Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Elhiénásodott ingatlanközvetítők

2011. január 28. - zugügyvéd

A Zugügyvéd is nap mint nap találkozik az alábbi problémával, kíváncsi, hogy a többi kolléga hogy kezeli ezt a helyzetet

Szia ZugKolléga,

Nem tudom, hogy a többi ügyvéd kolléga hogy van vele, de nekem k.vára elegem lett az ingatlanközvetítőkből. Bevett módszer, hogy annyira titkolják az eladó kilétét, hogy lehetetlen egy adásvételi szerződést normálisan előkészíteni, ha a vevőt képviselem.

 

Nem engedik, hogy az eladóval közvetlenül beszéljünk, ha nagy nehezen hozzájárulnak, hogy az eladó végre bejöjjön  az irodába, legalább 3-an kísérik árgus szemekkel, bele akarnak pofázni a szerződés tartalmába, a későbbi egyeztetéseknél is ragaszkodnak, hogy az ingatlanközvetítőn keresztül történjen, ne közvetlenül a féllel.

 

Közben megpróbálják a hátam mögött rávenni az ügyfelemet, hogy nekik jobb, és olcsóbb ügyvédjük van, aki nem kekeckedik ennyit, válassza inkább az övékét, és vonja vissza a megbízást tőlem. 

 

Utána a foglalóból leveszik a sápjukat, miközben még az adásvétel korántsem teljesült. És a megbízási szerződés, amit odanyomnak az ügyfelük elé, korántsem vagyok biztos, hogy megállná a fogyasztóvédelem próbáját, sőt meg merem kockáztatni, hogy bíróság előtt is megtámadható lenne egy-két kikötés.  Hihetetlen hiéna banda.

Üdv, Sanyi a külvárosi ügyvéd

 

239 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr942621150

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ingatlanos szakma az eliparosodás küszöbén 2011.01.29. 09:13:40

Az elmúlt 10 évben óriási változásokon ment keresztül az ingatlanközvetítő szakma. Mind a technikai fejlődés, mind a nyújtott szolgáltatások körének bővülése tekintetében. A szakma megítélése is klasszisokkal javult, az ügyfele...

Trackback: Miért hirdetik meg több áron ugyanazt a lakást? Pedig az eladó ezzel rosszul jár 2011.01.29. 09:12:43

Az ingatlanhirdetéseket böngészve ki ne találkozott volna kísértetiesen hasonló képekkel, közel azonos paraméterekkel? Ilyenkor mintha ugyanarról az ingatlanról lenne szó, csak az ár és a hirdető elérhetősége nem stimmel. Mi okozhatj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quadrocs 2011.01.29. 14:32:03

Egyébként az az érdekes, hogy anno még a piac bedőlése előtt hirdettem egy ingatlant - egy, azaz egy ingatlanos jelentkezett összesen.

Most, a válság után hót mindegy mit pakolok fel, tömegével jelentkeznek, hiába is írom ki mindenhová, hogy ne keressenek.

Teljesen az az érzése az embernek, hogy az éhenhalás szélén áll az összes. A vevők (na meg a hiénák) a tavaszt várják amikor hirtelen beindulnak az elárverezések, az eladók meg még tartják az árat a csodára várva (mi is abban bíztunk, hogy januártól jön majd valami ami beindítja a piacot - nem jött).

Fuh, mi lesz itt tavasszal...

Mindenki kaszálni fog az eladókon kívül.

nemkretén 2011.01.29. 15:07:34

@engem gyíkká változtatott:
Azt azért ne felejtsük el, hogy, ma Magyarországon a lakáseladások jelentős hányadát az ingatlanközvetítőkön keresztül bonyolítják!
Ha megnézel jó pár ingatlanhirdetési weboldalt akkor látni fogod hogy kb.90%-a a meghirdetett lakásoknak az közvetítőnél van kint!
Tehát amit állítasz az az, hogy a tulajdonosok 90%-a mind hülye és ezért bízik meg az ingatlanosokba!
Egyébként erre csak egy mondatom van még!
Egy szerződés aláírása mindig két fél egyező akaratán múlik!
Leveri az ingatlanos az árat?
Na ne hülyéskedjünk már...Hallott már valaki olyat hogy odament valamelyik ingatlanos és pisztolyt nyomott a fejéhez a tulajnak hogy márpedig most ezt 2 millával olcsóbban kell eladnod?
Persze vannak rémtörténetek minden szakmánál..
Egy dolog lehet ebben igaz! Ha a tulajdonos jól találja el az árát a portékájának és szerencséje is van meg foglalkozik is vele akkor el tudja adni!
Az esélye ennek kb 30%.
Ami jellemző: a tulaj felmegy a netre, és az ott fellelhető hasonló lakására rádob még vagy 10%-ot, mert úgy gondolja hogy ért hozzá és Ő ennyiért is el tudja adni!
Aztán mikor eltelt félév és még csak meg sem nézték a lakását, akkor kezdd el gondolkozni hogy valami nem stimmel.
Jön az ingatlanos és azt mondja hogy igen, ez a lakás túl van árazva! Mert látja a a szerencsétlen is, hogy ennyiért nem adja el ebben az évtizedben sem a lakását, de azt mondja rögtön, hogy a szemét ingatlanos le akarja verni a lakásának az árát! :)
Mindkét oldalnál egyszerű a képlet!
Ez nem kötelező szolgáltatás! Aki nem akarja ne vegye igénybe!
És nyilván mi ingatlanosok is, már tényleg az értelmesebbjére gondolok, nem veszünk fel fűtől-fától megbízást mert azzal csak magunkat idegesítjük később!

nemkretén 2011.01.29. 15:17:53

Egyébként nem tudom hogy ki írta már itt egy kicsit előrébb, de valóban érdemes minden ingatlanosnak elgondolkodni hogy mennyire érdemes panellakásokkal foglalkozni! A mai helyzetben ezeknek az árai vannak leginkább kihegyezve.Sok esetben kvázi 50 eft is döntő tud lenni.
A panel lakásokban általában a kevésbé tehetős réteg lakik, akiknek nyilván pár tízezer forintos árkülönbözet is óriási még egy ingatlan esetében is.
Itt viszonylag kicsi az alku lehetősége, túlzottan nagy százalékkal dolgozni sem lehet! A hozzászólók nagy része csak hozzászól de abszolut nincs képbe a mai szolgáltatási árakkal.
Mert 4 meg 5 százalékos tarifák már nincsenek. Jellemzően 2-3,5%-ig vannak a megbízások díjai! Ez egy 10 milliós lakás esetében 200-350 ezer forint...
Egyébként az esztelen spórolásnak is megvan a hátulütője! Mert ha az ingatlanos nem eléggé motivált az eladásba akkor azt a lakást fogja inkább nyomni amin több pénze van...

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2011.01.29. 15:32:55

@nemkretén: "Mert 4 meg 5 százalékos tarifák már nincsenek. Jellemzően 2-3,5%-ig vannak a megbízások díjai! Ez egy 10 milliós lakás esetében 200-350 ezer forint..."

te nem vagy tisztában, OC 4,5 DH 4,9 asszem + áfa. az áfa persze csak azután derül ki, hogy már aláírták az adásvételit

engem gyíkká változtatott 2011.01.29. 15:49:33

@nemkretén: "Ha megnézel jó pár ingatlanhirdetési weboldalt akkor látni fogod hogy kb.90%-a a meghirdetett lakásoknak az közvetítőnél van kint!
Tehát amit állítasz az az, hogy a tulajdonosok 90%-a mind hülye és ezért bízik meg az ingatlanosokba!"

igen, ez a véleményem, ahogy írtam is, hogy sima hirdetésért és értékbecslésért nem értem, miért jó, hogy az eladó a lakása árának 2-3.5%-át kifizeti valakinek.

fix árral, esetleg. mondjuk 10 ezer egy 5 képes hirdetésért, 10 az értékbecslésért, és 10 az alkalmankénti lakásbemutatásért a tulaj nélkül. ennek a 10-20-szorosa sima, rendes csalás, akkor is, ha az eladók 90%-át sikerült átverni. becsapás, élősködés, és a piac visszatartása, sápolása, nem olajozása.

az autóhirdetések hány százaléka van kereskedőktől? 50? 70? pedig köztudottan csalók azok is. én meg sem nézem már, mit kínálnak, amikor autót veszek, mivel 99%, hogy át akarnak verni. köztudott. csakis magánszemély. addig nem vettem autót, míg nem volt megfelelő hirdetés, ennyi. azért van létjogosultságuk, mert sokan vannak? pont nem.

te is ideírsz 2 oldalt, de kínosan ügyelsz rá, hogy el ne áruld, hogy mi az a szolgáltatás, ami egy 20 milliós lakásnál fél-egy millió ft-ba kerül pár órás "munkáért". kilóg a lóláb.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 16:54:19

majdnem végigolvastam az összes kommentet, de érdekes módon a sok anti-ingatlanosnak egy dolog fel sem merült: nem mindenki olyan tudálékos DO IT YOURSELF barom mint ti vagytok, nem akar egész nap 6-7 hirdetési oldal között flipperezni meg este a családi vacsoránál sem hiányzik neki egy fél órás "háá ádd mááá oda 2 gurigáva ócsóbban szépöcsém" hívás.

tudom, hogy ha rajtatok múlna a vakbeleteket is magatoknak operálnátok ki, van aki nem szeret ilyenekkel foglalkozni.

amúgy nem vagyok ingatlanos bár ismerek nem egyet, és a 80 százalékuk tényleg nem volt ott, amikor az észt osztották. nagyobb irodáknál szokták teljesítmény alapján besorolni az embereket, aki már borostyán-platina-szaturnusz szintű értékesítő azért nem lehet olyan elveszett ember ha megkötött már többszáz sikeres üzletet.

az ajánlás meg ugyanúgy működik mint az üzleti élet bármely terén, aki ért a szakmájához annak két három év alatt hatalmas kapcsolati hálója lesz, szinte már nem is kell hiénáznia, mert heti 2-3 megbízó keresi meg ajánlás alapján.

ez persze az elit réteg, úgy 5% akikben megvan az ész, karizma, elhivatottság, szakértelem stb... a többi meg evickél amíg fenn tud maradni a vízen, aztán visszamegy alkalmazottnak valahová.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 17:10:21

amúgy volt egy sajátságos stílusú komment amivel nagyjából egyet értek. 25-30 millió alatti ingatlanokkal nem nagyon érdemes foglalkozni közvetítőként, és nem a pénz miatt. hanem a motiváció, és persze a szociális helyzet. egy család akinek 10 milliós lakás az egyetlen vagyona, az nehezen teszi be az ingatlanos kezébe az 500.000 forintot. míg egy budai ház tulajdonosa sokszor fesztelenül ad az ingatlanos kezébe egy középkategóriájú kocsi árát. mert egyrészt akinek 90-100 milliós háza van az biztos nem az ingatlan.com előtt ül egész nap meg rejtett számokkal cseveg fél órát, másrészt hozzá van szokva, hogy minden munkára meg van az ember (az ingatlanos) és annak az ára (jutalék). persze a budai hegyekben nem lehet ingatlanközvetítő egy huszonéves kiugrott zepter ügynök, ott azért az ingatlanosnak is kell a pedigré.

különvélemény 2011.01.29. 17:23:56

@d'oh:
A lényeg kedves d'oh (remélem nem a lakás d'oh), hogy az ingatlanszakma ma minálunk a világ szégyene.
Gyakorlatilag felveszik a címeket és kiközvetítik, kb 0 befektetett pénz és erőfeszítés nélkül várják a zsíros jutalékot.

