Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Birtokvédő szagminta

2008. november 24. - zugügyvéd

Megint egy látszólag jelentéktelen ügy érkezett a Zugügyvéd postaládájába, de aki már találkozott egy ilyen, jogilag szinte kezelhetetlen helyzettel, megérti, hogy miért került ki posztba. Főleg ha pizzéria van a földszinten, az tud igazán kellemes hatást elérni a szellőzőrendszereken keresztül.

 

Tisztelt Zugügyvéd!

Egy három emeletes társasházban lakom, az első emeleten egy idős házaspár.

Évek óta az a problémánk, hogy a lépcsőház felé szellőztetnek, ami az ők emeletüktől felfelé "száll" és beteríti a lakásainkat is, hiába vannak szigetelve a bejárati ajtók.

Egyre elviselhetetlenebb a fokhagyma és áporodott ágynemű keveréke, de senki nem mer nekik szólni, mert folyamatosan feljelentenek mindenkit. Már velünk is megtették, az önkormányzatnál azt mondták, üzletszerű tevékenységet folytatunk a tárolóban. A szervek kiszálltak, mi pedig megmutattuk az üres befőttes üvegeket meg használt bútorokat, biciklit.

Arra gondoltunk a lakókkal, hogy kinyomtatnánk a társasházi törvénynek azt a részét, amely arra vonatkozik, hogy a lakók a lépcsőházba nem engedhetnek ki szagot a lakásukból, és bedobjuk a postaládájukba, hátha megértik, mit szeretnénk. Kerestem is ezt a törvényt részletezve, de sajnos nem találom.

Ebben szeretném a segítségét kérni, ha megírná, hol találom meg az interneten.

Válaszát előre is megköszönve,

Tisztelettel:

 Erzsébet

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr42786253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drsx 2008.11.24. 18:18:17

Nem hinném, hogy ezt törvény vagy társasház szabályozná, de valaki cáfolja meg!

kokosys 2008.11.24. 18:26:47

a megoldás egyszerű
és olcsó
pillanatragasztó és oldják ki ha tudják bosszansd vissza

Zsolesz74 2008.11.24. 18:33:48

Ez volt nálunk is. Aztán megpusztult az öreg. Azóta a nyanya nem szellőzet a folyosóra. Türelem...

A ragasztó jó ötlet...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.11.24. 18:41:28

Nálunk is meghalt a szomszéd... Na annak volt szaga! Aztán a következő szomszéd (aki a holt helyére jött) már kiköltözött a folyosóra. Megszoktuk.

2008.11.24. 18:43:14

A törvény biztosan nem az alapító okirat és az SZMSZ meg valószínűleg nem szabályozza, hogy ki hol szellőztessen bár lehet valahol utalás rá, hogy nem lehet zavarni a többi tulajdonost stb. Általánosságban birtokvédelmet lehet kérni a jegyzőtől, ha annak nincs eredménye akkor perelni birtokháborításért. Ez hosszadalmas, költséges eljárás és végül valószínűleg nem oldja meg a problémát sem, mert ha minden jól megy, a végrehajtás akkor is elég lehetetlennek látszik.

Ugyanígy kétséges, hogy a bedobált papírok nagyon meghatják -e a büdös lakókat.

Tudni kéne, hogy miért szellőztetnek a lépcsőház felé, miért nem az ablakon, és azt is, hogy a lépcsőházból miért a lakásokba megy be a szag az talán közelebb vinne a megoldáshoz.

2008.11.24. 18:49:32

Tuskóékkal hiába harcolsz papírokkal, nagyívben leszarják, ha találsz valamit a neten, ha nem.Ne is dobálj be semmit, mert minek?
Inkább valami büdöset dobj be. Ellenszagnak.

blügy-blügy 2008.11.24. 19:00:53

Hogyan szellőztetnek a folyosóra? Kinyitják az ajtót, vagy van szellőző a folyosóra? Esetleg kibuktatják az ablakot, és a légnyomás befelé hozza a szagot, át a küszöb alatt?

marosy 2008.11.24. 19:11:59

Vegyetek légfrissítőt és fújjátok tele a folyosót. Pihá.

Lángharcos 2008.11.24. 19:31:04

Ehhez hasonló történetet én is meg akartam osztani. A neten a párom azt találta, hogy egyértelműen birtokháborításról van szó.

