Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Zeneletöltés és szimbolikus eladás

2010. augusztus 23. - zugügyvéd

Érdekes szerzői jogi és adójogi problémát vet fel az alábbi levél. Ha magánszemélyként „támogatnak” a zeném letölthetőségéért, megússzuk-e az adót és az Artisjust?

Tisztelt Zugügyvéd!

Egy fiatal magyar zenekar alapító tagjaként szeretnénk egy - talán nem teljesen egyedülálló - terjesztési formát választani. Nem szeretnénk kiadóhoz menni, az Artisjusnak sarcot fizetni már csak azért sem, mert itthon rettenet árai vannak a műsoros zenei CD-knek amit én magam se fizetek ki.

 

Jött tehát az ötlet, hogy mivel közepesen népszerű zenekarok is igen csekély összeget keresnek az albumokkal, rendszeresen koncertezni, amiből az igazi pénz van, pedig egyelőre nincs lehetőségünk, tegyük ingyen letölthetővé a számokat, egy paypal account vagy bankszámlaszám meghagyásával, ahová támogatásokat küldhetnek a rajongók.

 

Így jött egy másik külföldi zenekar - akiknek most nem jut eszembe a neve - ötlete eszembe, akik egész egyszerűen mindenkinek annyiért adták a lemezt, amennyit a vásárló rá szánt. Ha egy dollárért, akkor annyiért. Ezt kicsit megcifrázva pedig maga a kérdés: járható lenne-e az az út - vállalkozóvá válás nélkül, hisz pont ez a lényeg -, hogy azt mondjuk, az támogatások/adományok átutalásának megjegyzésébe írják oda a címüket, és küldünk egy ajándék dedikált CD-t (és persze tényleg el is küldjük)? Megállna ez vajon az APEH előtt?

 

Nem számítana ez emiatt automatikusan eladásnak?

 

Előre is köszönöm a tanácsokat.
 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr42241215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

9mmPara 2010.08.23. 14:46:22

Véleményem szerint, ha a CD birtokba adása és pénz (vagy helyettesítő) ellenirányú mozgása között ok-okozati összefüggés van, akkor az adásvétel lesz. E tekintetben lényegtelen, hogy nincs előre meghatározott vételár -- az eladó egyszerűen lemondott az alku lehetőségéről, így a vevő egyoldalúan határozhatja meg a piaci árat.
Ja, és természetesen számlaadási kötelezettség is jelentkezik.

Egy tipp, ami valamelyest jobban védhető helyzetet teremt: létre kell hozni egy külön alapítványt/egyesületet, ami a támogatásokat gyűjti és a zenekar működésének segítése a deklarált célja. A zenéket pedig bárki számára ingyenesen elérhetővé (letölthetővé) kell tenni. Így megszűnik a közvetlen (üzleti) kapcsolódás. A támogatásokról természetesen kell majd nyilvántartást vezetni és igazolást adni, de ez önmagában nem jár adózási kötelezettséggel.

ihatethisindapassthingy 2010.08.23. 15:10:10

Radiohead. Mármint a banda, amelyik tetszőleges áron adta az új albumot. Én ennyivel tudtam hozzájárulni :)

Sics68 2010.08.23. 15:19:10

Mint már valaki írta: számotokra az egyesület tűnik a megfelelő formának... Tehát alapítanotok kell egy egyesületet. Ez támogatásokat fogad el, azaz pénzek érkeznek a számlájára... sőt akár az egyesület céljával összeegyeztethető gazdasági tevékenységeket is folytathat.

Egyesületet alapítani kifejezetten olcsó (max pár tízezer Ft), fenntartásának költsége is éves szinten egy bankszámla fenntartásának a költsége(nem magánszemély bankszámlája éves szinten kis forgalomnál megint csak az alapításhoz hasonló tétel maximum), meg nem árt ha van egy könyvelőtök. ( És az alapításnál ügyvédetek...)

Ami lényeges: hogy ha valakinek fizet az egyesület, akkor azt legálisan csinálja.

Amire még nem árt figyelni: áfás vagy nem áfás ... szóval először ügyvéddel és könyvelővel konzultálni, aztán cselekedni...

