Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Felelőtlen zsebfizetés

2008. november 26. - zugügyvéd

Sajnos újra megsokasodtak a munkaügyi kérdések, és az elbocsátás-hullámmal még inkább megfognak. Az is közhely, hogy pénz a zsebbe hosszú távon nem kifizetődő…

 


Tiszteletem, Zugügyvéd,

egy kellemetlen és szerintem sajnos nem egyedi ügyben keresem meg.
A történet nem túl extra, párom a munkahelyén bruttó összeg utáni nettó utalva + zsebbe készpénz felállásban kapta a havi járandóságát. (Én is.)


A munkahelyén a fizetés elmaradt, majd hosszas, hetekig tartó nógatás-kérés után (hát kérni kell a fizetést..?!) megkapta az egyik havi elmaradását. Természetesen a kp elmaradt. Párom felmondott ezen a munkahelyen, a kilépő papríjait megkapta, lebérszámfejtették az utolsó havi bérét, plusz a ki nem adott szabadságot, annak rendje-módja szerint; csakhogy ennek már lassan egy hónapja, és nem kapta meg még mindig az utalást.


Kérdésem az lenne, hogy van erre bármi maximalizált határidő, amivel teljesíteni kell(ett volna) az utalást?
Szankcionálható ez valamilyen úton-módon? Milyen szervezetnél kell, lehet panaszt tenni? Jelentkezik ez valahol (APEH, ilyesmi), hogy a munkáltatónak van egy ilyen természetű elmaradása...?


A valaha zsebbe kapott részét a fizetésének gondolom, felejtheti...
A fizetés azon részéért, amit minden papírok nélkül, készpénzben kap a munkavállaló - maga a munkavállaló felelősségre vonható? (Pl az az után elmaradt járulékok befizetésére gondolok.) Mert még rosszabbul járni természetesen nem szeretnénk.


Köszönöm, ha javasolnak valamit,

Üdvözlettel:

Anita

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr13789986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rejtélyes 2008.11.26. 19:01:39

Úgy emlékszem, alapból az utolsó munkanap (kivétel megegyezés alapján +3 nap) végéig ki KELL fizetni a munkavállalót, nincs mentség.

zopk 2008.11.26. 19:08:37

Nekem is volt egyszer hasonló: a munkaügyi felügyeletet kerestem meg, nagyon készségesek voltak, a céget rögtön megkeresték és kb 1 hét múlva már a számlámon volt a pénz. Persze ez csak a lepapírozott részre vonatkozik, ezért sem jó a zsebbe opció.

Vörös Szonja, a tetovált lány 2008.11.26. 19:13:21

Rejtélyesnek igaza van, nekem okt. 31-gyel vége a munkaviszonyomnak a saját bt.-nkben, és a könyvelő mondta, hogy hiába volt eddig a rendes utalás határideje köv. hó 12., ilyen esetben az utolsó, állományban töltött munkanap ki kell adni a munkabért (emiatt nem is utaltam, hanem kp.-s kifizetés lett, mert erről nov. elején értesültem).
A többi meg jó nagy szívás :((

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2008.11.26. 20:03:03

Nem megoldás, csak leírom, hogy velem hogy esett:

Egy kis, magántulajdonú helyi rádiónál dolgoztam, ugyanilyen rendszerben: be voltunk jelentve négy órára aprópénzért, és mellé zsebbe kaptuk a (nem nagy, csak) nagyobb részét az összegnek. Ráadásul a 4 órás bejelntést tartalmazó munkaszerződés is olyan volt, hogy a dolgozók aláírták több példányban, aztán egy példányt sem láttunk viszont.

Aztán egy idő után utóbbi elmaradt. Szóvá tettem, kirúgtak.

Az utolsó munkanapomon alaposan körülnéztem bent, így "véletlenül" a kezembe került néhány ív, amin a tulajdonos (még a rendesen fizetős hónapokban) a "bérszámfejtést" végezte, szépen rajta volt a keze írásával, hogy kinek mennyi jár, ebből mennyi megy utalással, és mennyi a kápé. Volt olyan papírom is, amin szintén az ő kézírásával voltak jegyzetek, és az, ahogy mindenkivel papíron átvetette a kp-s részt.

Mentünk a munkaügyi bíróságra azzal, hogy nekem még jár lóvé - de pontosan sajnos nem tudjuk mennyi, hiszen nincs nálam szerződés, viszont én igazolni tudom, hogy mennyit vettem át.

Az első tárgyalási nap első tíz percében belengettük az ex-munkaadó ügyvédjének, hogy speciel mi tudjuk bizonyítani, hogy mi a helyzet, mire ő beajánlott egy összeget, ami kevesebb volt, mint ami járt volna nekem. Kértünk egy szünetet, és megbeszéltük az alperessel, hogy felkínál háromszor ennyit, és akkor rendben vagyunk. Megtette, elfogadtuk, és így kábé másfélszer annyit gomboltam le a cégről (igaz, fél év késéssel), mint amennyit akkor kellett volna adnia nekem, ha rendesen fizet.

Arról nem is beszélve, hogy elveszítettek egy kiváló munkatársat... :)

Dr Kangörény 2008.11.26. 20:09:52

A határidőkre vonatkozó infókat már leírták, én csak kiegészíteném ezeket:
1. Ha a cég nem fizet, akkor a Munkaügyi Felugyelőség intézkedik a fizetésről és ezzel párhuzamosan megbírságolja a céget.
2. A Munkaügyi Bíróság megállapítja a jogsértést pár hónap múlva kötelezi a munkáltatót a fizetésre.
Tehát ha gyorsan kell a pénz, akkor nem a bíróság a jó választás, a Munkaügyi Felugyelőség gyorsabb.
Persze, ha a cégnek nincs pénze, akkor hiába a határozat, az ítélet.