Szóval adott egy lakás, ami társbérletből alakult át. A két fél ott van ragadva, költözni egyik se akar, nem is nagyon akadna vevő a lakrészre. Az előszoba a közös tér.
Nos, az egyik fél dohányzik, de intenzíven, a másik fél nem dohányzik, és undorító szokásnak tartja.

A dohányzó fél folyamatosan fenyegeti a nem dohányzó felet, mert ki meri nyitni az ablakot az előszobában, hogy az szellőzzön. De dohányzik tovább a közös térben, és a szobáit is oda szellőzteti.
A nemdohányzó fél meg mindig kinyitja az ablakot, ha "szagot fog" - nos ez a téli fagyoknál érthetően nem vicces.

A kérdés, mit lehet csinálni egy ilyen helyzetben? A szomszédháború nem most kezdődött, bár a nemdohányzó felek cserélődtek - elejük lakott ott, ők kb. fél éve költöztek oda. Az előd nem akart balhét, inkább a szobájába menekült és bezárkózott. Az utódot kevéssé érdekli a balhé, ő tiszta levegőt és nyugalmat akar.

A nemdohányzókra már kétszer volt ráhívva a rendőrség, de nem tettek semmit, mert mindkét fél azt mondta a másikról, hogy az fenyegeti. Bizonyíték egyik oldalról sincs, illetve nem tudom, mit fogadnak el manapság bizonyítékként ezzel kapcsolatban.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.11.24. 19:41:35

"kinyomtatnánk ..., és bedobjuk a postaládájukba, hátha megértik, mit szeretnénk."

El se olvassák, megy a szemétbe. Szerintem morzézzátok le a szöveget a vízvezetéken. Meg hallottam valami kommunikációs formáról, ami a levegő rezgését használja...

Megvagy hadnagy 2008.11.24. 19:47:58

Ezzel mi is szivtunk, Kovacs neni szeretett hagymaval fozni, aztan szeretett a folyosora szelloztetni. Nalunk csak illendosegbol nem szoltak neki, heti egyszer kibirtuk, cserebe ugy orizte a hazat, mint a legjobb hazorzo kutya.

Amit ajanlani tudok, az a lakok kozos udvarias fellepese, lehet, hogy nincsenek is tudataban, hogy ennyire zavarnak masokat. Ezutan johet a birtokhaboritasos vonal. Ezt a feljelentosdit meg nem ertem, ha nem adjak ki a garazst feketen, vagy nem foznek palinkat az erkelyen, akkor nincs nagyon mitol felni.

KukacAV 2008.11.24. 20:01:32

Nálunk is van büdös szomszéd, én azt a konfliktuskerülő megoldást találtam, hogy következetesen kinyitom minden emeleten az ablakot a lépcsőházban, a leghidegebb téli napokon is.
Egy ideig csendben zárogatták utánam, aztán egy ideje mintha kevesebb lenne a bűz... Lehet, hogy fázni még jobban utálnak, mint takarítani. :)

blügy-blügy 2008.11.24. 20:02:55

Celluxal egy a4-es papirt kiragasztassz az ajtajára, ahol nagyon illedelmesen megkéred, hogy ne szellőztessen a folyosóra, mert a szag bemegy a lakásokba.

kezdetnek ez

505thZajcev · http://bringazz.blog.hu/ 2008.11.24. 20:09:40

Sztem drasztikus megoldas kell: Oda kell szarni az ajtajuk ele! :D

rexter 2008.11.24. 20:40:10

jolertem h a tisztelt leveliro annyira gyik, hogy szolni sem mer? micsoda szanalmassag mar??

Lángharcos 2008.11.24. 20:52:47

rexter: A szólás nem megoldás. Az általam írt esetben is elhangzott már pár kérés a másik fél felé, úgymint ne dohányozzon a közös térben ill. hogy ne nyissa ki a hideg időben az ablakot. De értelmetlen.

