Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Külföldön vett domainbróker

2009. január 07. - zugügyvéd

A domainjogok és az internetes kereskedelem kérdéseivel kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban. Azonfelül, hogy a domainek kezelését egy független testület végzi, belefolyik a rendszerbe a védjegyjog is többek között. Az internetes kereskedelemnél sem csak a felhasználási feltételek irányadóak.


Tisztelt Zugügyvéd Úr!

 

Egy érdekes internetes domain eladási ügyben szeretnék segítséget kérni.
Tulajdonomban van a Vatera.biz domain, amit (kissé pofátlanul ugyan) a vatera.hu oldalaira tettem fel árverésre potom 200000 huf összegért.
A vatera viszont eltávolította "egyéb" okokra hivatkozva. Tisztában vagyok azzal. hogy mivel a fent említett (amúgy külföldön vásárolt domain) a saját nevemen lett beregisztrálva, így semmi jogsértőt nem követek el az értékesítésével.


A vaterának érthető okokból szúrja a szemét, elismerem, de pont ez volt a cél, a domaint befektetésként vásároltam.
Telefonon megkerestek és felajánlottak egy nevetségesnek mondható 40ezer forintos összeget, mert hogy "jófejek" akarnak lenni, és jogszabályok így-úgy és nem akarnak jogi lépéseket, stb...


Kérdésem viszont az, hogy követek-e el bármilyen jogsértést azzal, hogy árulom a domaint vagy azon esetleg bármilyen kereskedelmi tartalmat jelenítek meg én, vagy esetleg egy külföldi (amerikai) jogutódom (akinek esetleg közben eladom a nevezett domain jogait)?


Indíthat-e a vatera.hu bármilyen pert ellenem azért, mert aktívan használom a jogosan megvásárolt domainemet és azon esetleg olyan kereskedelmi tevékenységet folytatok, melyen során egy szó sem utal vagy hivatkozik a vatera.hu cégre, ill. annak oldalaira (tehát nem élek vissza a bejegyzett márkajegyeivel, logóival, stb.)?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel, Zs.Á.

78 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr43863875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trónkövetelő 2009.01.07. 17:41:53

írjak durvábbat? Enyém a www.leopardsoftware.com domain. Az Apple ugyanígy áll hozzá (MacOS - Leopárd operációs rendszere):)

Csesszék meg, az enyém nem eladó csak azért sem, pedig semmi értelmes nincs rajta. Ajánlatok jó sok pénzesek lennének dögivel de akkor sem eladó ;P

És hamarabb lejegyeztem mint ők a szoftverüket kihozták. Esélytelenek, akármekkora cég is.

trónkövetelő 2009.01.07. 17:43:16

Ja és első :) Izé második első :P

trónkövetelő 2009.01.07. 17:48:13

Én pl. a vatera.biz-re Very Agressive Tanuló Érája címmel kitennék egy kis esszét :) Oké oké... Nem szóltam :P

B43L2WY 2009.01.07. 17:55:13

Mondjuk az ilyen "szemfüles vagyok és megveszem a domaint majd eladom annak, akinek üzleti érdekét sértheti" üzlet nem egy túlzottan értékteremtő tevékenység.
Nem vagyok jogász, de talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy amit a kedves posztíró tesz, ütközik-e jóerkölcsbe, és felveti-e a jogalap nélküli gazdagodás kérdését.

trónkövetelő 2009.01.07. 18:06:25

emlékeztek az altavizslára (altavista)? meg az origóval kapcsolatos csatára?

trónkövetelő 2009.01.07. 18:16:36

B43L2WY

nem tudom. Gondold végig, nekem semmi bűnöm nincs, mint az hogy fejlesztő vagyok (software), és nagymacskamániás(leopard). A név innentől adott, mert olyan nevet kerestem ami magyarul és angolul is ugyanúgy íródik.

Innentől én domainbróker vagyok-e? És miért is?

Káposztakukac 2009.01.07. 18:17:08

pont nemrég okultam hasonló témában. kedves beküldő, igen, a vaterának igaza van, jogtalanul használod a domaint. az, hogy te "megvetted", az nem jelent semmit. te csak lefoglaltál magadnak egy nem használt domaint, azt, hogy jogosult vagy-e rá senki sem nézte. a vatera.hu a leírtak alapján sokkal hamarabb lett bejegyezve és a beküldő a saját elmondása szerint is, amit itt rendkívül bölcsen közzé tett, az oldalt az összetéveszthetősége miatt haszonszerzésre törekedve foglalta le és mint látható, semmilyen egyéb kapcsolata nincs a bejegyzett oldallal. ajánlás: fogadd el a 40 ezret... hidd el, csak azért nem vitték bíróságra az ügyet, mert idehaza ennek nem nagyon van kialakult gyakorlata. konkrét (magyar)jogszabályok sem léteznek, hanem "csak" nemzetközi szerződések, amelyeknek magyarország is részese.

