Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Sumák jegyző és az ápolási díj

2007. május 08. - zugügyvéd
Az alábbi levél szerint az ápolási díjat folyósító önkormányzat, és a jegyzője igencsak sajátosan értelmezi a kötelezettségét. Megkapó az az indoklás, hogy a hivatal anyagi helyzete rossz, a Zugügyvéd kíváncsi lenne erre a határozatra, ha egyáltalán létezik. Valószínű az íróasztal mögül nehezen látni, hogy egyeseknek akár pár száz forint is számít.


Tisztelt Zugügyvéd!

Egy igen csak furcsa eset miatt írok Önnek. Férjem ápolási díjat kap az Édesanyja után, amit a helyi önkormányzat fizet ki. Ez az összeg 21464 Ft. lenne!


Az illetékes viszont áprilisban levont januárig visszamenőleg 4000 Ft-ot,mondván,többet fizettek ki, mint ami jár. Ez nem igaz,mert amióta ettől az önkormányzattól kapjuk, vagy 20,vagy 21000Ft kereken. A 464-et elsikkasztották. Nem sok,de négy év alatt ez is jelentős összeg lenne nekünk. Most ismét csak 17000-et kapott,azzal az indoklással,hogy a hivatal anyagi helyzete rossz. 

 

Tudomásom szerint,az ápolási díj egységes,és nem saját zsebből fizetik. Én munka nélkül vagyok. Anyósom rokkant nyugdíja 39000 Ft, ehhez jön a kemény 17000. Mivel súlyosan rokkant,önellátásra képtelen.

 

A 21464Ft is nagyon kevés arra,hogy állandó felügyeletre szorul. Januárban be adtuk a súlyos fogyatékos után járó magasabb összegű ápolási díjra a papírokat,de a jegyző elfelejtette intézni!! Ez nem a mi hibánk, mégsem kapjuk meg visszamenőleg.
Sajnos ennél az önkormányzatnál sok furcsa dolog van. Büntetlenül játszadoznak az emberekkel.


Tudnék még sorolni néhányat,amit saját bőrünkön tapasztaltunk meg,de nem lenne elég egy nap sem.


Mit tud tanácsolni,hova fordulhatunk panaszunkkal?
Remélem ez nem általános dolog!!

Tisztelettel:

Juci

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2972806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Volti 2007.05.09. 09:01:30

tehát így is 56 ezer forintot kap a semmiért,más ember ezért egy hónapig dolgozik napi 8 órában,úgyérzem ezért elég szemtelenség háborogni

andika25 2007.05.09. 09:15:22

Szerintem nem a személyes véleményedet kérdezik, hanem segítséget kérnek... És nem a témaírót kéne elítélni, hanem az önkormányzatot...szerintem.

Ha meg irigyled azt a kemény 56 ezret, ápolj te is nap mint nap egy idős, félig mozgásképtelen embert.

Volti 2007.05.09. 09:23:36

Nem irigylek én semmit sem,a személyes vélemény meg alap,erről szól egy blog kommentelése úgyérzem

sőt mi több pontosan tudom hogy milyen az ápolás és hogy mennyi egy diplomás ápolónő fizetése a közszférában

Túl egyszerű és magától érthetődő rögtön az önkormányzatot támadni, de bele lehetne gondolni az adott szervezet likviditási problémáiba is, hogy milyen pénzügyi kötelezettségei vannak és milyen kevés a bevételi forrása

gargoyle 2007.05.09. 11:06:07

allampolgari oldalrol nem kotelesseged, sot nem varhato el semmilyen modon hogy "belegondolj a koltsegvetesi szervezet penzugyi problemaiba"

ha nem teljesiti a kotelezettseget a szervezet akkor tiszta a helyzet es kesz. lakoovezetben en is magyarazkodhatok hogy miert mentem 130al, a rendor ezt egyaltalan nem koteles figyelembe venni hogy siettem es nem is elvarhato. ha jar az apolasert az adott mennyisegu dij, akkor az onkormanyzat fizesse ki, _aztan_ mehet sirni felfele hogy neki rossz.

