Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Foglalás vagy munkabér

2009. március 31. - zugügyvéd

Ha az APEH lefoglal, nem vizsgálja, ki tudja-e a társaság fizetni munkabéreket. Ezzel sajnos a munkavállalókat szívatja meg.

 Tisztelt Zugügyvéd,
 
 Relative gyakran olvasom a blogot, nem gondoltam, hogy most újfent szükségem lesz a segítségére.
 
 2008. február 4-én kezdtem munkaviszonyom egy borsodi-hajdú bihari illetőségű cégnél (ami egy Bt. volt). A munkaszerződés alapján a fizetésem a minimálbér, plusz jutalék az üzleti eredmény X%-a után (ha jól emlékszem 2, vagy 2,5% után). A jutalék a második teljes hónaptól élt, azaz az áprilisi hónap után kaptam az első jutalékom.
 
 Munkaviszonyomat a szerződésben határozatlan időre kötöttük (ehhez én ragaszkodtam), mert tudtam hogy július hónaptól másik városban fogok lakni, viszont a cég profilja miatt a munkát máshol is végezhetem. Az előzetes egyezség szerint június 30-a volt az utolsó munkanapom az adott üzletben. A felmondási időt kitöltöttem, mindent szerződés szerint. Ezzel itt semmi gond nem volt.
 
 De más dolgokkal igen...
 
 A fizetésem készpénzben kaptam, minden hónap 10. napjával bezárólag, az adott havi jutalékot, az következő hónapi fizetésemmel együtt. Az első problémák április környékén jelentkeztek. A fizetésem ekkor másfél hetet csúszott. Az ok az volt, hogy az APEH revizort küldött a céghez, akik zároltak, inkasszóztak. Emiatt volt a csúszás. A következő havi fizetést már két részletben kaptam, körülbelül 3 hét eltolással.
 
 A probléma itt jött. Valamelyik hivatal, lehet hogy újra az APEH, ismét inkasszózott, közben a pénzügyeinket befagyasztották. Így a fizetésem bennmaradt. A vizsgálat augusztusig húzódott, addig zárva voltak az üzletek, nem volt forgalom, de költség igen (bérelt iroda, gépek részletei, visszamondott megrendelések, stb.). Szeptemberre talpra álltak, a hajdú-bihari kirendeltségre egy új, külön kft-t hoztak létre. A régi munkahelyem így az új kft. alá került (a Bt-vel maradtam szerződésben, a Kft-vel új szerződést nem kötöttem).
 
 A gond az, hogy egyhavi alapfizetésem 57.000 ft, plusz kéthavi jutalékom bennmaradt. A május havi 13.000 forint volt, a júliusit nem tudom mennyi, de kb 8-10.000 forint. Így körülbelül 80.000 forint tartozásuk van felém, amit eleddig hagyományos módszerekkel nem tudtam kikényszeríteni. Most a következő a helyzet: a Bt, és a Kft. is bajban van az ügyvezető vagyonának egy részét (kocsi, ingatlan) lefoglalták, ahogy a cégekhez tartozó vagyon egy részét is (gépek, szolgálati kocsik). A régi munkatársam is eljött, neki is bennmaradt a fizetése (az elmúl 2-3 hónapban már jutalék sem volt).
 
 Nem tudom milyen jogi úton tudnék érvényt szerezni követeléseimnek, mivel a pénzért megdolgoztam, és bár nem vagyok kritikus anyagi helyzetben, azért ez az összeg jól jönne. Továbbá szintén nem tudom mi lesz az adóbevallásommal, ami elvileg készül, de gyakorlatilag nem tudok a helyzetről semmit.
 
 U.I.: Továbbá remélem, hogy a bírságokból nem részesülök, bár ennek pontos jogi hátterét a Bt-k esetén nem ismerem.
 
