Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Garázsblues és Creative Commons

2011. február 17. - zugügyvéd

Egy amatőr blues zenekar  eltévedt a szerzői jog útvesztőiben. Levédésben gyakorlott kommentezők tanácsait várják.


Tisztelt Zugügyvéd!


Egy magyar amatőr blues-rock banda vezetője vagyok, és mint ilyen, mindenféle jogi útvesztőkben bolyongok... Arra gondoltam, hátha tudtok segíteni.


Az első kérdés az, hogy mennyire érdemes (költséghatékonyan) levédeni a zenekar nevét és főleg a zenénket. Tudom, hogy a hivatalos ügyvédes jogi levédés lassú és költséges folyamat, az Artisjus olcsóbb, viszont nem hiszem, hogy abból valaha is látnék pénzt, bevallom nem túl szimpatikus ez a kocsma-tévéket sarcoló szervezet... Barátomtól hallottam, hogy a Creative Commons License-re hivatkozva lemondanék ugyan a saját későbbi követeléseimről, viszont mások sem húzhatnának pénzt a mi zenénkből - ez így van? A számok ellopása ellen is védene ez, vagy arra csak az Artisjus nyújt védelmet?


A másik problémám az, hogy szeretnénk szerzői kiadású cd-t "kiadni" barátainknak és rajongóinknak, de a cd gyártó cégek elvárják az Artisjus-os levédést. Ez számonkénti és album-formátumú levédést (= plusz kiadást) is jelent? És erre nem elég a Creative Comons License? Végül is csak saját szellemi termékünket szeretnénk sokszorosítani, nem más bandák (mondjuk Tankcsapda vagy Guns 'N Roses számokat) számait játsszuk-dolgoztuk fel..


Bármilyen segítséget előre is köszönök!


Üdvözlettel,


Andris.
 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr542668097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzá Szóló 2011.02.17. 17:27:09

Zenéljetek srácok, aztán tegyétek föl a netre MP3-ban és örüljetek, hogy ha minél többen letöltik és hallgatják.
Írjatok CD-re a haveroknak zenét és osztogassátok.
Ha elég híresek lesztek, akkor lesznek koncertek, azon majd tudtok nyerni valamit, a lemezeladást meg lassacskán el kéne felejteni, 2011 van...
Nem hiszem, hogy el akarnák lopni a neveteket. Tök fölösleges ezzel foglalkozni, szerintem.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.02.17. 17:38:15

Pár száz embernek sokkal egyszerűbb megírni a cd-t, mint kinyomatni egy céggel. Legfeljebb arra figyeljetek, hogy a nyersanyag itthoni matricás legyen, bár a nagy tételben áruló szlovákokat éppen most kapcsolták le.

becketman · http://putritours.blog.hu 2011.02.17. 17:39:32

Legyetek inkább punkok, és szarjátok le az egészet!

Bocs, t'om, hogy nem volt túl konstruktív, de egyetértek Hozzá Szólóval: myspace, facebook! A cd felejtős! Drága, nyűgös, borító, minőség, apámtöke...

passaran 2011.02.17. 17:51:12

Az Artisjusos szerző és műbejelentés se nagy macera, pár papírt ki kell tölteni, a levédendő számokat elküldeni cd-n (nem kell stúdió minőség) + a számok szövegét is mellékelni. Pár éve amikor mi csináltuk, az egész bejelentés ingyen volt. Ha pár számot játszanak kisebb rádiók és játszotok párszor olyan helyen ami be van jelentve az Artisjusnak akkor a szerzők évente kapnak pár ezer/pár tízezer Ft. jogdíjat. Nem nagy pénz - de mégis csak talált pénz :)
Párszáz CD-t meg olcsóbb házilag kiírni és nyomtatni rá címkét mint céggel csináltatni.

easykarma · http://easykarma.blog.hu/ 2011.02.17. 17:56:58

A dalokat érdemes bejelenteni
cd-t meg érdemes otthon megírni:)

gitáros 2011.02.17. 18:11:24

"mennyire érdemes (költséghatékonyan) levédeni a zenekar nevét"