Mondjuk rendes ember a rendőrségtől nem fél, mert kijönnek, megnézik, csóválják a fejüket, röhögnek a hülye nyanyán és távoznak.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.11.24. 21:31:37

Bunkó, agyalágyult öregek ellen a jog nem igazán jó megoldás, egyéb eszközök kellenek. Kezdetnek pl. temetkezési vállalkozó névjegye az ajtó alatt becsúsztatva. Ha ez kevés, akkor egy nem ott lakó, de jó kiállású fiatalember, aki udvariasan elmagyarázza, hogy ilyen korban milyen veszélyes lehet a combnyaktörés... Szóval verbálisan szerintem minden megengedett, persze a jog és a jóízlés
határain belül.

Seherezad (törölt) 2008.11.24. 22:57:04

Erzsébet, a TH törvény nem rendelkezik szagokról, csak a társadalmi együttélés alapvető szabályaira utal. Azt az SZMSz írja körül, adott társasháznak mi az alapvető.
Lehet kérni ezt a közös képviselőtől,hogy szavazzák bele az SZMSZ - be és módosítsák a szellőztetési szabályokkal. Ez fog némi pénzbe kerülni, módosítás, ügyvéd, földhivatal, de ha annyira zavarja a többséget, biztosan nem lesz gond.
A másik lehetőség, hogy a lépcsőházban lakók (az összes, kivéve akire panasz van) fogalmaznak egy beadványt az Önkormányzat jegyzőjének, és kérik a társasházi tulajdonban lakó tulajdonviszonyának megszüntetését, a társadalmi együttélés alapvető szabályainak megtartására hivatkozással. Ez egy hosszadalmas macera, de általában kivizsgálják.
Én mondjuk egy elég balhés, hangos, kötekedős családdal csináltam majdnem végig, de végül önszántukból adták el a lakást.

Seherezad (törölt) 2008.11.24. 23:01:25

"megtartására hivatkozással" - helyesbítés: be nem tartására hivatkozva.

Lefty Rosenthal 2008.11.24. 23:03:03

ezekkel a budosekkel nem lehet mit kezdeni. direkt elkoltozem vadi uj epitesu hazba, h itt majd nem lesz, de ezek a kedves tavol-keleti nem napon barnult embertarsaink - akik nem esznek tehenet - itt allandoan curry-t foznek, h fulladna bele az osszes abba a sarga szarba.

Perillustris 2008.11.24. 23:24:36

Csúzli, ha érted, mire gondolok, de persze erre válaszolhatnak ők is hasonlóan.

0xFFFF 2008.11.25. 00:00:31

Kutyaszart az ajtajuk kilincsére. Megértik hamar.

0xFFFF 2008.11.25. 00:02:59

"Ezt a feljelentosdit meg nem ertem, ha nem adjak ki a garazst feketen, vagy nem foznek palinkat az erkelyen, akkor nincs nagyon mitol felni. "

És ha főznek ? Saját használatra lehet. A páleszgyártókat hagyni békén, mert ütök ám, de hirtelen !

moto.sapiens 2008.11.25. 00:30:40

Mért kell jópofizni? Mért nem lehet megmondani nekik , ha kell erélyesen, h csukják be a rohadt ajtajukat? Mért kell hátulról közelíteni?
Ők a parasztok mért neked kellemetlen?
dark future - nak van igaza.

pitaa 2008.11.25. 05:15:32

sok helyen vannak ilyen elmebeteg idős emberek, akik mindenféle kamu indokból feljelentik a szomszédokat... nem tudom érdemes-e velük diplomatikusan viselkedni :)

Werwolf 2008.11.25. 06:26:35

nehany posztolonak: szep dolog az idös embereket helyböl leidiotazni, lebunkozni, combnyaktöressel fenyegetni...
Talan erdemes elgondolkozni rajta.

Platon 2008.11.25. 07:13:31

Nem kell vitatkozni velük, ügyvédi felszólítást kell küldeni nekik hogy szüntessék be a birtokháborítást, ha nem teszik akkor pedig meg kell indítani a birtokháborítási pert.

The Green Manalishi (törölt) 2008.11.25. 08:04:17

"A másik lehetőség, hogy a lépcsőházban lakók (az összes, kivéve akire panasz van) fogalmaznak egy beadványt az Önkormányzat jegyzőjének, és kérik a társasházi tulajdonban lakó tulajdonviszonyának megszüntetését, a társadalmi együttélés alapvető szabályainak megtartására hivatkozással."

Te áruld már el, hogy a jegyző hogyan "szünteti meg" valakinek a tulajdonjogát???? Elkobozza? A magántulajdont megszünteti?

