Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Korlátoltan aktív tábla

2008. február 04. - zugügyvéd

Az interaktív táblák ügye amúgy is kedélyborzoló, legalább annyira mint a kórházakba előírt széfek szokás szerint jól átgondolt ötlete. Egy elég érdekes árukapcsolásra hívták fel a figyelmünket az egyik iskolából.


Tisztelt Zugügyvéd!

Az iskolánk vásárolt egy újabb interaktív táblát. A táblához jár egy kezelő szoftver is mellyel könnyen tudunk oktatási anyagokat barkácsolni. Korábban a sulinak már volt interaktív táblája, mely egy másik cég terméke. A táblához ingyenesen járó kezelő szoftverek felhívják a figyelmemet, hogy a szoftverrel kizárólag csak az ő táblájukra vetíthetek. Így az otthon barkácsolt tananyagot a régebbi táblán jogilag nem vetíthetném le.

Technikailag simán megoldható, mivel a kezelő szoftvert bármelyik PCre feltelepíthetem, és a vetítőnek édes mindegy, hogy milyen táblára, netán a falra vetítek vele. Felvetődött bennem a kérdés, hogy egyáltalán jogszerű ez a tiltás? Akár a diafilmek forgalmazói is megszabhatnák, hogy milyen típusú diavászonra vetíthetek otthon a gyereknek?
Így indul a szoftver:
"Mivel munkaadója vagy iskolájának vezetője elfogadta a Licencszerződés feltételeit, korlátlan számú személyi számítógépre telepítheti és azokon használhatja ezt a Szoftvert.
Ez az engedély mindaddig fennáll, amíg munkaadója alkalmazásában áll, vagy az iskola diákja, feltéve, hogy nem használja a Szoftvert semmilyen olyan interaktív táblán vagy érintésre/tollal működő eszközzel sem, amely nem a SMART Technologies Inc. terméke.

Üdv:

K. J.

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr27324604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2008.02.04. 13:24:17

Miért ne lenne jogszerű a tiltás? Egyébként meg az első mondatot én így egészíteném ki: "Mivel minisztere elfogadta (némi anyagi motivációra), hogy ekkora összegért ilyen korlátozásokat szabjunk önnek..."

Ez egy ingyenes szoftververzió, a nagy pénzt a vas (tábla) eladásából szedik be. A szoftverüknek meg olyan felhasználási feltételeket szabnak, amilyet akarnak - nyilván nem érdekük, hogy egy olyan táblán használd, amit ugyan olcsóbban megkapsz, de ott külön kell(ene) fizetni a szoftverért. Cinikusan mondhatnám, hogy ha ez nem tetszik, akkor nem muszáj tőlük venni. De ld. feljebb!

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.02.04. 13:27:58

hát nem is tudom elég nyakatekert megfogalmazású az utolsó mondat. no mindegy.

szoftvert nem a táblán használunk hanem számítógépen, amihez egy tábla van kötve ("korlátlan számú személyi számítógépre telepítheti és azokon használhatja ezt a Szoftvert" itt leírják hogy a szoftver használatához csak, és kizárólag számítógép kell, ha a számítógéphez ilyen tábla csatlakozik az irreleváns, mert a szoftver továbbra is a számítógépen fut nem a táblán). naszóval ezzel a logikus (és informatikailag teljesen helytálló) mondattal asszem el is intéztem a kérdést.

namost mégegy ha a szoftver által készített prezentáló anyag lejátszható a szoftver használata nélkül is (egyéb szoftverekkel pl prezentálóprogrammal, böngészővel) akkor meg pláne nincs min rágódni

xombat.com 2008.02.04. 13:29:15

Leirjak hogy milyen korulmenyek kozott hasznalhato. Ettol elterni lehet, nem nem szabad ;)

A szoftver kulon kategoria, nem hasonlithato ossze a diavetitovel, meg ha azt ingyenesen adnak diavaszon vasarlasa soran.

Ha az uj tablara is van ingyenes program, akkor miert szeretnetek megis a regebbit hasznalni?

Csavarhúzós 2008.02.04. 13:29:36

Jogilag szerintem rendben van. Szerintük a szoftver, mint hozzáadott érték növeli a tábla értékét, és nem szeretnék, ha a konkurencia termékének értéke is növekedne.

