Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Gyed utáni munkaszívás

2009. szeptember 01. - zugügyvéd

A gyermekgondozási szabadság utáni foglalkoztatás kikerülésére számtalan trükk van, hiába próbálja a törvény védeni a volt kismamákat. Az alábbi történet egy tipikusan ilyen eset.


Kedves Zugügyvéd!

A problémám a következő: Ez év februárjában párom szeretett volna 2 gyerek megszülése és a gyed lejárta után visszamenni dolgozni egy takarítócégnél. Gyes mellett 4 órás munkára fel is vették, majd, mondván, hogy túl sokan vannak, elküldték. Nem rúgták ki, állományban maradt, csak éppen munkát nem tudtak biztosítani neki. Kiadták az évi rendes szabadságát. Újabb jelentkezés után, még mindig nem volt munka. Kiadták az elmaradt szülési szabadságát. Megjegyzem, a második gyerek születése után 3(!) évvel. Az egyik kérdés, hogy jogos volt e ez. Amikor ez is lejárt, azt javasolták (más lehetőséget nem is említve), hogy vegyen ki fizetés nélküli szabadságot. Ez szeptember 6-ig tart.

Kérdésem több is van. 1. Mit lehet tenni annak érdekében, jogy dűlőre jussunk: vagy küldjék el, vagy adjanak neki munkát? Mi a helyzet akkor, ha olyan munkát ajánlanak amit az időbeosztás és a helyszín miatt nem tud elfogadni? 2. Lehet-e rávenni a munkáltatót, hogy végkielégítéssel küldje el a páromat? 3. Járt-e volna távolléti díj, ill. állási idő a fiz. nélküli szabadság helyett? Szabad volt -e kiadni ennyi idő után a szülési szabadságot, esetleges felmondásnál visszakérheti e azt a munkáltató?
A félelmem a következő: a szülési szabadságot a felmondást követően visszakövetelheti a munkáltató, valamint úgy érzem, hogy a fiz. nélküli szabadsággal átvágták a páromat.

Mindannyian pénzből élünk, így jogos, hogy nem lehet senkit "fogva" tartani, az esélyét sem megadva, hogy dolgozhasson.


Gyuri
 

74 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr451353333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blafit 2009.09.01. 18:07:07

Állásidő jár arra az időszakra, amikorra a munkáltató nem tud munkát biztosítani a gyesen lévő muknavállalónak!
Fizetés nélküli szabimeg max a munkavállaló kérésére lehetséges.

Ügyvéd, azonnal.Persze ommf is.

Szemét görény banda! Értem ezalatt az összes munkaadót, akik a vonatkozó jogszabályokat kikerülik, áthágják.

Beosztásnál figyelemmel kell(ene) lenniük a gyereket nevelő munkavállaló jogos érdekeire, meg az ide vonatkozó törvényre is.

Netuddki. 2009.09.01. 18:09:06

Nem igazán értem az illető miért nem ballagott be a legközelebbi munkaügyi központba felvilágosítás végett?
Na nekik aztán tudniuk kell mit tehet a levélíró.

tucatnev 2009.09.01. 18:09:26

szokott itt hivatalos, hozzáértő, felvállalt válasz lenni?

Netuddki. 2009.09.01. 18:11:47

@Blafit: Hát igen, magasak az adók, sz.rok a szabályok. Ezek lesznek a következmények.
A lényeg, hogy egymásnak uszuljanak a munkavállalók és a munkaadók.

I am who I am 2009.09.01. 18:12:11

Nem vagyok jogász, csak egy dolgozó kismama, de:

1. GYES mellett a fizetés nélküli szabija alatt nyugodtan dolgozhat a párod máshol, anélkül, hogy meg kéne szüntetnie a munkaviszonyát a jelenlegi cégnél. Ez azzal a veszéllyel jár a kismama részére, hogy esetleg bejön az új munkahely, és maga mond fel a régin (elesik a végkielégítéstől, viszont lesz új munkahelye)

2. Ha jár a párodnak végkielégítés, akkor a munkáltató felmondása esetén ezt meg is kell kapnia. Ha olyan helyet, vafy munkaidőbeosztást kínálnak neki, ami nem elfogadható, akkor nem kell elfogadni. Ezzel a párod okot a a munkáltatói rendes felmondásra, ami végkielégítéssel jár. El ne fogadjon közös megegyezéses munkaviszonymegszűntetést semmiképp.

3. A GYES-en lét elég erős munkahelyi védelmet jelent a törvény szerint, nehéz a munkáltatónak jogszerűen kibújnia alóla, ezért is fel ne mondjon a párod maga, vagy ne fogadjon el közös megegyezést!

4. Ha a munkáltató munkát nem tud adni, arra az időre tudtommal állásidőre járó fizetés jár.

5. A szülési szabadság meg ilyen formában nem létezik, a valódi szülési szabit a párod már megkapta közvetlenül a szülés után.

tuggya 2009.09.01. 18:13:13

Na szegény! Te is jó helyen kérdezel. A Zugügyvéd nem segít, nem ad tanácsot, legfeljebb lehozza a panaszodat. Azzal részéről annyi.

Netuddki. 2009.09.01. 18:13:34

@tucatnev: Persze! Keress egy jó ügyvédet. :D

Blafit 2009.09.01. 18:23:20

@rivendell: 5ös ponthoz, igen 3 év után minden szabiigény elévül....

Bato 2009.09.01. 19:08:26

Sziasztok!
Nálunk a helyzet a következő. Én szeptember 8-ig vagyok még gyeden, azután gyes. Egyből a szabik kivételével kezdek, ez nálam a két terhesség miatt 84nap, ezért fizikailag január 4-én kezdenék. Férjem is ezen a munkahelyen dolgozik. Mivel a munkahelytől két faluval arrébb lakunk, ezért a gyerekek elhozatala a bölcsiből, oviból elég necces. Ovi is és bölcsi is 4:30-ig van nyitva.
Ma kijött egy hivatalos levél a munkahelyünkön, hogy a hivatalos munkaidő 8-17-ig tar, pénteken pedig 8-14-ig. Ettől eltérni nem lehet.
Én szerettem volna a munkaidőt 6-15-ig kérni, hogy a gyerekekért időben odaérjek. Ilyenre már volt példa a cég történetében, igaz a válság előtt.
Egyenlőre még nem kaptam választ, de nem számítok semmi jóra.
Mivel mindketten egy helyen dolgozunk, ezért valakinek mennie kell a cégtől a gyerekek miatt.
Szerintetek ez nem számít diszkriminációnak, vagy mivel érvelhetek még a cégnél, hogy egyikünk se kerüljön utcára? Itt a környéken sajnos nem egyszerű munkát találni és ha nincs munkahely, akkor a férőhelyek miatt a kicsit is kiteszik a bölcsiből.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.09.01. 19:14:18

ebben a kibaxott orszagban mindenkinek "parja " van
senkinek sincs feleseg
szerelme
baratnoje
Emeseje
akarmi
elnezest de ez a paromozas ami megy ez nekem tragikus
parja a gerlenek meg a zokninak van
lehet torolni de kijott belolem

gabcigirl 2009.09.01. 19:48:24

Előttem szólónak igaza van...:))))

Blogger Géza 2009.09.01. 19:53:01

@hagyma: Ja, és mikor párválasztásról vagy párkapcsolatról hallasz, nyilván csak a zoknik jutnak csak az eszedbe, te korlátolt. Inkább foglalkozz a pároddal, Maryvel.

