Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Ali Baba és a megszöktetett feleség

2008. június 04. - zugügyvéd

 

A Zugügyvéd lehozza az alábbi kacifántos történetet. Jogi megoldást valószínű a kollégák sem tudnak adni az információk alapján,  egy jó családjogász ügyvéd mindenképp javallott.

Sziasztok!

Egy 29 éves - nevezzem így magam - potencionális új apuka vagyok.
Tavaly év elején megismerkedtem egy nővel, akiről aztán kiderült hogy férje és két kisfia van. Szép lassan egymásba habarodtunk - de csak azért kaptam zöld utat, mert időközben megismerhettem a nő zilált házasságát is. Apucit a hobbyján kívül sem neje, sem két gyermeke nem érdekelte; kisebbik fiuk súlyos betegségének (májátültetésre vár) megoldásában is passzív maradt.

Egyre többet találkoztam anyucival és a kicsikkel, majd hosszas mérlegelés és megbeszélés után összeköltöztünk. Erre egyetlen megoldás volt: míg apuka újfent hobbyjának hódolt az ország másik felében, párom minden ingóságát és a tökösöket felpakolva egyik napról a másikra már nálam lakott.

A magára maradt férj össze-vissza kapkodva próbálta visszakapni családját: rendőrség, fenyegetőzések, aztán szerelmes sms-ek, majd újra pocskondiázások, sárdobálás.
Jó pár hónap kellett míg belátta a régi, kényelmes életének vége. Mi közben kialakítottunk egy szoros közösséget, amolyan valódi család lettünk.

Gyerkőcöket háziorvoshoz, óvodába írattuk, és készülni kezdtünk a váló-, és gyermekelhelyezési perre, melyet apuci elindított a bíróságon.

Fogalmam nem volt, mit fogok illetve fogunk átélni a következő hónapokban.
Az még csak nevetséges volt hogy a lakóhelyünkbe kötöttek bele fogadott ügyvédjével (a VIII. kerületben élünk, bár a frekventáltabb részén - mégis az volt a bajuk hogy itt lecsúszott emberek veszik körbe a gyermekeket), de az már gusztustalan lépésük volt, hogy páromat feljelentették a rendőrségen miszerint anyuci a régi otthonukban többször is orálisan kényeztette a 3, és 4 éves fiúkat. Természetesen a gyermekvédelem bizonyítékok hiányában megszűntettette az bűnügyi eljárást.

Azóta is folyik a per, én és párom olyan rágalmakat kaptunk már, hogy Ali baba és a negyven rabló összességében hozzánk képest ma született bárányok vagy legalábbis ipari tanulók.
Ezalatt persze elkészültek a számunkra kedvező szociális tanulmányok is, szembeállva felperes (apu) vagy negyven tanújával, akik azon kívül hogy majdnem mind a rokonságukból kerültek ki, olyan vallomást tettek melyet mintha egy és ugyanazon lapról tanultak volna be mind..

Bár párom már kezdi megszokni az elviselnie kötelező megaláztatást, én múlt hónap elején agorafóbiás pánikbeteg lettem.

Nehéz volt, de mindent elkövettünk hogy a gyerekek ennek ne lássák kárát - mind érzelmileg, mind anyagilag megkapják ugyanazt a törődést és szeretetet mint eddig. Annyi változott, hogy míg én gyógyulok (az orvosok szerint max. 1-2 hónap, amúgy csak gyógyszereket szedek, de már sokat javultam), párom ment el dolgozni én pedig bevállaltam a házimunkákat.
Felperesék most ebbe kívánnak belekötni, mert szerintük mivel gyakorlatilag pszichiátriai kezelt vagyok, így nem lehetek alkalmas a gyereknevelésre. Hangsúlyozom, nem vagyok ön-, vagy közveszélyes, sem pedig beszámíthatatlan - aki ismeri ezt a betegséget, tudja miről van szó.

Kérdésem annyi volna, hogy állapotom a perben hozhat-e számunkra kedvezőtlen eredményt, azaz apa megkaphatja-e ez miatt a gyerekeket?

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr48503606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pióca 2008.06.04. 18:10:51

Ali baba nem volt rabló, úgyhogy a rólatok festett kép kicsivel árnyaltabb.

kim.bauer 2008.06.04. 18:16:24

hűű, az azért nagyon durva érzés lehet, még egy súlyosan passzív apának is, hogy hazamegy, és a családja köddé vált. nem csodálom, hogy bosszút akar állni. felfoghatatlan számomra, hogy lehet így különválni valakitől (kivéve, ha agresszív állat, de ebben a történetben nem erről van szó). súlyos hiba volt szerintem; mindenki megérdemli, hogy élő egyenesben hallja, hogy elhagyják.
amúgy valószínűtlen, hogy egy anyától azért vennék el a gyerekeit, mert a párja beteg.

