Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Elállás, vagy visszavásárlás?

2013. március 25. - zugügyvéd

A szerződéstől való elállás, és eredeti állapotba való visszahelyezés nem automatikus visszavásárlást jelent. Jó lenne látni az alábbi ügyben a tényleges szerződést, de a leírtak alapján korántsem egyszerű a vevő helyzete.

 

 Tisztelt  Zugügyvéd!

 

A segítségüket kérném egy ingatlan ügyben. Tényállás: 2 évvel ezelőtt vásárolt ingatlanról van szó (lakóház) a vétel ár 4 millió ft. volt. Ebből kifizetésre került 2,5 millió, és a fennmaradó 1,5 millió havi 30 ezer ft. részletekben történő kifizetéséről állapodtak meg a felek, azzal a feltétellel, hogy ha a törlesztés elmarad, akkor az addig kifizetett vételár visszafizetése mellett az ingatlan tulajdonjoga vissza száll az eladóra. tudni kell még azt is, hogy az eladó, engedélyezte, az ingatlan nyilvántartásba vételét, a vevő nevére. A gond 1 éve kezdődött, sajnos a vevő önhibáján kívül került olyan helyzetbe, hogy nem tudta törleszteni a havi 30 ezret.

 

Az eladó 5 hónappal (?) ezelőtt írásban jelezte, hogy a törlesztés elmaradása miatt eláll a szerződéstől, és az rögzített feltételekkel vissza vásárolja az ingatlant. (tudni kell, hogy a vevő mivel 1/1-es lett a vásárolt ingatlan, kölcsönt vett fel rá, aminek egy részét az ingatlanra költötte) Bármilyen fájó is, de be kellett látnia a vevőnek, hogy az eladónak igaza van, igy kikérték a banktól a hitel-zárást, és várták a további ügyintézést.

 

Várták, várták, várták.......de nem történt semmi, sőt, az eladó képviselője telefonon kijelentette azt is, hogy a vevőnek ez a vissza vásárlás teher, neki ez az ingatlan nem kell (jómódú vállalkozóról van szó) kvázi eláll a vissza vásárlástól....!!

 

Sajnos ez csak telefonon hangzott el....A kérdésem az lenne, hogy önök szerint meddig tartható fenn az eladó igénye? Mikortól tekintheti a vevő tárgytalannak az eladó  szándékát anélkül, hogy az nyilatkozna? Elvégre már 5 hónapja nem tettek semmit annak érdekében, hogy a vissza vásárlás megtörténjen...

Köszönettel :

 

 László

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr715170803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.25. 17:49:13

Tisztelt László!

Ez pontosan az a kérdés, amivel nem egy blog közönségéhez kell fordulni, hanem haladéktalanuk konzultálni kell egy polgári ügyekre szakosodott ügyvéddel, de nem ismerős jogásszal!

A kérdés megoldásához ugyan is nagyon fontos az adásvételi szerződésetek teljes tartalmának az ismerete, no meg a szerződéstől elállás, és a visszavásárlás törvényi szabályainak az ismerete. Nem hiszem, hogy erről sokan tudnának neked pontos tájékoztatást írni.

A józan paraszti ész szerint is, az elállási jog, illetve a visszavásárlási jog feltételektől kell, hogy függjön, korlátlanul senki nem gyakorolhat ilyen jogokat, de nem is élhet vissza vele. Az eladó nyilatkozatának hatályosságáról csak ügyvéd tud pontosan tájékoztatni.

Szerintem ez alapjában egy tisztességes szerződésnek látszik, mert a te oldalanon felmerülő fizetésképtelenség esetére vissza kaphatod a már kifizetett pénzed, az eladó meg vissza kapja az ingatlanát. Amiért mégis nagyon fontos az ügyvéd közreműködése, az pontosan a te érdekedet szolgája, mivel hitelből ráköltöttél az ingatlanra, és ez neked valamilyen mértékben és formában vissza jár. Irány az ügyvéd!

henri.lagardere 2013.03.25. 18:23:18

Akkor ez így kvázi ingyen bérlet?

vundergraf (törölt) 2013.03.25. 19:20:57

A másik oldalon meg kvázi ingyen pénz...

1:1

vundergraf (törölt) 2013.03.25. 19:24:19

Az ingatlan pedig már jóval kevesebbet ér mint az egykori 4 milla, gondolom.

Így hát a vevő ravaszkodik :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 19:24:39

Szerintem nem kötelezhető visszavásárlásra az eladó.
süti beállítások módosítása