Dr Kangörény 2009.09.01. 20:12:53

1. A gyes-en lévő embert nem lehet rendes felmondással elküldeni, tehát a munkáltató nem szemét, mert nem küldi el, hanem muszáj alkalmaznia.

A fizetett szabadságot sem szemétségből adták neki, hanem azért mert ezt írja elő a törvény.

Szülési szabadságot nem adtak ki neki, mert az a 24 hét a szüléshez kapcsolódik és a TB erre fizeti a terhességi-gyermekágyi segélyt.

Mellesleg ha az első szülése kapcsán felhalmozódott szabadságot adták ki neki, az sem volt szemétség (pedig a posztolónak baja volt ezzel is), mert vagy TB ellátást kap az ember, vagy munkabért. Mindkettő nem megy.

A fizetés nélküli szabadásg helyett munkabért kellett volna fizetni neki, ez igaz, de a munkáltatót is meg lehet érteni.

Kapja az illető a gyest, ezért nem lehet neki felmondani.
Munkát nem tudnak neki adni. Ergo: bért kell fizetni neki anélkül, hogy megdolgozna érte. A másik megoldás: kirúgnak egy másik dolgozót, aki nincs gyes-en.

forumuser 2009.09.01. 20:15:37

@hagyma: A barát/barátnő semmivel sem jobb, mert csak a szövegkörnyezetből derül ki, hogy az illető a haver-barátjáról vagy a szerelméről beszél.

I am who I am 2009.09.01. 20:31:46

@hagyma: pedig akinek párja van, annak megvan a másik fele. Feleséget meg venni is lehet egyes helyeken, és sok-sok érdek tud fűződni a címhez.

Manyizga (törölt) 2009.09.01. 21:11:38

OFF
@rivendell: a FELEség is egy PÁR egyik FELE.

A "párom" kifejezés mögött tényleg biológiai alapokat sejthetünk, mégha nem is gondolnak bele sokan. :D

A párjával üzekedik az valaki, a szerelmével meg szeretkezik. Kb. :)
ON

Dr_utcai_arcos 2009.09.01. 21:25:41

@hagyma: Istenem...de a szívemből szóltál. Még attól vagyok rosszul én is, hogy "tartós párkapcsolatban élek". ááááááááááá.

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.09.01. 21:35:22

Én GYED után szerettem volna visszamenni dolgozni. Először lefokoztak, utána bejelentették, hogy a munkaidőmet, és ezzel a fizetésemet is felezik. Ügyvédhez fordultam, pereltem, megnyertem. Közben ismét terhes lettem. Így a munkáltató úgy döntött, hogy felment a munkavégzés alól, természetesen teljes fizetéssel. Ebből számomra tanulság a következő: perelni márpedig érdemes, ha igazam van. 3 év múlva tuti hogy nem lesz munkahelyem, mert ki fognak rúgni, amint tehetik. Soha az életben még egyszer nem fog senki ilyen jól megfizetni azért, hogy otthon nevelem a gyereket :)

bölcsésztanár 2009.09.01. 22:25:20

Bibics! De jó, hogy ilyen is van!
Én elég rosszul jártam. Aug 16-ra voltam kiírva szülni, de a tanári határozott idejű szerződésem jún. 30-ig szólt. Akartam GYED-et kapni, úgyhogy kértem hosszabbítást aug. 30-ig. Nagyon nem akarták, de végül kibalhéztam. 2 év múlva jött a tesó, utána már csak GYESt kapok.

MÁS:
Valaki meg tudja mondani, jogilag hogy lehetséges az, hogy sok iskola úgy foglalkoztat tanárokat, hogy a szerződéseket aug.25-től júni 30-ig kötik, nyáron meg semmi. Újabb szerződés csak szünet végén. Júliusban se fizetés, se TB, semmi. Ezt hogy lehet megcsinálni?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.01. 22:26:57

@hagyma: wait a minute. én tíz éve élek a 'párommal', aki nem a feleségem. inkább feleség ő, de hivatalosan nem az, tehát több, mint barátnő.

na persze, ő életem szerelme, de azért ennyi idő után a klasszikus szerelem már a múlté, szóval ez sem az igazi.

ő a párom. a másik felem. nem értem, mi a baj ezzel.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.01. 22:41:18

@Bibics: kívánom, hogy egyszer legyél 'kapitalista' (vállalkozó).

neked is szól, meg még sokaknak: egy munkahely nem jótékonysági intézmény, nem tudom, milyen alapon várja el bárki is, hogy három-öt-hat év múlva még visszavegyék dolgozni, amikor a világ már elment mellette.

ja, tudom. a jogszabályok alapján. hát, azok bizony ölég szarok. nem véletlen, hogy másutt, meg több magyar (multi)munkahelyen nem tartják a végtelenségig az állást és nem három év a szülési szabadság.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.01. 22:41:57

@Manyizga: különben meg jobb az EGÉSZség, mint a FELEség.

huncut_kata 2009.09.01. 22:56:29

@bölcsésztanár: határozott idejű szerződést kötnek ezek szerint a tanárokkal, ezzel jogilag semmi gond. Csak para a tanári részről, mert ki tudja, hogy kötnek-e új szerződést 1 hónap múlva. Viszont ha valakit 2 hónap múlva kirúgnának, ki kellene fizetni a bérét a szerződés lejártáig. De nyilván spórolásból csinálják ezt, nyernek egy hónapot vele.