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.04. 18:37:10

Chicken, én követtem el a posztot.
Igazad van, már hónapokkal ezelőtt voltak jelei hogy valami nincs rendben velem - de május első felében hatalmasodott el rajtam a betegség úgy, hogy már a munkámat sem tudtam elvégezni.

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.04. 18:45:49

Kim, tökéletesen igazad van az eféle lelépések embertelenségében.
Leírom akkor hogy apuci nem egyszer fel lett világosítva anyuci által arról hogy a kapcsolatuk meghalt, csupán megzsarolta nejét hogy amennyiben új pasi tűnik fel a láthatáron megfogja a gyerekeket, és olyan helyre viszi őket hogy az anyjuk többé nem is találkozhat velük.
Mivel páromnak sem rokonságilag, sem pedig anyagilag nem volt lehetősége odébbállni, apuka abba a téves hitbe ringatta magát hogy sosem lesz elhagyva.

2008.06.04. 19:05:56

Valószínűleg akkor is az anyának ítélnék a gyerekeket ilyen helyzetben, ha egyáltalán nem lenne új férje. Ilyen szempontból mindegy, hogy levélíró agorafóbiás -e vagy nem. A volt férjjel persze nem árt normalizálni a kapcsolatot, ha lehet, mert később így nehéz lesz vele együttműködni, pedig nem fog teljesen eltűnni hiszen valszeg lesz láthatási joga. Mindez csak a magánvéleményem persze, nem vagyok jogász.

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.04. 19:25:02

Chicken, pánikbetegségem már régebben is volt - szimpla gyógyszeres kezeléssel sikerült elcsendesíteni.
Valahogy úgy képzeld el, hogy spontán elkap egy fulladás, elönt a víz, remegés, szédülés - és rájön az emberre a halálfélelem. Nagyjából negyed óra - húsz perc alatt elmúlik a roham, de nagyon félelmetes. Ugyanakkor pár attak után már megtanulható elfojtani a rosszulléteket - viszont a hozzá társuló agorafóbia már keményebb dió.
Ez egy tudatalatti tanulási folyamat: az ember elkezdi kerülni azokat a helyszínekek ahol addig rosszul érezte magát.
Mivel nekem masszív pszichoszomatikus (testi elváltozás nélküli) szédülésem volt, két hétig még az utcára is képtelen voltam kilépni.
Sajna kellenek a gyógyszerek, de az általuk nyújtott támasz mellett az akarat a legfőbb mely a gyógyulás felé vezet.

Lángharcos 2008.06.04. 20:03:26

Fogadjatok megfelelő ügyvédet, nehogy valami banális dolgon bukjon el az életetek..

És ha győztetek, legyetek kíméletesek a biológiai apával, hadd lássa néha a gyermekeit.

Kismanó 2008.06.04. 20:09:51

Saját tapasztalatom alapján (mint hasonlóan gusztustalan gyerekelhelyezési per alperese), az ilyen egészségügyi jellegű problémákat nem vették figyelembe. De fel kell készülni mindenre.
Ha nyerni akartok, olyan ügyvédet kell választanotok, aki tapasztalt a családjogi ügyekben, tudja, hogyan kell a másodfokra is készülni, még az első fok alatt és valóban foglalkozik az üggyel, nem csak a bíróság folyosóján húzza elő az aktát a per kezdete előtt.

doberman 2008.06.04. 20:33:47

Jó hírem van: agorafóbia miatt nem lesz gondod.

Agorák ugyanis az ókori görög városokban voltak csak, úgyhogy valószínűtlen, hogy manapság egy agorára tévedj, és emiatt rosszullét fogjon el.

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.04. 21:29:31

Van ügyvédünk, bár - és tényleg nem szeretném bántani -, ő tényleg az a "ha lesz tárgyalás majd előveszem az aktákat"-fajta.
Bár a bírónő még ideiglenes elhelyezési végzést sem hozott, párom beleegyezésével apuci már február óta kéthetente hétvégére elviheti a fiúkat.
Ezt én is támogattam, annak ellenére hogy apuka saját fülem hallatára próbálta megmagyarázni a gyerekeknek hogy én nem is létezem.
Mikor hazahozza tökösöket érdekes dolgokat hallunk tőlük. "Anya hülye", stb..
Így nehéz lesz az együttműködés..
Mindemellett azért meg kell említenem hogy - bár összevisszasággal, de - szintén bírói végzés nélkül decembertől már kapjuk a gyerektartást, de karácsonyi, húsvéti, szülinapi ajándékokról szó nem volt apa részéről.
Persze bíróság előtt még volt pofája kijelenteni hogy mi feléljük a kicsik elől a pénzt..