az elmulasztott intezkedes ugyeben meg hacsak nem feltek nagyon a kovetkezmenyetol, erdemes szvsz irasos panaszt benyujtani es utanajarni hogy az vegig is haladjon a hivatalos uton. keves dolgot ruhellenek jobban a koztisztviselok, mint egy pecsetes papirt ami arrol szol hogy valamit elrontottak. es kb ez az egyetlen ami az elomenetelukre a fonokkel jopofizason kivul hatassal is van

kim.bauer 2007.05.09. 13:39:09

Volti
te is kerülhetsz ilyen helyzetbe bármikor, ne legyél ekkora mellénnyel szerintem.
vannak emberek, akik tényleg ápolásra szorulnak, nem tudnak dolgozni, (és most nem a lusta lógósokról beszélek, akik sorban állnak a segélyekért, és direkt erre utaznak)szerinted ők miből éljenek meg? náci ideológia, hogy ők csak terhek a társadalom egészére nézve.

yuci 2007.05.11. 06:35:55

Sajnálattal vettem tudomásul,hogy van,aki nincs tisztában egy (nem félig!)teljesen rokkant ember ápolásával.Sajnos nem olyan könnyű,mint ezt bárki is gondolja.Mennyire sok egy ilyen "semmiségért"59 ezer Ft.Kíváncsi lennék,meg lenne-e elégedve ennyivel,ha egy teljesen maga tehetetlen embert kellene ápolnia,aki sem fürödni,sem enni,sem wc-t használni,sem helyet változtatni nem tud egyedül.Ennek az összegnek a fele el megy a gyógyszerekre,és akkor hol van a kaja,meg a többi.A nap 24 órájából 24-et kell vele törődni,nem 8-at.Ez nem panasz,csak tény.Éppen ez a baj,hogy az illetékesek is így gondolkodnak.ezért ilyen alacsony az ápolási díj összege.Ráadásul időnként nem egy ember kell a feladat el végzéséhez.Erre még a minimálbér is nagyon kevés lenne.Úgy látom,Volta nem tudja,mit jelent egy halmozottan fogyatékos,magatehetetlen embert ápolni.Kívánom,legyen benne része!Kíváncsi lennék,akkor is így vélekedne-e?
Yuci

szl 2007.05.11. 12:50:14

Volti, gondolom Te a feléért is vállalod az említett személy helyett ezt az apró feladatot... vagy az érmének ezt a felét még nem nézted? :)

Kismanó 2007.05.11. 14:28:53

59000 ft-ot írtok az ápolási díjra, folyamatosan. Holott a 39000 ft az ápolt NYUGDÍJA. Amiért gondolom, megdolgozott és ugyanúgy jár neki, mint több millió másik nyugdíjasnak.
Amúgy ez a sztori elég zavaros és nehezen hihető. Az ápolási díj összege törvényben rögzített. A legkisebb öregségi nyugdíj 80%-a ADHATÓ a tartósan betegre tekintettel; 100%-a KÖTELEZŐEN jár a súlyosan fogyatékos ápoltra és 130%-a megigényelhető és KÖTELEZŐEN jár, ha az illetékes orvosszakértői intézet véleménye szerint az ápolt fokozott ápolásra szorul.
A határozatot meg lehet fellebbezni, amit kapnak, nem?

yuci 2007.05.11. 17:16:59

Kedves Kismanó!Én a Zugügyvédnek írt levelemben világosan,és tisztán le írtam mennyi(lenne)az ápolási díj,mennyi a rokkant nyugdíj.A százalékokkal is tisztában vagyok(sajnos.Mivel anyósom 1999 óta van le százalékolva.Az első ok az volt,ki lyukadt a gyomra,mert évek óta gyomor fekéllyel küszködött.Ekkor kapott 62%-ot.Utána jött egy kis agylágyulás.Ez egy nagyon ronda betegség,ha ismered.Folyamatosan romlik az állapota,semmi féle gyógymód nincs rá.
Erre kap,2001 óta 80%-ot.2004-ben amputálták combtőből a lábát.Azóta 100%.
Mivel 2006 decemberben vinni kellett orvosszakértői bizottság elé,meg állapították,az állapota végleges,javulás nem várható.Tehát járna a 130%.Járt volna már régen.Az önkormányzatnál félre tájékoztattak bennünket,így nem kaptuk meg.Decemberben ismét kórházba került,mert az amputáció helye két év alatt nem gyógyult meg(orvosi hiba miatt).
A kórház szociális gondozója hívta fel a figyelmünket,a magasabb ápolásira.A három feltételből tíznek meg felel.
Tehát ezeket a dolgokat kívülről ismerjük.Sajnos.
Hogy mennyit fizet ki az önkormányzat,nyugtával tudom igazolni.
Lehet,hogy nehezen hihető egy hivatalról ilyesmi.
Még csak annyit,mint a Zugügyvédnek írt levelemben említettem,vannak furcsa dolgok.Az mennyire hihető,hogy 4500Ft adóra,11000Ft kamatot számolnak fel.5 hónapra!Ez is tény!
Mi sem értjük ezt az egészet!Lehet,van valaki aki igen?

