Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kizsarolt kórházi túlmunka

2010. november 17. - zugügyvéd

Akik eddig azt hitték, hogy csak a multik szipolyozzák ki az alkalmazottaikat, és élnek vissza a jogszabályokkal, olvassa el az alábbi levelet, amelyet egy közkórház dolgozója írt be.


Tiszteletem!

 Előre is elnézést kérek hogy zavarom levelemmel de jogi segítségre volna szükségem.  Egy   psychiátriai osztályon dolgozom.

Kórházunk 2010.05.01-el psychiátriai sürgősségi ellátó helyet hozott létre melyet az ügyeleti kft végez. Az ellátó hely hivatalosan az épületünk földszintjén működik,azonban a mai napig az osztályon történik a betegek ellátása, elhelyezésük. Az ügyeletért az orvos és az őt segítő irodista pénzt kap,az osztály ápolói azonban nem,mivel mi nem vagyunk a kft-vel szerződöttek. A munkaköri leírásunkat nem változtatták meg,de megfenyegettek minket hogy ha nem végezzük el a pluszmunkát ki leszünk rúgva. A vezetőség jelezte hogy December 01-el lehet leköltözik az ellátás de továbbra is be kell segítenünk.

Szeretném megtudni mit lehetne tenni mivel ez átlagosan havi 300-400 beteget jelent és eléggé kimeríti a csapatot,hisz a többi osztályos beteg mellet az ügyeleti betegeket is el kell látnunk.

 Azért fordultam önhöz így ismeretlenül mivel nincs sajnos jogász akit ismernék,bármilyen információ,segítséget megköszönök.
Köszönöm előre is válaszát!
 A. K.
 

11 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr852454626

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ráérünk arra még? 2010.11.17. 13:04:24

    Feleannyian kezdték el a rezidensképzést, mint ahányan elvégezték az orvosi egyetemet idén. A rezidensszövetség adatai szerint a meghirdetett csaknem 800 kórházi helyből 400-nál is kevesebben kezdtek dolgozni. A mátészalkai kó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsaszper 2010.11.17. 13:16:40

igaz, a blogbejegyzés és a benne szereplő ítélet orvosi ügyeletről szól, de nem hiszem, hogy a közösségi irányelv szempontjából ez bármit is számítana.

dzsaszper 2010.11.17. 13:24:20

amúgy meg szerintem
1. keress meg egy ügyvédet és beszéld meg vele
2. adj be egy keresetet a munkaügyi bíróságra

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2010.11.17. 14:00:15

Mondj fel a fenébe, teljesen fölösleges ilyeneken idegesíteni magadat. A párom is ápolónő, égen-földön keresik a szakképzett ápolókat mindenhol, náluk is. Pillanatok alatt találnál új állást.

szaGértő 2010.11.17. 14:49:23

@Goose-T: Na, ezt megoldottuk. Következő poszt? :D

háténvagyokaz 2010.11.17. 15:31:55

Mi az, hogy "ügyeleti kft"??? Csak nem az osztály orvosai által létrehozott cég, aki jóval vastagabban számlázza az óradíjat, mint ami az ügyeleti díjuk lenne? Vajon a kórház eszközeit stb. ugyanúgy térítésmentesen használja, mint az ápolószemélyzetet?
Ez mind rosszindulatú feltételezés, de azért kíváncsi lennék egy hivatalos vizsgálatra abban a körházban, hogy milyen alvállalkozüknak milyen szerződésekre mennyit fizet ki. Ja, és kapott-e a külön-juttatásokból, nyomorúságos anyagi helyzete miatt.

dzsaszper 2010.11.18. 09:26:40

az igazán ügyes megoldás, hogy megvárod, amíg (ügyeleti idővel, hisz a 93/104/EK közösségi irányelv alapján az is munkaidő, ami erősebb mint a hazai jog) a letöltött munkaidőd átlépi a megengedett maximumot.

Akkor aztán irány a munkaügyi felügyelet.

KissAdam 2010.11.19. 13:57:38

@Goose-T: Úgy látszik elkerülte a figyelmet, hogy a levélíró feltételezhetően nem pusztán a maga nemében fogalmazott. Attól, hogy Ő felmond, még nem oldódik meg az érintett munkavállalók csoportjának munkajogi sérelme. Egyébként a szakszervezet ilyenkor malmozik? Vagy nincs nekik olyan?

szabidoki 2010.11.21. 23:10:46

A nővérek rendszerint nem ügyeleti rendben, hanem műszakban dolgoznak, így a munkaidejüket valós óraszámon számolják el. A gond szerintem nem is ez, hanem hogy ők elvileg osztályos nővérek, a bennfekvőkkel kellene foglalkozniuk, mégis rájuk hárul az ambuláns forgalom is.
Szerintem keresni kellene egy munkajogászt, aki viszonylag kisebb összegért elvállalja az ügyet. Ha többen vannak, össze tudják dobni a pénzt.
@háténvagyokaz: nem lehetetlen, hogy az egyébként is ott dolgozó orvosoké az ügyeleti kft, ugyanakkor könnyen lehet, hogy ez a felállás volt az ára annak, hogy egyáltalán maradjon orvos az osztályon. Pszichiátereket nagyon keresnek külföldre, szakvizsga és nyelvtudás nélkül is felvesznek pl. svéd munkára, csak menjen valaki.

anyadmajma 2010.11.28. 15:02:23

Munkaügyi felügyeleten névtelen feljelentés is tehető.
Ha eléggé bíztok egymásban, nem kell szakszervezet, közölni kell, hogy holnap reggeltől nem látjátok el, ha nem tetszik, itt a felmondás, kollektívan, mindenki(esetleg egy büntetőfeljelentést is kilátásba helyezni). Szakápoló eléggé keresett szakma, és nem hiszem, hogy máshol szarabbul fizetnének. Azaz nem hiszem, hogy lehet még ennél is szarabbul fizetni bárhol.
@szabidoki: És akkor ez rendben van? Mármint hogy ez volt az ára? Szerintem nem.

szabidoki 2010.11.30. 22:54:37

@anyadmajma: egyrészt ez egy feltételezés, nem tudunk semmi biztosat, másrészt nyilván nem a legjobb megoldás, ha így van, de mondj jobbat.
süti beállítások módosítása