Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Végelszámolt házmester

2009. január 30. - zugügyvéd

A Zugügyvéd szerint sokan nem is gondolják milyen veszélyek leselkednek rájuk, ha egy szövetkezeti lakásban laknak egy nagyobb lakásszövetkezetben. A Zugügyvédet konkrétan megkergették egyszer egy lakás szövetkezi közgyűlésen, annyira elfajult a tagok vitája.

Tisztelt Zugügyvéd!

Örülök, hogy újból rátaláltam oldalukra.

Mostanában egy lakásszövetkezet kényszer-végelszámolása miatt merültem el a jog rejtelmeiben, és úgy érzem a helyzet abszurditása megéri a nyilvánosságot.

Szóval az eddigi események:

1.) Működtetésbeli hiányosságok miatt törvényességi felügyeleti eljárás keretében a Cégbíróság a lakásszövetkezetet megszüntnek nyilvánította, jogerősen elrendelte a lakásszövetkezet kényszer-végelszámolását. Anyagi helyzet stabil.

2.) Kinevezett végelszámoló átvette a lakásszövetkezet irányítását.
Közgyűléseken mindenkinek a "Minden közös vagyont el kell adn, mert ez végelszámolás." álláspontját kommunikálja.

3.) Végelszámoló javaslatára a lakásszövetkezetből minden egyes épület tulajdonosai - úgy ahogy jogszerűen - társasházat alapítva kiváltak.
A kiválás eldöntése utáni vagyonmegosztásnál derült ki, hogy a végelszámoló szerint az épületekben lévő házfelügyelői lakásokat a kivált társasházak nem kapják meg, és azokat a végelszámoló értékesíteni fogja.

4) Ekkor adtam be végelszámolási kifogást a fenti döntést sérelmezve. (Hogy a végelszámoló nem adta ki a kiváló társasházaknak a házfelügyelői lakásokat, hanem értékesíteni akarja.)
Nem vagyok jogvégzett, ezért lehet, hogy magát a kifogás célját rosszul fogalmaztam meg. :-((

A jogi háttér röviden:

1.) Lakásszövetkezeti tv. 54.§ (4) A lakásszövetkezet megszűnése esetén a vagyon a volt tagok és nem tag tulajdonosok közös tulajdonába kerül, érdekeltségük arányában.

2.) Ezzel szemben a végelszámoló a kényszer-végelszámolásról szóló 2006. évi V. tv 117.§ (4)-re hivatkozik, miszerint: "A kényszer-végelszámolás során kirendelt végelszámoló a cég vagyonát csak nyilvános pályázat, illetve árverés útján értékesítheti."
A végelszámoló - és első fokon a bíróság is - úgy ítélte meg, hogy ezáltal értékesítési kötelezettség lép fel (árverés, vagy pályázat útján).

3.) A helyzet legabszurdabb vonatkozása, hogy ha a lakásszövetkezetnek tartozása lenne és felszámolnák, akkor minden ingatlanvagyon automatikusan a lakásszövetkezet tagjainak tulajdonába ment volna át, ugyanis a Csőd tv. 64. § (1) szerint: "Lakásszövetkezet felszámolása esetén a szövetkezet tulajdonában álló ingatlant - ha az ingatlan tulajdonosai, illetőleg az állandó vagy időleges használat jogával rendelkező tagok másképp nem állapodnak meg - az egyes tulajdonosok, illetőleg tagok érdekeltsége arányában a tulajdonosok vagy tagok közös tulajdonába kell adni."

4.) Mintha az Alkotmányban is szerepelne a tulajdonhoz való jog védelme... :-)))

A végelszámoló hivatkozott arra, hogy a Cégeljárásról szóló tv. speciális a Lakásszövetkezeti tv. általános megfogalmazásához képest és kötelező érvényű (kogens) értékesítési szabályt ír elő - bár ez szerintem csak belemagyarázás... (A lakásszövetkezeti tv.említett rendelkezése pedig a végelszámolási tv. általános előírásaihoz képest speciális a megszűnés utáni teendőket tekintve.) A Cég tv. sehol nem ír elő értékesítési kötelezettséget.


Jelenleg a végelszámolási kifogást elutasító végzés megfellebbezésének benyújtási határideje előtt két nappal vagyok.
Szóval most árverés vagy átverés?

Üdvözlettel
egy laikus
 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr50912828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petyo 2009.01.30. 18:44:30

És akkor most erre kaptál választ? Vagy tőlünk várod? Vagy valaki mondja már meg mi az értelme ennek az egész rovatnak, ha úgyis csak ilyen index színvonalú dolgok hangzanak el!
Szerintem igazad van, vagy nincs, de az biztos, hogy ez nálunk tökmindegy.
Na jobb most?

Seherezad (törölt) 2009.01.30. 18:47:29

Ha a kivált tulajdonosokra nem esik tartozás, akkor átverés.
Bár...ugye már az is egy érdekes kérdés, hogy miért kellett a tulajdonosoknak megvárni a kényszer végelszámolást, cégbírósági eljárást.
Gondolom a szövetkezetnek nem akadt elnöke, a tagok meg húzták halasztották a saját sorsukról való döntést...És ettől kezdve valóban kényszer a pálya.

Azt viszont a felszámoló biztosnak is számszerűsíteni kell, milyen alapon menekít ki egy vagy több, több milliós ingatlant a tulajdonosok kezéből. Nyilván a felszámolásból erednek költségek, de annak számszerűsítése után, a tulajdonosoknak kell dönteni, hogy fizetnek vagy adnak egy lakást cserébe.

Ebben nem vagyok biztos, valószínűleg ügyvédek jobban tudják ezt, de a szövetkezetből kivált tulajdonosok társasházként, jogutódjai a szövetkezetnek tulajdoni hányaduk arányában, tehát ha végelszámolásból eredően bárkinek bármi követelése van, fordulhat bizalommal a TH közös képviselőjéhez, társasház kezelőjéhez. Ha meg nincs is tartozás, akkor nem értem miről van szó...

guy 2009.01.30. 21:33:08

ez hülyeség, mert ebben az esetben nem a ctv, hanem a lakásszövetkezeti tv a speciális. fellebbez, stb.

NaP · http://nagyek.blog.hu 2009.01.30. 23:22:41

Hát ez tiszta Cseresznyéskert! :(
Azonnal fordulj ügyvédhez, ne itt szerencsétlenkedj!

.gereblye 2009.01.31. 04:46:10

Mától cigány vagyok.

Érvsebész 2009.01.31. 18:05:57

A csődtörvény idézett §-ának (2) bekezdése utal arra, hogy a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyonról van szó. Vélhetőleg a végelszámolásban bejelentkezett hitelezők vannak, a lakásszövetkezetnek meg nincs olyan vagyona, amelyből őket ki lehetne elégíteni (és a végelszámolás költségeit fedezni), ezért kell eladni a vagyont, és a fennmaradó rész, az ún. likvidációs hányad adható a tagok közös tulajdonába.

jerem 2009.01.31. 18:27:52

Ha a társasházból elegem van, mert érdekeim ellen működik, hogyan léphetek ki belőle?

Seherezad (törölt) 2009.01.31. 19:10:10

@jerem: Add el a lakást, és vegyél kertes házat :)

Gran Turismo 2009.02.03. 19:50:29

@jerem: hát kótyavetyére bocsátod a lakásodat! Aztán már kinn is vagy!
süti beállítások módosítása