Megvagy hadnagy 2009.01.07. 18:19:37

a .biz ugynevezett top level domain name, mindennemu vita rendezese a ICANN nevu nemzetkozi szervezet egisze alatt mukodo valasztottbirosag hataskorebe tartozik. Ezt akkor vallaltad, amikor a domainnevet igenyelted. Ez az eljaras igen koltseges, a Vaterat mukodteto ceg aligha vallal ekkora koltseget. Amig nem online kereskedelemmel kapcsolatos tevekenysegre hasznalod az oldalt, viszonylagos biztonsagban vagy.
En a helyedben varnek meg egy par evet csendben, lesz ez az ajanlat jobb is, de nem sokkal, mert azert ez megsem a sex.com

Rejtélyes 2009.01.07. 18:22:43

a .biz, mivel nem magyar, hanem amerikai domaincsoportba tartozik, ezért kétséges, hogy a vatera.hu tudna ellene bármit is tenni. Mond azt, hogy amerikai ismerősödnek tartod fent, abba nem köthetnek bele :D

trónkövetelő 2009.01.07. 18:24:02

Káposztakukac mi van ha fogalma nem volt arról hogy a Vatera.hu a világon van? (oké írta hogy tudta, de ha nem...)

Én úgy tudom csak akkor lehet elvenni ha a névegyezés szándékos (elgépelt nevek, betűkülönbözőség), vagy ha rosszindulatú, hasonló témájú az oldal.

Ezért írtam, ki kell tenni egy esszét.

trónkövetelő 2009.01.07. 18:25:57

még annyit hogy a .biz-t pontosan azzal a szándékkal hozták létre mert sok azonos vagy hasonló név már létezik .com alatt, és az új (hasonló nevű) vállalkozásoknak akartak adni területet, megjelenési lehetőséget.

Káposztakukac 2009.01.07. 18:29:12

@trónkövetelő: na most kellene kutatómunkát végeznem, hogy bemásoljam az idevaló egyezményt, ami ha jól emlékszem pont az icann égisze alatt született...csak lusta vagyok.
de a lényeg az, hogy tilos az olyan domainek regisztrálása, amik megtévesztőek(más oldallal összekeverhetőek) és rosszhiszeműen jöttek létre(mint adott esetben, a megtéveszthetőséget kiaknázva haszonszerzésre törekedett).

Kökény6 2009.01.07. 18:38:46

Jogot én se értek, így csak szvsz:
Ez a lefoglalom, mert szemfüles vagyok átalánosságban szerintem elmegy. Aki hamarabb ébred, az nyer(het). Viszont: ebben az esetben a Vatera például megfoghat téged jogosulatlan NÉVhasználat miatt. Ez nem csak úgy egy név (pl. mint gyakori személynév - kovacspiac.com vagy általános megfogalmazás - pl. arveres.com). Ez egy konkrét céghez kapcsolódó név. Ezen megfoghatnak szerintem.

NémethMarcell 2009.01.07. 18:58:58

A Vaterának a MSZH adatbázisa szerint védjegyoltalma van a Vatera szóra és logóra, az alábbi tevékenységekre:

35 Reklámozás, kereskedelmi ügyletek, mások javára különböző áruféleségek összeállítása (kivéve ezek szállítását), amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy megfelelően megtekinthessék és megvásárolhassák ezeket az árukat, és ezek végzése elektronikus úton, különösen interneten keresztül.
38 Távközlés.
42 Weboldalak alkotása és fenntartása.

Ez a két védjegyoltalom csak Magyarországon érvényes.

OkoskaTo:rp 2009.01.07. 19:01:42

Kökény6: A "Vatera" név védett lenne? Én nem tudok róla. Egyébként meg kretén módon a termékek márkaneveinek védettsége elsőbbséget élvez a cégnevekkel szemben ilyen vitás kérdésekben. Szóval ha a postíró levédeti Vatera terméknevet (pl. wc-papír), akkor a Vatera Kft. eléggé esélytelen. Ez lehet amúgy az ok az Apple/Leopard és a Leopard Software esetében is.

Ezért lett pl. a cégnevem.eu domain egy francia társaságé: Ugyan a mi cégünk régebb óta létezik ezzel a névvel, nekik volt egy ilyen termékük [ráadásul már nem is használják, csak a visszaélések megakadályozására foglalták le a domaint], és sajnos ez elég.

OkoskaTo:rp 2009.01.07. 19:02:28

(Mármint nemzetközi védettségről beszélünk, amit az amerikai ICANN is elismer.)