cookac (törölt) 2007.05.13. 02:20:15

Immár 3 éve kapok ápolási díjat muterom után. Nem könnyű feladat azt mondhatom. 2 óránként foglalkozni kell vele, sem beszélni sem mozogni nem tud. Ebből következően nem lehet nyugodtan elmenni valahová, nem lehet egyhuzamban 3-4 óránál többet aludni, az ápolási díj összegéből nem lehet megélni. Otthonba nem adom, ahova felvennék és lenne hely ott a körülmények olyanok, ahol a körülmények megfelelőek vagy nincs hely, vagy megfizethetetlen.

Voltinak azt üzenem, hogy nem muszáj 56K forintért dolgozni. Az ápolttal viszont foglalkozni kell, nincs más választás a mai magyar viszonyok között. Szívesen mennék én is dolgozni, szórakozni esetleg elutazni egy időre de nem tehetem. Személy szerint az otthonba adással próbálkoztam, de 2 hét után kivettem, mert nem bírtam elnézni, hogy este még abban a ruhában ül a tolókocsiban amibe már reggel belevizelt. Tehát ezzel a feladattal együtt jár, hogy az ember lassan elveszti a barátait, nem lehet normális párkapcsolata, nem élheti az amúgy egészséges életét mint azt tehetné. Ha ehhez hozzáveszem az ápolási díjnak nevezett csekély pénzt, úgy gondolom a kettő nincs arányban. Ezen felül ha idővel majd ismét munkahelyet kell keresni, az esélyek nem lesznek ugyanazok, mint évekkel azt megelőzően voltak.

Jucinak: az ápolási díj visszamenőleg jár, tehát kedvező elbírálás esetén az igénylés beadásától jár. Ha mondjuk 5 hónapot vett igénybe, így az 5 havi díj egy összegben történő kifizetésre jogosult. Még valami, ha megkapja az emelést - amit NEM az önkormányzat v. a jegyző határoz meg -, kb. 50%-al nő, azaz nagyjából 35.000 forint lesz havonta.