A diavetítős példa úgy jó analógia, hogy a diavetíővel kapsz egy diafilmet, azzal, hogy azt csak ezzel vagy ugyanilyen márkájú diavetítővel vagy jogosult kivetíteni, mivel az az ő tartozéka.

Gyakorlatilag meg tudjuk, hogy "a törvény szövedéke mindig felfeslik valahol"...

Engem az érdekelne, hogy mit tud ez a szoftver, amit más nem? (Power Pointba is be lehet ágyazni filmet, az meg ingyen van minden sulinak)

A másik ami érdekelne, hogy mit tud az interaktív tábla, amit a sima projektor nem? Az vele a gond, hogy a 160 centis tanár is el kell érje a tábla tetejét, akkor meg a hátsó padokból a tábla közepe-alja nem látszik. Ezért jobb a magasabbra vetítő sima projektor - de ha a minisztérium a drága megoldásokra vágyik, akkor lehetne táblaPC-vel összekapcsolva...

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.02.04. 13:33:45

(amúgy meg azt nem értem még, hogy például a páverpojnt bemtatókészítővel készített oktatási segédanyag projektorral falra vetítve miért nem jó. miért kell olyan tábla ami digitálisan a táblafirkákat visszaviszi a gépre? az csak akkor jó ha hiáyos a prezentáció. jól kell megcsinálni a bemutatót, és nem kell akkor 400E-s tábla. másrészt a digitális firkákat elmenti valaki? ha nem akkor is tök felesleges az interaktív tábla...)

Robinzon Kurzor 2008.02.04. 13:34:58

Az idézetben nem szerepel a levél elején említett korlátozás.

Ami egyébként önmagában simán jogszerű -- azt is kikötheti a jogtulajdonos, hogy csak piros zokniban lehet használni a programját.
Aztán a felhasználó meg eldöntni, hogy ilyen feltételek mellett kell-e neki a cucc, vagy nem.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.02.04. 13:38:18

de írom hogy a szoftvert nem a táblán futtatod hanem a PC-n! és itt meg azt tiltják hogy más táblán nem használhatod.

ha azt írták volna hogy nem használható olyan számítógépen amihez nem a SMART akárki táblája van kötve na az korrekt lenne. de így nem az. szerintem

Csavarhúzós 2008.02.04. 13:44:48

>ha azt írták volna hogy nem használható olyan számítógépen amihez nem a SMART akárki táblája van kötve na az korrekt lenne. de így nem az.
-Ez egy jól hangzó ellenérv, arra a kevéssé valószínű esetre, ha valaki firtatná, hogy miért használod a másik gépen. Azt nem hiszem, hogy komolyan perelnék a saját vevőiket, mert utána már nem lenne nekik több olyan. Mármint vevőjük.

xombat.com 2008.02.04. 13:49:46

Okoska: ott a pont

"nem nem" => "de nem", bocs az elirasert

Amit a szoftverben nem tiltok meg azt megtilthatom a "Felhasznalasi feltetelek"-ben.

OkoskaTo:rp 2008.02.04. 14:22:42

Hurrá Torpedó: A korrektség nem jogi kategória, különösen nem a súrlódáscsökkentő adalékokkal ellátott közbeszerzéseknél. Olvastál te már mondjuk Microsoft EULÁt? Ha nem lennél rákényszerítve, épeszű emberként magadtól elfogadnál egy olyat? Ugye nem?

Csavarhúzós: De lenne vevőjük úgy is. Mivel a cuccra közpénzt elköltő, és a cuccot használó jelen esetben is erősen elkülönül. Csórótanárt nyugodtan sittre küldhetik, attól még Hillerhaver ugyanúgy aláírja a számlát.

Robinzon Kurzor 2008.02.04. 14:30:04

Továbbra sem látom azt, hogy hol tiltják, hogy milyen táblán használható ...

Persze lehet, hogy nem tudnak magyarul a hölgyek/urak, és azt szerették volna írni, hogy a programmal készült izé csak a "saját" táblán használható.
De ez is egy jogszerű korlátozás lehet.

guy 2008.02.04. 14:32:02

Szerintem a tájékoztató szövege egyértelmű. Mivel a szoftver a táblán nem fut, hanem a hozzá kapcsolódó számítógépen, ezért úgy kell értelmezni, hogy nem futtathatod a szoftvert más típusú táblát vezérlő ámítógépen.

movhu 2008.02.04. 14:35:25

Nekem is egyértelműnek tűnik, de szerintem egy hivatalos megkeresés és állífoglalás sokat segítene, sőt esetleg egy kedvezményes árat is szülhet a második softwarre.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.02.04. 14:37:25

A szoftverjog már csak ilyen. Minden hülye azt köt ki, amit akar.