A zsebbe fizetett pénzt bukta az illető, de ezért nem fogja senki sajnálni, legközelebb majd talán nem fog adót csalni.

lirian 2008.11.26. 20:23:26

Felejtsük már el ezt a 'legközelebb majd talán nem fog adót csalni' szöveget.
Tudomásul kellene venni, hogy ma, a magánszférában dolgozók igen nagy százaléka nem önszántából kapja így a fizetését.
Kangörény_, te talán azt mondanád a munkáltatódnak, hogy 'bocs, nekem nem kell a fel nem bruttósított pénz, én nem fogok adót csalni', ha közben otthon gyerek vár, akit fel kell nevelned?

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2008.11.26. 20:26:23

Mindamellett, hogy sajnálom, ha valaki elveszti a munkáját, Kangörény_nek adom a pontot.

"Nehéz Katát táncba vinni, ha ő maga nem akarja."

Vegyük már észre, hogy mindez azért van, mert hagyjuk, hogy így legyen!

blr 2008.11.26. 20:35:18

"Nehéz Katát táncba vinni, ha ő maga nem akarja."

Párom egy évvel ezelőtt kb. 20 helyen próbálkozott elhelyezkedni (építőipar). Már azt pozitívumként kellett elkönyvelnie, ha valahol hajlandóak lettek volna 8 órára bejelenteni, egyetlen helyen sem lett volna a teljes fizetés lepapírozva. A legfurcsábbnak ezt egy külföldi multi esetén éreztem.
Tehát a lehetőség: adót csalsz (valójában nem Te, hanem a munkáltató!) vagy nincs munkád. Válassz.

vic 2008.11.26. 20:45:22

ez szimpla adócsalás...

Miigeii 2008.11.26. 20:46:17

Ha az embernek hitele van és családja, túl sok választási lehetősége nincsen. Egy teljesen átlagos munka teljesen átlagos pozícióban - hát ez nem az a helyzet, ahol én diktálom a feltételeket. És bizony van úgy, hogy nem válogathat és várhat hónapokig az ember fia-lánya a tökéletes munkára... Úgyhogy nem az önkéntes marokbaröhögős adócsalás ez, hanem kényszer, hogy megélj...

gabcigirl 2008.11.26. 21:05:11

Miigei: Igaz, van akinek csak így van melója. Könnyű a protkósoknak meg a kamuállásokban bejelentve dolgozó állami fittyfirittyeknek okoskodni:(((((

szaGértő 2008.11.26. 21:15:07

Kelet-magyarországon meg az a divat, hogy felveszik az embert bejelentés nélkül, és a megbeszélt bérnek csak a nettóját fizetik ki. A munkáltató nem csak a járulékokat nyeli be, hanem a dolgozótól levonandó adót is.

Ha meg a dolgozó kéri hogy jelentse be, akkor ebből még le is vonja a befizetendőt.

Igaz, hogy ez a kisebb boltokban általános, és minden egyes eladóra jut 20-30 munkanélküli.

_belo_ 2008.11.26. 21:19:23

lirian!

butaságot beszélsz... én idén változtattam munkahelyet. volt két internetszolgáltató (rt) aki a nagyobb részét zsebbe akarták adni.. az egyiknél a szabály az volt, hogy a nettó 90%-ányi bruttóra jelentenek be..

nem mentem oda dolgozni.. így egy hónappal késöbb tudtam csak elhelyezkedni.. csak gerinc kell hozzá.. én elmondhatom így 40 fölött, hogy soha nem volt olyan munkahelyem ahol zsebbe kaptam volna a fizetést..


ha más is így tenne, akkor nem lenne más választásuk a munkaadóknak!

de hát a magyar ember csak magára tud gondolni.. ezért birka ez a nép, mert behódol... több gerinces ember kellene

Miigeii 2008.11.26. 21:24:05

fttb - megszámlálhatatlan élethelyzet van, amikor az ember nem várhat egy hónapot sem arra, hogy lehetősége legyen olyan munkahelyet találni, ahol minden úgy teljesül, ahogyan annak teljesülnie kellene. Szerintem a 'gerinces'- 'nem gerinces' kicsit erős ide. Arra, aki megélhetésért dolgozik, legalábbis.

_belo_ 2008.11.26. 21:32:09

hmm...
van hitelem amit fizetni kell, van csemetém, feleségem keresete a rezsire sem elég...

szóval azt hiszem, hogy a megélhetésél dolgozom..

mondjuk csak egy dologban lógok ki a többségből: nem kong a fejem..

amit én meg tudok csinálni azt más is meg tudná tenni...

Miigeii 2008.11.26. 21:37:57

fttb - a posztot én írtam. És kérlek, hogy ha van valami használható javaslatod, oszd meg velem, vagy ha van bármi amit a _már kialakult_ helyzetre alkalmazhatunk, megköszönöm. Nem hiszem, hogy az etikai iránymutatás most az, amivel előrébb jutunk abban, hogy hogyan jusson a férjem a fizetéséhez, amiért megdolgozott. Örülök, hogy nem kong a fejed, ez egy fontos dolog. A páromé sem, és merem remélni, hogy az enyém sem.

Pirx 2008.11.26. 21:46:11

fttb!
Csak gratulálni tudok, Több ilyen igaz ember kellene ebbe az országba, és máshogy mennének itt a dolgok! Én nem tudok olyan higgadt lenni, mint Miigeii! Örülök, hogy ennyire büszke vagy magadra! De attól tartok a fejed kongását pótolja valami más! Nem kívánok neked többet, csak három hónapot munka nélkül! Kiváncsi lennék akkor mekkora legény lennél! Ja! Hogy vannak tartalékok? Izé..Honnan is? Semmi közöm hozzá, de akkor legyél igaz ember, ha sorbanállnak az ajtód előtt az ELMŰ, a gázművek és a bank!
De ha tévednék, akkor légy oly kedves, ha nem nagy titok, osszad már meg velünk, hogy lehet pillanatok alatt jól fizető, teljesen legális melót szerezni! Előre is köszönöm!