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.09.01. 23:18:24

@idelle: Nem is lenne semmi bajom, ha nem egy országos cégnél dolgoznék (dolgoztam volna??), akik fennen hirdetik, hogy mennyire családcentrikusak, és mennyire segítik az anyákat (is) visszailleszkedni a munkaerőpiacra. Hát velem meg kibabráltak... volna, ha hagytam volna.
Más részről meg, a jogszabály mindenkire vonatkozik, mindegy, hogy kapitalista, vagy nem. Ha már egyszer így van megírva, én sem fogok lemondani a jogaimról azért, hogy a cégnek jobb legyen, mér is tenném... Neki meg azt kell betartani, ami elő van írva.
Jah, hogy nem kell gyereket vállalni, és akkor nem megy el mellettem a világ??
Egyébként mennyivel jobb lenne, ha megszülném a gyereket, és 6 hét múlva (lásd Franciaország) dadát fogadnák mellé, mert vár a munkahely???

bölcsésztanár 2009.09.02. 00:48:31

@huncut_kata:
Igen, az önkormányzat nyer a tanárok egyhavi kimaradt bérén, de a tanárok nyáron is fizetnek számlákat, vesznek pelenkát a gyereküknek, sőt, még esznek is! Hát, ez van, totál gáz. Nem tudom, hogy pl. egy ügyvédi iroda dolgozóival ezt meg tudnák-e csinálni.
Ja, és még ott van az is, hogy egy tanár nem évekre van beprogramozva, hanem tanítási folyamatokra. Tehát ha pl. elkezdek egy osztályt tanítani, akkor van értelme, ha mondjuk nyelvvizsgáig én viszem őket. De nem ez van. Szar is a középiskolai nyelvoktatás. Bocs, ez most kijött belőlem.

bölcsésztanár 2009.09.02. 00:53:37

@idelle:
Nem menne el a világ az otthonmaradt anyukák mellett, ha lenne lehetőség távmunkára, részmunkaidőre, egyebek. Gyerek mellett 8 óra kizárva, de 4 simán megy, sőt, kellene is, mert formában tart és keresetet biztosít. Nyilván nem a takarítónőkre gondolok, hanem az olyan szakmákra, ahol kell fejlődni. A gyereknek viszont az első három évben szüksége van az anyjára, ezen nincs mit vitázni.
Igaz, hogy egy cég nem jótékonysági intézmény, de nem az a megoldás, hogy a szülés miatt leírva legyen egy nő, hanem a kettő között kéne valaminek lenni: a 3 év kispad és a teljes munkaidős bölcsibe rohanó anya között.

Sics68 2009.09.02. 03:28:48

Üdv!


Bibics 2009.09.01. 23:18:24
> Más részről meg, a jogszabály mindenkire vonatkozik,
> mindegy, hogy kapitalista, vagy nem. Ha már egyszer
> így van megírva, én sem fogok lemondani a jogaimról
> azért, hogy a cégnek jobb legyen, mér is tenném...
> Neki meg azt kell betartani, ami elő van írva.

Általában a munkavállalói érdekeket jobban tisztelem mint a "cégek" érdekét, de egy hozzászólás most kiverte nálam a biztosítákot... és azt kell mondjam, hogy a Bibics féle munkavállalóktól a cégeket kéne védene ... vagy teljesen indokolt, ha ők védik magukat a fajtájától.

***

Bibics, hülye vagy és nem érted a problémát.

NEKED ez persze hogy jó. De miafaszért a munkáltatód fizesse a Te meg a kölykeid szociális ellátásána a költségeit?!

Ez állami/össztársadalmi feladat lenne - amit szeretett pártunk, kormányunk, országgyűlésünk odabaszott a munkáltatók nyakába - fizessék ők alapon.

Erre a munkáltatók azt lépik, hogy részint eleve nem vesznek fel fogamzóképes korban levő nőstény dolgozót, vagy ha igen akkor készen állnak minden trükkre és genyaságra, hogy védjék magukat...

Komolyan próbálj már meg gondolkozni kicsit: tegyük fel, hogy van egy kisbolt, ahol van a tulaj és van két alkalmazottja. A bolt forgalma nagyjából kitermeli három ember fizetését... egyikük se hal éhen. Több jövedelmet a bolt nem termel.

Egyik dolgozó nő elmegy szülni - a boltnak(cégnek)továbbra is fizetnie kell az ő bérét (annak jelentős részét) ... akár évekig. De a boltba három ember kéne dolgozni - de csak kettő van. Harmadik emberre meg nincs pénz...

Felfogtad?!

Persze egy "nagy cég" elvileg elbírja - de továbbra is azt látom: jócskán igazságtalan a rendszer, ezúttal az érintett cégekkel szemben... a cégek pedig értelemszerüen a dolgozókkal szemben lesznek hasonlóan igazságtalanok/inkorrektek.

Azt mondod hogy "Neki meg azt kell betartani, ami elő van írva. "

Ok. Én a cég tulaja helyében a következőt mondanám neked. Illetve nem neked... Te majd csak egy levelet kapnál.

Szóval először is létrehoznék egy új céget. Aztán eladnám a régi cég vagyontárgyait és vagyoni értékű jogait (szerződéseit) az új céghez, átvinném az ügyfeleket, szerződéseket... aztán megszüntetném a régi céget.

Tartozása nélkül, korrekten... És Te ott állnál: nincs cég - nincs kitől fizetést várnod kérned, ső nincs kit perelned se .... Jogszabályt nem sértettem - betartottam azt am elő van írva, legyen neked jó.

És mehetsz szociális segélyért sorbaállni ...

***

kovi1970 2009.09.01. 18:11:47
> Hát igen, magasak az adók, sz.rok a szabályok.
> Ezek lesznek a következmények.
> A lényeg, hogy egymásnak uszuljanak a munkavállalók és a munkaadók.

Maximálisan egyetértek veled, igen pontosan megfogalmaztad hogy mi a gond...

***

Részmunkaidő: jaja, ez nagyon kéne. Jelenleg ugye az dívik kishazánkban, hogy akinek van melója az 12-14 órát nyomja... miközben mások segélyt kapnak nem munkabért.

Indokolt volna megosztani a rizsestálat... két ember dolgozzon 12-14 órát, fejenkétn 6-7 órával.. sokkal egészségesebb volna!


bye
Sics

sertésmájkrém 2009.09.02. 07:17:39

@Sics68: És miért magasak az adók?
...
3+ milló nyugdíjas a maguk alig ledolgozott átlag 31 évével, 850000!!! rokkantnyugdíjas (szlovákia: 5 millió lakos - 70000, Lengyelország: 38 millió lakos - 400000 , stb...), 1 millió segílyes (cigány), stb.
Itt csak balkáni módon lehet élni és gondolkodni.

Nick Leeson 2009.09.02. 07:52:04

Úgy látszik a magar nők azon versenyeznek egymással, hogy ki tudja minél jobban és minél tovább lenyúlni az államot és a volt/leendő munkahelyet. És még csodálkoznak, hogy sok helyen elve nem vesznek fel szülés előtt álló nőt...