Van aki pl. ilyet:
"Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése."
www.mti.hu (a lap alján, vastagon szedve)

Haha. Hahaha....

OkoskaTo:rp 2008.02.04. 14:53:48

movhu: Az ingyenesnél kedvezményesebbet? Hogyan csinálod?

2008.02.04. 15:25:59

Ilyen ostoba, pitiáner találmány még a redmondi gnómoknak sem jutott eszébe eddig. Nem kell tőlük ilyen humbug táblát venni, hanem egy notebookot open source szoftverrel, meg egy kivetítőt. Az kevesebbe lesz és nem kell 2 év múlva a szemétbe dobni garacia meg fejlesztés híján. Mint az azóta már 3x elavult ötszörös áron vett kakaóbiztos gépeket.

Jogilag gondolom ott lehet a kérdés, hogy a szoftver felhasználói szerződése kiterjedhet -e a szoftverrel készített termékekre. Elvileg elképzelhető, de hogy mi a valóság, ahoz valami spéci jogász kellene.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.02.04. 15:28:06

Ha a tábla a számítógép perifériája, akkor nincs ellentmondás szerintem, vagy ha mégis, akkor az nagyon nyakatekert. És mivel a tábla interaktív, ezért gondolom be van drótozva valhogy a gépbe.

OkoskaTo:rp 2008.02.04. 15:32:30

zsir: Nem a szoftverrel készített termékre vonatkozik*, hanem egy másik (másmilyen táblához csatlakoztatott) gépen történő használatra.
*: Amúgy arra is vonatkozhat a korlátozás. Gondolj itt pl. az MS fejlesztőeszközök "Express" változatára. Egészen addig használhatod őket, amíg a vele készült terméket nem árulod.

De ebben a kérdésben is itt a joker: Előírhatnak ilyet, merthát nem kötelező őket használni. Válassz másikat! Ha meg őket használod, akkor ne sírj!

Én vagyok 2008.02.04. 15:34:58

Tök gáz, hogy itt is már jórészt csak ilyen véresszájú "hillerhaverozó" meg kuruczinfó stílusú, okádás hangnemben "kenőpénzező" hozzászólások vannak. Muszáj nektek mindenhová beszivárogni és bomlasztani?

OkoskaTo:rp 2008.02.04. 15:47:14

Én vagyok: Értékrendem a Fidesztől keletre áll, libsibolsikomcsi vagyok. Ennek ellenére ténykérdés, hogy ezek a szerződések (beleértve az MS keretszerződést is) normális módon, önmaguktól nem jöhettek volna létre. Vagy jószándékú dilettantizmus áll mögöttük, vagy némi anyagi érdekeltség. Ez nem politikai hit kérdése.

2008.02.04. 16:14:49

OkoskaTo:rp 2008.02.04. 15:32:30

Csak találgattam. Valójában a terméket, a szerződést, meg a hatályos jogi szabályozást kellene ismerni, de ebből a háromból egy sincs meg:)

Én vagyok 2008.02.04. 15:34:58
"...Tök gáz, hogy itt is már jórészt csak ilyen véresszájú "hillerhaverozó" meg kuruczinfó stílusú, okádás hangnemben "kenőpénzező" ..."

Nem csak. Szó van még hozzánemértésről, nemtörődömségről meg bénaságról is.

OkoskaTo:rp 2008.02.04. 16:50:08

zsir: Egy szoftverlicencre nem a Ptk. az irányadó? Az meg nem enged meg bármit a szerződő felek között, ami nem törvénybe ütköző? Ha végbéltükrözéshez kötik a használati jogot, hát ahhoz kötik.

dr.justice 2008.02.04. 16:58:15

Valaki leirhatná, hogy pontosan mi az interaktív tábla. Egy nagy érintőképernyős monitornak felel meg ? Mi a funkciója, ha a falra is lehet vetíteni meg a táblára is ? A vetítés jó szó erre ?

dr.justice 2008.02.04. 17:02:52

Szoftver nélkül lehet vetíteni, ha valóban vetítésről van szó ?