NémethMarcell 2009.01.07. 19:02:33

A lényeg kimaradt: és a fentiek közül vajon melyiket sérti vele az, akinek a tulajdonában van egy (külföldi bejegyzésű!) oldal, amit egyébként jelenleg semmire nem használ? ;)

is 2009.01.07. 19:08:25

és pontosan miért érné meg akárkinek is ez a domain? mit csinálna rajta, amihez szüksége lenne a vatera névre? ez a név csak Magyarországon ismert, itthon pedig mindenki .hu-val fogja használni.

azért ajánlottak egyáltalán pénzt neked, mert tényleg jó fejek, és amerikában az ilyen gyerekek buksi fejét megsimogatják, hogy ne csapjanak médiabotrányt. de ha még így is csapsz, akkor esetleg mégiscsak bevetik a jogászokat, lásd mikerowesoft. és bizony van esély, hogy te legyél a vesztes, és akkor drága lesz az ügyvédi költségeket kifizetni.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2009.01.07. 19:16:33

le kéne védetni a vaterja.hu címet, és akkor mondhatná az ember, hogy mi németesen ejtjük és apánkról szól az oldal (;

NémethMarcell 2009.01.07. 19:17:38

@is: A MikeRoweSoft ügyben nagyon jól járt a srác, és egyáltalán nem biztos, hogy azért adta át a domaint, mert egyébként vesztett volna.

Egyébként mielőtt bárki azt hinné, hogy a Vatera találta ki ezt a nevet, nézzen utána. (Segítek: vatera.gr)

Ezeknek? 2009.01.07. 19:24:16

A 40 ezerrel jól jársz, ha elfogadod.
A Vaterát ugyanis nem érdekli, hogy van egy bármilyen végződésű domained, viszont, ha hasonló tevékenységbe kezdesz, akkor azonnal lépni fog és nem Te leszel a nyertes.

rhedip 2009.01.07. 19:26:02

Van elég konkurenciád, mert ezek is eladók: VATERA.net & VATERA.info :-)

petyo 2009.01.07. 19:31:14

Ne hagyd magad. Az idióta domain szabályok csak a hu-ra vonatkoznak és ez nem véletlen. Feudalizmus van.

mqqq 2009.01.07. 19:31:27

mind az icann, mint a magyar bíróságok, jó/rosszhiszeműséget vizsgálják. ebbe beletartozik a regisztrálás célja, a domainen üzemeltetett szolgáltatások hasonlósága stb. a domainbrókereket sehol se látják szívesen. pl ha azt mondod hogy 40ezer kösznem, de 400ezer köszigen és erről még valami írásos bizonyíték is hátramarad, akkor bárhol (magyar bíróság és/vagy icann ha .biz) elveszted a pert.

trónkövetelő 2009.01.07. 19:31:47

Az én esetem azért más mint az itteni mert a domain hamarabb volt az enyém minthogy a Leopárd oprendszer kijött volna...

:)

És mivel nem árulom, szó nincs domain brókerkedésről

Arról mondjuk kíváncsi lennék a Zugügyvéd véleményére hogy magyar védjegyoltalom alatt álló nevet ha .com alá bejegyzek az USA-ban (vatera.com pl) akkor milyen törvények érvényesek? Szerintem az USA törvények amik röviden: aki kapja marja.

Azért vicces, nem?

dshk 2009.01.07. 19:34:52

Magyarországon nem végezhetsz olyan tevékenységet az oldalon, amire a vatera a védjegyoltalmat kérte. Nem sok értelmét látom ennek a domainfoglalásnak. Még le lehetne foglalni másik 100 top level domainen, mint pl. vatera.il vatera.eg vatera.tv. Miért lenne pont a vatera.biz bárki számára, beleértve a vaterát is, különösebben érdekes?

Sasfióka 2009.01.07. 19:42:30

A hazai védjegyoltalom értelemszerűen itthon érvényes. Ez pedig azt jelenti, hogy mivel a .com nem "itthoni piac", így elvenni nem tudod, ha te vagy a védjegyjogosult.
Azonban tegye csak be a lábát a védjegyem.com tulajdonosa hazánkba, hozzon csak ki egy egy reklámot a domainjével, vagy szolgáltatást népszerűsítsen, szerződést kössön stb. Ugyanis ott már a magyar jogterületre érvényes szabályok szerint fognak eljárni. És bizony az már védjegybitorlás. Addig amíg mancinénipálinkája csak magyar szabadalom, addig Honululban is lehet mancinénipálinkája. Azonban ha a honulului exportálni fog hazánkba, akkor ott bizony ő van lépéshátrányban. És sokba lesz neki a védjegybitorlás.

Rwindx 2009.01.07. 19:44:42

Kizárt dolog hogy a Vatera bármilyen jogon is igényt tarthatna a vatera.biz-re. Akkor lehetne valós problémád ha a vatera.hu-t foglaltad volna le pl a Vatera Kereskedelmi Kft elől. Ugyanis a magyar domain delegációs szabályok elsőbbséget biztosítanak cégneveknek, bejegyzett védjegyeknek. De ez nem törvény, hanem az Internetszolgáltatók Tanácsa által definiált szabályzat, az ISZT pedig egy egyesület. Konkrétan ezekkel a szabályokkal lehet .hu domaint regisztrálni az egyesületnél: www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html
Ha megsérted a szabályzatot, akkor elvehetik tőled a lefoglalt .hu domaint, illetve be sem jegyzik neked.