Persze jogilag járnak dolgok, csak éppen szarok a törvények. Európában egyedülállóan sokáig biztosítják a nőknek az otthonlétet szülés után. A munkahely meg persze nem kapkod egy 3-5-8 évig otthon ülő, szakmailag elbutult nő után. Világviszonylatban is nálunk a legkevesebb a dolgozó anyukák száma, ez erre vezethető vissza. Sok százezer anyuka tölti a napjait azzal, hogy miként sajtoljon ki több pénzt munka nélkül az államból és a munkahelyéből. AZ más tészta, hogy ez is hozzájárul a mai nagy magyar valósághoz... de ez őket nem zavarja.

Egyébként pontosan tudom mit beszélek. Legutóbb egy másik fórumon vitatkoztam ez ügyben. Egy anyuka azon sírbakolt, hogy 6 éve otthonlét után nem talál munkát. Nagyon kardoskodott, hogy az ő szakmai tudása még mindig napra kész és a toppon van. Pár nap múlva egy hozzászólásában láttam, hogy mi a szamája, a munkahelyemen épp ilyen embert kerestek, írtam neki, hogy küldjön egy önélétrajzot. Olyan szakmáról van szó amiben gyakorlatilag hetente új dolgokat kell elsajátítani a fejlődés miatt. Erre tele volt az önéletrajz azzal, hogy 6 éve nem foglakozott a szakmájával... Most akkor megkopott a tudása vagy nem?


Le lehet ugatni a hozzászólásom miatt, de ez a rideg valóság...

Nick Leeson 2009.09.02. 08:30:26

@bölcsésztanár: "A gyereknek viszont az első három évben szüksége van az anyjára, ezen nincs mit vitázni. "

Ja, egészítsük ki: Csak a magyar gyereknek van szüksége 3 évig az anyjára. Más országban nincs... Biztos ott mások a gyerekek. Vagy azért mert ők előre haladnak gazdaságilag, mi meg lefelé csúszunk?

Remélem kiérződik az irónia...

beste 2009.09.02. 08:57:43

@idelle:
Abszolút igazad lenne, ha Magyarország az a tejjel-mézzel folyó Kánaán lenne, aholis az egyik szülő (nem véletlenül nem neveztem meg a szülőpár egy tagját), simán el tudja tartani a kicsivel otthon levő párját + a gyereket.

beste 2009.09.02. 09:02:17

@bölcsésztanár:
gyerek mellett (főleg, ha már van 2 éves) simán van napi 4 óra szabadidő. Mondok egy példát, hogy mit lehet ez idő alatt tanulni: nyelvet. Ha már van egy ostobában tanult alapnyelv, akkor azt csak fejleszteni kell. Ha olyan idős az anyuka, hogy még oroszt tanult, akkor elárulom, hogy most iszonyatosan keresik a külker (és a külkerhez kapcsolódó területeken) piacon az orosz nyelvtudást...
de bármi más nyelvtudást is össze lehet szedni...

puffancs 2009.09.02. 09:26:23

szerintem 1 ev boven eleg otthon a gyerkoccel, utana meg 4orasba siman vissza lehet menni, a gyereket meg el lehet vinni a bolcsibe, ahol szakkepzett gyereknevelok foglalkoznak veluk, vagy tavmunka 4-6 oraban, es akkor otthon lehet maradni, es felvenni egy szittert, h addig is ugyeljen a gyerekre, amig anyuka dolgozik. mashol is igy mukodik. nem lehet elbujni 3 evre a munka elol, csak mert a jogszabaly lehetove teszi.

ez iszonyu unfair a munkatarsakkal szemben es a vallalattal szemben, valamint a munkakeresokkel szemben.

Neménvótam 2009.09.02. 10:42:58

@beste: Én nem nagyon találtam ilyen ajánlatokat, nem tudom hol keresik iszonyatosan az orosz nyelvtudást. Angol, orosz ffokkal, közgazdász diplomával, igaz minimális szakmai gyakorlattal semmi értékelhetőt nem találtam. De ha tudsz ilyet, oszd meg lécci.

Nick Leeson 2009.09.02. 10:47:14

@Neménvótam: Bocs, de minimális szakmai gyakorlattal általában alulról kell kezdeni a lépcsőfokokat...

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.09.02. 10:56:40

@Sics68: Először talán meg kellett volna értened, hogy mit írtam, és azután ócsárolnod. Nem arról van szó, hogy helyes a jogszabály, hanem arról, ha már egyszer van, akkor miért én legyek az, aki nem veszi igénybe a lehetőségeit, amit a jog ad.
Vissza szerettem volna menni dolgozni, 2 év után, egy olyan szakmába, ahol 2 év alatt sem évül el a tudás (titkárnő) és részben azért nem vettek vissza, mert a főnököm feleségét is megszívatták anno, és most azon volt, hogy nekem se legyen jobb. És ezt így meg is mondta.
Egyébként lehet, hogy nem jól tudom, de szerintem a GYED-et GYES-t az államkincstár fizeti közpénzből, nem a munkáltató.
És tudod, nálam mi verte ki a biztosítékot? A modorod. Lehet velem nem egyetérteni, de felesleges sértegetni.

Neménvótam 2009.09.02. 11:01:17

@az aki: Az mit jelent, hogy alulról? Mert nyilván nem igazgatói állásra gondoltam, de szórólapozással nem lesz szakmai gyakorlat.

bölcsésztanár 2009.09.02. 13:18:12

@az aki:
Igen, más országban is szükség van a gyereknek az anyjára kicsi korában, csak tőlünk nyugatabbra meg lehet tenni, hogy apa dolgozik, eltartja a családot, anya meg otthon marad háztartásbelinek. Nálunk kétkeresős a család, ember legyen a talpán, aki el bír tartani két felnőttet, két-három gyereket egy keresetből. (Nem a BKV-vezető rétegére gondolok, hanem aki munkából él.)
Ott van még a főállású anyaság, legkisebb gyerek (min.3) 8 éves koráig, GYES-nek megfelelő összeget kapsz, azt hiszem, 6 órában dolgozhatsz mellette. Kérdés megint ugyanaz: ki fogja elterjeszteni a részmunkaidőt?

huncut_kata 2009.09.02. 14:32:56

@puffancs: felvenni sittert, hogy közben távmunkában dolgozzon.
Hát ehhez nagyon jó pozíció kell, hogy megérje, nagyon drágák már mostanság a szitterek.

puffancs 2009.09.02. 14:59:53

@bölcsésztanár: ez nem igaz. angliaban pl csak board level-en engedheted meg magadnak, hogy ne dolgozz. marmint ha a ferjed van board level-en. minden mas esetben anyuka is dolgozik kokemenyen.

az csak varosi legenda, h nyugaton olyan nagy a jolet, hogy nem kell dolgozni meg hogy kolbaszbol van a kerites.

@huncut_kata: nem szakkepzett szitter kell, hanem valaki a szomszedbol, aki elmult 15 eves es boldog, ha kap 400 forintot egy orara. ennel diakmunkaval sem kap tobbet, es mint szitter, a hutot is kizabalhatja.