_belo_ 2008.11.26. 21:46:56

sehogy.. lehet erről ódákat zengeni, de felesleges.. (ezzel nem azt akarom mondani, hogy a munkaadók mellett lennék, meg nem érezném át a jelentőségét! aki így elvállal munkát az másra nem gondol csak magára. én szeretnék olyan környezetben élni ahol mindenki átlátná ennek a jelentőségét)


remélem, hogy sokan okulnak a postból..

tudod: okos ember a más kárán tanul!

Pirx 2008.11.26. 21:50:17

Sehogy? Köszi! Akkor te is azok közé tartozol, akik vizet prédikálnak és bort isznak! De jó neked! Minden este azzal a tudattal fekszel le, hogy te nem vered át a társadalmat!

Miigeii 2008.11.26. 21:50:30

Más kárán tanul? Te blogot tévesztettél, ne haragudj. Én nem tanmesét írtam, hanem egy problémára szeretnék véleményeket és javaslatokat kérni másoktól, akik többet tudnak az ilyen természetű dolgokról. Tudod, mit? Remélem, sokan tanultak a mi kárunkon... Másvalaki, esetleg..?

Miigeii 2008.11.26. 21:51:43

Megoldási javaslatot, nem életvezetési tanácsot, fttb.

_belo_ 2008.11.26. 21:53:42

upyours:

két hónapig voltam munkanélkül.. hitelbiztosítás segítségével nem döltem be.. nem volt tartalék (mert akkor a törlesztést fizettem volna).. nincs gazdag szülő, mindenem amim van alkalmazottként kerestem meg..

munkát amikor kerestem, akkor a profession.hu állásaira küldtem el az önéletrajzomat. két héttel a munkahelyem megszünése előtt kezdtem el küldözgetni..

kb. 20 interjú... kb. 5 helyen jutottam be az utolsó körbe, ebből hárman kínáltak zsebbe fizetést, egy jutalékos volt és egy ahol most melózom..

karatekutya 2008.11.26. 22:42:59

fttb: Szép dolog a szabálykövetés, de elég ha csak egyszer nem jön be. Neked még eddig bejött, kívánom, hogy maradjon is így.
Nyilván ha enni kellene adni a fiamnak, akkor a gerincem pont olyan állapotban lenne egyenes, ahol meg tudom venni a kaját. Mivel most vállalkozó vagyok, pontosan látom, hogy az állam szétszivatja a vállalkozásokat, azért kénytelenek zsebbe fizetni.
Az így kimaradó állami bevételeknek neve is van, úgy hívják "adóék", és kb. 20%-os a mértéke. Odafönt a válaszott vezetőink ezt pontosan ismerik.
Ha megszűnik az adóék, - véleményem szerint - megszűnik a zsebbe fizetés is.

Egyébként ha nem volt tartalék, akkor hogy bírtál ki 3 hónapot (2 munkanélküli + 1 aminek a végén kaptál fizetést)?

Victum 2008.11.26. 22:54:10

fttb:
első példa: családom egyik tagja virágkötő. Ezzel a szakmával csak egy-két alkalmazottat foglalkoztató zug bt-k által üzemeltetett virágboltokban tud elhelyezkedni. Ezek CSAK minimálbér+valamennyi zsebbe konstrukcióban foglalkoztatnak. Választhat, vagy adót csal, vagy nem dolgozik. TECCIK ÉRTENI?
második példa: családom egy része egy kelet-magyarországi kisvárosban próbál megélni. Ott CSAK ilyen konstrukcióban lehet munkát vállalni. Adót csalnak vagy nem dolgoznak. NA, TECCIK MÁN ÉRTENI?
Felőlem lehetsz büszke magadra, de ezzel minek itt mindenkit fárasztani...

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.11.26. 23:06:42

Doktor Gonzonál a pont. Kurvára nem mindegy, hogy milyen területen akar elhelyezkedni az ember. És most terület alatt lehet érteni megyét és szakterültet is.

OkoskaTo:rp 2008.11.26. 23:24:33

Ahmet: Azért ezen nem kell csodálkozni. Jelenleg abból, amit a cég az alkalmazottjára költ, akár kétszer annyit is kaphat az állam, mint maga az alkalmazott.

Némi eufemizmussal ezt szokták "bekerülési költségnek" is hívni. A cég hajlandó rád költeni X forintot. Ha ez mint bejelentett fizetés, kézhez kapsz X/3-at. Te annyiért meg nem vagy hajlandó dolgozni. Hát jön a bejelentett minimálbér, plusz X - 1,5*minimábér zsebbe, ami többszöröse X/3-nak.

lionfish 2008.11.26. 23:35:06

Szerintem a Munkaügyi Főfelügyelet mellett nyerő lehet ha a párod bemutat egy levelet az APEHNAK címezve, melyben jelzi a T. hatóságnak, hogy az érintett hónapra nem tudja kitölteni az SZJA bevallását, mivel nem kapta meg az összeget. A munkáltató egészen biztos magához kap, hiszen Ő már lekönyvelte ezt a bérköltséget annyira pedig nem lehet ostoba, hogy magára rántson egy APEH ellenőrzést.
Számlás esetben ez remekül működik, több hónap késés után is nagyon gyorsan el tudnak indulni az utalások....

