Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Elhiénásodott ingatlanközvetítők

2011. január 28. - zugügyvéd

A Zugügyvéd is nap mint nap találkozik az alábbi problémával, kíváncsi, hogy a többi kolléga hogy kezeli ezt a helyzetet

Szia ZugKolléga,

Nem tudom, hogy a többi ügyvéd kolléga hogy van vele, de nekem k.vára elegem lett az ingatlanközvetítőkből. Bevett módszer, hogy annyira titkolják az eladó kilétét, hogy lehetetlen egy adásvételi szerződést normálisan előkészíteni, ha a vevőt képviselem.

 

Nem engedik, hogy az eladóval közvetlenül beszéljünk, ha nagy nehezen hozzájárulnak, hogy az eladó végre bejöjjön  az irodába, legalább 3-an kísérik árgus szemekkel, bele akarnak pofázni a szerződés tartalmába, a későbbi egyeztetéseknél is ragaszkodnak, hogy az ingatlanközvetítőn keresztül történjen, ne közvetlenül a féllel.

 

Közben megpróbálják a hátam mögött rávenni az ügyfelemet, hogy nekik jobb, és olcsóbb ügyvédjük van, aki nem kekeckedik ennyit, válassza inkább az övékét, és vonja vissza a megbízást tőlem. 

 

Utána a foglalóból leveszik a sápjukat, miközben még az adásvétel korántsem teljesült. És a megbízási szerződés, amit odanyomnak az ügyfelük elé, korántsem vagyok biztos, hogy megállná a fogyasztóvédelem próbáját, sőt meg merem kockáztatni, hogy bíróság előtt is megtámadható lenne egy-két kikötés.  Hihetetlen hiéna banda.

Üdv, Sanyi a külvárosi ügyvéd

 

239 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr492621150

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ingatlanos szakma az eliparosodás küszöbén 2011.01.29. 09:13:40

Az elmúlt 10 évben óriási változásokon ment keresztül az ingatlanközvetítő szakma. Mind a technikai fejlődés, mind a nyújtott szolgáltatások körének bővülése tekintetében. A szakma megítélése is klasszisokkal javult, az ügyfele...

Trackback: Miért hirdetik meg több áron ugyanazt a lakást? Pedig az eladó ezzel rosszul jár 2011.01.29. 09:12:43

Az ingatlanhirdetéseket böngészve ki ne találkozott volna kísértetiesen hasonló képekkel, közel azonos paraméterekkel? Ilyenkor mintha ugyanarról az ingatlanról lenne szó, csak az ár és a hirdető elérhetősége nem stimmel. Mi okozhatj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nahát 2011.01.28. 17:06:56

Érdekes én is így jártam.
Még csak előszerződés volt, épp odaadták a pénzt ( nem is foglalót) már jelentkezett.
Még az sem volt biztos, hogy megvalósul az eladás, mert a vevő igen nehezen intézte a banki ügyleteit.
Átadtam a lakás júniusban, augusztusban fizettek ki!
Nem bízom bennük

j311 2011.01.28. 17:07:36

Ez így megy.
Jellemző lett, hogy X és Y (esetleg Z is) megnézik az ingatlant. X aláírja az ingatlanközvetítős megbízási szerződést, Y meg megveszi az ingatlant.
Az ingatlanközvetítő meg hoppon marad, pedig szórólapozott, időpontot egyeztetett a tulajjal, megmutatta az ingatlant, stb, stb.
Nem mondom, hogy ezért megérdemel ingatlanonként akár 5%-ot, ami már egy 7M HUF-os panelnél is 350k, de valamit csak járna neki.

LuxCsab 2011.01.28. 17:37:19

Én nem is értem minek megy az ember ingatlanközvetitöhöz, amikor a legtöbb épületen ki van írva a közvetlen eladás elérhetösége, így a jutalék ami 1-2 %, szépen lealkudható az árból.

Én is közvetlenül mentem, vásároltam már közvetítötöl is és csak bonyolít mkeg drágít. Drukkoljatok a hitelelbírálásomhoz, ide megyek lakni: www.varhegyingatlan.hu

man.of.the.street 2011.01.28. 17:37:50

@j311: A nagy ingatlanközvetítő-hálózatok dolgoznak ekkora jutalékkal....ott az is kap pénz aki felveszi a megbízást és az is aki a vevőt szerzi. Az iroda üzemeltetője is és a fanchise tulajdonos is...szóval rendesen osztódik a pénz. Az ingatlanos kb 1 %-ot kap az egészből. És ebből fizeti a hirdetéseket, szórólapozást, telefonköltséget, utazási költséget, stb...Ja és az ingatlanosok vállalkozók, tehát még a járulékaikat is ebből gazdálkodják ki. Kemény egy szakma és mivel sok az eszkimó kevés a fóka (vagyis a fizetőképes/hitelképes vevő) nagyon kell vigyázniuk az információjukra, mert könnyen hoppon maradnak, hiszen ki nem akarná megúszni azt a 350 K kifizetését...

Szakértő? az nem volt 2011.01.28. 17:48:02

Én eztet az ingatlanbicnicet nem is értem. Mit tud az ingatlanos, amit az emberek többsége nem?
Eladói részről: pontosan tudom mennyit ér a lakásom, az adatokat is (ha nem vagyok nagyon hüggje) el tudom mondani a vevőnek, ügyvédet úgyis a vevő hoz.
Vevő: a lakásárakat ki lehet kalkulálni, az épület állapotát egy ingatlanos sem tudhatja, vagy hazudik, hogy hamarabb elmenjen a lakás stb.
Ráadásul 4-5% jutalékért dolgoznak, ami csak akkor nem pofátlanság, ha soká megy el a lakás (de ez így volt akkor is, amikor pörgött a piac). Arra meg igenis legyen idejük az embereknek, hogy felkutassák a lakásokat, mert különben indokolatlanul fizet sok pénzt aránytalan szolgáltatásért.

quadrocs 2011.01.28. 17:48:58

Én is rühellem az ingatlanosokat. Elegem van belőlük. Áruljuk a lakást, folyamatosan hívogatnak. Hihetetlen szerződéseket tolnak az orrom elé, nincs az az agyament aki ilyet aláír. A jutalékuk meg horror.

Közben rájöttem, hogy lehet 1-1 irodát végleg lerázni.

Amikor hívnak, határozottan kijelentem, hogy bruttó 220e-t vagyok hajlandó adni a munkájukért ha Xm felett eladják a lakást (alatta mínusz jutalék mínusz alkudozás már én is eladom). Egy fillérrel se többet.

Érdekes módon azóta nem hív vissza egyik ingatlanos sem 10*, hogy meggondoltam-e magam. Már a DH-s bagázst is sikerült lekoptatnom (ők a leggázabbak!)

Nem értem. Miért nem elég nekik a 220e bruttó? Ha bezuhan egy vevő, akkor elviszi. Hirdetni nem igazán fogják ha reális áron adjuk, csak, ha tutira elmegy pillanatok alatt - tehát áron alul. 220e bőven elég jutalék azért amiért (nagyon jó esetben!) kiszórnak egyszer néhány plakátot és bent tartják az adatbázisukban. A többi csak duma.

Egy átlag érettségizett (mert az ingatlanosnak tudtommal nem kell diploma) 2 hónap alatt keres meg hiénáskodással ennyit.

Megjegyzem ezt én bárkinek kifizetem zsebbe, ha eladja.

Egyébként meg a kutyának se kell a lakásunk, akinek kellene (fiatalok) azoknak nincs pénze, a középkoruak meg nem jönnek fel a 4. emeletre. Papolhat az ingatlanos amit csak akar, ugyanazok a vevőjelöltek akik hozzájuk beestek már rég megkerestek engem is (a leírások alapján egyértelmű).

Mayday 2011.01.28. 17:51:19

@LuxCsab: szép, de a 6-8 cm szigetelés nagyon karcsú, min 10 kellene, de inkább 15. a mellettünk (sík vidék, nem hegy)álló új családi ház déli oldalán 10, északin 20-25 cm nikecell van.

kázoli 2011.01.28. 17:54:53

Kedves Sanyi!
Az tényleg borzasztó, hogy mennyi a hiéna az ügyvédek között is. Amint lehet, beszedik a sápot azzal, hogy ők már dolgoztak az ügyön.
Talán arról van szó, hogy az ingatlanközvetítők csak addig kellen(én)ek, amíg összejön a buli, amikor a munkáért fizetni kell, azt az eladó már el akarja sumákolni?
Szerintem te egy szarevő/potyaleső eladó vagy, de ha mégis ügyvéd, akkor nagyon külvárosi!

@luxcsabi: nagyon korlátolt vagy

Zöldövezeti 2011.01.28. 17:56:16

@man.of.the.street:
Éppen a múlt héten futottam bele egy ingatlanos ügyben. Mint leendő vevő !! Nem könnyű szakma ez tény, de sokszor maguknak csinálják a bajt.
Pl. azon csodálkozom, hogy van olyan eladó, aki nem ad kulcsot az ingatlanosnak. A tulaj egy nem lakott lakást kínál és várni kell rá. Csak nem gondolja, hogy szedett- vedett butorát elviszi valaki.
Aztán az ingatlanosok jó része nem ad cimet a hirdetésben. pedg saját magának csinál feleleges munkát ezzel, mivel így egy előszürés már nélküle is menne.
És maj írom az egyéb észrevételt is !!!

Csifi 2011.01.28. 17:56:40

Kedves Kolléga!

1. És mi a helyzet az ingatlanközvetítést is végző ügyvédekkel? :)

2. Szerintem becsüld meg az ingatlanközvetítőt, mert ő hozta össze azt az ügyletet, aminek eredményeként te is munkához jutsz, és megbízást kapsz az adásvételi szerződés elkészítésére. Ha így viszonyulsz az ingatlanközvetítőkhöz, akkor ne csodálkozz rajta, ha előbb utóbb nem kell majd azon törni a fejed, hogy a naptáradba hova írd be az adásvételik időpontját.

3. Te mit szólnál hozzá, ha az ügyfeleid nem kis része, miután elvégezted a munkádat, azon törné a fejét, hogy hogyan tudja megúszni azt, hogy neked fizetni kelljen?

4. Te mit szólsz hozzá, amikor a laikusok az interneten azon háborognak, hogy egy másfél oldalas szerződés elkészítéséért elkértél x % ügyvédi munkadíjat? Hidd el, hogy az ingatlanközvetítői munka sem csak abból áll, hogy bezsebeli a jutalékot. Szerencsére a válság megrostálta a piacot, így leginkább a komoly szakmai ismeretekkel rendelkező, minden szempontból korrekt ingatlanközvetítők tudnak hosszú távon talpon maradni.

gitáros 2011.01.28. 17:57:57

@quadrocs:
A bótba is te mondod meg, mennyit vagy hajlandó fizetni a kenyérért?
:)

quadrocs 2011.01.28. 18:00:00

@gitáros: Ha nem akarok bemenni a boltba és eszem ágában sincs kenyeret venni akkor igen :) Hidd el, hogy működik, tökéletes ingatlanhiéna-lekoptató eszköz :) (az ugyanis kevés nekik, hogy majd ha érdekel az ajánlatuk akkor megkeresem őket... hívnak, zargatnak...)

Kivlov 2011.01.28. 18:00:26

az ingatlanközvetítést (is) meg kéne szüntetni, mert csak drágítja a pecókat...

kázoli 2011.01.28. 18:02:08

@quadrocs: Értem. Van egy lakásod, amit nem piaci áron szeretnél eladni, de nem kell. Hallottam már én is "Nem adnak érte annyit, amennyit ér."
Tévedés. Nem ér annyit, amennyit kérsz érte. Az árat a piac (tudod: kereslet/kínálat viszonya) határozza meg.
További jó irodalerázást, és őrizd meg sokáig a lakásodat!
(Azért menj oda egy benzinkúthoz, hogy te csak 200-at adsz literjéért, de gyorsan, mert nagyon kell!)

man.of.the.street 2011.01.28. 18:06:00

@Szakértő? az nem volt:"Mit tud az ingatlanos, amit az emberek többsége nem?"
Megtartani a Vevőt! Aki lakást keres és a hirdetéseket nézi előbb-utóbb belefut ingatlanosba, aki ha meggyőződik róla, hogy fizetőképes (előzetes-hitelbírálat) akkor nem engedi el, minden nap hívja és mindig felajánlja neki a rendszerben megjelenő új ingatlanokat, tehát az eladó soha többet nem látja az érdeklődőt.

És az eladók 100%-a túlértékeli az ingatlanát, képtelen engedni az árból és nem nincs rálátása a piacra, hogy tudja mennyiért fog vagy nem fog elmenni...
Ja és a betörő urak nem tudják kifigyelni mikor nincs otthon az eladó, mert nem őt hívogatják, hanem az ingatlanost.

Vevőnek előny: az ingatlanos tudja meddig fogja leengedni az árat az eladó, több lakást ismer azonos paraméterekkel, kényelmesebb mint turkálni a neten és az újságokban. (Természetesen az átlagosról írok, mindig van kivétel)

@quadrocs: nem mehetnek bele a fixbe és a sikerdíjba, mert a rendszerük nem így működik, nem térhetnek el tőle. Hálózaton belül komoly (több 10 milliós) büntetést sóznak rájuk - akár perrel is, ha eltérnek a szabályoktól!

Zöldövezeti 2011.01.28. 18:08:20

Egy már a mustrán átesett lakás paraméterei :

Megbízás típusa : Eladó

Ingatlan típusa : Lakás

Város : Budapest 19. ker.

Cím : Fűnyiró utca xxx

Irányár : 14 000 000 Ft

Méret (m2) : 51

Ingatlan állapota* : jó

Épület állapota kívül* : megfelelő

Épület állapota belül* : megfelelő

Szobák : 1

Emelet : 1

Lift : Nincs

Nézet : Utca

Fűtés típusa : Gáz (konvektor)

Épület szerkezete : Tégla

Épület stílusa : Polgári

Fényviszonyok : Jó

Még egy nem léptékhelyes alaprajz, pár belső és külső fénykép.

Hát ennyit közöl a Mátrainveszt Ing. Közv.

Ez jó a hirdetéshez, de amikor elmegy az ember a megtekintésre, már nagyon ódzkodnak több infótól.

Harapófogóval ugyan még egypárat ki lehet húzni belőlük, de le nem nagyon írják-
Így a tulajjal való találkozást elhárította, nem mutatott be tulajdoni lapot (jó lett volna első közelítésben egy nem hiteles is , a közös képviselőt nem mondta, hogy ki, hol érhető el ?
Bizonyos információkhoz ez már elengedhetetlen, a közös költség egyenlőre ismeretlen, a kémény állapotáról semmi és még sok egyéb ismeretlen dolog.
Egy 14 millás lakásnál azért többet illene tudi egy vevőnek.
Egyébként van egy un. vételi szándék - ez általában 150 - 300 eft.
Na ha ezt a leendő vevő leperkálja , talán többet megtudhat az ingatlanról.

De ekkor már nincs vissza út.

Úgyhogy résen kell lenni egyleendő vevőnek is.

Sőt az ajánlattévő papíron alul szerepel, hogy :

"a fenti adatok tájékoztató jellegüek, azokat a Mátra I. K. a megbízótól kapott adatok alapján közli, azok helyességéért felelőséget nem vállal."

man.of.the.street 2011.01.28. 18:08:45

@Zöldövezeti: Nem adhat ki címet, mert megbüntetik érte, plusz ha lakott az ingatlan becsönget, beszél az eladóval és már meg is van kerülve az ingatlanos!

a katona fehérben 2011.01.28. 18:09:21

@man.of.the.street: A telefonköltséget és némi utazási költséget aláírok, de tegye fel a kezét az, aki nagyobb irodával szerződött, és azok bármi egyéb marketingtevékenységet végeztek azon kívül, hogy felpakolták az ingatlan.com-ra, adott esetben több példányban, illetve a saját webhelyükre. Ez nem ér 5%-ot, ezt bárki meg tudja csinálni, aki kicsit konyít a webhez.

Bélabácsi 2011.01.28. 18:11:12

Sanyikám,

mivel a "mindig, mindent okosba' csinálunk meg, mer' magyarok vagyunk" mentalitás ebben a válságban (ahol alig lehet ingatlant eladni a vevők kis száma miatt) fokozottan mindenhol a felszínre jut (mert még a 2-5% is lé), ne csodálkozzál, hogy az ingatlanos ilyen.

Szopás, de MAGUNKNAK köszönhetjük, mert (tisztelet a kivételnek) az "okosba'" nálunk mindig, mindenben a főszabály, nem pedig a kivétel.

Szóval neked néhány tárgyalási körrel több a pénzedért, oszt ennyi. Ugyanakkor a nagyon idióta ingatlanos esetében az még nem jutott eszedbe, hogy azt tanácsold az ügyfelednek: most TE vagy a ZISTEN, keress más ingatlant, annyi van mint a szemét, nem kell hogy benyeld ezt a répát az eladótól ? He ?

Én is vettem nemrég házat, minden ingatlanosnak előre elmondtam, milyen játékszabályokat akarok én, elmondta ő mit szeretne, amelyik olyasmit akart ami nekem nem smakkolt azt elhajtottam a búsba. Ügyvéd se kellett hozzá :)

a katona fehérben 2011.01.28. 18:15:00

@man.of.the.street: Ez a túlértékelés is egy véleményes dolog...kezdjük ott, hogy a jutalék megléte eleve megdobja a vételárat, éspedig nem kevéssel. Aztán meg az ingatlanos abban érdekelt, hogy minél gyorsabban túladjon rajta (minél előbb és minél kevesebb munkával legyen belőle pénze), így aztán nem biztos, hogy a leghitelesebb véleményt nyújtja az árazást illetően. Saját tapasztalat: az ingatlanos, aki állítólag "civilben" értékbecslő is, kétharmadakkora árról állította tutifixen, hogy az a reális, mint amennyiért az adott ingatlan magánúton egy évvel később elkelt.

Zöldövezeti 2011.01.28. 18:15:39

Azért van létjogosultsága az ingatlanosnak is : amikor az eladó időben és térben nem tud a bemutatáson ott lenni. A bemutatás egy időigényes művelet.
Habár egy jó szomszéd vagy egy idős rokon is megtudja ezeket ejteni !

man.of.the.street 2011.01.28. 18:21:30

@a katona fehérben: Több helyre felrakják a netre, kerületi tv-k képújságjába, irodájuk vitrinjébe, szórólapokra, fákra és oszlopokra kiragasztgatják olyan telefonszámos tépkedős lapokon. A lényeg, hogy az ingatlanosoknál koncentrálódnak a VEVŐK. Magánemberként nem tudsz velük annyit és úgy foglalkozni, mint aki mindennap ezt csinálja.
Azzal viszont egyetértek, hogy aki ért a nethez, kötél idegei vannak, ráér esténként és nem rest napi 1-2 órát foglalkozni az ingatlana eladásával, az meg tudja spórolni az ingatlanost.

quadrocs 2011.01.28. 18:24:11

@kázoli: Nem érted. Az ár nem is kérdés! Ha viszont beiktatom az ingatlanost akkor még 1 millkót le kell lemennem az eleve brutál nyomott 12m-s árból - bár ha jól sejtem akkor inkább 2-t. Legalább. Egyébként meg ugyanaz a néhány ember rohangál a környéken lakást keresve (max. 2. emeletig), ugyanazok rohangálnak az ingatlanosokhoz is.

Nekem az az igazán magas, hogy ha én azt mondom, hogy márpedig én kizárólag az adatbázisukban vagyok hajlandó szerepelni, nem kell hirdetni, a kisujjukat sem kell megmozdítani, csak akkor hívjanak ha van valami, nem kell jópofizni és kamu vevőket hozni - viszont ezért cserébe én csak egyedi szerződést írok alá (ld. amikor hoznak egy vevőjelöltet akkor arra a vevőjelöltre, az összes vevőre vonatkozó tiltással, fenyegetéssel együtt), az már nem jó, mert ez meg az. Pedig az talált pénz, hiszen a (természetesen teljes) jutalék az jár, ha valakinek pont a mi lakásunk kell.

Úgyhogy akkor inkább ne is keressenek. Ha meggondolom magam akkor hívom őket. Nem sürgős eladni, nyomott áron pedig pláne nem, akkor inkább kiadom.

(Jobban belegondolva nem is a jutalékkal van az ember baja hanem a gáz szerződésekkel...)

Zöldövezeti 2011.01.28. 18:24:43

Sanyi Sanyi !

"Hihetetlen hiéna banda.

Üdv, Sanyi a külvárosi ügyvéd"

ez azért erős !!
ja jobb neked így : sanyi - sanyi !!
Egyébként ha már a témánál vagyunk : Inkább a kötelező ügyvédi ellenjegyzés egy feleleges dolog.
kitűnő szerződés tervezeteket lehet letölteni a netről. De ez csak sima ügynél érvényes. Bonyolultabbaknál nem árt az ügyvéd !!

man.of.the.street 2011.01.28. 18:26:07

@a katona fehérben: Az értékbecslésre van módszerük, ami adott területen, hasonló paraméterekkel eladott lakások eladási árain alapul (összehasonlító piaci elemzés). Ezt tanítják nekik és napi szinten használják. Természetesen EGY ÉV MÚLVA már egészen más lehet az összeg.

Zöldövezeti 2011.01.28. 18:28:57

@man.of.the.street:
Nana ! ha az ingatlan Nyiregyházán van te meg Győrben élsz - csak ráfanyalodsz a közvetítőre !!

man.of.the.street 2011.01.28. 18:31:47

@Zöldövezeti: Én is azt mondom! :)
Van hogy szükség van rájuk, van hogy megúszható.

a katona fehérben 2011.01.28. 18:32:38

@man.of.the.street: Ezeket nagyobb irodák (DH, OC stb.) biztosan nem csinálják, legfeljebb a kicsik, amik csak egy adott környéken dolgoznak. Én legalábbis még sose láttam tőlük szórólapot vagy cetliket. (Érdekes, hogy ennek ellenére általában a nagyoknál jóval magasabb a jutalék...) A netre több helyre ki lehet pakolni, de nem túl kifizetődő, az elsöprő többség úgyis a "komon" keresgél. Az irodai vitrin nem sokkal hatékonyabb, mint a házra kirakott Eladó tábla vagy molinó, ráadásul nem is fér ki a teljes kínálat, vagy ha igen, az nem valami menő iroda... Képújság? Tényleg olvas még valaki KÉPÚJSÁGOT 2011-ben?

A vevőjelöltek kezelését készséggel elismerem kemény munkának, de most csak a hirdetési tevékenységről beszéltem.

sasmadar 2 2011.01.28. 18:34:13

ohh,már kb 5 ingatlant vettem az évek során igy:

Mint az autó!Kereskedésbe meglát,felir rendszám!Ha nincs rajta,alvázszám,azt látom mindig!
Ismerős Bm nyilvántartás,tulaj megkeres.
Ha nincs átiratva,vagy kereskedő nepi nevén van,nem kell.

