Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Különdíjas fizetésutalás

2009. július 27. - zugügyvéd

Az alábbi történet is jó példa arra, hogy mennyivel kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül  az, akit megbízási szerződéssel és nem munkaszerződéssel foglalkoztatnak. 

Tisztelt Zugügyvéd!
 
A barátnőm megbízási szerződés keretein belül Magyarország talán legnagyobb nyelviskolájában dolgozott.
Többször volt példa arra, hogy az adminisztrátor hölgyemény remek munkavégzése következtében egy hónapot csúsztak a kifizetések, majd mikor ez szóvá tétetett, a válasz az volt, hogy természetesen lehet rendkívüli utalást kérni, alkalmanként 2500 forintos díjért. Ennyit háttértörténet gyanánt, a többit talán majd a Munkahelyi Terror blogban... :)
 
Július közepén felmondott és az új helyén (ahol immár rendes alkalmazásban dolgozik) természetesen szükségük lenne az adó- és TB-összesítőre, enélkül nem tudják állományba venni.
A nyelviskolát megkereste ez ügyben, ahol közölték vele: ezt a dokumentumot csak az utolsó fizetés kiutalását követően kaphatja meg, ami itt még egy hónap (aug. 15. körül).

Csakhogy ennyi várakozás egyben azt is jelentené, hogy az új munkahelyén mindenképp egy hónapot csúszna az első havi fizetése.
 
Az a nem kissé cinikus javaslat persze most is elhangzott a nyelviskola részéről, hogy különdíjért kiutalják a fizetését, s utána legfeljebb pár napon belül már a papírokat is ki tudják adni.
 
Kérdésem: megtehetik-e azt, hogy külön díjat számolnak fel ezért az utalásért, hiszen ez csupán a kilépőpapírok minél gyorsabb intézése miatt vált szükségessé?
 
Köszönöm a választ, tisztelettel:

B. J.
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr151271590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.07.27. 20:20:47

"szükségük lenne az adó- és TB-összesítőre"

Na ezt a volt cégének a munkaviszony megszűnésekor a hatályos Adózás rendjéről szóló tv. szerint kutya kötelessége lett volna kiadni, nem pedig utólag, pláne nem 2500 Ft-ért. Szólítsátok fel őket erre írásban. Ha szívóznak, futólag még meg lehet esetleg említeni, hogy az APEH az ilyen igazolás-kiállítási kötelezettség elmulasztását 500 e Ft-os mulasztási bírsággal is honorálhatja, és a barátnőd már épp áll sorban a postán a közérdekű bejelentéssel... :)

Rejtélyes 2009.07.27. 21:01:27

Ahogy egy régebbi cikkhez is írtam, legkésőbb az utolsó munkanapra minden papírt és pénzt meg KELL kapnia a munkavállalónak, csak kivételes esetben lehet kitolni HÁROM nappal. Tovább semmiképp, mehet a munkaügyi bírósággal való "fenyegetés". Mivel csak a jogaidat akarod érvényesíteni, ezért az idézőjel :)

Mille38 2009.07.28. 09:15:34

Itt MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉSRŐL VAN SZÓ, nem munkaviszonyról. Az Mt. összes rendelkezése ez ügyben irreleváns. (Így "munkahelyi terrorról" sem lehet szó egyébként.)
A megbízási szerződést a Ptk. szabályozza, a kifizetés körülményei, időpontja alapvetően a felek megegyezésén múlik. Az elszámolások kiadása pedig a kifizetéshez igazodik. Tessék elővenni a mb. szerződés eredetijét és átolvasni, arra hivatkozni. Esetleg - mivel bizonyára sok megbízottal dolgozik a nyelviskola - lehet, hogy van egy "általános szerződési feltételek" is, amit viszont a mb. szerződésben hivatkozni kell, ahhoz csatolni kell, a megbízottal igazoltatni, hogy ezt is megismerte, átvette.

kovácske 2009.07.28. 14:47:01

praktikus megoldásnak az tűnik, ha rászántok 2500 Ft-ot, elintézitek az új munkahelyen amit kell és nem szenvedtek tovább.
ha ezen túl még mindig annyi időtök/energiátok/sérelmetek van, akkor lehet a nyelviskolát a különdíj visszafizetéséért, vagy szimplán bosszúbol perelni, feljelenteni. de bármennyire bosszantó, ez a szitu nem tűnik komoly problémának.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2009.07.30. 10:59:33

Picit emeltebb hangon próbáltad már? Ami jár, az jár és ne kérjél már elnézést érte.
süti beállítások módosítása