Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Leszavazott ingyensör

2007. április 27. - zugügyvéd

A Zugügyvéd az Alkotmánybíróság honlapján megtalálta az ingyen sörről szóló AB határozatot. Csak emlékeztetőül: Egy indítványozó országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát nyújtotta be hitelesítés céljából az Országos Választási Bizottsághoz (a továbbiakban: OVB). Az aláírásgyűjtő íven a következő kérdés szerepelt:

„Egyetért-e ön azzal, hogy vendéglátó üzletek vendégeinek a sörért ne kelljen fizetniük?”

Az OVB álláspontja szerint a kezdeményezés ellentétben áll az Alkotmány 9. §-ában foglaltakkal, amely szerint Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlő védelemben részesül, illetve a Magyar Köztársaság elismeri és támogatja a vállalkozás jogát és a gazdasági verseny szabadságát. Az Alkotmánybíróság az OVB döntését helybenhagyta.

Sörbarát jogászok csemegézhetnek az indokláson.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3364274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2007.04.29. 16:01:12

Nem tudom, miért nem lehet az összes költséget ráverni az indítványozóra ?? Muszáj az AB-nak ilyen marhaságokkal is foglalkoznia az én pénzemből ?

2007.04.30. 00:05:48

"nem jelöli meg, hogy milyen forrásból kellene biztosítani a vendéglátóüzletekben kötelezően ingyenesen felszolgált sör ellenértékét"

csusztatas, hiszen az, hogy a vendegnek a vendeglatohelyen nem kell a sorert fizetni nem jelenti azt, hogy a vendeglatohelyeken kotelezoen kell ingyenesen sort felszolgalni.

"Ha tehát a jogalkotó valamely áru vagy szolgáltatás kötelező ingyenességét írja elő, gondoskodnia kell arról is, hogy ki, milyen forrásból fogja fedezni az azok előállításához szükséges költségeket"

pl. allamkotveny kibocsatasbol, hitelbol, eladosodasbol mint az ingyenoktatast, az ingyenorvost, a mav, bkv veszteseget, a mezogazdasag veszteseget stb.

ugy tunik az egesz eljaras igazolta es kimondta amit az inditvanyozo ki akart vele mondatni. talan a biraknak is jol jott, hogy vegre kimondhattak: a nepszavazas nem a felelotlen populista politikusok jatekszere, hasznaljak arra amire valo.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2007.04.30. 12:12:11

efi!
És mit szólnál, ha ingyen tejről lenne szó? Mert az egészséges. Vagy ingyen gyógyszer, ingyen orvos? Nagy a különbség?

efi 2007.04.30. 14:08:26

Azzal sem értek egyet. Sem azzal, hogy ingyenes legyen, sem azzal, hogy az áldott néptől kérdezzük meg népszavazás keretében, hogy akar-e ingyensört, fizetésemelést, örök életet stb. Itt most arról van szó, hogyha nem tesznek valamit az ellen, hogy bárki bármilyen hülyeséget feldobjon ingyen és bérmenteve, akkor az AB egész évben ilyen kérdésekkel fog foglalkozni, ráadásul a válasz előre tudható. Elbukott beadvány költségét fizesse az indítványozó, esetleg eleve kerüljön x összegbe a beterjesztés! Akkor talán Pista bácsi a kocsmából nem fog ilyen hülyeségeket kérdezni.

hank_the_freak · http://freaky.blog.hu 2007.05.01. 14:43:16

Persze, én sem értek egyet azzal, hogy az AB hasonló hülyeségekkel foglalkozzon, de ezenkívül még egy sor dologgal nem értek egyet az AB-vel kapcsolatban, pl. a szankcionálási jogkör hiányával a parlamenttel szemben.
Az ilyen kérdések pedig jó, ha ott vannak a köztudatban, mert épp idén akarják hasonló hülyeségkről megkérdezni a népet - csak az hét kérdés, nem egy.

hank_the_freak · http://freaky.blog.hu 2007.05.01. 15:05:39

Az AB-t övező "tiszteletet" egyébként remekül példázza az, hogy tavaly ősszel a zavargások alatt meg nem mondom mikor pontosan egy fiatal alkotmányjogász írt a Nemzetbe egy cikket arról hogy Sólyom nyugodtan váltsa le Gyurcsányt. Igaz, nem teheti meg az Alkotmány szerint, de ahhoz hogy az AB felelősségre vonhassa ezért, 2/3 kell a Parlamentben, s mivel ez úgysem lesz meg, nyugodtan lehet Alkotmányt sérteni. Vicces volt ez az írás, sokat nevettem rajta :) Más kérdés, hogy megvalósulva szomorúbb lett volna. De ez csak egy kis kitérő volt, nem szánékozok vitát nyitni erről...