Ingatlan vétel:meglátom az ingatlanosnál.Barátnővel bemegyek,aláirom hogy nekem adták ki a cimet,tulajt.
Megnézem,ha kell,megveszi a barátnő vagy a haver!Pereljenek(már 1x volt ilyen,vesztettek)hiszen nem én vettem meg..
A legtöbb ingatlanos kamu,beépitett vevőkkel dolgozik."Fejben el kell költetni a vételárat"tanitják nekik!
Igy tudják manipulálni az eladókat!
Kamu vevőkkel,hiszen ők mondják a vételi árat,igy azt mondják:ennyi a piaci ár,ennyit ér!
Igy ők-nem a valós vevők-alkudják le az árat,és a piaci ár alatt persze sokkal gyorsabban elkel a kecó,amiből persze rögtön jár a jutalék!

Zöldövezeti 2011.01.28. 18:34:50

@man.of.the.street:
Mán ne haragudj, de ez csak megegyezés kérdése. Egyébként is a lakott ingatlannál eleve felesleges kisérgetni a vevőt. Nem kisgyerek az, akit kisérgetni kell !!
Természetesen mint korábban írtam van eset amikor igenis szükséges és kell is az ingatlanos.

Nigger bácsi 2011.01.28. 18:35:56

Szemét (majdnem) minden ingatlanos.. Vérszívó naplopók... Amikor kerestem, nem tudtak megfelelőt találni..A 10-ik lakás után érdekes mód mind elkezdett lekopni.. Amikor én találtam, egyből elkezdtek sírni, hogy de rosszat találtam... Ezúton üzenem neki: Sz*pjatok le mind a jutalékotokkal együtt..

sasmadar 2 2011.01.28. 18:38:41

ja,és a legfontosabb!
Sose irj alá kizárolagos értékesitési jogot!

man.of.the.street 2011.01.28. 18:38:44

Aki nem akar ingatlanost annak ajánlom: tulajdonostol.hu
www.tulajdonostol.com

Értékmeghatározáshoz segítség:
www.ingatlaneladas.com/category/eladoknak/

Ja és az ügyvédes dologhoz:
Ha az ügyvédek nem jattolnának az ingatlanosnak is lehetnének olcsóbbak.
El ne higgyétek

man.of.the.street 2011.01.28. 18:39:27

hogy nem lehet 0,5%-ért is találni ügyvédet.

man.of.the.street 2011.01.28. 18:43:42

@a katona fehérben: hát én anno pont az általad említett cégek közül az egyiknél dolgoztam és én csináltam. Lehet az elmúlt 4 év alatt ez megváltozott.
De a kiragasztott cetlikre és a szórólapokra TILOS volt ráírnunk, hogy melyik cégnél dolgozunk. 2007-ben még sokan hívtak úgy, hogy a képújságon olvasták, nem tudom most hogy megy.

a katona fehérben 2011.01.28. 18:52:47

@man.of.the.street: Persze, lehet, meg jöhet balek is, de az alatt az egy év alatt nem lett más az övezet besorolása, nem épült park, erdő, tó, hegy, autópálya vagy metróvonal a környékre, nem költözött híres ember a szomszédba, még csak ki se lett festve, sőt, éppenséggel pont bekopogott a válság, a vevő szinte utolsóként kapta meg az adott bankban az ingatlanhitelét... És nem tudom elképzelni, milyen más tényező tud ekkorát (abszolútértéken 10+ milliós differenciáról beszélünk!) növelni ilyen rövid idő alatt egy ingatlan árán (a nagybetűzést túlzásnak érzem, egy ingatlan életciklusában egy év nem kifejezetten nagy tétel). Megjegyzem, leginkább azzal magyarázta az alacsony becslést, hogy "nem kelendő manapság az ilyen elosztás"...nos, a falak se lettek időközben odébbtolva. Vagyis kénytelen vagyok vagy súlyos hozzá nem értést feltételezni, vagy az említett érdeket sejteni a dolog mögött.

Teker 2011.01.28. 18:52:52

@man.of.the.street: mindenhol ennyit kérnek a szerződésért. esetleg ha bonyolult, mennek feljebb még pár tized százalékot. ha valaki kifizet 1%-nál többet ügyvédnek, megérdemli :D
az ügyvéd felelősséget is vállal az általa szerkesztett szerződésért, és kötelező felelősségbiztosítással dolgozik. ellenben az ingatlanos olyan tevékenységért, amiért nem tartozik felelősséggel, felszámít 4-5%-ot.
az arányokkal van baj, és a mögötte lévő munkával-felelősséggel.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2011.01.28. 19:05:29

@man.of.the.street: "Mit tud az ingatlanos, amit az emberek többsége nem?"
Megtartani a Vevőt! ... ingatlanosba, aki ha meggyőződik róla, hogy fizetőképes (előzetes-hitelbírálat) akkor nem engedi el, minden nap hívja és mindig felajánlja neki a rendszerben megjelenő új ingatlanokat, tehát az eladó soha többet nem látja az érdeklődőt.

Ez nem igaz. 5 éven át kerestem ingatlant, több tucat ügynökkel beszéltem, de két kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor kerestek meg új ajánlattal (amelyek többsége ráadásul nem felelt meg valamelyik korábban közölt szempontomnak).

Ingyenélő paraziták.

Minerva12 2011.01.28. 19:13:49

Szerintem az ingatlanosokkal csak egy baj van: nagyon megdrágítja a saját eladandó ingatlanomat a jutalék, így tulképpen romlanak az eladásra az esélyeim. Így kénytelen vagyok jelenleg beleadni apait-anyait és intenzíven, már-már ingatlanos módjára, belefogni lakásom eladásába.
Már 3 lakást vettem , mindegyiket ingatlanoson keresztül, de egyszer sem pofáztak bele a szerződésbe.
Diszkréten felajánlották saját ügyvédjüket, amit sosem kértem.

230e 2011.01.28. 19:22:35

Az ingatlanos egy szolgáltatás, amit nem kell igénybe venni, ha nem akarod.
Ha pedig igen, akkor le kell ülni és el kell olvasni amit eléd raknak aláírni.

Aztán jönne az ügyvéd, aki már egy más dolog.
Merthogy mi is lenne a dolga:
- korrekt felvilágosítást ad az ingatlan adás-vételével kapcsolatosan (azaz nem csak aláíratja a tényvázlatot)
- az ezzel kapcsolatos adó- és illetékfizetési kötelezettséggel kapcsolatosan (esetleg naprakészen)
- megszerkeszt egy mindenkinek megfelelő adás-vételi szerződést (lehet copy-paste módon is, aztán majd lehet csodálkozni)
- eljár a földhivatal előtt (azaz végigkíséri az ügyet a bejegyzésig)
- ha kell, akkor nyilatkozatokat, esetleg pénzt lehet nála ügyvédi letétbe helyezni
- majd még akár az illetékkiszabásra is ráveti tekintetét
- és ha valamit elb....., akkor fizet (vagy Ő, vagy a biztosító).

Na, tehát ez lenne a dolga.

A gond sajnos az, hogy nem tudod, hogy a 0.3, a 0.5 vagy az 1%-ért dolgozó ügyvéd fogja ezt megcsinálni, vagy pedig úgy jársz, mint egy-két emberke aki 10-12 év után konstatálta, hogy az ingatlan bizony nincsen a nevén, hanem még az eladóé, és csak onnan konstatálta, hogy az eladó tartozása miatt vittük árverésre.

És talán nem is az eredeti poszt a bosszantó, hanem ha már a Zugügyvéd posztban vagyunk, hanem ez.

Hogy honnan a halál kukijából fogod tudni, hogy melyik ingatlanos nem fog átszúrni a palánkon, és fog a jutalékért megdolgozni, ugyanakkor pedig melyik ügyvéd fogja neked az adás-vételt úgy elintézni, hogy az az ingatlan biztosan a nevedre kerüljön.

quadrocs 2011.01.28. 19:23:02

@Visegrádi: Igen, én is így érzem. Most az ingatlanosok árai alá tudok menni az ugyanolyan paraméterű lakásoknál és az alkura is marad mozgástér. Ha viszont aláírom, hogy kizárólag a nekik bediktált ár fölött hirdethetek akkor esélyem sincs. Logikusnak logikus, hogy kizárják, de ha véletlenül elírom valahol az árat akkor máris perkálhatom a jutalékot, pedig semmit sem tettek érte. Kafa. (Megjegyzem én csak akkor fizetnék ingatlanosnak ha ő olyan vevőt talál akit én nem találnék meg. Ha a vevő csak azért direkt hozzám fordul, mert én alacsonyabban hirdettem akkor felesleges az ingatlanos. Ha kell akkor az éjszaka közepén is elrohanok lakást mutogatni, sokkal hitelesebb is vagyok.)

Gyárfás 2011.01.28. 19:27:10

Azt mindenki elismerheti, hogy az elmúlt 10 évben 99%ban azok lettek ingatlanosok, akik 1 semmihez sem értettek
2 semmihez sem értettek, de sokat akartak keresni
3 semmihez sem értettek, de kevés munkával akartak sokat keresni.
4 kiégett taxisként

Ezek a nyomorult ingyenélő értetlen haszonlesők, akik elvárják, hogy vételi szándékból lerakjak 1,2,300 ezer forintot a taknyos kis kezükbe egy sajtcetlit aláírva.
Ezek a társadalom legalja, a taxisokkal együtt.Lusta hiéna banda.

És van a maradék 1% aki valóban szolgáltat képes megkülönböztetni a főfalat a válaszfaltól ismeri azok anyagát, el tudja mondani, hogy mikor volt szigetelve a tető, elvisz ha kell 3x is a helyszínre, meg tudja mondani mennyi a rezsi, hogy cigányok e a szomszédok.

man.of.the.street 2011.01.28. 19:30:15

@a katona fehérben: szerencséd volt, hogy találtál vevőt olyan áron.

@Szárnyati Gézа: Az ingatlanos is csak ember, csodát ő sem tud tenni. Ha 5 éven át kerestél ingatlant akkor Te lehettél az ingatlanosok rémálma! :)
Hidd el nagyon nehéz munka és a jutaléknak csak töredékét kapja az aki igazán sokat dolgozik.

@Visegrádi: Ha a jutalékot ráteszi az általad elképzelt árra akkor tényleg nehezíti a helyzetet. A lakás nem fog többet érni azért mert ingatlanos foglalkozik vele, ezért a jutalék "lejön" a vételárból. ergo az eladó kevesebbet kap érte mintha maga adná el. Az ingatlanos egy szolgáltatást nyújt amit meg kell fizetni. Akárcsak egy autó eladásnál.

dodo61 2011.01.28. 19:31:20

@Zöldövezeti: netről letöltött szerződés? ezt a hülyeséget! mi lenne itt az ingatlanpiacon, ha úgy lehetne ingatlant adni-venni, mint 1 autót? netről leszedett formanyomtatvánnyal? Az ügyvéd nem vsak ellenjegyez, hanem MEGCSINÁLJA a szerződést, ami nem egyszerű dolog,- mégha esetleg 1 oldalra rá is fér! és felel teljes anyagi felelősséggel annak minden pontjáért, stb.
Ilyen hülyeségeket hogy lehet írni v. gondolni?

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2011.01.28. 19:33:21

@dodo61: Miért is? Ha egy kis lakásnál jóval drágább autót lehet, akkor ingatlant miért ne?

magyar bucó 2011.01.28. 19:41:31

@dodo61: " MEGCSINÁLJA a szerződést"

Azaz előveszi a gépen a sablonszöveget és átírja a konkrét adatokra.

boldii10 2011.01.28. 19:41:54

@Teker: És mikor is volt olyan poszt, hogy az ügyvéd felelőssége terhére kifizettek volna bármit?
És a boltos nem vállal felelősséget, ha a rossz túrótól meghal valaki?
stb.

man.of.the.street 2011.01.28. 19:44:23

@Gyárfás: Bizony-bizony felhígult a szakma. Sokan azt hiszik az ingatlanos kevés munkával sokat tud keresni, de ez kamu. Rengeteg munkával tud csak pénzt keresni. Kérdezz meg ingatlanosokat, mióta csinálják...99%-uk azt mondja majd kevesebb mint fél éve.

@Szárnyati Gézа: A lakás az ember legnagyobb értékű tulajdona. Tapasztalt, jogban jártas személy készítse el a szerződést - csak így lehet biztonságos az adás-vétel.
Hallottad már a lakásmaffia fogalmát? Vagy a rendőrségi Kaptár-csoportról?

dodo61 2011.01.28. 19:44:58

@magyar bucó: és azzal mi a gond? a sablonszöveg, vagy a konkrét adatok? bocsika, de nevetséges vagy...mert lövésed sincs erről...

230e 2011.01.28. 19:46:58

@boldii:

Több olyan eset került elém volt, ahol a biztosító fizetett az ügyvéd által elkövetett hibáért, létező intézmény.

dodo61 2011.01.28. 19:49:33

@Szárnyati Gézа: @boldii: ja, volt már olyan, hogy az ügyvéd felelősségére kifizettek valamitszerződési gáz miatt. fizetett biztosító meg az ügyvéd is,- pedig 1 kis szar szám lett elírva a szerződésben, és igazán senkinek sem lett belőle joghátránya..., tudod?! ingatlanost nem hallottam még fizetni , ha gond volt vele-, ja és: nagyértékű autó, meg kisértékű lakás, ---majdnem ua. kategória, csak az egyik ingatlan, a másik meg ingóság,- marha nagy a különbség közte!

chemotox77 2011.01.28. 19:52:23

Örülök, hogy terítéken van a téma. Az ingatlanosnál visszataszítóbb élősködő szakma a világon nincs! Szolgáltatást nyújt? A tapasztalat az, hogy egyáltalán nem dolgozik az ügyön szinte semmit. Többször adtam el a házamat, de minden esetben ingatlanos nélkül. (Egyébként addig lehetett tisztességesen és jól eladni és vásárolni, amíg az Expresszben maga kereste az ember, és az ingatlanközvetítő szakma alig leledzett hazánkban, így nem kellett lépten-nyomon beléjük ütközni) Egy házra kirakott "eladó" tábla százszor többet ér akármelyik ingatlanos élősködőnél! Pár példa: Volt, hogy ellenőrzésképp olyan paraméterekkel kerestem házat, amilyen az enyém, amit az adott cégnél hirdettem. Nemsokára küldött ajánlatot, de az enyém soha nem volt benne, az ajánlatok nagy része pedig messze nem felelt meg annak, amit kértem (nem annyiért, nem akkora, stb). Olyan is volt, hogy kiküldött egy "szakembert" fotózni, aki megérkezett egy hátizsákkal, mint egy féleszű turista, egy nappal korábban, mint megbeszéltük, így nem volt lehetőségem megfelelő állapotba hozni a lakást. Elkezdett fotózni. Közben arról győzködött, hogy nem kell rend és tisztaság, nem számít az a vevőknek! El lehet képzelni, miféle képeket rakott ki a saját oldalára... Igen, hülye voltam, hogy nem dobtam ki. Tanultam belőle.
Továbbá, véletlenül sem ismeri a környéket, ahol hirdet, eszeveszettül tájékozatlan. És senki se gondolja, hogy a ház értékét jobban fel tudná becsülni, mint bármelyikünk. Ugyanis a legnagyobb suttyókat alkalmazzák.
A rémtörténeteket lehetne sorolni végtelenségig, a lényeg az, hogy a "munka" nagy része számukra abból áll, hogy kirakják a hirdetést a netre, rettenetes szövegekkel. Örülök, ha legalább én megfogalmazhatom helyettük. Ezért pénzt kérni? Egy teljesen felesleges szakma, amely csak nehezíti az ingatlanok adás-vételét. Bárki eladni akar ingatlant, kerülje ki az ingatlanost!!! Ha venni szeretne valaki és kinézett egy házat, NEHOGY felhívja az élősködőt, inkább próbálja meg felvenni a kapcsolatot az eladóval, megéri kinyomozni!
Chemo

230e 2011.01.28. 19:56:46

@dodo61: alapvetően hogyha meg lehetne oldani azt, hogy a gépjármű-nyilvántartás közhiteles legyen, akkor semmi akadálya nem lenne annak, hogy ott is legyen kötelező ellenjegyzés. A gépjármű adás-vételi szerződés kötelező tartalmi elemei már akár mutathatnának errefelé is.

Az más kérdés, hogy hogyan lehetne szabályozni azt, hogy mi alapján legyen kötelező a gépjármű, vízi, vagy légijármű adás-vételének ellenjegyzése, és ezért bukik az egész. Van egyébként aki ilyet is ügyvéddel irat, és nem mindig úri passzióból. (Mondjuk, ha az eladó elfelejti közölni, hogy a járművet már lefoglalták, mert lehet hogy Ő sem tudja, és mivel nincsen közhiteles nyilvántartás, illetve ahhoz elég nehézkes a hozzáférés, utána csodálkozik a kedves vevő, hogy a kocsin elidegenítési-terhelési tilalom van, aztán lehet menni vissza a pénzért).

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2011.01.28. 20:01:22

@230e: Ha meg a gj-nyilvántartás nem közhiteles, akkor ott inkább indokolt az ügyvédi közreműködés.

Ingatlannál lehetne, hogy a közjegyzőnél megnéznek a felek Takarnetben, a szerződést aláírják, elmennek a Földhivatalba, beadják, kész.

230e 2011.01.28. 20:04:03

@Szárnyati Gézа: Lehetne, csak mondjuk a közjegyző kérne 50 rugót a betekintésért, az ügyvédi kamara elnöke pedig felgyújtaná magát a székház előtt. :-)

Bánkbán 2011.01.28. 20:20:25

Én is ki vagyok akadva az ingatlanosokon. Szerintem szakképzetlen félművelt legtöbb. Általában nincsen alaprajz, ha van, Móricka szinvonalú. Triviális dolgokat elhallgatnak v meghamisítanak. Nem tudják v nem akarják tudni mi a bruttó, hasznos, nettó alapterület. Sokszor teljesen rossz címet adnak, már olyan is volt, hogy több szobát mondott a ténynél. Nem tudom, mennyit akasztanak le, de szerintem felháborító. Én 200km-re keresek házat, 2 éve nem találok..

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.28. 20:39:39

Soha nem értettem, hogy miért kell megbízni egy ingatlanközvetítőt az értékesítéssel, hiszen ők is csak hirdetik az ingatlant. Akkor már praktikusabb elengedni a jutalékukat a vevőjelöltnek :)

Skj Joe 2011.01.28. 20:41:49

Igen ez gusztustalan, de sajnos sok más dolog is az.
Múltkor történt egy ismerősömmel, hogy az ingatlanost kavarták ki az üzletből. Egyszerűen megcsinálták az adás vételt a háta mögött.

Advanced Flight 2011.01.28. 21:07:41

Azért nem olyan hülyeség ez az ingatlanközvetítős dolog, csak tudni kell őket kezelni. Konkrétan: versenyeztetni őket. Le kell szerződni az összes fellelhető irodával; a nagy cégek várhatóan szarni fognak a fejedre, de a kisebbek azért pedáloznak. Mi is így adtuk el a lakásunkat, és magánban nem hiszem, hogy sikerült volna, legalábbis nem ennyiért. Ráadásul a kis cég, aki vevőt szerzett, kisebb jutalékkal is dolgozott...

LittleBear 2011.01.28. 21:34:36

Mi nagyon megjártuk egy vén szipirtyó ingatlanossal...
Megnéztünk egy házat egy másik ingatlanos céggel, ott aláírtuk, hogy megnéztük. Fél év múlva a szipirtyónál jártunk, akinek az a módszere, hogy kiad egy 30-40 címből álló címlistát, és aláíratja, hogy vele néztük meg - mi meg a sok címből nem vettük észre, hogy közte van olyan is, amit mással már megnéztünk. Persze időpontot egyeztetni, házat nézni egyedül kellett, ő csak a címeket adja és a lóvét akasztja le.
Mit ad isten, az lett a befutó, amelyiket mindkét helyen aláírtuk. Az eladó ház mindkét irodánál a listán volt, az eladó maga egy idős hölgy, nem akarta, hogy az irodák perre menjenek. Szorított az idő, és úgy jártunk, hogy mindkét irodának fizetnünk kellett, hogy az eladó ne lépjen vissza...

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.01.28. 21:39:50

addelahazad.blog.hu/
Ingatlanostól. Lehet, hogy kisebb az arány, mint pl. a fodrászok közt, de mindenhol vannak kóklerek, és vannak szakemberek. Akinek elcseszte már fodrász a haját, az talán érti, miről beszélek. Nem muszáj ingatlanoshoz fordulni, ez is csak egy szolgáltatás. Mindazonáltal ha tényleg felesleges lenne, és csak vacak munkát végeznének, nem lenne rájuk igény, és nem is lennének a piacon. Neten meg általában azok jelennek meg, akiknek panaszuk van, ez jól lejön pl a praxisblogból is. No mindegy, sokfelé, sokaknak magyaráztam már, felesleges újra. A linkelt blogon csomó hasznos dolgot lehet találni önálló és ingatlanos házeladáshoz is.

quadrocs 2011.01.28. 21:42:42

@Advanced Flight: Ja. Aztán ugyanannyi időd fog rámenni az ingatlanosok lelkének az ápolására mint amennyi a vevőjelöltek felkutatása lenne (konkrétan: kamu vevőjelöltek, elfogadhatatlanul röhejes ajánlatok lerázása, jópofizó ingatlanosok heti zaklatásának visszaverése, csapdák lesése - az összes szerződésben a kisbetűs részek szem előtt tartása, ha bármi is változik akkor az összes iroda végighívogatása, a feneked levédése miatt a változások írásban benyújtása stb. stb.)

Én anno közjegyzőket versenyeztettem köremilben, az állat volt, a végső ajánlaton kemény tízezreket spóroltunk a második legjobbhoz képest plusz kamatmentes részletfizetést is kaptunk. Az, hogy 30 közvetítővel leszerződik az ember minden, csak nem versenyeztetés.

Ha nagy a távolság akkor persze mindez megéri, de azért nem ez az általános.

antisanyi 2011.01.28. 21:44:23

@Advanced Flight: Na ezért nem kellene irigyelni az ingatlanosokat. Egy tulajdonos megbíz 20 ingatlanost, egy eladja a lakást, a másik 19 ingyen dolgozik. Ha valaki 50 érdeklődőt visz, de nem azok közül veszi meg valaki, egy fillért sem kap.
Láttattok már ügyvédet, aki ingyen dolgozik? Láttatok már ügyvédet, akinek nem fizetett az ügyfele? A magyarok nagy része sajnos tudjuk hogyan gondolkodik... Szolgáltatást igénybevenni igen, aztán az a rohadt ingatlanos dögöljön meg.

quadrocs 2011.01.28. 22:00:11

@Brannagh: Én eddig ezt tapasztaltam (mi bizonytalanít el sok embert és fordul inkább a közvetítőhöz): az ingatlanosok letépik a hirdetésed az oszlopokról, hogy a helyére tegyék a sajátjukat. Aztán csodálkozik az ember, hogy nem hívják.

Az ingatlanosok a kedvezőbb tarifák miatt elárasztják a hirdetős portálokat, a te hirdetésed mindig csak a sokadik lesz.