Nézz körül nyugaton, hogy megy egy nevesebb irodánál az ingatlanközvetítés, csodálkozni fogsz.

Nem a megvan a cím, árulom típusú balfaxság.

Egy gazdag embernek nem kell az ingatlan.com előtt ülnie, nyilván van 100 alkalmazottja, akiből valakire rá tudja bízni, aki nem milliós jutalékért, ennek ellenére akár tisztességesebben is elvégzi a melót.

Az ingatlanosok csak az idióta újgazdagokra hagyatkozhatnak ezügyben, mivel akinek van egy csepp esze, az nem a végletekig lejáratódott "szakmabelieket" fogja megbízni.

Nem kell misztifikálni, én dunaházasból (irodavezető) is találkoztam olyannal, aki a megbeszélt időpontban, megjelenésemkor hívta fel a tulajt a kulcsért. Ennyit erről.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 17:31:56

nem nagyon látom az ellentmondást a gondolataink között. kb ugyanazt írtuk le csak te balról jobbra én meg jobbról balra.

"akinek van egy csepp esze, az nem a végletekig lejáratódott "szakmabelieket" fogja megbízni."

látom nem értetted meg a lényeget. az ingatlanosoknak van egy szűk rétege, akinek van egzisztenciája, tapasztalata és referenciái és ezt nem (csak) az "idióta újgazdagok" hajlandóak megfizetni hanem bárki akinek van esze, csak mondjuk ideje nincs, vagy kedve foglalkozni a dologgal.

szerintem pont az idióta újgazdagokra jellemző, hogy mindennel valamelyik szerencsétlen beosztottjukat bízzák meg, aki nem ért a dologhoz és egész nap epegörcse van, hogy el ne rontsa a küldetést.

különvélemény 2011.01.29. 17:46:15

@d'oh:
Ja az is jellemző az újgazdagokra, de náluk 0-s a játszma. Vagy ingatlanos, vagy beosztott, mind2 bukta.

"az ingatlanosoknak van egy szűk rétege, akinek van egzisztenciája"

Ok, tekintsük úgy, hogy én egy nem "újgazdag" tulaj, vagy leendő tulaj vagyok.

Mégis honnan tudjam meg, hol van az orchidea a sok dudva között?

Na hagyjuk a dunaház/remaksz/oc/cdci/palasz hírnevével takarózni, mert ott a te 80% selejted ugyanúgy érvényes.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 17:54:09

@különvélemény: úgy hogy a társadalom ezen szintjén szokás ismerni mindenre "valakit", ez szinte létkérdés. és ezeket Az Embereket meg szokás jegyezni vagy eltenni a névjegyét stb... de ha nem is ismersz senkit a feladatra akkor körül szokás kérdezni, biztos, hogy ajánlanak valakit.

és hogy hogy lesz ilyen ingatlanos valakiből? hát nem úgy, hogy feljön vidékről és elvégez egy két napos tanfolyamot. általában ezek az emberek már kapcsolati hálóval és egzisztenciával kezdenek el ingatlanozni. mondjuk mert előtte már vállalkoztak valamit és a fél városrész ismeri őket stb...

különvélemény 2011.01.29. 18:03:17

@d'oh: Nem ez a gondom az ingatlanosokkal.
Lehet ő agyonképzett istencsaászárűberállesz.

De egy ingatlan eladásához sok minden más is kell a tehetségen kívül, ezt nem látom se a te megközelítésedben, aki az emberben bízik, sem az ingatlanos szakmában.

Mondok egy egyszerű példát és többet tényleg nem, mert eszemben sincs ennek a korcs szakmának bármilyen tanácsot adni:

Például lehetnek egy lakásban apróbb hibák, amikre piaci áron, vagy akár alatta hozok atombiztos szakembereket, akik megcsinálják, csak hogy ez ne legyen gond az eladásnál.

És most csak egy nyüansznyi idiótaságra hívtam fel a figyelmed (ami egyébként fontos is lehet egy igényesebb vevőnél), ennél sokkal komolyabbak is vannak, mivel úgy is át fogja festeni/burkolni az új tulaj a lakást.

különvélemény 2011.01.29. 18:05:27

@különvélemény: "tehetségen kívül"
*tehetséges rábeszélésen kívül*

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 18:10:42

@különvélemény: és miből gondolod, hogy ő pont "tutibiztos szakembereket" nem ismer? tényleg ne ragozzuk a témát mert nem igazán körvonalazódik előttem, mi táplálja tökéletes elutasításodat az ingatlanszakmával szemben így meg elég parttalan a dolog.

sajnos az a jutalékrendszernek is köszönhető, hogy ennyi a selejt. mivel az iroda nem kockáztat nagyot ezért felvesz bárkit, aztán vagy el tudod tartani magad és megkapaszkodsz vagy viszlát. csak abban a 2-3 hónapban jól lejáratsz egy szakmát. ha az egészségügy is úgy működne, hogy bárkit felvennének orvosnak, aztán ha túléli a beteg kapsz pénzt ha nem nem, akkor az a szakma is hamar a béka segge alatt lenne.

különvélemény 2011.01.29. 18:23:29

@d'oh:
Ok, akkor körvonalazd nekem egy profi ingatlanos feladatait.

De csak óvatosan, mert szavadon foglak. :)

quadrocs 2011.01.29. 18:24:18

@fghjk: Én se találkoztam (Budapesten) 3% bruttó alatti jutalékkal, áfával eddig az összes 5% fölött volt. (A DH és a nagyok a legbrutálabbak) 5-700e Ft egy átlg 50nm-es lakás eladásáért elég sok(k). Abszolut nem az a "tökmindegy" kategória. (Nálam úgy 2-300e körül van az a határ ami egy lakás eladásánál "tökmindegy", ez is egy átlag ember 2 havi nettója.)

eszterencs 2011.01.29. 18:30:19

Ügyvédet KÖTELEZŐ bevonni egy ingatlan adásvételbe, ingatlanügynököt azonban nem kötelező... hirdethet a tulaj egyedül is. Feltéve, ha képes egy fotót felpakolni a netre...
Az ügyvéd minimum 1 %-ot, de inkább 2 %-ot kér az ingatlan árából a munkájáért, és ezt a munkát elvégzi az irodájában ülve max. 2 óra alatt. Egy tízmillás panellakásnál ez 100-200 ezer forint.
Az ingatlanügynök 2-6 %-ot kér ( a Tipp ingatlan 2 %-ot, az Otthon Centrum 6 %-ot!!), ez 200-600 ezer Ft. A hirdetési költségek magasak, a neten is, illetve a print sajtóban is, bár ott már nemigen érdemes hirdetni. Hipp-hopp elmegy hirdetésre 100 ezer ft, plusz a telefonköltség, a benzin a kocsiba, ... stb. Ami megmarad, az a munkadij...
Amúgy az ingatlanügynöknek az eladó érdekeit kellene nézni, az ügyvédnek a vevőét... normális esetben. És ha pl. az ügyvéd aláírna egy nyilatkozatot, miszerint X.Y. eladó adatait abból a célból veszi át, hogy... akkor az ügynök megkapná a jutalékát. Csakhát ugye az ügyvéd a vevő érdekeit nézi, és ha sikeresen kiiktatják az ingatlanost a szerződéskötésből, akkor ... na, szóval, ha az ügyvéd is korrekt lenne, akkor nem lenne titkolódzás...

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 18:40:14

@különvélemény: nem áll szándékomban körvonalazni, mivel nem vagyok se profi se ingatlanos mások szakmája fölött pedig nem szoktam látatlanban ítélkezni.

de te is körvonalazhatnád nekem a "profi" ingatlant eladó magánszemélyt. szerinted a társadalom mekkora szeletéről mondható el, hogy kiismeri magát az ingatlanokkal kapcsolatos jogi, adózási, technikai stb kérdésekben plusz kellő pszichikai felkészültsége van a rengeteg féle vevőtípus kezelésére. és akkor olyan pikáns dolgokba nem is mentem bele, mint tulajdonjogi anomáliák, lakásmaffia... egy jó ingatlanos ezekben a kérdésekben mind helyetted gondolkodik, még ha szerinted nem is létezik vagy létezhet ilyen és az ingatlanszakma valójában a porszívóügynök alatt van kettővel.

szerinted annak az embernek, aki egy A4-es oldalt fél óra alatt olvas el, meg az adóbevallásról azt hiszi, hogy az valami szláv káromkodás, annak mennyi esélye van egyedül az ingatlanpiacon? mennyire érdemes "cselekvőképesnek" lennie, amikor milliós értékekről, egy élet munkájáról van szó? egy lelkiismeretes ingatlanos ebben is segíthet.

tudom, definiáljam a lelkiismeretes ingatlanost, meg olyan nincs stb stb :) na további jó szórakozást.

nemkretén 2011.01.29. 19:25:35

@engem gyíkká változtatott: "igen, ez a véleményem, ahogy írtam is, hogy sima hirdetésért és értékbecslésért nem értem, miért jó, hogy az eladó a lakása árának 2-3.5%-át kifizeti valakinek."

