Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kártérítés gombamentesítéssel

2011. április 21. - zugügyvéd

Sajnos nem egy ilyen ügy kering a sajtóban, amikor a szomszédban zajló építkezés miatt megroggyan egy társasház, vagy csak repedések lesznek a főfalakon. A Zugügyvéd ismer egy esetet az I. kerületből, amikor egy komplett társasházat ki kellett üríteni a szomszédos irodaház szabálytalan építése miatt, mert a társasház életveszélyessé vált. Az építő 3 millió forintos törzstőkéjű projectcég meg csak mossa a kezeit.


Tisztelt Zugügyvéd!
 
Történetem 4 évvel ezelőtt kezdődött, amikor megvettem életem első lakását. Nem igazán számoltam azzal, hogy rémálom lesz belőle.
 
Az események akkor indultak el igazán, amikor egy alkalommal, még beköltözésem előtt a villanyszerelővel a lakásban voltam és számomra akkor derült ki, hogy a mellettünk levő épületet bontják. Kb. 100 éves Budapesti Belvárosi lakásról beszélünk. Nem tudom milyen módszerrel bontottak, egy biztos, éltem át már 5-6 os fokozatú földrengést, nagyjából hasonlót éreztem.
 
Ennek ellenére vagy ezzel együtt úgy kb. 1,5 millió forintot költöttem, hogy hibátlanul legyen felújítva a lakásom.
 
Ezután tudtam meg a követekezőket:

- a szomszéd építkezés képviselője megkereste a házunk közös képviselőjét, aki közgyűlést hívott össze és megszavaztatta a résztvevő lakókkal a következőket tartalmazó szerződés aláírását: a tulajdonosok hozzájárulnak ahhoz, hogy a beruházó az újonnan épülő társasházat un. Jet- Grouting technológiával építse fel (bővebb tájékoztatás nem történt, hogy ez milyen technika, mit csinálnak valójában, ez milyen formában érinti a lakókat, esetleg a tulajdonaikat - naná, hogy tönkrevág mindent!);  a tulajdonosok írásban nyilatkoznak arról, hogy az új épület használatba vétele ellen - az építkezését befejezését megelőzően, vagy azt követően - nem tiltakoznak (az új épület funkciója nem tisztázott, azaz lehet disznónevelde is - mindegy, írjuk alá!); a beruházó a Jet-Grouting technológiával való építkezés hozzájárulásáért cserébe – 1.500.000 Ft értékben saját szakembereivel vállalja a Társasház pincéjének gombamentesítését - amit szakértő tanúsít, hogy sem akkor sem azótan nem látott gombát ; a tulajdonosokkal szemben fenti munkálatok elvégzését követően a beruházó mindennemű kötelezettségét letudta, a tulajdonosok további igényt felé nem támaszthatnak - azaz mondjunk le minden kártérítési igényünkről!

A közös képviselő tájékoztatta a tulajdonosokat a fentiekről és hangsúlyozta, hogy a fenti ajánlat egy nagyon nagyvonalú ajánlat és célszerű lenne beleegyezni.
A lakók megszavazták, szerencsére nem lett aláírva.
 
Izgalmas indulás.
 
Ezt követően ...
- 4 éven keresztül dübörögtek, reggel 7,30-al kezdődően - beleértve a szombatot is!!!
- többször volt kivitelező váltás - mindenkivel időpontegyeztetés - bejöttek az otthonomba, felmérték, jegyzőkönyveztés - újra és újra
- volt eset, amikor munkába induláskor ahogy kiléptem a kapun láttam, hogy az építkezés előtt megállt néhány szirénázó autó és a munkások, mint a süllyedő hajót úgy hagyták el a helyszínt...
- mivel az új épület magasabb lett a miénknél, a kéményeket meg kellett emelniük - a belső részt megcsinálták és a külső borítását, amit előző évben pár százezer forintból megcsináltattunk, azt elfelejtették visszaállítani...
- megsüllyedt a lépcsőház, felállványozták - pár nap múlva letagadták
- volt olyan munkafázis, amire nem volt hivatalos engedélyük még és simán csinálták - leállítattuk a munkákat
- mellesleg biztosításuk sem volt az építkezésre - legalábbis erre vonatkozóan
 
Jelenleg, több tulaj és kivitelező váltást követően 4 évvel később befejeződött az építkezés, aminek eredményeképpen a lakásom tele van repedésekkel + egy falam ázik. Mivel szerettem volna mihamarabb túl lenni a történteken - - ezért bekértem egy ajánlatot egy festéssel fogalkozó cégtől - annak az ellenértékét 650.000 Ft -ot és az ázás okának megszűntetését kértem.
 
Volt egy megbeszélés, ahol az ügyvédemmel jelentem meg - a másik oldalról a beruházó, a kivitelező és az ügyvéd volt jelen.
A beszélgetés elején biztosítottak, hogy minden káromat megtérítik és először felajánlották, hogy ők megcsinálják - mivel láttam saját szememmel, hogy a "munkásaik" mennyire megbízhatóak, egyrészről több kárt okoznak, mint hasznot - más részről, mind feketén dolgoznak, kijelentettem, hogy nem engedem be az otthonomba.
- A beruházó nem kicsit arrogánsan jelentette ki, hogy mégis mit féltek a lakásomban? Akkor maradjak ott, amíg dolgoznak!
- Rendben, de fizesse ki a heti munkabéremet!
- Mégis kinek hiszem magam? Ő nem fizet semmit nekem, akkor menjen oda az anyukám, amíg dolgoznak a munkások!


KIRÁLY! NEM ELÉG, HOGY 4 ÉVIG SZÍVTAM, HOGY EGY TETŰ MEGGAZDAGODJON,  MÁR A MUNKAIDŐMMEL IS RENDELKEZIK - SŐT MÁR AZ ANYUKÁM IDEJÉT IS Ő OSZTJA BE !?!
 