Na nem mintha számítana. Az ablakba kirakott cetli és a plakátolás szerintem a nyerő. Ha lakótelepi lakást ad el az ember akkor a környék hasonló paraméterű lakótelepein is. Ja, meg az ingatlanosok előtti oszlopokon, vastag celluxréteg alatt :) :) :)

LittleBear 2011.01.28. 22:04:39

@Advanced Flight:
aztán ha a vevőd alapos ember (mint mi is voltunk) és több irodával is megnéz téged, akkor ti is ott vagytok a slamasztikában, hogy ki is hozta a vevőt (néha, ha 20-30 házat/lakást is megnéz az ember, pláne, ha házaspár keres, és van olyan, amikor csak az egyik látja, és későn esik le, hogy basszus, ezt már más is megmutatta...)

antisanyi 2011.01.28. 22:09:19

@quadrocs: Remélem ügyvédeket is versenyeztetsz. Mondjuk 3-4-nek odaadod az adatokat, hogy írják meg az adásvételit, és csak annak az egynek fizetsz, akinek a munkája legjobban tetszik...

johnnylimbo 2011.01.28. 22:13:22

Tisztelt Mindenki,

szeretnék néhány gondolatot leírni, mert a téma engem mélyen érint. "Ingatlanos" vagyok. Ezt gyorsan tisztáztam, bár hamar kiderülne amúgy is. Szóval, első lépésben azt kell mondanom, van annak egy érdekes íze, amikor egy ügyvéd "hiénázik" - ennyit az általánosításról ugye.
A másik randa dolog, ahogy itt néhány posztoló minősíti az ingatlanosokat, ahogy sértegeti őket anélkül, hogy teljes rálátása lenne erre a szakmára.
Nézzünk akkor egy-két dolgot. Én elvégeztem tanfolyamokat, van felsőfokú végzettségem, de érdekes, hogy a legjobban a tanári diplomámnak veszem sokszor hasznát egy üzletnél - annak is a pedagógiai részét.
Hihetetlen eladók is vannak ám. Nincs tisztában a szektor helyzetével, az általános problémákkal, de hoz egy érzelmi döntést: 40-60 (!) %-os túlértékelést végez, "mer ez ennyibe kerül és kész", aztán csodálkozik, hogy nem megy senki megnézni. Nekünk pedig vigyázni kell, hiszen sok embernek az utolsó vagyontárgya az ingatlan, egyszerűen nem hozhatjuk vissza a földre, mert az őszinteséget sértésnek veszi.
Korrekt módon elmondom neki a lényeget, a szerződésünket átolvashatja, ha kérdés van, felteheti. Az esetek 80%-ban (!) a mutatás után 1 órával már ostromolja a vevő az eladót, hogy kerüljenek ki minket:"nem baj, hogy van megtekintési nyilatkozat, úgysem perelhetnek". Pedig de. Csak éppen erre nincsen szükségünk, ezeket a kisded játékokat, ezt a fogócskát én pl. nem vállalom be.
A vevők nagyobbik hányadánál alap, hogy meg akarja kerülni az irodát.
A legszebb, amikor a két típus színe-java összefut: a foglalóból akar tovább foglalózni (pedig külön elmagyarázom, abból már fizetni kell a jutalékot), majd kikönyörgi, mi meg elfogadjuk ezt. Másnap jön, hogy "vismaior", mint a Jobbik, "mindent vissza", mert "ezmegaztörtént" - nem kellet volna, de adtunk már vissza jutalékot, csak hogy azt visszaadja a vevőnek, a foglaló részeként. Sorolhatnám a példákat.
Nekem éveim vannak ebben, bár nem főállásban csinálom, de imádom és készültem rá iskolákkal, papírokkal, stb.
Felháborító, ahogy itt némelyek beszélnek rólunk.
Igen, vannak linkek, félműveltek, stb. köztünk, ez tény.
Viszont a kijátszás ebben az országban népszokás, tehát igenis el kell fogadni, ha az ingatlanos védi az érdekeit és pl. nem akarja kiadni az információit, ha azzal veszélyben érzi az üzletet - amiért pedig megdolgozik.
Vevőjelöltek felhívása (számla), utolsó kis utcába is el kell vinni egy-két "úrinépet", kocsival. Szórólap, saját időből megy. Az emberek este vannak otthon és hétvégén, elvárják, hogy akkor ugorjunk. Egy-kettő olyan pökhendi, mintha az alkalmazottja lennék, de még a gépet sem tudja bekapcsolni.
Én is érzem, hogy az elmúlt 2-3 évben, ebben a "fene nagy jólétben" már mindenki és mindenen spórolni akar, ellenségnek nézik a szakembert, aztán meg kamilláznak, amikor megpörgeti őket a dörzsölt cápa - vevő vagy ügyvéd képében.
Érdekes, amikor nem fagyott be a piac, a gazdasági helyzet is jó volt, a szektorban voltak hitelek, munkahelyek, stb. akkor senki sem átkozódott ránk, elfogadták, hogy bizony egy több tízmilliós ügyletnél, ami sokaknak az életükben az egyetlen lesz, igenis szükség van a szakértelemre, nem lehet egy adásvételnél probléma 3-400 000 ft! Nem lehet probléma, ez komolytalan lenne ugyanis, ennyit az ügyvéd is lekaszál cirka 2 óra munkáért úgy, hogy az irodából ki nem mozdul, csak aktualizálja az előre megírt szerződést a word-ban, aztán sunrise.
Szóval zárszóként a regény végére azt teszem, hogy több tiszteletet, én sem hányok rá sok eladóra-vevőre, amikor úgy viselkedik, mint egy tahó.

Exminden 2011.01.28. 22:14:44

Hm, és ez milyen? Ezt kaptam válaszul, amikor egy pontatlan(nak vélt) hirdetésre észrevételt küldtem. A tévedésért később elnézést kértem, arra válaszul az ingatlanos kb letépte a fejemet, azt az emailt már nem őriztem meg:

"Kedves XXX,
Örülünk alábbi megkeresésének:
"Hirdetés azonosító: 1440614
Megjegyzés: khm. Hogy jött ki a 80 nm? Többször összeadtam, de akkor is
csak max. 40,5 nm...
Szóval hibás a hirdetés, na..."
Mivel hajnali 1 óra 8 perckor küldte az érdeklődést nagyon elszánt lakás
kereső lehet,
XXX érdekli a lakás? Megmutassuk? Van ennyi pénze? Netán több? Akkor kedvezőbb elhelyezkedésű és adottságú lakást is tudunk Önnek mutatni! Esetleg hitelre van szüksége ? Ez ügyben is állunk segítségére. Abban az esetben viszont, ha csak sok a ráérő ideje , akkor inkább ezt az időt stílusa csiszolgatására fordítsa kérem.A hirdetést ellenőriztem a megadott kódszám alapján.
és nem értem mi a gond??!!!
Előfordul , hogy asszisztensünkre túl sok adminisztráció hárul és figyelmetlen.
Ezért is ellenőriztem és néztem meg most a hirdetést, de nem látok gondot a számokat illetően. XXXX, talán fáradt volt egy kicsit hajnalban.
Pihenjen vagy menjen ma szórakozni, kapcsolódjon ki. Én is azt teszem a
barátaimmal.Még valami , csak akkor keressen minket, ha lakást kíván venni. További; egyéb irányú levelezgetés kapcsán nem tudunk segíteni, ahhoz más szakember
kell!

Üdvözlettel:
XXX"

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.01.28. 22:17:29

@quadrocs: :)) Jó ez a celluxos. Ez a cetlis dolog valami pesti lehet szerintem, felénk nem szokás ingatlanosnak cetlizgetnie, max albérletet, arra tényleg több a cetlis hívás, de szerintem azért, mert sokszor eszükbe sem jut az embereknek, hogy albérlettel is foglalkozhatnak az irodák. Mindenesetre más hirdetését letépni pofátlanság.
Az ablakos megoldás is inkább annak a függvénye, hol van a ház :( én baranyai kisvárosban lakom, velünk szemben évek óta egy üres házikó, állapota csak romlik, mindössze az ablakban lévő cédulkával árulják. Ide véletlenül nem téved vevő sajnos. Igaz, a tulaj nem is motivált az eladásban.

quadrocs 2011.01.28. 22:18:33

@antisanyi: Vicces kedvedben vagy. Egyébként meg simán. Körlevél, a munka néhány soros leírása, külön igények felsorolása, ajánlatok bekérése, összehasonlítása, a nyerő ügyvédnek konkrét munka kiadása. Perkálás.

Exminden 2011.01.28. 22:23:07

Persze nem ez a jellemző az ingatlanosokra, de sajnos sikerült belefutni ilyenbe is...
Általánosságban inkább az a gondom, h. elmondom elég részletesen, mit szeretnék, aztán hívogatnak szögegyenest ellentétes ajánlatokkal :-(

magyar bucó 2011.01.28. 22:29:42

@antisanyi: Ha nem ő adta el, nincs pénz. Ilyen a jutalékos rendszer...

quadrocs 2011.01.28. 22:30:37

@Brannagh: Itt cetliznek a lakótelepeken. Jellegzetes ingatlanos cetli: kézzel írt, kék betűs fénymásolt A5-ös méretű izé.

boldii10 2011.01.28. 22:37:43

@dodo61: Nem szeretem, ha kioktatnak, tudod? És igenis, én még nem hallottam _egyetlen_ esetről sem, ahol ügyvédnek a borzasztó nagy felelőssége terhére bármi történt volna. Nem vitatom, hogy volt ilyen, de ez a duma, hogy a közjegyző meg ügyvéd azért kér el jogosan százezreket egyébként érdektelen rutinügyek miatt, mert ők annyira fontos, tanult emberek továbbá felelősségük is óriási, alapvetően felháborít.

Mondj egy szakmát, ahol nincs felelősség? Tűzoltó, rendőr, boltos, építőipari munkás, még a ruhakészítőnél is előfordulhat bármi. Ügyintéző is hibázhat, sőt még a kasszás is a hiperben. Tipikusan a "leglenézettebb" kétkezi munkásoknál van az, hogy simán érvényesítik is a felelősséget, nem milliókat fizetnek, csak simán elveszik a kasszahiányt. Tudom, ezzel szemben mekkora felelősség egy 10 milliós ügy ügyvédjének lenni. De Szerintem ez a felelősség olyan, hogy ha az ügyvéd normálisan, szakmai ismeretekkel, elhivatottsággal dolgozik, akkor még egy 10% értékű kár sem lesz 500 ügyön, max 1:1000-hez. Tehát a felelősségi felárt így, teljesen kívülállókánt úgy az érték 0,0001 részére mondanám, ha az ügyvéd komolyan veszi magát. Ennyit hajlandó is vagyok fizetni neki a "normál díján" felül, amibe viszont akkor már ne pukkasszunk semmi felelősségi díjat, csak valós munkadíjat, ami összehasonlítható lehetne bármely szellemi munkával.

Ha pedig azért nagyobb ez az arány, mert az ügyvéd lusta, nem ismeri szakmáját, vagy hasonló, azért nem az ügyfélnek kellene fizetnie, hanem a szakmának kéne nagyon gyorsan kidobnia, meg a piacnak. Nem?

Jomunkasember 2011.01.28. 23:47:16

Ez a megkerülősdi furcsa dolog. Azért egy ingatlan nagy érték, és volt már aki ráfaragott adásvételnél. Az embert is meg kell megismerni a nagyobb értékű üzleteknél. Ki köt üzletet olyannal, aki elkezd cigánykodni, a közvetítő kijátszására? És ki foglalkozik olyan közvetítővel, aki dugdossa a tulajdonost? Mindegyik kisstílű jellemre utal, és bizalmatlanságra int. Ha reális áron akar venni vagy eladni az ember, akkor úgyis lesz másik.

Persze az értékarányosság igaz a munkára is. Nem fillérre kiszámítva, de a közvetítőktől, nepperektől stb. is elvárható bizonyos fokú korrektség az ügyfelei irányába. Pl. nem várom el az ügyvédemtől, hogy 5 eFt-ért csináljon meg egy szerződést, de ha nagy értékről van szó, és sima ügy, akkor se akarjon dupla minimálbért leakasztani egy-két órás munkáért.

Jomunkasember 2011.01.28. 23:52:05

@boldii: Ügyvédet perrel fenyegetni :)
Jogilag felelősségre vonni? :)

Ez sajna ilyen. A jogrendszer megvédi a tagjait.
Viszont egy ügyvéd a klientúrájából él. Komoly szakmai hibák után ez igen csak le fog épülni, persze csak ha elterjed a sztori.

v2peti 2011.01.29. 00:14:26

"Tévedés. Nem ér annyit, amennyit kérsz érte. Az árat a piac (tudod: kereslet/kínálat viszonya) határozza meg."
A teleknek, a tégla-cement-sódernek-épületgépészetnek van forintban kifejezett értéke. A saját parkolónak, a városközponthoz való közelségnek is van értéke stb... Így összejön egy minimumár. Ha ez alatt van az eladási ár, akkor az igenis áron alul van.
Pl. Van egy tengeri herkentyűgyár 80-ért adja a boltnak, a bolt 120-ért adja tovább a vevőnek. Csődbemegy a gyár, ezért 40-ért kiárusítanak, amit a diszkont 50-ért árul a vevőnek. A boltos a 80-ért vett cuccot, így max. 60-ért tudja eladni, mert túlkínálat van a piacon. Tehát áron alul adja. Ha 120 helyett 100-ért adja, mert van egy konkurens bolt is, akkor az a már említett kereslet-kínálat ár.
Csak az a gond, hogy itt évek óta döglődik a piac, így nehéz kivárni, ezért ténylegesen áron alul adja el az ember.

v2peti 2011.01.29. 00:20:23

Az utálom, amikor kiírják, hogy ebben a házban lakást keresek!

Mekkorát vazzeg??? Nem írod oda? Biztosan ingatlanos vagy.

boldii10 2011.01.29. 01:00:07

@v2peti: Elég rákeresni a mobilszámokra, és rögtön kiderül, hogy a "sürgősen eladó lakást keresek" meg "valódi vevő igen tényleg korrektül lakást keresne és csak itt" jellegű hirdetések mögött ingatlanos áll.
De persze erkölcs nem létezik, kamara szintén, itthon szabadság van. Nem is értem miért tiltakoznak a sajtószabadságért, gondolom mert ott már _mindent_ nem lehet megtenni...

drsunyilo 2011.01.29. 06:47:07

1. A legfontosabb! Kizárólagosságot nem aláírni! Legalább ne több irodánál párhuzamosan... Aki ezt teszi, az megérdemli hogy pereskedjen a párhuzamosan jutalékok ellen...

2. Szerintem is hülye aki ingatlanossal ad el. Egy 10 millás panellakásnál félmillát kifizetni egy DH-s hülyegyereknek. Én azért szívesen talpalok, idegeskedek a net előtt és még egy nagy molinó is belefér az egészbe...

3. Az ingatlanosok haszontalanságáról egy példa: egykor egy építőipari cégnél dolgoztam, építettünk egy 20 lakásos társasházat. Az összes környékbeli ingatlanossal leszerződtünk, kik ígértek fűt-fát, sok vevőjelöltet. Végül az ÖSSZES lakást egy 3 x 4 m-es tábla segítségével adtuk el, melyre LAKÁSOK ELADÓK és egy telefonszám volt kiírva...

4. Haverom a következő technikával adta el a lakását:
Tudta, hogy 10 millát szeretne érte kézbe kapni.
Az egyik nagy frencsájz irodánál (nem árulom el a nevét, az egyik nagy folyónkról van elnevezve) kitették kb. 10.500.000-ért (rászámolva a jutalékot)a többi kicsinél pedig pár százezer forinttal kevesebbért.
Persze a frencsájz kolléga pár hét után - miután észlelte hogy a többi iroda szinte dettó ugyanolyan képekkel több százezer forinttal olcsóbban árulja ugyanazt a lakást - felhívta eladónkat, hogy ez a helyzet "nem túl szerencsés".
Barátom pedig erre a következőt válaszolta: "Ti nyilván azért kértek több jutalékot, mert annyira fasza gyerekek vagytok, így hajrá!!!"

drsunyilo 2011.01.29. 06:54:18

Egyébként az ingatlanközvetítők nagy többségét azok alkotják, akik a 80-as években biogilisztáztak, a 90-es évek elején AMWAY-eztek, később biztosítási ügynökök voltak, majd a 2000-es évek elején hitelközvetítőkként próbáltak a felszínen maradni....

hawkeye 2011.01.29. 09:09:36

@a katona fehérben:

Igen, olvasnak Képújságot, a miénket is az ott feladott hirdetésre jelentkezőnek adtuk el tavaly.

-

Az már viszont megérne egy misét, hogy eladás után a semmiből jelenkezett egy ingatlanos, hogy a vevő őket bízta meg ingatlankereséssel, és MI fizessük ki neki a jutalékát.

Mondtam neki, hogy 1 nagy luffah-t, menjen és pereljen be.

Mint kiderült, hogy a vevő valóban kötött vele egy féléves megállapodást, ami már több mint egy éve lejárt, eredmény nélkül.

Ennyi.

2011.01.29. 09:28:35

@Csifi:
"Szerintem becsüld meg az ingatlanközvetítőt, mert ő hozta össze azt az ügyletet, aminek eredményeként te is munkához jutsz,"

Ez tévedés, az ingatlanközvetítő gyakorlatilag nem ad hozzá semmit az ügylethez, ő többnyire csak erőszakosan besakálkodik a két fél közé, és bekavar, mivel csak a saját jutalékát nézi. Egyébként sem mindig könnyű az eladónak és a vevőnek dűlőre jutni, hál'istennek hozzájön ehhez még az ingatlanügynök is harmadik félként.

Amit Sanyi ügyvéd írt, még kiegészíteném azzal, hogy gyakran olyan szerződést köttetnek a megbízóval, hogy akkor is jár az irodának a jutalék, ha nem az iroda által közvetített vevőnek értékesíti végül az eladó az ingatlant. Nem minősül ez jó erkölcsbe ütközőnek, esetleg tisztességtelen általános szerződési feltételnek? Csak kérdezem...

Erről a témáról egyébként tudnék írni a tapasztalataim alapján, de előtte elszámolok szerintem tízezerig... Huhh...

nagyon gromek 2011.01.29. 09:29:49

@drsunyilo: a 4. pont azért nem egészen így lehetett. minden iroda szerződésében benne van (alap), hogy annál az árnál, amiben velük megállapodtál, olcsóbban nem árulhatod az ingatlant.

@johnnylimbo: igazad van. az a baj, hogy még a válság előtti kb 1 évtizedben ha eldobtál egy követ, tuti, hogy ingatlanost találtál el vele és ezek nagyobb része sajnos abszolút nem hozzáértő volt. évekig próbáltunk eladni egy bontásra szoruló házat és 10-ből 10 ingatlanos csak nézett ki a fejéből, amikor azt mondtam neki, hogy zártsoros beépítési övezetben van az ingatlan. ez csak egy apró példa, arról nem beszélek, hogy a döntő többség azon kívül, hogy felviszi az adatbázisba, kb semmit nem csinál.
persze ettől még nem kell általánosítani, ez is egy szakma, amit lehet jól és rosszul művelni. a kenyeret is mindenki meg tudja otthon sütni, mégsem mondjuk, hogy semmi szükség a pékekre.

kutya vacsorája 2011.01.29. 09:39:04

ja, az ügyvédemet az én esetemben is ki akarták tolni a tányér szélére (vevő voltam). nem javasolta,h.belemenjek ui.egy 70+ százalékon chf-ben eladósodott, egyéb fedezettel nem rendelkező eladó házának megvételébe:) illetve határozott időpontot kért a kiköltözésre. még ilyet:))! arrogáns és lekezelő - ezt mondták róla. mondtam, nem kell feleségül venni, nem ez a cél. nélküle már rég megegyeztünk volna - mondták ezt is. nnna az lehet. én pedig pereskednék, hogy kitegyem az adós-eladót a saját házamból...ööö...
amúgy persze,h.hiénák, az ingatlanbumm idején fű,fa,vadvirág "ingatlanközvetítő" lett, mert mi a lópöccsel lehetett volna csilliókat kasználni 8 általánossal és egy várostérképpel... amikor tulajdoni lapot kértem tőlük, néztek bután. hogy az az én dolgom. már miért is? kidobjak 5e huf-ot, amikor valszeg meg sem veszem (mondjuk bő tucatnyi megnézett ingatlanból vesz az ember jó ha egyet...), és igen, nem is nézem tovább, ha gázos a tullap, mert minek. azért zéró befektetéssel nem kellene 2-5 százalékokra szerződni. persze aki leszerződik így velük, az meg is érdemli.

sárkányfő 2011.01.29. 09:55:55

saját tapasztalatom, hogy az
-eladók
-vevők
-ingatlanosok
-ügyvédek

többsége mind hiéna.

egy pénzen osztozik mind, ez egy zéró összegű játék, és mind többet akar, mind át akarja verni a másikat és mind fél (joggal) hogy átverik.

tisztelet a kivételnek.

tudok sztorikról hogy az eladó-vevő miután összehozták őket kihagyták az ingatlanost. mondták, tessék, lehet perelni. ja, Magyarországon. hány év? kinek éri meg?
és ez úgy tudom tömeges cél, csak épp a rámenős ingatlanosok miatt nem tudják megtenni. balek az az ingatlanos aki bízok ügyfeleiben.

ügyvédek: nekik fáj, hogy a félórás munkájukért nem kérhetnek el 1%-ot mint 10 éve. pedig csak egy sms Gizikének, a titkárnőnek, hogy készítsen elő egy szabvány szerződést, aláírni és kész. ez a poszt is arról szól, hogy milyen szomorú, hogy a szemét ingatlanos miatt nincs X százezer ft-os órabér... szív megszakad, de tényleg.

ingatlanosok: tök hülyék, nem ismerik még a saját szakmájuk szakkifejezéseit (megkülönböztetni egy erkélyt egy loggiától? nem megy. előtető, szigetelés, gépészet? sose hallott szavak. hőszigetelés? gőzük sincs) sem, viszont rámenőség az van. csak a pénz kell.

eladók: meg akrnak gazdagodi. azt hiszik még vannak csodák, és majd egy jó nagyot kaszálnak. évekig hirdetnek piaci ár fölött 30-50%-kal. engedni? azt nem. inkább sose adják el.

vevők: van hogy el se megy a leegyeztett találkára, telefont kinyomja, kikapcsolja. ha tetszik neki a kégli, pofátlanul alkuszik némelyik, nem is tagadva hogy lakásokra vadászik, amiket meg tud szerezni a piaci ár alatt, nyíltan kihasználva az eladó szorult helyzetével.
ők, ezek az igazi hiénák nyernek az egészen a legtöbbet, 20-30%-kal vagy még olcsóbban is meg tudják szerezni a hitelcsődben lévő kiszolgáltatott emberektől. ezek életmód-szerűen ebből élnek egy egész horda van már, és még büszkék is rá, ingatlan-fejlesztőnek, tisztes befektetőnek képzelik magukat a kis gecik.

én láttam már embereket úgy, hogy jött a fizetés napja. kifordulatak magukból. már kész megállapodásokat rúgtak fel. megőrjítette őket a sok millió. mindkét fél részéről. még többet akartak. befeszültek, stb. a kapzsiság szörnyet csinált belőlük.

