Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kettősen mért reálhozam

2011. január 19. - zugügyvéd

A jelenlegi jogalkotási gyakorlat  az alábbi kérdésnél sokkal nagyobb problémákat is generál. A jog mindenestre nem ismeri a visszamenőleges hátrányos megkülönböztetés tilalmát.


Tisztelt Zugügyvéd!
 
Sok szó esik mostanában a magánnyugdíj pénztári vagyonok ún. államosításáról. Ezzel kapcsolatban vetődött fel bennem egy gondolat. Hátha ezen a fórumon valaki releváns választ tud adni a következő felvetésre.

Még az előző kormányzati ciklus idején, 2009 körül született egy jogszabály, miszerint bizonyos korosztály (1957 előtt születettek) adott feltételek mellett visszaléphettek a tisztán állami rendszerbe. Ezt sokan meg is tették, hiszen nem érte meg nekik maradni, mivel a járulékaik 25%-a a kamatokkal növelve sem lett volna elég a majdan nekik járó állami öregségi nyugdíjuk 100%-ra történő kiegészítésére, révén a teljes szolgálati idejükhöz képest rövid ideig fizették magánnyugdíj járulékot.

A mostani visszaléptetéssel kapcsolatban emlegetik, hogy a reálhozamokat az állam kifizeti a visszalépők részére.

A kérdés, ami bennem felmerült, hogy az akkori visszalépők miért szenvedtek hátrányos megkülönböztetést, miszerint nekik nem járt a befizetéseik reálhozama. Anélkül, hogy az akkori jogszabály szövegét ismerném, furcsának tartom a két eljárás közötti különbséget.
 
Üdvözlettel:
Tamás
 

25 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr932595992

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi lesz az utolsó 2000 magánnyugdíjpénztár-taggal? 2011.01.19. 16:06:37

Lassan vége az életre szóló választási lehetőségnek, január 31-én lejár a határidő, amit szeretett 0,666-os (gyk: 2/3), matolcsyszta kormányunk ultimátumként odatolt a népének. Kismillió kalkulátorral számolhatjuk ki, hogy mennyire megéri, vagy mennyir...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NewWay 2011.01.19. 14:52:01

Milyen hátrányos megkülönböztetés?

Akkor adott volt egy választási lehetőség. Mindenki kiszámolhatta, hogy melyik a jobb neki: maradni MNYP-ben, vagy menni az államiba.

Akinek az jött ki, hogy az államiba, az oda ment, akinek nem, az maradt. Tiszta helyzet.

Most adott egy másik "választási lehetőség", megint mindenki számolhat. Akinek megéri, az marad, akinek nem, vagy bizonytalan, az megy az államiba automatikusan.

A posztoló legközelebb azon fog keseregni, hogy miért vette meg a plazmatévét 300 ezer Forintért, amikor rá egy hónapra látta ugyanazt a modellt akciósan 100 ezerért?

És ki fogja kárpótolni a 200 ezer "veszteségért"?

mirage8 2011.01.19. 15:06:00

Nekem van 5 ev munkaviszonyom, amit az egyetem utan szereztem, masfel eve kulfoldon dolgozom. Leadtam a nyilatkozatot, szerintem en nem jarok rosszabbul, ha maradok.
Nyilvan addig nem koltozok haza, amig buntetik a mnyp tagsagot. Legalabb ez egy biztositek a kinnmaradasra.

Murderface 2011.01.19. 15:22:17

Valószínű azért van ez így, mert az akkori jogszabály nem tartalmazta, hogy megkapod a reálhozamot, míg a mostani tartalmazza.
Nem kettős mérce, hanem más jogszabály vonatkozik az akkor visszalépőkre, meg más a most visszalépőkre.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.01.19. 15:27:01

Orbán szorgos aknamunkával kiböjtölte a hatalmat. A szocik után csak jobb jöhet, de sajnos nem ezek.
Ők a szocikon szocializálódtak, megerősítve hallatlan pökhendiséggel, nagyképűséggel, arroganciával, álszentséggel.