Sics

baliquez 2010.08.23. 15:23:42

A letölthetőség és a támogatás között ne légyen ok-okozati összefüggés: legyenek a számok akkor is ingyenesen letölthetőek ha nem kívánom támogatni a zenekart.

Szerintem teljesen különálló két dologként kell ezt csinálni, az egyik az ingyenesen és feltétel nélkül letölthető számok közzététele, a másik pedig egy bárki nevére szóló paypal-account, ahova lehet (de semmiképp nem kötelező) utalni (ajándékként) pénzt. Indoklás nélkül.

Bárki csinálhat ugyanis paypal-számlát és kiteheti akár egy üres weboldalra is, kitapétázhatja vele az országot, nem kell vállalnia semmit, sőt, jobb is ha nem vállal. Lehet rá fizetni tetszőleges összegeket: én nem ígérek semmit, aki befizet rá azt meg úgy látszik nem érdekli hova került a pénze, űbaja.

Amúgy meg a CD-zés felejtős, arra már rétette szőrös mancsát a hologramember. MP3 vagy OGG formátum letölthetően, CD-borító dettó letölthetően+kinyomtathatóan. Szerintem.

asdf 2010.08.23. 15:28:15

Nem tudom mekkora meglepetest okozok vele, de attol, hogy letolthetove ingyen teszed a notakat, attol meg kell sarcot fizetni az artisjusnak (dalonkent es letoltesenkent 28 ft-ot)... Szoval valami kulfoldi szerverrol okoskodjatok szerintem :D

2. Letöltést engedõ felhasználás
A mûszaki feltételektõl függõen a nyilvánosság tagja számára letöltést (tartós másolat készítését) is lehetõvé tevõ
felhasználásért – a szolgáltató azzal kapcsolatban akár elér bevételt, akár nem – az alábbi jogdíj fizetendõ:
2.1. Zenemû/zenemûvekbõl álló album hozzáférhetõvé tétele esetében az alábbi jogdíj fizetendõ:
Kategóriák Fizetendõ díj Jogdíjminimum
Zenemû és videoklip
megkezdett 7 percenként
a letöltésért fizetett díj 10%-a, ilyen díj hiányában
a felhasználáshoz kapcsolódó egyéb (pl. reklám- és
szponzorációs) bevétel 10%-a, de legalább
a jogdíjminimum:
letöltésenként 28 Ft
Teljes zenei album egyben
történõ letöltése esetén
a letöltésért fizetett díj 12%-a, ilyen díjhiányában
a felhasználáshoz kapcsolódó egyéb (pl. reklám- és
szponzorációs) bevétel 10%-a, de legalább
a jogdíjminimum:
mûvenként számított
megkezdett zenei
percenként 3 Ft

www.artisjus.hu/opencms/export/download/felhasznaloknak/aktualis_jogdijkozlemeny_I.pdf

asdf 2010.08.23. 15:33:06

korrektura: ingyen letolthetove

Madafaka · http://madafaka.blog.hu 2010.08.23. 15:40:15

ha bejelentitek a dalaitokat (ingyen) az artisjusnál, akkor ti is kaptok pénzt az alapján, hogy hol meg mennyi bejelentett koncertetek volt

a cd szerzői kiadására 5 rugót kell kicsengetnetek, ami szerintem lófasz..

Madafaka · http://madafaka.blog.hu 2010.08.23. 15:43:52

@asdf: Saját műveiket saját előadásukban rögzítő, kiadói háttérrel nem rendelkező szerzők megjelenési lehetősége a szerzői kiadás. Ebben az esetben jogdíjfizetési kötelezettség nem áll fenn, mivel a felhasználást a szerző saját vállalkozásában végzi, és ennek eredményétől függően jut műve vagyoni hasznához.

artisjus.hu/szerzoknek/szerzoi_kiadas.html

Samott 2010.08.23. 15:57:39

Ki kell tenni a honlapra, ez megved:

"Fenyegetés
A közölt anyagok kizárólag rajongásra és kultuszkeltésre használhatók. Minden egyéb felhasználás (pl. másolás, sokszorosítás, ne adj Isten: máshol való közzététel) mély megvetést, jogi szankciókat és cipõmadzagra kötött, kerekes falovacskát von maga után. Aki pedig netán le találja nyúlni valamelyik zenét vagy szöveget, azt szimplán agyonütjük egy zongorával. Nem fenyegetésképpen, de egy zongora kurva nehéz és kemény dolog.