Az öszes szereplő egyetlen közös tulajdonsága: MAGYAROK. Azaz hiénák. Ott verik egymást át ahol tudják. Meg is érdemeljük.

alx 2011.01.29. 09:57:48

Én is csak rosszat hallottam korábban az ingatlanosokról...

Mi ingatlanoson keresztül vettünk házat Budapest mellet.

Több ingatlanirodán keresztül is néztünk lakásokat, volt hogy ugyanazt akarták megmutatni, de akkor szóltam, hogy bocs de ezt már láttuk a másikkal. Ebből sosem volt probléma, nem akartak aláíratni semmit.

Több körben néztünk házakat, első után már tudták, hogy kb. mit keresünk.
Előre megnéztük a képeket, alaprajzot. Ami szóba sem jöhetett azt meg sem akarták mutatni.

Szóltak, hogy biztosan lehet alkudni ebben a válságos időben.

A végén maradt 3 ház, összehozott mindegyik eladóval úgyis, hogy ő nem volt ott. Külön-külön megnéztük, átbeszéltük és döntöttünk.

Biztosan ez a ritka, de mi elégedettek voltunk velük.

Dzsok 2011.01.29. 10:12:52

Magyarországon mindenki megpróbál mindenkit átb@szni és a lehető legkönnyebben pénzhez jutni.

Ingatlanos:
-képzetlen, nem tud megfogalmazni 5 értelmes mondatot egy ingatlanról
-kamuzik a leírásban, gyakran 1 perc alatt kiderül az ingatlanról, hogy kár volt kimenni mert a vevő teljesen mást keresne
-nem tud lakást fényképezni, nagy totálban lefotózza pl. a WC-t közelről, ami a kedvencem :)
-nem tud alaprajzot készíteni
-leszarja a vevőt szemrebbenés nélkül hazudik az ingatlanról bármit, ha esély van az eladásra
-leszarja az eladót, ha kell a vevő érdekeit képviseli az áralkuban, hogy minél hamarabb meglegyen a jutalék
-ha elvittek egy jó ingatlant, akkor kamuból tovább hirdeti még fényképpel a neten, akár egy évig is, így ha felhívod a hirdetésre jelentkezvén, akkor pont most vitték el de tudok ajánlani egy hasonlót (sokkal szarabbat, drágábban)

A vásárlók:
-Ismerőssel jönnek, hogy átverjék az ingatlanost és ne kelljen jutalékot fizetni az ingatlanosnak.
-Néha akkor is nézelődnek, ha nincs forrásuk az adott ingatlan megvásárlására.

Az eladók:
-Túlértékelik az ingatlanjuk pl. egy 30M-et érő családi házra kitalálnak egy 38M-es árat amiből nem nagyon engednek, majd amikor 2-6év múlva 30,5M-ért túladnak az ingatlanon örülnek, hogy az eredetileg tervezett ár felett sikerült eladni. :D
-csak és kizárólag nem kizárólagos szerződést kötnek, és minimum 10-12 ingatlanközvetítővel válogatás nélkül
-ha eladják az ingatlant akkor a maradék 11 irodának nem szólnak :)

antisanyi 2011.01.29. 10:16:56

@sárkányfő: Te mondtad ki a 100%-ig teljes igazságot. Ez van itt sajnos. Szerintem provokáció volt az egész poszt indítása pont egy ügyvédtől. Minden résztvevő nagyrészt ilyen - tisztelet a kivételnek.

sárkányfő 2011.01.29. 10:16:57

ja még valami, csak hogy árnyaljuk a képet.
egyszer háznézőben voltam egy kétszintes házban. mint kiderült a tulajdonosok maguk húzták rá az egyszintes házra a második szintet. belmagasság kb 190 centi. így sikerült. de ragaszkodtak hozzá, hogy az egy teljes értékű emelt és két szintes ház. az ára is olyan volt, sőt.

másik ház bűzlött a kutyapisi-szagtól, mivel a tulaj kutyaimádó volt, vagy 4-et láttam ugrálni. de ez még hagyján, egy alapos tisztasági festés, padlócsiszolás, előkertben talajcsere, és talán kiirtható lenne a pisiszag. de a ház egy forgalmas, ráadásul emelkedős útra nézett. még bent is alig hallottuk egymást a kocsizajtól. mondom kicsit hangos. válasz: ő itt él 20 éve, már meg se hallja. ja vagy úgy... szmogot nem is említem... az ár persze olyan, mintha egy csöndes zöldövezeti vadi új ház lenne, de lehet alkudni...

azt hiszem ez egy kimeríthetetlen téma :)
az ingatlanosokat divat szidni, joggal, de ugyanígy lehetne az összes többi szereplőt is, ahogy fentebb írtam. persze másokat szidni könnyű, tükörbe nézni nehéz.

2011.01.29. 10:19:02

@sárkányfő:
"ügyvédek: nekik fáj, hogy a félórás munkájukért nem kérhetnek el 1%-ot mint 10 éve. pedig csak egy sms Gizikének, a titkárnőnek, hogy készítsen elő egy szabvány szerződést, aláírni és kész."

Azért ha egy ügyvéd lelkiismeretesen előkészíti a szerződést, az nem egy sms Micikének. Meg kell nézni, hogy milyen feltételekkel/terhekkel kínálják az ingatlant, ő erre milyen garanciák kikötését látja szükségesnek a vevő részéről, mi az, amit ha nem fogadnak el, akkor még be lehet vállalni a kockázatot, és mi az, aminél már nem javasolja, hogy belemenj.
Lehet, hogy ezt a sablonba belejavítani öt perc, de szerintem olyan ez, mint a viccben, amikor a lerobbant kocsival senki nem tud mit kezdeni, jön egy szaki, aki kér 20000 ft-ot. Utána ráüt kalapáccsal a motorra, ami rögtön beindul. Persze a kocsi tulajdonosa rögtön számon kéri, hogy mi került ezen ennyibe? "Uram, mag az ütés 1 forint volt, a fennmaradó 19999-et meg azért kértem, mert én tudtam, hogy hova és mekkorát kell ütni..."
Mondnom ezt úgy, hogy nem vagyok ügyvéd.

antisanyi 2011.01.29. 10:20:47

@alx: Én tavaly vettem lakást Bp. jó helyén. Érdekes tapasztalatom az ingatlanosokról: nagy irodák - minden szert rám akartak sózni. A kicsik sokkal empatikusabbak voltak, velük volt hasonló tapasztalatom, mint amit leírtál. Valószínűleg nekik nem érdekük annyi fölösleges kört futni, jobban figyeltek arra, hogy csak olyant mutassanak, ami nekem érdekes lehet.

különvélemény 2011.01.29. 10:22:47

@LuxCsab:
Befejezhetnéd már ezt a reklámspammelést.
Bár ügyesen nyomod.

sárkányfő 2011.01.29. 10:26:51

@tff: ez igaz, de érdekes, így is sok ügyvéd megcsinálja ugyanezt 0,5%-ért.

szerintem nagyot jót tesz a szakma árainak a földre-szállásához, hogy már jó sok meló nélküli ügyvéd van. nem volt ez mindig így.

akinek valódi tudása van, az valóban értékes. egy profi ingatlanos is elvileg nagyon látja mit ér egy ház, sokat tud(na) segíteni az ügyfelének.

különvélemény 2011.01.29. 10:27:45

Egyébként nem értem a posztolót.
Jelenleg a vevő a király, nem szabad becumizni olyan dumákat, hogy van még 2 vevő, sietni kell, le kell foglalózni stb.

Örülhet az eladó, ha talál vevőt, a tényleg jó ajánlatokra meg lecsapnak az ingatlanosok, meg azok spanjai, szóval enm kell kapkodni.
Ha nem tetszik neki az ügyvédem, vagy nem akar elárulni dolgokat, akkor nyasgem.
Egyébként is simán kikerülöm az ingatlanost, ha nagyon akarom.

nagyon gromek 2011.01.29. 10:34:19

@Dzsok: erről eszembe jutott, hogy amikor árultuk a házat, mennyi hülye jött ki nézelődni. az álmodozó háziasszonytól kezdve a tök pénztelen egyetemistán át a nyugdíjas nagyszülőkig, hogy az unokájuknak (akinek fogalma nem lehetett az egészről) de jó lenne.
a pontot az i-re az a faszi tette fel, aki másodszor is eljött megnézni a házat, majd a végén közölte, hogy tulajdonképpen egyáltalán nem is akar vásárolni, neki jó az, ahol lakik. :)
(ezen akkor nem annyira mosolyogtam, mert pont huszadszor kéredzkedtem el a munkahelyemről valami hasonló érdeklődő miatt, akinek nem jó este, nem jó hétvégén.)

különben ezzel kapcsolatban jegyzem még meg, hogy jó ingatlanosokra szükség lenne, abból a szempontból is, hogy a komolytalan érdeklődőket kiszűrje, a megtekintési időpontokat megbeszélje, mert nem mindenkinek van ideje munkaidőben órákig tartó telefonbeszélgetéseket folytatni lehetséges vevőkkel.
rám legalábbis elég csúnyán néztek a munkahelyemen annak idején, amikor egy nap tízszer csörgött a telefonom ingatlan-ügyben.

kukásmacska 2011.01.29. 10:36:11

1. Ingatlanossal nem kötelező szerződni.
2. Vevőknek: Illúzió azt hinni, hogy olcsóbb lesz a lakás, mert a tulaj hirdeti. Nem, mert a megspórolt jutalékot a tulaj óhajtja zsebre vágni.
3. Eladóknak: Illúzió azt hinni, hogy több pénzért kel el a lakás, mert a tulaj hirdeti. Nem, mert a megspórolt jutalékot a vevő óhajtja megspórolni.
4. Az ingatlanosok között pont annyi a kókler, lehúzós, béna, stb. mint az ügyvédek, fodrászok, kőfaragók és balett-táncosok között.
5. A legtöbb ember megérdemli egymást. Elvarázsolt eladó, kötekedős vevő, pénzéhes ingatlanos egyaránt.

magyar bucó 2011.01.29. 10:39:34

@tff: A példád nagyon jó, ugyanis a pofátlan(ul drága) szerelő nem javította meg az autót. A hibát nem hárította el, csak a lóvét tette el. Az autó meg két sarokkal odébb megint lerobban és lehet keresni valakit, aki meg is javítja.

magyar bucó 2011.01.29. 10:48:28

@kukásmacska:
"2. Vevőknek: Illúzió azt hinni, hogy olcsóbb lesz a lakás, mert a tulaj hirdeti. Nem, mert a megspórolt jutalékot a tulaj óhajtja zsebre vágni.
3. Eladóknak: Illúzió azt hinni, hogy több pénzért kel el a lakás, mert a tulaj hirdeti. Nem, mert a megspórolt jutalékot a vevő óhajtja megspórolni."

Majd megállapodnak félúton és mindenki jól jár. Kivéve az ingatlanost.

"4. Az ingatlanosok között pont annyi a kókler, lehúzós, béna, stb. mint az ügyvédek, fodrászok, kőfaragók és balett-táncosok között."

Nem, ugyanis a többi felsorolt évekig tanulja a szakmáját. És még húsz év múlva is ebből akar megélni.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2011.01.29. 10:49:36

ingatlanostól ill helytől függ minden.
mi most árulunk kb 20ért egy bp-i jó helyen lévő jó lakást, meghirdettük kb csak ingatlanosok kerestek min 5%-kal. OC, DH nem tom pontosan mennyi de ők még +áfa is. kérdem én h miért adnék én neki 1 M-et azért h felrakják a netre párezer ft-ért? meg (jó esetben) hoz pár érdeklődőt. szvsz ez aránytalanul sok.
de pl egy 4-5M-es nyaralónál ahol a tulaj nem tud ottlenni, és az ingatlanos is sok 10 km-ről megy oda megmutatni, ott az 5% (200 ropi) teljesen reális is lehet.
szóval engem ez zavar, hogy azt röfögi az ingatlanos h x%, teljesen mindegy h miről van szó, hol van stb...

salamander 2011.01.29. 10:54:39

"Bevett módszer, hogy annyira titkolják az eladó kilétét, hogy lehetetlen egy adásvételi szerződést normálisan előkészíteni, ha a vevőt képviselem."

Elzavarnám őket ill, kivágnám őket mint macskát szarni. Ügyfelemet, pedig körültekintően és részletesen tájékoztatnám, hogy azok akik így üzletelnek jobb, ha mással kötnek üzletet. Sokba szokott kerülni a sumákolás pro és kontra.
A jogügylet nem tartozik csak eladóra vevőre és ügyvédre. Mit keres ott egy ingatlanos??? Hess kifelé, üljön le kint a váróban!

"Közben megpróbálják a hátam mögött rávenni az ügyfelemet, hogy nekik jobb, és olcsóbb ügyvédjük van, aki nem kekeckedik ennyit, válassza inkább az övékét, és vonja vissza a megbízást tőlem."

Erre is igaz az előző válasz: ügyfelet korrekt módon tájékoztatni kell, mindenről, a többi már az ő felelőssége.

gonosz megjegyzés:
Azért a cikk írójának szavaiból kiérződik, hogy szinte sírósan remeg a pénz miatt. Ne sajnáld, ha emiatt elveszted az ügyfelet, mert aki hisz a sumákoknak az megérdemli.

Én így gondolom.
dr. Leszek

nemkretén 2011.01.29. 10:57:10

@Kivlov: Kedves Barátom!
Számodra a nagyon kellemetlen hír, hogy vége a 19 és 20. századnak! A tőlünk nyugatabbra eső de fejletlenebb demokráciában ez ugyan olyan szolgáltatás mint a Mister Minit, vagy a Top Clean, vagy sorolhatnék még száz szolgáltatást!
Nincs ott arrafelé olyan ember, aki az ingatlanát saját maga akarná értékesíteni.
Országunkba az a baj, hogy az emberek úgy gondolják értenek hozzá, hogyan tudják a legjobb feltételek mellett a legelőnyösebben eladni ingatlanjaikat!
(De ez általában mindenre igaz! Ebben az országban csupa mindenhez hozzáértő ember van. Mégis itt tart az ország...)
Aztán mikor meg a "nagyon egyszerű" tranzakciónál beüt valami kis hiba, akkor meg hülyére idegesítik magukat...:)
Spórolni akarnak aztán ha a végén összedobják hogy mibe került az eladás, akkor meg fogják a fejüket!
Mindenki azt gondolja hogy milyen egyszerű az ingatlanok eladása!
Nem mondom azt hogy magánszemélyek részéről lehetetlen feladat lenne, de 100-ból talán 5, de legyek nagyvonalú, 10 embernek sikerül normálisan, és minden különösebb gond nélkül túladnia ingatlanán!
Az emberek nagy többségének gőze nincs mit csinál az "ingatlanos"! Csak számol és a fejéhez kap, hogy Jézus Mária mennyire sok pénzt kérnek el ezek...:)
Egyrészt, a 2-3-4 %-ok minden esetben irodai jutalékok! A referens a tényleges eladott érték kb.1%-át kapja meg! De mit tesz az iroda a maradékkal!
Behozza a kereső ügyfelet! Amit a magánszemély nem igazán tud hatékonyan megtalálni!
Irodákat nyit, a cég forgalmas helyeken, - hirdeti magát, építi az image-t, melyek ahhoz kellenek hogy bejöjjenek hozzá az ingatlant kereső ügyfelek! Ez pénzbe kerül.Gondoljunk csak az iroda helység havi bérleti díjára mondjuk a belvárosban egy forgalmasabb és azok rezsiköltsége! Nem kis tétel!
Az irodák a weblapokon lévő minden jelentősebb hirdetési oldalon szerepeltetik ajánlataikat.Ez sem kis összeg. Megtalálni a valódi, fizetőképes ügyfelet, aki nem turista,az bizony kemény pénzbe kerül!
De erre rá fogy jönni mindenki, aki saját maga próbálja eladni lakását, és a végén összead meg kivon..:)
Örülhet ha eladás után, nem fog összegszerűen ott járni, mintha odaadta volna egy irodának!Különösen a mai időkben amikor tengernyi eladó lakás van, fizetőképes kereslet meg alig.
Igen! Félnek az ingatlanosok attól hogy "kikerülik" a tulajdonosok és vevők az irodát vagy a referenst! Sajnos a rossz tapasztalatok ezt mutatják! csak nézzük meg ezt a fórumot, és az itt lévő vélemények már alá is támasztották ezt!
Nem akarom én is leírni milyen költségbe kerül egy ingatlan eladása. Szórólapozás, vagy szórólap szóratása, ügyfélszerzés, lakás bemutatása,hirdetési és egyéb költségek...
És sok esetben csak munka van vele, mert vagy nem a referens adja el a lakást, (hanem másik iroda referense) vagy a a tulajdonos gondolja meg magát...stb.
Látszólag könnyű szakma ez, és mindenki azt gondolja hogy ezzel csilliárdokat lehet keresni...:)
A másik az eladói oldal. Persze mehet az eladói oldal részéről a lebecsmérlő megnyilatkozás, de itt nincs miről beszélni!
A megbízási szerződés mindig két félen múlik! Az eladón és az irodán! Ha az eladó aláírja a szerződést, akkor elviekben nem kellene hogy az iroda "ideges" legyen a megkerülés lehetőségétől! Sajnos sok esetben így van, mert a tulajdonosok sokszor ugyan olyan inkorrektek mint amilyennek beállítják az "ingatlanosokat"!
Mind a két részről emberek vannak, és mindenhol vannak tisztességes és vannak "ügyeskedő" inkorrekt emberek!
A fenti blog írója kicsit sértődött, talán nem jutott neki elég adásvételi szerződés! Ha így folytatja ennyi sem lesz neki!
Sajnos úgy tűnik nem a kútba végezte el a dolgát hanem a kávájára...

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2011.01.29. 11:02:44

Advanced Flight Azért nem olyan hülyeség ez az ingatlanközvetítős dolog, csak tudni kell őket kezelni. Konkrétan: versenyeztetni őket. Le kell szerződni az összes fellelhető irodával;

A MENNYISÉG A MINŐSÉG ROVÁSÁRA MEGY, EGY JÓVAL KELL SZERZŐDNI!

"az eladó maga egy idős hölgy, nem akarta, hogy az irodák perre menjenek. Szorított az idő, és úgy jártunk, hogy mindkét irodának fizetnünk kellett, hogy az eladó ne lépjen vissza..."

JÓ NAGY BUTASÁG, VEVŐKÉNT MIÉRT FIZETTÉL AKÁR EGYNEK IS?

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2011.01.29. 11:04:00

egyébként jó ingatlanost is lehet találni (referenciák, stb), ahogyan ügyvédet is... a többségnek van honlapja, esetleg fel tudod hívni és ingyen is ad némi tanácsot, stb...

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2011.01.29. 11:11:37

és ezek az általános megállapításokat imádom:

1. minden ingatlanos léhűtő és alkalmatlan

2. minden ügyvéd pénzéhes és alkalmatlan

Ti mik vagytok: tanárok? orvosok? lakatosok?

szerintem minden lakatos alkalmatlan, a tanárokról és az orvosokról nem is beszélve :-)

shopper 2011.01.29. 11:11:39

Nem érdemes 10-12 milliós prolikkal foglalkozni, csak a gond van velük, megkerülnek, okoskodnak, variálnak...
Adják el maguktól a túlárazott kis vagyonkájukat 1-2 év alatt,spóroljanak vagy 300 000forintot,ne az én időmet rabolják. A magasabb kategóriákban sosincs gond, kicsit értelmesebbek az ügyfelek ;-)

VinczeZoltan 2011.01.29. 11:15:57

@Szakértő? az nem volt: Mit tudhat egy ingatlanos amit az emberek többsége nem?
Tények:
Eladói részről:
- mindennap vevőkkel beszélgetek, kapom a folyamatos visszajelzéseket, hogy mire van szükségük, mennyi pénzük van!
- több ezer lakást láttam már, be tudom kategorizálni a lakásokat.
- ha egyszer megmutatom egy vevőnek az ingatlant, utána még többször kapcsolatba kerülök vele. Tulajdonos az érdeklődők nagy részét egyszer látja.
- a nagy mennyiségű és széles spektrumu hirdetési felületeim mérhetőek, konkrét statisztikát tudok készíteni, stratégiai változtatásokat tudok javasolni az eladónak.
- legalább 8 marketingeszközöm van az eladásra. Tulajdonosnak?????

Vevő részéről:
- Sokkal több ingatlant láttam mint bármelyik vevő.
- Adott területen és kategóriában az eladó ingatlanok jelentős részét ismerem.
- Tudom melyik területen milyen a kereslet és hogy alakult a kereslet változása az elmúlt pár évben.
- Az évek alatt öszzegyűjtött valós!!! forgalmi adaokból tudom, hogy adott lokációban az elmúlt időszakban hogyan mozogtak az árak.
- Az általam értékesített területen és kategóriában a legtöbb háznak a jogi környezetét és pénzügyi mérlegét ismerem.

- Ami nem tény és lehet vele vitatkozni:
- Eladói oldal:
- Mivel először irodában találkozok az ügyfelekkel, megismerem mi kell nekik és nem zaklatom a tulajdonost olyan ügyfelekkel akinek nem is megfelelő a lakás.
- Sajnos a budapesti eladó lakások nagy része kupis. (lsd.: hirdetési fotók). Tulajdonossal karöltve olyanná alakítoma lakást amitől vonzó lesz a vevők számára.
- Folyamatosan visszajelzem a tulajdonosoknak, hogy adott lokációban és kategóriában milyen áron cseréltek gazdát a lakások.

Vevőknek:
- Tele vagyunk vidéki vevőkkel, akik nem igazodnak ki Budapesten. Minden általunk ismert piaci infót át szoktam adni.
- Meginterjúvolom őket miért is akarnak lakást venni, így közösen kitalálhatjuk, hogy melyik kategóriával érdemes foglalkozni.
- És ami ebben az országban sajnos ritka: Őszintén beszélek az ügyfeleimmel és ha az ügyfél is ezt teszi akkor nagyon megkönnyítem a dolgát. Nem őszinte ügyféllel nem foglalkozok. Szerencsére vannak olyan emberek akik ezt beveszik. A szerencsétlenek legalább azzal az ilúzióval élnek utána tovább, hogy jól döntöttek és még boldognak és elégedettnek is látszanak. Ja és annyira rá tudom szedni őket hogy még tovább is ajánlanak.

2011.01.29. 11:21:24

"leginkább a komoly szakmai ismeretekkel rendelkező"

Komoly "szakmai" ismeret, LoL xD

Az mi?!

Van nekije 8 általánosa, tud hirdetést feladni, telefonálni, újságot olvasni, négy alapműveletet végezni számológépen és látott már Bp térképet is? :DDD

"Szakma" a javából, nem mondom - ne mitizáljuk már a szart az egekbe! :)

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2011.01.29. 11:23:24

na, téged sem az eszedért fognak ...