yuci 2007.05.13. 09:08:26

Kedves gesk!
Köszönöm a hozzá szólásodat az ügyhöz.Sajnos,aki nem jár ebben a cipőben,az nem tudja mit jelent egy hozzá tartozót ápolni!Mi sem akartuk be adni anyósomat intézetbe,mert nagyon sok alkalommal volt kórházban,és láttuk,mit csinálnak,vagy helyesebben mit nem csinálnak vele!Volti azon háborog,hogy az ápolási díjat ingyen adják!Köszönöm szépen!Ezek szerint Te is tudod,mennyire ingyen van!Sajnos,a hozzá hasonló "hivatalos"ápolók kevésnek tartják a fizetésüket,de nem sokat tesznek a betegekért! Tisztelet a kevés kivételnek!Minden alkalommal azt tapasztaltuk,hogy nem törődnek a betegekkel.A nővér szobában ültek,kávéztak,beszélgettek,nevetgéltek.Szerencsétlen betegek hiába kiabáltak,csengettek,nem ment oda senki.Az utókezelőről nem is beszélve!Olyan állapotok uralkodnak,ami felháborító!Ha azt akarod,hogy a hozzátartozód el legyen látva,reggeltől estig bent lehetsz nála,hogy meg etesd,meg fürdesd,tisztába tedd!És még az ilyen ápolók elégedetlenek a pénzükkel.Halvány fogalmuk sincs,mit jelent ÁPOLNI valakit!Semmiért!21464Ft semmi!Az 59e Ft összesen hármunk jövedelme.Én 47 évesen munkát nem kapok.A munka nélküli régen lejárt.
A kedvező el bírálás a magassabb ápolásira sajnos olyan emberek kezében van,akik tele zsebbel,tele hassal döntenek más emberek sorsáról!Ők nem tudják,mit jelent minden nap kaját varázsolni az asztalra a semmiből!Ezen kívül ugye számlák is vannak.De mindenképpen a gyógyszerek az elsők!Ilyen gondjai nincsenek a falu jegyzőjének sem!Ezért felejtette el a papírokat intézni.2001 óta kapjuk az ápolásit.Ebből 3 évig egy dunántúli városban.Minden másképp ment.Ami jár az jár!Három éve költöztünk az alföldre.Itt minden meg változott.Sokszor dühöngök,mennyire más itt minden!A hivatal,a kórház,és még sorolhatnám tovább.Csak azért jöttünk ide,mert itt vannak a rokonok.Közelebb legyünk hozzájuk.Ezt régen meg bántuk már!
Sokszor el gondolkodom,rajtunk kívül mennyi ember van hasonló helyzetben!
Még csak annyit!Az éjszakai őrzést úgy oldottuk meg,hogy vettünk egy bébi őrzőt!Így éjjel is hallunk minden neszt!
Szóval ez így van! Sokan mondják,miért nem adjuk be valahova.Ők vajon meg tennék a hozzátartozójukkal?Lehet!Én sem örülnék,ha a gyerekeim be dugnának lelketlen emberek kényének-kedvének kitéve valahova!

gromit 2007.05.13. 14:10:42

volti neked nagyon komoly problemaid vanak az olvasott szoveg ertesevel... 39e ft a NENI jovedelme, tudod, kaja, szappan, villanyszamla, gyoccer.... csak a maradek a fiae. es ellentetben a diplomas noverek hadaval, legalabb tesz is erte valamit, nem csak felveszi a penzt (hogy en is mondjak mar vmi demagogot)

yuci 2007.05.13. 16:06:11

gromit köszönöm,a hozzá szólásodat!Egyáltalán nem demagóg!
Te legalább teljesen reálisan látod a dolgokat,nem úgy mint a volti féle emberek.
Valószínűnek tartom,sokkal kisebb lenne a szája,ha róla lenne szó.
Szemtelenségnek tartja háborogni ezért a pénzért,de sajna nekünk a 4e Ft különbözet,amit nem kapunk meg,nagyon sokat számít.Havi 9-10 ezer a gyógyszer.Hiába a közgyógy igazolvány!Az a gyógyszer,ami amúgy is szinte fillérekbe kerül,ingyen van,ami drága,azért fizetni kell!Azokat ,amik az agyára kellenek,hogy ne romoljon rohamosan az állapota,nem lehet közgyógyra írni!Ezt nem látja senki.Illetve azért csak vannak akik át tudják érezni a másik ember nyomorúságát.
Ezt szívből KÖSZÖNÖM!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.05.13. 20:02:38

yuci: Őszinte leszek: Ha egész nap ott kell lenned, figyelned kell rá, van vele munka bőven, az nem biztos, hogy belefér a napi 8 órába, így napi 8 óráért járó bér közelében kellene, hogy legyen az érte járó juttatás.

A gond ott van, és gondolom ezt te is így látod, hogy nem jut ennyi segélyezésre, egyszerű oknál fogva: kevés pénzt kell sokfelé osztani, és nem mindenki rászoruló azok közül akik részesednek belőle.

yuci 2007.05.13. 22:37:31

TheElf:Úgy látom,nem vagy tisztában azzal,mit is jelent az ápolási DÍJ!Ez nem segély!Mivel munka viszonynak számít!Ugyan úgy vonnak belőle minden járulékot,mint a bérekből.Tb,nyugdíj,munkanélküli jár.,stb.Csak annyi a különbség,ha az ápoló meg betegszik,nem jár táppénz.
Az önkormányzat dönti el,kinek jár,kinek nem.De fizetni nem saját zsebből fizeti.Azért oldották meg ezt így(az állam),mert olcsóbb,mintha intézetben kellene az arra rászorulókat ápolni.Csak gondolj bele!ki szúrják a szemét az embernek 21464Ft-tal.holott,valóban nem fér bele 8 órába.De mit lehet tenni!Ha nem akarod eldobni azt,aki életet adott,akkor kénytelen vagy el fogadni,és bele törődni.Háborogsz egy kicsit,mint én is,de igazából semmi értelme.
Még annyit,hogy azokat kellene ki szűrni,akik nem jogosan veszik fel a pénzt,amit kapnak.Hidd el,sok ilyen van.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.05.13. 23:52:13

Pontosan ez lenne a megoldás, aki nem jogosultan kap szociális költségek terhére bármit is, azt ki kéne szűrni.