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.09.02. 16:42:38

@puffancs: Ha 400 Ft-al számolsz egy órát, heti öt napon, naponta 4 órával, az egy hónapra 32000 Ft-ot jelent. Szerinted egy 4 órás bejelentett munkahely mennyit fizet? Nem is számolva azzal, hogy a munkahelyig még el is kell jutni, és az is idő, amit ki kell fizetni a dadának, tehát a 32000 csak alsóhangos.
Egyébként a sógornőm Angliában él, a férje egy kempingben karbantartó, szóval nem valami öltönyös állása van. És el tudja tartani a feleségét és a gyerekét.

puffancs 2009.09.02. 17:42:41

@Bibics: megoldhatod ugy is, h dolgozol heti 2-3 teljes napot vagy dolgozol ugynoksegnek mint egy un. temp.

ha mar 5000 forinttal meghaladod a szitter beret+a munkaba jaro koltsegeidet, mert nem esel ki a munkabol, tudsz mit irni az oneletrajzodra, es meg 10/15 munka utani kavezasra is futja. netto haszon.

ne vard, h kismamakent negyoras munkaban fogsz meggazdagodni.

puffancs 2009.09.02. 18:28:52

@Bibics: meg annyit hadd fuzzek hozza, h en is angliaban elek, nem egy kempingben, hanem a fovarosban, ketten elunk a parommal tarsberletben, mert nem engedhetjuk meg magunkak havi 2500 font netto jovedelembol, hogy kifizessunk 1500-at egy sajat egyszobas lakasra.

a sogorod csak ugy tudja eltartani magat es a csaladjat, hogy a kempingben elnek egy ilyen gyorsan osszeszerelheto hazban, amit legnagyobb valoszinuseg szerint a fonoktol ingyen kaptak, vagy pedig mivel gyerek van es a no munkanelkuli, housing benefitbol elnek, ami azt jelenti, hogy ingyen onkormanyzati lakast kapnak, ahol csak havi kb 100 font villanyszamlat kell kifizetniuk, semmi mast, mert a council mindent fizet nekik a munkanelkuli no es a gyerek(ek) miatt. (tobbek kozott ilyenek miatt tor elore a bnp (ez a brit jobbik) is)

csak mert a sogornod ferje karbantartokent nem keres 1500 font nettonal tobbet egy honapban, sot annal sokkal kevesebbet, ha nem londonban van.

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.09.02. 18:44:25

@puffancs: Valóban nem fizetnek bérletet, de minden mást igen, nem segélyből élnek. A sógornőm is dolgozott, most babázik, és úgy döntött, hogy még nem megy vissza dolgozni.
Ha elmegyek 4 órába dolgozni, és nem marad a végén semmi, akkor miért is veszem el a gyerektől azt a 4 órát? Hogy jól mutasson az önéletrajzom? Lehet, hogy tényleg ezt kellene tenni???

puffancs 2009.09.02. 19:25:50

@Bibics: dehogynem segelybol elnek, csak nem mondjak, mert halisten annyi meg maradt benne, hogy szegyellje. a housing benefit igy is tobb, mint amit a sogornod megkeresne. plusz meg erre jon ra a child benefit, ami ugyan nem sok, gyerekenkent 20 font hetente, de nem is rossz.

puffancs 2009.09.02. 19:30:29

van egy-ket csalados ismerosom, akik nyelvtudas hijan a segitsegemet kertek. eleg jol tudom kinek mi "jar" idekint.

unokatesom (o tud angolul, jolkereso kinti viszonylatban is, mert 2200 font kerul a szamlajara havonta, es ugy kb evi 6000 font bonuszt kap karacsonykor) is most szult egy eve, es elkezdett dolgozni, mert o neki nem erne meg a segelyt kerni, mert annal o tobbet keres.

sogornodtol kerdezz ra a housing benefitre+council tax benefitre, es el fog pirulni. igy az allam havi kb 1500 fontot sporol meg nekik. ami olyan, mintha keszpenzt tenne a zsebebe. persze, h nem megy dolgozni, soha nem keresne takaritokent annyit, 700-at se!!

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.09.02. 20:15:25

@puffancs: Nem igazán tudom, hogy milyen segélyeket kapnak, vagy kapnak-e egyáltalán. Egy óvodában dolgozott vezető óvónőként, szóval nem keresett túl rosszul. Asszem. Annyira nem vagyunk jóban, hogy szétcincáljuk egymás anyagi ügyeit. Egyelőre még 8 hónapos a baba, ha jól tudom, 9 hónapig fizetik neki azt, hogy otthon ül. Utána kellene neki visszamenni dolgozni, azt mondta, nem fog. Hogy ezután fog-e kapni valamit, azt nem tudom. De tényleg...

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.09.02. 20:19:03

De azért mesélt egy-két történetet, hogy tinik csak azért szülnek, hogy ne kelljen dolgozni menni, mert a gyerekeseket mennyire támogatja az állam. Ingyen lakás, ellátás, amit saját maga (mivel fiatalkorú) és a gyerek után is kap. Azért nálunk a segélyekből nem lehet annyira vígan élni, nem is szólva az ingyen lakásról... Nem tudom, Angliában hogy alakulnak az árak. Mit lehet 20 Fontból venni? Mondjuk egy alapbevásárlást mennyi időre fedez 20 Font? Egy hétre? Kettőre?

puffancs 2009.09.03. 08:18:56

@Bibics: az un statutory maternity leave 52 hetes, es 39 hetig biztos kapsz penzt, mert jar. utana a munkaltatod adhat, ha akar. az elso 6 hetben kotelezoen megkapod a fizetesed 90%-at felso hatar nelkul, mig a kovetkezo 33 hetben is az atlagfizetesed 90%-at, de valami 123GBP-s felso hatarral (a minimumfizetes hetente kb 200 font netto).
erre jon a child benefit meg a housing benefit meg amig dolgozol a child tax credit, ha jogosult vagy ra. tehat megeri gyereket szulni, foleg az alacsonyabb jovedelmueknek, ugyanis igy joval tobb penzre tesznek szert, mintha dolgoznanak, es tarsberletben kene lakniuk. ezert nagyon sok a leanyanya, akiket a tarsadalom nem kultival, mert nem szeretik a segelyeseket. az egyedulallo szulok meg jogosultak vmi lone parent allowance-ra is.