 
 Köszönettel,

FG

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr291037813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamas88 2009.03.31. 20:45:09

Ha csődeljárás lesz te mint munkáltató leszel a legutolsó akit kifizetnek. Márpedig személyes vagyontárgyakat lefoglalni és újabb és újabb társaságokat kutyafuttában alapítani ilyenkor szoktak...

charlie 2009.03.31. 21:15:28

ha nem könyvelő voltál a cégnél, akkor ilyenből neked nem lesz büntetésed.

Dr Kangörény 2009.03.31. 21:48:13

Munkaviszonyban volt, így ha felszámolás lesz a munkabér nagyon elöl szerepel a kielégítendő követelések listáján. A Bt beltagja teljes anyagi felelősséggel tartozik a Bt tartozásaiért, ezért foglalhatott az apeh házat, autót. Ha azt vittek, akkor a cégben nincs semmi pénz.

jog-ász 2009.03.31. 23:48:29

egyetértek kangörénnyel, a munkabér kifizetésre van garancia, csak be kéne jelenteni az igényt.

wiener 2009.04.01. 00:30:31

az apeh egy szemet hivatal
egy celja van: kisemmizni a melost meg a cegeket
idiota lehuzos rendeletek vegrehajtoja, beszedik a penzt es faszsagokra koltik el a politikusok, aztan meg tobbet szednek be es csak annyit mondanak fajni fog...
szopjatok le
a demokracia magyarorszagon nem mukodik, egymast valasztjak meg ezek a szarhaziak es jot rohognek, civilizalt orszagban mar reg bortonbe lenne a politikai elitunk

nalunk is inkasszozott az apeh tavaly, jelenleg fizeteskeptelen a cegunk, es tonkre is fog menni
mert ezek a szemetek nem kuldtek felszolitast hanem egybol inkasszoztak, 2 honapos jarulekelmaradasra egy 15 eves ceget kepesek tonkretenni
leszarnak mindent, inkabb most inkasszoznak 1 forintot es tonkretesznek vele embereket cegeket es az orszagnak is csak artanak vele, ennyivel kevesebb ado folyik be iden, kurvara megerte mindenkinek

menjenek az anyjukba
ostoba fergek

OkoskaTo:rp 2009.04.01. 01:10:48

jog-ász: Garancia? Ne nevettess! A cégekben esetleg még elérhető vagyonból ugyebár először is befizetik a köztartozásokat, utána a felszámolóbiztos önmagának osztja ki a fizetést, ha esetleg még maradt, akkor kerül sor csak a többi adósra. Nekem úgy tűnik, hogy már a közterhek miatt is végrehajtottak, szóval olyan túl nagy esélye szerintem nincs, hogy abból még a dolgozók fizetésére is jusson.

cuebler 2009.04.01. 05:31:52

@OkoskaTo:rp: a cég vagyonából valóban nem lesz fizetése. de a bérgarancia-alapból igen. javasolhatom a google-t a továbbiakhoz?

barbi01234 2009.04.01. 07:13:01

Gratulálok wiener, végre egy egyenes beszéd. Ezek (mármint az apeh-osok)az anyjukat is eladnák egy kis jutalékért. Egyébként volt apeh-dolgozó mondta, hogy olyan agymosáson mennek át, amikor belépnek a hivatalba, hogy minden emberi kipusztul belőlük. Távirányított robotok. Úgyhogy az apeh-hoz a portás kivételével a legszemetebb emberek mennek dolgozni.

CyberPunK 2009.04.01. 07:44:03

Azért gondolom az is megérne egy misét, hogy miért van ennyi inkasszó. Szokott az apeh büntetni, na de pofára ennyit nem!

cuebler 2009.04.01. 08:06:52

@CyberPunK: jaja. inkasszálni/lefoglalni csak jogerőre emelkedett tartozásokkal kapcsolatosan lehet. foglalni egyébként is akkor szoktak, amikor már az inkasszó és a részletfizetés (ha ugyan kértek) sem működik.

offtopic ugyan, de ilyen esetekben a vállalkozások legalább annyira ludasak (rossz üzletstratégia, túlzott fejlesztések, magas jövedelem-kivét a tulajdonosok részéről), legfeljebb őket nem övezi közutálat...

egyébként az apeh és a rendőrség is csak törvényt végrehajtó szervezetek, a problémák igazi oka a gazdaságpolitika és a törvényalkotás (adó- és járulékterhek, vállalkozási tevékenység jogi környezete). de ez már nem erre a blogra való téma, asszem...

