Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Egyoldalú határidők

2008. február 17. - zugügyvéd

Az alábbi problémával a Zugügyvéd szerint már majdnem minden nagykorú állampolgár találkozott, ilyen esetben nem marad más, mint a kártérítési per, talán az ügyintézők észbe kapnak egy-egy megítélt nagyobb összeg esetén. A Zugügyvédnek mindenesetre a bíró késik kontra ügyvéd késik történet megítélésének különbsége tetszik legjobban.


Szia Zugügyvéd,

Azzal kezdeném, hogy ha jómagam mondjuk két nagyvonalú napot késnék az adóbevallásom postára adásával, úgy megbasznának, hogy az ükunokám is az adósok börtönében születik.

Sztori:

Családi házunk felújítását tavaly márciusban kezdtük meg, előtte természetesen végigjártuk az engedélyezés, hitelszerzés kálváriájának minden fájdalmas lépcsőfokát.
Múlt év decemben tizedikén végre úgy gondoltam, lakhatóvá tettük piciny otthonunkat, összekapartuk az össze közműnyílatkozatot, vettünk tízezer forintos illetékbélyeget, és használatbavételi engedély megszerzése érdekében megkerestük a veszprémi építésügyi előadót. Az úriember rendkívül segítőkész volt, minden lényeges aspektust elmagyarázott, szinte helyettünk töltötte ki az adatlapokat. ott maradt nála a paksaméta, benne a jövőnkkel.

És vártunk.

Sokat.

Hatvan nap a hivatalos átfutási idő.

Két napja telt le. Pár nappal ezelőtt az építésóügyi előadót felhívtuk, hogy mi van. Közölte, hogy igen, észrevette, hogy vészesen közeleg a törvényben lefektetett hatvan napos válaszadási kötelezettség vagy miarosseb, de a székesfehérvári környezetvédelmi felügyelőségtől nem érkezett meg hozzá a használatbavételi engedélyhez szükséges hozzájárulás. (Megjegyzés: a házunk egy vízbázis fölé épült, ezért szükséges a környezetvédők engedélye is.)


De ez a hozzájárulás nem érkezett meg - ahogy a klasszikus viccben meg vagyon írva: azóta se levél, se egy telefon... Hozzáteszem, NEM a veszprémi építésügyi előadóval van problémám, hanem a székesfehérvári környezetvédelmi hivatallal, hiszen ők ugyanezt a procedúrát végigjátszották két éve az építési engedélyünk megszerzésekor is - engedélykérelmünk valahogyan az éppen szabadságon tartózkodó kollegina asztalán levő aktahatom alján hesszelt hetekig.

Miért vonatkozik a határidő csak az állampolgárokra, és miért nem a hivatalokra? Miért kell saját pénzemen magán-telefonhívásokat lefolytatnom annak érdekében, hogy végre valaki felfedezze a magasságos hatóságnál, hogy "jééé.... tényleg itt van, bocsika, azonnal postázzuk!" ?

Gyomorforgató a hivatalok pökhendisége, mennyire elnézőek saját alkalmazottaik munkamoráljával és milyen rohadtul hajlíthatatlanok, ha mondjuk az ügyfelek követnek el apró botlásokat.

Kívánságra nevet, címet, telefonszámot, építési engedély számát, helyrajzi számot, anyám nevét több példányban küldöm.

Attila




15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr41343204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2008.02.17. 20:30:27

Ugyanez van most a XIV-XV. kerületi földhivatallal, ami novemberben költözött a Bosnyák térre. Elhiszem, hogy közben volt egy karácsony, meg hogy költözködés - de érdekelni különösebben nem tud. A rendőrt sem érdekli, ha azért járt le a forgalmim, mert épp el voltam havazva munkával, költöztem, vagy síelni voltam a téli szünetben.