VIC20 2007.05.02. 08:57:15

efi: te is kerülhetsz még olyan helyzetbe, hogy magadnak vagy a gyerekednek nem tudod megvenni a gyógyszert, majd akkor mondjad nagy mellel, hogy nem értesz vele egyet.

hank_the_freak: "mert épp idén akarják hasonló hülyeségkről megkérdezni a népet - csak az hét kérdés, nem egy"

A liberál-bolsi agymenés remek példája. Szerintem te még azt sem tudod, pontosan mi az a hét kérdés.

"Vicces volt ez az írás, sokat nevettem rajta"

Szerintem inkább sírni való. Nem is annyira az írás, mint inkább a helyzet.

gargoyle 2007.05.02. 10:16:11

vic20: nekem momentan csomo egeszseges es jo dologra nem telik (napi 3 ora mozgas, 2 hetente furdozes es massziroztatas, csakis ellenorzott es elsoosztalyu etelek fogyasztasa konnyu amde taplalo fogasokban stb stb) akkor most ez is mind ingyenes lesz nekem ezentul a logikad alapjan?

moli 2007.05.02. 12:11:10

epp az a demokracia alapkove, hogy az AB-t ingyen lehet baszogatni.

hank_the_freak · http://freaky.blog.hu 2007.05.02. 14:45:44

vic20: Nem, ez kérlek a kapitalista gondolkodás remek példája. Tudod a rendszerváltáskor megkérdezték a kelet-közép európai országok állampolgárait, hogy mivel azonosítják a demokráciát. Legtöbben a jólétet mondták, ami nem is baj, hiszen azt látták nyugaton. A gond az, hogy tizenhét évvel ezután is ezt gondolják, mert a rendszerváltás óta egyetlen politikusgárda sem magyarázta el nekik, hogy ez nem így van. Mi nem vagyunk Németország, hogy szinte bármit finanszírozzunk ami jóléti kérdés (megjegyzem: most már a németek is éppen leépítik ezt a rendszert). A demokrácia sok minden, de nem jólét. A kapitalizmus meg aztán főleg nem azonosítható ezzel, általában ugyanis úgy van, hogy ha valamiből jobbat szeretnénk, akkor többet kell érte fizetni. Vagy egyáltalán: fizetni kell.
A sorozatos önáltatás után most már ott tartunk, hogy nemcsak a jobbért kell fizetni, hanem a jelenlegi rosszért is. Vagy az állampolgárokkal fizettetjük meg, vagy hitelből. Más választás nincs. Aki azt mondja, hogy van, az hazudik, hülye, vagy demagóg. Nem is tudom, melyik a rosszabb. Ezzel az erővel tehát a sör is lehetne ingyen...
Mint írtam, értem az aggályokat: attól nem kapunk jobb egészségügyet, hogy fizetünk érte. Szomorú, de így van. Ez az elmúlt 17 évünk öröksége. Vagy legyen csak 12, végülis akkoriban állt le a reformlendület, de akkor is sok. Na EZ az elkúrás: úgy hagyni a népet, ahogy van - tájékozatlanul, hülyén. Esetleg tovább hülyíteni neokádárista ígéretekkel. Mert hogy az ingyen egészségügy, oktatás, stb. olyan. Nem indokolja semmi, ha nem az, hogy az emberek többsége egy összeadást nem tud elvégezni, nemhogy belátná az ingyen jóléti szolgáltatások jövőbeni katasztrofális hatásait. Az arcukba kell vágni, ahogy Molnár tette: ez van, lehet szeretni vagy nem szeretni, nincs más lehetőség.
Remélem, nagyot bukik a népszavazás. Jó lenne, ha a nemek nyernének, de én azzal is elégedett lennék, ha érvénytelen lenne. Sajnos ez egyelőre hiú reménynek látszik. Persze ne tévesszen meg senkit: ha az igenek győznek és érvényes lesz, majd máshonnan veszik el a pénzt. Valahonnan el kell. Nem lesz kórházeladás csak -bezárás, nem lesz tandíj, csak magasabb kollégiumi díjak és jegyzetárak, stb. Meg lehet ezt oldani - meg kell oldani.