Egyelőre semennyire. Adott esetben lehet érdemes (vagy pereskedni), de az arrébb van.:)

"és főleg a zenénket"
Artisjus. Töltsétek ki a papírokat, adjátok le a zenét/szöveget, oszt kész. Nem nagy macera, nem nagy pénz.
Aztán próbáljatok meg évente kétszer-háromszor megjelenni nagyobb tévékben (reggeli műsorok, ilyesmi), jó pénzt tud az hozni. :)

"bevallom nem túl szimpatikus ez a kocsma-tévéket sarcoló szervezet"

Magánügy. :) Viszont a bulijaitok után a szervezőnek/helynek fizetnie kell az Artisjusnak, aminek jó része visszacsorog hozzátok.

A magyar szerzői jog szerint tudtommal a jogokról nem mondhattok le, nincs "creative commons".

"mások sem húzhatnának pénzt a mi zenénkből"

Ki lenne az a "mások"? Kiadó, szervező, stb. mindig is fog "kihúzni", viszont elvileg tesz is valamit ezért a pénzért.

"A számok ellopása ellen"

Megintcsak Artisjus.

Házilagos cédék árusításával szépen meg lehet bukni egyébként...

gitáros 2011.02.17. 18:19:02

@exonka:
"játszotok párszor olyan helyen ami be van jelentve az Artisjusnak"

Ilyen nincs, _minden_ helynek fizetnie kell (gondolom és remélem, hogy csak fizetős buli után). Ráadásul, ha a csapat bejelenti, az Artisjusnak, hogy mikor, hol játszott, elvileg ők ezt lecsekkelik. (Más kérdés, hogy adott esetben jól jár-e ezzel a zenekar...)

passaran 2011.02.17. 18:25:13

@gitáros: Elvileg talán minden helynek be kéne jelenteni a koncerteket, de gyakorlatilag ez a fehér holló...
Azt meg a zenekarnak kell eldöntenie, hogy esetleg párszáz Ft jogdíj bevétel miatt bejelentie a klubot vagy sem.

kéne egy nick 2011.02.17. 18:35:16

@gitáros:
Nemcsak fizetős buli után.

Saját zenét tartalmazó CD-vel meg már miért lehetne lebukni?

Dave_bloghu 2011.02.17. 18:44:39

ott szokott bukni a "saját zene", hogy valójában az amatőr zenekar sok feldolgozást is szeretne cd-n megjelentetni, és az már bonyolult. A szerzői kiadás semmiség, egy műbejelentés és kész, nincs jogdíj. Később meg, ha beindul a szekér, nagyon fontos lesz.

passaran 2011.02.17. 18:52:37

@dave_he: Akkor még nincs gond, ha csak promóciós céllal készül a CD amin van feldolgozás is. Fel lehet venni, de pl. rádióban már nem játszható le illetve nem szabad pénzért admi a CD-t.
A pár évvel ezelőtti demo CD-nken volt pár feldolgozás, de a borítóra eleve ráírtuk (hozzáértőbbek tanácsára), hogy "Csak promóciós céllal készült, kereskedelmi forgalomba nem hozható!"
Természetesen ilyenkor is fel kell tüntetni pontosan a feldogozás szám szerzőit.

énszerintem 2011.02.17. 18:53:06

a) kiírod az anyagot, borítékolod, aztán tértivevényes ajánlva feladod magadnak, aztán nem bontod fel. Bizonyító erejű a postai pecsét, bármivel szemben.

b) nem túl nagy lóvé a szerzői kiadás bejelentése az artisjus felé

c) jelentsétek la a számokat. akkora a káosz odabenn, hogy véletlenül is pénzhez juthattok, bár azt is kétéves késéssel :D

d) nyomjátok magatoknak a korongot, de inkább az internetre támaszkodjatok.

e) sok sikert!

Árpi 2011.02.17. 18:57:43

Sajnos a sokszorosító cégek nem vállalhatják el a "jogvédők" engedélye nélkül. Innen kezdve csak az jöhet szóba, hogy házilag készíted a lemezt, vagy fizeted a rablósarcot. Sajnos a szerzői kiadáshoz is kell matrica, darabja néhányszor 10 Ft. (Talán 40Ft/db? Erre nem emlékszem biztosan.) Maga a műbejelentés nem túl drága, párszáz forint volt művenként, amikor én foglalkoztam ezzel. Sokat nem ér, de ha reméled, hogy rádiók játszák majd a művedet, akkor ajánlatos. Úgy lesz esélyed párezer forintot kapni jövő májusban.

