Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Hatósági műhiba

2011. szeptember 14. - zugügyvéd

Az alábbi szövevényes történetben a gyümölcsössé nyilvánítási ötlet a legabszurdabb. Mindenesetre az önkormányzat építésügyi hátóságának tényleg  tisztában
kellett volna lennie azzal, hogy termelésben lévő területre sem építési, sem pedig
használatba vételi engedélyt kiadni nem lehet.


Tisztet Zugügyvéd!
 
Az alábbi ügyben szeretném a segítségét kérni:
 
2008 év  nyarán   egy telket vásároltam nyaraló építése céljából amelynek zártkert besorolású volt.  A telek megvásárlása előtt felkerestem a  építésügyi hatóságot,   hogy a helyi építésügyi rendeletekről érdeklődjek és hogy a nyaraló építésének van e bármi akadálya. A  hölgy tájékoztatott a helyi építési szabályokról (beépítési vonal, beépíthető százalék, építmény magassága). Ezen kívül semmilyen más tájékoztatást nem kaptam, hogy a telekre nem lehetne építeni.

 


A telket megvásároltam, tervrajzot készítettem, majd építési engedélyt  kértem amit jogerősen 2008.11.28.-án meg is kaptam. A nyaraló 2009 nyarán el is készült amire, szintén kérelmemre 2009.06.17.-én jogerős használatba vételi engedélyt kaptam.


Ezt követően a  földhivataltól felszólítást kaptam mi szerint változási vázrajzot kell benyújtanom feléjük ami alapján az épületet a térképen feltüntetik. Miután ezt elkészítettem a földhivatalnál közölték velem, hogy a területre nem lehetett volna építeni, így építési engedélyt kiadni sem (használatbavételi engedélyt sem) mivel a terület termelésből való kivonása nem történt meg.
 

 

A földhivatal nyilvántartása szerint a az ingatlan „kert 1”-es besorolásba tartozik amire utólag ilyen engedélyt nem adnak ki (előre igen), tehát az épületet le kell bontani vagyis az eredeti állapot visszaállítása szükséges.
Egyedüli megoldásként azt ajánlották, hogy a területet minősítessem át gyümölcsös kertnek ami már nem számít átlagon felüli termő területnek és így, mivel az építkezés után kérem a termelésből való kivonást bírság megfizetése mellett utólagosan is megadják az engedélyt.


Ezt én megtettem, a  területet gyümölcsfákkal telepítettem be, amit a Földhivatal ellenőrzött és ezután átminősítették az ingatlant, majd megtörtént az épület területének termelésből való kivonása és a térképre átvezetése.
A Földhivatal és a akkori közigazgatási hivatal munkatársaitól állásfoglalást kérve kiderült, hogy egyértelműen a ….. Önkormányzat Építésügyi hatósága hibázott mivel tájékoztatni kellett volna engem az építési engedély kérelem beadásakor, hogy a terület művelési ágból való kivonása szükséges.
Tájékoztattak továbbá, hogy a …..önkormányzat építésügyi hátóságának tisztában  kellett volna lennie azzal, hogy termelésben lévő területre sem építési, sem pedig  használatba vételi engedélyt kiadni nem lehet.
Az esetről tájékoztattam a  jegyzőt aki személyes megkeresésemkor azt
mondta, hogy ha megvan a végösszeg amit a hibázásuk miatt kifizettem közöljem velük és megbeszéljük a kártérítést.


 
Több hónap utána járást követően sikerült elintézni, hogy a földhivatal engedélyezze a máscélú hasznosítást így összesen 86.350ft kifizetése után már nem kell lebontani az elkészült nyaralót. Természetesen ezen költségek számlákkal igazolhatóak viszont nem tartalmazzák az utazási, telefonálási és gyümölcsfa telepítés költségeit.


Ezt levélben 2011.01.19-én közöltem a bélapátfalvai jegyzővel és kértem az összeg kifizetését, de választ  többszöri telefonos érdeklődésem ellenére is csak 2011.02.28.-án kaptam, melyben közölték, hogy 20.000ft-ot hajlandóak kifizetni, mivel  a tervező és a tulajdonos is felelős.


Ezt nem tudom elfogadni, mivel az engedélyeztetés és az építkezés során is szorosan együttműködtem az építésügyi hatósággal és ha Ők nem tudnak arról, hogy a terület jelenleg is termelési ágba tartozik akkor azt hiszem én mint laikus nem vagyok felelős a kialakult helyzetért.


