Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Rosszul szorzó képviselő

2009. március 02. - zugügyvéd

Számos hasonló probléma merül fel a társasházaknál, ahol szorzó alapján valószínűsítik a fogyasztást, ez főleg fűtés esetén aggályos. Egyedi mérőóra talán megoldás.


Tisztelt Zugügyvéd!

Közös képviselő arra kényszerít, hogy mások meleg víz díját is kifizessem. 1, 5 m3 a meleg víz fogyasztásom havonta, erre kaptam egy 35.280,- Ft-os meleg víz számlát. A számlát kiállító cég közölte velem, hogy a számlát visszavonni, megváltoztatni nem lehet. Amennyiben nem fizetem ki a számlát - a befizetési határidő lejárta utáni 14. napon - átadják végrehajtásra.

A fűtés és meleg víz szorzókat a közös képviselő állapítja meg.
A közös képviselő a meleg víz szorzómat 0,3008 %-ról 4.5802 %-ra emelte. Eddig is kénye-kedve szerint emelgette a szorzókat, de ez már nagyon durva.

Reklamációmra közölték, hogy a szorzót nem változtatják meg, mert akkor más lakónál kellene megemelni a meleg víz szorzót. Egyébként is, a jövő hónapban is ekkora összegre számítsak.

A Bírósági út hosszadalmas és drága. Ezt nem engedhetem meg magamnak.
Hogyan védhetném meg magam az önkényeskedő közös képviselőtől?

Tisztelettel: E.

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr29975201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.03.02. 13:12:50

(nem szakmai hozzászólás lesz: nominálisan ez mit jelent? honnan hova változott az összeg?)

luciferc 2009.03.02. 13:54:19

@Azreel:

a korábbi összeg kb 2300Ft lehetett, persze függ a ház fogyasztásától is.

posztoló: Hányan laknak a házban, illetve mennyi a tulajdoni hányadod?

Thule 2009.03.02. 14:05:33

Rendkívüli lakógyűlés összehívását kell kezdeményezni azon sorstársakkal együtt, akiket hasonlóképp megkárosított. Persze nyilván azok nem fognak segíteni, akik ezzel a manőverrel jól jártak és így nem kell többet fizetniük :S Le is válthatjátok a közös képviselőt, de ehhez a közgyűlésen szavazati többség kell.

luciferc 2009.03.02. 14:06:40

Amúgy miért nem méritek a vizet? Akkor nem lenne semmi gond.

skru 2009.03.02. 14:18:29

a vízművek, illetve praktikusan a díjbeszedő felé a társasház felel a fővízmérő szerinti fogyasztásért. ezen nem változtat az sem, ha egyes tulajdonosoknak, vagy akár mindnek van alvízmérője.

közvetlenül tehát nem felelsz (feltéve persze, hogy a ház fizetőképes), a társasház felé az aktuális közös költséget kell fizesd, ami közgyűlési határozaton kell alapuljon.

zoorka 2009.03.02. 14:19:28

Ismerős a probléma. Sajnos hiába van egyedi mérés pl. fűtésnél, ha a lakók mondjuk 25%-a nem fizet, akkor a többi lakóra terhelik ki az összes fogyasztást. Ugyanis a közműveket baromira nem érdekli, hogy ki, mennyit és miért nem fizet, ő kiküldte a számlát a központi óra után, azt valakinek rendezni kell. A mi társasházunkban hasonló a helyzet, a fűtés- és melegvízszorzókat annyira felemelték, hogy a havidíj megfelel egy kb. dupla méretű sorházi lakás havi gázszámlájának (egyedi óra van, de a szorzót emelik).
A nemfizetők ellen persze lehet FMH-t beadni, pert nyerni, meg ötezer év alatt végrehajtani.

luciferc 2009.03.02. 14:21:20

Amúgy a szorzó változtatásról van közgyűlési határozat? Mi az, hogy eddig is kénye kedve szerint emelgette? Ehhez nincs joga, ilyen döntést nem hozhat, ez a közgyűlés hatásköre. Valami nagyon nem működik jól abban a házban...

zoorka 2009.03.02. 14:22:47

@luciferc: Nálunk például az SZMSZ mondja meg, hogy a szorzó a KK és az Számvizsgáló Bizottság együttes döntése alapján emelhető. Az SZMSZ-t pedig elfogadta a Közgyűlés..