Ha egy kicsit is szerethetők lennének, de nem mert erőből, a papír / ténylegesen egyharmad/ kétharmad mögé bújva, a népre hivatkozva, tévedhetetlenül erőszakolják mindenkire a néha beteg eszméiket.
Tele unszimpatikus, közutált, tehetségtelen szereplővel/ Szíjj ártó "lendvayildikó" Péter, Lázár, Illés, Selmeczi "szőke" Gabriella.../!
Amihez nyúlnak csak a balhé, fejetlenség, káosz.

Sajnos szart fosra cseréltünk, és amíg Orbán képben van nem lesz béke a hazában!

Egyéves Önkéntes 2011.01.19. 15:29:04

Olyan ez nekem, mint a Gaskó, aki tartaná a saját és többi szakszervezeti tag markát, ha valamit elad a MÁV. De amikor meg veszteség van, semmi köze hozzá.

johevi 2011.01.19. 15:31:38

Az öregségi nyugdíjat senki nem fogja 100%-ra kiegészíteni. Sőt aki az államiban van annak 66% a plafon. Ezt csak az tudja überelni, akinek az állani % és a manyup % együtt több.

johevi 2011.01.19. 15:32:20

@johevi:
Pontosítok: államiban 80% a plafon most, 2013-tól 66% aztán később még kevesebb.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.01.19. 15:42:22

Az a törvény azokra vonatkozott, akiknek eleve nem kellett volna belépni, mert gyakorlatilag biztos volt, hogy nem járhatnak jól az mnyp-vel. Nekik volt egy utolsó lehetőség, hogy visszacsináljanak egy hülyeséget.

A mostani meg elég keményen próbál visszakényszeríteni mindenkit, azokat is, akiknek egyébként a vegyes rendszer jó volt/lenne. A reálhozam visszatérítés a korbács mellé adagolt mézesmadzag.

NewWay 2011.01.19. 15:56:55

"A mostani meg elég keményen próbál visszakényszeríteni mindenkit, azokat is, akiknek egyébként a vegyes rendszer jó volt/lenne."

Hát igen.

Lehet választani: vagy elvesszük a 12. havi nyugdíjat a mostani nyugdíjasoktól, vagy az MNYP-t kell lenyúlni.

Elvenni nem lehetett, mert demokrácia van, maradt az MNYP.

Akos75 2011.01.19. 16:03:55

Aki visszalépett, és emiatt veszteség érte, az hülye. Miről beszélünk?

Rubicon 2011.01.19. 16:09:39

2009-ben nem hiszem, hogy sok hozamról lehetett beszélni...

Luke.81 2011.01.19. 16:26:10

Én is visszaléptem még korábban. Nekem mikor fizeti ki az állam a hozamot??? Ja és természetesen kamatokkal! Ezt azért emelem ki, mert amikor belenyúl az állam az életbiztosításom szerződésébe, és én megszüntetem azt, mert úgy nem éri meg fizetni, akkor mág ő kéri a kamatot számon rajtam az adójóváírás fisszafizetésénél!

Squid 2011.01.19. 16:28:59

@NewWay: "
Hát igen.

Lehet választani: vagy elvesszük a 12. havi nyugdíjat a mostani nyugdíjasoktól, vagy az MNYP-t kell lenyúlni.

Elvenni nem lehetett, mert demokrácia van, maradt az MNYP. "

Alternatívaként ajánlom a kijózanodást...

A februárra bejelentett a WSJ-nek OV által lenyilatkozott reformlépéseit, esetleg nem most kellett volna elkezdeni belengetni.

Ha már szóról szóra idézte Oszkó ajánlásait az átadás/átvételi dokumentumokból ami a kormányváltás óta a kezükben van, esetleg megtehette volna azt az apró de igen fontos szivességet, hogy teszemazt bevezeti 2010 Májusban.

