Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Trükköző építtető

2006. október 03. - zugügyvéd

Egy sajnos mindennapos történet érkezett a Zugügyvédhez az új építésű ingatlanok körüli jogi anomáliákról. Mit lehet tenni, ha átvág az építtető? Pereskedni, amíg el nem tűnik, vagy ki nem üríti a cégét.   De még jobb, ha  a vásárlás előtt keresünk egy jó ügyvédet

 

Tisztelt Zugügyvéd!

Esetünk felettébb tanulságos sok „kezdő” lakásvásárlónak, azt hiszem. Mi sajnos – úgy néz ki – meg kell fizessük a tanulópénzt.

 

Egy weboldalon  találtunk ez év elején egy újépítésű lakáshirdetést. Megnéztük, találkoztunk az építtetővel, aki az akkori Áfa-váltás miatt azonnal engedett a meghirdetett árból – ettől sem fogtunk gyanút. Szó szót követett, megállapodtunk, jött a szerződéskötés. Erre az alkalomra ígérte, hogy elhozza a magával a társasházi alapító okiratot és az engedélyezett építési tervet. Nos, az elsőt sikerült, de a második helyett csak egy hevenyészett műszaki leírás jött vele.

Mgállnék egy pillanatra. Senki ne fogadjon el műszaki leírást egy új építésű ingatlanról úgy, hogy nem látta az engedélyezett építési tervet. Ha a vállalkozó nem akarja bemutatni, annak oka van.)

 

A leírás hevenyészettsége felkeltette a férjem gyanúját, és ragaszkodott hozzá, hogy a szerződésbe építési engedélyezési tervet írjunk. Így a szerződéshez csatoltuk ugyan az építtető által hozott műszaki leírást, szignóztuk is mindannyian (ez volt a hiba), és kikötöttünk egy határidőt, ameddig neki be kell mutatnia az engedélyezett tervet. Mondanunk sem kell, fütyült a határidőre. Csak akkor láttuk meg az engedélyezett tervet, amikor a bank kérte (mivel hitelt veszünk fel). Ekkor is úgy adta oda az építtető, mintha a fogát húznák.


Tüzetesen átnézve kiderült, hogy több helyen eltért tőle. Ezen felül minőségi gondjaink is vannak. Ezekre hivatkozva árcsökkentést kértünk, de nem hajlandó beleegyezni, mondván „nem a tudtunk nélkül” tért el az engedélyezett tervtől, mivel a műszaki leírást aláírtuk. A rétegrendi hiányosságokat nem hajlandó hibaként elismerni.

 

Sajnos, azt kell mondjam, a probléma rajtunk kívül minden hivatalos szervet hidegen hagy. Próbálkoztunk a fogyasztóvédelemnél, de elhajtottak azzal, hogy a becsapás polgári peres ügy. Az építéshatósági osztályon kerek-perec megmondták, hogy az épület, ha minden papírja megvan, meg fogja kapni a használatbavételi engedélyt, és ők ki se fognak menni a helyszínre ellenőrizni, hogy minden szabályszerű-e. Nyilvánvalóan meg vannak kenve. A peren kívül nincs más lehetőségünk ezt megoldani, aminek aztán a kifejlete és az ideje is bizonytalan. Addig a már befizetett önrész is benn áll a házban – és persze a pasas akkor lép meg külföldre végleg, amikor akar.

 

Számunkra azon kívül, hogy pórul jártunk, három tanulság fogalmazható meg:

1) minden papírt el kell kérni az ingatlanról, új építésűnél feltétlenül látni kell az építési engedélyezési tervet!

2) nagyon jó ügyvédet kell fogadni, kifejezetten ingatlanost, és a szerződés egzakt módon rögzítsen mindent!

3) az építési engedélyezési terv birtokában meg kell nézni műszaki ellenőrrel együtt az ingatlant, mielőtt a szerződésre sor kerül.

 

 

Üdvözlettel:

K.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2115568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droopy 2006.10.03. 12:44:07

Szerintem még a Te jótanácsaid sem elegendők. Egy haverom a legnagyobb, lakásépítéseket finanszírozó banknál dolgozik, az ő tanácsa az volt, hogy csak olyan lakást szabad megvenni, amiben körbe tudsz sétálni :)

Igaz, ekkor már sokszor fenn vannak a burkolatok és kevés beleszólási lehetőséged van a kialakitásba, de legalább biztosra mehetsz a határidővel és a műszaki tartalommal.

Előre fizetni lakásért (bármennyit is!) manapság nagyon magas kockázatot jelent. Ugyanis sok fel sem épül egyáltalán, vagy ha felépül, akkor vagy jelentős csúszással (fél-egy év még jónak is mondható!), vagy menet közben felhigult műszaki tartalommal (pedig általában az eredeti műszaki tartalom sem túl fényűző).