Ahogy írtam, ez egy szolgáltatás! Minden megbízási szerződés a két fék egyező akaratából születik! HA neked nem tetszik akkor nem kötsz ilyet...:)
Ennyire egyszerű! :D

A többi felvetésnél meg vádaskodsz anélkül hogy ismernéd a tényleges körülményeket!
Nem tartalak ezért ebben kompetens vitapartnernek!

nemkretén 2011.01.29. 19:30:57

@fghjk: Rajtuk kívül szerintem már senki...
Szerintem ezekkel a szolgáltatási árakkal piacot fognak veszíteni! Az egyik nagynevű már tudtommal veszített is!
Hozzáteszem, pontosan abból adódóan hogy itt is piaci verseny van, ugyanolyan vagy megközelítőleg ugyanazt a szolgáltatást a többség a már említett 2-3,5% közötti sikerdíjért végzi!
Bár hozzáteszem hogy itt sem mindig a legolcsóbb a jobb!

VinczeZoltan 2011.01.29. 19:36:38

Arról folyik a beszélgetés minden olyan fórumon, hogy mennyire nem jól működnek a dolgok és mennyire nincs szükség erre meg arra........

Ez jó szórakozás. Gondolkodik valaki azon is, hogy lehetne ezt jobbá tenni? Hogy lehetne mondjuk a forgalmat megnövelni? Hogy lehetnének azok az érdeklődők is vevők akik már egy éve keresgélnek lakást és nem vettek semmit? (itt azokról beszélek akiknek lenne is pénze)

Mert ez nem hiszem, hogy rosszat tenne ennek a piacnak.

quadrocs 2011.01.29. 19:50:59

A T***-től jött ki még az elején 2 ember hozzánk, na akkor fogadtuk meg, hogy ingatlanos kizárva. Borzalmasan primitívek voltak, pofátlanul a képünkbe hazudtak a szerződés egyes pontjaival kapcsolatban, amikor jeleztük, hogy ácsi, ez nem így van akkor megpróbálták elbagatelizálni a kérdéses pontokat.

Nincs az az alacsony százalék amiért meg merném bízni őket.

Volt egy másik 2%-os cég is, ahol pl. kikötötték, hogy minden kockázat a miénk, ha nem ők adják el az ingatlant akkor UTÓLAG benyújtják a számlát az összes eddig felmerült költségükről. Persze a kérdéses elemekről nem egyeztetnének előre, csak utólag pislogna jó nagyokat az ember.

Voltak már konstruktív javaslataim a kérdéses ingatlanosokhoz (miután volt aki felajánlotta, hogy beleszólhatok a szerződésbe), elhajtottak.

Pedig nem voltak elszállt javaslataim, teljesen win-win szitura törekedtem.

engem gyíkká változtatott 2011.01.29. 19:58:04

@nemkretén:

ahogy ezt is írtam már, az ingatlanosok soha nem árulják el, hogy mi az a drága szolgáltatás, amit ő szolgáltatnak.

hanem ehelyett személyeskednek vagy ilyen "nem értesz hozzá" meg "nem tartalak kompetens vitapartnernek" típusú bullshiteket írnak. jobb híján. :)

csakhogy olyan buták ezek a piti csalók, hogy nem veszik észre, hogy ilyenkor olyanok számára is látszik, hogy azért nem válaszolnak, mert tényleg igaz, hogy csalók, akik egyébként nem találkoztak még ingatlanossal.

:)

szóval ha nem tudsz válaszolni arra, hogy mi a szolgáltatás fél-egymillió forintért egy 20 milliós lakás esetében, és ez miért nem irreális ár pár óra munkáért, vagy arra, hogy vevőként miért NEM tudom megkerülni az ingatlanost, ha nincs szükségem a "szolgáltatására", akkor TE nem vagy kompetens vitapartner, nem én.

engem gyíkká változtatott 2011.01.29. 20:04:46

@VinczeZoltan: szerintem egy megoldás lenne, ha a BTK-ban az irreális kamatokra adott uzsorakölcsönökkel egy helyre/szintre kerülne az ingatlanos csalók irreálisan magas "jutalékkal" járó """szolgáltatása""".

ekkor végre ezek az emberek is a képzettségüknek és morális tartásuknak megfelelőbb helyre kerülnének, igaz, csupán egy lépcsővel lejjebb.
a híd alá.

VinczeZoltan 2011.01.29. 20:19:56

@engem gyíkká változtatott: Ez is egy javaslat. Konkrétan nem abben a témában gondoltam a javaslatot, hanem abban, hogy lehet ne több adásvétel a piacon, hogy ne dőljenek a rozsdás kardjukba az eladók.

engem gyíkká változtatott 2011.01.29. 20:30:27

@VinczeZoltan: az eladók? :)
ez rögtön 2-6%-ot jelentene a számukra. vagy nagyobb esélyt az ingatlanjuk eladására.

VinczeZoltan 2011.01.29. 20:38:01

@engem gyíkká változtatott: Honnan szerezzenek vevőket, akik megveszik 2-6%-kal olcsóbban?

VinczeZoltan 2011.01.29. 20:46:08

@engem gyíkká változtatott: Persze hogy értem. De előbb szerezni kéne valakit aki kifizeti azt a 2-6%-kal alacsonyabb árat.

Erre lennék kíváncsi, hogy neked milyen ötleteid vannak.
Ha beszélgetünk akkor építsünk is valamit a témán.

fidulitto 2011.01.29. 21:03:00

Ami szerintem szörnyű ebben a szakmának nevezett humbukban: volt szerencsém látni egyszer egy OKJ-s ing.közv. tananyagot. (talán építészet/épülettan fantázia néven futott) MEGLEPŐEN korrektül le volt benne minden írva minden az alapoktól, amit -egy BME-s tanár tollából- amit egy átlag, közepes felkészültségű szakembernek, megkockáztatom művezetőnek tudnia kell. Nem wikipedia szintjén, de nem is egyetemi tankönyvszínvonala. Szóval még akár a tudás látszatát biztosító szakkifejezésekre és ismeretekre is szert tehet belőle valaki.

Na, én nem tudom, hogy vizsgáznak-e ebből ma még vagy sem, de én eddig három ingatlanossal találkoztam, akik még az átlag (20< éves) ember ismereti szintjét sem ütötték meg az épületekkel-építészettel kapcsolatban. Pl. Az egyiknek nekem, mint vevőnek kellett elmagyaráznom, hogy mi az a födém! :) A szigetelés a másik szerint pedig = vakolattal. Megjegyzem, jöhet nekem bármelyikük a kamu marketing, meg most divatos manadgment dumákkal, de EZ parasztvakítás! NEM EZ kell ahhoz, hogy profi légy! Nem BME-s diploma, de nem is elég az Amway tudás/mosoly/higgy önmagadban - kisugárzod duma!

Valaki fent írta, hogy ha valamilyen szinten is jó akar lenni egy ingatlanos, akkor legalább az alapvető szakmai fogalmakkal tisztában kell, hogy legyen, hiszen hogy tud valamit bemutatni, (- ergo kérdéseimre válaszolni-) ha azt sem tudja, hogy mi az amit bemutat?! ( Mivel minimális szinten sem tudja, hogy mibő' van egy ház'/lakás!)
Arról nem is beszélve, hogy örökké a környék fényezésével jönnek: köszi, azt majd felderítem én.

nemkretén 2011.01.29. 21:07:17

@engem gyíkká változtatott: Erős kisebbrendűségi komplexusba szenvedhetsz, ha abban éled ki magad hogy feljössz egy blogba hülyeségeket irkálni zéró hozzáértéssel, és ha valaki nem kíván az inkompetenciáddal vitatkozni azt rögtön csalónak állítod be!
Bár a kommentezés egy arctalan kommunikáció, még senkit nem hatalmaz fel, itt sem hogy a normális munkát elvégző embereket csalóknak minősítsd! Én pontosan ezek miatt nem kívántam és nem kívánok semmilyen irományodra reagálni! Valószínű hogy elégedettek lehetnek a munkámmal mert megkeresés és ajánlások alapján dolgozom, de igazából neked ehhez sincs semmi közöd! Neked van itt egy véleményed amit leírtál, és amit én el is fogadok, bár nem az a típusú ember vagy akit én meg akarok győzni! Én nem kívánok itt Veled tovább semmilyen vitába belemenni, mert alapjába véve egy megkeseredett és rosszindulatú emberrel nincs miért vitáznom.Valószínű sok kudarc érhetett az életben ha itt éled ki magad..:)

quadrocs 2011.01.29. 21:10:13

@VinczeZoltan: valahol olvastam, hogy most 3 évig fagyasztják a témát (lakáspolitika). Úgyhogy most jön a (legalább) 3 szűk esztendő.

Majd tavasszal lesz egy kis fellendülés - vagy nem. Mindenki azt várja, hogy mi lesz, viszont senki sem tud semmit. Vevő oldalon mindenki kivár akinek van egy kis esze.

Lehet erről filozofálni, ötletelni, de minek.

Én csak azt remélem, hogy kihalnak a hiéna ingatlanosok és talán letisztul ez a szakma is és akkor már nyugodt szívvel nyomhatja az ember a lakása kulcsait egy ingatlanos kezébe, hogy innentől kezdve már csak akkor hívják, ha kész a szerződés és biztos lehet benne, hogy nem verik át, nem rontják az üzletét és a jutalékért cserébe valóban az ő érdekeit képviselik.

VinczeZoltan 2011.01.29. 21:19:43

@nemkretén: Nagyon könnyen feladtad! :-)

Pedig azt hittem élvezhetem még egy kicsit a vitátokat arról, hogy kinek van nagyobb @-a.

VinczeZoltan 2011.01.29. 21:25:28

@quadrocs: Nem filozofálni kell erről, hanem csinálni.

3szük esztendő! Most akkor ülünk a valaminket és 3 évig malmozunk: hmmmm most szük esztendőkben vagyunk, de ez így van jól!