2011.01.29. 11:26:09

@shopper:

"Adják el maguktól a túlárazott kis vagyonkájukat 1-2 év alatt,spóroljanak vagy 300 000forintot,ne az én időmet rabolják. A magasabb kategóriákban sosincs gond"

...mondta a bölcsészdiplomás ingatlanközvetítő, majd rezignáltan magára zárta Magdolna utcai bérleménye ajtórácsát. :))

magyar bucó 2011.01.29. 11:27:50

@dr.cola:
De téged sem.
A "Válasz erre" használata esetén a többiek is tudják, hogy mire válaszolsz, kivel értesz egyet...

lobster thermidor 2011.01.29. 11:28:42

@nemkretén:

Bár semmi közöm az ingatlanos szakmához, de majdnem mindenben egyetértek veled.

Ez is egy szakma, ami az elmúlt 25 évben került felszínre. Olyan ez is, mint minden ebben az országban. Vannak megbízható, a dolgok műszaki részéhez is értő szakemberek, és vannak kókler ingatlanosok is. A kedves hőzöngők mondjanak egy olyan szakmát a mai Magyarországon, amiben csak elsőrendű, kifogástalan lény tevékenykedik.
Nem hőzöngeni, hanem válogatni kell.

quadrocs 2011.01.29. 11:29:36

@shopper: hát, az ilyen hozzáállású ingatlanost is jobb elkerülni :)

salamander 2011.01.29. 11:32:08

Én nem minősítenék hivatásokat, foglalkozásokat űzőket, mert az általánost nem szabad összekeverni az egyedivel.

A jogi normák, jogszabályok, sokszor bonyolult fogalmazásúak általános esetre vonatkoznak, s egy laikus nehezen értelmezi vagy inkább félreértelmezi azokat. Pedig őseink is megmondták: In legibus magis simplicitas, quam dificultas placet. A kodifikátorok ezt nem fogadták meg.

Jogász tehát mindig kell, mert a szabályozások ugyan nem kazuisztikusak, de emiatt komoly szaktudás kell interpretáció során, mikor azokat értelmezzük, egyedi esetre alkalmazzuk. A jogász már az első pillanatban érzi, látja, hogy az fennálló eset jogilag releváns, avagy nem.
Az ingatlan adás-vétel minden esetben jogilag releváns ügylet, abból jogi képviselőt kifelejteni komoly felelőtlenség.

Mivel elvitathatatlan, hogy mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni ezt megteheti, következmények őt terhelik.

üdv,

engem gyíkká változtatott 2011.01.29. 11:32:50

sosem értettem meg én sem, hogy az ELADÓKNAK miért jó, hogy 1-2-több millióért hirdetik meg az ingatlanjukat.

ez kérem sima csalás. ne nevezzük már szakmának. persze, legális, ahogy vannak legális uzsorások is (provident).

az ingatlanos egyszerűen a vevő és az eladó közé áll az infó visszatartásával.

ő ezt úgy állítja be, hogy eljuttatja az egyiket a másikhoz, pedig nem, pont ellenkezőleg. aki eljuttatja, az az ingatlan.com és a többi felület. meg azt mondja itt fölöttem az egyik csaló, hogy ha nem lenne rá szükség, nem lennének a piacon. persze. gondolom, betörők is azért vannak a "piacon", mert szükség van rájuk.

egyet vegyetek észre: SOHA, sehol (most, itt sem) árulják el, hogy mégis mi az a SZOLGÁLTATÁS, amiért milliókat fizettek nekik.

nagyon gromek 2011.01.29. 11:44:13

@engem gyíkká változtatott: igen, a betörő a piacon van. nyilván sok ember igényli, hogy betörjenek hozzá és ezért még fizetni is hajlandó. hogyne, persze.

quadrocs 2011.01.29. 11:54:38

@engem gyíkká változtatott: Hát, hogy ők olcsóbban kapják meg a hirdetési felületet mint mondjuk egy átlag halandó, így képesek arra, hogy elárasszák a netet a valós vagy kamu hirdetéseikkel. Az átlag halandó ezzel szemben csak azt látja, hogy OMG, 5-6eFt/hó lenne neki havonta a .com-on hirdetni, ez marha sok - úgyhogy inkább megbízza az ingatlanost fél-egy millkóért. Csak mert a havi 6e Ft az teljesen feldogható összeg, a majdnem 1 millkó pedig egy elvont izé.

engem gyíkká változtatott 2011.01.29. 12:12:25

@quadrocs: pontosan. az is súlyos titok szokott lenni, hogy mégis mi az a borzasztó különleges hirdetési felület, amit én eladóként nem találok meg 3 perc alatt, de vevőként igen. repülővel húzzák el zászlón a wc-met a strand fölött nyáron? vagy hogy?

quadrocs 2011.01.29. 12:17:15

@engem gyíkká változtatott: :) Ki tudja. Btw.: Az expresszen több mint 2000 ember nézte meg eddig a hirdetésem, persze a kutya se hívott. Naná. Csak azért nézték meg, mert a képükbe nyomták. Kb. ugyanez lenne a hatása egy repülővel lobogtatott zászlónak :)

2011.01.29. 12:24:43

@lobster thermidor:

Nyilvánvalóan lehet romantikus ideálokat kreálni arra, hogy "mit tudna a profi ingatlanközvetítő", ha létezne olyan, de pár dolgot azért nem ártana észrevenni:

1. Mo-n az "ügynökösködés" (mindnyájan hallottuk már e szót), az egyik legtrébb melónak számít, éppen ezért (pláne most, hogy már újdonság sincs benne) döntően azok a lúzerek kötnek ki az efféle pályákon (ingatlan, életbiztosítás, mlm stb), akik egy valós, ténylegesen is létező szakmában már kudarcot vallottak,vagy abba be se kerülhettek, de valamiből azért mégis meg kellene élniük (goto bölcsészdiploma). Az általam látott ingatlanközvetítők túlnyomó többségére ez a jellemző, nekik ez egy kényszerpálya (a legostobbábaknak még "rangon aluli" is) és az elvégzett munkájuk is kábé annyit ér.

2. De legyünk jófejek, tegyük fel, hogy valahol ez is egy szakma és vannak benne profik is - beszéljünk most egy kicsit a "profikról".

Odaáll eléd a "profi" és "stratégiai tanácsként" közli, hogy csökkentsd az eladási áradat (értsd: engedj át neki X MFt-ot abból az új, alacsonyabb árból, amit teljes egészében te kapnál, ha ő nem lenne), MERT ő "ismeri a piacot", "látott már" kurvasok eladó lakást, fejenként három órán át zaklatott már legalább 6.000 vevőt, tehát tudja kinek, mi kell.

Kérdés, hogy alapítasz-e egy ilyen "Mari néni tudja mi a tuti" típusú tanácsra egy döntést akkor, ha tudod, hogy ennek az embernek a díját sokkal kevésbé érinti a vételár mint a te pénzedet, magyarán ha akarja, megteheti, hogy leszarja, hogy közben a te farkaddal veri a csalánt, ő akkor is a pénzénél lesz, ha szarért-hugyért kiszórjátok a lakást. Mindezt úgy, hogy egyúttal nincs olyan komoly ösztönző erő, ami az ellentétes irányba terelné magatartását és garanciát jelentene arra, hogy a te érdekeidet képviseli a vevővel szemben és nem fordítva.

Vegyük a legrosszabb esetet: lehet, hogy igazat mond a "profi" és okkal nyomná le az áradat, de ki bízik meg egy vadidegenben, aki bejön az utcáról és közli veled hogy ez ennyit ér és mellesleg személyesen abban érdekelt, hogy ez a szám minél alacsonyabb legyen? Senki. Magadtól is rá fogsz jönni, anélkül, hogy egy kiismerhetetlen szándékú idegennek ezért a "stratégiai tanácsért" százerzeket/milliókat fizetnél.

És ilyenkor jön képbe, hogy ha ez tényleg egy szakma (értsd: eladni a lakást minél jobb áron, a megbízó érdekében), akkor miért az ingatlan értékével egyenes arányban kérik a jutalékot és miért nem azzal egyenes arányban, hogy egy adott kvázi piaci referenciaárhoz képest mennyiért adják el a lakást??? Ja hogy erre általában már nem mernek vállalkozni? Persze, mert ők is tudják, hogy erre nem lehet vállalkozni, ilyen szakma nincs.

Ti hisztek egy olyan embernek, aki odajön az utcán és azt mondja, hogy "figyu van egy stratégiai tanácsom, adjál nekem 500.000 Ft-ot"?

Mert kábé ennyi az ingatlanos "szakma" foglalata és nagyjából ezért fölösleges olyan esetekben ahol az eladó vagy valakije maga is időt tud szakítani a lakása eladására. (Tehát az esetek többségében.)

Amit egy ingatlanközvetítő tud, azt minimális szabadidő-ráfordítással egy átlagos pénzügyi intelligenciával rendelkező embernek is tudnia kell. Az egyetlen tényleges szolgáltatásuk ezért a hirdetés meg a lakás-mutogatás, az viszont messze nem ér ennyit.

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2011.01.29. 12:36:06

nehéz érveket találni azokkal szemben akik a pohisztoria nevű szakma mindegyikét ennyire magas színvonalon végzik...

engem gyíkká változtatott 2011.01.29. 12:39:36

@dr.cola: :D
azokkal szemben tényleg nehéz, pláne írástudatlanul.

anyadmajma 2011.01.29. 12:46:37

Na, ez egy szép poszt.
A hiéna ügyvéd lehiénázza a hiéna ingatlanost.
Drágaságaim, egy ügyvéd, ha ellenjegyez egy szerződést, akár a micike-sms alapján, akkor is jogi felelőssége van érte. Pl., ha kiderül, hogy az eladó kamu volt, akkor biza nagy bajba kerül az ügyvéd. És az ár 0.5-1%-a díjuk általában. Ja, és rohadt ezért a pénzért min. 5év egyetem, meg ugye az utána következő jól fizetős ügyvédbojtár idő.
Ehhez képest egy ingatlanos nyom egy 1-3 hónapos tanfolyamot, beleverik, hogy te ebből gazdag leszel, és fél év múlva már nincs is a "pályán".

Kicsit nyugatabbra ez úgy működik, hogy eladó megbízza az ingatlanost, itt a kulcs, ennyit akarok érte, szólj, ha eladtad. És vagy amennyivel több, annyi a tied, vagy x%, és ha több az ár, több a jutalék. Ez a módszer elvileg nálunk. Csakhogy a sok dilettáns, aki közvetíteni akar, még hülye is.
És azt árulja el nekem valaki, hogy minek a közvetítő Magyarországon? Azért adom el a lakást, mert máshová költözöm. És általában az érte kapott pénzből veszem meg a másikat. Ergo benne lakom. Tehát egyeztessek az ingatlanossal és a vevővel is? Ja, és hírdetni is ott hírdetnek, ahol én magánszemélyként is hírdethetek ingyen.
Az ingatlanközvetítők egy szép mlm rendszer. Azaz a hülyék kergetik a pénzt, a tulajok kaszálnak. AZ eladó meg a vevő meg felháborodik a sok hülye agresszív idiótán, aki azt hiszi, ő a király a "szakmában".
Magyarországon az adás-vételek 95-99%ban nincs szükség közvetítőre. Ezt ők is tudják, de hát jó lóvé, ezért rendesen agresszívak, és becsapják az eladót is, meg a vevőt is. CSakhát ugye a vevő fizeti, neki kicsit jobban fáj.
Írhatnék jó egypár konkrét példát is, köztük sok személyeset, de szerintem általánosságban is meg lehet(ne) érteni, hogy nincs rájuk szükség.

Az elmúlt 10 évben az ismeretségemben még nem találkoztam olyan emberrel, sőt, még csak nem is hallottam olyanról, aki ne bánta volna meg, hogy szóba állt közvetítővel eladóként vagy vevőként egyaránt.

Ezeknek egy számít, hogy lekaszálják a jutalékukat. És ezért bármire hajlandóak, még gátlástalanul hazudni és becsapni is.

Az ingatlanközvetítés egy szép szakma lehetne itthon is, azok, akik ezt csinálják szépen lezüllesztették a módszereikkel és kapzsiságukkal, valamint a hozzá nem értésükkel az amway-ügynök szintjére.

anyadmajma 2011.01.29. 12:48:02

@Greetings from Piresia: Na, mire beírtam a monológom, már meg is előztek az ideológiámmal.:D

magyar bucó 2011.01.29. 12:49:46

@dr.cola:
" pohisztoria nevű szakma"

poLIhisztorra gondoltál?

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2011.01.29. 12:53:33

igen, nyilván, gratulálok annak, aki így is megértette :-)

nagyon gromek 2011.01.29. 12:56:19

@Greetings from Piresia: ott dől meg a gondolatmeneted, hogy az eladási árból jár a jutalék az ingatlanosnak. ammenyiért eladja. vágod?

quadrocs 2011.01.29. 13:06:06

@nagyon gromek: 10% árzuhantatás (12 millkós lakásnál 1,2 millkó) 4% jutaléknál alig 50e Ft bukta az ingatlanosnak. Cserébe viszont hamarabb jut a pénzéhez (20%-nál esetleg pillanatokon belül, főleg, hogy adott körzetben azért nincs olyan eszementül nagy árkülönbség a lakások áraiban, 1-2 millkó nagyon sokat jelent!).

Nehogymár ne érje meg meggyőzni az eladót, hogy menjen le akár 20%-ot is az árral akkor is, ha egyébként nem lenne sürgős az eladónak az ingatlan eladása - az ingatlanosnak viszont SOS jövedelemhez kell jutnia.

Ősi puhítós trükk erre, hogy az ingatlanos irreális árral veszi fel a lakást a rendszerbe pedig tudja, hogy úgy eladhatatlan, meg se próbálja meggyőzni a tulajt - aztán fél évvel később már bármiről meggyőzi az eladót.

Tisztelet a kivételnek!

magyar bucó 2011.01.29. 13:58:19

@nagyon gromek: Nem dől meg, mert neki akkor is tiszta haszon, ha féláron adja el. A tulaj bukik rajta, az ingatlanos meg kevesebbet nyer.

quadrocs 2011.01.29. 14:26:25

@Greetings from Piresia: Pont ez az, hogy nem fordít. Egyszerűen pihenteti. Amikor már levitte az árat, akkor fordít és 5 perc alatt eladja. (Túl sok ismerős futott eddig ebbe bele. Igaz, még a "hőskorban", mostanában inkább venni érdemes :)). Érdekes módon eddig a legjobban azok panaszkodtak akik kizárólagost kötöttek - ilyenkor a kizárólagosság lejártakor hirtelen megjött az ingatlanosok kedve az ingatlan eladására.

quadrocs 2011.01.29. 14:32:03

Egyébként az az érdekes, hogy anno még a piac bedőlése előtt hirdettem egy ingatlant - egy, azaz egy ingatlanos jelentkezett összesen.

Most, a válság után hót mindegy mit pakolok fel, tömegével jelentkeznek, hiába is írom ki mindenhová, hogy ne keressenek.

Teljesen az az érzése az embernek, hogy az éhenhalás szélén áll az összes. A vevők (na meg a hiénák) a tavaszt várják amikor hirtelen beindulnak az elárverezések, az eladók meg még tartják az árat a csodára várva (mi is abban bíztunk, hogy januártól jön majd valami ami beindítja a piacot - nem jött).

Fuh, mi lesz itt tavasszal...

Mindenki kaszálni fog az eladókon kívül.

nemkretén 2011.01.29. 15:07:34

@engem gyíkká változtatott:
Azt azért ne felejtsük el, hogy, ma Magyarországon a lakáseladások jelentős hányadát az ingatlanközvetítőkön keresztül bonyolítják!
Ha megnézel jó pár ingatlanhirdetési weboldalt akkor látni fogod hogy kb.90%-a a meghirdetett lakásoknak az közvetítőnél van kint!
Tehát amit állítasz az az, hogy a tulajdonosok 90%-a mind hülye és ezért bízik meg az ingatlanosokba!
Egyébként erre csak egy mondatom van még!
Egy szerződés aláírása mindig két fél egyező akaratán múlik!
Leveri az ingatlanos az árat?
Na ne hülyéskedjünk már...Hallott már valaki olyat hogy odament valamelyik ingatlanos és pisztolyt nyomott a fejéhez a tulajnak hogy márpedig most ezt 2 millával olcsóbban kell eladnod?
Persze vannak rémtörténetek minden szakmánál..
Egy dolog lehet ebben igaz! Ha a tulajdonos jól találja el az árát a portékájának és szerencséje is van meg foglalkozik is vele akkor el tudja adni!
Az esélye ennek kb 30%.
Ami jellemző: a tulaj felmegy a netre, és az ott fellelhető hasonló lakására rádob még vagy 10%-ot, mert úgy gondolja hogy ért hozzá és Ő ennyiért is el tudja adni!
Aztán mikor eltelt félév és még csak meg sem nézték a lakását, akkor kezdd el gondolkozni hogy valami nem stimmel.
Jön az ingatlanos és azt mondja hogy igen, ez a lakás túl van árazva! Mert látja a a szerencsétlen is, hogy ennyiért nem adja el ebben az évtizedben sem a lakását, de azt mondja rögtön, hogy a szemét ingatlanos le akarja verni a lakásának az árát! :)
Mindkét oldalnál egyszerű a képlet!
Ez nem kötelező szolgáltatás! Aki nem akarja ne vegye igénybe!
És nyilván mi ingatlanosok is, már tényleg az értelmesebbjére gondolok, nem veszünk fel fűtől-fától megbízást mert azzal csak magunkat idegesítjük később!

nemkretén 2011.01.29. 15:17:53

Egyébként nem tudom hogy ki írta már itt egy kicsit előrébb, de valóban érdemes minden ingatlanosnak elgondolkodni hogy mennyire érdemes panellakásokkal foglalkozni! A mai helyzetben ezeknek az árai vannak leginkább kihegyezve.Sok esetben kvázi 50 eft is döntő tud lenni.
A panel lakásokban általában a kevésbé tehetős réteg lakik, akiknek nyilván pár tízezer forintos árkülönbözet is óriási még egy ingatlan esetében is.
Itt viszonylag kicsi az alku lehetősége, túlzottan nagy százalékkal dolgozni sem lehet! A hozzászólók nagy része csak hozzászól de abszolut nincs képbe a mai szolgáltatási árakkal.
Mert 4 meg 5 százalékos tarifák már nincsenek. Jellemzően 2-3,5%-ig vannak a megbízások díjai! Ez egy 10 milliós lakás esetében 200-350 ezer forint...
Egyébként az esztelen spórolásnak is megvan a hátulütője! Mert ha az ingatlanos nem eléggé motivált az eladásba akkor azt a lakást fogja inkább nyomni amin több pénze van...

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2011.01.29. 15:32:55

@nemkretén: "Mert 4 meg 5 százalékos tarifák már nincsenek. Jellemzően 2-3,5%-ig vannak a megbízások díjai! Ez egy 10 milliós lakás esetében 200-350 ezer forint..."

te nem vagy tisztában, OC 4,5 DH 4,9 asszem + áfa. az áfa persze csak azután derül ki, hogy már aláírták az adásvételit

engem gyíkká változtatott 2011.01.29. 15:49:33

@nemkretén: "Ha megnézel jó pár ingatlanhirdetési weboldalt akkor látni fogod hogy kb.90%-a a meghirdetett lakásoknak az közvetítőnél van kint!
Tehát amit állítasz az az, hogy a tulajdonosok 90%-a mind hülye és ezért bízik meg az ingatlanosokba!"

igen, ez a véleményem, ahogy írtam is, hogy sima hirdetésért és értékbecslésért nem értem, miért jó, hogy az eladó a lakása árának 2-3.5%-át kifizeti valakinek.

fix árral, esetleg. mondjuk 10 ezer egy 5 képes hirdetésért, 10 az értékbecslésért, és 10 az alkalmankénti lakásbemutatásért a tulaj nélkül. ennek a 10-20-szorosa sima, rendes csalás, akkor is, ha az eladók 90%-át sikerült átverni. becsapás, élősködés, és a piac visszatartása, sápolása, nem olajozása.

az autóhirdetések hány százaléka van kereskedőktől? 50? 70? pedig köztudottan csalók azok is. én meg sem nézem már, mit kínálnak, amikor autót veszek, mivel 99%, hogy át akarnak verni. köztudott. csakis magánszemély. addig nem vettem autót, míg nem volt megfelelő hirdetés, ennyi. azért van létjogosultságuk, mert sokan vannak? pont nem.

te is ideírsz 2 oldalt, de kínosan ügyelsz rá, hogy el ne áruld, hogy mi az a szolgáltatás, ami egy 20 milliós lakásnál fél-egy millió ft-ba kerül pár órás "munkáért". kilóg a lóláb.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 16:54:19

majdnem végigolvastam az összes kommentet, de érdekes módon a sok anti-ingatlanosnak egy dolog fel sem merült: nem mindenki olyan tudálékos DO IT YOURSELF barom mint ti vagytok, nem akar egész nap 6-7 hirdetési oldal között flipperezni meg este a családi vacsoránál sem hiányzik neki egy fél órás "háá ádd mááá oda 2 gurigáva ócsóbban szépöcsém" hívás.

tudom, hogy ha rajtatok múlna a vakbeleteket is magatoknak operálnátok ki, van aki nem szeret ilyenekkel foglalkozni.

amúgy nem vagyok ingatlanos bár ismerek nem egyet, és a 80 százalékuk tényleg nem volt ott, amikor az észt osztották. nagyobb irodáknál szokták teljesítmény alapján besorolni az embereket, aki már borostyán-platina-szaturnusz szintű értékesítő azért nem lehet olyan elveszett ember ha megkötött már többszáz sikeres üzletet.

az ajánlás meg ugyanúgy működik mint az üzleti élet bármely terén, aki ért a szakmájához annak két három év alatt hatalmas kapcsolati hálója lesz, szinte már nem is kell hiénáznia, mert heti 2-3 megbízó keresi meg ajánlás alapján.

ez persze az elit réteg, úgy 5% akikben megvan az ész, karizma, elhivatottság, szakértelem stb... a többi meg evickél amíg fenn tud maradni a vízen, aztán visszamegy alkalmazottnak valahová.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 17:10:21

amúgy volt egy sajátságos stílusú komment amivel nagyjából egyet értek. 25-30 millió alatti ingatlanokkal nem nagyon érdemes foglalkozni közvetítőként, és nem a pénz miatt. hanem a motiváció, és persze a szociális helyzet. egy család akinek 10 milliós lakás az egyetlen vagyona, az nehezen teszi be az ingatlanos kezébe az 500.000 forintot. míg egy budai ház tulajdonosa sokszor fesztelenül ad az ingatlanos kezébe egy középkategóriájú kocsi árát. mert egyrészt akinek 90-100 milliós háza van az biztos nem az ingatlan.com előtt ül egész nap meg rejtett számokkal cseveg fél órát, másrészt hozzá van szokva, hogy minden munkára meg van az ember (az ingatlanos) és annak az ára (jutalék). persze a budai hegyekben nem lehet ingatlanközvetítő egy huszonéves kiugrott zepter ügynök, ott azért az ingatlanosnak is kell a pedigré.

különvélemény 2011.01.29. 17:23:56

@d'oh:
A lényeg kedves d'oh (remélem nem a lakás d'oh), hogy az ingatlanszakma ma minálunk a világ szégyene.
Gyakorlatilag felveszik a címeket és kiközvetítik, kb 0 befektetett pénz és erőfeszítés nélkül várják a zsíros jutalékot.

