Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Ingatlanbérlés rejtelmei

2010. június 14. - zugügyvéd

Az ingatlanbérlésnél rendkívül nehéz eldönteni k a kiszolgáltatottabb, a bérlő, vagy a bérbeadó? Mindkét oldalról lehet horrorisztikus eseteket hallani, otthagyott többszázezres közüzemi számlákról, vagy túlszámlázott és nem igazolt költségekről.

 

Kedves Ügyvéd úr!

Egy nagy problémával fordulók Önhöz. Sajnos eddig még senki nem tudott segíteni.Tavaly júliustól béreltünk egy ingatlan iroda céljára.Az volt a megállapodás,hogy a későbbiekben megszeretnénk venni (időpont nem volt megadva).Decemberben közölték, hogy tartozunk 75000 ft bérleti díjjal.Mi meg azt se tudtuk merre nézzünk.

 

Decembertől- márciusig nem voltunk az irodában mert nem működött a fűtés.Áprilisban voltunk egy hónapot.Május elsején kiraktak minket az irodából, azonban a bútorainkat (300 000 ft értékű bútorok gépek stb. )nem engedte elhozni.Azt mondta ha fizetünk 150 000 ft bérleti díjat és 100 000 ft a számla, állitólag 75000 ft lett a gáz számla mikor nem is használtuk mivel nem működtek a konvektorok, és a melegvíz sem. A számlát nem láttuk nem akarja megmutatni, bemondás alapján adjuk oda a pénzt különben nem kapjuk vissza a bútorokat.Voltunk a rendőrségen ők nem akarnak foglalkozni az üggyel. Mi meg bemondás alapján nem fizetjük ki a számlákat az irodát meg nem használtuk mert nem volt hajlandó megcsinálni a konvektorokat.


Most június elsején  el jöttek fenyegetőzni, hogy adjuk nekik oda most rögtön a pénzt stb.A vállalkozás egyik tulaját betuszkulták a kocsiba, és elvitték leittatni, gondolom valami alá akartak vele íratni, de megtalálta a rendőrség és haza hoztuk. A rendőrök szintén nem foglalkoztak az üggyel.


Most mitcsináljuk, hogy vissza kapjuk a bútorokat? Ráadásul töltsük félelemben a napjainkat, hogy mikor törtnek ránk verő emberekkel akiket lefizettek?
Várom a válaszát egy elkeseredett olvasó
 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr982080900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vape 2010.06.14. 15:40:41

Rosszmájú leszek valószínűleg.
Komoly vállalkozás lehet ez az ingatlaniroda, ha bemondásra fizet vagy nem fizet bérleti díjat meg rezsit. Mi volt a bérleti szerződésben? Ha vita van, akkor azt kéne elővenni.
Amúgy meg decemberben kellett volna költözni másik helyre, amikor nem volt fűtés, viszont már követelt a bérbeadó 75.000 Ft-ot.

kovácske 2010.06.14. 20:43:06

"Decembertől- márciusig nem voltunk az irodában mert nem működött a fűtés.Áprilisban voltunk egy hónapot.Május elsején kiraktak minket az irodából, azonban a bútorainkat"
-tehát végig haználták a bérleményt (bútorraktárnak). akkor miért is ne tartoznának érte bérleti díjjal? ha kibérelek egy lakást, de nem alszom otthon egy hónapig, akkor arra az időre nem kell lakbért fizetnem?

ha rossz a fűtés, és a bemondásra követelt rezsi az más tészta - elvileg ilyenkor a bérlő dokumentál, aztán megjavítja saját költségén, aztán az ingatlan rendeltetésszerű használhatóságára költött összeget levonja a bérleti díjból, amit a tulaj elfogad, vagy perel, aztán a bíró a számla alapján vagy igazat ad a bérlőnek, vagy nem. de szóljon hozzá egy jogász is. gondolom a következő hsz. az lesz, hogy keress egy jó ügyvédet és perelj. a negyedik pedig azt fogja javasolni, hogy bérelj megbízható mázsás legényeket és hozzátok el éjszaka erővel.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2010.06.15. 10:09:59

@vape: gondolom nem ingatlaniroda, ha elolvasod: "béreltünk egy ingatlan irodának", szerintem ingatlan-T, csak lemaradt a t.