20 fontbol mit tudsz venni? hat egy kilo kenyer 90p-1 font, egy doboz tropicana 1l 2 font kb, mirelit kajakat nagyon olcson lehet venni (pl 4 szelet panirozott csirkemell 1 font, 1.5 kilo chips 1 font, pizza 1 font), tesztak 50-70p fajtatol fulloen 1 kg, tehat 20 fontbol egy ember egy hetig etkezik. ugyanakkor 20-30 fontba kerul egy heti munkabajarasod is. angliaban nem a kaja vagy a ruha draga, mert olcsobb, mint magyarorszag, es sokkal nagyobb a valasztek mind kajaban, mind ruhaban, es a minoseg is klasszisokkal jobb, itt a szallas es utazas draga. ezert oriasi a segitseg a housing benefit. gyerekesek ahol az egyik munkanelkuli, ott szinte biztos, h megkapjak. ha mindketten dolgoznak, akkor a korulmenyeiktol fugg.

ha tehat nem kell szallasert fizetned, angliaban nagy kiraly vagy.

Tavikagyló 2009.09.03. 11:48:21

@Bibics:

A Tgyást, és a GYED-et az OEP fizeti. A GYES-t és a családi pótlékot meg az Államkincstár. Viszont ha a kedves kismama már a szülést megelőzően táppénzen van (amit aki tud elintéz magának, ebben az országban mindenki veszélyeztetett terhes) az arra az időre szóló táppénz összegének 1/3-át kiszámlázza az OEP a munkáltatónak.

Amúgy az egyik kedvenc témám a GYES utáni munkavégzés. Mármint az amikor a kismama visszamegy a munkahelyére. Senki nem tudja nekem megmagyarázni, hogy mi az istenért kell neki kiadni a szabit. A munkáltató számára a kismama fizetés nélküli szabin volt a gyerekkel (ez ugyebár köteles kiadni) aztán visszajön 3-6-8 év múlva és a beragadt fizetett szabiját ki kell neki adni. Mert szegény elfáradt a fizetés nélkülin. A költségekről végképp nem beszélve, hogy ez idő alatt 1 Ft. hasznot nem hozott a cégnek.
A hatályos Mt. szerint a szülő nő helyére csak határozott idejű szerződéssel lehetne felvenni pótlást. Amikor a kismama visszajön annak az embernek mennie kellene. De ezzel vannak azért gondok:
1./ mi van ha 1 év múlva a dolgozó nem váltja be a hozzá fűzött reményeket? A szerződése szerint ki kell neki fizetni a teljes időszakra szóló bért.
2./ mi van ha jobb mint az elődje? Tegyem utcára azért mert visszajött a gyengébb teljesítményű dolgozó?
és még sorolhatnám...

Tavikagyló 2009.09.03. 12:00:35

@bölcsésztanár:

A határozott idejű szerződésre vonatkozó szabályokat a Munka Törvénykönyve kimerítően taglalja:

"79. §(4) Határozatlan időtartamúnak kell tekinteni a munkaviszonyt, ha a határozott időtartamú munkaviszony azonos felek közötti ismételt létesítésére, illetve meghosszabbítására az ahhoz fűződő munkáltatói jogos érdek fennállása nélkül kerül sor és a megállapodás megkötése a munkavállaló jogos érdekének csorbítására irányul.
(5) A határozott időre szóló munkaviszony időtartama - ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott időtartamú munkaviszony tartamát is - az öt évet nem haladhatja meg."

Azt hiszem nem kell magyarázat hozzá. Bár kissé elkeserít, hogy olyan tanárok fogják tanítani a gyerekeimet akik nem tudják a neten megtalálni az Mt-t.

Tavikagyló 2009.09.03. 12:17:39

És akkor az eredeti kérdésre válaszolva, hátha olvassa még a kérdező Gyuri:
1./ a szülést követően a GYES lejártának végéig a munkaáltató számára kötelezően fizetés nélküli szabadságon van a kismama. GYES mellett max. napi 8 órában foglalkoztathatja ugyan a munkáltató, de nem köteles! Viszont nem teheti ki amíg le nem jár a GYES. Viszont a kismama a fizetés nélküli ideje alatt vállalhat máshol munkát.
2./ amennyiben a GYES lejárta után munkáltatói felmondással felmond és a kismama több mint 3 éve dolgozott a cégnél jár a végkielégítés (bár nem tartom jogosnak, hogy a le nem dolgozott idő is beleszámít)
3./ Nem. Ld 1 pont.

A szülési szabadságot ugyancsak teljesen tisztán szabályozza az Mt. "138. § (1) A terhes, illetőleg a szülő nőt huszonnégy hét szülési szabadság illeti meg. Ezt úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen."

huncut_kata 2009.09.03. 14:31:09

@puffancs: szerintem neked nincs gyereked. Tudod mikor bíznám egy felelőtlen, lakli kamasz 15 évesre az 1-2 évesemet!? Aki még éppenhogy csak tud járni, beszélni még annyit se, szóval el sem tudja mondani, hogy mi a baja. Hogy para legyek amitt, hogymikor esikle a mászókáról, mert a 15 éves, nulla felelősségérzetű leűányzó smsezget.
Akkor már inkább a bölcsöde, ahol tényleg szakképzettek vigyáznak rá, többen, megfeleleő körülmények között.

Sics68 2009.09.03. 14:32:51

Üdv!

Tavikagyló: thnx. Sőt: isten vagy :)

Mind a szabadságos kismamák mind a tanárok határozott idejűvel történő foglalkoztatásával kapcsolatban írt hozzászólásod ... elsőrangú :-)

***

Bibics:

szóval amit a munkáltatónak kell fizetni azért mert teherbe estél:

1.
A betegszabadság ideje alatt kapott táppénz 1/3 része

2.
A gyes/gyed ideje alatt összegyűlt szabadság idejére járó munkabért.

Egy gyereknél elmégy kb. 2 évre fizetés nélküli szabadságra, majd a munkáltatód ki kell fizessen Neked kb. két hónapnyi fizetést - az államnak meg ennek a járulékterheit, ami mint talán tudod valamivel több mint a neked kifizetett lóvé -, azért mert két évig szabadságon voltál.

Ha több gyereket csinálnak neked, akkor a munkáltató ennek többszörösét kell kifizesse.

3.
Ha mikor visszajössz 3-6-8 év után már nem kérnek belőled (mert mondjuk megszűnt az a tevékenység amihez kellettél vagy mert elavulttá vállt a tudásod vagy mert közben találtak olyant aki a nálad értékesebb munkaerő a cég számára ) akkor ki kell fizessék a 3-6-8 év munkaviszonyra járó végkielégítést is neked - holott ezt az időt nem dolgoztad a cégnél.

Mert mindez jár neked.

Szerinted.

Meg a törvény szerint is.

Én téged ezek után egy törvénytisztelő, ámde tisztességtelen embernek tartalak - akinek lófasz jár, nem ennél udvariasabb modor...

***

Néha szeretnék törvénytisztelő állampolgár lenni.

De amíg ilyen törvényeink vannak ....? Mit "tiszteljek" bennük, amikor azt látom, hogy maguk a törvények logikátlanok és/vagy tisztességtelenek ?!

