Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Spam-et védő szolgáltató

2009. június 08. - zugügyvéd

A kéretlen reklámlevelek küldését több jogszabály is tiltja, ez vonatkozik az SMS-ekre is. Ha valaki nagyon kekeckedni akar, akkor több helyen is bejelentést lehet tenni, de a szolgáltató  magánszemélynek biztos nem ad ki ügyféladatokat.

Tisztelt Zugügyvéd!
 
Telefonomra kaptam ma egy reklám SMS-t, amiben egy nyelvoktatásról szóló hírdetés van. A reklám kéretlen, a telefonszám céges (na jó, kis családi bt.) és titkos létrehozásától kezdve. A küldő telefonszáma is megvan, a szolgáltató nem hajlandó segíteni az ügyben, hogy ki küldte, és honnan van meg nekik a telefonszámom.
 
Milyen lépéseket lehet ilyen esetekben tenni, hogy kiderüljön a küldő, de ne kelljen egy feljelentést tenni, tehát milyen lépéseim lehetnek?
 

 
Üdvözlettel: PaLa

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr711171089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

büntetlen 2009.06.08. 13:03:47

Letitkosított telefonszámot ,nem is fog kiadni a szolgáltató.Magánszemélynek.Hívd vissza a feladót és megtudod,hogy ki az.

Ariadne12 2009.06.08. 14:04:37

A Nemzeti Hírközlési Hatóság illetékes eljárni ilyen ügyekben, nhh@nhh.hu azt hiszem a mailcímük. Létező magyar feladójú pameket oda szoktam továbbküldeni, jött is már pár marasztaló határozat. :DDD De sms-nél is érdemes írni nekik, pontosan honnan, mikor, mi érkezett, elvileg eljárnak.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2009.06.09. 01:02:14

A jelenlegi törvények szerint céget lehet spammelni. Sajnos.

SzZ 2009.06.09. 06:23:08

A szolgáltató honnan tudná, hogyan került a spammerhez a telszámod? Titkos számot meg nem adhat ki, köti az Adatvédelmi tv.

Ha ismétlődik a dolog, lehet rendőrségi feljelentést tenni. Ők eljárhatnak a szolgáltató felé.

füredi (törölt) 2009.06.09. 08:31:18

Nem biztos, hogy kikerült a telefonszám. Van olyan, hogy egy számtartományt megszórnak, mint most hétvégén a választások alatt.
Mondjuk ebben az esetben nyeloktatásról lévén szó, ez nem annyira valószínű.

Lacibetyár 2009.06.09. 08:59:54

Ez már tiszta paranoia!
Egy céges telefonszámot megadnak minden jelenlegi és reménybeli ügyfélnek (már ha tényleg munkavégzés céljából használják)
Innen kezdve a hívószám önálló életet él a telefonszám, ellenőrizhetetlen, mikor, hová, milyen célból kerül tovább. Sokszor a valódi tulaj/cég neve elkopik/felcserélődk.
A szolgáltató a hívószám titkosítással csak azt garantálja, hogy telefonkönyvben nem jelenik meg a szám, és ő nem adja tovább. Az összes többi lehetőséget nem tudja garantálni.
Az meg a töketlenség netovábbja, hogy a küldő telefonszáma alapján is a szolgáltaót cseszteti a beíró, hogy mondja meg kicsoda. Gondolom a küldő is titkosította, ezért nem mondja meg a szolgáltató, de könyörgöm, ha érdekel, fel kell hívni, és tisztázni vele a kérdést.

büntetlen 2009.06.09. 15:28:13

Én meg nem is engedném meg ezt a titkosítást.Ha én v.kit felhívok,vagy írok neki,akkor van annyi vér a ..rkamba,hogy hívószámkijelzéssel teszem és vállalom a felelősséget.Én speciel fel sem veszem az ismeretlenül hívókat.

kartárskám 2009.06.09. 20:16:05

@büntetlen: Ha valaki a munkahelyéről keres, nagyobb cégtől, mint pl. önkormányzat, hatósági osztály stb. akkor sem ír ki számot. Néha nem árt, ha az ember felveszi az ilyen hívásokat is.

büntetlen 2009.06.09. 20:42:32

@kartárskám: Volt ilyen és én nem vettem fel.A házban lévő lakónak telefonált,hogy szóljon nekem,mert fontos ügyben akar beszélni velem.Felhívtam és nem megfelelő hangnemben visítozott velem.Hát nem letettem a telefont?Azóta szám nélküli hívást nem fogadok.Én nem idegesítem magam fel azon,hogy egy ismeretlen telefonálóval pereljek és még vissza sem tudom hívni.A véleményem megváltozhatatlan.

kovácske 2009.06.09. 21:37:50

@büntetlen: ez a titkosítás nem az amire te gondolsz. itt a posztban titkosított előfizetőről van szó, nem hívószám kijelzésről. sms küldésekor egyébként sem lehet kikapcsolni a hívószám kijelzését.

bySys 2009.06.12. 20:46:54

Én már a törvényt sem értem. Miért védi a hívó azonosságát a hívottal szemben? (SMS küldőét az SMS-t kapóval szemben?) Ha valaki nem akarja, hogy megtudjam kicsoda, akkor ne hívjon fel! (Ne küldjön SMS-t!)

Semmilyen más okot nem látok, mint a "jönnek és basznak" típusú direktmarketing cégek érdekképviseletét. Egyáltalán nem látom, hogy ez a fajta üzleti tevékenység hozzámérhető hasznot hozna a nemzetgazdaság számára ahhoz képest, amennyire felesleges és rabolja munkaképes emberek pénzét, idejét és idegrendszerét.

Azt sem értem, miért nem biztosít a törvény számomra lehetőséget, hogy a szolgáltatómat kötelezhessem arra, hogy csak és kizárólag azonosítható hívásokat kapcsoljon? (SMS-eket továbbítson.) A többi nem érdekel, nem akarok felkelni az ágyból, pláne felébredni, kiszállni a fűrdőkádból, nem akarom az akkut fogyasztani, de még a kezemet sem felemelni, hogy olyan ember mondanivalóját meghallgassam, aki nem hajlandó azonosítani magát nekem. Telefon nélkül ugyanez.

Ha az önkormányzattól vagy valamilyen hivatalos helyről hívnak, akkor különösen elvárom az azonosíthatóságot.

Az is egy vicc, hogy pl az EP választás alatti törvénysértő hívásokat sem lehet emiatt azonosítani.
süti beállítások módosítása