És akkor hogy fog megoldódni a szük esztendő! Emberek vagyunk egy társadalomban. A megoldáshoz mindegyikőnk munkájára ötleteire, megoldásaira szükség van.
Én nem hiszem azt el, hogy a dolgok rajtam kívül álló okok miatt történnek. Része vagyok valaminek, amire hatásom van.
EZért szeretném ha inkább itt is ötletekkel jönnénk elő megoldásokra, nem pedig egymást fikáznánk, mert ettől jobb nem lesz.
Tudom, hogy könnyebb másokra rosszat mondani, mint felemelni e seggünket és tenni valamit egy ügy érdekében. De emberek: fikázással még nesok minden oldódott meg!

quadrocs 2011.01.29. 21:40:59

@VinczeZoltan: OK, akkor légyszi intézd el, hogy ismét legyen néhány százalék kamatra mindenki által elérhető és hosszú távon is kiszámítható forint alapú hitel, legyenek munkahelyek, hogy az emberek ismét fel merjenek venni hitelt. Ha a beugró színtű lakásokra akad vevő akkor a nagyobbak/jobbak is elkelnek, a családi házak piaca is fellendül. Ja, és iktasd ki azt a várakozást is, hogy ez még nem a mélypont, érdemes kivárni.

Ennyi.

Most lézeng néhány vevőjelölt, de nem hülyék, mindenki tudja, hogy sok az eszkimó és kevés a fóka.

Az ingatlanosok is feladhatnák a fénykorban kitalált konstrukcióikat, kitalálhatnának új "csomagokat", lejjebb mehetnének a jutalékkal, kiszórhatnák maguk közül azokat akik rontják a cégek hírét, komoly(!) vizsgához köthetnék az ügynökösködést. Ja, és megtanulhatnának végre fényképezni, segíthetnének az eladónak felkészíteni a lakást az eladásra, a bemutatón profin felkészülhetnének a lakásból, hogy az eladó hátradőlhessen stb. Ja, és tanulják meg tisztelni azt, aki majd a jutalékukat fizeti. Akkor senki sem érezné, hogy kidobott pénz az ügynök. Egyszóval le kéne szállni a magas lóról, mert az a szekér már elment, új világ jön, már semmi sem lesz ugyanaz mint néhány éve.

A lakásárak meg majd újra stabilizálódni fognak ha megjelennek a befektetési céllal vásárlók. Az emberek meg talán azt is megtanulják lassan, hogy addig nyújtózkodjanak ameddig a takarójuk ér.

VinczeZoltan 2011.01.29. 22:13:55

@quadrocs: A kérdés, hogy milyen áron stabilizálódnak a lakás árak?

Azzal én is egyet értek, hogy addig nyújtózkodjon mindenki ameddig a takarója ér. Értelmetlen hitelezésre tényleg nincs szükség.

Valahogy az élethelyzetből költözőket kéne arra rávenni, hogy gyorsabban bonyolítsák a tranzakciójukat.

Decemberben végighívtam azokat az ügyfeleimet, akikkel 2010 április után találkoztam és megvoltak alehetőségeik arra, hogy vásároljanak és volt is nekik megfelelő ingatlan a piacon. Döbbenetes, hogy mi volt a tapasztalat: kb 60 emberrl beszéltem kb 20%-uk vásárolt. A többiek várnak. Igazából bizonytalanok, nem látják át a piacot.
Mondjuk ketten azóta vásárlóvá váltak, legalább velük javult a statisztika.

Valóban új világ jön! Tulajdonosokra, vevőkre, ingatlanosokra egyaránt. De én ezt nem látom borúsnak. egyszerűen ment régen a rongyrázás, de az ilyen időszakok mindig konszolidálódnak. Ha nyitva tartjuk a szemünket akkor mindannyian észre fogjuk venni, hogy mit kell tennünk. Aki nem az meg csak mondja a magáét és károg.

Egyébként nem olyan dolgokra gondoltam amikor azt említettem, hogy ráhatásom van a környezetemre mint amit felsoroltál, hanem olyanra, hogy teszem a dolgomat, amit tennem kell adott helyzeteben és nem siránkozom.

Egyébként a befektetőket ne várjuk a piacra, mert befektetési kultúra Magyarországon nincs. Azok akik befektetéssel vásárolnak nem jobbak, mint akik túl nyújtózkodtak a takarójukon. Ingatlan befektetés egyébként sem működik hitel nékül. Ahhoz hogy jó legyenek a befektetés számai leverage-re van szükség, amit ma a bankoktól lenne a lagkönnyebb megkapni. Akkora számú bérlakás portfóliót kialakító alap,aki hatással tudna lenni a piacra pedig kétlem, hogy Magyarországon alakítana ki portfóliót.

Egyszó szerintem belülről kéne megoldani a dolgot. El kell fogadni, hogy konszolidálódott a piac. Aki eddig nem szált ki a lakásából mostmár nem tud olyan áron, ahogy szeretett volna 1-2-3 évvel ezelőtt. Új stratégiai döntésre van szüksége. Nem szívesen tesznek ilyet az emberek, de tudni kell veszteséget is elkönyvelni. 2007-ig dübörögtünk most konszolidálunk.

ZöldszemM2 2011.01.29. 22:38:41

@quadrocs:
Érdekes gondolat :

"A lakásárak meg majd újra stabilizálódni fognak ha megjelennek a befektetési céllal vásárlók."
Mikért most milyen céllal vásárolnak ?
És mit jelent az, hogy stabilizálódni fognak ?
Tán most instabilak?

Nos akkor az én véleményem: befektetési céllal lakást vásárolni : hülyeség. Vagy lakik benne az ember vagy nem vesz. Kiadni kockázatos. Igaz én is kiadok, kettőt is, de ezeket nem befektetési céllal vettem _ hanem : potyán mélyen áron alul.

ZöldszemM2 2011.01.29. 22:45:25

És most a vevő részéről is egy kicsit nézzük meg a dolgot !
A vevő azért ha közvetítőhöz fordul sok időt takaríthat meg. A kínálat csokorba van szedve, a közvetítő szelktál a túl magas árú lakást kiszüri.
De : egy bizonyos idő után - még az elkötelezettség előtt a vevővel kapcsolatba kell lépni.
És még egy dolog : ha az ember tényleg meg akarja venni a lakást - nem árt ócsárolni.
Igaz a napokban egy mustrán nem tettem, megsajnáltam szegény eladót (azt tudtam én még 30 %-os engedménnyel se veszem meg), így nem cikiztem meghagytam az illúziójában.

ja vevő vagyok . Csak még a pénzem kevés, így az alku még feleleges !
Csak tájékozódom !!
Szegény ingatlanosok - el kell viselniük !!

ZöldszemM2 2011.01.29. 22:51:56

@nemkretén: Látom vitatkozól a gyikkal !!
Szóval : azért kerülni kell szerintem is az ingatlanost - ha az ember megtudja oldani a lakás eladását másképpen.
Viszont a mustra nagyon időigényes, ezt is bele kell kalkulálni !!

quadrocs 2011.01.29. 22:52:34

@VinczeZoltan: Nincs ebben semmi különleges, túl nagyot ugrottak a lakásárak amikor megjelent az államilag támogatott hitel. Várható volt a visszaesés.

@ZöldszemM2: Minket már most volt aki azzal keresett meg, hogy befektetési céllal vásárolna, csak az ár érdekelte, semmi más. Vadászott. A stabilizálódás (ld. zuhanás vége, amikor már a fókák is előbújnak) ott lesz amikor egyre többen kezdik előszedni a kispárnából a pénzt és vásárolni kezdenek. Olcsón. Jönnek a szomszéd országokból a nyugdíjasok stb. Az írek mondjuk már nem...

Egyébként én is láttam már olyan ingatlant (nyaralót) röhejes áron, hogy majdnem sírtam, hogy most nincs annyim. Egyszerűen elérte azt az árat amikor már csak azért is megvenné az ember, mert "kell".

quadrocs 2011.01.29. 23:02:14

@ZöldszemM2: Hm. Járt már néhány vevőjelölt a lakásban, de még soha senki nem fikázta. Sőt. Lehet, hogy valahol ez a menő, de érdekes módon én ebbe még soha nem futottam bele. (Igazából ha jól sejtem rosszul reagálnék. Ilyen emberrel nem szeretek biznyicelni, ott a szerződéskötésnél és egyéb pontoknál is lehetnek a későbbiek folyamán gondok, egyszerűen kockázatos egy ilyen "fikázónak" eladni a lakást. Ha annyira nem tetszik neki akkor miért akarja megvenni, ha meg tetszik akkor kéretik tisztán tárgyalni az árról)

watsonzoli 2011.01.30. 01:00:29

A mostani túlkínálati piacon egy ingatlanügynök legfőbb "tudománya" az, hogy fel tudja mérni a célcsoportot, akinek el lehetne adni az ingatlant, és vannak olyan szintű ismeretei - médiaismeret, stb.- hogy el is tudja érni ezt a célcsoportot. Ha olyan egyszerűen menne a lakáseladás, hogy meghirdetem, és már jön is a fizetőképes vevő, akkor tényleg nem kéne ingatlanügynök...
Egyébként 1987-ben, amikor én vettem egy lakást, akkor még csak az Expressz újság létezett, internet nem volt, szóval reggel 6-kor kinyitott az újságos, és fél hétkor a telefonban már azt monda a hirdető, hogy "sajnálom, de elkelt"... nem volt elég lakás, nem volt ingatlanügynök se...
Fene tudja, hogy melyik jobb...
Egy panelt ha nem is könnyen, de el lehet adni most is. Az 50 millás, kétszintes családi házakat, amiket a 60-70-es években húztak föl, pedig gyakorlatilag lehetetlen eladni, 2-3 évig hirdetnek ilyeneket, és mégse... Ha pl. egy ilyenre hoz vevőt az ingatlanügynök, érdemes neki kifizetni a 2 millás jutalékot...
Ja, és igen, szinte minden ügyvédnek van tulajdonosi vagy családtagi érdekeltsége egy-egy ingatlanirodában... ha már az ügynök összehoz egy adásvételt, akkor nehogy az ügyvédi dijról le kelljen mondani, hiszen az úgy odapottyan... egy jó ingatlanügynök akár még az adásvételi szerződést is meg tudja írni...

drsunyilo 2011.01.30. 06:47:15

1. Bár tudom, hogy ezen a blogon nem leszek népszerű, de megdöbbentő, hogy valaki egy lakás adásvételi szerződésének elkészítéséért képes 100-200 ezer forintokat fizetni egy ügyvédnek.
HAHÓ! Most, amikor minden lépcsőházban van ügyvédi iroda, akkor VERSENYEZTETNI KELL!!!
Én az elmúlt 10 évben 4x bonyolítottam le (magamnak és a családtagjaimnak) adásvételt.
Kigyűjtöttem kb. 20 ügyvéd e-mail címét, röviden leírtam a vázlatot, majd kértem az ajánlatokat. A max. amit fizettem 40ezer forint volt. Azt már nem is merem leírni, hogy melyik volt a legolcsóbb ajánlat....
És kiválóan lebonyolódott mindegyik adásvétel.

drsunyilo 2011.01.30. 06:54:32

2. Véleményem szerint a piac a legnagyobbat akkor hígúlt, amikor beléptek a piacra a nagy frencsájz irodák.
Az ott dolgozók többsége totál sík hülye a szakmához, nem tud megkülönböztetni egy födémet az álmennyezettől, erkélyta loggiától és fingja nincs arról, hogy mit kell akkor tenni ha a tulajdoni lapon haszonélvező van...
Persze smaragd-rubin-alumínium fokozatú mind.