kpityu2 2008.11.27. 05:56:38

Pénzbüntetés helyett be kellene vezetni az összeggel egyenértékű elzárásokat az ügyvezető igazgató és a könyvelő felé. Hamar megszűnnének a stiklik. Vagy megnőne az eladott fogkefék száma. :-)

cometneni 2008.11.27. 06:25:07

Dolgoztam pár helyen életem során, de mind legális, bejelentett munkahely volt. aki elfogadja a zsebből-zsebbe fizetést, az vajon tisztában van azzal,h ha majd nyugdíjas lesz, akkor a mostani zsebpénze után nyugdíjat bizony nem kap?

blr 2008.11.27. 07:19:32

cometneni: Én pl. tisztában vagyok vele, hogy mire jogosult lennék az öregségi nyugdíjra, addigra
a.) nem lesz
b.) ha most azzal számolok, hogy 30 év múlva jogosult leszek, akkor rájövök 30 év múlva, hogy még 10-20 év...
Aki ma 40 alatt van és azt állítja, hogy huszonöt év múlva vígan megél a nyugdíjából, az hazudik (pontosabban téved, de nagyon). A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. Pártállástól függetlenül.

Edömér 2008.11.27. 07:32:37

cometneni: Tippelhetek? Budapesten laksz/dolgozol és mindezt felsőfokú végzettséggel?

sindarab 2008.11.27. 07:36:27

cometneni fontos szempontra tapintott rá. Aki zsebbe kapja a bére egy részét, jól tenné, ha abból plusz nyugdíjjárulékbefizetést teljesítene. Így valóban a teljes alkalmazotti jövedelmével arányos nyugdíjat kap majd. Ha ezt nem teszi, gondoskodjék másképpen öreg napjairól! Nem igazságos, hogy valaki (nyugdíjjárulék befizetése nélkül) feléli a zsebbe kapott fizetését, vagy éppen más hasonló(vállalkozói?) jövedelmét, aztán majd sír az alacsony nyugdíja miatt, és elvárja, hogy a rendesen adózók és járulékfizetők adjanak még pénzt neki.

cometneni 2008.11.27. 07:41:36

Sindarab, pontosan. edömér, tévedsz. vidéken lakom, középiskolai érettségim van, és nem a szakmámban dolgozom! JA, és 40 múltam.

Forest (törölt) 2008.11.27. 07:43:38

Sajnos ha nincs egy munkaügyis a családban, vagy rokonságban akkor nagyon könnyen falhoz állítják a dolgozót. Az biztos hogy a zsebbe kapott pénz felejtős, de jelen esetben úgy látom a többit is csak fenti módszerekkel (M.Felügyelőség, M.Bíróság) lehet bevasalni. Bár előtte egy szóbeli beszélgetést megérne, esetleg egy HR manager tanácsaival és a M.T. paragrafusaival a birtokodban.
Így talán jobban kerülhetsz ki az egyeztetésből.
Legutóbbi hajmeresztő eset egyébként, adott cégnél bejelentették h. vagy mindenkinek csökkentik a fizetését, vagy mehetnek az emberek az utcára, a döntésre kaptak 1 órát.
Az MT szabályozza ezt is (nagy szerencse hogy már nem dolgoztam ott) természetesen ez így törvénytelen (a zsarolás jellegről most nem beszélnék) de - jellemzően a mai viszonyokra - sajnos a dolgozók többsége elfogadta a fizucsökkentést.
Sajnos az a helyzet hogy az ember nem mindig válogathat. Nem élünk jóléti társadalomban, sok a kiadás, a cégek vergődnek, próbálnak túlélni. Nem egyszerű olyan céget találni ahol legálisan és tisztességesen fizetik a közterheket.
Ha az ember viszont elfogad rendszeres zsebes kifizetést, akkor tudnia kell, hogy
1. az állam szemében gazdasági bűnözővé válik
2. a nyugdíja a béka segge alatt lesz
3. Bármilyen vitás helyzet esetén mehet a sóhivatalba.
Ugyanis ha ilyen esetben a céget próbálja hatóság elé citálni, akor saját magát is "bemártja", más kérdés, hogy elvileg ilyenkor a munkavállalót csak figyelmeztetésben részesítik, a céggel viszont kifizettetik visszamenőleg az összes be nem fizetett járulékot + büntetést.
Tehát elvileg a cég szív nagyobbat.
De ez utóbbi infó nem biztos hogy helytálló, nézzetek utána.

sindarab 2008.11.27. 07:55:43

Ja, és blr!
Remélem, nem arra gondolsz, hogy nem kell foglalkozni a nyugdíjjárulék nélküli zsebbefizetéssel, mert úgysem lesz nyugdíjad?
Van egy ismerősöm, aki vállalkozóként nem vitte túlzásba a járulékbefizetést, munkanélküliként pedig a munkakeresést. Amikor (vagy 15 évvel ezelőtt) rákérdeztem, miből él majd nyugdíjas korában, azt felelte, ő nem éri meg a nyugdíjat. Most már 55 éves, és nagyon hallgat szegény.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.11.27. 08:32:23

Vannak akik nem értik, ezért l-a-s-s-a-n leírom:

Egy kis cégnek két választása van. Vagy csal az alkalmazottak fizetésével, vagy megszűnik. Egy alkalmazottnak bizonyos fogalkozási és földrajzi területeken két választása van. Vagy csal a fizetéssel, vagy nem dolgozik.