Nem önkormányzati bérlakás volt az, amiből végül az önkormányzat kipazerolta az illetőt (bérlőt)?

Hajvé 2008.11.25. 08:05:04

Az én szomszédom is büdös ráadásul segélyekből élő etnikum, próbálj neki magyrázni bármit, annyi mocsok jön főleg a nő és az óvodás szájából...

SzigMa 2008.11.25. 08:35:51

Ez a tulajdonviszony-megszűntetés engem is érdekelne, hogy hol van? Az alkotmányban biztos nem!

Prinzessin Erbsen (törölt) 2008.11.25. 08:42:25

faluhelyen ez cifrabb: itt egetnek
van ugyan szabalyozva, hogy mely napokon lehet, de ha a kälyhaba egeti a müanyagot akkor az ellen a rendörseg sem tehet semmit, környezet felügyelet is leßarja

a fokhagyma büz legfeljebb kellemetlen, de nem okoz rakot - csak vigasztalas keppen mondom, hogy örüljel, es ne vagyakozzal a fokhagyma szagu lepcsöhäzbol kertes falusi idilre

sge · http://monstercrash.blog.hu/ 2008.11.25. 08:42:50

Birtokháborítási eljárás önkormányzatnál, illetve per tapasztalat szerint esélytelen, és krva sokáig tart.

Nálunk hasonló esetben (iszonyat büdös kutya liftben való szállítása, meg folyosón való tartása) nyilvános megszégyenítés segített. Rendkívüli közgyűlés, ahol a társasház összes lakója szembesítette a nénit a büdivel. Visszaszólt, meg pattogott, hogy neki jogai vannak, de érdekes módon kutyus (és a szaga) eltűnt előlünk.

The Green Manalishi (törölt) 2008.11.25. 09:04:19

Még valami. Ha valaki bunkó, épp azért nem lehet mit kezdeni vele, hiába próbálsz kultúráltan fellépni.

Éppen ezért a radikális, de nem brutális megoldások a célravezetőek. Nálunk egy suttyó család olyan pedáns volt, hogy az összes büdös cipőiket a lépcsőházban tartották. jeleztem, hogy nem kívánom sem látni, sem szagolni azokat, a közös tulajdonú részt nem használhatja így. A válasza a szokásos hőbörgés volt.

KÖvetkező este egy nagyobb szatyorba összeszedtem a cipellőket és kib***am mindet az utcára. Másnap felelősségre vont, de én ártatlan arccal letagadtam az egészet. Kicsit handabandázott, fenyegetőzött, de azóta nincsenek cipők a lépcsőházban...

Bugajozsinemszepgyerek 2008.11.25. 09:07:02

Nálunk a lépcsőházban az egyik nyanya aláírásokat gyűjtött, hogy a fibernet ne kábelezze be a házat, mert majd biztos rengeteget kell fizetni érte és az internet ZAJOS!!!
Van jópár nyugdíjas a tömbben és az ÖSSZES ALÁÍRTA!!!
Hónapokba tellett elintézni, hogy mégis legyen netünk. Az ilyen elmebeteg nyanyák ellen nem tudsz mit tenni. Talán csak az agresszió segítene?

0xFFFF 2008.11.25. 09:14:25

"Werwolf 2008.11.25. 06:26:35
nehany posztolonak: szep dolog az idös embereket helyböl leidiotazni, lebunkozni, combnyaktöressel fenyegetni...
Talan erdemes elgondolkozni rajta."

Elgondolkodtam. Szóval a combnyaktörés az jó. Azért jó, mert nem megy az ajtajához szellőztetni. Az idős embereket pediglen senki nem idiótázta le, itt pusztán az IDIÓTA idős- és nem idős emberek vannak leidiótázva, pl. te és a lépcsőházba szellőztetők. ;) Érted-e ?

"Can't Stop The Signal..." 2008.11.25. 09:38:24

Nállunk a szomszéd üvöltött hogy ne szóljunk neki azért mert ő hajnali háromkor veri a feleségét, kidobálja a tányérokat az udvarra, az asszony ruháit meg az utcára.
Egyik szóváltásnál addig fajultak a dolgok, hogy az ajtajára szerelt rács mögül üvöltött, menjünk le hozzá és mindenkit megver. Mire elindultunk becsukta az ajtót. Legszivesebben beheggeszteném a rácsot az ajtaján, de azzal csak rögzíteném a helyzetet:(....