Amúgy attól még, hogy hivatalosan nem segély, ugyanúgy a szociális kiadások közé kerül, amik külföldi nyomás szerint túlzók...

yuci 2007.05.14. 06:07:25

TheElf!Ugyan azt tudom neked is mondani,mint voltinak.Legyen részed benne!Kíváncsi lennék,akkor is így vélekednél-e?

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.05.14. 06:23:52

yuci: Akkor is, viszont nem lennék olyan rosszindulatú, hogy ami nekem nem jó azt kívánjam másnak.

És tudod miért? Mert nem lehet több pénzt elosztani mint amennyi van. Te sem költhetsz többet mint amennyid van, de a közösből sem lehet többet elosztani mint amennyi van, mert az NEKED sem lenne jó.

Valóban nem sok amit kapsz, de sokmindenben lehet segítséget kérni.

És AKÁRMILYEN címen kapod te a pénzt, egy dolgot kell tudni: Mennyi jut ma Magyarországon egy beteg ápolására, akár kórházban akár máshol.

Mert nem jár annál több, jobb, egyetlen beteg ápolására sem. Ha valaki többet, jobbat akar a családjának, akár úgy, hogy fizeti, akár úgy, hogy maga cselekszik, és ezért áldozatot hoz, az becsülendő lenne, ha nem fröcsögnél, kívánnál rosszat mindenkinek, és nem követelnél mindenkinél többet.

yuci 2007.05.14. 17:28:13

TheElf!Nem kívánom senkinek,amit nekünk kell végig csinálni,ne értsd félre!Nagyon sok hasonló cipőben járó ember van kicsi országunkban!Nem fröcsögök,mint azt TE értelmezed,de gondolom,Te sem vennéd jó néven a kedves hivataltól,ha még azt a keveset is önkényesen meg nyirbálná!Egyetlen fillérrel sem kérek többet,mint ami jár!De azt viszont maradéktalanul!Ha utána nézel,láthatod,az ápolási díj összege 21464Ft.Helyette 17000Ft-ot kapunk.Szerinted akkor miről beszélünk!Ezek szerint Te ezt jogosnak tartod?
De úgy látom,nem olvastad el figyelmesen az előzőeket!
Általában az a vélemény rólam,hogy nem vagyok rosszindulatú ember!Csak fel dühít,ha valaki,aki nincs ebben benne,még soknak is tartja ezt a "sokat"!
Tudod,az a baj,hogy a helyi önkormányzat nem csak velünk csinálja ezt,hanem mindenkivel,aki ápolásit kap!Csak kicsi falu,és nem mer senki szólni egy szót sem,mert fél a meg torlástól!
Szóval a rosszindulatról ennyit!Meg a fröcsögésről! Úgy látszik,még én leszek a hibás,mert szóvá mertem tenni ezt az egészet!

Kismanó 2007.05.14. 19:54:35

Yuci
Bár számomra elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy Önkormányzat elkövessen ilyen szintű ( és ilyen könnyen tettenérhető) csalást, csak akkor érhetsz el valamit, ha kinyitod a szádat. Még mindig nem értem: az ápolási díjról kaptál határozatot? Ha nem annyi pénzt küldenek, amennyi jár, tértivevényes levélben, vagy a Polgármesteri Hivatalnál átvetett (nálad marad egy átvettem, aláírt példány )kell reklamálni. Erre írásban kell válaszolniuk. Milyen szakértői bizottságnál voltatok? Nem fogadják el, csak az általuk megnevezettet, hiába van ezer másmilyen papírod a rokkantság véglegesítéséről (pl. nem jó a rokkantsági járadék határozata vagy a laeszázalékolást végző orvosszakértői bizottságé).Melyik megyében laktok?