Igen, lehet ez ellen küzdeni megemelt büntetési tételekkel. De nem hatékonyan. Mondok egy példát. A kenyér kilója százezer forint. Vagy lopod, vagy éhenhalsz. Ha levágják a kezedet, akkor is lopsz.

daGegen 2008.11.27. 08:52:40

Felso foku vegzettseggel Bp-en 1-1,5 evig kerestem allast a szakmamban (ismerettsegi kör + fejvadasz ceg), es kizarolag zsebbe fizeteses ajanlatokat kaptam (epitoipar). Kinomban elvallaltam egyet (meg mindig jobb szerintem a fizetes 2/3-a utan adot fizetni, mint segelybol elni). Azota sem kaptam jobb ajanlatot.
Most akkor takaritanom kellett volna minimalberert es gazartamogatast meg ilyenekt igenybe venni? Es akkor a nyugdijam az jobb lenne? Vagy meg akkor is kerjek majd segelyt?
Es hallgassam, hogy azert kell tandijat fizetni, mert a diploma milyen sokat er a munkaeropiacon?

demizson bobby 2008.11.27. 08:55:20

Miért az ecceri állampolgárnak kéne becsületre nevelni a gazdasági élet szereplőit? Ekkora fasságot.
Mintha válogatni lehetne a munkahelyek között, vagy midenki olyan tapasztalt és képzett lenne....

Miért nincs elrettentő mértékű büntetés?

Miigeii 2008.11.27. 09:07:31

Sziasztok,

köszi, hasznosítjuk, amit tudunk, DE cometneni, megtennéd, hogy az életvezetési tanácsokat és a jövő problémáinak boncolgatását ránk hagyod? A kialakult helyzet megoldása jelenleg a feladatunk és problémánk, az önkéntes magánnygugdíj-pénztári befizetések, köszönik, jól vannak. Szerintem tudjunk elszakadni a morálisan felvetődő kérdésektől, mint pl. gerincesség, pofátlanság és különben is, állambácsi kizsákmányolása, - ha dolgozni akarsz, akkut a helyzet, ezért csak ilyen konstrukcióban tudsz, akkor ez van. - Az alaphelyzet a lebérszámfejtett fizetés el nem utalása. Bánom, hogy a zsebbe részre -jelzem nem fő problémaként - kitértem. Tisztában vagyok vele, hogy az bukó. Nem is ez volt a domináns kérdés. Megnézem a szervezeteket, amiket javasoltatok többen, köszönöm, úgy érzem, ott csúszott el a dolog, hogy Zugügyvéd is a zsebbe részét domborította ki. (Ja, a cégen inkasszó van, járulékot sem fizet.)

Mária 2008.11.27. 09:07:45

Demizson: az egyszeri állampolgárnak nem nevelnie kellene, hanem apró cafatokra kellene szaggatni a korrupt, mutyizós, dilettáns, balfasz bűnöző bandát, akik ezt az országot "vezetik"...

Akik olyan törvényeket hoznak, amik lehetetlenné teszik a becsületes, jogkövető magatartást ebben az országban.

Ezeket a mocskosokat a szürke polgárok tették arra a posztra, ahol most vannak.

Mit gondolsz, kinek a feladata lenne, hogy lecibálja őket onnan?

vic 2008.11.27. 09:08:48

Én is l-a-s-s-a-n irom: gondolj arra, hogy azért ilyen szar a közellátás magyarországon, mert az SZJA befizetések 85%-át az adófizetők 10%-a viseli...
ezt nem lehet elintézni "protkóssal, állami alkalmazottal..."

teljesen elfogadott lett az adócsalás, a befizetés nem elég semmire, aki meg nem tud (és ne adj isten nem is akar) csalni, attól meg irreálisan magas terheket vonnak le...

A konkrét ügyhöz kapcsolódóan annyit tudok mondani eddig te is hozzájárultál a csaláshoz, most mit csodálkozol, hogy téged is levesznek?

Miigeii 2008.11.27. 09:12:32

Forest, meg mások (bocs, csak kicsit elborult az agyam így egynéhány véleménytől), akik megértették a valós problémát... :) - köszi.

Miigeii 2008.11.27. 09:14:43

vic- megtennéd, hogy ha MEGOLDÁSI (nem hittem, hogy caps lock lesz a vége) javaslatod van, megosztod velem, ha erkölcsi prédikációval kívánsz jobb emberré tenni, leteszel róla? Hálásan köszönöm.

vic 2008.11.27. 09:17:32

Megoldás nincs, simán megérdemled
utólag keseregni lehet otthon is a neten is, de minek?
ennyi

Gilderoy 2008.11.27. 09:18:09

Vic, ha az SZJA-t meg az összes közterhet mindenki megpróbálná tényleg befizetni, 40%-os munkanélküliség lenne. Akkor aztán megnézhetnéd a közellátást.

Etalon 2008.11.27. 09:18:42

Post-oló : én a céggel egyeztetnék először, 8 napot adva nekik a pénz kifizetésére, Munkaügyi Felügyelettel fenyegetőzve. Esetleg a már megírt levelet is megmutatnám, amit már csak fel kell adni a postán.

Amúgymeg én is dolgoztam már bejelentés nélkül, mert bár tudatában voltam hogy ez
1) nem helyes
2) nem törvényes
3) nem kifizetődő hosszú távon
... de nem volt más.

Viszont kerestem közben és lett is olyan állásom, ahol minden legális és a túlórákat is kifizetik. Persze tudom, vannak szakmák (pölö építőipar) ahol ez nem ilyen egyszerű.

A gond az, hogy egyre kevesebben fizetnek adót, így annak mértéke egyre nő. 3,5 millió dolgozó tart el egy 10 milliós államot, és a 3,5 millióból kb. 1,5 aki ténylegesen bevételt jelent az államnak (a többiek minimálbéresek vagy állami alkalmazottak, akiknél ugye az adót az állam saját magának fizeti be)

Nem mondom hogy mindenkinek dolgoznia kéne, de ennél azért többeknek. Nem hiszem el, hogy ha 3x ennyien fizetnének adót, akkor nem lehetne elfogadható szintűre csökkenteni az elvonást...

vic 2008.11.27. 09:23:00

Gilderoy
ha mindenki befizetné nem lenne szükség ilyen magas SZJA kulcsokra...
fordítva ülsz a lovon mint mindenki... ezt qrva könnyű mondani, azért nem fizetek mert sok... na persze, ha meg igazságtalanság ér akkor elvárod hogy kirántsanak a szarból, ha beteg vagy akkor elvárod, hogy a doktor kikezeljen...stb.
összességében nem értek egyet a mentegetőzéssel, ez a könnyebb verzió...