Jogászoktól kérdem: Magyar viszonylatban mekkora kártérítéseket szoktam megítélni ilyesmiért? Azt a pármilliót rá lehet verni a földhivatalra, ha miattuk bukik a szoctám, hitel, ugrik a foglaló stb.?

doki 2008.02.17. 20:43:11

Van amit rá lehet verni, van amit nem, de nem egyszerű a helyzet.
Elmaradt bankhitelt nem lehet, mert a bank nem fog adni olyan nyilatkozatot, hogy miért nem kaptad meg a hitelt.
Most megy egy perem az épitési hatóság meg a közig. hivatal ellen (4 évig tartott egy épitési engedély kiadása ) Mindenki minden határidőt hónapokkal elmulasztott, de nagyon szkeptikus vagyok a per kimenetelét illetően. Pedig pont olyan a leosztás, hogy az egyik alperesnek csak úgy lehet igaza, ha a másik bukik, de aggódom.
Én egy beadványommal 12 napot késtem a biró által megadotthoz ( 50e.Ft birság)
a hivatal képviselője meg el is felejtette beadni amit kellett volna de a biróság a mulasztás fölött nagyvonalúan eltekintett ( még szerencse, hogy az én birságomat nem utalták ki neki jutalom cimén)

Yeto 2008.02.17. 20:55:09

Nincs elválasztva a három hatalmi ág, és egyik sem függ tőlünk adófizetőktől; a törvényhozó, végrehajtó és ítélkező hollók, varjak és keselyűk és egyéb gilisztaevők nem vájják ki egymás szemét, csak a miénket.

Netuddki. 2008.02.17. 23:27:04

Munkamorál. Egyáltalán van olyan a közhivatéalokban?
Pénteken délután kettő órakor a VÁM-on úgy döntöttek már letelt a munkaidő, jöjjek vissza hétfőn. Kössz, csak +100km, és a napom ugrik. Előtte meg vártam már másfél órát.

Deviáns 2008.02.18. 09:47:01

Az én saját példám: Lakásfelújítás, Turbo gázkazán beépítés, stb... Az építész vitte a papírokat a hivatalva, hogy minden papír rendben legyen, illetve ha valami hiányzik, azt be tudja egyből nyújtani. Elküldték a kéményseprőkhöz egy nyilatkozatért, hogy a vaillant kazánhoz vett vaillant turbócső alkalmas-e a füstgáz elvezetésére... no comment... A határidő lejárta előtt két nappal kaptam egy levelet, hogy nyújtsak be egy felmérési alaprajzot is. Magyarul a hivatalnak semilyen tervrajza nem volt a házamról (mellesleg semmi nem változott)... no comment... innentől újra ketyeg a 60 nap. Ezt a hiánypótlást akármilyen ürüggyel szerintem csak a határidő elhúzására használják...

9mmPara 2008.02.18. 10:50:23

Ez a legelső jogszabály, amit perfektül tudni kell, mielőtt bármi hosszasabb hivatali eljárásba bonyolódik a polgár:
2004. évi CXL. törvény
a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól (köznapi nevén Ket.).
Két gyakorlati tippet tudok adni:
-- bármibe kezdesz, mindig tudd meg, hogy az adott ügyhöz tartozik-e általad betartandó határidő és annak elmulasztása jogvesztő vagy sem;
-- határidőn belül el lehet kezdeni minden aktust, akkor is, ha szinte semmi szükséges irat nincs a kezedben, csak azonnal kérni is kell az eljárás felfüggesztését.
Valamint felhívnám a figyelmet a 66.§-ra, ami az u.n. igazolás iránti kérelemre vonatkozik. Ezt praktikusan akkor veti be az ügyintéző polgár, amikor valamely másik hivatal késése miatt mulaszt el határidőt.
Utolsó megjegyzésem: kártérítési pert lehet indítani, meg is lehet nyerni, de az ügyedet konkrétan elbaltázó hivatalnok szakmai karrierjét ez nemigen fogja érinteni, merthogy nem ő lesz az alperes, csupán azon hatóság, ahol ő is dolgozik.

2008.02.18. 11:40:49

9mmPara 2008.02.18. 10:50:23
"...határidőn belül el lehet kezdeni minden aktust, akkor is, ha szinte semmi szükséges irat nincs a kezedben, csak azonnal kérni is kell az eljárás felfüggesztését...."

Ez mire vonatkozik, vagy hogy érted. Nem vitatkozásképpen, csak nem értem mire gondolsz.

Dr Kangörény 2008.02.18. 12:11:35

Engem is meg akartak viccelni az építési engedély kiadásakor. A szomszédomat nem találták meg a mellettem lévő házban, ezért nem kaptam meg 60 nap alatt az engedélyt. Azt mondták a népességnyilvántartó nem küldte át nekik a szomszéd lakcímét. Amikor elintéztem, akkor mondták, hogy OK most indul a 60 nap. (újra) Ekkor kiabáltam egy kicsit. Rondán. Nem dobtak ki, pedig nem csodálkoztam volna rajta, de érdekes módon 2 nap múlva megkaptam az engedélyt.