Van egy ismerősöm, aki egy ilyen irodának a vezetője-tulaja, ő erre a következőket mondta:
* ezek az emberek nem kell hogy szakemberek legyenek, ezek ÉRTÉKESÍTŐK (mintha a két dolog kizárná egymást...)
* neki nem szakember kell, hanem RABSZOLGA (igen, így beszélt saját embereiről), akiknek az a feladatuk hogy ha kell 100x is megmutassanak egy ingatlant a vevőknek...

magyar bucó 2011.01.30. 07:24:07

@VinczeZoltan:
"Valahogy az élethelyzetből költözőket kéne arra rávenni, hogy gyorsabban bonyolítsák a tranzakciójukat."

Akinek a lakás eladása és a CHF hitel kifizetése után még tartozása marad, annak valahogy nem sürgős az utcára kerülni...

ZöldszemM 2011.01.30. 08:29:33

@drsunyilo:
Na ja !!
Én pl. a szerződést, igaz nem adásvételi, hanem csak bérleti, innen a netről veszem le.
Aztán aktualizálom.
Egyébként is az ügyvédi kényszer csak az ellenjegyzésre vonatkozik és nem a készítésre.
Persze aki nem tud 'írni' az fizesse meg az írástudót !!
És ez nyilván csak a sima ügyekre vonatkozik - mán mint az, hogy nem veszünk igénybe ügyvédet.
A sima ügy : Van a vevőnek pénze, a lakás beköltözhető, teher nincs rajta.
Adom a pízt, kapom a lakást azonnal belöltözhetően.

ZöldszemM 2011.01.30. 08:31:49

@quadrocs: Hi !!
Nem mindegy kinek adod el a lákásod ????
A lényeg : fizessen !
Más az eladás és más a bérlés.
Természetesen egy leendő bérlőnek aki fikázik nem adom ki a lakást !!

különvélemény 2011.01.30. 08:32:59

@d'oh: "aki egy A4-es oldalt fél óra alatt olvas el"
Na erre van az ügyvéd, de ha érveid nincsenek, csak az 'illik ismerni ilyet' rizsát hajtogatod, akkor felesleges beszélgetnünk.

ZöldszemM 2011.01.30. 08:35:21

@quadrocs: Hi !!
Nem mindegy kinek adod el a lákásod ????
A lényeg : fizessen !
Más az eladás és más a bérlés.
Természetesen egy leendő bérlőnek aki fikázik nem adom ki a lakást !!

ZöldszemM 2011.01.30. 08:44:24

@quadrocs:
"(Igazából ha jól sejtem rosszul reagálnék. Ilyen emberrel nem szeretek biznyicelni, ott a szerződéskötésnél és egyéb pontoknál is lehetnek a későbbiek folyamán gondok, egyszerűen kockázatos egy ilyen "fikázónak" eladni a lakást."

Mint írtam : csak akkor érdemes ha tényleg meg akarod venni- elbizonytalanítod az eladót, hátha ad némi árengedményt.
Persze van nehány tulaj aki érzelmileg kötödik az eladott lakáshoz, mondván csak annak adja, aki jól bánik a lakással. Mint az a lányos apa, aki mikor 'eladja' a lányát assszonynak, mondja a leendő férjnek : jól bánjál a lányommal.
A lakás nem mennyassszony !!

Zöldövezeti 2011.01.30. 09:22:41

@drsunyilo:

"* neki nem szakember kell, hanem RABSZOLGA (igen, így beszélt saját embereiről), akiknek az a feladatuk hogy ha kell 100x is megmutassanak egy ingatlant a vevőknek... "

Attól függ mit nevezünk szakembernek !
kell némi udvariasság, rábeszélőkészség, és azért a ház paramétereinek a fogalmával is tisztában kell lenni.

quadrocs 2011.01.30. 10:55:58

@ZöldszemM: Fú, azt hiszem egy igazi szakértővel van dolgom :)

A dolog pofon egyszerű. Ha valaki kupeckedik és képtelen arra, hogy nyílt lapokkal játsszon (ld. megvenném a lakást, viszont én ennyit és ennyit adok maximum érte, pont.) az később is várható, hogy csúnya dolgokat csinál ha az érdekei úgy diktálják, felrúgva ezzel minden megállapodást, aztán futkoshat az ember a bíróságra az igazáért.

Persze, simán eladná az ember, DE: egy ilyen fikázótól pl. eleve magasabb foglalót kérnék (simán meggondolja magát mert olcsóbb lakást talált), az égvilágon mindent tízszer lepapíroznék (bizalom hiánya), a szokásos adásvételit telepakolnám extra pontokkal amik megvédenek engem egy esetleges visszalépés, későbbi nem-fizetés vagy utólagos (nem jogos) reklamáció esetére. Az sem biztos, hogy belemennék abba, hogy hitelre vegye meg a lakást - vagy ha mégis akkor elég komoly foglalóval tenném (és ahogy írtam, komoly kitételekkel a szerződésben).

Pusztán azért, mert nem tudok megbízni a lókupec kategóriájú vásárlójelöltekben.

Nincs ennek semmi érzelmi oldala, nálam ez szakmai ártalom.

(a mostani lakásnál pl. amikor az eladó egyik rokona elkezdett kekeckedni valami baromságon, azonnal átírtam a szerződést, mert úgy láttam, hogy itt még lehetnek gondok. Semmi olyat nem tettem bele ami számára hátrányos lett volna - vagy számomra előnyös, egyszerűen bebiztosítottam, hogy valóban úgy történjen minden ahogy előre megbeszéltük és ha nem, akkor mindkét fél erőteljesen motiválva legyen a probléma mielőbbi megoldására.)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.01.30. 23:30:58

Kicsit sajnálom, hogy nincsenek kommentek meg reakciók a blogra, amit linkeltem. Kíváncsi lettem volna a véleményekre, hogy jó-e, van-e értelme, normálisan ír-e le dolgokat, ilyesmik... :(

ZöldszemM 2011.01.31. 09:39:09

@quadrocs: Ennyire tájékozatlan vagy ??
A szerződést a vevő íratja !!
Persze te is bele irathatsz valamit!! Tehát még eccer : az eladó lakást lehet fikázni. Persze nehány eladó ezt nehezen viseli.
De mint írtam : a lákás nem mennyasszony.

egyszerüen 2011.01.31. 10:49:48

hmm az ingatalanossal nekem is van rosz tapasztalatom:D
Eladni akartuk a házat és ugye 2 ingatlanosnak leadtuk. Mondjuk nem egyszerre, hanem elöször az egyiknek, majd pár 6-7 hétre rá a másiknak is mert el akartuk adni a lakást

Jöttek is az érdeklödök a sokat alkudozok, majd jött egy pár hogy megvennék a lakást, na itt voltunk bajba

mindkét helyről kikérték a papirt, innentől ugye a dátum a lényeg
szoltam mindkettő ingatlanosnak hogy vevő megvan de mivel az x helyről jött elöször ezért elvileg oda kell a jutalékot fizetni.

Erre az Y visszadátumozta a kiküldést és kért hogy irjam alá, mert öt illeti a jutalék.
Aztán hogy én egyezkedjek a két ingatlanossal:D

Hagytam a francba a vevőt elmondtam neki hogy ez igy nem volt jo, vagy kifizeti ö a másik ingatlanost, vagy sajnos nekünk nem jo (azt nem értettem ha már megkapták az egyik cimet minek kérték ki a másikat??)

Y ingatalnosnál kinéztük a házat szépen meg volt hirdetve, elmentünk az eladohoz tetszett a ház a környék mondjuk megveszük. 2x elmentünk ekkor már alkudoztunk egy kevesett illetve a ház befejezését beszéltük meg mi legyen benne mi ne. Ilyen csempék meg miegymások.
Ugye ilyenkor az ember beleéli magát már hogy huu költözünk meg miegymás. Lakásunkra hozzott az y-os vevőt. Tényleg minden szépnek tünt
Szocpolképesnek hirdették a házat. Mondom tökéletes pont beleférünk és még marad is egy kevés pénzecske váratlan kiadásra
Ujra elmentem az eladohoz elkértem a papirokat terveket meg miegymás. Mondom elugrom egyeztettek a hitelintézettel hátha át tudjuk vinni a kölcsönt és jol járunk

Ekkor jött a hidegzuhany, nemhogy a szocpolt, de még kölcsönt átvinni se meg hitelt se tudtam volna felvenni

Y ingatlanos persze mondta adjuk csak el a házunkat, majd egyik ismijén keresztül megprobáljuk a dolgokat.

Na persze én meg megyek a hid alá.
Ugyhogy ez is kutba esett, pedig nagyon tetszett a kis háziko. Az eladó és a ingatlanos is majdnem behuzott a csőbe

Az Y ingatlanos minden esetnél ugyanaz volt

Mondjuk azt se értem én naiv hogy miért kell már a foglalonál odaadni a jutalékot, mikor még nincs is vége az adásvételinek, föleg ha hitel is párosul mellé. Mi van ha a bank nem ad hitelt?? max az ingatlanos jár jol.