A sok átverés, amit az épittető és értékesítő cégek alkalmaznak, megérne egy külön cikket is...

angol 2006.10.03. 15:37:04

vagy lelőni az összeset, minden köcsög átbaszós vállalkozót, bárki legyen az, sajnos nem sokan maradnának

galigo 2006.10.04. 08:39:11

... és colstokkal menjetek, mert ha esetleg 85 m helyett 78 m2 az alapterület, az az első és másodfokú bíróság szerint nem jelentős eltérés, a Legfelsőbb Bíróság szerint meg emiatt nem lehet szavatossági igényt érvényesíteni...

A bíróságok is megteszik a magukét a mai közmorál megóvása érdekében. Tényleg csak a puska marad...

OftF 2006.10.04. 09:09:03

A mai Magyarországon új lakást nem érdemes vásárolni, készet sem, mert abban sem látszik, hogy mit építettek be. Aztán ha jönnek a meghibásodások, és ha sikerül is érvényesíteni a garanciát, szétgányolják még jobban. Ha már fizettél, akkor örülj, a szóba állnak veled.
Használtat kell venni, és gyűjteni az újra, amit talán 20 év múlva már meg lehet kockáztatni.
Új ház építtetésével is lehetnek gondok, de ha egy értelmes építészt találsz, akivel csináltatsz kiviteli tervet is és vállalja a műszaki vezetést is, akkor számíthatsz rá, hogy már csak szakmai büszkeségből is oda fog figyelni. Persze így többet kell neki tejelni, de már középtávon is megéri. Elvégre nem 1-2 évig akarsz ott lakni...

L'Avvocatessa 2006.10.04. 12:28:11

Kedves K!

Nem derül ki a levélből, hogy kifizettétek-e már az egész vételárat, továbbá, hogy a lakást átvettétek-e. Ugyanis addig amíg a teljes vételár részetekről nincs kifizetve, és nincs birtokbaadás - azaz teljesítés (!) - a pereskedésnek nem sok értelme van. (Ellenben a vételár megfizetését például megfelelő teljesítéshez lehet kötni.) Egyébként pedig meg kellene nézni a szerződést, hogy van-e benne ilyen esetben vevői elállásra lehetőség, avagy jár-e esetleg kötbér a hibás teljesítés miatt. Szerintem peren kívül is van még lehetőség a megegyezésre, csak - lehetőleg ügyvéddel - kitartóan kell verni az asztalt. :)

Nem értek egyet azzal, hogy új lakást nem szabad venni. A fenti eset pont arra példa, hogy lehet, de előtte (!) és nem a szerződés megkötése után alaposan tájékozódni kell! A házépítéssel ugyanaz a helyzet, ráadásul ott nem egy viszonylag tőkeerősebb eladó, hanem egy simlis vállalkozó áll szemben, nulla vagyonnal. Szakmai büszkeség? Hát nem tudom - azzal még nem találkoztam az építő iparban.:)

Droopy 2006.10.04. 17:29:27

L'Avvocatessa, általánosságban igazad van, de ha az embernek normális igényei vannak a műszaki tartalommal szemben, valamint a szerződésben sem akar balek lenni, akkor a végén eljut oda, ahova én jutottam el kb három tucat társasház/lakópark megtekintése után, hogy nincs egyetlen megfelelő lakás sem.

OftF 2006.10.05. 14:28:57

A szakmai büszkeség kapcsán nem a kivitelezőkről beszélek, hanem az építészről. Olyat már láttam.

petrocelli 2006.10.17. 14:28:37

Az építési hatóság eljárása nem feltétlenül takar "kapcsolatot" a kivitelezővel, a használatbavételi eng. megadható akkor, ha az épület rendeltetésszerű használatra alkalmas. Azaz, ha lakni lehet benne, akkor már jó. A szarződésszerű teljesítés vizsgálata nem az ő dolguk, egyébként van LB döntés is arról, hogy a rendeltetésszerű használatra alkalmasság nem jelenti azt, hogy a szerződésben meghatározott minőségben teljesített a vállalkozó. Szavatossági perekben jellemzően a vállakozók arra hivatkoznak, hogy mivel az negedély megvan, jó az ingatlan. Jó, de nem szerződésszerűen kivitelezett. Hihetetlen egyébként, hogy az ingatlan építettők többsége ma olyan szerződéseket bír aláírni vállakozókkal, hogy utána mindenki a fejét fogja. Életünk legnagyobb beruházása, ne sajnálja senki azt a kis pénzt független műszaki ellenőrre és ügyvédre. Vacak szerződés után a legjobb ügyvéd, vagy a legjóindulatúbb szakértő sem tud segíteni.
süti beállítások módosítása