OkoskaTo:rp 2008.02.04. 17:11:26

dr.justice: Egyrészt "vetítő", másrészt elektronikus toll (azaz visszafelé is működik). Tehát tanár mondjuk kivetít egy alaptérképet, amire a kezében levő tollal belefirkálja, hogy "a románok itt lopták el a lovainkat", majd ezt át tudja szippantani a számítógépére, vagy ki tudja nyomtatni. Ugye mennyivel barátibb, ha a tanár táblai firkálásáról meg lehet kapni a hardcopyt, mintha a tábla lemásolására kellene koncentrálni a tartalom helyett?

derelyegrádi szellem 2008.02.04. 17:11:45

Én vagyok

Azonnal eljárást kell indítani a bomlasztók és a beszivárgók ellen. Meg az árdrágítók és árurejtegetők ellen is! Le a fekete reakcióval! :)

Téged nem a Szabad Nép című sajtótermékből szalajtottak?

Okoska

A szoftver licence szerződésekre nem a Ptk az irányadó, mert az egyes szerződések között nem szabályozza. (Persze a kötelmi általános vonatkozik rá). A szerzői jogi vonatkozik rá, és ráadásul van egy fejezet ami csak szoftverrel foglalkozik. Ezt meghaladóan Mo aláírta az un. szoftver egyezményt, így az is jó éás használható támpontot ad.

Justice

Neked nem tudok segíteni. Nem tudom. De Hillerhaver meg Hungarovalentin szerintem szívesen ad felvilágosítást. Ők biztos tudják mire kell 40-50 milliárd. :)

Ha az sem megoldás, javaslok egy CISCO-s Las Vegas-i tanulmányutat :)

derelyegrádi szellem 2008.02.04. 17:14:52

Justice

Igen, a "vetítés" a legjobb szó erre az egész digitáblás ügyre! :))

xombat.com 2008.02.04. 17:37:24

"Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése."

Egyik taralomszolgaltatonal meg durvabb a dolog: a logot be kell tenni a link ele:
"
...
A Weboldalra utaló linket a kódjában tartalmazó weboldalnak (Linkelő Weboldal) tartalmaznia kell a [weboldal] logóját (Logó).
...
a Linkelő Weboldal a Logónak sem méretét, sem megjelenítését nem módosíthatja
...
"

Lacibetyár 2008.02.04. 17:45:29

Gondolom a szoftver készítői arra gondolhattak, hogy a digitális táblát kezelő szoftvert arra használják, amire való, tehát a táblára kivetített rajzra történő "firkák"-nak a számítógépre történő visszamentésére, hiszen ezért interaktív a tábla. A táblák között gondolom van különbség felbontás, érzékenység, színmélység stb. jellmezőkben.
Gondolom a kezelő szoftverben is vannak különbségek, ewsetleg a drágább javára. Tehát a drágább (jobb) táblához adott kezelő szoftverek is lehetnek jobbak, ezért nem engedik a keveredést. Hasonlóan mint az MS Office Word és a Windows Wordpad felhsználása közötti különbség.

Lacibetyár 2008.02.04. 17:48:01

"Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése."
Lehet én sem szeretném, ha általam nem kívánatos kontextusban szerepelne az én linkem, lógóm :))))

2008.02.04. 18:24:43

OkoskaTo:rp 2008.02.04. 16:50:08
"...Egy szoftverlicencre nem a Ptk. az irányadó? Az meg nem enged meg bármit a szerződő felek között, ami nem törvénybe ütköző?..."

Nem a Ptk. az irányadó,(Derelye leírta, hogy mi.) ráadásul a Ptk. sem tesz azért lehetővé bármit. Vannak kogens szabályok amitől a felek még közös megegyezéssel sem térhetnek el.

2008.02.04. 18:34:54

derelyegrádi szellem 2008.02.04. 17:11:45

"...De Hillerhaver meg Hungarovalentin szerintem szívesen ad felvilágosítást. Ők biztos tudják mire kell 40-50 milliárd. :)
Ha az sem megoldás, javaslok egy CISCO-s Las Vegas-i tanulmányutat :)..."