Csak leirtam hogy felénk van egy Y ingatlanos aki nem igazán van a helyzett magaslatán. Majdnem a házamat eljátszotta, persze ö mossa a kezét:D

2011.01.31. 18:30:35

@egyszerüen: "Mondjuk azt se értem én naiv hogy miért kell már a foglalonál odaadni a jutalékot, mikor még nincs is vége az adásvételinek, föleg ha hitel is párosul mellé. Mi van ha a bank nem ad hitelt?? max az ingatlanos jár jol. "

szerintem azért mert az ingatlanosnak az a feladata, hogy olyan érdeklődőt hozzon aki komoly szándékot mutat az ingatlan megvételére (azaz foglalózik). A többi már a két fél illetve az ügyvédek dolga.

2011.01.31. 18:36:34

@drsunyilo: azért nem véletlen a mondás, hogy olcsó húsnak hív a leve. Pl. amikor mi eladtuk a házat a vevő ügyvédje simán elfelejtette belerakni a szerződésbe, hogy a tulajoknak kötelességük adott időre kijelentkezni a címről. Amikor még vettük a mi profi ingatlanosunk pl. dokumentáltan követelte ugyanezt az akkori eladótól. Ez egy apróságnak tűnik de rosszindulattal párosítva jócskán meg tudja keseríteni a későbbi vevő életét. S még hány ilyen apróság lehet. Szóval addig jó az olcsó amíg össze nem találkozol valakivel aki esetleg át akar verni.

quadrocs 2011.01.31. 20:56:02

@ZöldszemM: Eszméletlenül jó a stílusod :) Nem érdekel véletlenül egy eladó lakás? Óccsóért adom, 20% felárral annyit fikázod amennyit csak akarod, aztán majd adok 15% engedményt, CSAK NEKED :) :) :)

quadrocs 2011.01.31. 21:02:42

Ingatlanosok. Ma találtam egy Habuczki gyöngyszemet. A stílus a szokásos utánozhatatlan csoda, a fényképek meg - hát azok hihetetlenül profik :)

Fürdőszoba: img.ingatlan.com/photos/004/867/285/4867285_22264283_l.jpg

Hát kérem, amíg egy ingatlanos nem képes rájönni, hogy legalább a fényképezésnél el kéne pakoltatni a száradó gatyát, addig joggal mondja az ember, hogy valami nagyon félresiklott ingatlanos körökben... (megjegyzem néhány ilyen kép és valóban mehet a fikázó különítmény, a tulaj pedig azonnal mínusz néhány millkóval számolhat)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.02.01. 02:45:47

@egyszerüen: mert az ingatlanossal nem arra szerződsz, hogy xy-nak el fogod adni a házad (elvégre ez rajtad áll, nem pedig az ingatlanoson), hanem arra, hogy te meghatározol egy irányárat, amire az ingatlanos olyan vevőjelöltet hoz, aki ezt az összeget hajlandó fizetni (ekkor írja alá a vételi szándéknyilatkozatot). Ennélfogva, ha az ingatlanosnak van egy ilyen vevőjelöltje, aki ezt aláírta, és abban az eladó által elfogadott összeg szerepel (minimum), akkor az ingatlanos teljesítette a szerződés rá eső részét. És csak hogy tévedés ne essék: nem a vételár x %-a jár neki, hanem az eladó által megállapított/elfogadott irányár x %-a. Elvégre a jutalék akkor is jár, ha a szerződés ezek után mégsem jön létre.

ZöldszemM 2011.02.01. 13:17:24

@quadrocs:

Itt legalább van élet !
ezen kiakadni ???

ZöldszemM 2011.02.01. 13:25:16

@ZöldszemM:

Mint írtam : eladásnál a szerződést mindig a vevő íratja - ő állja a cehhet
(természetesen az eladó is beleírathat ezt azt, de alapvetően a vevő diktálja a tempót ) , ő fizeti az ügyvédet is.

Viszont bérlésnél pont fordított a helyzet : a bérbeadó hozza a szerződés tervezetet, nagyjából ő diktálja a tempót.
Itt ügyvéd se kell !!

quadrocs 2011.02.01. 13:35:49

@Brannagh: Vannak ennél jobbak is, üdítő látvány 1-1 ilyen hirdetés :) Tetszik pl. ha félig megrágott palacsinta hever az asztalon plusz az is nyilvánvaló, hogy borral kínálták az ingatlanost és az el is fogadta stb. stb. :) Utána meg persze teliben lefotózta azt a frigót ami valószínűleg nem is marad a lakásban, a fotelt ami ugyancsak költözik a jelenlegi tulajjal, na meg mondjuk a bojlert a fürdőszobában :) Néha komolyan az az érzése az embernek, hogy direkt ki akarnak szúrni az eladóval :)

quadrocs 2011.02.01. 14:08:03

@ZöldszemM: Hehe, élet :) Akkor most képzeld el ugyanezt a fürdőszobát szennyes, törölközők, száradó gatya és középre betolt mosógép nélkül. Ugye, hogy mennyivel másabb? Mennyivel tágasabbnak tűnik? Ha elképzelted akkor jó - sajnos az emberek igen komoly része nem tudja elképzelni ha nem látja. Evvan. (Nem is értem miért nem terjedt el itthon, hogy felkészítik a lakást az eladásra. Egy kis optikai tuning ami nem nyomja fel az árat, viszont segít a vevőnek elképzelni, hogy ő milyen boldogan élhetne a kérdéses lakásban)

(XIV. - XVI. kerület határa a CEU kolesznál)

quadrocs 2011.02.01. 14:12:47

@ZöldszemM: ezek szokások, nem kötelező így eljárni. Az ideális szerintem az, ha mindkét félnek van ügyvédje és úgy alakítják a szerződést. Ha a vevő fizetni akar, az eladó pedig nem sumákol, akkor nem olyan nagy cucc. MIndkét fél kockáztat, mindkét fél jobban jár ha az összes részletre odafigyel. Főleg ha pl. hitel is keveredik a dologba.

kukásmacska 2011.02.01. 15:12:23

@magyar bucó:

"Majd megállapodnak félúton és mindenki jól jár. Kivéve az ingatlanost."

Úgy érted; valamelyik fél bízzon meg egy ingatlanost, jöjjön össze az üzlet, de azért fizetni ne kelljen már neki?
Vagy pedig úgy, hogy eleve ne is szerződjenek vele?
Ez utóbbi természetesen mindenkinek szíve joga. Az előbbi meg...hát izé...nem túl elegáns.

"Nem, ugyanis a többi felsorolt évekig tanulja a szakmáját"

Vagyis ha valaki évekig tanul, az automatikusan mentesít a jellem- és szakmabeli hiányosságoktól? Több ezer olyan, egyetemet/főiskolát végzett dolgozó szaladgál (és pár tízezer érettségizett is) akinek hiába van papírja valamiről, attól még alig ért hozzá és utálja is.
Én jópár ingatlanost ismerek, aki műszaki, jogi, vagy pénzügyi-kereskedelmi végzettséggel és ingatlanos tanfolyammal végzi a munkáját. Az tény, hogy sok olyan van, aki beesik az utcáról, nem végzi el a féléves tanfolyamot SEM, hát persze hogy alapszinten sem ért ahhoz, amit csinál.

"És még húsz év múlva is ebből akar megélni"

Manapság az a legritkább, hogy valaki 22-25 évesen belép a munka világába és 64 évesen még mindig ugyanazt a munkát végzi. Az USA-ban - becslések szerint - 7-8 alkalommal vált másféle munkára egy ember a teljes karrierje során, ez itthon talán 2-4 körül lehet.

ZöldszemM 2011.02.02. 12:10:31

@quadrocs:
Tilleg van eladó lakásod ?
Hol ? Mennyiért ??
Gondolod, hogy adok foglalót ?
Tudod a kínálat hatalmas !!
Sokat megnézek, de csak egyet veszek meg !!
Ja ma kaptam 6 ajánlatot egy ingatlanostól. Hát egy kivételével megnézni se érdemesek.
Viszont kérésem ellenére hiányos adatokat küldött.
Pl. többszöri kérésre a közös költségeket nem küldte meg !

ZöldszemM 2011.02.02. 12:15:13

Vagy itt van ez a cím titkolás.

Az a két ingatlanos, akivel kapcsolatban állok, cimeket nem ad meg.
Butaság. !!! csak magának okoz felesleges munkát, mivel a cím előbb utóbb kiderül, ha megadna egy ha nem is pontos címet , az előszürőn rá nem is lenne szükség.

Advanced Flight 2011.02.02. 15:13:16

@quadrocs: én ugyan nem ápoltam senkinek a lelkét. Hozták a vevőket, jöttek az ajánlatok, ha megfelelt, tárgyaltunk, ha nem, akkor annyi mondtunk, nem és kész. Annyira kellett csak összvissz odafigyelni, hogy miután megkötöttük az adásvételi szerződést, rögtön értesítsük a hoppon maradt irodákat. De ez is kb. 1 órát vett el az életemből, úgyhogy nem mondanám olyan megterhelőnek.
A megbízási szerződésnél meg nem érhet meglepetés, mert aláírás előtt minden szót elolvasok, akármeddig tart is így a dolog. Meg persze előre készültem, neten utánanézegettem az irodáknak, stb.

quadrocs 2011.02.02. 16:41:37

@ZöldszemM: 5 perc alatt kideríted, hogy hol a lakás és őt megkerülve megegyezel a tulajjal. Ezért nem adja ki. Megértem. A keresett környéken én már az első néhány kép alapján belövöm, hogy hol van a ház/lakás. Gondolom más is, ezért már a képkirakásnál is óvatosak.

(a lakásunk fent volt az urbanistán, megtalálod...)

quadrocs 2011.02.02. 16:44:16

@Advanced Flight: Van olyan iroda (T-vel kezdődik) ahol kötelezően, minimum heti szinten zargatnak csak, hogy nehogy úgy érezd, hogy nem ápolják a lelked. Mivel azonban neked erre a beszélgetésne nincs szükséged, vígasztalásra sem sorulsz, úgy jön le az egész, hogy ingyen lelkisegélyszolgálatot tartasz az iroda munkatársainak. Na ez az a fajta iroda amit én kerülök :) (Frankón megmondták, hogy ez azért van, hogy az ügyfél úgy érezze, hogy a pénzéért kap valamit. Nem vevőt, hanem lélekápolást. Hurrá!)

quadrocs 2011.02.02. 17:00:44

Viszont engem tegnap felhívott egy iroda (még jó, hogy mindenhová kiírtam, hogy ne keressenek) és a nő elérte, hogy végighallgassam (wow - eddig övé a fődíj). Na itt volt az a pont, amikor azt mondtam, hogy akkor küldjön át egy szerződésmintát.

