Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kinek kell az anyós telke?

2008. január 29. - zugügyvéd
A Zugügyvéd az alábbi levélhez csak annyit tud hozzátenni, hogy nem találkozott még olyan esettel, amikor egy anyós telkén történt építkezés jót tett volna a házasságnak, és a válás utáni vagyonmegosztásnak.


Tisztelt Ügyvéd Úr!

Anyósomék által 1980-ban vett telken építkeztünk a meglevő ház kiegészítéseként de különbbejáratú házat. Az építkezés befejeztével viszont anyósomék költöztek az új részbe, a régibe pedig mi( 1990).

Úgy 2000 táján férjem ügyvéddel rendeztette a földhivatal felé a tulajdoni viszonyokat, de "malőr" során a jelenlegi helyzet osztatlan 1/4 rész mindenkinek. Földhivatalnál semmi bejegyzés hogy melyik házban ki lakik.

Mi elváltunk és szeretném, ha tulajdonrészem kifizetnék, elköltözhessem a 2 gyerekkel. Anyósomék nem akarnak sem eladásról sem kifizetésről hallani, mert szerintük a régi ház az övék a telekkel együtt és a kifizetés az nekem csak a kisebbik újabb ház fele érint. (telekrész és bejáró nélkül?
Szerintük az ügyvéd rosszul csinálta amikor a bejegyzés történt és ezt vissza lehet állítani 10 év után úgy ahogy ők szeretnék.

1) Visszavonható az a bejegyzés és lehet olyan hogy telek nélküli házrész?

2) Mi a helyzet akkor ha nem az általunk épített házban lakunk és felújítunk leválasztunk. Ha anyósom akarja ezt is visszamenőleg le lehet papírozni? (mert természetben nem tudja érvényesíteni és nem is akarja) Elbirtoklás ilyen esetre vonatkozik? Számomra kedvező lehet?


Köszönettel


Ágnes

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr74316158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

füredi (törölt) 2008.01.29. 13:23:16

Hu.
külön-külön mindenre tudnék válaszolni, de ez így kevésnek tűnik, amit írtál.

Rejtélyes 2008.01.29. 14:04:07

Ha osztatlan a negyedrész, akkor a negyed ára jár szerintem. Igaz, nem vagyok jogász, de ha úgy lett lepapírozva, akkor mondhat akármit a volt anyós, a teljes telek negyede (vagy ára) megillet.

2008.01.29. 15:05:16

Mondjuk az anyósnak speciel igaza van, még ha a telekkönyv nem is ezt támasztja alá. Talán becsületesebb lenne megegyezni vele a kisebbik ház felében. Persze ez nem morális blog.

A telekkönyvbe nyilván hibás bejegyzés történt, hiszen levélíró sohasem szerezte meg sem a telek, sem pedig a nagyobbik házrész tulajdonjogát semmilyen részben. Éppúgy a szülőknek sem lett tulajdonrésze a kisebbik házban. Ezt a hibát orvosolni kell. Szerintem lehet is.

Levélíró talán megpróbálhatná fiktív szerződéssel valaki strómannak átjátszani a negyedrészét, aki "jóhiszemően" szerezné meg, de nem ér annyit az egész és nyugodtabban is fog aludni, ha méltányosan jár el.

2008.01.29. 15:14:16

Rejtélyes 2008.01.29. 14:04:07
"... de ha úgy lett lepapírozva..."

Szabályosan a bejegyzéshez csatolni kellett volna a tulajdonszerzést igazoló dokumentumokat. Nyilván ilyenek nem léteztek, így csak adminisztrációs hibának tekinthető, hogy bejegyezték. Igaz, ettől még jelenleg ez az érvényes állapot.

füredi (törölt) 2008.01.29. 15:53:09

Azt írod, hogy malőrt csinált az ügyvéd, ez mit jelent, mi volt az eredeti terv, hogyan osztottátok el.
(Aligha hiszem, hogy "malőr" volt, egy megosztási kérelemből nem lesz 1/4-es közös tulajdon. nem lehet, hogy pár éve, amikor még tombolt a béke, te is így gondoltad, hogy mindenkinek járjon az 1/4-ed? Ez olyan méltányosnak tűnik, anyósék adták a telket, ti építkeztetek...)

csaba76 2008.01.30. 10:34:57

Ami eddig biztos, hogy a felek megállapodással rendezték a ráépítés következményeit, így szerzett tulajdonjogot a levélíró és talán a férje is (hacsak nem volt már ő is vevőként feltüntetve 1980-ban). Így a ráépítés szabályai helyett a felek megállapodása az irányadó. A földhivatal nem jegyez be csak úgy, okirat nélkül. El kell olvasni figyelmesen azt a szerződést, ami a földhivatal irattárában található - továbbá minden egyebet, ami esetleg a feleknél van. Az elszámolás szerintem nagyon bonyolult lesz.

csaba76 2008.01.30. 10:52:01

A konkrét kérdések:
1. három évvel a földhivatali bejegyzés után már törlési per nem indítható, a jelen telekkönyvi állapot megváltoztatása közös megegyezéssel mehet, vagy a közös tulajdon megszüntetése iráni perben.
2. Közös tulajdonnál bizonyos beruházásoknál egyhangú döntés szükséges, nyilván más a helyzet, ha a felek a saját tulajdoni hányaduknak természetben megfelelő házat újítják fel vagy építik át. Jelen esetben már az is kérdéses, hogy ki tulajdoni hányadának mi felel meg.
Elbirtoklás nem kizárt a közös tulajdonnnál sem a tulajdonostársak rovására, azonban itt a bíróság fokozottan vizsgálja a feltételeket, főleg a sajátként birtoklás megvalósulását.

2008.01.30. 15:21:32

Én abból indultam ki, hogy a Földhivatal hibázott, de lehet, hogy félreértettem a levelet. Ha a vagyonmegosztásról szóló megállapodásban az 1/4 szerepel mindenkinek és ezt alá is írták akkor azon már nyilván nem lehet egyoldalúan változtatni.

macibácsi 2008.02.07. 19:52:34

Azt hiszem az alapvető probléma, hogy szabadulnál a közös házból/háztól, de nem szeretnéd, ha kisemmiznének.

Érdemes felajánlani volt férjednek és szüleinek, hogy a közös (ha jól emlékszem 2) gyermek javára lemondasz a részedről (ajándékozás címén pl). Cserébe ők kifizetik az 1/4-et.

Így lesz pénzetek, hogy új otthont teremtsetek, ami már a gyerekek nevén lesz, azt elkótyavetyélni nem tudod, mert abba a gyámhatóság is beleszólna, amíg a gyerekek kiskorúak. Így te jól jársz, mert lesz hova mennetek, az ellenértéket megkapod, ami így is, úgy a gyerekeké lenne később.

És a volt férjed és családja sem érzi azt, hogy kiforgatod őket, mert amit adnak, az a gyerekeké lesz, amit szintén előbb-utóbb megkapnának. Nem gondolhatják azt, hogy egy későbbi új férjed/kapcsolatod fogja a közösen szerzett vagyont megszerezni.

Ez egy népszerű megoldás a hasonló, családon belüli patthelyzetekre, gyakran szoktam ajánlani, és általában jól sül el.

Kitépi a mégerfogát az "annak a kurvának/stricinek márpedig semmit nem adunk" típusú érveknek, és felelős szülőként tüntet fel.

És a későbbi jó viszony is könnyebben őrizhető meg így.
süti beállítások módosítása