10:27:57

Már bocsi a kérdésért, de a férjed csak a 1/2 házra kapta meg a használatbavételit vagy az egészre? Gondolom az egészre, hisz félházra nem ad ki az önkormányzat ilyet. Vagy csak a felét építette meg, a te telekrészed meg üresen áll?
Mert valami nem stimmel ezzel az üggyel. Talán az önkormányzatnál kellene másik használatbavételit kérni...

Sillyrabbit 2011.09.22. 11:02:29

Ja, és most hogy teljesen felébredtem, a férjednek meg üzenem, hogy a képviseleti feladatkörében eljárva kárt okozott Neked, amiért az általános polgári jogi szabályok szerint felel. Tehát a buktát(ha és amennyiben ilyen lesz, mert nem lesz meg időben a két új engedély) vagy felezitek (és akkor még kedves voltál a régi szép idők emlékére)vagy viszi ő az egészet egy jó zaftos ügyvédi- és perköltséggel megspékelve.

dzsaszper 2011.09.22. 11:08:52

@Sillyrabbit: ha így van, akkor akár büntetőügy is lehet belőle... hanyag kezelésbe beleférhet...

Kivancsi 2011.09.22. 11:09:48

@solesz: haat igen pontosan ez a baj amit irsz...

A vilag jobbik felen mar rajottek erre, hogy a tagsag nem eleg es ott mar XXI szazad van az allam kiszolgalja a fizetni keszulo 'tagot'!

Mig magyarorszagon es a balkanon meg mindig XIX szazad van.....

De vezereink (kurcsany es narancsvi(ki)dek azon mukodnek es meg is mondtak "el lehet menni"....

Szo a magyar allampolgar mashol lesz tag es adofizeto... CSOK...
a Magyar allam meg benyalhat ugyintezoivel egyutt

Sillyrabbit 2011.09.22. 12:31:23

@dzsaszper: nem lehet, mert a hanyag kezelés tényállásának feltétele, hogy valakit idegen vagyon kezelésével bíztak meg.

Jarmilla 2011.09.22. 22:17:12

Hali,

Köszi a válaszokat, télleg' jó nagy lúzerség volt a részemről...
igen a törvény nemismerete nem mentesít, de azért próbálok védekezni,jó?
Jah ne "sértegessetek" azzal, hogy a férjem, mindössze az exem-és ez így is épp elég.
Amúgy az egy laikusnak elsőre nem biztos, hogy világos, hogy az építtető státusz az teljesen más, más jogokkal. Mostmár tudom.

kikko 2011.09.27. 19:08:28

@Jarmilla:
Ezt nem értem... amikor megvettétek a telket szerződést kötöttetek , nem?
Azt be kell jegyeztetni a földhivatalba, 1/2-1/2-ed tulajdoni hányaddal...
Nem vállaltatok olyat , hogy 5 éven belül beépíted , és mentesülsz?

anyadmajma 2011.09.28. 19:15:02

Egy baj van, hogy az apeh magyarországon mindenható. Rendre pecsét nélkül leveleznek, összevissza írnak ellentmondó leveleket, aztán bírság, és nem tudod bizonyítani, hogy nem küldtek levelet, nem határidőre küldték a levelet, illetve hogy megkapták a leveledet.
Aztán meg az is baj, hogy kell a pénz. Ezt a kettőt bekombinálva, simán elképzelem, hogy bünti lesz az ügyből, mindegy, hogy ki hibájából.
Az viszont kérdéses, hogy akkor mi is történt. Az (ex)férjed megbízással eljárt helyetted az építkezésen. A ház elkészült. Önkormányzat kiadta a használatbavételit. A férjed beküldte, a te nevedben meg nem küldtétek be. Az apeh szólt, erre ti rossz papírt küldtetek be. Erre jött a bírság. Ez szívás, be kéne menned az apehba sírni egy kicsit az engedéllyel meg a válási papírokkal, hogy a szemét ex-férjed miatt vagy ilyen helyzetben, és nem tehetsz róla, hogy nem küldte be. Kis szerencse, és az ügyintéző hölgy nagyon eggyütt érezve veled "elsikálja" a dolgot. Ha nem, akkor sajna ki kell fizetni.

A váláshoz: Ha van megbízási papír lefűzve a hivatalokban, akkor bizonyítható, hogy volt ilyen papír. Itt a kérdés az, hogy kinek kellett volna beküldeni az apehhoz. Neked, vagy a teljeskörű megbízottadnak. Ha neked, akkor max egy válóperes ügyvéd tudná megmondani, hogy ez a bünti "közös vagyon-e", bár szerintem nem.
süti beállítások módosítása