A sztori mindenesetre...hm... sárkányos, érdekelne azért a másik oldal véleménye is.
Gondolom, irodabérlésnél csak kértetek számlát (már csak a költségelés okán is), akkor meg hogyisvanez?

Katibácsi 2010.06.15. 11:03:15

@kovácske: Esetleg történhetett úgy is, hogy csak áprilisban vitték oda a bútoraikat, amiket májusban nem hozhattak már el...

ynd 2010.06.15. 12:24:09

Kedves posztíró,

Le kellene írni rendesen a tényeket, ha érdemi segítséget szeretnél. Például azzal, hogy x összeget követelnek rajtatok, ti pedig "azt sem tudtátok merre nézzetek", semmiféle információt nem adtál arról, hogy mi a vita tárgya. És a posztod többi részével se sokat. Szükség volna legalábbis arra, hogy szerinted mikben állapodtatok meg a bérbeadóval (a lakbér mértékéről és a fűtés megjavításáról), és ehhez képest ő mivel indokolja a követeléseit.

Olvasó11 (törölt) 2010.06.15. 16:10:58

Sziasztok!
Igyekszem minden kérdésre válaszolni.Szerződés nincs mert nem akart az apehnak fizetni!
Legelőszőr arról volt szó, hogy megvásároljuk az ingatlan egy év múlva.Így nem kell bérleti díjat fizetni.De a számlákat mi fizettük egészen januárig mert utána nem adta ki a számlákat csak bemondta mennyit kell fizetnünk és elkérte a pénzt.Decemberben szólt,hogy mégis fizessünk bérleti díjat és már tartozunk 75 000 ft-al. Mondom rendben csak akkor kössünk bérleti szerződést,hogy eltudjuk számolni a pénzt, nem akart adózni ezért nem kötöttünk. A gázt nem akarta megcsinálni mert azt mondta az a mi feladatunk. A ház hadd nem mondjam milyen állapotban volt 1 hónapig tartott mire rendbe raktuk. Már eleve a kerítésen sem lehetett bemenni annyira benőtte a gaz.
Mi tényleg megakartuk venni az ingatlan de erre nem került sor miután kirakott minket.Ha kérdés van szívesen válaszolok.

ynd 2010.06.15. 16:56:58

@Olvasó11: Még mindig nem világos. Decemberben kiderült, hogy bérleti díjat kér, de nem hajlandó írásban bérleti szerződést kötni, és még fűtés sincs. Te belementél abba, hogy fizess, és ő a te költségedre javíttassa meg a fűtést? Ha igen, akkor miért nem akarsz fizetni? Ha nem, akkor miért nem űrítetted ki az ingatlant minél előbb, és mit kerestél ott májusig?

Olvasó11 (törölt) 2010.06.15. 18:07:42

Nem mentünk bele, hogy mi fizessük ki a javítás költségeit, és azért sem költöztünk ki eddig mert pályázatot adtak be a házra (egész pontosan: külsö-belső vakolásra, fűtés cserére, ablakcserére, bútor vásárlásra, számítástechnikai eszközökre) Ha megnyertük volna pályázatot ami májusba derült volna ki (de vissza kellett vonunk)akkor még ha hitelt kellett volna felvenni még akkor is megvettük volna mert akkor lett volna egy teljesen felújitott korszerű irodánk, és ha már vártunk 6 hónapot az eredményre nem akartunk másik pályázatot beadni, mert akkor várhatunk volna még másfél évet ha másik ingatlanra adjuk be.

heliox 2010.06.15. 18:10:47

Hát, a kerítésen nálunk se lehet bemenni, pedig nem nőtte be a gaz.