Mária 2008.11.27. 09:31:00

Vic: lefogadom, hogy nem vagy még 25 éves és életedben nem volt még dolgod könyvelővel.

Ha nem így lenne, akkor pontosan tudnád, mennyi marad egy vállalkozónak minden 1000 Ft bevétel után, miután befizetett minden adót, járulékot egyéb közterhet a saját kivétje és az alkalmazottak bére után.

Nézz utána légy szíves, hogyan is fest a nagy büdös magyar valóság, mielőtt elkezded osztani az észt a nagyfiúknak.

Miigeii 2008.11.27. 09:32:06

vic 2008.11.27. 09:17:32 - rólad meg ennyit. Szép bemutatkozás. Félre ne érts, nem az a baj, hogy az enyémtől különböző a vélemnyed, hanem az, hogy egyáltalán nem erről szól ez most itt. Indíts fórumot arról, hogy mekkora lenyúló mocskos bűnöző, aki zsebbe kap fizetést, és fröcsögd ki magad ott. Itt jószándékú emberek segítéségre (ne adj Isten, tapasztalatára) volna szükség.

vic 2008.11.27. 09:33:38

postírónak végül annyit javasolnék, hogy jogi eszközökre akkor érdemes hivatkozni, ha a jogszabályok többségét elfogadjuk játékszabályoknak...

lehet mondani, hogy engem egyik jogszabály nem érdekel (bejelentgetőzés, adózgatás) mert az minek, másik meg érdekelne (munkavállalók jogai) csak nem szokott sikerülni...

munkáltató simán mondhatja, hogy a bejelentett bért kifizetem (bejelentett felett nem is volt semmi... ellenkező vélemény? szerződés?) és azt is havi 5000 Ft-os törlsztő részletekben mert válság van... kell? nem kell? nem kell? ha nem kell, perelj 50ezerért...

Miigeii 2008.11.27. 09:34:55

Etalon 2008.11.27. 09:18:42 - igen, köszi. Az egyeztetés reménytelen. Általában egyoldalú bármilyen kommunikációs kezdeményezés, de a Munkaügyi Felügyelet egyértelműen bevetésre kerül.

Miigeii 2008.11.27. 09:37:02

vic, olvasd el a posztot, és arra reagálj, vagy ne reagálj. Alapvetően a lekönyvelt részét szeretnénk látni a fizunak. És mint mondottam volt a fentiekben - már bánom, hogy MINTEGY MELLÉKESEN megemlítettem a zsebbe részét. Érted, ugye a lényeget?

Etalon 2008.11.27. 09:44:58

Lehet hogy hiba volt az "egyeztetés" szót használnom. A "fenyegetés" jobb lett volna.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2008.11.27. 09:47:04

Kedves Anita,
Természetesen a munkaszerződés szerinti fizetés megilleti a munkavállalót az utolsó napig.

Problémád akkor lehet, ha a "zsebbe" kapott lóvé átvételét kedvesed aláírta valamilyen fecnin.

Ha ezt egy esetleges per során az ex-munkáltató belengeti úgy, hogy vállalja a következményeit (ő is csalt), akkor emberedet is elkaszálják.

Ezt mindenképpen át kellene gondolnotok, nehogy a fagyi visszanyaljon.

Ez a helyzet mindenképpen árnyalja a lehetőségeiteket és a megoldások körét, ami abszolút nem mellékes körülmény.

maat 2008.11.27. 09:49:20

"A fizetés azon részéért, amit minden papírok nélkül, készpénzben kap a munkavállaló - maga a munkavállaló felelősségre vonható? (Pl az az után elmaradt járulékok befizetésére gondolok.)"

Azért az se semmi, hogy járulékfizetést követelsz azon rész után, ami után te nem fizettél adót.

Miigeii 2008.11.27. 09:52:42

maat 2008.11.27. 09:49:20 - dehogy félreértettél. :) Hogy rajta ne akarják bevasalni a járulékot, amint a munkáltató nem fizetett be.

Miigeii 2008.11.27. 09:55:15

Turk Hava Yollari 2008.11.27. 09:47:04 - á, annak a pénznek nincsen semmi nyoma, sehol. A cégen inkasszó van pillanatnyilag, ilyenkor az APEH számára kiderül, hogy még a bérrel is lóg? (és hónapokra vissza minden járulékkal?)

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2008.11.27. 10:36:43

Sajnos az APEH-et nem nagyon érdekli, hogy a foglalkoztató (mert ugye ez a hivatalos) tartozik bérrel a munkavállalónak.
Őt az érdekli, hogy a járulékok be legyenek fizetve. Valószínű az APEH inkasszál a járulékok miatt.

A bér nettó összege egy elég érdekes dolog. A bért a foglalkoztató a megkötött munkaszerződés alapján köteles megfizetni a munkavállalónak. A munkaszerződésben egyébként normál esetben a fizetés napját is kikötik a felek.

Értelemszerű, ha esetedben a foglalkoztató nem fizet, akkor szerződésszegést követ el, amelyet peres úton követelhetsz rajta (->Munkaügyi bíróság).

A Munkaügyi Főfelügyelet csak a legális foglalkoztatáshoz szükséges feltételeket (munkaszerződés, pihenőidő, munka- és balesetvédelem, tűzvédelem, stb...) vizsgálja. Biztos nem fog örülni az ex, ha ráhúzol egy ilyen vizsgálatot, de érdemben pénzhez nem jutsz ezáltal.