CyberPunK 2009.03.02. 14:23:21

Ugyanezt lepofoztam az én gondnokommal és közös képviselőmmel is. Egyszer kaptam egy velős számlát, baszott magas szorzóval és máris hívtam a főtávot. Az meg mondott nekem extra magas fogyasztásokat (nekik ez meg van). Írtam nekik email-t hogy küldjék már el, az elmúlt egy év fogyasztását, amit picit megkésve, de elküldték úgy két hét alatt. Ezt a levelet és a lakás átvételi papírját (azon rajta van a vízóra átvételi állása) lobogtatva beviharoztam a gondnokhoz, és megbeszéltük, hogy amíg a vízórám el nem éri a főtáv felé lejelentett állást, addig nullás számlákat írnak a főtávnak. Igazából a rendszer igazán paraszt, de védve vagy azzal, hogy le van jelentve a vízműnek is az állás, és erről papírt kapsz kéthavonta, és a közös képviselő se csak a sorzót adja le a főtávnak, hanem a valós fogyasztást is. Szóval járd végig ezt, és verd az asztalt. Ha nem, akkor túlszámlázásért lehet feljelentést tenni a rendőrségen a közös képviselő felé. :)

luciferc 2009.03.02. 14:26:16

@zoorka: továbbra sem értem, hogy ezért miért emelik a szorzót, és mégis ki emeli? A szorzó arra van, hogy mellékmérő nélküli esetben megossza a költségeket. Ha valakik nem fizetnek, ez nem indok arra, hogy a megosztási arány (a szorzó!) megváltozzon, legfeljebb megjelenik a közös költségben egy tétel, hogy ki nem fizetett díj. Tehát saját jogodon ugyanannyit kell fizetned, legfeljebb a közös ktgben fizetsz ideiglenesen mások helyett.

A szorzó megemelés egyes lakók nemfizetése esetén azért is baromság, mert így nem is gyűlik a hátraléka, hiszen levettétek az ő szorzóikat, a tietek meg megnőtt. Ez ökörség, ilyenbe nem is értem hogy lehet belemenni.

zoorka 2009.03.02. 14:28:28

@luciferc: 200 lakás van. Hiába tudják mondjuk 20-an, hogy ez inkorrekt, ha a többi megszavazza az SzMSz-t.

luciferc 2009.03.02. 14:31:06

@zoorka: Ha neked megemelik a szorzód, akkor valakinek lecsökken. Így van? Ha igen, akkor meg kell tudniuk indokolni, hogy mostantól miért fizetsz te többet, más meg kevesebbet. Ha nem indokolják, vagy nem tetszik, akkor tessék ügyvédhez fordulni. Indok kell ahhoz, hogy megváltoztassák a belső elosztási arányokat. És még ha az szmsz szerint a számvizsgáló biz dönthet is, indokolási kötelezettsége van a ház egésze és minden egyedi lakó felé is!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.03.02. 14:36:26

Kicsit hiányosnak érzem a posztot. Az nem lehet, hogy a közgyűlésen áttértek a lakók száma szerinti felosztásról a négyzetméter/tulajdoni hányad alapúra? (Esetleg a poszt-toló erről nem tud, mert el sem ment.) Eddig az járt jól, aki egyedül élt a 100 m2-en, most az, akik négyen a 65 m2-en.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.02. 14:48:21

@zoorka: huh, ez olyan, mint az országgyűlési választás :-) vagy inkább :-(

GZolee 2009.03.02. 14:55:08

A posztoló a Főtávról ír és a melegvíz díjról azaz az általa elhasznált melegvíz felmelegítési díjáról.