yuci 2007.05.14. 23:03:22

Kismanó
Lehet,hogy elképzelhetetlen ilyesmi,de igaz.Egy állítólagos jogszabályra hivatkoznak,amit nem látott még senki.Létezik olyan,ami egyszer feljebb emeli, utána csökkenti a járandóságot?Vajon olyan ez is,mint a benzin ára? Természetesen kaptam határozatot az ápolásiról.A hivatalban fizetik ki a pénzt k.p.-ben.Nyugtát adnak az át vett összegről.Reklamáltunk már több alkalommal,de semmi eredmény.
A rokkantság meg állapítása óta évente kellett bizottság elé vinni.Decemberben volt az utolsó.
Mág az érsebész főorvos is felháborodott,miért kell egy ágyban fekvő beteget oda citálni.A papírjára ezt írta"a beteg lábát amputáltuk,meg állapítom nem nőtt ki,és várhatóan nem is fog ki nőni soha".Lehet,elég komolytalannak tűnik ez egy főorvos szájából,de fel háborodott,hogy van elég baja szerencsétlennek,nem még egy egy napos tortúra,De mindegy,vittük,ki bírta.
Úgyhogy minden papírunk stimmel.
Nem is lehetne el rontani semmit.
Azt használják ki,hogy nincs mindenki tisztában a jogszabályokkal.
Egyébként Bács-kiskun megyében lakunk.

kukacka 2007.05.14. 23:43:40

Szociálisan érzéketleneknek:
Egy intézeti hely fenntartása kb. 100 000 Ft. Az ápolási díj ennek a töredéke, így az állam és adófizetők érdeke is az otthonápolás.

Az én helyzetem még ennél is cifrább, mert én még leadni sem tudtam az igényemet. A polgi hivatal (Zugló) Országos Orvosszakértői Intézet igazolásához köti, de csak az jó nekik, amely a SÚLYOS FOGYATÉKOS kifejezést tartalmazza, megállapítja. Ezt az igazolást az OOSZI csak a Magyar Államkincstár felkérésére és csak a fogyatékossági támogatás igénylésekor hajlandó kiadni. Tehát csak úgy szerezhetem meg, ha fogyatékossági támogatást igénylek, ami azzal jár, hogy le kellene mondanom az öcsémnek jelenleg alanyi jogon járó vakjáradékot és családi pótlékot, melynek együttes összege jóval meghaladja a fogyi támot. Erről a MÁK írásban tájékoztatott is, miután beadtam a kérelmet és írásbeli nyilatkozatot kértek, hogy valóban az öcsém számára mindenképpen hátrányosabb fogytámot választom-e. Persze azt válaszoltam, hogy nem és leírtam, hogy miért kell a jogosultság megállapítása fogyatékossági támogatásra. Mármint hogy az önkormányzat kéri. Erre kapásból elutasították a kérelmemet.
Úgyhogy nem tudom leadni az igénylést ápolási díjra, pedig 100%-ban megfelelnek a feltételek a jogosultságra.
Ráadásul az önkormányzatos tyúk össze-vissza küldözgetett, hogy honnan milyen igazolást szerezzek, aminek semmi értelme nem volt.
A törvény egyébként azt írja, hogy háziorvosi igazolás elég, amelyet az orvos kiállíthat OOSZI szakvélemény (ilyen van), fekvőbeteg ellátást biztosító szakintézmény zárójelentése (iyen is van) vagy szakorvos igazolása (ilyen is van) alapján.

Most már én is ott tartok, hogy nem maradt más lehetőségem csak a balhézás, ami viszont nagyon távol áll tőlem és már az önkormányzathoz bemenetel puszta gondolatától összeszorul a gyomrom.
Kibaszott geci bürokraták. És milyen jogon kényszerítenek engem arra, hogy írásban mondjak le az öcsémnek alanyi jogon járó juttatásokról, csak azért, hogy én kaphassak pénzt? Egyébként pedig most abban a helyzetben vagyok, hogy nincs egészségbiztosításom, mivel egyáltalán nem tudok dolgozni. Az öcsém rokkantsági járadékából fizessem a tb-met?
Ráadásul ebben a tetves országban nincs is olyan intézet, amelyik teljesen alkalmas lenne az öcsém befogadására. Vak, autista, skizoid, epilepsziás. Állandó felügyeletet, kísérgetést igényel és csak pszichiátriai intézményben helyezhető el. Ilyen meg egyszerűen nincs is az országban.