Nagyon fontos dolog, hogy mindenről legyen írásos dokumentum.

Ha a szóbeli egyeztetés során nem juttok dűlőre, tértivevényes levélben szólítsd fel a helyzet rendezésére. Ebben finoman köthetsz ki határidőket, amelyek letelte után következetesen(!!!) végrehajtod a beígért dolgokat.

A vége munkaügyi per, valleg nyertek, de előtte le kell futni a kötelező köröket, hogy növeld az esélyeket.

Persze közben mehet az aknamunka tovább (vagyonosodási, stb...)

2008.11.27. 11:12:37

A pénzt a leszámoláskor ki kellett volna fizetni az utolsó munkanapon. A szerződés szerint járó, kifizetetlen összegről fizetési felszólítást küldjön tértisen, ha nyolc napon belül nem rendezik, fizetési meghagyást kell küldeni, csatolni hozzá a mszerződés stb. másolatát. Arra 15 napon belül válaszolniuk kell. Vagy elismerik, vagy ellentmondanak. Utóbbi esetben peresedik, amit tutti megnyer. A végrehajtó meg leveszi a cég számlájáról. A fizetési meghagyás költsége a követelt érték 3%-a min 3000 Ft, amit persze szintén követelhet az adóstól. Nyomtatványt talál a neten. Az illetékes bírósághoz kell beadni, ott segítenek ha kell a kitöltésben is. Szerintem nem fog idáig jutni, hanem fizetnek az első tértis levélre.

Az adócsalós rész felejtős, gondolom maguk is elfelejtették korábban bevallani meg szja-t fizetni.

Miigeii 2008.11.27. 11:44:35

zsir 2008.11.27. 11:12:37
Köszönöm.
Az adócsalós (inkább készpénzes) részt nem erlőtetem, inkább itt a többiek... :)
Tértivevényes levelet nem veszi át. Az nekem mindegy, ha igazolni tudom hogy elküldtem?

Én vagyok 2008.11.27. 12:22:13

Sajnos én is dolgoztam olyan helyen, ahol elkezdtek zsebbe fizetni. Amikor találtam másik állást, otthagytam őket. Nem akarták kifizetni a zsebbe "járó" pénzt, amivel még elmaradtak. Akkor jött a blöff. Feljelentem őket APEH-nál, munkaügyi bíró házában, önkormányzatnál, felnyomom a pályázatokat elbíráló sóhivataloknál, ha nem fizetnek ki. Nekem nem volt sok veszíteni valóm, nekik igen. Úgyhogy fizettek.

Szóval érdemes lenne megpróbálnod kihajtani belőlük az elmaradást. És tényleg ne menj el olyan állásba ismét, ami eleve csalásra épül. Mert az ilyen esetekben nemcsak a munkabér kifizetése körül fognak csalni, hanem minden másban is. Tapasztalatból mondom.

tarquin - védőháló nélkül 2008.11.27. 12:49:35

"És tényleg ne menj el olyan állásba ismét, ami eleve csalásra épül."

Kiindulópont: bizalmi válság van.
1. Elhiszed a foglalkoztatódnak, hogy kifizeti feketén, amiben megegyeztetek.
2. Elhiszed az államnak, hogy ha mindenki tisztességesen fizet adót, akkor majd mindenkinek kevesebbet kell fizetni személyre vetítetten.
3. Elhiszed a BKV-nak, hogy azért magasak a jegyárak, mert sokan bliccelnek.
4. Elhiszed a banknak, hogy jó a CHF-hitel.
5. Elhiszem az egyenesgerincű kommentelőknek, hogy minden mesterembertől számlát kérnek, nem adnak a szülészorvosnak hálapénzt, nyugta nélkül levegőt sem vesznek. (????)

zoorka 2008.11.27. 14:18:56

A munkaügyi felügyelőség nemigen tud mit kezdeni ezzel a problémával (kábé olyan városi legenda mindig őket emlegetni, mint a fogyasztóvédelmet..), munkaügyi bíróság. Tárgyi illeltékfeleójegyzési jog van, azaz az eljárás elején nem kell leróni, de pervesztesség esetén igen.
Ez egyébként sima munkabér-igény, 3 éven belül érvényesíthető.
A zsebbe-fizetős rész meg nem jogi, hanem szociális-gazdasági-etikai probléma (ezzel nem akarok senkit vagy semmit minősíteni, de tény, h adócsalás és az is tény, hogy sokan kénytelenek bevállalni - de ahogy végignéztem a kommenteket, ezen már túl is vagytok :-) )

zoorka 2008.11.27. 14:20:01

Kkkhhm, szóval illetékfeljegyzési jog :)

2008.11.27. 15:23:53

Miigeii 2008.11.27. 11:44:35

Nem baj, ha nem veszi át. Az a fontos, hogy a térti "Nem kereste." megjegyzéssel jöjjön vissza. Akkor a kézbesítést vélelmezik, tehát olyan mintha átvette volna. Arra kell figyelni, nehogy trükközzön az adós a postással és "Címzett ismeretlen" vagy valami hasonlóval küldjék vissza.

Miigeii 2008.11.27. 15:26:47

zsir 2008.11.27. 15:23:53
köszönöm

zoorka 2008.11.27. 15:43:01

Miigeii! Azt azért tudnod kell, hogy ha meg is nyered a pert, és nem teljesít a munkáltató, akkor végrehajtás.. lehet, hogy semmi nem lesz a pénzből :( Nem tudom, hogy nagyságrendileg mennyiről van szó, de mivel a végrehajtás költségét is előlegezni kell a vh-t kérőnek (Te), ezért bizonyos összeg alatt én bele sem fognék ilyenbe.

