Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Életvitelszerű betartás

2008. december 09. - zugügyvéd

Az alábbi történet sok kérdést felvet. Sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy közös hitelfelvétel esetén milyen veszélynek teszik ki magukat egy szétválás esetén. A Zugügyvéd csak annyit jegyez meg az  üggyel kapcsolatban, hogy a tulajdon kötelezettséggel is jár, nemcsak jogokkal.

Kedves Zugügyvéd!

 

A következő a kérdésem:

 1992- ben létesítettem egy élettársi kapcsolatot ( hivatalos irat formájában ez nincs lefektetve.

1994-ben született egy közös gyermekünk.
1993-ban kölcsönből vettünk egy családi házat amely 1/2-1/2 arányban került elosztásra és bejegyzésre a földhivatalban.

 

 2003-ban élettársam önszántából a saját tulajdonú ingatlanát elhagyta. ( 2003. december 24-én Karácsony estéjén bejelentette, hogy terhes egy másik férfitól és dec. 28-án elköltözik, vitt mindent ami csak mozdítható volt és a közös gyereket is) Most már sajnálattal nyugtázom, hogy nem kellett volna hagyni de annyira meglepődtem és elkeseredtem, hogy semmi nem jutott eszembe, hogy mit tehetnék.

 

A lényeg, hogy Ő az ingatlant 5 éve nem életvitelszerűen használja, tehát nem lakik itt.


Én Őt évig egyedül éltem. Most létesítettem egy élettársi kapcsolatot ez év szeptemberében, a lakást belülről saját kölcségünkön felújítottuk.
Mivel 5 évig nem tudtunk megeggyezni abban a reálís összegben amivel és ki szeretném öt fizetni az 1/2 részéből illetve kivásárólni ezért Igazságügyi Ingatlan Szakértő véleményét kértem és már Bíróságra is adtam az ügyet.
Ő nem hajlandő senkivel sem tárgyalni és visszajelentkezett erre a cimre mind állandó lakcím.


Valamelyik nap a jelenlegi élettársával rám rontottak, hogy Ő ide visszaköltözik mert ez az Ő tulajdona is.


A rendőrség segítségét kellett kérni a vitás helyzet megoldása végett és közölték vele, hogy ha nem életvitelszerűen használja az ingatlant már 5 éve akkor nem költözhet vissza.


Azzal fenyegetőzig, hogy amit a lakcímnyilvántartó kártyáján ez a cím megjelenik abban a pillanatban ide visszaköltözi. Megteheti????
A körjegyző asszonytól birtokvédelmet kértünk de amig a Határozat megszületik addig egy kis idő elfog telni.
Mit tegyek???


Minden ajtón és kapun nagy lakatok lógnak mint a börtönben, nem tudok éjszaka nyugodtan aludni mert állandóan zaklat és fenyegetőzik.
Dolgozi menni kell nem lehet az ember állandóan szabadságon, hogy örizze a lakását és a személyes tárgyit.

Kérem mondja meg nekem, hogy mikor nyugodhatok meg vagy tényleg feljogosítja az állandó lakcím bejegyzése arra, hogy ide vissza jöjjön.
Az azért még megjegyezém, hogy amikor az élettársával rám rontott akkor csak egy táska ruhát hozott magával és a közös 14 éves lányunkat, a másik gyerekét aki 5 éves azt már nem hozta.


Milyen anya az ilyen aki ha költözik akkor csak az egyik gyerekét viszi magával?

 

Válaszát előre is közsönöm
Fokker70
 

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr95813413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moophlander 2008.12.09. 17:57:24

Még a mentőben is ütném! Rá kellett volna erőszakolni egy irományt, hogy nem jön vissza, aztán szilánkosra törni a kezeit, nehogy mást is aláírjon!

Rejtélyes 2008.12.09. 18:44:31

Állandó kamerát a bejáratra irányítva, és felvenni mindent :) Amint nem kulccsal jönnek be (és gondolom a lakatok miatt nem úgy fog/akar), azonnal mehet az egész a rendőrségre.

Avagy riasztórendszert beszereltetni 24 órás megfigyelőszolgálattal, nem olyan drágák már.