Jogvédelem
Állítjuk továbbá, hogy értelmetlen lenne az önmagunk hirdetésére felhasznált saját szerzeményeink letöltése után letöltésenként 29 Ft jogdíjat fizetni a Szerzõi Jogvédõ Egyesületnek, amelybõl õk majd egyszer visszautalnának nekünk letöltésenként kb. ötven fillért. Lehet, hogy ideje lenne átgondolni a szabályokat, b+!?"

(forras: Emil.RuleZ!) :)

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2010.08.23. 16:18:20

Én írtam a postot, köszönöm a hozzászólásokat.

Ebből akkor tényleg paypal lesz, meg egyesület.

Kérdéseim: Hol/hogy lehet ingyen bejelenteni a számokat? Két éve próbálkoztam, interneten, telefonon is, és bár úgy érzem, elég jól kiigazodom a netes útvesztőkben, hamar feladtam. Ráadásul szó sem volt ingyenességről.

Mivel hobbizenekar vagyunk, mindannyian dolgozunk mellette, így kis szerencsével havi egy koncertet tudunk majd megengedni magunknak, és nyilván azt sem a PeCsában. Így tehát addig álljon az Artisjus két lábon, amíg én 29 Ft-ot befizetek neki letöltésenként.
Az előző albumunknál egy huszárvágással megoldottuk: Bittorrent. Ezen kívül a jamendo.com is nyerő oldal, sok az igényes zenekar, egyben letölthető és jó minőségben streamelve hallgatható is az album.

Másrészt azt is fontosnak tartom leszögezni, hogy én nagyon szívesen adóznék utána, de sajnos egyikőnknek sincs halvány gőze se, hogy ez mivel jár. Gondolom vállalkozóit kéne kiváltani, de arról sok jót meg nem hallottam, és évente 1000 lemezért nyilván nem fogok könyvelőt bérelni, mert egyszerűen nem éri meg.

Marad tehát az utolsó kérdésem: hol érdemes levédeni a számokat? Nyújtanak a Creative Commons (jó az egyáltalán zenére?), myfreecopyright és egyéb oldalak bármilyen védettséget az ellen, hogy bárki lenyúlja a számunkat, és ő jegyeztesse be, játssza, és kaszálja vele a pénzt?

nyos 2010.08.23. 17:39:17

HavocS: meg egy otlet (bar nem jogi oldalrol): Youtube!
Nagyon sokan hasznaljak zenehallgatasra, van fent playlist, es elegge ismert oldal, szoval konnyen megtalal titeket aki akar.
CC-nek sok licence van, lehet, hogy van nektek megfelelo is kozte.

Ezeknek? 2010.08.23. 19:14:28

Nem kell egyesületet alapítani.
Feltöltitek a Youtube-ra, v. bárhova a zenéket, a weboldalról belinkelve, oszt aki kiváncsi rá, megnézi, v. letölti.
Ezért nem szedhet tőletek pénzt az Artisjus. Bátran mehet.
Bárki kérhet adományokat a weboldalán, ez is mehet.
Az APEH egy külön dolog. Ha a zenekar tagjai szerepeltetik az éves bevallásukban az ebből származó jövedelmet, akkor rendben.
Viszont, ha rendszeresen koncerteztek, célszerű választani v.milyen társ. formát.

baliquez 2010.08.23. 22:51:11

@HavocS: "én nagyon szívesen adóznék utána" Azta, dejóneked. Van még abból a cuccból?

9mmPara 2010.08.23. 23:27:45

@Ezeknek?: a Youtube minősége azért még messze nem egy CD. Saját, kifejezetten erre csinált oldal jobb. Ettől persze még nem tilos reklámcéllal jutyubot _is_ használni, de a kizárólagosság nem jó ötlet.