Toplevel domainekhez a magyar ISZT-nek az égadta világon semmi köze nincs, ott az ő szabályaik érvényesek, lásd Megvagy hadnagy kommentje.
A .biz-re egyébként ez vonatkozik: www.icann.org/en/tlds/agreements/biz/appendix-11-08dec06.htm
.biz esetében a fenti szabályokat kell megsértened hogy gondjaid adódjanak.

Rwindx 2009.01.07. 19:48:41

opsz, még ez is a .biz-re vonatkozik, az előző csak függelék volt :)
www.icann.org/en/tlds/agreements/biz/registry-agmt-08dec06.htm

brand_boy 2009.01.07. 21:29:46

Mintha egykét hónapja adták volna el a Vaterát 3,7 milliárd forintért.
Úgyyhogy, nem kell őket annyira lesajnálni.

hetvenhet 2009.01.07. 21:36:54

A Vatera egy földrajzi név Görögországban, ami ugyanúgy megtetszett tíz éve egy vagy két embernek, mint most neked.

A skandinavia.biz domain miatt vajon jogi utat emlegetne a skandináv lottó lincensz tulajdonosa?

Semmi más dolgod nincsen, mint feltenni 3 db pálmafás képet és plain textben aláírni, hogy ez a világ legszebb tengerpartja. Ha valakitől megfelelő ajánlatot kapsz, akkor pedig átengedheted neki. Árverési oldalt gondolom úgysem tervezel működtetni rajta.

autosave 2009.01.07. 21:43:31

@hetvenhet: hehe, ezt csinálja a vatera.net is :D

zsoci 2009.01.07. 21:53:06

Kedves kommentelők !

Csak azt áruljátok már el hogy mitől lesz roszindulatú, vagy jogtalanul gazdagodó aki azért vesz meg egy domaint hogy eladja ? Let volna módja rá a vaterának is , de nem tette. Most vegye meg sok pénzért. Idegesítő hogy a magyar bíróságok képesek ilyet akár csak meg is fontolni. Bezzeg a Provident adhat uzsorakamatra pénzt jogszerüen ??

Szerintem ez egy tiszta üzlet, jól jár a vatera ha megvesz , nem pénz érte 200.000 ft. Ha nem tetszik pereljen az amerikai bróságon, majd meglátjuk.


Üdv Zsoci

MADve 2009.01.07. 21:59:18

Na látom szép kis port kavart a postom :)
Köszönöm a kommenteket!
Egy két kérdést azért megválaszolnék:
1. nem volt célom a magyar vaterához hasonló tevékenységet végezni a domainnel!! Csak érdekelt, hogy mi lenne, ha...
2. domainregisztrátor cégeknél utánaérdeklődve a dolognak, semmi akadálya nincs a domain eladásának, azzal teljeskörűen rendelkezem, jogsértést nem követek el.
3. Az oldal nem lehet rosszindulatú vagy megtévesztő, mivel jelenleg semmilyen tartalom sincs rajta, ami pedig eddig volt, az is csak eladásra hirdette a domaint.

Igazából csak kíváncsi voltam a véleményekre egy-két lehetséges variációval kapcsolatban.

Köszi a jó és kevésbé jóindulatú kommenteket :) Ne idegeskedjetek! Ez csak egy blog :)

Amúgy meg http télleg jó hely: maps.google.com/maps?f=q&hl=hu&geocode=&q=vatera&sll=37.0625,-95.677068&sspn=36.094886,79.101563&ie=UTF8&ll=39.020584,26.200247&spn=0.034609,0.077248&t=h&z=14&iwloc=addr

subabubba 2009.01.07. 22:17:29

Ha valaki levédet egy nevet, akkor hasonló termákkategóriában nem termelhet/működtethet/üzemeltethet ugyaolyan név alatt terméket a oltalmat nyújtó országban. Lehet Apple c. újságod, ha nincs még másik hasonló újság, és nem védte le az Apple erre a célra is a nevét. De ha van már ilyen újság, akkor esélyes, hogy az Aple, vagy az Appple sem fog megállni egy bíróság előtt. Persze, használd nyugodtan a Vatera.biz-t azokban az országokban, ahol nincs Vatera. Ha az amerikai haverodnak vetted, akkor nincs is ebből gond. Vagy én is kezdjek csukákat gyártani Nike néven? Na ne már...

MADve 2009.01.07. 22:18:41

Az előbbi kommentemből kimaradt:

Azóta már sikerült tisztázni a vatera.hu kft-vel a részleteket, és nagyon kulturáltan, higgadtan és segítőkészen álltak a dologhoz. Gondolom, már ez a post és a kommentek is elég ingyenreklámot hoztak nekik :P

Káposztakukac 2009.01.07. 22:30:49

@Rwindx: az általad belinkelt fájl szerint is több helyen megsértette az icann előírásait, az oldal nevére és felhasználásra tekintettel. ha a vatera akarná, elég lenne ezt meg ennek a blognak egy hiteles fordítását benyújtani és máris törölnék.

Mária 2009.01.07. 22:32:06

Hogy ez mennyire szánalmas...