Olvasó11 (törölt) 2010.06.15. 18:16:11

@heliox: Itt tényleg nem lehetett bemenni bár már most se lehet benőtte a házat a gaz ott volt rengeteg építési törmelék stb.

kovácske 2010.06.15. 20:24:36

találkozót parkolóba megbeszélni, a pénzt nokiás dobozban átadni, apehot, vápot, rendőrt, stb-t meghívni a találkozóra.

ynd 2010.06.16. 14:13:51

@Olvasó11: Jól értem, hogy
1. a korábbi megállapodás alapján maradtál az ingatlanban, mert továbbra is meg akartad venni?
2. nem fizettél soha bérleti díjat, és nem is állapodtatok meg a tulajdonossal bérleti díjban?
3. szerinted a tulajdonosnak kellett volna megjavíttatnia a fűtést, és ezért nem fizettél erre semmit a tulajdonosnak, és szerinted nem is jár erre a célra semmi neki tőled?

Olvasó11 (törölt) 2010.06.16. 15:20:43

@ynd:
1. Igen azért maradtunk ott mert az volt a megállapodás, hogy megvesszük az ingatlant és ezért csak a rezsit kell egy évig fizetnünk
2. nem fizettük bérleti díjat, nem is állapodtunk meg benne csak ők egyszer kitalálták, hogy mégis fizessünk de közben azért a házat is vegyük meg
3. elég sok mindent megcsináltunk abban a házban és kertben a saját költségünkre, ha már csak a takaritó szereket nézzük, vagy, hogy mi csináltattunk meg a vízet mert meleg viz sem volt, a kertbe mi raktunk rendet a fűtés kivételével mindent saját öneröből csináltunk meg nem kevés pénzből, most az ingatlan,hogy így rendbe van rakta úgy gondolom sokkal könnyebben értékesíthető vagy tévedek?
Esetleg még a fütést is nekünk kellett volna megcsinálni?

ynd 2010.06.16. 17:19:45

@Olvasó11: Ha jól értem, az a megállapodásod a tulajjal, hogy később majd megveszed az ingatlant, szóban született, és nem lett leírva, ugye? Ha így történt, akkor érvénytelen volt, mert ilyen megállapodást érvényesen csak írásban lehet kötni.

Ennek ellenére - és ebben igazad van - nem vagy köteles akár bérleti díjat fizetni, akár a fűtés megszereltetésének a költségeit állni, ha a bérleti díjjal vagy a fűtés költségeivel kapcsolatban semmiben nem állapodtatok meg a tulajdonossal. Ilyen megállapodás hiányában a tulajdonos jogellenesen tartja vissza az ingatlanban lévő berendezési tárgyaidat.

Ha nem tudsz megállapodni a tulajjal a dolgok kiadásáról (ami valószínű), akkor az önkormányzathoz kellene írnod egy levelet. Ennek a következőket kell tartalmaznia:
a) a nevedet és címedet (vagy ha a berendezési tárgyak a cégedé, akkor a cég nevét és székhelyét),
b) az ellenérdekű fél (azaz a tulajdonos) nevét, lakcímét (székhelyét),
c) a berendezési tárgyak megjelölését (lista és rövid leírás mindenről),
d) azt, hogy kéred, hogy a jegyző birtokvédelmi eljárásban kötelezze az ingatlan tulajdonosát a berendezési tárgyaid kiadására, továbbá
e) az eset körülményeinek a leírását.

Az utóbbi körben (az eset körülményeinek a leírása) az a lényeg, hogy nem kötöttetek bérleti szerződést, mert abban állapodtatok meg, hogy a rezsiköltségek viselése fejében bérleti díj fizetése nélkül használhatod az ingatlant. Ennek eredeti indoka az volt, hogy te meg kívántad venni, és ő el kívánta neked adni az ingatlant, de az adásvétel terve később meghiúsult. Most el kívánod vinni a berendezési tárgyaidat, de a tulajdonos bérleti díjat és az ingatlannal kapcsolatos rendkívüli - tehát a rezsiköltségeket meghaladó - javítási költségeket követel rajtad. Szerinted ezek a követelései alaptalanok, és - bérleti szerződés hiányában - nem tarthatja vissza a te tulajdonodat képező berendezési tárgyaidat.

ZöldszemM 2010.07.24. 11:44:38

@Olvasó11: Egyáltalán kényszerített valaki arra, hogy ott bérelj ?
Átlátszó kifogások - utólag !
süti beállítások módosítása