Kedves vic20! Ismerem a kérdéseket! Politológus-közgazdász hallgató vagyok, szakterületem a posztkommunista rendszerváltások. Tehát nagyjából tudom, mit beszélek. A sörös népszavazásnak PONTOSAN annyi értelme van, mint a "hétigenesnek".

Ami az ominózus írást illeti, a helyzet valóban sírnivaló, ugyanis a szerző feltételezem komolyan gondolta, amit leírt. Ami az egyéb helyzetet illeti, én azt érzem sírni valónak benne, hogy az anti-elitünk láthatólag kevésbé demokrata, mint az elitünk, pedig arról sem sok jót mondhatok.

VIC20 2007.05.04. 14:36:06

"Remélem, nagyot bukik a népszavazás. Jó lenne, ha a nemek nyernének, de én azzal is elégedett lennék, ha érvénytelen lenne. Sajnos ez egyelőre hiú reménynek látszik. Persze ne tévesszen meg senkit: ha az igenek győznek és érvényes lesz, majd máshonnan veszik el a pénzt. Valahonnan el kell. Nem lesz kórházeladás csak -bezárás, nem lesz tandíj, csak magasabb kollégiumi díjak és jegyzetárak, stb. Meg lehet ezt oldani - meg kell oldani."

"A sörös népszavazásnak PONTOSAN annyi értelme van, mint a "hétigenesnek"."

Én csak jogász vagyok, de azért éltem mindkét rendszerben. (Amúgy is meggyőződésem, hogy az egészséges (ti. nem hályogos), nyitott szemmel élés többet ér bármilyen - megszerzett vagy csak készülőfélben lévő - diplománál.)

Mindenesetre meggyőződésem, hogy a a népszavazásnak VAN értelme, remélem, hogy NEM BUKIK MEG, és SIKERES LESZ. Szerintem ezen fölösleges most vitát nyitni, nem is tartozik a témához.

(Egyet azért megjegyznék, csak így, zárójelben. Nem tudom, milyen egyetemi hallgató vagy te, de azért - "oldaltól" és pártállástól és meggyőződéstől függetlenül - eléggé... hmm... rövidlátó dolog egy napon említeni egy népszavazást (ami mellett az ország minimum felét képviselő párt áll)egy ilyen - nyilvánvalóan tréfás - kezdeményezéssel.)

hank_the_freak · http://freaky.blog.hu 2007.05.05. 11:19:44

Vic20: Pontosan egyetértünk abban hogy jó józanul élni, csakhogy az államadósság növekedésének további ösztönzése szerintem nem vall "egészséges nyitott szemmel élésre". És a jóléti szolgáltatások eddigi rendszerének fenntartása pontosan ehhez vezet.
Az ország fele egyébként nem képes ezt felfogni, sőt, nemcsak a fele, hanem szerintem jó háromnegyede. Ők azt látják, hogy drágább lett egy-két dolog. Amerikában az ilyen dolgokról való szavazás azért működik rendesen, mert a "The American Voter" című amúgy korszakalkotó könyv szerint az emberek 95%-a ugyan tökhülye a politikához, de a maradék 5% okos véleményvezér. Na nálunk ezek hiányoznak, ezért veszélyes ilyen dolgokról népszavazást tartani. Addig pedig, amíg nincsenek, nagyon jó dolognak tartom, ha ilyenekkel kicsit fricskázzák a felelőtlen elitünket.

A sörös népszavazás egyebekben pont ugyanolyan mint a "hétigenes". Ha az egészségügyet, az oktatást ingyen kapom, a sört miért ne kaphatnám? Kérdezd meg az alsóbb osztályokat, hogy melyik kellene nekik inkább!

Jogálom 2007.06.21. 20:07:03


Érdemes lenne összevetni az ingyensör népszavazásának elutasítását a vizitdíj és többi fizetési kötelezettségre vonatkozó népszavazás engedélyezésével. Nem tűnik fel valami?



2007.06.22. 11:52:42

Jogálom 2007.06.21. 20:07:03
Nekm csak annyi tűnik fel, hogy a bírák többsége nem tudja vagy nem akarja megérteni az ingyensör analógiáját. Fontosabb talán számukra a betümagyarázás intézményesítése, mint az észérvek figyelembevétele, a gondolkodás vagy a bölcsesség. Korábbi ingyensör-véleményemet fenntartom, csak már kevésbé vagyok optimista.
süti beállítások módosítása