Miért nem lottózol inkább, kisfiú?

mqqq 2009.01.07. 22:32:57

nem hiszem hogy a vaterának a zugügyvédes ingyenreklám kell...

Szűcslaci 2009.01.07. 22:43:28

Elnézést a véleményemért, de:
Pitiáner, haszonleső, furfang-genya vagy.
Azért, mert egy cég nem vásárolja fel az összes.xxx végződésű domaint, még a jóerkölcs azt mondatja, hogy Ő jogosult rá. A vadnyugaton keresztüllőttek volna Téged és elkapartak volna a temető árkába.

ergerberger 2009.01.07. 22:55:01

Szerintem ott kúrtad el, hogy nyíltan kitetted ezt a vallomásodat a posztban a netre: "A vaterának érthető okokból szúrja a szemét, elismerem, de pont ez volt a cél, a domaint befektetésként vásároltam."

Vateráék helyében nagyon gyorsan lementeném ezt, és becsatolnám bizonyítéknak.

ergerberger 2009.01.07. 22:59:17

Szűcslaci: "a jóerkölcs azt mondatja, hogy Ő jogosult rá. A vadnyugaton keresztüllőttek volna Téged és elkapartak volna a temető árkába."

De ez itt nem a Szentlélek Jóerkölcs Blogja, hanem a Zugügyvéd. Továbbá ez itt nem a vadnyugat (még egyelőre nem teljesen), hanem elméletileg egy jogállam, ebből kifolyólag itt nem az állandóan relativizálható erkölcs, hanem a fixen leírt jog alapján büntetnek bárkit is.

Normális 2009.01.07. 23:00:00

Nem kell indulatoskodni, minősítgetni.
Ha a Vaterának fontos, perelni fog. (védjegyper, mint akármilyen formában-médiában elkövetett védjegy-bitorlásért)
Ha a domaint Európában regisztrálták, akkor megússza a védjegypert kb. 0,5 ÷ 1 MFt-ból, úgy félév-év alatt,
ha nem Európában regisztrálták, akkor inkább nem saccolnék, mennyiből, és mennyi idő alatt. Valószínűleg, de nem biztosan nyer is. Ha pedig nyert, akkor az összes költségét leveretheti az Ügyesfiún. Ha kárt tud bizonyítani, azt is.

PR32 (törölt) 2009.01.07. 23:02:51

ööö... figyu. anno nem úgy volt, hogy a gugli.hu-n a kurzor volt? csak mert aztán eccercsak gugli lett az is. bár a gmail meg mégsem. én már ezt nem is értem, kéremkapcsojjaki.

Rwindx 2009.01.07. 23:40:48

Káposztakukac:
Szerintem a felhasználásra vonatkozót nem sértette meg, ugyanis "MÉG" nem használja. Nincs előírva hogy mennyi időn belül kell tartalommal megtöltenie.
És utána ha bármit feltölt, nehéz lesz bebizonyítani hogy nem üzleti céllal tette. Rossz esetben fitymálni fogják az "üzleti tervét" :)

Sőt, azt sem láttam hogy előírnák a www host és egyáltalán szolgáltatás használatát, ha a 80-as port helyett 1973-as (nem szabványos) porton biztosít üzleti szolgáltatást egy szerveren speciális szoftverek biztosításával akkor is teljesítette az ide vonatkozó előírásokat. Ez pedig úgysem ellenőrizhető. Maximum ad róla egy nyilatkozatot hogy így van. Ennyi. Egyébként szerintem reménytelen így bárkit is megfogni.
A magyar egyesület szabályozása ennél több igényt támaszt, amelyeket említettem is, a cégnéven, illetve védjegyen alapuló priorításos igények lehetősége miatt. Az ICANN-él ilyen szemlátomást nincs.

Természetesen az egész tranzakció két szuverén fél polgárjogi szerződése. Ez tudtommal nem csak az ICANN, hanem a .hu-s végződés esetében is így van.

Villy 2009.01.07. 23:42:34

Fogadd el a 40ezret! :)

pacsimacsi · http://pornflakes.hu/index.php?partnerid=14 2009.01.07. 23:59:40

gondolom a kedves bekuldo nagyon remeli, hogy a post utan vatera tesz egy jobb ajanlatot?! :)

ninimimi 2009.01.08. 00:20:43

vatera partner voltam, ill. felhasználó. KB. három (!) évnyi tagság, és több sikeres ügylet, pozitív értékelések után, SE SZÓ, SE BESZÉD, előzetes értesítés nélkül blokkolták a hozzáférésemet, mert úgymond "hiányosan adtam meg" az adatokat. (Egy sürgős, születésnapi vásárlási kísérlet, több órás hiábavaló kínlódás árán kellett rájönnöm, mit műveltek.) Való igaz, hogy a cím rovatban Pf szerepelt, ami egy új felhasználónál tényleg gond lehet. De 3 év alatt bizonyítottam, másrészt a lakcím se lett volna probléma, ha nem ilyen ordas bunkó és a későbbi levelemre adott pökhendi válasz lett volna az, amivel kényszeríteni akartak az adatkiegészítésre. Úgyhogy éljenek az alternatív webhelyek, éljen a tesz-vesz, fúj vatera! Mert az ilyenek miatt élünk egyre bunkóbb és működésképtelenebb országban.