Bandúr Kandi 2011.02.17. 19:06:07

tudtommal a creative commons-t nem ismeri a magyar jog, egyszerűbb, ha lemondtok minden jogi követelésről és szabadon terjeszthetővé teszitek a zenét. úgyis ez a jövő...
az artisjusnak semmit ne adjatok, ne kössetek velük semmilyen szerződést!

office · http://www.musicmaxx.hu 2011.02.17. 19:11:31

Zenéljetek, a többi megy magától. Van egy barátom, aki azt mondta, amikor a zenekara több mint két hónapja agyalt a hogyan továbbon, hogy: " na akkor én most kilépek, mert így csak egy marketing zenekar dobosa vagyok..." :)
Egyébként meg Artisjus - szerzői kiadás, ha közös jogkezelési megbízást adtok, akkor ingyenes.
CD-t nem kell gyártatni, felesleges pénzkiadás, borítót kell csak, slim CD, és csókolom. Ingyen osztogatni mindenkinek aki szembe jön, koncerten a jegy mellé adni.
S mivel jó arcok vagytok, sok koncert lesz, sok vendéggel, bevétellel, amit aztán elkölthettek a klippetekre, ami ha jó, akkor ingyen milliós lejátszású lesz a youtube-on, amitól még több ember lesz a koncertjeiteken. A facebook profilon meg letölthetővé tenni mindent, naponta tartani a kapcsolatot a közösséggel, és két-három ezer fős kontaktszám felett bekopogtatni egy kiadóhoz...
Ezt követően pedig: NAGYSZÍNPAD...
:)

passaran 2011.02.17. 19:23:20

@office: :) Azért nem árt ha egy zenekar elgondolkodik néha a hogyan és merre tovább dolgon is :)
A nagyszinpadhoz elsősorban jó menedszer és jó ismeretségek kellenek. Sőt már egy kicsit komolyabb fesztivál kis szinpadához is. A zenei tudás sajna manapság másodlagos ilyen szempontból.
De ebbe nem érdemes belemenni mert messzire vezet és off is

gitáros 2011.02.17. 20:27:19

L@office:
Koncertezésből kocsmaszinten nem lehet megélni, hiába van viszonylag sok buli.@dave_he:

@kéne egy nick:
1. Számla (persze ez bármilyen kiadásúra állhat, ugyebár...)
2. Artisjus

@exonka:
Egy email a szerzőnek ill. jogtulajdonosnak, és jó eséllyel megkapod az engedélyt a feldolgozásra. Tudom, csináltam, nem kispályás, amerikai szerzőkkel. És a feldolgozás után is jár jogdíj (tán tíz százalék).

Gondolkodjunk 2011.02.18. 01:13:46

@gitáros:

A "Creative Commons" nagyon is nem a "szerzői jogról lemondás" - hanem egy licenszet ad másoknak (feltételekkel) - miközben te természetesen megtartod a szerzői jogot.

Így természetesen a Creative Commons a magyar jog szerint is használható.

Tehát be lehet menni regisztrálni az Artisjustishoz és Creative Commonsként is ki lehet adni. Mindenkinek a magánügye hogy hány licenszt ad, kinek, milyen feltételek és milyen fizetség mellett.

Kérdés: amúgy pontosan mennyi is "csorog vissza" az Artisjustistól az eredeti szerzőkhöz és mennyi marad az adó és egyéb bevételekből az Artisjustis bürokráciánál, vannak erről pontos, megbízható, auditált, nyilvános adatok?

tothpb 2011.02.18. 08:15:44

Artisjus-munkatárs vagyok; a "mennyi marad az Artisjus bürokráciánál" kérdésre:
- a ténylegesen beszedett jogdíj és ténylegesen felhasznált költség aránya évek óta 18-19%.
- a mérleg szerinti, auditált költségarány (ami a szerzők után fizetett EHO-t is tartalmazza) 21%
- www.artisjus.hu/egyesulet/eves_beszamolok.html
- megjegyzés: évente több mint 30ezer jogdíjfizető partnerrel vagyunk kapcsolatban és csak 2010-ben 140ezer zeneműre osztottunk fel jogdíjat.

