Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Béla és a szomszéd tűzfal

2007. május 04. - zugügyvéd
Címkék: szomszédjog
 A Zugügyvédhez egy klasszikus szomszédjogi eset érkezett, amelyet látszólag jól kezelnek a vonatkozó jogszabályok, de mégis. A történet klasszikus példája a joggal való visszaélésnek, amelyet sajnos többnyire a hatóságok és a bíróságok szentesítenek.

Kedves Zugügyvéd !

A segítségét szeretnénk kérni a következő esetben:
Egy ismerősöm - nevezzük Bélának- járt pórul a szomszédjával a következők szerint:

Béla szomszédjáék házépítésbe kezdtek. Az új épület a két telek határára lett tervezve, azaz az épület hátfala, vagy tűzfala a telekhatáron magasodott a tervek szerint. Azért csak a terveken mert Béla szerint az új épület legalább 10cm-el "átlóg" az Ő kertjébe, úgy, hogy közben még nincs is bevakolva ami további centimétereket fog elvenni Béla kertjéből. Amikor ezt Béla szóvá tette a szomszéd természetesen csak tagadott és durván elutasította őt. Még az önkormányzatnál is megvádolta őt rosszindulattal!

 

Így Bélánk lett a "rossz" szomszéd. Persze az épület kitűzéséről nem készült feljegyzés, jegyzőkönyv. Pedig mennyire is egyszerűbb lenne a világ ha az építési engedélyeket az épület kitűzésének ellenőrzéséhez kötnék, törvényileg. Mennyi veszekedésnek lehetne így elejét venni !

De térjünk vissza Bélához:

 

Béla úgy okoskodott, hogy ezt a problémát nem lehet így kezelni mert mindenki csak hajtogatja a magáét, ide bizony tények kellenek, azok beszéljenek magukért! Fel is kerekedett keresett és talált is egy földmérőt aki egy jelentős összeg ellenében - kb. 70.000,- Forint - hajlandó kimérni és igazolni Béla igazát.

 

Itt mindenki úgy gondolhatja, hogy akkor ezzel a dolog pozitív fordulatot vett és a jól megszokott forgatókönyv szerint a rossz elnyeri méltó büntetését és Béla lelke is megnyugodhat végre. De azt még nem írtam, hogy Béla kisnyugdíjas akinek nincs 70 ezer forintja amivel Ő csak úgy "dobálózhat "! És ezzel el is értünk a történet végéhez, mert Bélának nincs pénze, hogy továbbgörgesse az ügyet és a szomszéd ezt jól tudja és a végtelenségig ki is használja ezt a helyzetet.

Azaz röhög a markába.
K

érdésem a következő: Mit tud tenni Béla, hogy igazolja az állítását és az önkormányzat végre felszólítsa a szomszédot a korrigálásra ? A telek kimérése után, ha Bélának van igaza, mi lenne a következő lépés ? Milyen fórum elé kell tárni a tényeket, hogy Béla igaza orvoslásra találjon ?


Ugyan az épület időközben felépült, tehát ezen sajnos már segíteni nem lehet, de valamilyen formában kárpótolni kellene Bélát az Őt ért sérelmek végett, akár úgyis, hogy a szomszédot kötelezi az önkormányzat arra, hogy vásárolja meg a Béla telkéből elbitorolt részt ! Ez persze csak egy ötlet, erre biztosan vannak jogszabályok megalkotva és ezért is fordultam Önhöz, kedves Zugügyvéd.

 

Ha tud kérem segítsen ötletekkel, javaslatokkal !
Segítségét előre is nagyon köszönöm !

 

Tisztelettel,
K.Gábor

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5070660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2007.05.04. 17:07:27

Megválasztottak, nem!? 10 cm ide vagy oda, nem mindegy? Hazugságok, ide vagy oda, nem mindegy? Úgysem tudsz mit tenni ellene, már m.elnök vagyok úgyis! Úgysem tudsz mit tenni ellene, már felépült a szomszéd háza úgyis! Gy.F.

kim.bauer 2007.05.04. 22:39:08

attila64
okos vagy, mint az attilák általában.

2007.05.04. 23:12:27

az onkormanyzattal mar keso foglalkozni a szakertovel meg meg talan korai. ha bela nem tud tobbe enelkul aludni akkor marad a peres ut. kispenzu emberek kaphatnak illetekmentesseget, vagy kerhet perfeljegyzest. sajnos keves az eselye, hogy ugyved annyiert vallalja az ugyet amennyit majd a birosag megitel, hacsak nem jotekonysagbol. az illetek a perertek 6%-a vagyis cd-jogtarral felfegyverkezve nehany ezerbol valoszinuleg meg lehet probalni. nagy perertek (karteritesi igeny) eseten lehet meg egy kisebb ertekre probapert inditani aminek igy kisebb az illeteke, es ha nyert akkor annak alapjan nagyobb karteritesre is megprobalni. mas sok otletem nincs. sajnos nem a 10 centi a fo baj, hanem belat serti, hogy a szomszed semmibe vette, bunkosag meg rossz szomszed ellen viszont nehez es faraszto jogi eszkozokkel kuzdeni.

2007.05.04. 23:15:38

ja, es attila, ez egy jogi blog. nem illik rajta orbanozni, gyurcsanyozni vagy pl. reluxat reklamozni mert az nem ide tartozik.

elfmage 2007.05.05. 00:59:59

Nem értek hozzá, de:

Nem megoldás ha Béla birtokvédelmet kér az önkormányzatnál, az neki nem kerül semmibe az önkormányzat meg majd méret meg eljár?
Az építési hatóságnál is tehet egy bejelentést hogy nem az építési engedélynek megfelelően került felépítésre a ház, azok is vizsgálódjanak... :))

A másik meg hogy az építési engedélynél ugye Bélának is lett volna lehetősége kifogásolni akár azt is hogy a telek határra ne építsen a szomszéd (általában előírnak egy méter beépítetlen sávot asszem), az építési engedélyről meg ugye hivatalból értesítik az összes szomszédot megtámadási/kifogásolási határidőkkel.