$Norbert$ · http://www.marketing112.hu 2009.01.08. 00:29:40

Nem fogja sokkal drágábban megvenni, mert mindenki vatera.hu -ként ismeri. Úgy voltak vele ha meg van 40-ért viszik, amúgy nem zavarod annyira a vizüket.

2009.01.08. 00:45:35

@zsoci: Ha sok munkával felépitenél egy vállalkozást és nem szakállas, romámia-nigéria szagú ügyeskedéssel/élősködéssel/zsarolással próbálnál szemfüles lenni, akkor értenéd.

Én egy büdös vasat sem ajánlottam volna, mert a vatera.biz lószart sem ér, de ha már ide jöttél tanácsot kérni, akkor fogadd el amit adnak oszt ennyivót.

ave 2009.01.08. 01:12:28

Hat 200ezret nem er, az biztos.

Szerintem csinalj ra egy jo kis arveresi site-ot, futtasd fel, es vard, hogy majd akkor perelnek be, ha mar eleg sokat kerestel vele.

ninimimi 2009.01.08. 01:15:02

Még lényeges eleme a történetnek, hogy a 3 évvel ezelőtti regisztrációkor elfogadták a közölt adataimat. Olyannyira, hogy a visszaigazoló, kontroll-levelet a Pf-címre küldték. Tehát nem úgy fogadták el, hogy véletlenül nem vették észre, hanem postáztak erre a címre egy valódi levelet. Aztán 3 év múlva rájönnek, hogy ez mégsem jó, és szó nélkül kikapcsolják a hozzáférésemet. Levelemre egy nyikhaj, bunkó válasza jött, majd a marketingvez-nek küldött mailre már válasz sem. Hát ez a vatera! Ennyi vót. A soha viszont látásra!

Normális 2009.01.08. 01:30:47

@ninimimi: nézd, 3 éve a regisztrációkor nem kellett érvényes bankkártya, vagy bankszámlaszám sem. A Magyar Felhasználó sajnos jelentős részben tudott pl. az eBay-es szinthez képest olyan cigánymód viselkedni, hogy elkerülhetetlen volt a szigorítás. Nem tisztem mentegetni a Vaterát, pláne nem stílusukat magyarázni.
Ilyen közönség melett pl. az eBay hazai megjelenését egyelőre elképzelhetetlennek tartom, mindannyiunk sajnálatára. Még a Vaterának is örülnünk kell...

Káposztakukac 2009.01.08. 01:51:13

@zsoci: azért, mert a domainfoglalás egyetlen célja az volt, hogy a vaterát kellemetlen helyzetbe hozza, a vatera nevével visszaéljen.

Gyalogtank666 2009.01.08. 09:19:10

Igazából azt nem értem, miért ilyen gusztustalan dolog egy domainnevet venni, arra számítva, hogy később drágábban lehet majd eladni? Ha részvényt veszel azért, hogy később haszonnal add el, az teljesen tisztességes és elfogadott módja a haszonszerzésnek.

heliox 2009.01.08. 09:21:37

@ergerberger:

----

Vateráék helyében nagyon gyorsan lementeném ezt, és becsatolnám bizonyítéknak.

----

Lehet, hogy a Vaterásoknak éppen ez volt a célja, és éppen ezért írták ezt a blogot ide a zugügyvédre Zs.Á. álnéven.

Bizonyít egy ilyen blogbejegyzés bármit is? Maximum annyit, hogy legalább egy ember valamit írt. Még az is lehet, hogy a bejegyzést és az összes kommentet egy ember írta (mondjuk nem, mert ezt én írtam a többit meg nem én, tehát legalább kettő, de ezt is csak én tudom).

DaveSlim 2009.01.08. 09:21:41

1: meg kell nézni, hogy a Vatera neve csak Magyarországon érvényes-e. Ha igen, akkor nem tudnak mit tenni.

2: mivel nem .hu TLD-ről van szó, ezért NEM A MAGYAR DOMAIN törvények/előírások a mérvadóak.

3: ha nem járatod le az oldaladon a Vaterát, nem csinálsz lejáratást, semmit sem tudnak tenni.
Nem bekakálni, gondolkozni logikusan. Még nagy hozzáértés sem kell.

Amúgy én is domain bróker vagyok, de én inkább domain stric*nek hívom magam :)))

Morr 2009.01.08. 09:36:44

Nem tudom, ki, miért hiszi azt, hogy egy magyar állampolgár és egy magyar cég jogvitája külföldi bíróság vagy az ICANN illetékessége.
Magyar bíróság nyugodtan kötelezheti a biz domain tulajdonosát a magyar jogszabájok alapján arra, hogy adja át a jogos tulajdonosnak. Legfeljebb kikényszeríteni nem egyszerű. De szinte biztos, hogy nyer a Vatera.

