Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Jegyzőkönyvezés, mint bírói eszköz

2010. április 06. - zugügyvéd

Hasonló ügyben, általánosságban történt már bejegyzés a Zugügyvédben, most egy konkrét esetről tudósít az Index. Az alábbi megállapítás különösen riasztó:

Az igazságszolgáltatás működésének kutatásával foglalkozó Fleck Zoltán égető problémának tartja a jegyzőkönyvvezetést. Ami kimarad, azt utólag már nem, vagy csak nagyon nehezen lehet pótolni. Ha pedig az ügy fellebbviteli bíróság elé kerül, ott csak az elsőfokú tárgyalások jegyzőkönyveire tudnak hagyatkozni.

A jogszociológus szerint a jegyzőkönyvvezetés a bíró egyik legerősebb eszköze. Ha a tárgyalások alatt kialakul egy elképzelése, hogy az ítéletben miként minősíti majd a cselekményt, előfordulhat, hogy tendenciózusan kihagyja azokat az elemeket, amelyek ellentmondanak a koncepciójának.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr221899390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2010.04.06. 19:50:24

én teljesen az élő, valósidejű magnófelvétel alapú szó szerinti jkv-zés híve vagyok. ami elhangzott, az legyen 100% pontossággal beírva. gyűlölöm a "kérdésre elmondom , hogy nem történt ilyen" c jkv-ket. sokszor a kérdés fontosabb mint a válasz, de a kérdéseket csak igen elvétve jkv-zik le akár 50% pontossággal.

Hufnágel Istvánné 2010.04.07. 11:53:00

Bizony-bizony.
Már önmagában az zavaró tud lenni, amikor az össze-vissza beszélő felek illetve tanúk mondatait ugyan végső soron azonos jelentéssel, ám valójában tartalmat meghamisító módon rendszerezve veszik jegyzőkönyvbe - az ellentmondásos össze-vissza beszélés feltehetően nem véletlenül ellentmondásos, amikor a bíró rendszerezve kiküszöböli az ellentmondásokat, az valójában tökéletesen hamis képet ad vissza.

És az milyen már, amikor a bíró elmondja a síkhülye felperes HELYETT a (szerinte) "valós" keresetet, meg a "nem azt kéne inkább kérnie, hogy..." És ez még csak hagyján, ha a felperes ügyvéd nélkül jár el. Nade ügyvéddel?

Érvsebész 2010.04.09. 17:46:29

Na, a kommentek számából nekem úgy tűnik, hogy annyira nem égető a probléma...

Megjegyzem, megint pontatlan a poszt. A büntetőeljárásban a jegyzőkönvyet a jkv.-vezető készíti a helyszínen, a felek jelenlétében, nem a bíró. Amiről Fleck Z. beszél, az a polgári eljárás. De a Geréb Ágnesé meg nem az volt.

Ettől még a probléma probléma lehet. De mielőtt a bírói önkény teljes elhatalmasodását feltételeznénk, azért hadd hívjam fel a figyelmet néhány eljárási lehetőségre:
1) Amikor a bíró összefoglalja a jkv. számára az elhangzottakat (hangosan), az ügyvédeknek szabad figyelniük, a pontatlanságokra fel szabad hívni a figyelmet.
2) A jkv. kijavítását is lehet kérni
3) Kifogást lehet emelni az eljárás szabálytalansága ellen.

Persze mindezek helyett be lehet írni a Zugügyvédnek is, ahol a népítélet majd megmondja a frankót, de azért én pár dolgot eljárási sérelem esetén mégis a jogállamra bíznék.

Iustizmord 2010.04.15. 21:39:52

@Érvsebész: na akkor nézd meg amit a büntetőeljárásban a jegző készít. mert az a kivonat zanzájának az összegzése.

Sics68 2010.04.16. 00:24:27

Én azt látom, hogy a mindenféle ügyekben érintett jogászok itt is (meg másutt is) nyavalyogni szoktak a pontatlan jegyzőkönyv-vezetés miatt.

Szóval ez bizony valós (és néha súlyos) probléma.

Nekem nem túl sok jogi eset volt "élesben" az életemben, de a francnak van kedve végigolvasni akár csak egy rendőrségi jegyzőkönyvet is, és szólni, hogy na itt nem egészen ezt mondtam, kéretik kijavítani és újraírni. ( És megvárni, míg azon az ezeréves szaron újra kinyomtatják... )

És ekkor egyetlen feljelentésről vagy tanúvallomásról beszéltem, nem egy több órás tárgyalás jegyzőkönyvéről....

Szerintem a XXI. században dokumentálásra szerintem a valós idejű kép és hangfelvétel szolgál, nem pedig egy össze-szerencsétlenkedett, mindíg hiányos és gyakorta pontatlan jegyzőkönyv. ( Más kérdés, hogy a jegyzőkönyv átolvasásának és egy tárgyalás videójának a végignézése az bizony eltérő idő-igényű.. De ez nem változtat a korrekt dokumentálás szükségességén. Ami ma már igazából nem is drága... )

bye
Sics

faxom kivan 2010.04.16. 08:35:26

A jkv kijavítását és kiegészítését is lehet kérni a félnek, ha az pontatlan. A jkv-nek nem szószerint kell tartalmaznia a tárgyaláson történteket, hanem a lényeges dolgokat kell magában foglalnia. És igen: tényleg jobb lenne, ha valami gép (magnó/video) felvenné magától az egészet, de jelenleg ez igenis elviselhetetlen költséggel járna egy olyan országban ahol olyan bírósági épületek vannak, ahol télen nincs meg a 20 C fokos hőmérséklet, az ablakok meg be vannak szögelve, mert 10 éve eltört a zsanér...

Iustizmord 2010.04.17. 20:24:49

@faxom kivan: ok, de kinek mi a lnyeges? sokszor a kérdés fontosabb mint az adott válasz...

pl az hogy "védői kérdésre tanú: nem", ez ugyan a lényeg, csak kevés.

Sics68 2010.04.21. 03:40:20

@faxom kivan:

Egy dvd-lemezre ráfér egy több órás tárgyalás képfelvétele is - és akkor már DVD-minőségben vettük fel. Mi ezen az "elviselhetetlen költség"?

Vagy hogy nem jut termenként egy webkamerás laptop.. vagy legalább egy kibaszott webkamera, drótos kapcsolódással egy számítógéphez?!

Mert ha ez nem megoldható, akkor zárjuk be baszdmeg a bíróságokat, szerezzünk egy kurva nagy vasrudat és térjünk vissza a régi módi ököljoghoz, az legalább ingyér van.

bye
Sics
süti beállítások módosítása