@baliquez: Szerintem minden józan gondolkodású ember szívesen adózik a bevételei/nyeresége/fogyasztása után, ha az elvonás ésszerű mértékű és látja, hogy normálisan van az adója felhasználva.

tothpb 2010.08.24. 08:42:51

Az Artisjus képviseletében hadd válaszoljak röviden:

1. A zeneszerzők, szövegírók saját hangfelvétel-kiadása után nem kell jogdíjat fizetni.
2. A zeneszerzők, szövegírók saját oldalán történő letölthetővé tételhez szintén nem kell jogdíjat fizetni.
3. A magyar CD-k "rettenet" áráért valószínűleg nem az Artisjus által egyébként érvényesített zeneszerzői-szövegírói jogdíj (lemezenként 200 Ft, lapmellékletek esetén ennél is jóval alacsonyabb összeg) tehető felelőssé.
4. Érdemes bejelenteni a számokat az Artisjushoz, mert ha azok egyszercsak mégis elkezdenek jogdíjat termelni (koncertek, rádió, televízió), az Artisjus ki fogja fizetni a pénzt a szerzőknek.
5. Úgy gondoljuk, hogy a kezdő zenekarok terjesztési problémáira is megoldást jelenthetne, ha lenne olyan előfizetéses online zeneszolgáltatás, ami valóban széles repertoárral működne. Ehhez a zeneszerzői és szövegírói jogdíj 200 Ft havonta és előfizetőnként. (Emellett azonban természetesen egy ilyen szolgáltatónak a hangfelvétel-előállító és előadóművész jogát is meg kell szereznie, amit egyenként a hangfelvétel-kiadóktól [illetve bizonyos esetekben az Előadóművészi Jogvédő Irodától] tehet a szolgáltató.)

Üdv,

Artisjus

Sics68 2010.08.24. 20:04:56

Üdv!

Ezeknek? 2010.08.23. 19:14:28
> Feltöltitek a Youtube-ra, v. bárhova a zenéket, a weboldalról
> belinkelve, oszt aki kiváncsi rá, megnézi, v. letölti.
>
> Ezért nem szedhet tőletek pénzt az Artisjus. Bátran mehet.
> Bárki kérhet adományokat a weboldalán, ez is mehet.

Ja. De azt ki mondta neked, hogy az adomány nem adóköteles?!
Merthogy az. Adóköteles. Hogy pontos legyek: magánszemély esetében valamekkora összeghatár felett adóköteles.

Szóval bizony az "adomány" ( ajándéktárgy vagy ajándékba kapott készpénz) bizony adóköteles bevétel ... valamekkora összeghatár felett, franc emlékszik rá, SZJA bevallésban van rá külön rubrika...

Ezeknek? 2010.08.23. 19:14:28
> Nem kell egyesületet alapítani.
> Az APEH egy külön dolog.
> ha rendszeresen koncerteztek, célszer választani v.milyen társ. formát.

Gügyeember, erre mondtam nekik hogy az egyesület olcsóbb.

Egyéni vállalkozó: ha rövid akarok lenni: totál szívás, nagyon ellenjavalt. Nem csak mert teljes vagyonával felel, de mert akkor is adót+TB-t kéne fizessen ha amúgy 0Ft a bevétele. ( Másodállású vállalkozó viszont király dolog: van egy főállása valahol, és a másodállású vállalkozóként csak a bevételei után adózik.) Alapítás költsége: szinten ingyen vállalkozóvá vállhatsz... Havi rendszeres költsége: főállású vállalkozónál minimálbér után adó- és TB ... alkalmazotti adókedvezmény nélkül természetesen.

BT: totál szívás, főállású egyéni vállalkozóhoz hasonlóan kerülendő. Alapítási költsége magasabb, pár tíz ezer Ft.
( Olcsóbb, ha "veszel" egy üres BT-t. )

KFT: viszonylag jó, de az eddigieknél drágább alapítani, illetve a módosítások (pld. új tev. felvétele) is drágább mint mondjuk egyéni vállalkozónál.