Az egész rendszer úgy szar ahogy van, mivel a díjbeszedő (Bp-n) leolvassa a vízórákat 2 havonta innen a főtáv simán átvehetné az értékeket és ez alapján számlázhatna. De nem, a közös képviselőket ba**ogatják azzal hogy adja le a fogyasztásokat. Lead valamit max ami persze nem jó és mint írják feljebb addig 0-át ad le a továbbiakban amíg az ember utol nem éri magát. Olyan hogy túlfizetést a főtáv visszaad? haha persze, mindenhol máshol ez működik drága főtávnál le van sza*va mindenki.

GZolee 2009.03.02. 14:57:51

A posztírónak annyi a javaslatom, hogy menjen be a kk-höz vigye magával a díjbeszedős (víz-csat) számláit, abból látszik a havi átlag. A különbözet lelakásáig 0-ás fogyasztást adjon le a kképviselő.

luciferc 2009.03.02. 15:00:34

@GZolee: Ez nem megoldás. És ha nincs annyi fölös pénze? A kamattal mi lesz? Ennyi erővel lehetne azt is, hogy minden hónapban más lakó fizeti a teljes vízdíjat. A közös képviselő nem isten, nem szórakozhat emberek pénzével, és főleg nem kötelezheti őket előre kifizetni olyat, amit még el sem fogyasztottak, és lehet, hogy nem is fognak egy ideig (pl külföldi tartózkodás).

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.02. 15:07:26

Amennyiben nem hajlik az észérvere és a kimutatásra, hogy te ennyit a büdös életben nem fizet akkor mehet a pofánverés. A hülyék másból nem értenek.

GZolee 2009.03.02. 15:09:09

@luciferc: ezt már a főtávtól kérdezd én ott akadtam ki, hogy mi az hogy ha nekem plusszom van nem kaphatom vissza?

Minden közös képviselő hibázhat teszem fel neked leadnak 1% helyett 10%ot kijön egy 100k-s számla na ilyenkor mivan? Ha nem fizeted be perelnek, utólagosan nem módosítanak fogyasztási hányadot mert mindenkinek kellene és ez + munka.
Ugye ez ugy néz ki hogy pl x mennyiségű hőenergiával felmelegítettünk pl 1000m3 melegvizet, ha neked a havi fogyasztásod mondjuk 5m3 és beírtak 50m3-t (véletlenül) akkor +45m3 van és a többiekre ennyivel kevesebbet osztottak le a felmelegítési költségből. Tehát mondjuk 1000m3-re osztották el a melegítési díjat miközben csak 955m3 fogyott. Itt az lenne a megoldás hogy összes számla storno és újat kiállítani, ezért kellene ha óraleolvasás után számláznának mint a többi szolgáltató. De mivel a főtáv egy nagy vízfejü brigád ahol csak a hasznon a lényeg ezen sem lepődünk meg :)

A közös képviselőknek sem az a vágyuk hogy mindenkinek összevissza beirogassanak %-ot ebben biztos vagyok.

Maga a számlázási módszer botrányos. Sőt a főtáv számla szerintem még szabálytalan is sosem derül ki róla hogy mennyit is fogyasztottál.

CyberPunK 2009.03.02. 15:09:23

@luciferc: De gyakorlatilag így működik.

A főtáv egy olyan cég ami enyhén szólva is inkorrekt.
1, nincs olyan, hogy szerződésbontás, van és kész, még akkor is ha olajradiátorokkal is olcsóbb lenne a főtés neked.
2, Nem én állok velük szerződésben, hanem a ház, de mégis engem baszogatnak a számlával.
3, Bár engem baszogatnak a számlával, mégis a közös képviselő adja le az állást, míg a vizűmnek a bevalló papíron keresztül én.