Más tartalmú oldalt üzemeltetni azon a domainen hosszú ideig semmi értelme. A Vaterának nem jelent bevételkiesést, a domain tulajdnonsnak nem igazán jelenthet bevételt. Ha a Vatera perel, nyerni fog,akkor pedig elveszik a belefektetett munka. Maximum egy Adsense hirdetésekkel telenyomott pénztermelő oldalt érdemes kirakni oda, mert ezt kb. 5 perc megcsinálni. Hoz, amennyit hoz.

gargoyle 2009.01.08. 10:03:49

az a szep, hogy mindenki ugy hivatkozik geil kodos dolgokra, mintha azok trivialis es egyertelmuek lennenek. az hogy "rosszhiszemu" meg "megteveszto" olyan fogalmak amiket 18 jogasz magyarazhat egy birosagon 4 evig, es siman elkepzelheto barmilyen ertelmezes a vegen. az hogy ki adja be korabban a domain kerelmet, van-e rajta torvenyserto tartalom, sert-e ezzel vedjegyoltalmat ehhez kepest 1 perc alatt eldontheto. a magyar domainszabalyozassal is az a fo gond hogy az egyszeru es egyertelmu szabalyok helyett mindenfele fontos(kodo) partikularis marhasagokkal foglalkozik, es megprobal apja helyett apja lenni a cegeknek illetve embereknek. aztan ebbol jonnek a vidam abszurd helyzetek, amikor a 18 honapo csecsemo adjon kozjegyzo elott meghatalmazast, vagy a 200 eve halott ember irjon ala domain igenylot, vagy kerjen az ember nevhasznalati igazolast a suzukitol japanbol csak mert van egy hasznaltalkatreszkereskedese.

zsoci 2009.01.08. 12:25:19

@Káposztakukac: Csakhogy erről nincs szó !
Aért vette hogy eladja. E nem visszaélés és nem ügyeskedés hanem ület. Én vettem azért autót hogy eladjam.
Az az érzésem hogy félreértitek a dolgot.

Rwindx 2009.01.08. 12:54:04

Mor:
Az ICANN illetősége annyi, hogy egy magyar állampolgár és az ICANN között megkötött szerződést "szeretnél" érvényteleníteni amiben az ICANN szolgáltat a magyar állampolgár számára. A szolgáltatás biztosítása nem Magyarországon történik. Ebbe feltételezem némi beleszólásuk akad.

Viszont "Magyar bíróság nyugodtan kötelezheti a biz domain tulajdonosát a magyar jogszabájok alapján arra, hogy adja át a jogos tulajdonosnak."

ez nem tudom megállhatja-e a helyét. Milyen jogszabályokról lenne szó? Én nem tudok ilyen közvetlen jogszabályokról. Mint említettem Mo-n egy egyesület van ISZT néven, és annak egy domainregisztrációs szabályzata.

bicski 2009.01.08. 13:09:52

Kedves ZSÁ,

ajánlom "erősen" tanulmányozni a következő szócikkelyt: en.wikipedia.org/wiki/Cybersquatting
továbbá ajánlanám elfogadni a 40eFt-ot.

Amivel számolhatsz: amellett, hogy elveszik tőled domain-t, védjegybitorlási pert, továbbá büntető feljelentés is kaphatsz a nyakadra

csocsi

Luckye 2009.01.08. 14:27:09

@trónkövetelő:
[Off]
Tisztelt Trónkövetelő!
Ugye a www.leopardsoftware.com domain-en levő oldal fake?
[/Off]

SzigMa 2009.01.08. 14:39:05

Ha jól tudom, ámerikában az a szabály, hogyha a domain tulajdonosa megvételre felajánlja a megtévesztő nevű oldalt, azaz ő maga kezdeményezi, hogy a domain megvehető, akkor a vélelem az, hogy nyerészkedési célból vette, és azonnal bukja a pert.
Teszi mindezt a jogalkotó azért, mert az értelmes céges domainek véges javaknak számítanak, ugyanakkor hasonló domaineket szinte végtelen számban lehet generálni. És hiába hasonlította itt valaki ezt a részvényvásárláshoz, a helyzet az, hogy a hasonló hangzású domaineket, mégha azokra senki nem is klikkel, egy nagy cégnek szinte kötelessége megszerezni, ha egyszer valaki bejegyezte azt, mert a rossz kezekbe kerülő domain nagyon könnyen válhat a cég imidzsét romboló támadások kiinduló pontjává.
A jelen esetben is, bár a vaterának nyilván semmi szüksége a .biz domainre, azért akart jófej lenni, mert ha p*cs barátunktól megveszi valaki, aki aztán feldob egy ál oldalt és spamhadjáratba kezd, hogy próbáld ki új oldalunkat, majd felhasználók tízezreinek adatait csalja ki, az a vaterának szar.

szaGértő 2009.01.08. 15:02:36

@ninimimi:
"éljen a tesz-vesz, fúj vatera!"