A lényeg: nincs meghatározva, hogy én mennyiért hirdethetem, így én hirdethetem 11,9-ért, ő meg mondjuk 12,5-ért. Azt ne kérdezzétek, hogy ennek mi értelme van. (Viszont ez nálam anno kilőtte a DH-t). Nem kell az összes vevőjelöltnél bemenni és személyesen, írásban elutasítani az ajánlatot (ez is kilőtte a DH-t). Igazából egy sima 2 oldalas egyszerű szerződés, minimális necces ponttal.

Sanszos, hogy ő lesz az az ingatlanos aki esélyt kap, hogy bizonyítson.

Már csak azért is, mert meghalok a kíváncsiságtól, hogy honnan szerez vevőt. Igazából sejtem, hogy a szomszéd kerületre pályázó nem igazán pénzes ügyfeleit irányítaná ide (végülis ha kinézek az ablakból akkor a XIV. kerületet látom, a lakás ára pedig elérte a kb. 10 évvel ezelőtti szintet...).

A dilemmám: ha egyszer rávesz valakit, hogy a XIV. kerület helyett az olcsóbb XVI. kerületben vásároljon lakást, akkor esélyes, hogy az illető felmegy a .com-ra akkor ott már megtalálja a lakásunkat fél millkóval olcsóbban. Logikus, hogy azonnal megpróbálja megkerülni az ingatlanost, mi meg rossz esetben xarban vagyunk és fizethetünk.

Persze aláírathat az ember a vevővel egy papírt, hogy a vevő nem áll kapcsolatban a kérdéses irodával, az irodát is fel lehet hívni, hogy XY-nak kiadták-e a lakás elérhetőségét (ezt bizonyítva persze). Na de mit tehet még az ember, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe? Mit lehet tenni azokkal a kikötésekkel, hogy a vevőnek semmiféle rokona nem lehet az akit kiadott az iroda. Nekem honnan kellene tudnom, hogy rokonok-e. Fene akar simlizni, az iroda ára mindenképp a mi árunk + jutalék lesz, úgyhogy nekünk a végén ugyanannyi marad mindkét esetben, ha meg az iroda ügyesebb volt mint mi, akkor hagy vigye.

A másik, hogy az iroda már akkor kiszámlázza a jutalékot amikor a vevőjelölt írásban nyilatkozik, hogy meg akarja venni a lakást, mi pedig ezt az ajánlatot elfogadjuk. Ez meg ugye nem ugyanaz, mint a foglalózás. Ezt a részét az irodával kell lepapírozni (ld. kikötöm, hogy csak akkor fogadok el ajánlatot ha azzal egyidőben a vevőjelölt a foglalót is leperkálja, így levédem magam a simlis vevőjelöltekkel szemben).

Csak mert még mindig úgy érzem, hogy az irodák kőkeményen levédik a feneküket és az összes kockázatot az eladókra akarják hárítani, őket semmivel sem védve egy gáz vevőjelölttel szemben (ha rosszhiszemű lennék akkor azt mondanám, hogy már abból is fent lehet tartani az irodát, ha viszik a kamu vevőjelölteket akik írásban ajánlatot tesznek, az eladó elfogadja, a vevőjelölt pedig felszívódik... az embereknek tutira lenne olyan része aki inkább fizet, de nem rohangál bíróságra az igazáért).

Na ma este el is küldöm a kérdéslistám az irodának és kíváncsian várom a választ.

2011.02.02. 21:35:37

@VinczeZoltan:

Amit vevői részről mondasz, az érdekes, a kérdés csak az, hogy hogyan tudnál engem meggyőzni arról, hogy vevőként bízzak az információidban, amikor gyakorlatilag kvázi ellenérdekeltek vagyunk? Te minél szarabb lakást akarsz eladni nekem minél drágábban, én meg vevőként minél jobb lakást akarok venni minimális áron, gondolom, ez érthető. :) Nem túl életszerű, hogy valóban segítenél a vevőknek, mert ezzel gyakorlatilag magad ellen dolgoznál.

LuxCsab 2011.02.03. 09:36:08

@Mayday: Hi, van az a szigetelés 8 cm is. Családi házaknál más a szabályzás mint társasháznál, mert társasháznál szigorú tüzvédelmi elöírásoknak kell megfelelni. A társasháznak azonban fajlagosan nagyobb a külsö felülete, így ugyanahhoz a szigetelö hatáshoz sokkal vastagabb szigetelés tartozik. Az említett ignatlan viszont A+ energiaminösítésü, aminél csak a passzivház jobb.

LuxCsab 2011.02.03. 09:37:19

@LuxCsab: mármint fajlagosan kisebb a külsö felülete...

Zöldövezeti 2011.02.04. 15:37:14

@quadrocs:
Sok zavaros dolgot összeírkálsz !
Mindegy. ha hülyék a közvetítők az az ő bajuk.
Pl. az egyik lakásnál már 3 hete képtelenek arra a kérdésre válaszolni : mennyi a közös költség !!

Zöldövezeti 2011.02.04. 18:16:46

@LuxCsab: Olvasom ezt a solymári hirdetést .
Ime egy részlet belőlele :

Energia tanúsítványunk: A+ minősítésű!
Rendben, de mit érek ha a központ kazánt kezelő társaság jó borsosan számlázza a hőt !
Hiába van mérő. Ott még a hő egységárával lehet manipulálni - úgyhogy ne dőljetek be az ilyen szirén hangoknak !!
erre :

A társasháznak azonban fajlagosan nagyobb a külsö felülete, így ugyanahhoz a szigetelö hatáshoz sokkal vastagabb szigetelés tartozik.
Ez így nem igaz . pont fordítva van egy családiház fajlagos felülete mindig nagyobb - tehát eleve rosszabbul fűthető !
Nem ártana egy kis fizikát tanulmányozni !!

quadrocs 2011.02.05. 08:57:08

@Zöldövezeti: Marha zavaros :) (Mi a zavaros?)

Közös ktg: kérdezz meg akárkit a házból. Megállsz a ház előtt 2 percre, ha kijön egy nyugdíjas akkor letámadod, kifaggatod a közös ktgről, a közös képviselőről, utána meg elkéred a ház költségvetését. Megjegyzem ha már 3 hete nem válaszolnak erre a kérdésere akkor ott valami nagyon nem stimmel (állat jó lakás lehet ahol megéri 3 hetet várni erre a válaszra :).

Egyébként a morzézó ingatlanos fogalma megvolt már? Egyre több ilyen van. Kirakod ugye a hirdetést, az ingatlanos meg egyszer rádcsörög, hogy legyen egy nem fogadott hívásod. Utána meg visszahívatják magukat. Hét közben már nem is érdemes nem fogadott hívást visszahívni, mert tutira ingatlanos.

2011.02.05. 11:37:16

@quadrocs:

A közös ktg-et illetően egyébként sem nagyon kéne bízni az ingatlanosokban, ezt ők úgyis bemondásra elhiszik a tulajnak. Még egyszerűbb elkérni a tulajtól a költségekkel kapcsolatos bizonylatokat. Ha meg komoly a dolog, meghatalmazást kell kérni tőle, hogy betekinthess a társasház pénzügyeibe.

Morzézó ingatlanos, ez nagyon jó. :DDD Csöngesd vissza te is egyszer. :)

2011.02.05. 11:42:06

@quadrocs:

Ha szabad kérdeznem, van valami fejlemény ez ügyben?

quadrocs 2011.02.05. 16:33:00

@tff: Még dilemmázunk (még ott a "de").

Egyszerűen nem érzem, hogy be lenne biztosítva a fenekem ha a vevő (vagy az ingatlanos) akarva - akaratlanul kijátszaná a rendszert. Annyira bebiztosítanám magam, hogy bíróság előtt már alaposan izzadnának, de nekem erre nincs feles energiám (se kedvem). Nem azért bíznék meg ingatlanost, hogy a jutalékát lenyeljem, ha megdolgozik érte akkor teljes joggal jár neki a pénz. HA valóban az ő érdeme a vevő. Azt viszont továbbra sem szeretem ha egy szerződés egyoldalú és kizárólag az egyik fél érdekeit védi.

Ha sikeresen legyőztem ezt az ellenérzést, akkor küldöm a kérdéslistám.

quadrocs 2011.02.05. 16:42:21

@tff: Nálunk állandóan kint lóg a lépcsőházban az előző évi költségvetés, tényleg hasznos tud lenni, innen látja az ember, hogy mekkora a felújítási alap, elég volt-e az előző évi befizetés a kiadásokra stb. Így nem kell bemondásra elhinni a ház pénzügyi helyzetét.

quadrocs 2011.02.07. 12:49:11

@tff: A fejlemény. Hívott az ingatlanos, vagy fél órán át beszéltünk, szerinte a szerződés is azt mondja amit én, csak nincs beleírva (haha). Úgyhogy a végén annyiban maradtunk, hogy marad a megbízási szerződés viszont kapok egy külön papírt a szerződés mellé ami az egyes pontokat megmagyarázza (ld. kiegészíti az észrevételeimmel), ezt aláírják, lepecsételik, a megbízási mellé csatolják. Bevallom kíváncsi vagyok. 99%-ig biztos vagyok benne, hogy bullshitelés lesz a levél amit válaszként küld, én azt majd újra átírom és még egy ideig ide-oda ütögetjük a labdát.

Aztán majd kiderül. Egyébként ha a megbízásit kiegészítenék a pontjaimmal akkor korrekt lenne. Így azért necces, mondhatnak amit csak akarnak (de még mindig kategóriákkal korrektebb mint a többi ingatlanosé, itt legalább csak 3 pontba kellett belekötni). Mondjuk horror-jutalékkal dolgoznak ők is.