Egy kis gondolatmenet. Aki nem adja le a papírt az többet fizet, általányt ami négyzetméterenként 500 ft nálunk. Namostmár. Ha a közös képviselő elosztja a lakók között ezt a hiányt, akkor lazán lenyúlhatja ezt a pénzt, nem? Ez mennyire számlacsalás?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2009.03.02. 15:14:56

Jó lenne tudni melyik város egyébként - általában mindehol hasonlítanak a távhőrendeletek (ezt az önkormányzat hozza), de van eltérés, és vannak igencsak speciális esetek is. A közös képviselő ugyanis nem hasra dönti el, hogyan osztja szét a lakóközösség a költséget, ez általában szabályozva van. Mindenképp kellene tudni, hogyan lett a 0,3008%-ból 4.5802%.

Ha jól értem a társasház nem egy nagy számlát kap (amit a lakók összedobnak) hanem a közös képviselő leadott adatok alapján a szolgáltató névre szóló számlát küld minden lakónak.

"Amennyiben nem fizetem ki a számlát - a befizetési határidő lejárta utáni 14. napon - átadják végrehajtásra." Ilyen viszont nincsen, ha nem ismered el a számlát nem lehet már 14 nap múlva végrehajtani.

GZolee 2009.03.02. 15:15:15

@CyberPunK: ez az 500as átalány nagy hiba. Ha valaki nem ad le óraállás ott fogyasztást kell megszabni mondjuk havi 10m3-ert lead a kk./hó. Egy idő után ha leadja az óraállását vagy leolvassák az óráját akkor a túlfizetést / tartozást simán tudja rendezni. Az ilyen x.-Ft/m2 sosem jó semmire.

Az ilyen pénz megy a közösbe és elviekben visszajárna annak akinek az óráját később leolvassák és kifizeti a fogyasztását a szolgáltató felé.

esef 2009.03.02. 15:16:34

Anyámnál is ilyen rendszer van. Ott az öreg 11m3 vizet számol fejenként, havonta.
Jön is a vízóra. Erre az öreg azt mondta, hogy a vízóra annak jó, aki keveset fogyaszt... Azért nem mindegy, hogy két főre havonta 5m3-t vagy 22 m3-t fizet az ember...

CyberPunK 2009.03.02. 15:21:42

@GZolee: Mindenhol így működik!

@Pascal: Úgy működik a leadás, hogy a vízmű és a főtáv tudja, hogy mennyi a nagy fogyasztás. Elvileg mindenki leadja a saját fogyasztását és ebből kiszámolják az egyénre levetített százalékot, maradék a ház. Mi a bibi?

1, mi van akkor ha valaki nem adja le -> ilyenkor jön a általány megfizettetése
2, mi van akkor, ha valaki előre szisztematikusan nyáron többet ad le, míg télen kevesebbet, így játszva a teljes távhőszámlával? Ez akkor tud necces lenni, ha közben áremelés történik. Ez rohadt nagy parasztság a többi lakóval szemben.
3, Az egész rendszer egy kalap szar, úgy lenne jó, ha főtáv felé én adnám le a fogyasztásomat, az egészből a kimaradtat meg ráverné a házra, a ház meg arra aki nem adta le. De igazából a legjobb az lenne, ha nem én adnám le, hanem a főtáv olvasná le az egészet.

CyberPunK 2009.03.02. 15:23:54

@esef: Egyszer költöznék abba a házba, egyből csutkán folyna a víz éjjel-nappal. Utána lehet változna a hozzáállás.

GZolee 2009.03.02. 15:27:17

@CyberPunK:

2-eshez mivan akkor ha télen 1000m3 melegvíz felmelegítése 2x annyi mint ugyanezen mennyiségé nyáron? :)) vannak itt még buktatók ezért KELLENE a főtávnak leolvasni az órákat folyamatosan, és az alapján számlázni.

Az áremelés annak jó aki pluszba szaladt de mondom az egész rendszer ugy szar ahogy van és esélyét nem látom hogy bárki is változtatni akarna rajta.

CyberPunK 2009.03.02. 15:33:56

@GZolee: Azért megnézném hogy, hogyan jutnának be a leolvasók egy 40m2-eres lakásba, amiben lakik 5-10 ork. :DDD

2009.03.02. 15:46:50

"A számlát kiállító cég közölte velem, hogy a számlát visszavonni, megváltoztatni nem lehet."