Én vagyok 2008.02.18. 12:49:57

Jó-jó, felháborító. De nem az volt a felkkiáltás pár hete még, hogy ez egy jogi blog? Most pedig baszás meg mittomén...

Én vagyok 2008.02.18. 12:58:45

Egyébként ki csodálkozik rajta, hogy az egész cs. és kir. hivatalnoki bagázs világvégét vizionál csak azért, mert egy icipicit meg akarják reformálni a hivatalokat. Teljesítményértékelés, elégedettségmérés, stb.

Salgo2 2008.02.18. 14:33:44

"cs. és kir. hivatalnoki bagázs "

Csak érdekeségképpen, azóta volt 50 év egy másik rendszerben, amelytől a kontraszelekciót örököltük.

9mmPara 2008.02.18. 14:52:25

Zsír!

Úgy értem, hogy egy átlagos hivatali ügyintézés egy alapdokumentumból és a mellékleteiből áll -- egy nagyobb, többfordulós ügy minden fázisa önmagában is ilyen. Az alapdoksi az, amiben a polgár leírja, hogy mit akar, a mellékletekkel pedig alátámasztja, hogy jogosan akarja. Ezeket -- józan ész szerint -- együtt érdemes beadni és itt rontja el a polgár a dolgot, mert késni a hiányzó mellékletek miatt szokás. A megoldás: alapdokumentum határidőn belül bemegy, ügyintézővel átvetet, ezzel keletkezett egy hivatali ügy, ami megindul a maga útján. Következő nap felfüggesztés iránti kérelmet kell benyújtani arra hivatkozva, hogy vannak még elintézendő feladatok, pl. adóigazolás kell, ami időt vesz igénybe. No, ekkor határozatlan időre megáll a hivatali ügy. Ennyi.

2008.02.18. 15:13:30

9mmPara 2008.02.18. 14:52:25

Ja! Kösz! Így már világos.

zsg? 2008.02.19. 11:05:36

Családon belüli példa:

Telek megvásárolva, illetékhivataltól a későbbi beépítésre vonatkozóan a 4 éves illetékfizetési "moratórium" megkérve. Megadva, válasz levélben harcias felszólítás a 4 éven belüli használatbavételi engedély benyújtására, illetve a 4 év lejárta utáni automatikus behajtás felemlegetése.

Építkezés leküzdve, befejezve, használatbavételi engedély papírjai beadva, a telekvásárlást követő 3 év 7 hónap után. Építéshatóság vár. Majd még vár, majd kér egy hiánypótlást, majd vár. Közben egy-két hetes periódusokban emelt hangú telefonok, vége felé némi ordítozás. Engedély kiadva 4 év egy hónap után.

Illeték elbukik, sírva befizet közel 2 gombócot. Majd anyázik (ízlés szerint), ügyvédhez megy (lógó orral), rosszabb pillanatokban kedvezőtlen esélyeket latolgat (és elmegy a háziorvosához a következő adag antidepresszánsért).

Közszolga 2008.02.21. 16:52:21

csak tájékoztatásképp, külös tekintettel az (3) bekezdés d) pontjára
Ket. 33. § (1) Az érdemi határozatot az (5) bekezdésben meghatározott időponttól számított harminc napon belül kell meghozni. Ennél rövidebb határidőt bármely jogszabály, hosszabbat pedig törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg.
(2) Kiskorú ügyfél esetében, továbbá ha életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet elhárítása indokolja, vagy ha a közbiztonság érdekében egyébként szükséges, az érdemi határozatot soron kívül kell meghozni.
(3) Az ügyintézési határidőbe nem számít be:
a) a hatásköri vagy illetékességi vita egyeztetésének, illetve az eljáró hatóság kijelölésének időtartama,
b) a nemzetközi jogsegélyeljárás időtartama, ideértve a magyar külképviseleti hatóságtól kért jogsegély időtartamát is,
c) a hiánypótlásra, illetve a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére irányuló felhívástól az annak teljesítéséig terjedő idő,
d) a szakhatóság eljárásának időtartama,
e) az eljárás felfüggesztésének időtartama,
f) a 70. § (1) bekezdésében szabályozott eljárás időtartama,
g) elektronikus ügyintézés esetén a 163. § szerinti üzemzavar időtartama,
h) a kérelem, a határozat és egyéb irat hiteles fordításához szükséges idő.

süti beállítások módosítása