Kahuna13 2009.04.01. 08:21:52

@Wiener, Barbi01234:
Ugyan már.

Parajpuding 2009.04.01. 08:26:09

És ilyenkor (is) megkérdezem, hogy vállalkozások hogyan tudnak felhalmozni több száz milliós, vagy milliárdos adóhátralékot? Ilyen forgalmú cégek havi bevallóak. Hogyan hagyja mégis az APEH, hogy az elmaradt közterhek ilyen mértékig növekedjenek, amikor máshol (természetesen többnyire kisebb, vagy tisztességesebb cégnél) rögtön inkasszóznak, felfüggesztenek, lefoglalnak???? Mutyi, korrupció és aljadékszagú nagyon a dolog.
Nem akarok cigányozni, de érdekes módon a pl. a sztojkafélékhez, multikhoz, bűnözésszagú vállalkozásokhoz sosem mennek (mernek)menni. OFF.

B43L2WY 2009.04.01. 08:30:04

Ehhez annyit tudok hozzáfűzni, hogy a jelen gazdasági helyzetben a mi cégünknek is lett 2 hónapos APEH tartozása. Fizetés előtt 3 nappal az APEH inkasszózott, a fizetésekre félretett pénzt elvitte. A kollégák egy hetes csúszással kapták meg a pénzüket.
Az inkasszó után 2 nappal felmondtunk 2 embernek, hogy csökkentsük a járulék költségeinket. Sajnos a legtöbb vállalkozásban a bérköltség a legnagyobb tétel, amikor muszáj valamit kihúzni a költségek közül, az a bér lesz. Ha az irodabérletet felmondod, meg a számítógépeket eladod, akkor az embert is el kell bocsátanod, mert nincs hol és mivel dolgoznia. Tehát marad a bérköltség, mint spórolási lehetőség.
Ez van.

Egyszeri Lovag 2009.04.01. 09:13:24

Parajpuding:
Következő az eljárás: van egy céged, ahová veszel vmit/bármit, mert jó áron adták neked, te meg kihasználva a kapitalizmusból adódó piaci erőviszonyokat (is) nézve nem a legdrágábbat fogod megvenni. A terméket neked eladó céget felszámolják/inkasszálják/becsődöl fél év múlva vagy Apeh nem találja meg, együtt sírunk vele.

Majd jönnek hozzád egyszercsakhirtelen ellenőrizni. Megtalálják a könyvelésedbe az eltűnt cég számláját és jön a verdikt: "Mivel a cég nem megtalálható, ezért a költségszámlája (amit neked adott a termék mellé) FIKTÍV, nem valós, így keletkezik egy rakás bevételed, és bevétel után megállapít egy jó nagy elmaradt bevallani-valót, PLUSZ 70-100% büntetőbírságot. Így lesz sok-sok millió adótartozásod. És így rughatsz ki egy rakás embert, mert nem lesz pénzed kifizetni a bérüket...

