Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Amikor a kötelezett "ellelhetetlenül"

2006. szeptember 26. - zugügyvéd
A Zugügyvéd postaládájába egy látszólag bonyolult, de valójában elég egyértelmű ügy leírása érkezett. Papírok ismerete nélkül nehéz átlátni, pontosan mi történt, de a jogbiztonságot semmiképpen nem erősíti a szerződések össze-vissza értelmezése.


Tisztelt Zugügyvéd!

Másodfokon úgy ítélt a magyar független Bíróság, hogy amennyiben a kötelezett tulajdonosai a kötelezettől más, "saját" (tulajdoni körön
belüli) társaságba szervezik át azt a tevékenységet, amelyért kötelezett helytállni köteles, akkor a kötelezett "ellehetetlenült" és mentes a kötelezettsége alól! Nosza, a Bíróság megmutatta nekünk az utat!

 

Részletezve: Energiaköltség megtakarításának feltárására kötött 5 éves szerződés során a Megbízott a ténylegesen elért költségmegtakarításból kap részesedést tételes elszámolással. Ezt hívják royalty díjnak.
A Megbízó tulajdonosa a második évben úgy dönt, hogy a Megbízó összes energetikai feladatát a továbbiakban az azonos tulajdoni körbe tartozó más cég látja el. Bár az energia-szolgáltatókkal továbbra is Megbízó áll szerződéses viszonyban, a "fizető" a harmadik cég. aki a Megbízott által javasolt megtakarítási lehetőségek birtokában már képes elérni a tervezett megtakarítást.

Azonban, mivel a harmadik cégnek nincs royalty díjas szerződése a Megbízottal (többszöri egyeztetés ellenére azt a Megbízó nem cedálta át), így nem fizet neki részesedést az eredményből, azt teljes egészében "lenyeli".

Függetlenül a két cég közötti határozott időre szóló haszonmegosztási megállapodástól, a Bíróság úgy dönt, hogy a Megbízó nem tartozik semmivel (bár a tényleges megtakarítás tényét senki nem vitatja)

Megbízottnak: mivel már nem Megbízó vételezi az energiát, a megtakarítás nem nála jelentkezik, tehát annak megosztása tekintetében "ellehetetlenült".

Nézzük a törvényes lehetőséget pragmatikusan: több éves határozott idejű Szerződést kötök egy céggel, hogy ezen túl üzemeltesse az irodáimat. A cég az általam elvárt minőség érdekében kifestet, átalakít, beléptető rendszert épít be, felújítja a tűzvédelmi rendszert, stb. Vagyis a hosszú távú szerződés birtokában beruház nálam, a jól jövedelmező munka reményében. Egy év múlva úgy döntök, hogy ezt magunk is meg tudjuk csinálni, minek fizassünk külső cégnek ilyen sokat (mert a díj persze tartalmazza a beruházás finanszírozási költségeit is!). Másik cégemnek átadom az üzemeltetési feladatokat, a külső vállalkozásnak pedig bejelentem, hogy a szerződésünk ellehetetlenült, tovább nem fizetek neki, bocs.

Ennél olcsóbb beruházás nincs!

A történet lényege: fejtől bűzlik a hal! Az eredeti történet Megbízója egy minisztériumi intézmény, Megbízottja egy gazdálkodó szervezet. A Ptk szerint állami intézmények gazdálkodó szervezetekkel kötött szerződéseikben "normál" gazdálkodó szervezetként viselkednek! Éljen a jó példa!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6315319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chabba (törölt) 2006.09.26. 20:19:00

Gyerünk az LB-hez felülvizsgálatra. Ha egyetértenek, és bekerül a Jogtárba a határozat, na akkor van ok a parára.

galigo 2006.09.28. 09:56:30

Én már a LB-ban sem bízok. A múlt héten arra jutottak, hogy az x m2 területűként eladott új lakás árából, bár kiderült, hogy az x-6 m2, egy fillér sem jár vissza a vevőnek. Az ilyen döntések pont azt a morált erősítik, ami visszataszító hellyé teszi Mo-ot.
süti beállítások módosítása