Szerinted kié a tesz-vesz? :)

bicski 2009.01.08. 15:40:10

@Morr: ICANN választottbírósági szabályzata alapján elveszik tőle a domain-t, ti: regisztráció alkalmával alávetési nyilatkozatott tett.

Magyarországon pereskedni ehhez nem kell, ez választottbírósági eljárás.

Kártérítést itt nem ítélnek meg. Kártérítést majd magyar bíróságtól lehet kérni :)

franjof 2009.01.08. 15:46:14

"1. nem volt célom a magyar vaterához hasonló tevékenységet végezni"

Az egy dolog. De a Vatera védjegy oltalmi körében nem végezhetsz tevékenységet.

Sőt, ha jóhirnévnek örvend, azt sértheted minden körben.

"2. domainregisztrátor cégeknél utánaérdeklődve a dolognak, semmi akadálya nincs a domain eladásának, azzal teljeskörűen rendelkezem, jogsértést nem követek el."

A válasz jó, a kérdés volt rossz. Nem az eladás a probléma, hanem az árulás.

"3. Az oldal nem lehet rosszindulatú vagy megtévesztő, mivel jelenleg semmilyen tartalom sincs rajta, ami pedig eddig volt, az is csak eladásra hirdette a domaint."

Öngól! Az eladás hirdetésével bizonyítottad a rosszhiszeműségedet.

www.kek-erdoben-jartam-zold-ibolyat-lattam-holnap-megyek-szemeszhez.hu

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.01.08. 21:20:54

@DaveSlim: "de én inkább domain stric*nek hívom magam "

Aki 14 éves kislányokat futtat :)

herodes · http://www.gamblers.hu 2009.01.08. 21:27:24

rohadtul nem értem, mit izgul a kedves domain tulaj, a domainje szerintem petákot nem ér, én a vatera.hu helyében 40ezret sem ajánlottam volna érte, ugyanis imho csak MO-on ilyen komoly jellegű brand a vatera, egyébként egy nagyon híres görög tengerparti szakasz, akit nagyon érdekel, hogy a külföldieknek mi jut eszébe arról a szóról, hogy "vatera", nézegessenek itt:
en.wikipedia.org/wiki/Vatera


---
www.hob.bi
Hob.bi - Kreatív hobbi webáruház

eami 2009.01.08. 21:29:35

Nyilván a post alapján más indokból lett regisztrálva a domain de: ha a "vatera" röviditése más cég/fantázianévnek akkor véleményem szerint semmi akadálya annak hogy boldogan használja azt a post írója és azt senki el nem perli tőle. Mert egyszerűen nincs alapja...

Érdekes lesz majd tavasztól ha felső szintű domain regisztrációt megnyitják a nagy érdemű felé. Annak a regisztrációs szabályzatára leszek majd kíváncsi ;) :P

Vaillant 2009.01.09. 14:38:18

@ninimimi: a vateránál három éve sem volt és ma sincs "visszaigazoló, kontroll levél"... a teszvesznél van, a vateránál nincs, tehát ez az állításod sántít kissé...

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.11. 21:34:43

Zs.Á., nem jogsértő vagy, hanem genya :-)

^LutheR^ 2009.01.27. 14:30:32

Tehát üzleti céllal befektetsz? Ráadásul eszed ágában sincs hozzáadott értéket termelni? Ráadásul ingyen vársz el jogi segítséget?

Ezek után nehogy segítsen bárki is...

Vzsolt · http://zsolt.info 2009.01.30. 00:16:41

Üdv, én ugyan nem vagyok ügyvéd, "csak" informatikus, de ebben nem látok kivetnivalót. Miért lenne gond megvenni egy domanit és tovább adni nagyobb összegért? Lehet morálisan elítélendő, de ez egy bevett szokás. Vett egy domain nevet és tovább adja rá pár nappal, így egy alig pár ezres befektetéssel szépen lehet keresni. Inkább elismerésem, hogy belevágtál! Sok sikert!

Maci_GSXR1000 2009.02.03. 13:57:03

@Káposztakukac: nem vagyok benne biztos, hogy a vatera.hu kft a vatera szót és stb stb mittudoménmit nemzetközileg levédte volna, szerintem a vatera.biz domainből, annak használatából (kivéve ha pl adathalászatra, vagy ilysmire használná) a jelenlegi tulajdonosnak (aki egyébként erkölcsileg egy féreg nepper) bármi baja lehetne...

Vzsolt: ha az ember megvesz egy domaint és azt eladja drágábban azzal önmagában nekem sincs gondom ha egy saját ötletről van szó pl viragbolt.hu , de ha ezt kifejezetten zsarolási szándékkal teszi.. pl ahogy a vatera kft megvette anno az ebaymotors.hu domaint, hogy majd bekeressen vele... akkor az ugyanaz a kategória mint a jegyűzér volt régen a mozikban... jól pofán kell verni és elvenni a jegyeit...
süti beállítások módosítása