Török Szultán 2008.12.09. 18:49:46

A lakcímkártya még nem jogosítja fel ottlakásra, ha megint jön nyugodtan hívj rendőrt, addig pedig (ha még nem tetted meg)minden zárat cserélj le. A közös tulajdont a bíróság majd megszünteti, addig ki kell tartani. Utána meg kifizetni amit a bíróság megítél neki...

Jaguar 2008.12.09. 19:05:53

Vazz. A fele az ÖVÉ! Úgyhogy a rendőr nem teheti ki a saját tulajdonából!
Egyébként a lakatok miatt a csaj is kérhetne birtokvédelmet...
Azt, hogy elhagyta az ingatlant, azt majd a bíróság értékeli a per során (esetleg)
Amikor külön mentek akkor kellett volna gondolkodni.
Bassz. 5 (Öt) évig nem volt fontos, hogy rendezzék a dolgaikat, most meg mindenki (rendőrség, bíróság, körjegyző, f...om) farkafölvágva kiemelt ügyként kezelje?
Bizony-bizony a tulajdon felelősséggel is jár!

blügy-blügy 2008.12.09. 19:29:58

őőőőőőőőő, ha erre téved egy nyelvtan tanár, asszem lesz nemulass :D

Jaguar 2008.12.09. 19:31:49

Vagy esetleg szójj a fijjugnak, hogy segíccsenek őrijzni a házt

Axum 2008.12.09. 19:32:32

"Bassz. 5 (Öt) évig nem volt fontos, hogy rendezzék a dolgaikat, most meg mindenki (rendőrség, bíróság, körjegyző, f...om) farkafölvágva kiemelt ügyként kezelje?"

Bizony-bizony a hivatal kötelességgel is jár!

Jaguar 2008.12.09. 19:43:29

Bizony Axum teljesen igazad van.
A bíróság kötelessége pl.:
Pp.:
125. § (1) A bíróság legkésőbb a keresetlevélnek a bírósághoz való érkezését követő h a r m i n c n a p o n belül intézkedik a tárgyalási határnap kitűzéséről...
Arról az esetről beszélek, amikor valaki ezen rinyál, hogy nem AZONNAL intézték el az ő hiperfontos ügyét, úgy hogy közben maga sz...k a saját ügyére.
Tudom, hogy mindenkinek a maga baja a legnagyobb, de az emberek felelőtlenek tudnak lenni. ld még: hitelből nyaralni, vagy karácsonyozni, stb.
Az más téma, ha a hatóság (rendőrség, önk., stb...) tényleg nem tartja be a rá vonatkozó szabályokat. Pl. én is überideges tudok lenni, ha reggel, munka előtt akarok valamit elintézni, de 8-ig fél kilencig nem jutok semmire csak várok vagy üi-re vadászok a KÁVÉSZAGÚ folyosón és hallgatom az irodákból kiszűrődő reggeli kacarászást.

Jaguar 2008.12.09. 19:45:59

Amúgy meg én a csajnak szurkolok:)

qwertzu 2008.12.09. 19:55:16

Kamu.
Ilyen szar hejesírás nincs.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.12.09. 20:07:11

Jaguár: az öt év alatt megszűnt az élettársi életközösség. Ha közös tulajdon, ha nem, a lakáshasználati joga megszűnt. Ne keverjük a tulajdoni viszont a haszonélvezettel...

Teendő: összes zár csere, biztonsági berendezések beszerzése és behatolás esetén magánlaksertés miatt feljelentés... meg fog állni.

Az hogy a tulajdoni hányad arányában kit milyen összeg illet meg, az más kérdés, abból még veretesen érdekes eredmény születhet (pl. öt év fele lakás használati díj)...

De mondjuk bírósága is válogatja... csak mert a magyar jog jó:-(((

Nprobe 2008.12.09. 20:15:31

Jaguar:
Ezt írtad:
"...Bassz. 5 (Öt) évig nem volt fontos, hogy rendezzék a dolgaikat..."
A levélben pedig ez szerepel:
"...Mivel 5 évig nem tudtunk megegyezni abban a reális összegben amivel és ki szeretném öt fizetni az 1/2 részéből illetve kivásárolni ezért Igazságügyi Ingatlan Szakértő véleményét kértem és már Bíróságra is adtam az ügyet..."