Szerintem még 1 hónapig plakátolok és kiemelten hirdetek a .com-on (az csak havi 11e) aztán meglátjuk.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.07. 16:18:48

kedves kommentelők, mit gondoltok, ha valaki lakások építészeti értékelésével-vizsgálatával foglalkozik, az vajon hirdessen?

hol talál meg egy potenciális vásárló, aki szeretne elcipelni magával egy építész szakértőt, aki átnézi a házát, aki készít neki egy független szakvéleményt?

csak arra az esetre, ha valakinek nem lenne elég a közvetítők némileg egyoldalú tájékoztatása. :)

a legjobb tippet adók között kisorsolok egy ingyen tanácsadást. :)

---

ha ez spamnak minősül, akkor elnézést, jöhet a delete.

quadrocs 2011.02.07. 18:18:21

tejelj az ingatlanosoknak :) Egyébként ismerősök, kiállítások, nagynevű szakmabeliek. Én hirdetés alapján nem kérnék fel ilyen munkára senkit, csak ha egy megbízható ember ajánlotta plusz tele van lekérhető és bombabiztos referenciákkal (végülis bizalomjáték... nem?). Plusz legyen egy nagyon profi honlapod, tuti domainnel, rajta részletes referencialistával, olyan menüponttal ami a laikusoknak ad KOMOLY tanácsot abban, hogy mire figyeljenek házvásárlásnál. Csak mert te olyan profi és jófej vagy aki ingyen osztja a tudást és az észt. (Lenne még tippem, de azt nem osztogatom - a fórumokban spammelős rész és a rendszeres kitiltás gondolom már megvolt:))))))

Ja, és osztogass virtuális gumicukrot a honlapod látogatói között, az tuti nyerő :) :) :)

Küldöm a számlát az üzleti tanácsadásért :DDD

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.07. 18:34:01

@quadrocs: még nem tiltottak ki sehonnan, de gondolom annak is eljön az ideje. igaz spammelni se szoktam - lehet, az a hiba.

egyébként az ingatlanosok atomprofinak hiszik magukat, szóval ők nem bíznak meg senkit semmivel, hisz nem is feltételezik, hogy van olyan, aki náluk többet tud(hat) egy lakásról. eh, mindegy. :)

quadrocs 2011.02.07. 21:04:31

@mcs: :) Akkor marad a gumicukorosztás :) (egyébként meg hirdetni gondolom mindig megéri. Ha valakinek nincsenek ismerősei, az úgyis az újságból választ. Akié a legkomolyabbnak tűnő hirdetés, azt választja. Mondjuk az is lehet, hogy a helyi templomban is körbekérdez, hogy ki kit ajánlana :)

Igen, az atomprofizmust én is szeretem. Na meg azt amikor be akarják nekem mesélni, hogy ami a szerződésben szerepel az nem is azt jelenti amit jelent - mert az úgyis egyértelmű. Nem, nem az, pont az ellenkezője szerepel azon a fecnin.

Azt hiszem engem most el is bukott az ingatlanos. Már este van és nem kaptam semmi írásos visszajelzést a mai beszélgetésünkről. Felejtős.

quadrocs 2011.02.07. 21:20:15

@mcs: (OFF: Tudod mit? Bejött a reklámod :) Megnéztem a honlapod, tetszik a stílusod. Lehet, hogy egyszer még megkereslek egy családi ház tervei miatt :) )

2011.02.07. 21:31:05

@quadrocs:

Most miért, az a "a szerződés is azt mondja amit én, csak nincs beleírva" kitétel a részükről olyan vicces. :))

Én egyébként úgy szoktam az ilyet csinálni (vevőként), hogy ha valamit (pl. szándéknyilatkozatot) alá akarnak íratni velem, akkor elkérem tervezetben, ügyvéddel megnézzük, elmondom, én miket szeretnék, ő még milyen módosításokat javasol esetleg, mindezt az üv. belejavítja, visszaküldöm wordben, hogy ezekhez ragaszkodom, ha a módosított tervezetet nem fogadják el, akkor felejtsenek el. Persze bepróbálkoznak egy harmatgyenge "hát ez nem így működik, meg általános szerződési feltétel, balabla...", szöveggel, de ilyenkor közlöm, hogy de, ha azt akarják, hogy aláírjam, így működik. Eddig még nem volt gondom ezzel a módszerrel.

quadrocs 2011.02.07. 22:06:47

@tff: Én valahogy mindig kiverem náluk a biztosítékot :) Lehet, hogy rosszul viselem az egyoldalú szerződéseket? :)

Kedvenceim egyike:

"Amennyiben a Megbízott olyan vevőt közvetít, aki írásos nyilatkozatban megerősíti azt,
hogy az ingatlant a kialkudott vételáron megvenné, és a Megbízó az ajánlatot elfogadja de ennek ellenére nem adja el, vagy másnak adja el, úgy a Megbízó a közvetítési díj másfélszeres
összegét köteles Megbízottnak megfizetni...."

Felvetettem, hogy vegyük bele, hogy "amennyiben megbízónak felróható okból nem jön létre".

"Dehát pontosan ez szerepel a szerződésben."

Nem, a szerződésben marhára nem ez szerepel. Abban az szerepel, hogy tök mindegy miért nem jön létre, ha aláírta a cetlit akkor a megbízó fizet. Nem is keveset.

Vagy:

"A Felek Megbízott által közvetített személynek tekintenek minden olyan vev

2011.02.07. 23:17:09

"Nem, a szerződésben marhára nem ez szerepel. Abban az szerepel, hogy tök mindegy miért nem jön létre, ha aláírta a cetlit akkor a megbízó fizet. Nem is keveset."

Így van, abszolút jogos. Mert mi van pl., ha elfogadod az ajánlatot, megegyeztek az árban, de később a konkrét szerződési feltételekben már nem tudtok, ezért nem jön létre az adásvétel? Vagy valami vis maior történik (pl. leég a lakás)? Akkor is fizethetsz, mint a kisangyal? Vagy ha nem kérnek bánatpénzt, elég csak az ingatlanosnak egy havergyereket odaküldeni kamu vevőjelöltként, aki az ajánlat elfogadása után eltűnik a balfenéken... De még ha van is bánatpénz, a 100-200 ezer forint befektetésre bő hozamot jelentene a másfélszeres jutalék, jobban megérné nekik, mint bankba tenni vagy tőzsdézni. :)) (Jó, tudom, az ingatlanosok tisztességesek, de nekem azért van olyan mocskos fantáziám, hogy ilyenre is gondolok.)

Egyébként ha - szerintük - az általad kért módosítások eleve szerepelnek a szerződésben, akkor nem is értem, hogy miért izmoznak ennyire a javaslataid beleszövegezése ellen? Hát süssék meg, akkor azok tulképp. semmi lényegi változtatást nem jelentenének a szerződésben, nem? :o)

Amúgy egy ilyen szerződés egy külön zugügyvéd posztot megérne szerintem, érdemes lenne beküldened párat, természetesen az ingatlanközvetítő megnevezése nélkül...

quadrocs 2011.02.07. 23:43:56

Igen. Én is megemlítettem a telefonban, hogy mekkora üzlet már ideküldeni egy kamu vevőjelöltet. "áááá, az nekik nem érné meg" Azért remélem, nem én adtam neki ötletet a "válságbiznyicre" (kizárt dolog - akkor nem lenne ilyen a szerződésük).

A külön post remek ötlet :) 2 szerződés nekem is megvan :) (a többit csak a kezembe adták, nincs meg elektronikus formában).

Annyi buktató van 1-1 szerződésben, tényleg érdemes lenne a tipikus buktatókat sorra venni. (A Homáron már volt egy csomó post a témában, de ott mindig csak 1-1 banánhéj volt - érdemes lenne egy egész szemeteszsáknyit összegyűjteni)

quadrocs 2011.02.07. 23:50:05

@tff: egyébként ez az iroda halál büszke a szerződésére, mert állítólag a főmufti szerint ha valaki tud ennél jobb szerződést írni akkor azonnal lecserélik a mostanit. Na ezt felírom a kéménybe :D

LuxCsab 2011.02.09. 15:04:41

@Zöldövezeti: Ha továbbolvastad volna a bejegyzést, léthatnád, hogy kijavítottam amit írtam, természetesen egy családi házat jobban le kell szigetelni (vastagabban) ugyanakkora hömegtartásért mint egy társasházat. Az meg egyenesen nevetséges, hogy azt hiszed, hogy a ház közös képviselete és gondnoksága, amit mi lakók és leendö lakók választunk majd pont minket fog átvágni, mindezt úgy hogy vannak felügyelö tagok. Képzeld, nem ez Mo. elsö társasháza, van már elég müködö :) Te valószínü pont az az ember vagy, akinek kell a családi ház, fünyírás, kerítésfestés, parlagfü, tetöjavítás, járdasöprögetés. Én meg az, akinek erre nincs ideje, és egy magas minöségü, tiszességes emberek, helyi vállalkozók álltal épített A+ energiaosztályú társasházba belevág...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.09. 16:16:55

@LuxCsab: de szép ez az öncéltól mentes, önzetlen, marketingmentes, tisztán az embertársak informálására szolgáló habitus.

szeretnélek előterjeszteni a 2011-es legjobb fej kommentelő díjra, ha beleegyezel.

quadrocs 2011.02.09. 21:27:04

(látom a délutáni bejegyzésem ugrott... Na mindegy. A beírás gondolom nem necces része arról szólt, hogy az elmúlt 4 nap alatt 3 komoly érdeklődő jött el a lakást megnézni, a netes hirdetés elkezdett tarolni, egyre komolyabb az átkattintási arány a lakás honlapjára. Ingatlanos nélkül, 3000Ft-os beruházás mellett ami egy képet és egy linket jelent az egyik ingatlanos portálon egy hónapon át, amiből még csak 1,5 hét futott le... rossznak éppen nem mondanám.)

ZöldszemM 2011.03.14. 13:11:07

Ennyi sok lakás amit el akarnak adni. Egyik szarabb mint a másik.
De a kérdés : mennyit illik alkudni ??

dashausingatlan · http://www.dashaus.hu 2011.08.06. 09:16:13

Tapasztalatom szerint igenis szükség van az ingatlanközvetítőkre, legalábbis a tisztességesebb fajtára..
süti beállítások módosítása