Nem olyan tábla ez, amire ki lehet vetíteni, hogy hogyan köröznek a felesleges Grippen repülők az új beléptetőrendszerrrel ellátott stadionok felett? Még az Ezüsthajó Kft filmjeit is le lehetne vetíteni rajta Orbán Viktor életéről. Hadd tanuljanak a gyerekek.

dr.justice 2008.02.04. 18:45:59

Már kezdtem örülni, hogy végre valami szerzői jogi téma is felmerül, mert arról itt is jókat lehetne vitatkozni. De úgy látom korai volt az örömöm. Ez másról szól. A qrva politikáról meg a pénzről.

Mintha lenne egyébként egy kis logikai gubanc a levélben. Ha egy táblát vettek, amihez kaptak egy szoftvert, amit bármennyi gépre szabad telepíteni az eleve azt jelenti szerintem, hogy a szoftvert nem csak ahhoz az egy táblához fogják használni. Ha biztosak akartak volna lenni a forgalmazók vagy a jogtulajdonosok, hogy a szofvert csak az ő tábláikhoz használják miért nem csak annyi gépre engedik telepíteni ahány táblát vettek ?

2008.02.04. 19:11:23

dr.justice 2008.02.04. 18:45:59

Nekem úgy tűnik, ez valami prezentáció készitő szoftver. Nem közvetlen a tábla működéséhez kell, hanem annak az elkészitéséhez amit majd a táblán bemutatnak. Valószinüleg azért lehet több gépre is telepiteni, hogy a tanárok bárhol, otthon stb. tudjanak vele dolgozni.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.02.04. 20:18:17

Gondolom az eredeti koncepció az, hogy jön a tanár a laptoppal, vetít, rajzol, visszament, felrakja a szerverre, ahonnan a diákok letölthetik. Ehhez meg az kell, hogy minden tanár laptoján ott legyen a szoftver, különben szart sem ér, továbbá, hogy minden teremben ott legyen az interaktív tábla.
Gondolom ehhez képest az valósult meg, hogy van egy tábla, meg a teremben lehegesztett gép, nehogy ellopják, és most lett másmilyen tábla a másik teremben, másmilyen szoftverrel. Egyszerűen a tervezők, és a licensz megírói nem gondoltak a magyar valóságra.

dr.justice 2008.02.04. 20:47:54

Ha a kérdéses szoftver valóban nem a tábla működtetéséhez kell, hanem csak egyszerűbbé teszi a vele való munkát.

Dreman 2008.02.04. 21:58:39

Ahmet tévedsz, a tanárok kapnak saját laptopot, úgy olvsatam még a diákok is. itt egy érdekes cikk, angliai felmérés az interaktív tábla hasznáról. Persze Magyarországon mindig meg lehet magyarázni, hogy miért jobb mégis a kréta. Persze csak a fehér, mert a színeset nehéz letörölni, annál akkor már tényleg jobb a digitális rendszer.

www.sg.hu/cikkek/56117/motivaloero_az_interaktiv_tabla

Bástya elvtárs (törölt) 2008.02.04. 22:14:57

szerintem a licensz azt mondja ki, hogy amikor a szoftverrel készült prezentációt csak az interaktív táblán mutathatod be. Vagyis a licensz szerint az iskola nem csinálhatja meg, hogy vesz 1 db prezentációs esztközt, majd az ezzel elkészült oktatási anyagot valamilyen más eszközzel (projektor, írásvetitő stb.) levetíti a falra más osztályteremben.
Természetesen ez a korlátozás csak a vetítésekre vonatkozik. Vagyis a kész okatatási anyagot az iskola diákjai letölthetik, és az otthoni számítógépen lejátszhatják maguknak.


Szerintem az ilyen táblát nem szabad megvenni. Open sources megoldásokban kell gondolkodni.