LOL... Dehogynem! Csak volt már róla szó, hogy nem az ellenérdekelt féltől célszerű tanácsot kérni.
(Egyébként ilyenkor ha nagyon gázos a számla, akkor egy kísérőlevéllel+dokumentumokkal, tértivel vissza lehet küldeni a kiállítónak, hogy ilyen és ilyen okokból nem fogadod el.)

2009.03.02. 16:03:29

Ez egy (sajnálatosan) mindennaposnak tűnő elszámolási probléma. A leírtakból még az sem derül ki igazán, hogy levélíró most fizet sokat, vagy eddig fizetett keveset.

Ami a jogi részét illeti, annak alapja kell, hogy legyen a szabályszerű pontos számítás, ami indokolja az adott szorzószámot.

Ha ilyen nincs, vagy valami nem egyezik, akkor a számlát írásban, tértivel meg kell kifogásolni, és amíg nem rendeződik addig visszatartani a pénzt.

A nem fizetés vagy a felszólítások figyelmen kívül hagyása nem megoldás. Végrehajtani nem lehet rögtön, de idővel eljuthat odáig is a dolog, bár semmiképp sem néhány hét alatt, de azt azért jobb elkerülni.

Ha a kifogás után jön felszólítás, vagy fizetési meghagyás ,akkor a kifogásra kell hivatkozni és arra, hogy a szolgáltató, vagy a társasház nem adott választ a beadott kifogásra.

Fontos, hogy mindenre írásban tértivel válaszolni kell és mindenből másolatot tartani.

Ha bíróságra kerülne a dolog, akkor ezek igazolják, hogy nem egyszerű nemfizetésről van szó, hanem hibás számlázásról.

A fent leírtak persze csak akkor segítenek, ha a számla valóban hibás.

guy 2009.03.02. 16:04:40

A végső konklúzió, hogy úgyis per lesz a vége, aminek a kimenetele egy szakértőtől meg egy bírótól függ, szóval akár egy dobókockát is eldobhat, ha tízszer egymás után hatost dob, indulhat a per. Per nélkül csak akkor lehet megúszni, ha eladja a postíró a lakást.

nyu 2009.03.02. 16:18:26

Ej, de ismeros a problema.
(havi 1m3 melegvizert fizetek 3k vizmelegitest...)

Oktober ota pattogok a kozos kepviselet es a Fotav kozott, mindegyik a masikra mutogat, hogy kinek a dolga lenne a szazalek kiszamitasa.

3x voltam benn a Fotavnal szemelyesen, 4x a kepviseletnel, de eddig semmi eredmenye, mindenki tagad.

Kuldtem januarban egy szep hosszu emailt a Fotavnak, amiben ramutattam, hol hivatkoznak rosszul a vonatkozo rendeletekre, azota sem reagaltak ra...

Lenyeg: _egyeni_ szerzodesem van veluk, nem a kepviseleten keresztul, igy ha en rajukdontom az asztalt, hogy merooram szerint kell szamolniuk, akkor ugy kell, es nem a kepviselore mutogatnak, hogy neki kell igy szazalekoznia, ugy szazalekoznia.

De mar nagyon erik, hogy nem csak verbalisan dontom rajuk az asztalt.

jog-ász 2009.03.02. 16:19:09

meg lehet hogy közgyülésekre el kéne járni néha mert általában a többség ott hozza meg a döntéseket, szerintem a közös képviselő nem szokott szorzokat egyedül hasraütésre megállapitani.

azt el tudom képzelni hogy a főtáv adatai alapján a közös képviselő egy tervezetet a közgyülés elé terjesztett amit a többség még régen megszavazott..lehet uj döntést is kérni.