kukacka 2007.05.14. 23:58:53

Ja és egyébként az öcsém cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll. A perben a polgármesteri hivatal is részt vett, úgyhogy mindenféle orvosszakértői igazolások vannak az aktáiban. Meg közgyógyigazolványa is van alanyi jogon, amihez szintén egy rakás orvosi papírt adtam be ugyanannál az ügyintéző tyúknál, aki az ápolásit intézné. Szóval akkor mi a faszér nem hiszik el, hogy tényleg súlyos fogyatékos? Ráadásul a gyámhivatalnál évente el kell számolnom az öcsémnek juttatott minden pénzzel, hogy az utolsó fillért is csakis kizárólag az ő napi ellátására fordítottam. Én persze 0 forintból kellene, hogy megéljek és ingyen gürizzek egész nap. Álszent faszság az egész.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.05.15. 01:07:11

"Ha egész nap ott kell lenned, figyelned kell rá, van vele munka bőven, az nem biztos, hogy belefér a napi 8 órába, így napi 8 óráért járó bér közelében kellene, hogy legyen az érte járó juttatás."

yuci: Szerinted ez mit jelent? És az, hogy mit kívánsz másnak itt leírva az mit? A történet egyszerű: Jár a pénz, szerintem több is járna, de SENKI nem tud többet adni mint amennyije van. A semmiből nem lehet adni ezt te is tudod.

Amíg sok pénz kell az élősködőkre (ők többet kapnak az általam jogosnak tartott minimálbért elérő megoldásnál is) addig nem lehet mit csinálni: Ha nem marad a pénz a kasszába mire a tisztességes embernek osztják akkor semmiből nem lehet eleget adni.

A franciák érdekes módon nem adnak pl. nemzetiségi alapon támogatást :)

Szerinted jó az, ha a mercis roma színesfémtolvajt aki lelkén számos ember halála szárad és párezer forintért is feláldozza másik életét segélyezzük. Nem, és nem csak azért, mert ilyenek miatt nem jut neked (és a semmiből nem lehet adni) hanem azért is, mert amíg ez segélyt kap, addig az a Roma sem kap állást, aki 3* keményebben dolgozik a másiknál, mert úgy akarja kivívni a megbecsülést.

Őket is sajnálom, és tudod mi az érdekes? Amikot baj van, nem kérnek segélyt, mert ha a buksza üres, ő sem tud miből zsebpénzt adni a gyereknek.

Kismanó 2007.05.15. 17:51:06

Yuci és kukacka
Csak azt tudom tanácsolni, hogy töltsétek le és nyomtassátok ki az ápolási díjról szóló törvényt. Az önkormányzatnál amikor elkezdik a blablát mutassátok meg, hogy ezért és ezért nem igaz, és RAGASZKODJATOK JEGYZŐKÖNYV felvételéhez. Ez kb így hangzik: XY hívás nélkül megjelent hivatalomban és a következő panasszal él....
Én így csináltam, amikor a súlyosan fogyatékos anyámra tekintettel igényeltem az ápolási díjat és jövedelemigazolást kértek tőlem. Jegyzőkönyvbe vetettem, hogy megigényelném az ápolási díjat és a törvénynek megfelelően nem kívánom igazolni saját és velem együtt élő családtagjaim jövedelmét. Ezek után nem sokkal megkaptam a határozatot, hogy megítélték az ápolási díjat.
Vajon miért nem szól hozzá egyetlen jogász sem?