A tervező szintén nem vonható felelőségre és azt hiszem a magyar jogrendszer nem ismeri azt a kifejezést amire az  építésügyi hatóság hivatkozik miszerint idézem  „a tervező szólhatott volna”.
Ezt 2011.05.02.-án egy újabb levélben ismét megírtam a jegyzőnek amire a mai napig nem kaptam választ.
 


Ezután a   megyei kormányhivatalhoz fordultam, mint az önkormányzat felettes szerve, ők 2 levélben felszólították a helyi jegyzőt, hogy vizsgálja ki az esetet és tájékoztassa őket az eredményről.
A mai nap kaptam választ a kormányhivataltól miszerint nem az ő hatáskörük az eset.
 
Kérem segítsen mit tehetek az igazmért!
Köszönöm!
 
Üdv Tamás

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr363226402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.14. 12:20:19

csak ötlet szinten, fizetési felszólítás után a fizetési meghagyás kibocsátása a bíróságon keresztül, az vajon működne ilyenkor?

Borcsika 2011.09.14. 13:18:08

@avman: nekem is pontosan ez jutott eszembe :-D

XPS 2011.09.14. 14:09:49

Nem ismerem a bélapátfalva környéki telek árakat, de ha 86.350Ft-ból megúszta, a hivatali tökölődést, akkor inkább örülnie kellene a panaszosnak.
Sajnos ilyen a magyar bürokrácia.

Neménvótam 2011.09.14. 14:11:06

Ingatlanvásárlás esetén gondolom volt egy ügyvéd is. Ő például segíthetett volna értelmezni a tulajdoni lapot. Azt is elmondhatta volna, hogy az Önkormányzat és a Földhivatal besorolása nem feltétlenül egyezik meg.

qwertzu 2011.09.14. 14:38:53

Jogi tanácsot nem adnék, de ha már úgyis van egy rakat gyümölcsfád, akkor cselekedj a mondás szerint: ha megdobnak egy szilvával, főzz belőle pálinkát.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.09.14. 14:42:36

", tehát az épületet le kell bontani vagyis az eredeti állapot visszaállítása szükséges."
Ez a legjobb!!!! Büro-logikaaaa!

"A nyaraló 2009 nyarán el is készült amire, szintén kérelmemre 2009.06.17.-én jogerős használatba vételi engedélyt kaptam."
Hát én itt mondtam volna, hogy akkor elmegy mindenki a pinába, ha megkaptam rá az zengedéjjt.

Amúgy meg örülj, hogy nem büntettek meg, mert ugye ha a hatóság hibázik, azt elfelejtik, ha te, akkor aztán van nemulass.
Magyarország, én így szeretlek :D

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.09.14. 15:07:43

mifelénk idén tavasszal egy őrült társasházat szándékozott felhúzni. megkapta az építési engedélyt, azonban az esős idő miatt a jogerőre emelkedés előtt egy nappal már elkezdték az alap kiásását és a föld elhordását.
mondanom sem kell, egy "kedves" unatkozó nyugdíjas szomszéd intézkedett, szóval a barátomat az építésügyi hatóság még aznap kötelezte a föld visszahordására és az alap visszatemetésére, ellenkező esetben nem kezdheti (!) meg az építést. barátomban még volt annyi önérzetesség, hogy a határozat helyszíni átvételekor megjegyzést tett rá, hogy felgyorsult hirtelen a hivatali ügyintézés :)

VT Man 2011.09.14. 15:10:15

1. A 86 ezer bírságot be kell nyelni, a 20 ezernek meg örülni.

2. A posztoló is hibázott, mert ELVI építési engedélyt kérhetett volna előre!

---
www.csaladihazepitesitanacsok.hu/elvi_epitesi_engedely.html

"Az elvi építési engedély
Az elvi építési engedély nagy segítségünkre lehet, hogy valóban nekünk szükséges telket vegyünk!

Az illetékes I. fokú építésügyi hatóságtól un. elvi építési engedélyt lehet kérni a tényleges építési engedély megkérése előtt. Az elvi építési engedély azt a célt szolgálja, hogy tisztázhatók legyenek a hatósággal bizonyos építészeti-műszaki körülmények, előírások a terveztetés, esetlegesen az ingatlan megvásárlása előtt.

Az elvi építési engedély előnye a leendő építtetők számára, hogy a határozatban foglaltak a közreműködő szakhatóságokat és az építésügyi hatóságot az engedély jogerőssé és végrehajthatóvá válásától számított egy éven belül kezdeményezett építésügyi hatósági engedélyezési eljárás során köti azokban a kérdésekben, amelyekről rendelkezett.

Röviden az elvi engedély határozatában elfogadott építészeti-műszaki megoldást a hatóság már nem kifogásolhatja a későbbi -tényleges- építési engedélyezési eljárás során.

Ilyen elvi építési engedély kérhető a beépítési, építészeti, településképi, régészeti, műemléki, élet-, környezet- és természetvédelmi, valamint a műszaki követelmények, különösen

a) a településrendezési előírások (pl. a telek rendeltetése, beépíthetősége, az építmény elhelyezhetősége),

b) az építmény kialakításának, illetőleg új rendeltetése megvalósíthatóságának, továbbá

c) az építményekkel kapcsolatos országos szakmai követelmények jogszabályban meghatározott előírásaitól eltérő műszaki megoldás alkalmazhatóságának előzetes tisztázása céljából.

Még a telek megvásárlása előtt tisztázhatók például a beépíthetőséggel kapcsolatos kérdések, hiszen ezek döntően befolyásolhatják esetleg az ingatlan megvételét, mivel az elvi építési engedély iránti kérelemhez az építtetői jogosultság igazolása nem szükséges.

Az engedélyhez a 45/1997.(XII.29.)KTM rendelet (3)-(4) bekezdésében foglaltak szerinti tartalommal, a tisztázni szándékolt kérdésekhez mérten kell szöveges, illetve tervdokumentációt készíttetni.

Ennek elkészítése időben rövidebb és kevesebbe is kerül, mivel sokkal egyszerűbb a tartalma, mint ami a "tényleges" építési engedélyezéshez szükséges dokumentáció. Ennek összeállítását csak arra jogosult tervező végezheti.

Fontos, hogy az elvi építési engedély alapján semmilyen építési, kivitelezési munka nem végezhető. Ha valaki ezt a szabályt megsérti, azzal szemben az építésügyi hatóság az engedély nélkül végzett építési kivitelezési munkákra vonatkozó szabályok szerinti építésrendészeti eljárást indít."

Advanced Flight 2011.09.14. 15:26:01

Én ezt most tényleg nem értem. Mióta kötelezhet a földhivatal bontásra bárkit is, főleg úgy, hogy az illetőnek jogerős építési, ill. használatba vételi engedélye van? A földhivatal nem építési hatóság, hanem a telekkönyvet vezeti és csókolom.

Egyébként meg kellett volna várni, hogy a földhivatal lép-e valamit írásban (határozat), és azt szépen megfellebbezni, csatolva az engedélyeket. Ha másodfok is szarakszik, bíróságra menni.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.14. 15:35:04

Igaza van a hatóságnak, amikor elzárkózik a bírság összegén felüli kártérítéstől. Egyrészt a tervezőnek minden építési szabályzatot ismernie kell, azt is tudnia kell, hogy a termőföld különleges eljárás alá tartozik.
Másrészt miért is akar a posztíró kártérítést? Maximum a bírságot kérheti számon valakin ( hatóság vagy tervező ), de az összes többi költség akkor is felmerült volna, ha az építési engedély megkérése előtt sor kerül a termőföld átminősítésére. A bírság összegét nem ismerjük, azt nem közölte a panaszos.

Az viszont általában nem igaz, hogy egy adott földterületet másként tartanak nyilván az építési hatóságnál, mint a földhivatalban, persze kivétel előfordulhat. Amikor az illetékes
önkormányzat területrendezési terve készült, akkor az érintett zártkertet is a művelési ágnak megfelelően vették figyelembe, és tartották nyilván. Ha az ügyintéző figyelmetlen, hanyag volt, akkor a pontatlan tájékoztatásért a hatóság felel.

Az építési engedély iránti kérelemhez azonban kell aktuális tulajdoni lap, amiből az ügyintéző láthatta a terület minőségét, ha nem figyelt rá, akkor hanyagsága kétségtelen. Azonban az átminősítés nem azért volt szükséges, mert szabálytalanul kiadták az építési engedélyt.

A bírság összegéig az építésügyi hatóság önállóan nem biztos , hogy perelhető( ennek utána kell nézni), de az önkormányzat, amelynek az ügyintézője szakszerűtlenül járt el, perelhető közigazgatási eljárásban okozott kár címén. Esetleg perelhető ugyan ezen összegig a tervező is, hanyag munkavégzés miatt.

zotyikaa 2011.09.14. 15:35:24

Nem vagy köteles elvi építési engedélyt kérni, az csak biztosíték. Te megkockáztattad a véglegest és megkaptad.

Megyei Bíróságon kell perelni a polgármesteri hivatalt közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítéséért.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.14. 15:38:12

@Advanced Flight: Régóta.

Ha valaki termelés alatt álló földterületre épületet, építményt akar létesíteni, az épület alatti területet ki kell vonni a termelésből. Ha ez elmarad, akkor a földhivatal, mint a termőföld ( meg általában a föld )védelmi hatóság kötelezi az eredeti állapot helyreállítására a tulajdonost.

bilon21 2011.09.14. 15:40:05

@Advanced Flight:
ezt én sem értem. a földhivatal miért bontathat?
ad2: a tulajdoni lapot csatolni kell az építési engedélyhez. azon rajta van milyen telek, mik a korlátozások. ezt mind az építésznek, mind az építési hatóságnak nézni kell.
ad3: az ügyintéző és tervező mi alapján vizsgálta a beépítés, és a telekre vonatkozó rendezési terv szerinti kritériumokat.

alapjában én az egészet nem értem....

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.09.14. 15:55:15

A tervező és az éphatóság együttesen a hibás.
A tervezéskor ugyanis tulajdoni lapon látszik a művelési ág, egy normális épitész pedig tisztában van vele, hogy mi a teendő.
Az éphatóságnak ugyanez, azaz fel kellett volna függesztenie az engedélyezési eljárást, amig a művelési ágból kivonás nem történik meg.

Én épitészként azt mondom, hogy a fele legalább a tervező sara...

Vasastom 2011.09.14. 15:56:10

Ne tudom lehet e URLt postolni, de ha ügyvédet keresel építési ügyekben, akkor ő a te embered: www.epitesijog.hu

Szäni 2011.09.14. 16:25:44

Egy dolgot biztosan nem lehet: bontásra kötelezni a blogírót. Ugyanis ő - bárkinek hibájából is, de - rendelkezik arra a telekre egy jogerős építési engedéllyel. A jogerős használatbavételi már csak hab a tortán.
Az ok: jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jog. A blogíró a jogerős engedélytől nem tért el, így az "eredeti állapot" helyreállítására - azaz a bontásra - sem kötelezhető.
A bírság miatt az önkormányzat ellen lehet közjegyzőnél fizetési meghagyást benyújtani közig. jogkörben okozott kárért.

Battlestar Galactica 2011.09.14. 17:35:58

@Kőmíves Kelemen: Szerintem meg itt is a Gyúrcsány a hibás!

2011.09.14. 18:24:50

Államigazgatási eljárásban okozott kár.

Ezt a jegyző is tudja, de mivel már annyiszor vették hülyére az ügyfelet, ezért bepróbálkoznak még egyszer.

2011.09.15. 12:34:28

@látjátok feleim szümtükkel:
igencsak kevéssé sikerült értelmezned a postot, de sebaj. szó sem volt semmiféle bírságról, egy hibás államigazgatási eljárásban okozott kártérítési igénye van.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.09.15. 14:22:05

@Kőmíves Kelemen: a tervező tényleg hibás, szólnia kellett volna, hogy a jogerős építési engedély nem fog megszületni, amíg a művelésből nincs kivonva a terület.

jogilag és anyagilag viszont nem felelős, mert az építési engedélyezésnek ez a feladat nem része, nem is a tervező intézi, nincs is rá befolyása.

egyértelműen az építéshatóság hibázott.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.15. 21:13:59

@avman: Légyszíves mond meg pontosan, hogy mi a kár. A művelésből kivonás költségeit minden képen meg kellett fizetni, ezért az nem kár. Ha megbírságolták, az a hibás tájékoztatás következméyne is lehet, de van egy általános jogelv, hogy a törvény nem tudása nem mentesít.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.15. 21:16:37

@mcs: "jogilag és anyagilag viszont nem felelős, mert az építési engedélyezésnek ez a feladat nem része, nem is a tervező intézi, nincs is rá befolyása."

Ez annyiban nem igaz, hogy a tervezőnek is meg kell néznie, hogy az ingatlan miként van bejegyezve az ingatlannyilvántartásba. Ezen túl az építési engedély iránti kérelmet, az összes szükséges melléklettel, és feltételek igazolásával a tervező nyújtja be a hatósághoz.