Nézz körül nyugaton, hogy megy egy nevesebb irodánál az ingatlanközvetítés, csodálkozni fogsz.

Nem a megvan a cím, árulom típusú balfaxság.

Egy gazdag embernek nem kell az ingatlan.com előtt ülnie, nyilván van 100 alkalmazottja, akiből valakire rá tudja bízni, aki nem milliós jutalékért, ennek ellenére akár tisztességesebben is elvégzi a melót.

Az ingatlanosok csak az idióta újgazdagokra hagyatkozhatnak ezügyben, mivel akinek van egy csepp esze, az nem a végletekig lejáratódott "szakmabelieket" fogja megbízni.

Nem kell misztifikálni, én dunaházasból (irodavezető) is találkoztam olyannal, aki a megbeszélt időpontban, megjelenésemkor hívta fel a tulajt a kulcsért. Ennyit erről.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 17:31:56

nem nagyon látom az ellentmondást a gondolataink között. kb ugyanazt írtuk le csak te balról jobbra én meg jobbról balra.

"akinek van egy csepp esze, az nem a végletekig lejáratódott "szakmabelieket" fogja megbízni."

látom nem értetted meg a lényeget. az ingatlanosoknak van egy szűk rétege, akinek van egzisztenciája, tapasztalata és referenciái és ezt nem (csak) az "idióta újgazdagok" hajlandóak megfizetni hanem bárki akinek van esze, csak mondjuk ideje nincs, vagy kedve foglalkozni a dologgal.

szerintem pont az idióta újgazdagokra jellemző, hogy mindennel valamelyik szerencsétlen beosztottjukat bízzák meg, aki nem ért a dologhoz és egész nap epegörcse van, hogy el ne rontsa a küldetést.

különvélemény 2011.01.29. 17:46:15

@d'oh:
Ja az is jellemző az újgazdagokra, de náluk 0-s a játszma. Vagy ingatlanos, vagy beosztott, mind2 bukta.

"az ingatlanosoknak van egy szűk rétege, akinek van egzisztenciája"

Ok, tekintsük úgy, hogy én egy nem "újgazdag" tulaj, vagy leendő tulaj vagyok.

Mégis honnan tudjam meg, hol van az orchidea a sok dudva között?

Na hagyjuk a dunaház/remaksz/oc/cdci/palasz hírnevével takarózni, mert ott a te 80% selejted ugyanúgy érvényes.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 17:54:09

@különvélemény: úgy hogy a társadalom ezen szintjén szokás ismerni mindenre "valakit", ez szinte létkérdés. és ezeket Az Embereket meg szokás jegyezni vagy eltenni a névjegyét stb... de ha nem is ismersz senkit a feladatra akkor körül szokás kérdezni, biztos, hogy ajánlanak valakit.

és hogy hogy lesz ilyen ingatlanos valakiből? hát nem úgy, hogy feljön vidékről és elvégez egy két napos tanfolyamot. általában ezek az emberek már kapcsolati hálóval és egzisztenciával kezdenek el ingatlanozni. mondjuk mert előtte már vállalkoztak valamit és a fél városrész ismeri őket stb...

különvélemény 2011.01.29. 18:03:17

@d'oh: Nem ez a gondom az ingatlanosokkal.
Lehet ő agyonképzett istencsaászárűberállesz.

De egy ingatlan eladásához sok minden más is kell a tehetségen kívül, ezt nem látom se a te megközelítésedben, aki az emberben bízik, sem az ingatlanos szakmában.

Mondok egy egyszerű példát és többet tényleg nem, mert eszemben sincs ennek a korcs szakmának bármilyen tanácsot adni:

Például lehetnek egy lakásban apróbb hibák, amikre piaci áron, vagy akár alatta hozok atombiztos szakembereket, akik megcsinálják, csak hogy ez ne legyen gond az eladásnál.

És most csak egy nyüansznyi idiótaságra hívtam fel a figyelmed (ami egyébként fontos is lehet egy igényesebb vevőnél), ennél sokkal komolyabbak is vannak, mivel úgy is át fogja festeni/burkolni az új tulaj a lakást.

különvélemény 2011.01.29. 18:05:27

@különvélemény: "tehetségen kívül"
*tehetséges rábeszélésen kívül*

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 18:10:42

@különvélemény: és miből gondolod, hogy ő pont "tutibiztos szakembereket" nem ismer? tényleg ne ragozzuk a témát mert nem igazán körvonalazódik előttem, mi táplálja tökéletes elutasításodat az ingatlanszakmával szemben így meg elég parttalan a dolog.

sajnos az a jutalékrendszernek is köszönhető, hogy ennyi a selejt. mivel az iroda nem kockáztat nagyot ezért felvesz bárkit, aztán vagy el tudod tartani magad és megkapaszkodsz vagy viszlát. csak abban a 2-3 hónapban jól lejáratsz egy szakmát. ha az egészségügy is úgy működne, hogy bárkit felvennének orvosnak, aztán ha túléli a beteg kapsz pénzt ha nem nem, akkor az a szakma is hamar a béka segge alatt lenne.

különvélemény 2011.01.29. 18:23:29

@d'oh:
Ok, akkor körvonalazd nekem egy profi ingatlanos feladatait.

De csak óvatosan, mert szavadon foglak. :)

quadrocs 2011.01.29. 18:24:18

@fghjk: Én se találkoztam (Budapesten) 3% bruttó alatti jutalékkal, áfával eddig az összes 5% fölött volt. (A DH és a nagyok a legbrutálabbak) 5-700e Ft egy átlg 50nm-es lakás eladásáért elég sok(k). Abszolut nem az a "tökmindegy" kategória. (Nálam úgy 2-300e körül van az a határ ami egy lakás eladásánál "tökmindegy", ez is egy átlag ember 2 havi nettója.)

eszterencs 2011.01.29. 18:30:19

Ügyvédet KÖTELEZŐ bevonni egy ingatlan adásvételbe, ingatlanügynököt azonban nem kötelező... hirdethet a tulaj egyedül is. Feltéve, ha képes egy fotót felpakolni a netre...
Az ügyvéd minimum 1 %-ot, de inkább 2 %-ot kér az ingatlan árából a munkájáért, és ezt a munkát elvégzi az irodájában ülve max. 2 óra alatt. Egy tízmillás panellakásnál ez 100-200 ezer forint.
Az ingatlanügynök 2-6 %-ot kér ( a Tipp ingatlan 2 %-ot, az Otthon Centrum 6 %-ot!!), ez 200-600 ezer Ft. A hirdetési költségek magasak, a neten is, illetve a print sajtóban is, bár ott már nemigen érdemes hirdetni. Hipp-hopp elmegy hirdetésre 100 ezer ft, plusz a telefonköltség, a benzin a kocsiba, ... stb. Ami megmarad, az a munkadij...
Amúgy az ingatlanügynöknek az eladó érdekeit kellene nézni, az ügyvédnek a vevőét... normális esetben. És ha pl. az ügyvéd aláírna egy nyilatkozatot, miszerint X.Y. eladó adatait abból a célból veszi át, hogy... akkor az ügynök megkapná a jutalékát. Csakhát ugye az ügyvéd a vevő érdekeit nézi, és ha sikeresen kiiktatják az ingatlanost a szerződéskötésből, akkor ... na, szóval, ha az ügyvéd is korrekt lenne, akkor nem lenne titkolódzás...

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.29. 18:40:14

@különvélemény: nem áll szándékomban körvonalazni, mivel nem vagyok se profi se ingatlanos mások szakmája fölött pedig nem szoktam látatlanban ítélkezni.

de te is körvonalazhatnád nekem a "profi" ingatlant eladó magánszemélyt. szerinted a társadalom mekkora szeletéről mondható el, hogy kiismeri magát az ingatlanokkal kapcsolatos jogi, adózási, technikai stb kérdésekben plusz kellő pszichikai felkészültsége van a rengeteg féle vevőtípus kezelésére. és akkor olyan pikáns dolgokba nem is mentem bele, mint tulajdonjogi anomáliák, lakásmaffia... egy jó ingatlanos ezekben a kérdésekben mind helyetted gondolkodik, még ha szerinted nem is létezik vagy létezhet ilyen és az ingatlanszakma valójában a porszívóügynök alatt van kettővel.

szerinted annak az embernek, aki egy A4-es oldalt fél óra alatt olvas el, meg az adóbevallásról azt hiszi, hogy az valami szláv káromkodás, annak mennyi esélye van egyedül az ingatlanpiacon? mennyire érdemes "cselekvőképesnek" lennie, amikor milliós értékekről, egy élet munkájáról van szó? egy lelkiismeretes ingatlanos ebben is segíthet.

tudom, definiáljam a lelkiismeretes ingatlanost, meg olyan nincs stb stb :) na további jó szórakozást.

nemkretén 2011.01.29. 19:25:35

@engem gyíkká változtatott: "igen, ez a véleményem, ahogy írtam is, hogy sima hirdetésért és értékbecslésért nem értem, miért jó, hogy az eladó a lakása árának 2-3.5%-át kifizeti valakinek."

Ahogy írtam, ez egy szolgáltatás! Minden megbízási szerződés a két fék egyező akaratából születik! HA neked nem tetszik akkor nem kötsz ilyet...:)
Ennyire egyszerű! :D

A többi felvetésnél meg vádaskodsz anélkül hogy ismernéd a tényleges körülményeket!
Nem tartalak ezért ebben kompetens vitapartnernek!

nemkretén 2011.01.29. 19:30:57

@fghjk: Rajtuk kívül szerintem már senki...
Szerintem ezekkel a szolgáltatási árakkal piacot fognak veszíteni! Az egyik nagynevű már tudtommal veszített is!
Hozzáteszem, pontosan abból adódóan hogy itt is piaci verseny van, ugyanolyan vagy megközelítőleg ugyanazt a szolgáltatást a többség a már említett 2-3,5% közötti sikerdíjért végzi!
Bár hozzáteszem hogy itt sem mindig a legolcsóbb a jobb!

VinczeZoltan 2011.01.29. 19:36:38

Arról folyik a beszélgetés minden olyan fórumon, hogy mennyire nem jól működnek a dolgok és mennyire nincs szükség erre meg arra........

Ez jó szórakozás. Gondolkodik valaki azon is, hogy lehetne ezt jobbá tenni? Hogy lehetne mondjuk a forgalmat megnövelni? Hogy lehetnének azok az érdeklődők is vevők akik már egy éve keresgélnek lakást és nem vettek semmit? (itt azokról beszélek akiknek lenne is pénze)

Mert ez nem hiszem, hogy rosszat tenne ennek a piacnak.

quadrocs 2011.01.29. 19:50:59

A T***-től jött ki még az elején 2 ember hozzánk, na akkor fogadtuk meg, hogy ingatlanos kizárva. Borzalmasan primitívek voltak, pofátlanul a képünkbe hazudtak a szerződés egyes pontjaival kapcsolatban, amikor jeleztük, hogy ácsi, ez nem így van akkor megpróbálták elbagatelizálni a kérdéses pontokat.

Nincs az az alacsony százalék amiért meg merném bízni őket.

Volt egy másik 2%-os cég is, ahol pl. kikötötték, hogy minden kockázat a miénk, ha nem ők adják el az ingatlant akkor UTÓLAG benyújtják a számlát az összes eddig felmerült költségükről. Persze a kérdéses elemekről nem egyeztetnének előre, csak utólag pislogna jó nagyokat az ember.

Voltak már konstruktív javaslataim a kérdéses ingatlanosokhoz (miután volt aki felajánlotta, hogy beleszólhatok a szerződésbe), elhajtottak.

Pedig nem voltak elszállt javaslataim, teljesen win-win szitura törekedtem.

engem gyíkká változtatott 2011.01.29. 19:58:04

@nemkretén:

ahogy ezt is írtam már, az ingatlanosok soha nem árulják el, hogy mi az a drága szolgáltatás, amit ő szolgáltatnak.

hanem ehelyett személyeskednek vagy ilyen "nem értesz hozzá" meg "nem tartalak kompetens vitapartnernek" típusú bullshiteket írnak. jobb híján. :)

csakhogy olyan buták ezek a piti csalók, hogy nem veszik észre, hogy ilyenkor olyanok számára is látszik, hogy azért nem válaszolnak, mert tényleg igaz, hogy csalók, akik egyébként nem találkoztak még ingatlanossal.

:)

szóval ha nem tudsz válaszolni arra, hogy mi a szolgáltatás fél-egymillió forintért egy 20 milliós lakás esetében, és ez miért nem irreális ár pár óra munkáért, vagy arra, hogy vevőként miért NEM tudom megkerülni az ingatlanost, ha nincs szükségem a "szolgáltatására", akkor TE nem vagy kompetens vitapartner, nem én.

engem gyíkká változtatott 2011.01.29. 20:04:46

@VinczeZoltan: szerintem egy megoldás lenne, ha a BTK-ban az irreális kamatokra adott uzsorakölcsönökkel egy helyre/szintre kerülne az ingatlanos csalók irreálisan magas "jutalékkal" járó """szolgáltatása""".

ekkor végre ezek az emberek is a képzettségüknek és morális tartásuknak megfelelőbb helyre kerülnének, igaz, csupán egy lépcsővel lejjebb.
a híd alá.

VinczeZoltan 2011.01.29. 20:19:56

@engem gyíkká változtatott: Ez is egy javaslat. Konkrétan nem abben a témában gondoltam a javaslatot, hanem abban, hogy lehet ne több adásvétel a piacon, hogy ne dőljenek a rozsdás kardjukba az eladók.

engem gyíkká változtatott 2011.01.29. 20:30:27

@VinczeZoltan: az eladók? :)
ez rögtön 2-6%-ot jelentene a számukra. vagy nagyobb esélyt az ingatlanjuk eladására.

VinczeZoltan 2011.01.29. 20:38:01

@engem gyíkká változtatott: Honnan szerezzenek vevőket, akik megveszik 2-6%-kal olcsóbban?

VinczeZoltan 2011.01.29. 20:46:08

@engem gyíkká változtatott: Persze hogy értem. De előbb szerezni kéne valakit aki kifizeti azt a 2-6%-kal alacsonyabb árat.

Erre lennék kíváncsi, hogy neked milyen ötleteid vannak.
Ha beszélgetünk akkor építsünk is valamit a témán.

fidulitto 2011.01.29. 21:03:00

Ami szerintem szörnyű ebben a szakmának nevezett humbukban: volt szerencsém látni egyszer egy OKJ-s ing.közv. tananyagot. (talán építészet/épülettan fantázia néven futott) MEGLEPŐEN korrektül le volt benne minden írva minden az alapoktól, amit -egy BME-s tanár tollából- amit egy átlag, közepes felkészültségű szakembernek, megkockáztatom művezetőnek tudnia kell. Nem wikipedia szintjén, de nem is egyetemi tankönyvszínvonala. Szóval még akár a tudás látszatát biztosító szakkifejezésekre és ismeretekre is szert tehet belőle valaki.

Na, én nem tudom, hogy vizsgáznak-e ebből ma még vagy sem, de én eddig három ingatlanossal találkoztam, akik még az átlag (20< éves) ember ismereti szintjét sem ütötték meg az épületekkel-építészettel kapcsolatban. Pl. Az egyiknek nekem, mint vevőnek kellett elmagyaráznom, hogy mi az a födém! :) A szigetelés a másik szerint pedig = vakolattal. Megjegyzem, jöhet nekem bármelyikük a kamu marketing, meg most divatos manadgment dumákkal, de EZ parasztvakítás! NEM EZ kell ahhoz, hogy profi légy! Nem BME-s diploma, de nem is elég az Amway tudás/mosoly/higgy önmagadban - kisugárzod duma!

Valaki fent írta, hogy ha valamilyen szinten is jó akar lenni egy ingatlanos, akkor legalább az alapvető szakmai fogalmakkal tisztában kell, hogy legyen, hiszen hogy tud valamit bemutatni, (- ergo kérdéseimre válaszolni-) ha azt sem tudja, hogy mi az amit bemutat?! ( Mivel minimális szinten sem tudja, hogy mibő' van egy ház'/lakás!)
Arról nem is beszélve, hogy örökké a környék fényezésével jönnek: köszi, azt majd felderítem én.

nemkretén 2011.01.29. 21:07:17

@engem gyíkká változtatott: Erős kisebbrendűségi komplexusba szenvedhetsz, ha abban éled ki magad hogy feljössz egy blogba hülyeségeket irkálni zéró hozzáértéssel, és ha valaki nem kíván az inkompetenciáddal vitatkozni azt rögtön csalónak állítod be!
Bár a kommentezés egy arctalan kommunikáció, még senkit nem hatalmaz fel, itt sem hogy a normális munkát elvégző embereket csalóknak minősítsd! Én pontosan ezek miatt nem kívántam és nem kívánok semmilyen irományodra reagálni! Valószínű hogy elégedettek lehetnek a munkámmal mert megkeresés és ajánlások alapján dolgozom, de igazából neked ehhez sincs semmi közöd! Neked van itt egy véleményed amit leírtál, és amit én el is fogadok, bár nem az a típusú ember vagy akit én meg akarok győzni! Én nem kívánok itt Veled tovább semmilyen vitába belemenni, mert alapjába véve egy megkeseredett és rosszindulatú emberrel nincs miért vitáznom.Valószínű sok kudarc érhetett az életben ha itt éled ki magad..:)

quadrocs 2011.01.29. 21:10:13

@VinczeZoltan: valahol olvastam, hogy most 3 évig fagyasztják a témát (lakáspolitika). Úgyhogy most jön a (legalább) 3 szűk esztendő.

Majd tavasszal lesz egy kis fellendülés - vagy nem. Mindenki azt várja, hogy mi lesz, viszont senki sem tud semmit. Vevő oldalon mindenki kivár akinek van egy kis esze.

Lehet erről filozofálni, ötletelni, de minek.

Én csak azt remélem, hogy kihalnak a hiéna ingatlanosok és talán letisztul ez a szakma is és akkor már nyugodt szívvel nyomhatja az ember a lakása kulcsait egy ingatlanos kezébe, hogy innentől kezdve már csak akkor hívják, ha kész a szerződés és biztos lehet benne, hogy nem verik át, nem rontják az üzletét és a jutalékért cserébe valóban az ő érdekeit képviselik.

VinczeZoltan 2011.01.29. 21:19:43

@nemkretén: Nagyon könnyen feladtad! :-)

Pedig azt hittem élvezhetem még egy kicsit a vitátokat arról, hogy kinek van nagyobb @-a.

VinczeZoltan 2011.01.29. 21:25:28

@quadrocs: Nem filozofálni kell erről, hanem csinálni.

3szük esztendő! Most akkor ülünk a valaminket és 3 évig malmozunk: hmmmm most szük esztendőkben vagyunk, de ez így van jól!

És akkor hogy fog megoldódni a szük esztendő! Emberek vagyunk egy társadalomban. A megoldáshoz mindegyikőnk munkájára ötleteire, megoldásaira szükség van.
Én nem hiszem azt el, hogy a dolgok rajtam kívül álló okok miatt történnek. Része vagyok valaminek, amire hatásom van.
EZért szeretném ha inkább itt is ötletekkel jönnénk elő megoldásokra, nem pedig egymást fikáznánk, mert ettől jobb nem lesz.
Tudom, hogy könnyebb másokra rosszat mondani, mint felemelni e seggünket és tenni valamit egy ügy érdekében. De emberek: fikázással még nesok minden oldódott meg!

quadrocs 2011.01.29. 21:40:59

@VinczeZoltan: OK, akkor légyszi intézd el, hogy ismét legyen néhány százalék kamatra mindenki által elérhető és hosszú távon is kiszámítható forint alapú hitel, legyenek munkahelyek, hogy az emberek ismét fel merjenek venni hitelt. Ha a beugró színtű lakásokra akad vevő akkor a nagyobbak/jobbak is elkelnek, a családi házak piaca is fellendül. Ja, és iktasd ki azt a várakozást is, hogy ez még nem a mélypont, érdemes kivárni.

Ennyi.

Most lézeng néhány vevőjelölt, de nem hülyék, mindenki tudja, hogy sok az eszkimó és kevés a fóka.

Az ingatlanosok is feladhatnák a fénykorban kitalált konstrukcióikat, kitalálhatnának új "csomagokat", lejjebb mehetnének a jutalékkal, kiszórhatnák maguk közül azokat akik rontják a cégek hírét, komoly(!) vizsgához köthetnék az ügynökösködést. Ja, és megtanulhatnának végre fényképezni, segíthetnének az eladónak felkészíteni a lakást az eladásra, a bemutatón profin felkészülhetnének a lakásból, hogy az eladó hátradőlhessen stb. Ja, és tanulják meg tisztelni azt, aki majd a jutalékukat fizeti. Akkor senki sem érezné, hogy kidobott pénz az ügynök. Egyszóval le kéne szállni a magas lóról, mert az a szekér már elment, új világ jön, már semmi sem lesz ugyanaz mint néhány éve.

A lakásárak meg majd újra stabilizálódni fognak ha megjelennek a befektetési céllal vásárlók. Az emberek meg talán azt is megtanulják lassan, hogy addig nyújtózkodjanak ameddig a takarójuk ér.

VinczeZoltan 2011.01.29. 22:13:55

@quadrocs: A kérdés, hogy milyen áron stabilizálódnak a lakás árak?

Azzal én is egyet értek, hogy addig nyújtózkodjon mindenki ameddig a takarója ér. Értelmetlen hitelezésre tényleg nincs szükség.

Valahogy az élethelyzetből költözőket kéne arra rávenni, hogy gyorsabban bonyolítsák a tranzakciójukat.

Decemberben végighívtam azokat az ügyfeleimet, akikkel 2010 április után találkoztam és megvoltak alehetőségeik arra, hogy vásároljanak és volt is nekik megfelelő ingatlan a piacon. Döbbenetes, hogy mi volt a tapasztalat: kb 60 emberrl beszéltem kb 20%-uk vásárolt. A többiek várnak. Igazából bizonytalanok, nem látják át a piacot.
Mondjuk ketten azóta vásárlóvá váltak, legalább velük javult a statisztika.

Valóban új világ jön! Tulajdonosokra, vevőkre, ingatlanosokra egyaránt. De én ezt nem látom borúsnak. egyszerűen ment régen a rongyrázás, de az ilyen időszakok mindig konszolidálódnak. Ha nyitva tartjuk a szemünket akkor mindannyian észre fogjuk venni, hogy mit kell tennünk. Aki nem az meg csak mondja a magáét és károg.

Egyébként nem olyan dolgokra gondoltam amikor azt említettem, hogy ráhatásom van a környezetemre mint amit felsoroltál, hanem olyanra, hogy teszem a dolgomat, amit tennem kell adott helyzeteben és nem siránkozom.

Egyébként a befektetőket ne várjuk a piacra, mert befektetési kultúra Magyarországon nincs. Azok akik befektetéssel vásárolnak nem jobbak, mint akik túl nyújtózkodtak a takarójukon. Ingatlan befektetés egyébként sem működik hitel nékül. Ahhoz hogy jó legyenek a befektetés számai leverage-re van szükség, amit ma a bankoktól lenne a lagkönnyebb megkapni. Akkora számú bérlakás portfóliót kialakító alap,aki hatással tudna lenni a piacra pedig kétlem, hogy Magyarországon alakítana ki portfóliót.