Ha megtette volna mindenki jobban járt volna, lett volna reform, örült volna a piac is, nem égnénk mint a rongy 10 hónapja és nem utolsósorban nem kellett volna lenyúlni 3 millió ember nyugdíjkiegészítését.

Persze a Matolcsy féle közgázkisérlet most kurvára kellett ennek a szerencsétlen országnak..

Ha esetleg ez is járhatatlan útnak minősült volna, akkor szintén megléphették volna a nyugdíjemelés befagyasztását, az IMF 3,5%-os hitelének felhasználását a 7,5%-os piaci hitel helyett, neadjisten a 16%-os Szja elhalasztását vagy kevésbé való lecsökkentését.

Murderface 2011.01.19. 16:35:29

@Luke.81: "Nekem mikor fizeti ki az állam a hozamot???" Soha.

ben2 2011.01.19. 17:05:16

@Squid:

"Ha már szóról szóra idézte Oszkó ajánlásait az átadás/átvételi dokumentumokból ami a kormányváltás óta a kezükben van, esetleg megtehette volna azt az apró de igen fontos szivességet, hogy teszemazt bevezeti 2010 Májusban."

Azoktól nem csökkent volna a 2010-es államháztartási hiány, márpedig Orbánék minden létező féllel végigtárgyalták az alternatívákat és akkor az folyt a csapból is, hogy a nyugat számára csakis az államháztartási hiánycél betartása a fontos. Aztán kiderült, hogy jah, ha nem a népet, hanem a bankokat és a mnyp-ket szivatják miatta, akkor mindjárt nem olyan szent az a hiánycél.

"nem égnénk mint a rongy 10 hónapja"

Nem égnénk mint a rongy, ha a t. liberális értelmiség nem arra használná a külföldi kapcsolatait, hogy a választási kudarc okozta frusztrációját és az anyagi természetű érdeksérelmeit külföldi publicisztikákban terjesztett ordenáré hazugságok és szélsőséges politikai vélemények formájában verné le nem csak a kormányon, hanem magán a magyar államon.

"Persze a Matolcsy féle közgázkisérlet most kurvára kellett ennek a szerencsétlen országnak.."

Mert az ortodox neoliberalizmus vakon követése oly eredményes volt az elmúlt nyolc évben?

"az IMF 3,5%-os hitelének felhasználását a 7,5%-os piaci hitel helyett"

Tényleg megérte volna 4%-al kevesebb hitelért átpasszolni a gazdaságpolitika irányítását a nyiltan a nyugati multik érdekképviseleteként működő IMF-nek?
2010 áprilisában választások voltak és a nép elég határozottan döntött, ha másban nem is, de abban mindenképpen, hogy a nyolc éve tartó és IMF által erőltetett gazdaságpolitikai ámokfutásból nem kér. Lehet persze lehülyézni a népet (ez mindenkinek szíve joga), de demokráciában nem szokás a választási eredményeket ignorálni. Márpedig a 2010-es választás nem arról szólt, hogy melyik politikai csoport legyen az IMF aktuális helytartója, hanem hogy milyen politikai koncepció szerint kormányozzák az országot.

Terézágyú 2011.01.19. 17:10:25

@ben2:
"Lehet persze lehülyézni a népet (ez mindenkinek szíve joga), de demokráciában nem szokás a választási eredményeket ignorálni."

Csak lezárni az Erzsébet-hidat :) Teccik rá emlékezni? :)
Nemrégiben meg korlátozták bizonyos demokratikus intézmények jogkörét... erre biztosan teccik emlékezni :)))

"Márpedig a 2010-es választás nem arról szólt, hogy melyik politikai csoport legyen az IMF aktuális helytartója, hanem hogy milyen politikai koncepció szerint kormányozzák az országot."