505thZajcev · http://bringazz.blog.hu/ 2008.11.25. 11:45:23

Csak egy darabig rogzitened, amugy ugy kell hegeszteni, hogy az etelhordo fiuk, se tudjanak barmit beadni, aztan majd egy ido utan mely csond lesz ;)

Amugy meg tenyleg neha az erelyes odamondas segit csak neha, ha a szep szobol nem ertenek. O nincs tekintettel ram, akkor en miert legyek O-rá, ilyen egyszeru.

2008.11.25. 16:07:17

Vegyetek nekik szakácskönyvet.

molaris 2008.11.25. 19:06:03

A humánum előretör, a kultúra vékony rétege hámlik. Mondjuk szép szóval, esetleg hangosabban, ha netán nagyot hall.
Tanmese. Volt egy vidéki lelkész. Igen piszkálta a csőrét, hogy akondás minden hajnalban az ablaka alatt tülköl. Kiment és megkérte rá, mondván nagyon szereti hallgatni, mert a régi falujára emlékezteti. Ígért is minden reggelre egy kupica pálinkát. Három reggel ki is tette, a negyediken nem. A kondás úgy megsértődött, hogy bosszúból még a k9örnyéken sem tülkölt. Így is lehet.

Sutty ! 2008.11.26. 22:59:23

kornelia 2008.11.25. 08:42:25
faluhelyen ez cifrabb: itt egetnek
van ugyan szabalyozva, hogy mely napokon lehet, de ha a kälyhaba egeti a müanyagot akkor az ellen a rendörseg sem tehet semmit, környezet felügyelet is leßarja

a fokhagyma büz legfeljebb kellemetlen, de nem okoz rakot - csak vigasztalas keppen mondom, hogy örüljel, es ne vagyakozzal a fokhagyma szagu lepcsöhäzbol kertes falusi idilre


Így igaz! Ráadásul a sok öregnek az a mániája, hogy kicsi kupacokba nedves faleveleket égetnek, ami napokig csak füstöl!

éniszteri mitkár 2008.11.28. 13:29:02

Nálunk a XV. kerületben éget a szomszéd szemetet, műanyagot, a füstöt felénk hozza az uralkodó széljárás. Volt hogy a harmadik házban is be kellett mindent csukni, és még úgy is elviselhetetlen volt. Valaki kihívta a tűzoltókat, akik azt mondták, nem tehetnek semmit, mert nincs tűzgyújtási tilalom.
Tehát ha nincs tűzgyújtási tilalom, kamiongumit is égethetek a kertemben.

C00ler 2009.01.16. 12:15:20

Minden ilyen megoldás:
- nagydarab ismerőssel fenyegetőzés
- pillanatragasztózás
- egyéb testi fenyegetés

teljesen hasztalan mert csak az ellen fordítható aki csinálja.
A parasztok pontosan tudják hogy ellenük csak az egész lakóközösség összefogása érne valamit, de általános tapasztalat hogy a lakók mindig azt várják hogy egyvalaki oldja meg a problémát helyettük, hogy nekik ne kelljen.
Ha pedig egy ember megcsinálja a fentieket, már mehet is a jogos feljelentés, teszem azt ha egy vállas barát megfenyegeti a paraszt szomszédot, már fel is jelentheti életveszélyes fenyegetésért.
A szomszédháború pedig tényleg felőrli az embert. Nemhiába van tele a net ilyen témákkal, a legtöbben nem is vállalják a háborút hanem költöznek.
Azt kell megtanulniuk a társasházban élőknek, hogy ha valami probléma van ami mindenkit érint, akkor ne azt várják hogy más megoldja hanem üljenek össze és közös erővel tegyenek valamit. Itt meg az a gond hogy néha olyan típusú a probléma(zajongás pl) ami csak 1-2 embert érint és ilyenkor a többiek szinte biztosan nem fognak segíteni. Érdemes nagyon összehaverkodni annyi lakóval amennyivel csak lehet, főleg a házsártos és rikácsoló néniket kell a magunk oldalára állítani.
süti beállítások módosítása