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.04. 21:45:06

Doberman, a piactér-fóbia milyen hülén hangzana :)

Edömér 2008.06.04. 22:10:24

Akkor sürgősen keress másik ügyvédet.

ultima lazio 2008.06.05. 02:15:16

van olyan bíró, aki nagyon hangsülyosan pszichológai okora hivatkozva dönt a gyermekelhelyezésről. nekem volt szerencsém egy ilyennel, a bíró amúgy pszichológia diplomával is rendelkezett. Az apánál helyezte el a gyermeket, igaz az anya elég beteg pszichéjű volt, laikus szemmel is. DE itt nem ez az eset, meg a gyakorlat azt mutatja, hogy a bírók szinte mindig az anyánál helyezik el a gyerekeket, főleg ha ott valóban ilyen kiegyensúlyozott körülmények vannak. hajrá

Tilcsák Bea (törölt) 2008.06.05. 07:23:28

vannak emberek, akiktől másképp nem lehet eljönni. ..

elmeboy: tapasztalataim alapján javaslom, inkább arra készülj, hogy bármi is lesz a per(ek) vége, nem fogja abbahagyni a "zaklatást"...ez a típus egyszerűen nem tudja feldolgozni a "kudarcát".

Clely 2008.06.05. 07:51:34

Kedves Elmeboy!

Szerintem nem lenne hátrány egy ideiglenes intézkedést a per folyamán mielőbb "kicsikarni" a bíróságtól: a gyermekeknek az anyjuknál történő ideiglenes elhelyezéséről és a kapcsolattartásról. Apának jelenleg ugyanolyan szülői felügyeleti joga van, mint anyának, gondban lesztek, ha egyszer nem hozza vissza őket a hétvégi találkozás után. Amennyiben leszabályozzák, mikor, hol és hogyan találkozhat apa a gyerekekkel (vagyis hogyan élhet rendszeres kapcsolattartási jogával) az az anyát is kötelezi majd, ha nem tesz neki eleget, az illetékes gyámhivatal előtt apa kérheti a kapcsolattartás végrehajtását)
A kapcsolattartást (a köznyelv "láthatásnak" hívja) nagyon eldurvult esetekben akár a gyermekjóléti szolgálat kapcsolatügyeletén is le lehet bonyolítani, de úgy kell szabályozni. Ha a bíróság erről jogerősen, véglegesen (tehát nem ideiglenes intézkedéssel, hanem ítélettel) döntött, 2 évig bárhogy kéritek, nem valószínű, hogy hajlandóak módosítani, újraszabályozni.

Egyébként a magyar bíróságok eléggé anyapártiak szerintem, úgyhogy jó esélyeitek vannak.

Keshet 2008.06.05. 09:01:33

"kialakítottunk egy szoros közösséget, amolyan valódi család lettünk."

Szerintem ezt az irányvonalat kell hangsúlyoznotok, még akkor is ha épp beteg vagy. Nekem is úgy tűnik, hogy itt inkább az anyát és téged akarja legyőzni az apa, nem is gyerekeket akarja nevelni, mégha szereti is őket.

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.05. 10:27:32

Keshet, abszolút jól látod hogy miről, ki ellen szól apu háborúja.
Egy vidéki faluban élve - ahol a zárt közösség miatt mindenki ismer mindenkit, mindenki tudja a másik ügyes-bajos dolgait (persze ettől még nem kevésbé értékesek mint teszem azt a városi emberek) -, nem dicsőség ha valakitől lelép az asszony, pláne ha gyerekestül teszi ezt.
Lehet magyarázkodni hogy mekkora nagy kurva a nő, stb., azért a józan paraszti észben is felvetődik a gondolat: az ilyesmi mindig két emberen múlik, ebből eredően a visszamaradj félnek is hibáznia kellett..

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.05. 10:48:32

Harcolni kell tehát a hiúságért, a megtépázott renoméért, és a sorrendben csak ezután következő gyermekekért.
Összeülni ügyvéddel, családdal, ismerősökkel már-már önmaguk számára is hihetetlen vádakat koholni azon jól megfigyelhető séma alapján hogy anya csak akkor lehet alkalmatlan a nevelésre ha erkölcsileg megkérdőjelezhető viselkedésű, alkoholista, vagy a kicsijeivel mit sem törődő nőszemély.
Próbálom empátiával kezelni apuci lépéseit, de fel nem tudom fogni hogy mindebből miért hagyja ki a fiai érdekeinek szem előtt tartását.
Ha Pestre feljőve aknamunkát végez ellenünk az óvodában, az orvosoknál, kinek okoz hátrányt vele?
A gyerkőcöket nem nevelve, kéthetente két napot számukra mindent megengedve, csupán ellenünk beszélve tele a fejüket kikben okoz meghasonulást?