Egyszó szerintem belülről kéne megoldani a dolgot. El kell fogadni, hogy konszolidálódott a piac. Aki eddig nem szált ki a lakásából mostmár nem tud olyan áron, ahogy szeretett volna 1-2-3 évvel ezelőtt. Új stratégiai döntésre van szüksége. Nem szívesen tesznek ilyet az emberek, de tudni kell veszteséget is elkönyvelni. 2007-ig dübörögtünk most konszolidálunk.

ZöldszemM2 2011.01.29. 22:38:41

@quadrocs:
Érdekes gondolat :

"A lakásárak meg majd újra stabilizálódni fognak ha megjelennek a befektetési céllal vásárlók."
Mikért most milyen céllal vásárolnak ?
És mit jelent az, hogy stabilizálódni fognak ?
Tán most instabilak?

Nos akkor az én véleményem: befektetési céllal lakást vásárolni : hülyeség. Vagy lakik benne az ember vagy nem vesz. Kiadni kockázatos. Igaz én is kiadok, kettőt is, de ezeket nem befektetési céllal vettem _ hanem : potyán mélyen áron alul.

ZöldszemM2 2011.01.29. 22:45:25

És most a vevő részéről is egy kicsit nézzük meg a dolgot !
A vevő azért ha közvetítőhöz fordul sok időt takaríthat meg. A kínálat csokorba van szedve, a közvetítő szelktál a túl magas árú lakást kiszüri.
De : egy bizonyos idő után - még az elkötelezettség előtt a vevővel kapcsolatba kell lépni.
És még egy dolog : ha az ember tényleg meg akarja venni a lakást - nem árt ócsárolni.
Igaz a napokban egy mustrán nem tettem, megsajnáltam szegény eladót (azt tudtam én még 30 %-os engedménnyel se veszem meg), így nem cikiztem meghagytam az illúziójában.

ja vevő vagyok . Csak még a pénzem kevés, így az alku még feleleges !
Csak tájékozódom !!
Szegény ingatlanosok - el kell viselniük !!

ZöldszemM2 2011.01.29. 22:51:56

@nemkretén: Látom vitatkozól a gyikkal !!
Szóval : azért kerülni kell szerintem is az ingatlanost - ha az ember megtudja oldani a lakás eladását másképpen.
Viszont a mustra nagyon időigényes, ezt is bele kell kalkulálni !!

quadrocs 2011.01.29. 22:52:34

@VinczeZoltan: Nincs ebben semmi különleges, túl nagyot ugrottak a lakásárak amikor megjelent az államilag támogatott hitel. Várható volt a visszaesés.

@ZöldszemM2: Minket már most volt aki azzal keresett meg, hogy befektetési céllal vásárolna, csak az ár érdekelte, semmi más. Vadászott. A stabilizálódás (ld. zuhanás vége, amikor már a fókák is előbújnak) ott lesz amikor egyre többen kezdik előszedni a kispárnából a pénzt és vásárolni kezdenek. Olcsón. Jönnek a szomszéd országokból a nyugdíjasok stb. Az írek mondjuk már nem...

Egyébként én is láttam már olyan ingatlant (nyaralót) röhejes áron, hogy majdnem sírtam, hogy most nincs annyim. Egyszerűen elérte azt az árat amikor már csak azért is megvenné az ember, mert "kell".

quadrocs 2011.01.29. 23:02:14

@ZöldszemM2: Hm. Járt már néhány vevőjelölt a lakásban, de még soha senki nem fikázta. Sőt. Lehet, hogy valahol ez a menő, de érdekes módon én ebbe még soha nem futottam bele. (Igazából ha jól sejtem rosszul reagálnék. Ilyen emberrel nem szeretek biznyicelni, ott a szerződéskötésnél és egyéb pontoknál is lehetnek a későbbiek folyamán gondok, egyszerűen kockázatos egy ilyen "fikázónak" eladni a lakást. Ha annyira nem tetszik neki akkor miért akarja megvenni, ha meg tetszik akkor kéretik tisztán tárgyalni az árról)

watsonzoli 2011.01.30. 01:00:29

A mostani túlkínálati piacon egy ingatlanügynök legfőbb "tudománya" az, hogy fel tudja mérni a célcsoportot, akinek el lehetne adni az ingatlant, és vannak olyan szintű ismeretei - médiaismeret, stb.- hogy el is tudja érni ezt a célcsoportot. Ha olyan egyszerűen menne a lakáseladás, hogy meghirdetem, és már jön is a fizetőképes vevő, akkor tényleg nem kéne ingatlanügynök...
Egyébként 1987-ben, amikor én vettem egy lakást, akkor még csak az Expressz újság létezett, internet nem volt, szóval reggel 6-kor kinyitott az újságos, és fél hétkor a telefonban már azt monda a hirdető, hogy "sajnálom, de elkelt"... nem volt elég lakás, nem volt ingatlanügynök se...
Fene tudja, hogy melyik jobb...
Egy panelt ha nem is könnyen, de el lehet adni most is. Az 50 millás, kétszintes családi házakat, amiket a 60-70-es években húztak föl, pedig gyakorlatilag lehetetlen eladni, 2-3 évig hirdetnek ilyeneket, és mégse... Ha pl. egy ilyenre hoz vevőt az ingatlanügynök, érdemes neki kifizetni a 2 millás jutalékot...
Ja, és igen, szinte minden ügyvédnek van tulajdonosi vagy családtagi érdekeltsége egy-egy ingatlanirodában... ha már az ügynök összehoz egy adásvételt, akkor nehogy az ügyvédi dijról le kelljen mondani, hiszen az úgy odapottyan... egy jó ingatlanügynök akár még az adásvételi szerződést is meg tudja írni...

drsunyilo 2011.01.30. 06:47:15

1. Bár tudom, hogy ezen a blogon nem leszek népszerű, de megdöbbentő, hogy valaki egy lakás adásvételi szerződésének elkészítéséért képes 100-200 ezer forintokat fizetni egy ügyvédnek.
HAHÓ! Most, amikor minden lépcsőházban van ügyvédi iroda, akkor VERSENYEZTETNI KELL!!!
Én az elmúlt 10 évben 4x bonyolítottam le (magamnak és a családtagjaimnak) adásvételt.
Kigyűjtöttem kb. 20 ügyvéd e-mail címét, röviden leírtam a vázlatot, majd kértem az ajánlatokat. A max. amit fizettem 40ezer forint volt. Azt már nem is merem leírni, hogy melyik volt a legolcsóbb ajánlat....
És kiválóan lebonyolódott mindegyik adásvétel.

drsunyilo 2011.01.30. 06:54:32

2. Véleményem szerint a piac a legnagyobbat akkor hígúlt, amikor beléptek a piacra a nagy frencsájz irodák.
Az ott dolgozók többsége totál sík hülye a szakmához, nem tud megkülönböztetni egy födémet az álmennyezettől, erkélyta loggiától és fingja nincs arról, hogy mit kell akkor tenni ha a tulajdoni lapon haszonélvező van...
Persze smaragd-rubin-alumínium fokozatú mind.

Van egy ismerősöm, aki egy ilyen irodának a vezetője-tulaja, ő erre a következőket mondta:
* ezek az emberek nem kell hogy szakemberek legyenek, ezek ÉRTÉKESÍTŐK (mintha a két dolog kizárná egymást...)
* neki nem szakember kell, hanem RABSZOLGA (igen, így beszélt saját embereiről), akiknek az a feladatuk hogy ha kell 100x is megmutassanak egy ingatlant a vevőknek...

magyar bucó 2011.01.30. 07:24:07

@VinczeZoltan:
"Valahogy az élethelyzetből költözőket kéne arra rávenni, hogy gyorsabban bonyolítsák a tranzakciójukat."

Akinek a lakás eladása és a CHF hitel kifizetése után még tartozása marad, annak valahogy nem sürgős az utcára kerülni...

ZöldszemM 2011.01.30. 08:29:33

@drsunyilo:
Na ja !!
Én pl. a szerződést, igaz nem adásvételi, hanem csak bérleti, innen a netről veszem le.
Aztán aktualizálom.
Egyébként is az ügyvédi kényszer csak az ellenjegyzésre vonatkozik és nem a készítésre.
Persze aki nem tud 'írni' az fizesse meg az írástudót !!
És ez nyilván csak a sima ügyekre vonatkozik - mán mint az, hogy nem veszünk igénybe ügyvédet.
A sima ügy : Van a vevőnek pénze, a lakás beköltözhető, teher nincs rajta.
Adom a pízt, kapom a lakást azonnal belöltözhetően.

ZöldszemM 2011.01.30. 08:31:49

@quadrocs: Hi !!
Nem mindegy kinek adod el a lákásod ????
A lényeg : fizessen !
Más az eladás és más a bérlés.
Természetesen egy leendő bérlőnek aki fikázik nem adom ki a lakást !!

különvélemény 2011.01.30. 08:32:59

@d'oh: "aki egy A4-es oldalt fél óra alatt olvas el"
Na erre van az ügyvéd, de ha érveid nincsenek, csak az 'illik ismerni ilyet' rizsát hajtogatod, akkor felesleges beszélgetnünk.

ZöldszemM 2011.01.30. 08:35:21

@quadrocs: Hi !!
Nem mindegy kinek adod el a lákásod ????
A lényeg : fizessen !
Más az eladás és más a bérlés.
Természetesen egy leendő bérlőnek aki fikázik nem adom ki a lakást !!

ZöldszemM 2011.01.30. 08:44:24

@quadrocs:
"(Igazából ha jól sejtem rosszul reagálnék. Ilyen emberrel nem szeretek biznyicelni, ott a szerződéskötésnél és egyéb pontoknál is lehetnek a későbbiek folyamán gondok, egyszerűen kockázatos egy ilyen "fikázónak" eladni a lakást."

Mint írtam : csak akkor érdemes ha tényleg meg akarod venni- elbizonytalanítod az eladót, hátha ad némi árengedményt.
Persze van nehány tulaj aki érzelmileg kötödik az eladott lakáshoz, mondván csak annak adja, aki jól bánik a lakással. Mint az a lányos apa, aki mikor 'eladja' a lányát assszonynak, mondja a leendő férjnek : jól bánjál a lányommal.
A lakás nem mennyassszony !!

Zöldövezeti 2011.01.30. 09:22:41

@drsunyilo:

"* neki nem szakember kell, hanem RABSZOLGA (igen, így beszélt saját embereiről), akiknek az a feladatuk hogy ha kell 100x is megmutassanak egy ingatlant a vevőknek... "

Attól függ mit nevezünk szakembernek !
kell némi udvariasság, rábeszélőkészség, és azért a ház paramétereinek a fogalmával is tisztában kell lenni.

quadrocs 2011.01.30. 10:55:58

@ZöldszemM: Fú, azt hiszem egy igazi szakértővel van dolgom :)

A dolog pofon egyszerű. Ha valaki kupeckedik és képtelen arra, hogy nyílt lapokkal játsszon (ld. megvenném a lakást, viszont én ennyit és ennyit adok maximum érte, pont.) az később is várható, hogy csúnya dolgokat csinál ha az érdekei úgy diktálják, felrúgva ezzel minden megállapodást, aztán futkoshat az ember a bíróságra az igazáért.

Persze, simán eladná az ember, DE: egy ilyen fikázótól pl. eleve magasabb foglalót kérnék (simán meggondolja magát mert olcsóbb lakást talált), az égvilágon mindent tízszer lepapíroznék (bizalom hiánya), a szokásos adásvételit telepakolnám extra pontokkal amik megvédenek engem egy esetleges visszalépés, későbbi nem-fizetés vagy utólagos (nem jogos) reklamáció esetére. Az sem biztos, hogy belemennék abba, hogy hitelre vegye meg a lakást - vagy ha mégis akkor elég komoly foglalóval tenném (és ahogy írtam, komoly kitételekkel a szerződésben).

Pusztán azért, mert nem tudok megbízni a lókupec kategóriájú vásárlójelöltekben.

Nincs ennek semmi érzelmi oldala, nálam ez szakmai ártalom.

(a mostani lakásnál pl. amikor az eladó egyik rokona elkezdett kekeckedni valami baromságon, azonnal átírtam a szerződést, mert úgy láttam, hogy itt még lehetnek gondok. Semmi olyat nem tettem bele ami számára hátrányos lett volna - vagy számomra előnyös, egyszerűen bebiztosítottam, hogy valóban úgy történjen minden ahogy előre megbeszéltük és ha nem, akkor mindkét fél erőteljesen motiválva legyen a probléma mielőbbi megoldására.)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.01.30. 23:30:58

Kicsit sajnálom, hogy nincsenek kommentek meg reakciók a blogra, amit linkeltem. Kíváncsi lettem volna a véleményekre, hogy jó-e, van-e értelme, normálisan ír-e le dolgokat, ilyesmik... :(

ZöldszemM 2011.01.31. 09:39:09

@quadrocs: Ennyire tájékozatlan vagy ??
A szerződést a vevő íratja !!
Persze te is bele irathatsz valamit!! Tehát még eccer : az eladó lakást lehet fikázni. Persze nehány eladó ezt nehezen viseli.
De mint írtam : a lákás nem mennyasszony.

egyszerüen 2011.01.31. 10:49:48

hmm az ingatalanossal nekem is van rosz tapasztalatom:D
Eladni akartuk a házat és ugye 2 ingatlanosnak leadtuk. Mondjuk nem egyszerre, hanem elöször az egyiknek, majd pár 6-7 hétre rá a másiknak is mert el akartuk adni a lakást

Jöttek is az érdeklödök a sokat alkudozok, majd jött egy pár hogy megvennék a lakást, na itt voltunk bajba

mindkét helyről kikérték a papirt, innentől ugye a dátum a lényeg
szoltam mindkettő ingatlanosnak hogy vevő megvan de mivel az x helyről jött elöször ezért elvileg oda kell a jutalékot fizetni.

Erre az Y visszadátumozta a kiküldést és kért hogy irjam alá, mert öt illeti a jutalék.
Aztán hogy én egyezkedjek a két ingatlanossal:D

Hagytam a francba a vevőt elmondtam neki hogy ez igy nem volt jo, vagy kifizeti ö a másik ingatlanost, vagy sajnos nekünk nem jo (azt nem értettem ha már megkapták az egyik cimet minek kérték ki a másikat??)

Y ingatalnosnál kinéztük a házat szépen meg volt hirdetve, elmentünk az eladohoz tetszett a ház a környék mondjuk megveszük. 2x elmentünk ekkor már alkudoztunk egy kevesett illetve a ház befejezését beszéltük meg mi legyen benne mi ne. Ilyen csempék meg miegymások.
Ugye ilyenkor az ember beleéli magát már hogy huu költözünk meg miegymás. Lakásunkra hozzott az y-os vevőt. Tényleg minden szépnek tünt
Szocpolképesnek hirdették a házat. Mondom tökéletes pont beleférünk és még marad is egy kevés pénzecske váratlan kiadásra
Ujra elmentem az eladohoz elkértem a papirokat terveket meg miegymás. Mondom elugrom egyeztettek a hitelintézettel hátha át tudjuk vinni a kölcsönt és jol járunk

Ekkor jött a hidegzuhany, nemhogy a szocpolt, de még kölcsönt átvinni se meg hitelt se tudtam volna felvenni

Y ingatlanos persze mondta adjuk csak el a házunkat, majd egyik ismijén keresztül megprobáljuk a dolgokat.

Na persze én meg megyek a hid alá.
Ugyhogy ez is kutba esett, pedig nagyon tetszett a kis háziko. Az eladó és a ingatlanos is majdnem behuzott a csőbe

Az Y ingatlanos minden esetnél ugyanaz volt

Mondjuk azt se értem én naiv hogy miért kell már a foglalonál odaadni a jutalékot, mikor még nincs is vége az adásvételinek, föleg ha hitel is párosul mellé. Mi van ha a bank nem ad hitelt?? max az ingatlanos jár jol.

Csak leirtam hogy felénk van egy Y ingatlanos aki nem igazán van a helyzett magaslatán. Majdnem a házamat eljátszotta, persze ö mossa a kezét:D

2011.01.31. 18:30:35

@egyszerüen: "Mondjuk azt se értem én naiv hogy miért kell már a foglalonál odaadni a jutalékot, mikor még nincs is vége az adásvételinek, föleg ha hitel is párosul mellé. Mi van ha a bank nem ad hitelt?? max az ingatlanos jár jol. "

szerintem azért mert az ingatlanosnak az a feladata, hogy olyan érdeklődőt hozzon aki komoly szándékot mutat az ingatlan megvételére (azaz foglalózik). A többi már a két fél illetve az ügyvédek dolga.

2011.01.31. 18:36:34

@drsunyilo: azért nem véletlen a mondás, hogy olcsó húsnak hív a leve. Pl. amikor mi eladtuk a házat a vevő ügyvédje simán elfelejtette belerakni a szerződésbe, hogy a tulajoknak kötelességük adott időre kijelentkezni a címről. Amikor még vettük a mi profi ingatlanosunk pl. dokumentáltan követelte ugyanezt az akkori eladótól. Ez egy apróságnak tűnik de rosszindulattal párosítva jócskán meg tudja keseríteni a későbbi vevő életét. S még hány ilyen apróság lehet. Szóval addig jó az olcsó amíg össze nem találkozol valakivel aki esetleg át akar verni.

quadrocs 2011.01.31. 20:56:02

@ZöldszemM: Eszméletlenül jó a stílusod :) Nem érdekel véletlenül egy eladó lakás? Óccsóért adom, 20% felárral annyit fikázod amennyit csak akarod, aztán majd adok 15% engedményt, CSAK NEKED :) :) :)

quadrocs 2011.01.31. 21:02:42

Ingatlanosok. Ma találtam egy Habuczki gyöngyszemet. A stílus a szokásos utánozhatatlan csoda, a fényképek meg - hát azok hihetetlenül profik :)

Fürdőszoba: img.ingatlan.com/photos/004/867/285/4867285_22264283_l.jpg

Hát kérem, amíg egy ingatlanos nem képes rájönni, hogy legalább a fényképezésnél el kéne pakoltatni a száradó gatyát, addig joggal mondja az ember, hogy valami nagyon félresiklott ingatlanos körökben... (megjegyzem néhány ilyen kép és valóban mehet a fikázó különítmény, a tulaj pedig azonnal mínusz néhány millkóval számolhat)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.02.01. 02:45:47

@egyszerüen: mert az ingatlanossal nem arra szerződsz, hogy xy-nak el fogod adni a házad (elvégre ez rajtad áll, nem pedig az ingatlanoson), hanem arra, hogy te meghatározol egy irányárat, amire az ingatlanos olyan vevőjelöltet hoz, aki ezt az összeget hajlandó fizetni (ekkor írja alá a vételi szándéknyilatkozatot). Ennélfogva, ha az ingatlanosnak van egy ilyen vevőjelöltje, aki ezt aláírta, és abban az eladó által elfogadott összeg szerepel (minimum), akkor az ingatlanos teljesítette a szerződés rá eső részét. És csak hogy tévedés ne essék: nem a vételár x %-a jár neki, hanem az eladó által megállapított/elfogadott irányár x %-a. Elvégre a jutalék akkor is jár, ha a szerződés ezek után mégsem jön létre.

ZöldszemM 2011.02.01. 13:17:24

@quadrocs:

Itt legalább van élet !
ezen kiakadni ???

ZöldszemM 2011.02.01. 13:25:16

@ZöldszemM:

Mint írtam : eladásnál a szerződést mindig a vevő íratja - ő állja a cehhet
(természetesen az eladó is beleírathat ezt azt, de alapvetően a vevő diktálja a tempót ) , ő fizeti az ügyvédet is.

Viszont bérlésnél pont fordított a helyzet : a bérbeadó hozza a szerződés tervezetet, nagyjából ő diktálja a tempót.
Itt ügyvéd se kell !!

quadrocs 2011.02.01. 13:35:49

@Brannagh: Vannak ennél jobbak is, üdítő látvány 1-1 ilyen hirdetés :) Tetszik pl. ha félig megrágott palacsinta hever az asztalon plusz az is nyilvánvaló, hogy borral kínálták az ingatlanost és az el is fogadta stb. stb. :) Utána meg persze teliben lefotózta azt a frigót ami valószínűleg nem is marad a lakásban, a fotelt ami ugyancsak költözik a jelenlegi tulajjal, na meg mondjuk a bojlert a fürdőszobában :) Néha komolyan az az érzése az embernek, hogy direkt ki akarnak szúrni az eladóval :)

quadrocs 2011.02.01. 14:08:03

@ZöldszemM: Hehe, élet :) Akkor most képzeld el ugyanezt a fürdőszobát szennyes, törölközők, száradó gatya és középre betolt mosógép nélkül. Ugye, hogy mennyivel másabb? Mennyivel tágasabbnak tűnik? Ha elképzelted akkor jó - sajnos az emberek igen komoly része nem tudja elképzelni ha nem látja. Evvan. (Nem is értem miért nem terjedt el itthon, hogy felkészítik a lakást az eladásra. Egy kis optikai tuning ami nem nyomja fel az árat, viszont segít a vevőnek elképzelni, hogy ő milyen boldogan élhetne a kérdéses lakásban)

(XIV. - XVI. kerület határa a CEU kolesznál)

quadrocs 2011.02.01. 14:12:47

@ZöldszemM: ezek szokások, nem kötelező így eljárni. Az ideális szerintem az, ha mindkét félnek van ügyvédje és úgy alakítják a szerződést. Ha a vevő fizetni akar, az eladó pedig nem sumákol, akkor nem olyan nagy cucc. MIndkét fél kockáztat, mindkét fél jobban jár ha az összes részletre odafigyel. Főleg ha pl. hitel is keveredik a dologba.

kukásmacska 2011.02.01. 15:12:23

@magyar bucó:

"Majd megállapodnak félúton és mindenki jól jár. Kivéve az ingatlanost."

Úgy érted; valamelyik fél bízzon meg egy ingatlanost, jöjjön össze az üzlet, de azért fizetni ne kelljen már neki?
Vagy pedig úgy, hogy eleve ne is szerződjenek vele?
Ez utóbbi természetesen mindenkinek szíve joga. Az előbbi meg...hát izé...nem túl elegáns.

"Nem, ugyanis a többi felsorolt évekig tanulja a szakmáját"

Vagyis ha valaki évekig tanul, az automatikusan mentesít a jellem- és szakmabeli hiányosságoktól? Több ezer olyan, egyetemet/főiskolát végzett dolgozó szaladgál (és pár tízezer érettségizett is) akinek hiába van papírja valamiről, attól még alig ért hozzá és utálja is.
Én jópár ingatlanost ismerek, aki műszaki, jogi, vagy pénzügyi-kereskedelmi végzettséggel és ingatlanos tanfolyammal végzi a munkáját. Az tény, hogy sok olyan van, aki beesik az utcáról, nem végzi el a féléves tanfolyamot SEM, hát persze hogy alapszinten sem ért ahhoz, amit csinál.