Stimmt. Ha jól sejtem a politikai koncepció része volt az is, hogy "a fidesz megvédi a magánnyugdíj-pénztárakat"... vagyis hogyan is szól pontosan a röplap, amiket bedobáltak a választók postaládáiba :)

Terézágyú 2011.01.19. 17:12:09

@ben2:
"Lehet persze lehülyézni a népet (ez mindenkinek szíve joga)"

A jobboldal is gyakran él ezzel a joggal :) Persze csak olyankor, amikor éppen alulmarad a választásokon :)

ben2 2011.01.19. 17:21:58

@Terézágyú:

Az Erzsébet hidat a Budaházyék zárták le, ha jól emlékszem nem ők nyerték a választásokat.
A demokratikus intézmények jogköreit az országgyűlés kétharmados többséggel növelheti, vagy korlátozhatja. Az egy dolog, hogy a ballib blogszféra (és itt kb. be is fejeződött a téma iránt érdeklődő állampolgárok listája) emiatt üti a tamtamot már vagy fél éve, de a attól még demokratikus és jogszerű lépések voltak.

A fidesz szórólapja arról szólt, hogy az MSZP át akarta játszani a felhalmozódott mnyp vagyon tulajdonjogát magántársaságok kezébe. Azaz a pénztártagokból tulajdonos helyett mezei ügyfeleket akartak kreálni. Ehhez képest az mnyp vagyon bevonása az állami nyugdíjrendszerbe nem szól másról, mint hogy az adóként levont járulékokat az állam nem a magánszférában kamatoztatva akarja felhasználni, hanem máshogy. Ez megint az a kérdés, ami lehet, hogy egyeseknek nem tetszik, lehet róla vitatkozni, de van némi bája hogy azok aggódnak most az mnyp vagyon miatt, akik alig egy éve még az egészet át akarták passzolni a szervezett bűnöző haverjaiknak.

Squid 2011.01.19. 17:39:33

@ben2: "
A fidesz szórólapja arról szólt, hogy az MSZP át akarta játszani a felhalmozódott mnyp vagyon tulajdonjogát magántársaságok kezébe. Azaz a pénztártagokból tulajdonos helyett mezei ügyfeleket akartak kreálni. Ehhez képest az mnyp vagyon bevonása az állami nyugdíjrendszerbe nem szól másról, mint hogy az adóként levont járulékokat az állam nem a magánszférában kamatoztatva akarja felhasználni, hanem máshogy. Ez megint az a kérdés, ami lehet, hogy egyeseknek nem tetszik, lehet róla vitatkozni, de van némi bája hogy azok aggódnak most az mnyp vagyon miatt, akik alig egy éve még az egészet át akarták passzolni a szervezett bűnöző haverjaiknak."

Azta, azért van benned mersz az fix! Feltételezésre alapozva véded meg a konkrét MNYP lenyúlást ami hó végével valósggá válik. Csubakka védelem for the win...

Szerinted, mi fog történni a 3000+milliárd MNYP vagyon, 1500Milliárdnyi értékpapír részével? A Forradalmárok szerinted mit fognak csinálni? Van e valakinek aki minimális józansággal és tőzsdeismeretel rendelkezik szemernyi kétsége afelől, hogy az utóbbi 20 év egyik legnagyobb lenyúlásást fogják véghezvinni a fijuk. Olyan shortogatás és okoskodás lesz itt amilyet még nem látott európa, és rohadtul csodálkoznék ha az 1500Milliárdot nem sikerülne leokoskodni jó esetben a felére.

Na ennek lesz bája aranyapa, és szart sem fogunk tudni tenni ellene, pedig végig fogjuk nézni.

Squid 2011.01.19. 17:42:42

..Ja és a "szervezett bűnöző haverokat" így post UD Zrt jutyúbos performansz után, nem kéne olyan lelkesen emlegetni, mert lehet hogy kínosan beletörlik az arcodat a témába..

T mint T 2011.01.19. 17:58:46

@promontor: ott a pont. pont igy van.

ben2 2011.01.19. 18:31:38

@Squid:

"Feltételezésre alapozva véded meg a konkrét MNYP lenyúlást ami hó végével valósggá válik. "

majd később:

"Olyan shortogatás és okoskodás lesz itt amilyet még nem látott európa, és rohadtul csodálkoznék ha az 1500Milliárdot nem sikerülne leokoskodni jó esetben a felére."