Seherezad (törölt) 2009.04.01. 09:48:44

@cuebler: Igen én is szoktam szeretni az ilyen látatlanban vállalkozókat elítélgető embereket. Mert ugye azok a gazok, biztosan nem véletlenül kerültek apeh bácsi szeme elé, inkasszója alá.
Igazad is van, nyuvadjon meg az összes, aki pölö mint mi is: még a tavaly október-november-i lejáratú számláink kiegyenlítését várjuk áprilisban.
Mert arra nagy gondot fordítottak a törvényhozók, hogy a kiadott számla után azonnal fizessünk áfát, tb-t, és ha időre nem érkezik be, akkor szó nélkül teheli a számlánkat, függetlenül, hogy meg is kaptuk-e a korábban kiadott számla ellenértékét, az inkasszója után, működő képesek leszünk-e, magasról leszarja a munkavállalók jogait a fizetéshez, mert még ha elkülönített bér-számlán van az se szent neki. Ellenben az hogy mi hogyan hajtsuk be a követeléseinket...arra nincs törvény. Cirkuszolhatunk, meg bohóckodhatunk tetemes bírósági költségek megfizetése után a bíróságon, mire van egy papírunk hogy jár nekünk, a cég már köddé vált.
Úgyhogy igazad van, elég ludasok vagyunk. 10 év alatt cc 80 milla ilyen ki nem fizetett számlánk van, csak nekünk, mint egy közepes kisvállalkozásnak, de a terheit simán behajtották rajtunk.
Tudod mit, nem is ludasok, egy egész állatkert vagyunk, hogy egyáltalán még dolgozunk, hozzájárulunk a dübörgő gazdaság salakjainak eltartásához...

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2009.04.02. 03:25:14

"10 év alatt cc 80 milla ilyen ki nem fizetett számlánk van"

Azért 6 év után okos dolog lenne sztornózni, és az áfát visszaigényelni. Szólj a könyvelőnek!

Aki meg ezt a szemétséget kitalálta, dögöljön meg! Mit ér az a pénz 6 év után? Kamatosan kéne visszaigényelni.

Seherezad (törölt) 2009.04.02. 08:27:29

@Adblock_júzer: Egy legnagyobb összegűt már akartuk stornózni, de anno azt a felvilágosítást adták, hogy csak akkor tehetjük, ha jogerős végzésünk van, h a tartozás jogos, és sikertelen a vh.
Ha mind miatt keresetet indítanánk, cc 1,5 -2 milla között fejelnénk meg az addigi veszteséget, keresetenként, úgyhogy miután lett 2 ilyen szép papírunk, hogy jogos a hasfájásunk, viszont a cég már rég "Ivan Baszlacsev" nevén volt, nem foglalkoztunk vele tovább.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2009.04.02. 09:18:26

Seherezad!

"csak akkor tehetjük, ha jogerős végzésünk van, h a tartozás jogos, és sikertelen a vh."

6 év után??? Én máshogy tudom, de persze nem értek hozzá. Először is egy jó könyvelőt/könyvvizsgálót kell alkalmazni.

"miután lett 2 ilyen szép papírunk, hogy jogos a hasfájásunk, viszont a cég már rég "Ivan Baszlacsev" nevén volt"

Félreértettél. Az apehtől igényled vissza az áfát.

Seherezad (törölt) 2009.04.02. 09:28:46

@Adblock_júzer: Értettem, hogy Apeh-től, és onnan az információ is, hogy csak jogerős végzés, és sikertelen vh esetén lehet visszaigényelni. Igaz, ezt egy revizor mondta...
A többi miatt el sem indítottuk a keresetet, meg a vh-t.
De most hogy mondod, majd nekifutunk megint...hátha változott azóta. Köszi.

2009.04.02. 19:31:42

@Adblock_júzer:

Ahhoz, hogy behajthatatlan követelésként egyéb ráfordításként leírhassák, valamilyen, a cégen kívül álló ok kell. Én úgy tudom, nem muszáj sikertelen végrehajtás, az is elég pl. ha ügyvéd nyilatkozik, hogy a peresítés túl nagy ktggel járna a követelés összegéhez képest.
A cég egyébként bármikor dönthet úgy, hogy nem foglalkozik tovább a követeléssel és leírja, de akkor ez elengedett követelésnek fog számítani, ami a társasági adóalapot megnöveli.
Nem tudok róla, hogy ez az eltelt idővel bármilyen összefüggésben lenne.
süti beállítások módosítása