Egyesület: alapítani olcsó, adót csak akkor fizet ha több bevétele van mint kiadása... viszont csak korlátozott területeken folytathat "üzleti" tevékenységet. ( Én sakk-klubban "utazom", az pld. szervezhet sakk-versenyt, de igen hülyén nézne ki ha számítógép-javítást, szórólap-terjesztést, kisállat-tenyésztést stb. vállalna/folytatna ... )

Ami mindenütt költség: bankszámla. Keressetek olyan helyet, ahol olcsó a fenntartása - én egy takarékszövetkezetet választottam anno, de az már rég volt... meg kell nézni, hogy "válallkozói számla" most hol olcsó... éves szinten, a Ti várható számlaforgalmatokkal... ( Olyat keressetek, ahol az alapdíj alacsony, ilyen helyeken a tranzakciós költség szokott viszonylag magasabb lenni, csakhogy nektek pont tranzakciótok nem lesz túl sok... gondoljatok bele, havonta hányszor fogtok valahova pénz utalni vagy a beérkezett bevételekből Kp-t felvenni... na ezek a "tranzakciók"... hány ilyenetek lesz? )

Hogy lesz az egyesület pénzéből a zenekar tagjainak a zsebében levő pénz?

Erre több út és mód van. Az első a "totál illegális": megoldjátok, hogy az egyesületnek legalább annyi költsége legyen mint amennyi bevétele. Amúgy amíg "nem szalad a szekér" tényleg így lesz: ha belegondoltok, több költségetek lesz mint bevételetek... hangszerek vásárlása, utazás, helyiségbérlet.... telefonköltség! ... Amíg hobbiból csinál valamit az ember, többet költ rá mint amennyi bevétele van - amíg ez a helyzet, az APEH nem jelent gondot. ( Viszont nem árt ha legalább egy kockás füzetbe vezetitek a kiadásokat és bevételeket... )

Egy idő után előfordulhat, hogy "befut" a zeneker, hívnak benneteket bulikba, szórakozóhelyekre, koncertekre előzenekarnak, fesztiválokra... majd saját koncerteitek is lesznek vélhetőleg.

Egy idő után több zsét kaptok, mint amit elköltötök - azaz elkezd pénzt hozni az "üzlet".

Ha csak kicsit vagytok pluszban, azt a kis pluszt még el lehet tüntetni "számla-vásárlással" - ez totál illegális, de havi pár tízezer Ft feltűnés nélkül és hihetően eltüntethető. ( Egyesület nevén levő mobiltelefon, amúgy is jó buli a céges előfizetés... taxisoktól vagy más számotokra hihető szolgáltatást nyújtó vállalkozótól beszerzett "várásolt" számla ... )

A lényeg: ha van 100 000 Ft bevételed egyesületként és mondjuk 70 ezer Ft valós, igazolható kiadás, akkor gyorsan szerzet még másik 30 000 Ft kiadásról számlát (vagy hogy ne lógjon ki a lólág, 29700 Ft-ról) ... És ezt a 30 000-et zsebbe szét tudjátok osztani.

Mondom, az ilyesmit a törvény tiltja, adócsalás, okirat-meghamisítás stb :-)

És nagy tételben feltűnő, bukta-gyanús stb. ( És az ember szeret nyugodtan aludni...)

A tényleges költségeket persze számoljátok el és szerezzetek róla mindíg számlát (az egyesület nevére...) de egy idő után remélhetőleg az lesz, hogy a bevételeitek jóval felülmúlják a kiadásokat... modjuk azt látjátok, hogy egy koncertért már kifizetnek nektek fél misit. Miközben ha a fejetek tetejére álltok akkor se tudtok 100 000 Ft-nál több "elhihető" kiadásról számlát produkálni.

Ekkor az lesz a kérdés, hogy miképp lehet az egyesület számláján levő pénzből a Ti zsebetekben levő pénzt csinálni.

Az első és nagyon nagy "pocsékolással" járó út az, hogy az egyesület "megbízási szerződés" alapján fizet a tagoknak... csakhogy adót és Tb-t kell fizetni, úgy hogy ez nem annyira buli.... ( Ha van 100 000 Ft az egyesület számláján ami szeretnéd hogy a Te zsebedben legyen... akkor abból kb. 60 ezret lenyúl az APEH, és csak a többi kerül a Te zsebedbe. Szóval ez az út kerülendő, csak végszükségből használjátok, ha nincs más lehetőség.