Nem a törvények szükségességét tagadom - hogy együttélési szabályokra szükség van egy társadalomban, azt magam is vélelmezem. De hogy pont ilyen szabályokra ?!

Persze jó kérdés, hogy mit gondoljak azokról az emberekről, akik alkalmazzák azon törvényeket/jogszabályokat
illetve kikényszerítik azok betartását, mely törvényeket-jogszabályokat én erkölcsileg elítélendőnek és/vagy más okból sürgősen megváltoztatandónak tartok ..

bye
Sics

Sics68 2009.09.03. 14:48:59

Üdv!

Tavikagyló, egy dolgot azért vitatnék...

> Bár kissé elkeserít, hogy olyan tanárok fogják tanítani
> a gyerekeimet akik nem tudják a neten megtalálni az Mt-t.

Szerintem az hogy itt (vagy más jogi fórumn) kérdez tökéletes megoldás. :-)

Azt viszont ne felejtsük el, hogy egy dolog hogy mit ír a törvény és egy másik dolog a nagy büdös valóság.

Ha egy olyan tanár pereskedni kezd, akit iskolában ismétlődő munkaszerződéssel alkalmzanak, akkor az illető könnyen azon kaphatja magát, hogy olyan munkahelyi szívatások céltáblájává válik, ami miatt egyszerübb ha ő maga lép ki...

Vezetői oldalról nézve ugyanis van egy nagyon jó ok a felmondásra: "én nem akarok együtt dolgozni ezzel az emberrel". És ennyi.

Lehet neki igaza a törvény előtt - kaphat végkielégítést mondjuk. ( Esetleg ha az ex-főnöke tényleg geci akar lenni, akkor pár év munkaügyi pereskedés után kapja meg ... ez ugyan az intézménynek pénzbe kerül, de a magánszemélynek sokkal nagyobb szívás ... )

Minden esetre nem árt észben tartani: az életben annak szokott igaza lenni, aki az íróasztal fiókos oldalán ül...

Az hogy mi van a törvényben, egy a munkahelyen a dolgozó és a főnöke közt folyó munkaügyi megbeszélésen lehet érv... de csak egy érv a sok közül.... és nem is feltétlenül a legfajsúlyosabb.

bye
Sics

Tavikagyló 2009.09.03. 15:16:35

@Sics68:
Köszi!!!

Véleményem szerint ez a kismama szabi egyszerűen bent ragadt a törvényben. (vagy a jogalkotónak valami nagyon komoly személyes érdeke volt, hogy bent tartsa) Az utóbbi években össze vissza variáltak a szabival nem véletlenül. A végeredményt ismerjük:
Ki kell adni! Pénzben megváltani nem lehet! (csak kilépéskor) Illetve átvinni következő évre csak indokolt esetben lehet de akkor is ki kell adni ápr. 1-ig.

A kismama szabi egy amolyan kivétel. Szerintem jobb lenne ha a jogalkotó pl. erre módosítaná - csak hogy a kismamáknak se legyen olyan nagyon rossz:
GYES lejárta után köteles vagy visszavenni 1-2 hónapra. Addig felmondási tilalom alatt van. Ebben az esetben te mint munkáltató ugyanannyit fizetsz mintha szabin lenne, de talán valami hasznot is hoz. Illetve megadatik az esély a kismamának, hogy bizonyítson és ki tudja, lehet olyan teljesítményt produkál ami alapján a védelem után is megtartod.

Más de ide tartozik:
Sokan nem tudják, hogy a kispapa szabi összegét(5 nap a gyerek születésétől számított 2 hónapon belül)vissza lehet igényelni az Államkincstártól! Csak igényelni kell a munkáltatónak.

Tavikagyló 2009.09.03. 15:24:05

@Sics68:
Elvileg igazad lenne, ha egy versenyszférában dolgozóról lenne szó. De a tanárok általában önkormányzati fenntartású intézmény dolgozói. Náluk kicsit mások a szabályok. Ha valahol hát ott lehet verni a törvénnyel az asztalt.

puffancs 2009.09.03. 16:02:47

@huncut_kata: nem minden 15 eves lakli kamasz, en pl ebbol nem csinalnek problemat. de nem is nyitnek vitat rola.

bölcsésztanár 2009.09.03. 19:00:32

@Tavikagyló:
Kicsit másképp van, mint ahogy írod. Volt kollégám, aki 6 éve volt a suliban, évről évre hosszabbított határozott idejűvel. Nem perelt, de nem azért, mert hülye volt, hanem azért, mert ez a dolog összetettebb.
A fent idézett kis cikkely meg sem említi azt a helyzetet, amit én említettem, tehát szövegértési gondok voltak a befogadói oldaladon. Egyébként Magyarországon, azaz Abszurdisztánban élünk, tehát miért lenne más a helyzet az oktatásban a törvények betartása terén, mint máshol?

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.09.03. 19:01:54

@Sics68: Lécci írd már le nekem, hogy ha te (vagy a feleséged) szülsz egy gyereket, vagy kettőt, akkor mi van? Hogy zajlana ez nálad (nálatok)?
Az írásaid alapján így nézne ki a dolog:
Megszülöd (vagy a feleséged) a babát, miután mindenórás ideig dolgozol (vagy ő), aztán ha letelik a TGYÁS, (vagy azt meg sem várva) rohansz vissza dolgozni, nehogy a munkáltatód rosszul járjon. Vagy tévedek?

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.09.03. 19:04:07

De most komolyan Sics68! Ezekkel a szar jogszabályokkal, amikkel élnünk kell, de nem kötelező betartani, te hogy csinálnád? Ha a te családodról lenne szó, mit tennél???

huncut_kata 2009.09.03. 20:53:09

Bibics, én felajánlottam a munkaadómnak, hogy nem veszem ki a nekem törvényesen járó 43 nap szabit (szarban vannak, de jófejek), de a könyvelő/bérszámfejtő parázik, hogy ilyet nem lehet csinálni, megbüntetik egy esetleges ellenőrzéskor, és még kamatot is fizethetnek a büntetés mellett.