Tudsz olvasni is, vagy csak óbégatni?

jog-ász 2008.12.09. 20:31:54

szép kis ügy lesz, minimum két év mire vége lesz.

ha tulajdonos van joga ott tartozkodni, használhatja is a lakást, csak ugy mint a másik tulajdonos, sőt akár használati dij elszámolására is sor kerülhet.
birtok védelmet mindkét fél kérhet egymás ellen is- te ha kizárod, ő ha ellehetetlenit a bentlakásodban.
a volt élettársad használati jogát tehát a tulajdonjoga alapozza meg.

javaslat: amilyen gyorsan csak lehet meg kell osztani az élettársi közös vagyont, vagy megszüntetni a vagyonközösséget és vagy megváltani az ingatlant vagy más módon megszüntetni a közös tulajdont és elszálmolni.

ha nincs más közös vagyonotok akkor ennyivel meg lehet uszni az nem is olyan hosszu per. vidéken kb 6 hónap, fővárosban évek lehetnek.

Jaguar 2008.12.09. 21:42:05

Nprobe!
Vazz. Ezt beszívtam. Igazad van. Bocs. (ám: öt év kellett h. bíróságra adja? khm.)

Továbbra is állítom, hogy a csajszi visszaköltözhet, kuára' nincs az a rendőr aki intézkedik vele szemben ha be van jelentkezve. (Amíg bíróság nem rendezi a lakáshasználatot)
Unter Bahn-nak: Igen, én is azon az állásponton vagyok, hogy ne keverjük a haszonélvezetet a tulajdonjoggal, de szerintem Te vagy aki kevered. Ui. itt szó sem volt haszonélvezetről. Mindkettő egyenlő arányban tulajdonos. Épp ezért nem állna meg a magánlaksértés. Éppen a pasi állna a jogtalanság talaján ha kizárná a nőt. szar helyzet de ez van.

Summázat: Ha az életközösség megszakad azonnal rendezni kell a dolgokat, aztán én erre te arra.

zoorka 2008.12.09. 22:42:36

Ó, pedig már csak 10 év kellett volna az elbirtoklásig :)) ON

MaCS_70 2008.12.10. 00:58:08

Halihó!

Zoorka: tulajdonostárstól mióta lehet elbirtokolni???

MaCS

2008.12.10. 08:27:04

Jaguar 2008.12.09. 21:42:05

A tulajdonjog, lakás használati jog, és a haszonélvezet három különböző dolog.
A magánlaksértés csak a lakás használatához való jogot érinti, ha a tulaj elköltözik a tulajdonából gyakorlatilag lemondott a lakás használati jogáról, igy tehát ő is elkövethet magánlak sértést.

A távol lévő tulaj kérhet bérleti díjat, akár visszamenőleg is, de ha nem járult hozzá a lakás fenntartásához az egyenleg nulla is lehet.
A többit olvasd jog-ásznál.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.12.10. 08:57:28

Egy részlet homályban maradt. A hölgy hozzáállása miatt nem nézném ki belőle, hogy öt évig fizette a lakáskölcsön részletek felét. Így is az övé a fele lakás?

Ha egy lakás 1%-a az enyém, beköltözhetek? És ha már 99-en ott laknak?

Gábor mester 2008.12.10. 10:07:43

A lakcím bejelentett volta, minősége jogot nem keletkeztet, jogvitát nem dönt el. A lakáshasználat kérdésében - különös tekintettel a tulajdoni hányad megegyező mértékére - a bíróság dönt(het). Ha valaki (akár tulajdonosként is) felhagyott a lakás ÉLETVITELSZERŰ használatával, a bennlakóval szemben sem kérhet birtokvédelmet, viszont vele szemben a bennlakó igen, ha háborgtaja, és súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg. Sőt, a bennlakó eljárást kezdeményezhet a "tanács ügyfélszolgálatán" az életvitelszerűen ott nem lakó lakcímének fiktívvé nyilvánítása érdekében.