"És még húsz év múlva is ebből akar megélni"

Manapság az a legritkább, hogy valaki 22-25 évesen belép a munka világába és 64 évesen még mindig ugyanazt a munkát végzi. Az USA-ban - becslések szerint - 7-8 alkalommal vált másféle munkára egy ember a teljes karrierje során, ez itthon talán 2-4 körül lehet.

ZöldszemM 2011.02.02. 12:10:31

@quadrocs:
Tilleg van eladó lakásod ?
Hol ? Mennyiért ??
Gondolod, hogy adok foglalót ?
Tudod a kínálat hatalmas !!
Sokat megnézek, de csak egyet veszek meg !!
Ja ma kaptam 6 ajánlatot egy ingatlanostól. Hát egy kivételével megnézni se érdemesek.
Viszont kérésem ellenére hiányos adatokat küldött.
Pl. többszöri kérésre a közös költségeket nem küldte meg !

ZöldszemM 2011.02.02. 12:15:13

Vagy itt van ez a cím titkolás.

Az a két ingatlanos, akivel kapcsolatban állok, cimeket nem ad meg.
Butaság. !!! csak magának okoz felesleges munkát, mivel a cím előbb utóbb kiderül, ha megadna egy ha nem is pontos címet , az előszürőn rá nem is lenne szükség.

Advanced Flight 2011.02.02. 15:13:16

@quadrocs: én ugyan nem ápoltam senkinek a lelkét. Hozták a vevőket, jöttek az ajánlatok, ha megfelelt, tárgyaltunk, ha nem, akkor annyi mondtunk, nem és kész. Annyira kellett csak összvissz odafigyelni, hogy miután megkötöttük az adásvételi szerződést, rögtön értesítsük a hoppon maradt irodákat. De ez is kb. 1 órát vett el az életemből, úgyhogy nem mondanám olyan megterhelőnek.
A megbízási szerződésnél meg nem érhet meglepetés, mert aláírás előtt minden szót elolvasok, akármeddig tart is így a dolog. Meg persze előre készültem, neten utánanézegettem az irodáknak, stb.

quadrocs 2011.02.02. 16:41:37

@ZöldszemM: 5 perc alatt kideríted, hogy hol a lakás és őt megkerülve megegyezel a tulajjal. Ezért nem adja ki. Megértem. A keresett környéken én már az első néhány kép alapján belövöm, hogy hol van a ház/lakás. Gondolom más is, ezért már a képkirakásnál is óvatosak.

(a lakásunk fent volt az urbanistán, megtalálod...)

quadrocs 2011.02.02. 16:44:16

@Advanced Flight: Van olyan iroda (T-vel kezdődik) ahol kötelezően, minimum heti szinten zargatnak csak, hogy nehogy úgy érezd, hogy nem ápolják a lelked. Mivel azonban neked erre a beszélgetésne nincs szükséged, vígasztalásra sem sorulsz, úgy jön le az egész, hogy ingyen lelkisegélyszolgálatot tartasz az iroda munkatársainak. Na ez az a fajta iroda amit én kerülök :) (Frankón megmondták, hogy ez azért van, hogy az ügyfél úgy érezze, hogy a pénzéért kap valamit. Nem vevőt, hanem lélekápolást. Hurrá!)

quadrocs 2011.02.02. 17:00:44

Viszont engem tegnap felhívott egy iroda (még jó, hogy mindenhová kiírtam, hogy ne keressenek) és a nő elérte, hogy végighallgassam (wow - eddig övé a fődíj). Na itt volt az a pont, amikor azt mondtam, hogy akkor küldjön át egy szerződésmintát.

A lényeg: nincs meghatározva, hogy én mennyiért hirdethetem, így én hirdethetem 11,9-ért, ő meg mondjuk 12,5-ért. Azt ne kérdezzétek, hogy ennek mi értelme van. (Viszont ez nálam anno kilőtte a DH-t). Nem kell az összes vevőjelöltnél bemenni és személyesen, írásban elutasítani az ajánlatot (ez is kilőtte a DH-t). Igazából egy sima 2 oldalas egyszerű szerződés, minimális necces ponttal.

Sanszos, hogy ő lesz az az ingatlanos aki esélyt kap, hogy bizonyítson.

Már csak azért is, mert meghalok a kíváncsiságtól, hogy honnan szerez vevőt. Igazából sejtem, hogy a szomszéd kerületre pályázó nem igazán pénzes ügyfeleit irányítaná ide (végülis ha kinézek az ablakból akkor a XIV. kerületet látom, a lakás ára pedig elérte a kb. 10 évvel ezelőtti szintet...).

A dilemmám: ha egyszer rávesz valakit, hogy a XIV. kerület helyett az olcsóbb XVI. kerületben vásároljon lakást, akkor esélyes, hogy az illető felmegy a .com-ra akkor ott már megtalálja a lakásunkat fél millkóval olcsóbban. Logikus, hogy azonnal megpróbálja megkerülni az ingatlanost, mi meg rossz esetben xarban vagyunk és fizethetünk.

Persze aláírathat az ember a vevővel egy papírt, hogy a vevő nem áll kapcsolatban a kérdéses irodával, az irodát is fel lehet hívni, hogy XY-nak kiadták-e a lakás elérhetőségét (ezt bizonyítva persze). Na de mit tehet még az ember, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe? Mit lehet tenni azokkal a kikötésekkel, hogy a vevőnek semmiféle rokona nem lehet az akit kiadott az iroda. Nekem honnan kellene tudnom, hogy rokonok-e. Fene akar simlizni, az iroda ára mindenképp a mi árunk + jutalék lesz, úgyhogy nekünk a végén ugyanannyi marad mindkét esetben, ha meg az iroda ügyesebb volt mint mi, akkor hagy vigye.

A másik, hogy az iroda már akkor kiszámlázza a jutalékot amikor a vevőjelölt írásban nyilatkozik, hogy meg akarja venni a lakást, mi pedig ezt az ajánlatot elfogadjuk. Ez meg ugye nem ugyanaz, mint a foglalózás. Ezt a részét az irodával kell lepapírozni (ld. kikötöm, hogy csak akkor fogadok el ajánlatot ha azzal egyidőben a vevőjelölt a foglalót is leperkálja, így levédem magam a simlis vevőjelöltekkel szemben).

Csak mert még mindig úgy érzem, hogy az irodák kőkeményen levédik a feneküket és az összes kockázatot az eladókra akarják hárítani, őket semmivel sem védve egy gáz vevőjelölttel szemben (ha rosszhiszemű lennék akkor azt mondanám, hogy már abból is fent lehet tartani az irodát, ha viszik a kamu vevőjelölteket akik írásban ajánlatot tesznek, az eladó elfogadja, a vevőjelölt pedig felszívódik... az embereknek tutira lenne olyan része aki inkább fizet, de nem rohangál bíróságra az igazáért).

Na ma este el is küldöm a kérdéslistám az irodának és kíváncsian várom a választ.

2011.02.02. 21:35:37

@VinczeZoltan:

Amit vevői részről mondasz, az érdekes, a kérdés csak az, hogy hogyan tudnál engem meggyőzni arról, hogy vevőként bízzak az információidban, amikor gyakorlatilag kvázi ellenérdekeltek vagyunk? Te minél szarabb lakást akarsz eladni nekem minél drágábban, én meg vevőként minél jobb lakást akarok venni minimális áron, gondolom, ez érthető. :) Nem túl életszerű, hogy valóban segítenél a vevőknek, mert ezzel gyakorlatilag magad ellen dolgoznál.

LuxCsab 2011.02.03. 09:36:08

@Mayday: Hi, van az a szigetelés 8 cm is. Családi házaknál más a szabályzás mint társasháznál, mert társasháznál szigorú tüzvédelmi elöírásoknak kell megfelelni. A társasháznak azonban fajlagosan nagyobb a külsö felülete, így ugyanahhoz a szigetelö hatáshoz sokkal vastagabb szigetelés tartozik. Az említett ignatlan viszont A+ energiaminösítésü, aminél csak a passzivház jobb.

LuxCsab 2011.02.03. 09:37:19

@LuxCsab: mármint fajlagosan kisebb a külsö felülete...

Zöldövezeti 2011.02.04. 15:37:14

@quadrocs:
Sok zavaros dolgot összeírkálsz !
Mindegy. ha hülyék a közvetítők az az ő bajuk.
Pl. az egyik lakásnál már 3 hete képtelenek arra a kérdésre válaszolni : mennyi a közös költség !!

Zöldövezeti 2011.02.04. 18:16:46

@LuxCsab: Olvasom ezt a solymári hirdetést .
Ime egy részlet belőlele :

Energia tanúsítványunk: A+ minősítésű!
Rendben, de mit érek ha a központ kazánt kezelő társaság jó borsosan számlázza a hőt !
Hiába van mérő. Ott még a hő egységárával lehet manipulálni - úgyhogy ne dőljetek be az ilyen szirén hangoknak !!
erre :

A társasháznak azonban fajlagosan nagyobb a külsö felülete, így ugyanahhoz a szigetelö hatáshoz sokkal vastagabb szigetelés tartozik.
Ez így nem igaz . pont fordítva van egy családiház fajlagos felülete mindig nagyobb - tehát eleve rosszabbul fűthető !
Nem ártana egy kis fizikát tanulmányozni !!

quadrocs 2011.02.05. 08:57:08

@Zöldövezeti: Marha zavaros :) (Mi a zavaros?)

Közös ktg: kérdezz meg akárkit a házból. Megállsz a ház előtt 2 percre, ha kijön egy nyugdíjas akkor letámadod, kifaggatod a közös ktgről, a közös képviselőről, utána meg elkéred a ház költségvetését. Megjegyzem ha már 3 hete nem válaszolnak erre a kérdésere akkor ott valami nagyon nem stimmel (állat jó lakás lehet ahol megéri 3 hetet várni erre a válaszra :).

Egyébként a morzézó ingatlanos fogalma megvolt már? Egyre több ilyen van. Kirakod ugye a hirdetést, az ingatlanos meg egyszer rádcsörög, hogy legyen egy nem fogadott hívásod. Utána meg visszahívatják magukat. Hét közben már nem is érdemes nem fogadott hívást visszahívni, mert tutira ingatlanos.

2011.02.05. 11:37:16

@quadrocs:

A közös ktg-et illetően egyébként sem nagyon kéne bízni az ingatlanosokban, ezt ők úgyis bemondásra elhiszik a tulajnak. Még egyszerűbb elkérni a tulajtól a költségekkel kapcsolatos bizonylatokat. Ha meg komoly a dolog, meghatalmazást kell kérni tőle, hogy betekinthess a társasház pénzügyeibe.

Morzézó ingatlanos, ez nagyon jó. :DDD Csöngesd vissza te is egyszer. :)

2011.02.05. 11:42:06

@quadrocs:

Ha szabad kérdeznem, van valami fejlemény ez ügyben?

quadrocs 2011.02.05. 16:33:00

@tff: Még dilemmázunk (még ott a "de").

Egyszerűen nem érzem, hogy be lenne biztosítva a fenekem ha a vevő (vagy az ingatlanos) akarva - akaratlanul kijátszaná a rendszert. Annyira bebiztosítanám magam, hogy bíróság előtt már alaposan izzadnának, de nekem erre nincs feles energiám (se kedvem). Nem azért bíznék meg ingatlanost, hogy a jutalékát lenyeljem, ha megdolgozik érte akkor teljes joggal jár neki a pénz. HA valóban az ő érdeme a vevő. Azt viszont továbbra sem szeretem ha egy szerződés egyoldalú és kizárólag az egyik fél érdekeit védi.

Ha sikeresen legyőztem ezt az ellenérzést, akkor küldöm a kérdéslistám.

quadrocs 2011.02.05. 16:42:21

@tff: Nálunk állandóan kint lóg a lépcsőházban az előző évi költségvetés, tényleg hasznos tud lenni, innen látja az ember, hogy mekkora a felújítási alap, elég volt-e az előző évi befizetés a kiadásokra stb. Így nem kell bemondásra elhinni a ház pénzügyi helyzetét.

quadrocs 2011.02.07. 12:49:11

@tff: A fejlemény. Hívott az ingatlanos, vagy fél órán át beszéltünk, szerinte a szerződés is azt mondja amit én, csak nincs beleírva (haha). Úgyhogy a végén annyiban maradtunk, hogy marad a megbízási szerződés viszont kapok egy külön papírt a szerződés mellé ami az egyes pontokat megmagyarázza (ld. kiegészíti az észrevételeimmel), ezt aláírják, lepecsételik, a megbízási mellé csatolják. Bevallom kíváncsi vagyok. 99%-ig biztos vagyok benne, hogy bullshitelés lesz a levél amit válaszként küld, én azt majd újra átírom és még egy ideig ide-oda ütögetjük a labdát.

Aztán majd kiderül. Egyébként ha a megbízásit kiegészítenék a pontjaimmal akkor korrekt lenne. Így azért necces, mondhatnak amit csak akarnak (de még mindig kategóriákkal korrektebb mint a többi ingatlanosé, itt legalább csak 3 pontba kellett belekötni). Mondjuk horror-jutalékkal dolgoznak ők is.

Szerintem még 1 hónapig plakátolok és kiemelten hirdetek a .com-on (az csak havi 11e) aztán meglátjuk.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.07. 16:18:48

kedves kommentelők, mit gondoltok, ha valaki lakások építészeti értékelésével-vizsgálatával foglalkozik, az vajon hirdessen?

hol talál meg egy potenciális vásárló, aki szeretne elcipelni magával egy építész szakértőt, aki átnézi a házát, aki készít neki egy független szakvéleményt?

csak arra az esetre, ha valakinek nem lenne elég a közvetítők némileg egyoldalú tájékoztatása. :)

a legjobb tippet adók között kisorsolok egy ingyen tanácsadást. :)

---

ha ez spamnak minősül, akkor elnézést, jöhet a delete.

quadrocs 2011.02.07. 18:18:21

tejelj az ingatlanosoknak :) Egyébként ismerősök, kiállítások, nagynevű szakmabeliek. Én hirdetés alapján nem kérnék fel ilyen munkára senkit, csak ha egy megbízható ember ajánlotta plusz tele van lekérhető és bombabiztos referenciákkal (végülis bizalomjáték... nem?). Plusz legyen egy nagyon profi honlapod, tuti domainnel, rajta részletes referencialistával, olyan menüponttal ami a laikusoknak ad KOMOLY tanácsot abban, hogy mire figyeljenek házvásárlásnál. Csak mert te olyan profi és jófej vagy aki ingyen osztja a tudást és az észt. (Lenne még tippem, de azt nem osztogatom - a fórumokban spammelős rész és a rendszeres kitiltás gondolom már megvolt:))))))

Ja, és osztogass virtuális gumicukrot a honlapod látogatói között, az tuti nyerő :) :) :)

Küldöm a számlát az üzleti tanácsadásért :DDD

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.07. 18:34:01

@quadrocs: még nem tiltottak ki sehonnan, de gondolom annak is eljön az ideje. igaz spammelni se szoktam - lehet, az a hiba.

egyébként az ingatlanosok atomprofinak hiszik magukat, szóval ők nem bíznak meg senkit semmivel, hisz nem is feltételezik, hogy van olyan, aki náluk többet tud(hat) egy lakásról. eh, mindegy. :)

quadrocs 2011.02.07. 21:04:31

@mcs: :) Akkor marad a gumicukorosztás :) (egyébként meg hirdetni gondolom mindig megéri. Ha valakinek nincsenek ismerősei, az úgyis az újságból választ. Akié a legkomolyabbnak tűnő hirdetés, azt választja. Mondjuk az is lehet, hogy a helyi templomban is körbekérdez, hogy ki kit ajánlana :)

Igen, az atomprofizmust én is szeretem. Na meg azt amikor be akarják nekem mesélni, hogy ami a szerződésben szerepel az nem is azt jelenti amit jelent - mert az úgyis egyértelmű. Nem, nem az, pont az ellenkezője szerepel azon a fecnin.

Azt hiszem engem most el is bukott az ingatlanos. Már este van és nem kaptam semmi írásos visszajelzést a mai beszélgetésünkről. Felejtős.

quadrocs 2011.02.07. 21:20:15

@mcs: (OFF: Tudod mit? Bejött a reklámod :) Megnéztem a honlapod, tetszik a stílusod. Lehet, hogy egyszer még megkereslek egy családi ház tervei miatt :) )

2011.02.07. 21:31:05

@quadrocs:

Most miért, az a "a szerződés is azt mondja amit én, csak nincs beleírva" kitétel a részükről olyan vicces. :))

Én egyébként úgy szoktam az ilyet csinálni (vevőként), hogy ha valamit (pl. szándéknyilatkozatot) alá akarnak íratni velem, akkor elkérem tervezetben, ügyvéddel megnézzük, elmondom, én miket szeretnék, ő még milyen módosításokat javasol esetleg, mindezt az üv. belejavítja, visszaküldöm wordben, hogy ezekhez ragaszkodom, ha a módosított tervezetet nem fogadják el, akkor felejtsenek el. Persze bepróbálkoznak egy harmatgyenge "hát ez nem így működik, meg általános szerződési feltétel, balabla...", szöveggel, de ilyenkor közlöm, hogy de, ha azt akarják, hogy aláírjam, így működik. Eddig még nem volt gondom ezzel a módszerrel.

quadrocs 2011.02.07. 22:06:47

@tff: Én valahogy mindig kiverem náluk a biztosítékot :) Lehet, hogy rosszul viselem az egyoldalú szerződéseket? :)

Kedvenceim egyike:

"Amennyiben a Megbízott olyan vevőt közvetít, aki írásos nyilatkozatban megerősíti azt,
hogy az ingatlant a kialkudott vételáron megvenné, és a Megbízó az ajánlatot elfogadja de ennek ellenére nem adja el, vagy másnak adja el, úgy a Megbízó a közvetítési díj másfélszeres
összegét köteles Megbízottnak megfizetni...."

Felvetettem, hogy vegyük bele, hogy "amennyiben megbízónak felróható okból nem jön létre".

"Dehát pontosan ez szerepel a szerződésben."

Nem, a szerződésben marhára nem ez szerepel. Abban az szerepel, hogy tök mindegy miért nem jön létre, ha aláírta a cetlit akkor a megbízó fizet. Nem is keveset.

Vagy:

"A Felek Megbízott által közvetített személynek tekintenek minden olyan vev

2011.02.07. 23:17:09

"Nem, a szerződésben marhára nem ez szerepel. Abban az szerepel, hogy tök mindegy miért nem jön létre, ha aláírta a cetlit akkor a megbízó fizet. Nem is keveset."

Így van, abszolút jogos. Mert mi van pl., ha elfogadod az ajánlatot, megegyeztek az árban, de később a konkrét szerződési feltételekben már nem tudtok, ezért nem jön létre az adásvétel? Vagy valami vis maior történik (pl. leég a lakás)? Akkor is fizethetsz, mint a kisangyal? Vagy ha nem kérnek bánatpénzt, elég csak az ingatlanosnak egy havergyereket odaküldeni kamu vevőjelöltként, aki az ajánlat elfogadása után eltűnik a balfenéken... De még ha van is bánatpénz, a 100-200 ezer forint befektetésre bő hozamot jelentene a másfélszeres jutalék, jobban megérné nekik, mint bankba tenni vagy tőzsdézni. :)) (Jó, tudom, az ingatlanosok tisztességesek, de nekem azért van olyan mocskos fantáziám, hogy ilyenre is gondolok.)

Egyébként ha - szerintük - az általad kért módosítások eleve szerepelnek a szerződésben, akkor nem is értem, hogy miért izmoznak ennyire a javaslataid beleszövegezése ellen? Hát süssék meg, akkor azok tulképp. semmi lényegi változtatást nem jelentenének a szerződésben, nem? :o)

Amúgy egy ilyen szerződés egy külön zugügyvéd posztot megérne szerintem, érdemes lenne beküldened párat, természetesen az ingatlanközvetítő megnevezése nélkül...

quadrocs 2011.02.07. 23:43:56

Igen. Én is megemlítettem a telefonban, hogy mekkora üzlet már ideküldeni egy kamu vevőjelöltet. "áááá, az nekik nem érné meg" Azért remélem, nem én adtam neki ötletet a "válságbiznyicre" (kizárt dolog - akkor nem lenne ilyen a szerződésük).

A külön post remek ötlet :) 2 szerződés nekem is megvan :) (a többit csak a kezembe adták, nincs meg elektronikus formában).

Annyi buktató van 1-1 szerződésben, tényleg érdemes lenne a tipikus buktatókat sorra venni. (A Homáron már volt egy csomó post a témában, de ott mindig csak 1-1 banánhéj volt - érdemes lenne egy egész szemeteszsáknyit összegyűjteni)

quadrocs 2011.02.07. 23:50:05

@tff: egyébként ez az iroda halál büszke a szerződésére, mert állítólag a főmufti szerint ha valaki tud ennél jobb szerződést írni akkor azonnal lecserélik a mostanit. Na ezt felírom a kéménybe :D

LuxCsab 2011.02.09. 15:04:41

@Zöldövezeti: Ha továbbolvastad volna a bejegyzést, léthatnád, hogy kijavítottam amit írtam, természetesen egy családi házat jobban le kell szigetelni (vastagabban) ugyanakkora hömegtartásért mint egy társasházat. Az meg egyenesen nevetséges, hogy azt hiszed, hogy a ház közös képviselete és gondnoksága, amit mi lakók és leendö lakók választunk majd pont minket fog átvágni, mindezt úgy hogy vannak felügyelö tagok. Képzeld, nem ez Mo. elsö társasháza, van már elég müködö :) Te valószínü pont az az ember vagy, akinek kell a családi ház, fünyírás, kerítésfestés, parlagfü, tetöjavítás, járdasöprögetés. Én meg az, akinek erre nincs ideje, és egy magas minöségü, tiszességes emberek, helyi vállalkozók álltal épített A+ energiaosztályú társasházba belevág...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.09. 16:16:55

@LuxCsab: de szép ez az öncéltól mentes, önzetlen, marketingmentes, tisztán az embertársak informálására szolgáló habitus.

szeretnélek előterjeszteni a 2011-es legjobb fej kommentelő díjra, ha beleegyezel.

quadrocs 2011.02.09. 21:27:04

(látom a délutáni bejegyzésem ugrott... Na mindegy. A beírás gondolom nem necces része arról szólt, hogy az elmúlt 4 nap alatt 3 komoly érdeklődő jött el a lakást megnézni, a netes hirdetés elkezdett tarolni, egyre komolyabb az átkattintási arány a lakás honlapjára. Ingatlanos nélkül, 3000Ft-os beruházás mellett ami egy képet és egy linket jelent az egyik ingatlanos portálon egy hónapon át, amiből még csak 1,5 hét futott le... rossznak éppen nem mondanám.)

ZöldszemM 2011.03.14. 13:11:07

Ennyi sok lakás amit el akarnak adni. Egyik szarabb mint a másik.
De a kérdés : mennyit illik alkudni ??

dashausingatlan · http://www.dashaus.hu 2011.08.06. 09:16:13

Tapasztalatom szerint igenis szükség van az ingatlanközvetítőkre, legalábbis a tisztességesebb fajtára..
süti beállítások módosítása