Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Földvásárlás keservei

2014. május 23. - zugügyvéd

 A Zugügyvéd is saját bőrén tapasztalja, milyen macerás egy termőföld adásvételi szerződés átgyömöszölése a különböző hatóságokon. Kicsit hasonlít a 90-es évek cégbíróság eljárásokhoz.



 



Szia Zugügyvéd,

Szerinted ki lehet bogozni a hatályos jogszabályok közül, hogy lehet most termőföldet vásárolni Magyarországon, melyek az adásvételi szerződés kellékei, mi a pontos eljárási rend. És a földhivatalok miként  értelmezik a jogszabályt? Eddig 4 ügyvédnél próbálkoztam, egy sem vállalt  egy egyszerű telekvásárlás ügyintézését a nem egyértelmű jogi helyzetre hivatkozva.

Karesz

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr666198348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guy2 2014.05.24. 00:50:15

Próbálkozzon kisebb, Bp-en kívüli településen élő ügyvéddel. Sztem az ügyvédek azért nem nagyon vállalják, mert kb. egy munkanap, és két doboz cigi kibogozni az új szabályozást.

vidéki suzukis 2014.05.24. 07:23:32

Ha az a "telek" belterületi, nincs AK-érték a tul. lapon, akkor nem vonatkozik rá a földtörvény (és csatolt részei).
Egyébként a föld (az új szabályok szerint immár "termő" előtag nélkül) adásvételének új szabályai valóban bonyolultak, egy adásvétel fél évig is elhúzódhat, mire minden érdekelt hatóság és nem hatóság rámondja az ámment.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.24. 12:21:52

Bármelyik vidéki ügyvéd megmondja.

1. Kell adni egy vételi ajánlatot, beleírva, hogy a vevő elővásárlásra jogosult-e, meg pár standard elemet.

2. A vételi ajánlatot ki kell függeszteni 60 napra az önkormányzatnál, akik felteszik a magyarország.hu portálra is.

3. Az adásételi szerződés tartalmi elemei megegyeznek bármilyen más ingatlanra vonatkozó dokumentummal, plusz pár speciális részlet.

4. A csavar március 1. óta, hogy a 60 napos kifüggesztés után el kell küldeni a dokumentumok 1 példányát jóváhagyásra egy olyan hivatalba, ami sok helyen még fel se állt.

Az 1-3 pont dokumentumaihoz kismillió szerződésminta van fent a neten. A 4. pontról meg a termőföld adásvételi ügyeket intéző ügyvédek bármelyike felvilágosítást ad.

mikka 2014.05.24. 15:36:27

Én bármilyen földvásárlással kapcsolatos ügyet vállalok. Keress meg.

h12n12 2014.05.24. 15:51:54

@polyvinyl: május 1. az a március 1 :)
a 60 napos kifüggesztés után az illetékes mezőgazdasági szakigazgatási szervnek kell megküldeni.
a mókás rész inkább a helyi földbizottságok vétójoga lenne, akikre a vonatkozó szabályozás még nincs is meg.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.24. 16:17:28

@h12n12:

A május 1. úgy március 1. hogy aki feb. 28-ig kifüggeszttette, arra a május 1-e előtti rendelkezések vonatkoznak, mert május 1-től hatályos a törvénymódosításnak az a része, hogy még a kifüggesztés lejárta után se lehet simán birtokba kerülni az adásvételivel, hanem az aláírt adásvételit is jóvá kell hagyatni. Anyjukat az ilyeneknek egyébként.

Gesanya 2014.05.24. 17:14:33

Lassan már a személyiségi jogokat sérti ez a sok és felesleges procedura, mi az, hogy ha akarom, és csak annak akarom eladni a tulajdonomat, akkor abba bárki is beleszoljon - akkor amikor a haszonbérletek esetében a kormány a kosztosainak juttatja a földeket, és csak azoknak?
Oda fog ez kicsúcsosodni, hogy csak a fityiszközeliek vehetik meg a földemet, mert csak arra kapok engedélyt?
Akkor már jobb, ha árverésen adom el, vagy nem adom el, mert ha valakivel megállapodtam, egy kölcsönössen elfogadható árban, akkor az csak és kizárólag erre a vevőre és rám tartozik, érvényes, de a jelenlegi szabályozás szerint a nem alkudó - elővásárlasi jogosult is erre az árra tart igényt.

Sandor Akarki 2014.05.24. 22:18:09

Az a szép, hogy nekem, mint magyar állampolgárnak korlátozza a földvásárlási jogomat, mint ahogy a költözködést is. Megvenném a földet, meg hozzá egy házat és odaköltöznék.
Ez sima röghözkötés és a városiak kizárása a termőföldhöz jutástól.

McZozo 2014.05.27. 13:56:46

Bator aki a mostani korulmenyek kozott szembe akar menni a trendel es foldbe akar gfogni,l e a kalappal en nem mernem semmi nem garantal hogy holnap egy meszaros lorinc vagy egy orban meny nem akar majd kisemmizni a foldedbol mert megtetszett neki ami a tied.
REspect

Brion 2014.05.27. 23:17:12

Üdv,

laikusként de érintettként én a másik oldalról vagyok ettől az új helyzettől ideges.
Adott messzi vidéki telek (hivatalosan zártkertként nyilvántartva a környék), és az önkormányzat kikötötte, hogy mostantól azon a környéken csak őstermelők vehetnek telket.
A probléma az, hogy ez a rész mára tipikusan apróra szabdalt területekből áll (a szomszédom egész telke nincs szerintem 500m2 mindennel együtt egy lecsapott saroktelken), mivel sokan kiköltöztek a városból vagy nyaralóként, konyhakertként funkcionál. Akkora terület nincs, ami magában megérné egy őstermelőnek.
Összességében így elérték, hogy az emberek minimum 90%-a esélytelen legyen eladni a telkét.. nevetséges.

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2014.06.09. 09:56:21

Mi is csinálunk földügyleteket, és látjuk, hogy a fentiek néhol tartalmaznak pontatlanságokat :(
süti beállítások módosítása