Miigeii 2008.11.27. 15:58:07

zoorka 2008.11.27. 15:43:01
igen, igen... hát ezaz. Hogy van úgy, hogy mindent szabad, és semmi szankció. Elszomorít. Én bízom a kommunikációval elérhető eredményben. Illetve a fenét. Bíztam. És köszi mindenkinek a javaslatokat.

éniszteri mitkár 2008.11.28. 12:28:33

én vagyoknak és azoknak, akik azt gondolják, hogy a munkavállalónak nem lesz baja, ha feljelenti a munkáltatót a zsebbe fizetés miatt: lesz baja.
Újabban nem csak "figyelmeztetés" jár érte, ahogy korábban valaki írta (bár az nem tudom, mi lehet, mivel büntetőjogban nem értelmezhető), nem is megrovás, hanem rendesen elkaszálják.
Úgyhogy csak óvatosan a "bosszúból feljelentem, mert nem fizetett" hozzáállással...

Miigeii 2008.11.28. 15:57:16

éniszteri mitkár 2008.11.28. 12:28:33
köszönöm - habár itt nem a bosszúból feljelentem, mert nem fizetett attitűd lappang, hanem konkrétan az elmaradt, hangsúlyozottan a lekönyvelt fizetéshez jutás a fejtörés tárgya. (A kp-s részt kár volt említenem, mindenkinél az veri ki a biztosítékot, holott az csak egy okozati probléma) - a lényeg, hogy a papíron szereplő, gyönyörűen lebérszámfejtett fizetéséhez hozzájusson. És az ehhez szükséges eszközöket keresem, a békés, ámde határozott és célravezető megoldás híveként.

andika25 2008.11.28. 17:14:09

A zsebbe fizetendő pénzt én sem eröltetném.
Bár megjegyzem, hogy a bírósági határozatok/ítéletek nem automatikusan jutnak el az APEH-hoz (ugyanis nincs "forródrót").

De egy esetleges vizsgálat mind a munkáltatónál, mind pedig a munkavállalónál adóhiányt állapítana meg.
Mert a kifizető által NEM levont adók és járulékok bevallása valamint befizetése az adózó (munkavállaló) felelőssége. Gondoljatok csak az év végi adóbevallásra. Ha év közben kevesebb előleget vontak le, akkor a különbözetet nem a munkáltató, hanem a munkavállaló fogja megfizetni.
A számolást pedig úgy kezdik, hogy a kifizetett pénzt bruttósítják...


Nem könnyű a döntés, én a helyedben pert indítanék. Akkor legalább van esélyed. Per nélkül szinte semmi.

Deviáns 2008.12.01. 10:56:02

éniszteri mitkár 2008.11.28. 12:28:33
Szolid véleményem: pont ez a része az a törvénynek, ami meggátolja, hogy a munkaadók feljelentsék a nemfizető/zsebbe fizető munkaadót. És itt jön a politika korruptsága, illetve, hogy kinek az érdekeit védik a politikusok. Nehogy azt higgye bárki is, hogy a kisemberét. Nem véletlen van ez így kitalálva.
Ha a törvény azt mondaná ki, hogy ilyen esetbe a munkáltatót szabálysértés vétségében kell megbünteti, a munkaadó viszont köteles lenne bírságot + az elmaradt munkaadói közterheket + a munkavállaló elmaradt közterheit +kamatokat megfizetni, más világ lenne.

Az meg hogy sok az adó, ezért egyre kevesebb az adózó, ezért egyre több az adó, egyértelmű negatív spirál. Innen kilépni csak nagyvonalú gesztussal és nagymértékű tőkebevitellel (avagy tőkekivonás csökkentéssel) lehetne, és évek alatt (több kormányzati ciklus) érne be. A magyar állam erre jelenleg gazdaságilag és politikailag is képtelen.

éniszteri mitkár 2008.12.01. 17:02:22

Deviáns

Félre ne érts, én nem a véleményemet fogalmaztam meg a helyzettel kapcsolatban, pusztán leírtam azt, nehogy a tanácsot kérő óvatlanul belefusson valamibe.
Én is pontosan tudom, hogy ma Magyarországon a munkavállalók nagy többsége nem önszántából lesz adócsaló, hanem azért, mert az a választása, hogy vagy adócsalóvá válik vagy munkanélkülivé.
És nekem sem tetszik ez a kialakult helyzet.
Az meg főleg nem, hogy ilyen helyzetben a kényszerpályán lévő munkavállalóra is lesújt a törvény szigora.

Mittu Domain 2008.12.02. 00:08:43

Bírom amikor a sok adócsaló hőbörög hogy a közalkalmazottak így meg úgy, mikor 1 deka adót nem fizet, így beleszólása se lehet annak elköltésébe.

isti77 2008.12.03. 16:17:07

Érdekes kérdés, vajon mi a jobb:
- közalkalmazottnak lenni, ahol nem csalnak adót, igaz, nincs is nagyon miből, mert egy fillér hasznot nem termelnek
- magánszférában dolgozni, ahol nagyobb valószínűséggel csalnak, de legalább van miből.

Bocsássuk szavazásra?

ARK-10 2008.12.06. 08:32:16

Azért tart itt ez az ország, mert az adócsalás már lassan nemzeti sportnak minősül... Ha megfelelő szankciókat alkalmaznának az adócsalók (minimálbérre bejelentve + zsebbe a többi) ellen, akkor nem itt tartanánk! (Akit egy ilyenen kapnak, minimum 20 év letöltendő szab. vesztés + okozott kár 1000%-os megtérítése... Nincs miből? Akkor majd fizet a gyereke, akikre oly' szívesen hivatkoznak ezek a becsületes társadalom nyakán élősködő tetvek!!!!!!!!)
süti beállítások módosítása