Volti 2007.05.09. 08:49:37

Szerintem érdemes írni egy levelet a helyi jegyzőnek(mint elsőfokú építésügyi hatóság)aztán ha úgy ítéli meg hogy valóban szabálytalan volt az építkezés, akkor bírságot is kiszabhat a szabálytalanul építőre,illetve lebontásra is kötelezheti az épületet

PioDVD 2007.05.11. 09:21:48

elfmage!

A rendezési tervek oldalhatáros beépítésnél általában nemhogy előírnák az 1 m távolságot a telekhatártól, hanem egyenesen tiltják. Tudom, mert nekünk se engedték meg, hogy ne telekhatárra építkezzünk...

Avatar 2007.05.11. 11:15:31

Fogjon egy csákányt, és verje ki az átlógó falat.

Ha egy fa ágai átnyúlnak a telkemre akkor is jogom van levágni ezeket az ágakat...

Uána meg majd hápoghat a szomszéd, de Béla csak kicsit átrendezte a saját telkét, ehhez joga van...

Avatar 2007.05.11. 11:16:21

ja, lemaradt a smiley...

;D

Moles 2007.05.11. 11:20:25

Annakidején - kb. 5 éve - amikor a szomszéd építkezett, akkor kapta meg az építési-, majd a lakhatási engedélyt, amikor - mint szomszéd - hozzájárultunk.

Ez már nincs érvényben?

Moles 2007.05.11. 11:30:48

Annakidején - kb. 5 éve - amikor a szomszédom építkezett, akkor az építési-, majd a lakhatási engedély kiadásához szüksége volt a szomszédjai hozzájáruló aláírására is.

Már nincs érvényben ez?

barceo 2007.05.11. 12:51:38

Avatar: ne tanácsolj hülyeségeket.
Ha a szomszéd utána nem csak hápogni fog, hanem pl feljelenti akkor bizony el fogják meszelni rongálásért.

Itt egy törvényes megoldás van (ahogy valaki már irta is): birtokvédelemet kell kérni a helyi jegyzőtől.

(Hozzájáruló nyilatkozat most is kell az építési engedély alapján, azon pedig nyilván nem lógott át az épület.)

kisrobert 2007.05.14. 21:23:36

"lakhatási engedély kiadásához szüksége volt a szomszédjai hozzájáruló aláírására is."
A használatba vételi engedélyhez nincs szükség a szomszéd aláírására (ugyanúgy ahogy az építési engedélyhez sem). A fellebezési jogáról való lemondását szokták aláiratni a szomszéddal. Így nem kell megvárni azt a (kb)30 napot (a tértivevényes levél kézbesítésétől számítva), amíg jogerőre emelkedik.

Arra meg különösen oda kell figyelni, hogy a földhivatalnál bejegyzett határok nem minden esetben esnek egybe a kerítés vonalával. Így előfordulhat, hogy a ház 30cm-t lóg át, de az is hogy semmit.
A házat lebontatni valószínűleg nem fogják, és a megítélt kártérítés sem lesz különösebben nagy (10cm széles kb 10 méter hosszú csíkot kell megvennie a szomszédnak - ez 1 m2 drágább helyen 20000Ft olcsóbb helyen 2000Ft)
Ennél sokkal többe kerül a ház tulajdonosának, hogy földmérőt kell kihívni, kifizetni, földhivatalban bejegyeztetni (kb 100-200000Ft).
Ha Bélánk mindenhol feljelentgeti, megfellebezi (pl a használatbavételit), az akkor lehet kellemetlen, ha kijön egy földmérő, és kiméri, hogy jó helyre épült a ház - szóval csak óvatosan.

jogalany 2007.05.14. 23:40:36

hasonló ügyem van. A per 17 éve tart. Ha akkor az Ukránokhoz fordulok, már rég vége lenne és sokkal olcsóbb.
Bíróságban ne bizz, olvasd el a legújabb Kende könyvet ami a bíróságokról szól.
Még az önbiráskodás is jobb, bármibe kerül, mert az idő a legdrágább.
Légy biztos az igazadban, s lépj. Ne pereskedj.

JoReggelt 2007.05.15. 09:48:15

azt gondolom, valóban egy életen át tud kísérteni az igazságtalanság, mint egy rosszul lerakott padlólap. aki nem kap észbe időben, az még álmodni is ezzel fog + ezt hallgatja a nejétől, anyósától ... brrrr

kell valami megoldás, ami itt nem feltétlenül racionális költségelemzésen fog alapulni. ez döntés és pénztárca kérdése.

azonban olyat is láttam eleget, hogy a jó öreg végül előadja, hogy a megdönthetetlen bizonyíték a Pista nevű 42 évvel ezelőtti bejelentésén alapul. vagy erre is rosszul emlékszik, és inkább a Jóska mondta, hogy valahol itt volt a telekhatár?

10 centinként senki nem lop telket, főleg fallal. kérem gondolkozni egy kicsit, 8 generáció és 4 új építés múlva már egész fél méterrel lesznek beljebb....

szerintem valaki téved. nem lehet, hogy a szomszéd egyébként kimérette az ingatlant?
süti beállítások módosítása