Amik jobb lehetőségek:
1.
Ha van olyan zenekari tag akinek nincs más melója, akkor alkalmazzátok minimálbérért az egyesületnél, mondjuk raktárosként. / Ő őrzi a hangszereket egyedül ő tudja hol ... ez nem számít ... :) / A lényeg, hogy csak TB-t fizettek utána, neki lesz ebből nyugdíj jogusultsága és szükség esetén még orvosi ellátást is kap ... Szóval akinek nincs melója, azt esetleg papíron/lepapírozva, rendes munkaszerződéssel alkalmazza az egyesület. Ez viszonylag jó kifizetési lehetőség, persze ez is éves szinten korlátozott összeg zsebbe kihozását teszi lehetővé. AZ is igaz, hogy ha több raktárosotok stb. van papíron alkalmazva, akkor szorzódik ez az összeg... de az APEH fele havonta fizetendő ugyanúgy szorzódik, szóval csak okosan...

2.
Nagyon jó poén hogy ha van olyan zenekari tag aki tartós munkanélküli ... az egyesület támogatást igényel a foglalkoztatásához, foglalkoztatja (és nem igazán fizet még TB-t se az illető után ) - ha amúgy minden zenekari tag olyan munkakerülő naplopó akinek amúgy nem szokott bejelentett állása lenni, akkor remekül "rotálhatjátok", azaz egy évig X "dolgozik" raktárosként miközben Y munkanélküli segélyt majd szociális támogatást igényel ... majd X-től megválik a "cég" közös megegyezéssel, ekkor X elmegy munkanélkülire és felveszitek helyette raktárosnak az immár egy éve tartós munkanélküli Y-t.

3.
Szerzői jogdíj... Ez NAGYON kellemes buli. Az egyesület szerzői jogdíjat fizet a dalaitokért - nektek. Azaz szerzői jogdíj címen vesztek fel pénzt az egyesülettől. Ami kedvező adózású és ami a legjobb: nem kell utána TB-t fizetni...

***

Mint látod, nem az Artisjus fogja sok pénzetek lenyúlni, hanem az APEH...

És kedves posztoló, remélem látod, hogy az adózáson ... az adózás mikéntjének megoldásán, az adózás "optimalizálásán" múlik az, hogy 100 000 Ft-ból 40 ezer marad a zsebetekben, vagy mondjuk 90 ezer?

/ Nekem mindegy - de nektek nem ..:) ! /

Szóval ha lehet akkor még egy dologban figyelj ide: kezd az egészet azzal, hogy keresel egy normális ügyvédet és egy kellően jó könyvelőt.

Hogy adjanak nektek tanácsot... és stb.

Ez pénzbe fog nektek kerülni - induláskor is, meg később is... de hidd el, 10x többet spórolnak meg nektek, mint amibe kerülnek!

Sics

Ezeknek? 2010.08.24. 22:46:09

@Sics68: Ezeknek? "Ja. De azt ki mondta neked, hogy az adomány nem adóköteles?!
Merthogy az. Adóköteles. Hogy pontos legyek: magánszemély esetében valamekkora összeghatár felett adóköteles. "
Bemásolom ide, amit írtam, hátha eljut.
"Nem kell egyesületet alapítani.
Feltöltitek a Youtube-ra, v. bárhova a zenéket, a weboldalról belinkelve, oszt aki kiváncsi rá, megnézi, v. letölti.
Ezért nem szedhet tőletek pénzt az Artisjus. Bátran mehet.
Bárki kérhet adományokat a weboldalán, ez is mehet.
Az APEH egy külön dolog. Ha a zenekar tagjai szerepeltetik az éves bevallásukban az ebből származó jövedelmet, akkor rendben."
Néhány gondolat a többi hülyeségről, amit írtál.
Adott néhány srác, akik zenélnek a garázsban, esetleg néhanapján egy klubban. Nyugodtan leírhatjuk, hogy ebből nincs számottevő bevételük, de Te már egyből ügyvédért, könyvelőért kiáltasz. Meg APEH, Artisjus, meg ide egyesület kell. Bruhaha, és gratulálok Neked.
A zenekarnak: Az adományokat elosztjátok és bevételként szerepeltetitek az éves SZJA-ban. Sokan csinálják így, programozók művészek, egyéb magánszemélyek. Ez legális.

Hozzá Szóló 2010.08.25. 12:10:56

@Samott: Na, ez komoly :)
Én is ezt ajánlom :D
süti beállítások módosítása