Tomzone 2009.03.02. 16:27:56

En fazekban magam melegitem a vizet, nekem is kell szorzot fizetni?

hÓhÓ 2009.03.04. 00:24:52

13. hozzászólás najá 2009.03.04. 00:18

najá:

najá:2009 Este Győrből hazautazva érvényes jegyét bérletét elkobozták, és büntetést szabtak ki. Rohadjon el ez az elszabadult szemét társaság. Holott 3-szorosan is jogosult a 90%-os utazási kedvezményre. Hol élünk, hiába hívtam a 107-et, semmit nem tesznek, mi van ebben a kúrva országban? Segítség SEGÍTSÉG SEGÍTSÉG-SEGÍTSÉG A GYENGÉBB EMBERREL AZT TESZNEK AMIT AKARNAK?????????????????,,,, TEL:06703941249

Kisalföld RT. győri volán tanuló diákokat molesztál, és jogtalanul bírságolja, az árva tartós beteg gyermeket nem kímélve!

2009.03.03. ESTE 20-Ó-UTÁN teljesen minden rendben volt, szinte érthetetlenül mocskos aljas büntettet követtek el!!!!!!!!!!!!!!ÉS CSONT NÉLKÜLI TELJESEN!!!!!!!!!! SOS SOS SOS SOS SOS 06703941249 SOS

AZ VOLT AZ INDOK, HOGY ÁLLANDÓ LAKCÍME GYŐR, AHOL ÉLETVITELSZERŰEN LAKIK ÉRVÉNYES LAKCÍM KÁRTYÁVAL A BUNKÓ ELLENŐRÖK SZERINT NEM ÉRVÉNYES.(megnéztem 2011-ig érv.) NYOMATÉKOSAN KIJELENTEM A 16 ÉVES GYEREK DIÁKIGAZOLVÁNYÁBA IS A VIDÉKI TARTÓZKODÁSI CÍM… Tovább olvasom »

najá:

najá:2009 Este Győrből hazautazva érvényes jegyét bérletét elkobozták, és büntetést szabtak ki. Rohadjon el ez az elszabadult szemét társaság. Holott 3-szorosan is jogosult a 90%-os utazási kedvezményre. Hol élünk, hiába hívtam a 107-et, semmit nem tesznek, mi van ebben a kúrva országban? Segítség SEGÍTSÉG SEGÍTSÉG-SEGÍTSÉG A GYENGÉBB EMBERREL AZT TESZNEK AMIT AKARNAK?????????????????,,,, TEL:06703941249

Kisalföld RT. győri volán tanuló diákokat molesztál, és jogtalanul bírságolja, az árva tartós beteg gyermeket nem kímélve!

2009.03.03. ESTE 20-Ó-UTÁN teljesen minden rendben volt, szinte érthetetlenül mocskos aljas büntettet követtek el!!!!!!!!!!!!!!ÉS CSONT NÉLKÜLI TELJESEN!!!!!!!!!! SOS SOS SOS SOS SOS 06703941249 SOS

AZ VOLT AZ INDOK, HOGY ÁLLANDÓ LAKCÍME GYŐR, AHOL ÉLETVITELSZERŰEN LAKIK ÉRVÉNYES LAKCÍM KÁRTYÁVAL A BUNKÓ ELLENŐRÖK SZERINT NEM ÉRVÉNYES.(megnéztem 2011-ig érv.) NYOMATÉKOSAN KIJELENTEM A 16 ÉVES GYEREK DIÁKIGAZOLVÁNYÁBA IS A VIDÉKI TARTÓZKODÁSI CÍM SZEREPELT. És még meg is fenyegették, hogy a tartós beteg igazolványát is elkobozzák, ami a helyi járaton ingyenes, a vidékin 90%-os utazásra jogosít KORLÁTLANUL+1-FŐ KÍSÉRŐ SZÁMÁRA IS !!!!! A nyugdíjfolyósítótól kapott csekkről nem is beszélve! MI FOLYIK EBBEN A TERRORIZÁLÁSRA FELHATALMAZOTT ÖNKÉNYES MOCSKOS ELJÁRÓ NEM EMBEREKKEL!!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása