Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Valótlan tartalmú okirathamisítás

2011. július 18. - zugügyvéd

Az alábbi ügy igencsak tanulságos, sokan nem tudják, hogy egy szabálytalan társasházi közgyűlési jegyzőkönyv felhasználásával is el lehet követni az okirathamisítást


Szia Zugügyvéd,

 

Bűnösnek találtak,  pedig csak –megítélésem szerint - logikusan gondolkodtam
avagy  a WB tragédia kódolva  van a  hatóságok engedélyezési eljárásainak szakmai tévedéseiben


Csalás és okirathamisítás miatt ítéltek el éppen egy 6.ker.Önkörmányzat 2004-s engedélyezési eljárása kapcsán, amelyből csak egy közgyűlési határozat megítélését emelem ki annak érdekében , hogy mindenki számára érthető –és reményeim szerint megérthető-legyen az alapprobléma. Előrebocsátom, hogy az akkori törvények szerint  ítéljük meg az esetet, amin azonban az engedélyező hatóság által elkövetett szakmai hibák –csakúgy mint jelenleg is sok esetben –nekem lettek bűnként felróva.


Egy Társasházban cégem hívott össze egy közgyűlést a közös képviselő ezt elhárító magatartása miatt a tulajdonunkat képező helyiségek funkcióváltásához való , a  tulajdonostársaink általi hozzájárulás céljából. Ez a törvények szerint lezajlott, a jegyzőkönyvet a hozott határozatokkal együtt a jelenlevők annak rendje és módja szerint hitelesítették., mindenkihez eljuttattuk. A közös képviselő ekkor úgy döntött, ellenközgyűlést hív össze, amit  némi törvénytelenséggel keresztül hajtott a házon, bár sokak inkább a fenyegető körülménynek hatására vettek azon részt és adták le szavazatukat. Az ott született, a helyiségeink funkcióváltását immár nem engedélyező közgyűlési határozatot Bíróság előtt megtámadtam,és ugyan csak másodfokon, de  idővel hatályon kivül helyezték   azt.


  Eközben jelentkezett a cégem helyiségére bérlő, akivel a szerződéskötéskor megbeszéltem-és a szerződés mellékleteként átadtam-az egy évvel azelőtt született, általam összehívott közgyűlési határozatot,  miszerint az azon jelen lévő tulajdonostársak hozzájárultak a cég helyiségei funkcióváltásaihoz több célra is. Tettem ezt nyugodt lelkiismerettel, hiszen a törvény az, hogy ha egy közgyűlési határozatot 60  napon belül NEM támadnak meg bíróság elött hivatkozva pl, annak valótlan tartalmára vagy törvénybe ütköző létrejöttére vagy bármi másra, akkor az még akkor is hatályos marad, ha pl. a Társasház Alapitó okiratába  ütközik. Engem padig azzal ítéltek el, hogy ezt az okiratot hamisítottam –„valótlan tartalmú jegyzőkönyvet adtam át a bérlőnek és tévedésben tartottam, mert nem tájékoztattam, hogy a Társasházzal perbe állok az általuk kiforszírozott közgyűlési határozatok birósági szakasza miatt, és lehet, hogy több évi pereskedés után lesz csak birósági döntés az ügyben.”A 6. ker. Önkormányzat sem fogadta el ezt a közgyűlési határozatot mondván, időközben változtak a társasházi törvények, amelyek szerint új közgyűlést   kell a Társasháznak összehívnia az emlitett hozzájárulás újboli megadása céljából,de addigra annyira elmérgesedett a helyzet, hogy nyilvánvaló volt a bérlő számára, hogy erőfeszitései ellenére az nem lesz pozitív. Mivel ő adta be a funkcióváltási kérelmet az Önkormányzat Építési Osztályára, ő döntött úgy rimánkodásom ellenére-hogy elfogadja a hatóság javaslatát, és visszavonja kérelmét , haragját pedig  ellenem zúdítja./Ennek nyomán vádolt meg az Ügyészség..nem sikertelenül!!!/


Amikor tudomást szereztem a kérelem bérlő általi visszavonásáról, minden hajam szála az égnek állt. Még nem hallottam olyat, hogy valaki komoly beruházások után önként mond le a további jogorvoslati lehetőségekről, pl. a másodfokú eljárásról, amely már esetemben többször korrigálta az önkormányzat  törvényellenes határozatait. Ekkor több hatósággal is konzultáltam a közgyűlési határozatok érvényességét illetően és mind a fővárosi, mind a kerületi, mind a közigazgatási hivatal mást mondott, de az akkori közigazgatási hivatal Legfelsőbb Birósági döntéssel is igazolta véleményét egyben az én állásfoglalásom helyességét, amit most a büntető bíróság még csak figyelembe sem vett, hanem jól elítélt. A helyes álláspont: az önkormányzat engedélyezési osztályának NEM feladata megítélni, hogy a közgyűlési határozat milyen módon jött létre, mely törvényeknek felel meg, CSAK az, hogy a tulajdonostársak hozzájárultak-e a funkcióváltáshoz vagy sem. Ha a fentiek szerint a határozatot NEM támadták meg 60 napon belül,akkor az érvényes, MÉG akkor is, ha közben létrejött egy másik, ellentétes tartalmú határozat!  Ilyen formán az önkormányzat messze túllépte hatáskörét, és ha a bérlő másodfokon jogorvoslatért folyamadott volna, ilyen értelmű döntés születhetett volna.


Márcsak hab a tortán,hogy a fentiekből következően a bűnügyi bíróságnak-csak a magam szerény, ámde rendesen mellőzött véleményét képviselem- NINCS is hatásköre  az általam elkövetett cselekedet  megítélésére-érvényes határozatot adtam-e át a bérlőnek vagy tévedésben tartottam-, hanem sima gazdasági bíróságra tartozó esetről van szó, amelyben nincs –„valótlan tartalmú közgyűlési határozat, csak ÉRVÉNYES vagy ÉRVÉNYTELEN. Kérem,jelezzék, ha rajtam kívül érti más, amit mondani próbálok.
Felülvizsgálati kérelmem fogalmazom.

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr773077358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsg? 2011.07.18. 18:02:49

A csalást még csak-csak értem, mert azzal, hogy nem tájékoztatta a bérbevevőt a vitás helyzetről, az ellentétes értelmű határozatról, azzal valóban tévedésbe ejtette. De hol követte el az okirat hamisítást? Ha valóban egy érvényes határozatot adott át, akkor az nem teszi hamisítássá, hogy létezik egy ellentétes értelmű határozat is. Vagy igen?

Amúgy érdekes lenne, milyen tevékenységet akartak a társasházi helyiségben működtetni, ami ennyire kiverte a biztosítékot a lakóközösségnél.

Peripetia 2011.07.19. 07:03:21

Már a bíróságaink sem tudják, hogy mit csinálnak.

Tron65 2011.07.19. 07:56:21

Nemértem az egészet.
Most perben áll-e a topic írója a társasházzal vagy nem?
Van-e érvényes és ÉRVÉNYBEN LÉVŐ határozat?
Ha nincs, akkor milyen alapon kötött szerződést harmadik féllel?
Amúgy ilyenkor mindig azon morfondírozok:
Van egy társaság (jelen esetben egy társasház), akik nem biztosak benne, hogy akarják-e azt, ami történik.
Ilyenkor bírósággal kierőszakolni egy történést az álmoskönyvek szerint semmi jót nem jelent a későbbiekre nézve.

welsh12 2011.07.19. 08:50:18

Egy tházi kgy.-i határozat addig érvényes, amíg a kgy. nem érvényteleníti, ill. -megtámadás esetén - amíg bíróság jogerősen ki nem mondja annak érvénytelenségét.Ez utóbbi évekig is eltarthat, ami idő alatt általában végre is hajtják a hat. tartalmát - légyen az bármilyen hajmeresztő baromság, vagy súlyosan tv.sértő - jogszerűen. Okos magyar tvalkotás! Jelen esetben az első variáció él, azaz az utóbbi ellentétes tartalmú hat. érvénytelenítette a korábbit. De hogy ez büntetőügy legyen?! Ez az évszázad ügye?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.07.19. 10:06:16

Erre annyit lehet mondani, hogy a közig. határozatoknak vagy az önkormányzat álláspontjának a büntetőeljárásra nincs "kötelező érvénye".

10. § Abban a kérdésben, hogy a terhelt követett-e el és milyen bűncselekményt, a bíróságot, az ügyészt, a nyomozó hatóságot nem köti a más eljárásban, így különösen a polgári eljárásban, a szabálysértési vagy a fegyelmi eljárásban hozott határozat, illetőleg az abban megállapított tényállás.

A "tévedésben tartás" a leírtak alapján minden valószínűség szerint megvalósult, hiszen a második (később hatályon kívül helyezett) társasházi határozatról és a folyamatban levő perről a vállalkozót tájékoztatni kellett volna.

A vállalkozó ugyanis nem érdekelt abban, hogy esetleg többéves pereskedés után dőljön el maradhat-e vagy nem; akkor sem ha végül kiderült volna hogy akár maradhatott volna is. Az ő szempontja világos, telephelyet akárhol talál és jobb a békesség.

Tanúskodott a vállalkozó, és azt mondta, hogy ő tévedésben volt tartva??

Az "okirathamisítást" nem látom. A szerződéses mellékelt jegyzőkönyvet a hozott határozatokkal együtt a jelenlevők annak rendje és módja szerint hitelesítették; igencsak erőltetve lehet ráhúzni, talán azon az alapon, hogy a szerződéshez "szelektíven" mellékelte az anyagokat; azt a határozatot mellékelte amelyik kedvező volt a számára, a másikról egy szót se szólt.

Az igazi Trebics 2011.07.19. 16:52:32

Lényeges elemnek látom, hogy magánokiratról van szó, aminek nem a készítése, hanem a felhasználása bűncselekmény. Kicsit elvesztettem a fonalat a kronológiát tekintve, de ha jól értem akkor használta fel, amikor a másik fél által üsszehívott gyűlésen hozott határozat (amit csak évekkel később semmisítettek meg) értelmében valótlan tartalmúvá vált az első jegyzőkönyv, mivel nem a társasház "akaratát" tükrözte.

A valótlan tartalom megítélésében elég konzekvensnek látszik a jogalmazói gyakorlat:

index.hu/belfold/2011/07/19/mellozik_a_nyomozast_a_sorsdonto_kozokirat-hamisitas_ugyeben/

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.07.19. 19:17:08

Én is ezen gondolkozom, de vajon valótlan tartalmúvá tud "válni" a közgyűlési jegyzőkönyv?

Ami benne van az világos és egy rakat ember aláírta - és utólag sem támadta meg senki - ha jól értem. Minimum alapos ok a tévedésre.

Kukucs-ka 2011.07.19. 20:05:19

Magvas gondolatok !
Az esetet kicsit ismerve akkor cifrázzuk: az akkori tv-k szerint az LB állásfoglalása csak a 60 napos megtámadási határidőt jelőli az Önkormányzat által vizsgálandó feltételnek, egyébként a hatóság KÖTELES a kgy. határozatot elfogadni-irja.Az első kgy hat. is a Tsház akaratának kifejezése.Erről kikértük a 2, azaz a funkcióváltást nem engedélyező hat.érvénytelenségét tárgyaló birónő véleményét,aki azt a következőkben fogalmazta meg: "Mindkettőt érvényesnek kell tartani, amig a biróság ellenkező értelmű határozatot nem hoz.Ez a helyzet leginkább azonban a Társasházat minősiti."
A másodfokú b. indoklásában kitér arra,hogy az elsőfokú b. helyesen NEM foglalt állást a funkcióváltáshoz hozzájáruló kgy.határozat érvényessége vonatkozásában./csak valótlan tartalmúnak jellemezte!!!/ ..Kérdésem:akkor mi a közokirathamisítás ???

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.07.20. 12:19:09

Gondolom te írtad a fentit kukucska; a legelső ami eszembe jut, hogy bár nem elhanyagolható szempont, ne tulajdoníts döntő jelentőséget a hatósági, közigazgatási vonalnak. Az ott eldöntöttek nem kötelezően figyelembe veendőek egy büntető tanácsra nézve, különösen, hogy közigen lényegében csak eljárási kérdésekkel foglalkoznak mint például megfelelően volt-e összehívva egy közgyűlés stb.

A büntető esetedben az eldöntendő kérdés az, hogy megvolt-e a társasház többségi hozzájárulásod; illetve volt-e alapos okod azt hinni, hogy ez a hozzájárulás megvan AKKOR AMIKOR a bérleti szerződést aláírtad!

Ha ugyanis - haszon reményében - te azt mondtad a reménybeli bérlődnek, hogy a társasház többségi hozzájárulásod megvan miközben te tudtad hogy mégsincs az tévedésben tartás; ha pedig ezt olyan okirattal támasztottad alá ami egy évvel azelőtt keletkezett, de az azóta történt események a tartalmát - számodra nyilvánvalóan is - felülírták, akkor te valótlan tartalmú okiratot használtál.

Égnek áll a hajam, amikor olvasom, hogy "ÉRVÉNYES vagy ÉRVÉNYTELEN" jegyzőkönyvre hivatkozol eközben "Felülvizsgálati kérelmem fogalmazod". Kérlek vedd ehhez igénybe - egy nálad és nálam is hozzáértőbb jogász - segítségét.

A védelmed nem elég arra alapoznod, hogy a határozat érvényes mert senki nem támadta meg; ellenben az elletétes tartalmú határozatot utóbb hatályon kívül helyezték. Ha el lehetne zongorázni, hogy mennyire nem kell - és nem is fogja - figyelembe vennie egy büntető tanács egy önkormányzati állásfogalást vagy egy közig. bírói véleményt...

A védelmed arra kell alapoznod, hogy alapos okod volt azt feltételezni hogy a társasház többségi hozzájárulásod megvolt AKKOR amikor a bérlőddel a szerződést aláírtad; és ebben a feltételezésedben a - sok más dolog, pl. a lakók többségének aláírása, senki nem támadta meg a határozatod, ésatöbbi ésatöbbi mellett - megerősített a közig. döntés is.
süti beállítások módosítása