Pendrive 2008.02.05. 07:08:45

Bármit lehet "törvénnyé" tenni. Ha ez érdeksérelemmel jár, akkor az emberek ennek arányában hajlamosak megszegni. Ha a "felderítési mutató" kedvező, azaz nagy a lenbukás veszélye, illetve a tiltást/törvényt kellő erőszakszervezettel végre is tudják hatatni, akkor 1-érelmű, bármely partikuláris érdek törvényesített végrehajtása kikényszeríthető. Ha nem, mit tehetnek? megátkoznak?

derelyegrádi szellem 2008.02.05. 08:24:30

Zsír

"Nem olyan tábla ez, amire ki lehet vetíteni, hogy hogyan köröznek a felesleges Grippen repülők az új beléptetőrendszerrrel ellátott stadionok felett? Még az Ezüsthajó Kft filmjeit is le lehetne vetíteni rajta Orbán Viktor életéről. Hadd tanuljanak a gyerekek."

Ha arra is jó, akkor ok! :))

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.02.06. 08:46:01

Dreman 2008.02.04. 21:58:39

Akkor most hol tévedek?
Mindegy, a kréta jó, de az interaktív tábla sokkal jobb. Ez nem kérdés. Viszont a sima vetítő közel se olyan hatékony, mint gondolnánk. Hiába volt minden iskolában szinte minden teremben írásvetítő. És nem azért, mert a tanár lusta volt megírni a fóliákat.

2008.02.06. 11:55:42

Lehet, hogy rosszul gondolom, de nekem úgy tűnik, tartalom nem sok van. Egy technikai eszközt nyomatnak mindenáron, miközben sem multimédiás tanterv, sem tananyag (profi prezentációk, filmek, interaktív anyagok, tesztek stb.)sem felkészült, mind az az anyagot, mind az eszközöket virtuóz módon kezelő tanárok nincsenek. Sőt, de lehet, hogy ebben is tévedek, a pedagógusoknak talán 10 százaléka érti és használja napi szinten a számítógépet és kb. 10% az aki a szakmáját érti (pl. el tudja magyarázni, hogy melyik középkori várnak miért kör, vagy miért éppen négyszög alapú bástyája volt). A két 10% sajnos legritkábban esik egybe. Mindezzel nem azt akarom persze mondani, hogy nem kell a multimédia az iskolába, csak annyit, hogy ez nem egy bizonyos eszköz megvásárlásától függ.

Ahmet:

Egy mai projektor egy laptoppal fényévekre van a fóliás írásvetítőtől. A touchscreent is feltalálták már bár lehet, hogy akkor laptop helyett egy valamivel drágább tablet pc-t kell venni. Lehet rajta írkálni, meg jelölgetni, a projektor úgyis kivetíti a falra. El is lehet utána menteni, meg mindent amit az interaktív tábla tud. És még egyet, el lehet zárni amíg a gyerekek tornacipővel hajigálják egymást, meg az interaktív táblát. Ettől még jó lehet az interaktív tábla is, csak félő, hogy 1-2 év alatt elmegy mellette a standard tömegszórakoztatásra fejlesztett technika az meg ott marad a falon porosodni.

Bástya elvtárs (törölt) 2008.02.06. 13:32:11

zsir: szerintem alapjávavéve tök jó dolog egy ilyen tábla, sőt az is jó dolog, hogy van olyan iskola, ahol beruháznak egy ilyen készülékbe. Az iskola beteszi az egyik terembe, és az egész iskola összes osztálya osztozik azon az egy termen. (Anno a mi időnkben is volt az iskolában videóterem.)

Ennek az interaktív táblának megvan ilyenkor az az előnye, hogy rögzítésre kerül, amit a gyerekek a táblára írnak, így ha egy óra jól sikerül, akkor azt későbbi oktatásoknál fel lehetne használni. pl. az oktatóanyagot kiírni videókazettára, aztán azt levetíteni a gyerekeknek.
Csakhát pont ezt nem engedi meg a licensz, és szerintem K.J. is valami hasonló elgondolást képzelt volna el.

Hogy mit lehet ilyenkor tenni? Leszerelni a táblát, és visszaadni a Smart Technoligiesnek, hogy csesszék meg a táblájukat licenszestül, és örüljenek, hogy nem vágják őket pofán a pénzéhes üzleti hozzáállásért.

2008.02.06. 15:32:07

Bástya elvtárs · bastyaelvtars.blog.hu 2008.02.06. 13:32:11

A konklúzióval egyetértek. Táblaellenes sem vagyok, inkább csak szkeptikus. Sok lélegzetelállító prezentációt láttam már, de ehez hasonló táblával még a leggazdagabb multiknál sem találkoztam. Vagy csak iskolában használható, vagy csak az államnak lehet eladni. A projektor+laptop bevált dolog, ráadásul belefér egy szatyorba. A projektorok, még az olcsóbbak is manapság már kicsik, hordozhatók.