MaCS_70 2008.12.10. 11:53:27

Halihó!

em mostanában, de volt ilyen perem. A közös lakásból az élettárs elköltözött, egy év múlva vissza akart menni. Mindkét fokon bukta a birtok- és visszahelyezési pert, majd a lakást a másik fél válthatta magához.

Üdv: MaCS

feltételes reflex 2008.12.10. 12:11:09

Igen, ez egy jó kérdés, bennem is felmerült: Ha a házat kölcsönből vették, a kölcsön törlesztését is fele-fele arányban rendezték-e? Persze lehet, hogy ez már megtörtént még a 2003-as kiköltözés előtt, úgyhogy már nem kérdés.
Az viszont igen, hogy a kipakolt berendezéshez hány százalékban volt köze a csajnak? (Általam ismert esetekben legfeljebb 50%-ban, mégis vittek minden mozdíthatót, ami azért fura)
És van egy olyan érzésem -szintén az ismert esetek miatt- hogy a csaj a gyerekre hivatkozva vagy az egészet követeli magának, vagy több mint a felét.

Ehhh...nem hülyeség az a házassági szerződés, élettársi viszonyban is alkalmazni kéne, csakhát ezt még ma is sokan túlromantikázzák, aztán pont az ilyenek esnek a legcsúnyábban egymás torkának egy vagyonmegosztásnál:(

narny 2008.12.10. 12:27:50

Unter Bahn 2008.12.09. 20:07:11-nél a pont :) , + valóban annyi anyagi pikantériája van a dolognak hogy persze, tulajdonos, így a használati/hiteltörlesztői kiadásokkal korrigált bérleti díj megállapítható neki..
(ha a bírósági eljárás érdemi része nem is húzódna el annyira, az ezt megállapító szakértői melo szép kutatómunka lesz..)

apró, nebuló szintű megjegyzés: ha eljutnak az összegszerűségeket is tartalmazó bírósági határozatig, és a "hölgy" -.- nem fogadja el/nem veszi át, ne feledkezzenek meg a letétről! ;)

guy 2008.12.10. 13:03:50

A csaj visszaköltözhet, de új élettársat és új gyereket nem hozhat.

Ezeknek? 2008.12.10. 14:30:34

Ha már bíróságon van a cuccos, az itéletig kérheted az alperes használati jogának korlátozását, ha már öt éve nem lakik ott, simán megadhatják, persze mellékelj mindent.

belekotty 2008.12.10. 18:25:42

Amikor elcuccolt, azonnal fiktívesittetni kellett volna a lakcímét. Hogy hol lakik, arról meg adni a hülyét, ezt Simlicska óta tuggyuk hogy állampógári lyog.
Ha a tulajdoni lapon *epel, akkor sajna elfogják fogadni a bejelentkezését. Azt te /sze azonnal +támad6od.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.12.10. 18:59:02

Mit összegondolkodtam magam, míg megértettem a *epel jelentését! Csak a továbbolvasás segített.

Ha di

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.12.10. 19:00:59

Da direkt írsz rossz helyesírással, az nem büntetendő, de akkor is nagyon fáj.

xaraud 2008.12.11. 10:26:48

Jó kis ügy ez...
A probléma ott kezdődik, hogy mint tulajdonostársnak joga van bejelentkezni a saját házába, ha ez megvan a jegyzői birtokvédelem oda-vissza él.

Meg kellene keresni az asszonykát a meglévő értékbecsléssel és annak alapján elszámolni a teljes közös vagyonnal, természetesen a rá eső részt csökkentve az x éve elvitt használati tárgyak összegével, valamint ha hitelből vettétek, akkor a nem közösen fizetett részletekkel is. Elég sok idő eltel már ahhoz, hogy ha nincs kp-d kifizetni az exedet, akkor az ingatlant tovább terhelve pénzhez juss.
Kb ezt fogja a bíróság is mondani erről a dologról.
Jah, fizettél gyerektertást abban az 5 évben? ;-)
süti beállítások módosítása