yuci 2007.05.15. 20:43:05

TheElf
Teljesen igazad van!Nagyon sok olyan ember vesz fel ilyen-olyan segélyt,akinek nem járna.Így aki tényleg rá szorulna,az nem kapja meg azt sem,ami meg illeti.
Nem tudom,hány éves vagy,mennyit tudsz a régi rendszerről?Mindenki szidja,mert ez lett a divat!Pedig nem volt az olyan rossz.Akkor azért büntettek,ha nem dolgoztál,most azért,ha dolgozol.Mindenki meg tudott élni.Kivételek persze akkor is voltak.
Én három gyereket neveltem fel.Taníttattam őket.Ezt már ebben a rendszerben.Munka nélküli segélyből,meg családi pótlékból.Soha nem álltam sorban segélyért.Amit adtak el fogadtam,de nem kértem.
Hidd el,most sem kérném,ha nem lenne egy súlyos beteg a házban.Szívesen el mennék dolgozni,ha lenne rá mód.A férjemet gerinc sérvre operálták,de nincs le százalékolva. Nem számíthatunk senkire sem.A gyerekek közül egynek saját családja van,egy minimál bérért dolgozik,külön él,önállóan,a legkisebb még tanul 300km-re tőlünk,egy éve van hátra a suliból.Őrá még jár családi pótlék,de az az övé.
Szóval gondolom érted mi a történet.
Anyósom még nem nyugdíjas,ezért csak 39 a rokkant nyugdíja.Pedig harminc évet le dolgozott.
Csak ezért háborgok nyomorult 4e különbségért.

Dato 2007.05.28. 13:52:53

Yuci !

Nálatok is érdekes a jegyző !
Az önkormányzat rendeletében csak a feltételeket határozza meg hogy ki kaphat ápolási díjat. Az összege viszont nem lehet kevesebb,mint az öregségi nyugdíj mindekori legkisebb összegének 80%-a ( m2007-01-01-től 21464 Ft 2007-02-05-től 21704 Ft.)
Viszont a települési önkormányzat jegyzője a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző személy kérelmére emelt összegű ápolási díjat állapíthat meg, mely azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-val !!!
2007-001-01től 34879 Ft.
2007-02-15-től 35269 Ft.
Fokozott ápolást igénylő személy,aki mások személyes segítsége nélkül önállóan nem képes:
-étkezni,vagy
-tisztálkodni,vagy
-öltözködni,vagy
-illemhelyet használni,vagy
-lakáson belül (segédeszköz igénybevétellével sem) közlekedni,
feltéve ,hogy a fentiek közül legalább három egyidejűleg fennáll.
A települési önkormányzata fenti feltételek fennállásáról az ápolt személy tartozkodási helye szerint illetékes megyei,fővárosi szociális módszertani intézmény szakvéleménye szerint dönt.

Ha továbbra sen sikerül a jegyzővel megegyeznetek fordulj ide:
Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Lakossági Tájékoztatási és Tanácsadási Osztály
Ügyfélszolgálati osztály Bp. Akadémia u 3
Tel: 06-1-331-1394
06-1-475-5860
06-1-475-5861

Ha a jegyző rosszul járt el ügyedben Ők felhívják és elmagyarázzák neki a jogszabályt.

Remélem hasznát veszed ezeknek az infoknak.

Mille38 2007.06.03. 14:43:48

Yuci,
Fontos tudnod, hogy a jegyzőnek is van főnöke, azaz felettes hatósága. Az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését a közigazgatási hivatalok látják el. Az interneten ezek címe, elérhetősége megtalálható. Javaslom, hogy fordulj – akár telefonon, akár írásban - panasszal a regionális közigazgatási hivatal vezetőjéhez, akinek kötelessége gondoskodni az eset kivizsgálásáról és a megfelelő intézkedés megtételére felszólítani a jegyzőt. A szociális minisztérium se csinál mást, mint az illetékes közigazgatási hivatalnak átküldi a panaszodat.

csaba8204 2009.04.28. 22:41:53

Volti,nemtudom mitképzelsz magadról,valaki tanácsot kér,te meg kifikázod??Ha te lennél ott az ágyban minden nap nyomorékon és ellopnák a pénzt ami jár mert nemtudsz dolgozni,teis pattognál lehet még jobban.
De ez az ország már nem azemberségről szól,hanem arról hogy onnan lopjanak ahonnan csak tudnak!!!Azértvan az hogy egyesek nagyon fentvannak mások meg a sárbaiporva.Én 27évesvagyok és van egy autista kisfiam énis harcolok azért a pénzért,mert ami jár az jár.Még anyi hogy ha úgy állnék mint az a jegyző aki zsebrevágja a pénzt akkor nemkuncsorognák énsem,meg szerintem senki.Ja ésmég anyi hogy az ijenekmiatt tart az ország ott ahol van!!Csak a hüje nemlátja!.
süti beállítások módosítása