Dreman 2008.02.07. 21:11:59

www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20080206-laptoppal-tanulnak-a-jozsefvarosban.html

Na Zsir, itt a projektor amit hiányoltál. A cikk elolvasása után egyértelművé vált számomra, hogy lehet itt nagyon sok tananyag a digitális táblára. Amennyiben az országban a tanárok megosztják egymás között az általuk készítetteket. Erre a felsőoktatásban már van példa, az amerikai egyetemek közül több kipakolja a teljes tananyagát a netre. Ezt kéne nálunk is támogatni.

2008.02.08. 03:13:37

az ilyen jogi csurcsavarokat a legegyszerubben ugy lehet megoldani, hogy messzire elkeruljuk oket
itt egy open source megoldas:
laptop: 150-200 ezer forint (kubuntu linuxszal)
projektor: sokezer forint
wii taviranyito: 12 ezer forint
infraled, kapcsolo, olcso muanyag toll: max 100 forint
demo szoftver:
sourceforge.net/projects/wiiwhiteboard/
vetito felulet: hagyomanyos vaszon vagy feher fal
prezentacios szoftver: openoffice.org

nem tudom pontosan mennyibe kerul egy interaktiv tabla, de elkepzelheto, hogy ez a megoldas egy nagysagrenddel csokkenti az arat...

2008.02.08. 11:52:18

Dreman 2008.02.07. 21:11:59
"...egyértelművé vált számomra, hogy lehet itt nagyon sok tananyag a digitális táblára..."

Nekem a cikkből inkább az derült ki, hogy a hagyományos tananyag, hagyományos módszereit használják. Cak magát a megjelenítő eszközt cserélték ki digitálisra. Abban valamennyire szkeptikus vagyok, hogy a tanárok mennyire osztják majd meg, meg csereberélgetik az anyagokat, pusztán az új tábla miatt. Eddig sem tették.

Egyébként rengeteg lehetőség lenne az oktatésban a modernizálásra, különleges eszközök nélkül is.

Valódi távoktatás webes anyagokkal, online vizsgával stb. Magyarországon nem létezik. Az egyetemi előadások video rögzítése és neten megosztása nem múködik. Oktatóanyagok a neten egyáltalán nincsenek.

Hallgatók tízezreit utaztatják évente millió kilométereket azért, hogy "távoktatás" címén az egyetem épületében végigüljék egy tizedrangú előadó unalmas felolvasását, ahelyett, hogy otthon kényelmesen a hálózatról nézhetnék az ország legjobb előadóinak legjobb előadásait.

Évente hallgatók tízezreivel vetetik meg tízezrekért a rég elavult, életidegen jegyzeteiket azok, akik husz éve az akkor megírt (összeollózgatott, fércelt) műveikből élnek.

Csak hát a modernizálással oda lenne a monopólium. Mire szedne egy harmadrangú főiskola félévente százezres tandíjakat, amikor kb 2-3 félév árából a neten, sokkal jobb színvonalon megtanulható lenne ugyanaz? Kinek adnák el az olyan informatika jegyzetet ami még 2008-ban a Gopher keresőt ajánlgatja.

Nem olyan egyetemekről van itt szó persze, mint Oxford, Cambridge, MIT stb, ahol minden hallgatóval személyesen foglalkoznak a világ legjobb szakértői.

A jelenlegi magyar tömegképzésről, amit nagyrészt át lehetne tenni a netre. A tehetséges, hozzáértő, elkötelezett oktatóknak így még több munkája lenne, igaz sokkal több pénze is, a sok sarlatánt meg el kellene hajtani dolgozni. Csinálják azt amihez állítólag olyan jól értenek.

Nem az egész oktatásra vonatkozik mindez természetesen. Sebészorvost biztosan nem lehet csak online képezni, bár az elméleti részt ott is jól kiegészítené.

2008.02.08. 11:53:56

sajnos_kacat 2008.02.08. 03:13:37
"...ez a megoldas egy nagysagrenddel csokkenti az arat..."

Meg vagy őrülve? Csökkenteni az árat?:)
süti beállítások módosítása