Azaz feltételezésre alapozva hirigelsz a mnyp vagyon elvesztésén, ami még be sem folyt az államkasszába. Persze nem meglepő, elvégre még meg sem alakult a kormány, Ti már az államcsődöt vizionáltátok.
Ha azt nézzük, hogy miként bánt a költségvetéssel anno 1998-2002 között a Fidesz kormány és mit csinált vele az utána következő 8 évben az MSZP, nem életszerű a legpesszimistább forgatókönyvet feltételezni.
Persze mindenkinek meg kell kűzdenie a saját neurózisaival, a balosoknak az aggódás jutott. Szerintük ha nincsenek kormányon, akkor csak az apokalipszis jöhet, tök mindegy mennyire kúrták el a kormányzást az előző ciklusokban.

Ami meg a szervetett bűnözést illeti: hány Fideszest rabosítottak az elmúlt pár évben és hány MSZPst? Beleértve az UD Zrt. ügyben vádlott Szilvásy elvtársat is. Na ennyit arról, hogy kinek az arcát törlik kínosan a témába.

dajan 2011.01.19. 18:52:37

@ben2: @Squid: Felesleges egymást hógolyózni, hiszen mindketten féligazságokat írtok, jobbról és balról is.
Én mint kívülálló csak azért drukkolok, hogy a 3 millió ember pénze ne csak papíron legyen meg. Miután a multik az elmúlt 10 évben kivitték mindenhonnan a profitot. Előre veszekedtek egy olyan pénz lenyúlásában ami lehet, hogy csak a számlakönyvek oldalain szerepel. Várjuk ki a végét és utána ismét lehet vitatkozni. / A számlatrükkök ezreit a kreatív amcsik találták ki, húsz- harminc évre beágyazva, míg végre kiderült./

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.01.19. 19:00:02

@dajan: Nálad a pont.
Várjuk meg, amíg a kormány átveszi a kölest.
Egyrészt kérdés mennyit, másrészt a mennyiből mennyi van meg.
Megannyi mennyi kérdés...

anyadmajma 2011.01.19. 19:40:48

@Terézágyú: Tévedsz, mivel a fidesz azt írta azon az ominózus szórólapon, hogy megvédik a manyup-okat a privatizációtól. Márpedig az államosítás az a totális védelem a privatizáció ellen. Tehát állták a szavukat.:)

@Squid: @ben2: NOs, az állampapír úgy néz ki, hogy megveszed, azaz adsz az államnak kölcsön pénzt. Az állam ezt a pénzt elkölti mindenféle beruházásra meg egyéb dologra. Amikor lejár, akkor meg ugye vissza kell adni a pénzt is, meg a kamtot is. Ja, és ez az összeg növeli az államadósságot, mivel ugye kölcsön van az államnál.
Namost ezt a kb. 1500 milliárdnyi államkötvényt egyszerűen kettétépik. Legalábbis elvileg, és így nincs mit visszafizetni, mivel az állam tulajdonába kerül. Aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle, mert láttam én már karón varjút....

A poszthoz meg annyit, hogy volt egy jogszabály, ami úgy szólt, ahogy, mostmeg van egy törvény, ami úgy szól ahogy. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Kb. mint azon variálni, hogy tavaly miért nem 16% volt a legfelső szja kulcs, és akkor miért nem adják vissza azt a pénzt. Na jó, kicsit durva hasonlat.
Gyakorlatilag azt se felejtsük el, hogy a visszaadni kívánt "reálhozam" nem a többlet, hanem ugye az infláció feletti rész. És ez az elmúlt 12 évre átlag 5% éves inflációval számolva bizony több, mint 80%. És más szorzót nem is vettem figyelembe. Azaz, a befizetések feletti rész (hozam) nem egész 20%-át kapja meg a delikvens. Ennél csak kevesebbet.
süti beállítások módosítása