2011.09.16. 21:28:32

@látjátok feleim szümtükkel:
azt ugye sikerült feldolgozni, h építési engedélyt kapott, és megépült, majd megkapta a lakhatásit. na ez után már csak bal kézzel jobb hónaljt kaparva lehetett mindezt elintézni a földhivatallal. pl. gyümölcsöst kellett telepíteni, gyanítom az ügyintézés költségei is mások lettek és igen, kárként a bírság is képbe jött. minderre nem lett volna szükség, ha a hatóság nem hibázik.
hát bazmeg, nekem ez elég konkrétan úgy hangzik, h az ügyfelet anyagi kár érte, kifizetett egy rakat pluszköltséget, ami nem lett volna szükséges, csak mert az építési hatóság (sem) nem állt a helyzet magaslatán.
ha neked a hibás tájékoztatásnak minősül egy kiadott építési és lakhatási engedély...
empatikusságod alapján esetleg nem egy díszfasz vagy valamelyik építési osztály kávé és tízórai részlegéről?
a törvény nem tudása, az... ja.

2011.09.16. 21:46:17

monnyuk ha a földvédelmi járulékot is belevette a postíró, akkor az nem szép.
másrészt azért a földhivatalnak is meg lett volna a jogköre h hozzájáruljon a hasznosítás folytatásához és eltekintsen az eredeti állapot helyreállításától. ehelyett ajánlottak egy telepítés opciót, h legalább 2 körben legyen elintézve még elintézve. meg hát bírságolni is nagyon szeretnek.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.17. 22:30:51

@avman: "másrészt azért a földhivatalnak is meg lett volna a jogköre h hozzájáruljon a hasznosítás folytatásához és eltekintsen az eredeti állapot helyreállításától"

A 2008. évi szabályokat fejből nem tudom ( bár meg tudnám nézni, de nincs jelentősége ), azt azonban tudom, hogy a földhivatalnak általában nincs mérlegelési lehetősége. Úgy emlékszem a földvédelemmel kapcsolatos szabályok kötelezően írják elő, hogy a földhivatalnak mikor, és milyen intézkedést kell tenni. Gyakran előfordul egyébként, hogy a jogszabály a hatóságnak nem adnak választási, és mérlegelési lehetőséget.

Szerintem ( az ismert adatok alapján ) nagyon méltányosan jártak el az ügyben, amikor olyan megoldást ajánlottak, ami egyébként is törvényes, és az lett volna, még az építési engedély megkérése előtt is.

látjátok feleim szümtükkel 2011.09.17. 22:33:05

@avman: "...díszfasz..."

Gondolom jó nagy volt, de szerencsére kifért a szádon.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.09.19. 20:56:14

Tipikusan a magyar bürokrácia útvesztőibe került szegény posztoló. Az államigazgatásban már nagyon régóta nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal kéz. És ez csak fokozódik, az adóterhelés meg csak nő, ugyanis mind a jobb kezet, mind a bal kezet a TERMELŐ MAGÁNSZFÉRA tartja el az adójából. Többek között ezért lépek le én innen, kisgyerekkel, apóssal-anyóssal is...

Julius-002 2011.09.30. 22:03:35

Sani és Frengi irja helyesen. Meg a többiek, akik azon véleményen vannak.

Jóhiszeműen szerzett jog. Az önkormi meg majd megoldja a saját nyűgjét ahogy akarja.
Ha a telket értékesiteni szeretné a tulaj de, az önkormányzat 'géniuszainak' jóvoltából csak áron alul volna erre képes, vagy még úgy sem, akkor államigazgatásban okozott kár cimén fingatnám meg a dilettáns bandát.
Az a szomorú, hogy az ilyen esetek szörnyen gyakoriak. Zuglóban pl. az ügyintéző kisköcsög olyan hülye volt mint a segg. Kénytelen voltam neki alaposan megmagyarázni a dolgok miértjét és hogyanját, eközben két mondatonként rohant az osztályvezetőhöz értelmezni a hallottakat (végzettségét tekintve utóbbi legalább jogász (volna)), aki sajnos csak paraszthajszállal körözte le a kis tudatlan senkiházit.
A dolognak azért van haszna is, hülyék ellen könnyebb harcolni és könnyebb győzni is. Bár kevésbé épületes és szórakoztató.
süti beállítások módosítása