Javasoltam, hogy elköltözöm, de akkor fizesse 1 hétre a szállodát és a költözést - ekkor kikelt magából és elkezdett hisztizni, hogy mit képzelek magamról, majd a Four Seasons-be fog ő lakatni engem, vagy mi?
 
Ezt követően felajánlottak 150.000 Ft-ot! - Amikor az irodából kiléptünk hangosan elkezdtek vihogni, mint valami majmok!
 
Azóta írtam egy újabb levelet, határidővel, annak lejártát követően jelentkezett az ügyvéd, de semmi érdemlegeset nem mondanak csak az időt húzzák.
 
Mélységesen felháborítónak és vérlázítónak tartom, hogy nem elég, hogy 4 évig nyeltünk a port, a zajt, tönkrevágták a lakásomat, szét van repedve minden, ázik a fal -emiatt már penészedik is - de ezek után, még röhögnek is rajtam!?!
 
Nem hiszem, hogy ilyen szinten megengedhetnek maguknak mindent, és ilyen gátlástalanuk tehetik ezt emberekkel. Ha bárkinek volt hasonló esete, ami pozitív eredménnyel zárult (rá vonatkozóan) - jól jönne néhány vélemény, javaslat, mert rettenetesen dühös vagyok - és egészen biztos, hogy nem hagyom annyiban. Megtettem volna, és benne lettem volna egy kompromisszumban - egész addig, míg nem kezdtek el röhögni rajtam - azért mindennek van egy határa...
 
Előre is köszönöm,


Szydov
 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr742845266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pilotax 2011.04.21. 16:10:45

DEEEE! Sajnos ma ilyet lehet büntetlenül. Ha perre mégy még az ükunokád szépunokája is ezt fogja vitatni a bíróságon. Nálunk csak elvileg van jogi megoldás, gyakorlatilag teljesen kijátszható. A kedves jogalkotóink gondosan ügyelnek arra, hogy minden jogszabályban legyenek lehetőségek a kibúvóra.
Ne légy optimista, hihetetlen küzdelemre kell számítanod, ha bírod pénzzel, idővel energiával egészséggel, türelemmel. Meggondolandó!

OkoskaTo:rp 2011.04.21. 16:40:59

@Pilotax: Ne aggódj, egész biztosan egy projektcég a kivitelező, ami már fel is szívódott jogutód nélkül, nehogy az ilyesmiket számon lehessen kérni valakin. Persze a legtöbbször ugyanabban az irodában, ugyanazok az emberek már egy másik cég nevében folytatják a genyaságot. Féltégla?

hogyismondjam 2011.04.21. 18:23:00

Én elfogadtam volna azt a lóvét, mert már lehet, hogy felszívódott a megbízó, építtető, és kivitelező cég is... Sajnos ilyent meg lehet csinálni Magyarországon, mert mire a "HIVATAl" lépne valamit, vagy mire az ügyvédek hajlandóak valamit lépni, addigra már a kivitelező régen felszámolta a cégét, lelépett a pénzzel, és külföldön nyaral valahol. 5 év múlva megnyered az ügyet, de értelem szerűen az ügyvédet is te fogod kifizetni, mert nincsen más, aki kifizesse...

vape 2011.04.22. 10:14:48

Tekintve, hogy az egész ház szívott az építkezéssel, én pertársaságot alapítanék a többi lakóval közösen.
Legalább az egy főre eső perköltségek csökkenhetnének így.
Persze az eredmények sajna borítékolhatók, nagy eséllyel egy jelenleg már felszámolás alatt álló cég volt az építtető.

Tower13 2011.04.22. 11:44:35

És még panaszkodnak az építőipariak?

Sics68 2011.04.23. 05:22:08

Egen, ez egy sőt két külön-külön is érdekes és sokakat érintő problémakört feszeget.

1.
Egyik a project-cégek felelőssége.

Mint tudjuk, ezek a cégek eleve egy project végigvitelére születtek, utána megszűnnek létezni - ugyanakkor gyakran a megszűnésük után jönnek elő kártérítési perek megindítását indokoló problémák és más hasonló dolgok - a felelős pedig ilyenkor bottal kergethető.

2.
A cégvezetők felelőssége (anyagi és büntetőjogi felelősség) is érdekes kérdés.

Ugye amíg a törvényt betartva vezeti a céget, nincs mögöttes felelősség - a kérdés az, hogy valóban betartották-e a vonatkozó törvényeket.

Pld. csődhelyzetbe kerülő cégeknél már csődközeli helyzetben is a cégvezetők kötelessége volna a hitelezői érdekek védelme - no ez az amivel sose törődnek az adott cégvezetők.

A nagyeszűnek és függetlennek vélelmezett magyar bíróság meg ezt el is hiszi. (Rajtuk kívül senki... ) Amíg valamiről nem ismeri fel a bíró hogy "életszerűtlen" ... mondjuk életszerű-e azt feltételeznie egy cégvezetőnek, hogy az eddig adósság-csapdában lefele spirálozó cége hirtelen megtáltosodik és főnixként éled fel...

No ez az a helyzet, amire sose mondta még a bíróság azt, hogy a koma hülyítsen mást, nyilvánvaló kellett legyen számára hogy innen nincs visszaút illetve hogy vészesen nagy a kockázat, és a "hitelezői érdekeket" kellett volna védenie... és mivel ezt nem tette meg, így most minimum az, hogy a magánvagyonával felel. ( És örüljön, ha a büntetőfeljelentést megússza.)

Amíg nem látunk ilyen ítéleteket, addig a posztban szereplő ügyekből fogunk sokat (egyre többet) látni.
süti beállítások módosítása