Üdv,

Tóth Péter Benjamin

tothpb 2011.02.18. 08:16:51

Műbejelentés:
ingyenes az Artisjusnál, és jól jöhet, ha valaki később sajátjának akarja tekinteni a dalokat. Minden info itt:
www.artisjus.hu/szerzoknek/mubejelentes.html

tothpb 2011.02.18. 08:18:19

Szerzői kiadás:
- ha a szerzők saját maguk, saját kiadásukban jelentetik meg a CD-t, nincs jogdíjfizetési kötelezettségük.
- kiadványonként egyszeri 5000 Ft + áfa regisztrációs díj van
- viszont részesül a kiadvány az üres hordozó díjakból

tothpb 2011.02.18. 08:21:12

Koncertek:
- az Artisjus valóban figyeli, ellenőrzi az élőzenei fellépéseket;
- a szervezők jogdíjat fizetnek, és adatot szolgáltatnak az elhangzott dalokról;
- ebben az utóbbi 1-2 évben nagy előrelépést tettünk: 2010 első félévének felosztási adatai szerint 5.922 élőzenés rendezvényről dolgoztunk fel műsoradatokat, ami 110.613 elhangzást takar. Az Artisjus kollégák tehát a félév minden napjára 604 zenemű koncertelhangzását dolgozták fel.
- most már működik online koncertműsor-lejelentő platformunk, ami segít abban, hogy a fellépők akkor is rögzítsék a játszott dalok listáját, ha ezt a szervező elmulasztaná: koncertonline.artisjus.com/

tothpb 2011.02.18. 08:24:51

Ja, és az eredeti kérdés, a zenekar neve:
A polgári törvénykönyv automatikusan védi a zenekarok nevét, nincs szükség "levédetésre". Erről írtam néhány éve egy cikket, a szabályok ezen a területen nem változtak:
www.artisjus.hu/opencms/export/download/aszerzoijogrol/zenekarnev.pdf

Az Artisjusnál egyébként ingyenes az álnév bejelentése, de érdemes az Előadóművészi Jogvédő Irodánál (www.eji.hu) is bejelentkezni.

Az Artisjusnál külön Szerzői Ügyfélszolgálatot hoztunk létre, ahol az ügyintéző lányok minden kérdésre igyekeznek válaszolni:

www.artisjus.hu/opencms/export/artisjus/egyesulet/kapcsolatok.html

2011.02.19. 10:04:29

hogyaszongya:
"A 2009. évben az Artisjus által beszedett jogdíjak teljes, mérleg szerinti összege 13 159 469 ezer Ft
volt."
gyors fejszámolással ennek a 20%-as uszkve 2.5 milliárd forint körül van. nem ismerem a felépítést, foglalkoztatottságot, ésatöbbit, kisvárosi (10000 fő) komplett kishivatalok működési költségéről van képem. nagyságrendekkel maradnak el ettől az összegtől. de valami kézzel foghatóbb, mire elég ennyi pénz:
"Szeged a tervek szerint ebben az évben 14,5 milliárd forintot költ oktatásra, 1,5 milliárd forintot fordít a szociális, 3 milliárdot pedig a kulturális intézményei fenntartására – ismertette a legnagyobb kiadási tételeket a polgármester. Botka László elmondta, a kormányzati politika és a 2011-es központi költségvetés legnagyobb vesztese a szociális ágazat. 2010-ben a Szegeden 12 ezer embernek 2,8 milliárd forintot fizetett ki az önkormányzat segélyként, támogatásként."
persze mint említettem, nem ismerem az artisjust, nem tudom, h a költségvetésük mennyire nyilvános (a tagoknak kiosztott összeg egyáltalán semennyire, azt tudom), megtekinthető-e, de nem is érdekel.
süti beállítások módosítása