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.05. 10:56:06

Nekünk mindennap nevelni kell a tökösöket - megtanítani nekik a korlátokat, a helyes viselkedést; ugyanakkor tenni mindezt játékosan, tiszteletben tartva a gyerekkorukat, és nem észrevetetni velük a háttérben folyó undorító pert - mely mégiscsak átszövi a mindennapjainkat.
Talán jogos a morális kérdés: akkor most kik is az igazi szülők?

red dragon 2008.06.05. 11:06:59

Elmeboy

Valóban jó esélyeitek vannak, feltéve, hogy az általad leírtakat alá is tudjátok támasztani a gyermekelhelyezési per során.

Az igeiglenes elhelyezésről a végzést már meg kellett volna hoznia a bíróságnak, de itt szinte egészen biztosan nyerők vagytok. A bíróság következetesen a meglévő állapotot szokta szentesíteni, kivéve, ha nem veszélyeztetettek súlyosan a gyerekek.
Pláne, ha az anyánál vannak...

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.05. 12:08:40

Tudomásom szerint is a gyerekek szempontjából elsőrendű a bíróság számára az állandóság lehetőség szerinti megtartása.
Tíz hónapja élünk együtt, mint írtam a háziorvosi, óvodai beíratásoknak is eleget tettünk. Ezen kívűl családvédelmi-gyámügyi, orvosi, és pszichológiai szakvéleményünk is van a kicsik állapotáról - mind kedvezőek számunkra.
Míg beteg nem lettem én melóztam, azóta párom vállalt munkát - ezzel is bizonyítva mindkettőnk felelősségtudatát.
A gyerekek lehetőség szerint mindent megkapnak a törődés mellett anyagilag is: ruházat, játékok, élelmiszerek, édességek.
Bár a kisebbik fiú jelenleg is májátültetésre vár (lakhelyünk klinikához való közelsége is mellettünk szólhat), mióta az új család "veszi körül", szakorvosi vélemények szerint is állapota sokat javult, szépen fejlődik, a műtétet is halaszthatjuk hogy szervezete minél erősebb lehessen.
A láthatás működik - apuci munkája miatt abszolút rugalmasak vagyunk -, nem gördítünk akadályt a közös nevelés útjába.
Ügyvédünk sem érti a bírónő időhúzását, bár meg kell hallgatnia mindkét fél minden bizonyítékát. Ennek ellenére idegörlő a bizonytalanság..

Blueray 2008.06.09. 16:33:08

Elmeboy! Ha CSAK az agorafóbiád (illetve pánik betegséged) miatt a vannak félelmeid, akkor nem kell aggódnod. Természetesen, ha bármilyen betegség felmerül egyik vagy másik oldalon (és itt nem csak pszichés vagy neurológiai problémákra kell gondolni), minden ilyen üggyel foglalkozó bíró kötelességszerûen körüljárja a témát, mert valóban léteznek olyan állapotú (akár ideg-elme,
akár egyéb, szervi bajjal küszködõ) betegek, akiknek jelenléte veszélyeztetheti a kiskorú gyermekek testi-lelki
fejlõdését. De önmagában az, hogy a nála történõ elhelyezésért folyamodó szülõvel együttélõ személy(ek) ilyen betegségben szenved(nek), azt a szülõt nem teszi alkalmatlanná a gyerekek nevelésére. A bíróság valszeg téged is meg fog vizsgáltatni (legalább pszichológussal), és bekéri a kezeléseddel kapcsolatos orvosi iratokat is. A helyedben én ettõl nem tartanék.

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2008.08.05. 08:58:26

Mennyi ilyen ügyet olvasni! Eszméletlen, hogy szinte lehetetlen "szépen" válni.

Nyugodt hétköznapokat, visongós kölyköket, jobbulást, rövid pert, és rendeződő viszonyokat Elmeboy!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.08.05. 10:30:25

niamano!

Talán azért, mert válásnál eleve legalább az egyik házastársnak súlyos problémái vannak a másikkal. Egymást szerető emberek ritkán válnak. Akik meg kultúráltan meg tudnak lenni egymással, talán nem is kezdenek addig válni, amíg elviselhetetlenné nem válik a helyzet. Sértődöttségükben egészen ki tudnak fordulni az emberek magukból.

De leszarom, hogy szépen válnak-e. Gusztustalannak tartom viszont, hogy fegyvernek a gyereket használják. "Csak azért sem fizetek tartásdíjat, haljatok éhen." "Csak azért sem láthatod a gyerek(ek)et."

Na most azt mondja meg nekem valaki, hogy eleve a gyári hibás emberek válnak, vagy ez maga az átlag?
süti beállítások módosítása