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.09.03. 22:23:22

@huncut_kata: Ez nagyon rendes tőled, de gondolom nem egy országos cégnél dolgozol, mint ahogy én tettem.
Amíg több százezerért sportnapot szerveznek, több millióért utaztatják a legmenőbb partnereket Egyiptomba jutalmul, mert jó üzletet kötöttek velük, addig én nem fogok jótékonykodni, csak azért, hogy ne kerüljek sokba a cégemnek. Nem is szólva arról, hogy most már bármit teszek, amúgy sem vennének vissza, csak a kötelező időre...

huncut_kata 2009.09.03. 22:55:25

@Libelle: Nem azért írtam, hogy szemrehányjak másoknak, hanem hogy felhívjam pl Bibics figyelmét arra, hogy én szeretnék jó fej lenni, de nem hagyják :)

(ha esetleg valaki találna arra egy hivatalos állásfoglalást, hogy ezt meg lehet tenni, szabályosa, annak örülnék. Igazából persze magam ellen dolgozok, de most már szeretnék én "győztes "lenni ebben a kis vitában köztem és a munkáltató között)

huncut_kata 2009.09.03. 22:58:50

@Libelle: jah, ez viszont egy kicsit az lesz: szerintem a munkavállalónak semmi köze ahhoz, hogy a cége, illetve a főnökei netalán a tulajdonosok mire költik a cég illetve saját pénzüket. Ez más pénztárcájában való turkálás (még ha nagyobb is), és nem is szokott szimpátiát kiváltani senkiből.

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.09.03. 23:07:16

@huncut_kata: Először is Bibics=Libelle
Honnan tudod, hogy a munkaadód szarban van? Csak nem belenéztél a pénztárcájába???

Sics68 2009.09.04. 02:06:31

Üdv!


> Lécci írd már le nekem, ha te (vagy a feleséged)
> szülsz egy gyereket, vagy kettőt, akkor mi van?
> Hogy zajlana ez nálad (nálatok)?

Szerintem ez messzemenőkig a magánügyem :-)

Egyébként nem feleségem van, hanem mondjuk úgy kedvesem az érintett :)

***

> ha letelik a TGYÁS, (vagy azt meg sem várva) rohansz
> vissza dolgozni, nehogy a munkáltatód rosszul járjon.
> Vagy tévedek?

Olyant hogy "munkáltató" nem tartok.

Mondjuk inkább úgy, hogy klienseim/megbízóim vannak.

Azzal a céggel, ami leginkább hasonlít valamiféle munkáltatóra (gyakran bíznak meg és a bevételeim nem elhanyagolható része jön tőlük ill. rajtuk keresztül) pedig egyezkedni szoktam... ezek a megbeszélések néha eléggé éles érdek-érvényesítési törekvéseket hoznak felszínre, de végül is a közös érdekek miatt eddig mindíg ki/meg tudtuk találni a mindkét fél számára okés megoldásokat...

A gyerek(ek) érkezése pedig kurva jó ok rá, hogy többet dolgozzak.

Sics

Tavikagyló 2009.09.04. 09:59:06

@bölcsésztanár:
Ez volt az eredeti kérdésed:
"Valaki meg tudja mondani, jogilag hogy lehetséges az, hogy sok iskola úgy foglalkoztat tanárokat, hogy a szerződéseket aug.25-től júni 30-ig kötik, nyáron meg semmi. Újabb szerződés csak szünet végén. Júliusban se fizetés, se TB, semmi. Ezt hogy lehet megcsinálni?"

A tanárok jogállását a Kjt szabályozza, pontosabban azokat az eltéréseket, amelyek másképp működnek mint az Mt-ben. Viszont azokban a kérdésekben amiket a Kjt nem szabályoz az Mt az irányadó.(Kjt 2. § (3)) Fenti kérdést nem taglalja a Kjt, tehát az általam belinkelt cikkely az irányadó.

Az már egy másik kérdés, hogy a munkavállalónak megvan a joga, hogy ne fogadja el az ilyen formában felkínált szerződést. Persze ebben az esetben nagy valószínűséggel megköszönik neki az addigiakat és mehet isten hírével.

Tavikagyló 2009.09.04. 10:08:46

@huncut_kata:
Mt. 130. § (2) A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:
b) a szülési szabadság tartamára;
c) a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés] első évére;

A munkáltató nem tud mit csinálni. Ki kell adni.

andika25 2009.09.05. 11:16:49

Tavikagyló:

Egy kicsit vitatkoznék veled. Azt írod, hogy a munkáltató gyes alatt nem köteles foglalkoztatni a munkavállalót. Ezt mire alapozod?

Az Mt. egyértelműen kimondja, hogy a munkáltatónak kötelessége a munkaszerződésben rögzített feltételek szerint foglalkoztatni a munkavállalót. A fizetés nélküli szabadság jár a dolgozónak bizonyos esetekben, tehát ha a dolgozó kéri, akkor kötelezően biztosítani kell a számára.

De ha a dolgozó úgy dönt, hogy visszamegy dolgozni /megszakítja a fizetés nélküli szabit/, akkor a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van. A fizetés nélküli szabit csak a munkavállaló kérésére lehet adni, akarata ellenére biztosan nem.

Szóval szerintem a munkáltató - gyes ide vagy oda - köteles foglalkoztatni a kismamát, ha az dolgozni akar.
Gondot inkább az szokott okozni, hogy a kismama sokszor részmunkaidőben dolgozna, de ha a szerződésében 8 órás munkaidő van, akkor a szerződést módosítani kell, ahhoz már kell a munkaadó beleegyezése is.
Tehát 8 órában köteles foglalkoztatni, de 4 órás foglalkoztatásra nem kötelezhető.

avram iancu 2009.09.05. 21:38:42

Sics68 te valószínűleg nem vagy egy munkajogi professzor. Se munkaadó nem vagy, se munkavállaló, kurvára nem értesz az egészhez.

Tavikagyló 2009.09.07. 09:13:36

@andika25:
Nem egészen így van.

A GYES pénzellátás! Ugyan nem az OEP hanem a MÁK folyósítja, és az összegen is lehet vitatkozni, hogy mire elég, de akkor is pénzellátás, tehát hasonlítható a GYED-hez vagy a táppénzhez, az ápolási díjról végképp nem beszélve. Régen nem is volt engedélyezett a munka mellette, ahogy a 2 másik felső eset esetében sem. Aztán módosították, hogy 4 órában lehet, majd az utolsó módosítás szerint időkorlátozás nélkül "lehet" mellette munkát vállalni. De nem kötelező! Értsük már meg, hogy azért kapja a nő (vagy a férfi vagy a nagyszülő) hogy otthon legyen a gyerekkel. Ez nem egy ajándék! Szolgálati időnek számít (nyugdíjhoz) ezért is vonnak belőle 9,5%-ot.

Tehát a munkáltató számára foglalkoztatási kötelezettség csak akkor van ha:
1./ a szülő nő lemond a GYES-ről és visszamegy dolgozni (na erre én még nem láttam példát)
2./ lejár a GYES ideje.

andika25 2009.09.07. 19:55:50

@Tavikagyló: Már ne haragudj, hogy ezt mondom, de ezt a hülyeséget ne terjeszd széles körben....

A törvények szerint pont nem úgy van, ahogy te gondolod. És tudod, a jog nem mindig van pariban a józan ésszel.
süti beállítások módosítása