Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Szerzői vagy szerzett jog

2008. november 19. - zugügyvéd

Az alábbi levélhez a Zugügyvéd csak annyit fűz hozzá, hogy  a munkáltató csak az általa adott specifikációk alapján fejlesztett szoftveren szerezhetne tulajdonjogot, amit a fejlesztő a munkahelyen, munkaidőben készít.

 

Kedves Zugügyvéd!

Eladnék egy általam fejlesztett szoftvert. Ezzel lenne a legkevesebb baj.
Jelenleg dolgozom egy cégnél és otthoni munkában fejlesztettem a kis alkalmazásomat. Olvasgatva a céggel kötött szerződésemet az alábbi sorokra lettem figyelmes:


"...A munkavállaló egyetért azzal, hogy minden szerzői joggal védett alkotásra -pl ...olyan szoftverekre...melyek a Munkavállaló feledatkörében a Munkáltatónál töltött munkaviszony alatt keletkeznek, vagy döntően a Munkáltatótól származó tapasztalatokon, munkákon vagy dokumentációkon alapulnak, a Munkáltató korlátozás nélküli hasznosítási joggal rendelkezik..."

 

Szóval a cégé a programom csak azért mert a cégen belül kerestem a google -n, hogy hogyan csináljam meg a progimat? ( Hogy tudja ezt bizonyítani? )
Másrészt a progim hasonló a cégen belül fejlesztettel, de egy szakember megláthatja, hogy nem koppintás.


Ez esetben például ha én egy webfejlesztő cégnél dolgozom és csinálok magamnak egy honlapot akkor az a cégem tulajdona?

 

Szívesen veszek bármilyen tanácsot szakértést.
Köszönettel

kockafej

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr11777697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pukker 2008.11.19. 14:43:35

Ha a feladatkörödben gyártod, akkor igen. Ha nem akkor nem.

Hasat 2008.11.19. 15:27:02

Kockafej!
Ez most azt jelenti, hogy google-lal megkeresni, hogy hogyan kell egy programot megcsinálni, döntően a munkáltatódtól származó tapasztalat?
Ez a know-how?

Hasat 2008.11.19. 15:34:34

Szóval én úgy értelmezem, hogy nem a feladatkörödben fejlesztetted, és a szükséges tudással/tapasztalattal már a munkábaállásod előtt is rendelkeztél, illetve amivel nem, azt internetről szerezted.
(Vagy esetleg én is tudnék programozni csak a google segítségével?)

Vörös Szonja, a tetovált lány 2008.11.19. 15:37:01

hmm, amikor a multimédia-fejlesztői szakvizsgát csináltuk, alá kellett írnunk mindenféle papírokat, hogy a diplomamunka CD-t nem sokszorosíthatjuk, nem értékesíthetjük, és különben is az iskola tulajdona. Bár a szerzői jog részre nem emléxem. Elég szemétségnek éreztem, mert szívesen továbbfejlesztettem volna az alkalmazást, de így, csak magamnak... áhh.
Engem ez a mondat fogott meg: "döntően a Munkáltatótól származó tapasztalatokon".
Hogy is van ez?

Rocko- 2008.11.19. 16:17:46

az SZGYF már csak ilyen. :)

kockafej: lépj ki, add el, kész.
vagy add el a cégnek.

zoorka 2008.11.19. 16:39:53

Szerintem ez a kérdés nem ilyen egyszerű, nem lehet igenel vagy nemmel elintézni.
Alapvetően a szerzői jogról szóló törvényt kell figyelembe venni, amely szerint, ha a mű elkészítése a szerző munkaviszonyból származó kötelezettsége, akkor a munkáltató szerzi meg a műhöz kapcsolódó vagyoni jogokat. Ez eddig tiszta, gondolom.
Más kérdés, hogy olyan esetben, ha a cégnél Te kifejleszted az XY speckó programot (amely a munkáltatót illeti), majd otthon, a céges know-howt vagy egyéb eszközöket (és ide értek mindent, ami a program előállításához szükséges), otthon kisebb módosítással előállítod új termékként, az minősülhet-e szerzői jogi szempontból eltérően? Ehhez mindenképpen tudni kellene azt, hogy egészen pontosan milyen programról van szó és a Te verziód ahhoz mennyiben hasonlít, ez szakmai kérdés.
Én úgy gondolom, hogy ha az eltérés minimális (hülye példa, de mondjuk az eredeti, céges verzióban kék a háttér, a tiédben pedig piros), akkor a munkáltató tekintheti jogosult lehet a mű vagyoni jogaira.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.11.19. 16:40:08

Azért itt szerintem inkább a konkurencia lenyúlását akarják levédeni, nem pedig egy programozási szemléletmód felhasználását. Igazából a cég jogásza, vagy a fejlesztési/cég vezetőjének írásos engedélye, vagy nyilatkozata erről.
Nálam szerencsére nincs ilyen, csak annyi, hogy egyszerre két jogviszonyban nem állhatok a céggel, munkavállaló és mint cégemen keresztül kivitelező.

SzigMa 2008.11.19. 17:23:42

Hát szerintem ez még sokkal inkább egyértelmű megfogalmazás, mint amiket általában az ilyen elborult szerződésekben olvasni lehet:

Ha valamit a céges feladatkörödben fejlesztesz, vagy úgy fejleszted ki, hogy *döntően* a cégtől származó lenyúlásokon alapul, akkor az a cégé.
Szerintem ez teljesen tisztességes, mert ha beiratnak egy kurzusra vagy kifizetnek egy valag pénzt, hogy megvegyenek neked egy dokumentációt, akkor abból te ne gyártsál maszek programokat. A google "how to create a homepage?" lekérdezés szerintem akkor sem döntően céges tapasztalat, ha netán céges ip címről megy el.
Azt meg, feltételezem, te is meg tudod ítélni józan ésszel, hogy amikor valamit kibarkácsolsz, akkor ahhoz felhasználsz-e döntően a cégtől beszerzett tudást.
Az persze más kérdés, hogyha üzletszerűen nekiállsz a cég profiljába vágó maszek programokat írni, akkor rövid úton ki fognak vágni és/vagy beperelnek, akkor viszont még mindig bizonygathatod, hogy a php programozást nem a cégtől tanultad, hanem a priori benned van...

kis ember 2008.11.19. 21:42:18

Adja el az édesanyád/feleséged/haverod BT-je

Sics68 2008.11.20. 00:02:33

Üdv !

Ez "józan ésszel" megítélhető dolognak tűnik - ugyanakkor vannak határesetek, és szemétkedésre hajlamos munkáltató/cég esetében hosszadalmas jogi hercehurca is keletkezhet a dologból.

Én azt mondanám, hogy ha nem munkakörödben (munkaidőben, céges gépen céges szoftverekkel stb.) csináltad, ÉS a progi nem alapul döntő részben a cégnél szerzett tudásodon/tapasztalatodon ( a céghez való belélés előtt is meg tudtad volna írni normális idő alatt, hasonló minőségben) akkor első ránézésre a progi a tiéd.

Ha valamelyik pont a fentiek közül "necces", akkor el kell döntened mit akarsz:
1. Hagyod a francba a "magánprojectedet" és dolgozol a cégnek

2. Hagyod a francba a céget, és a saját progidat fejlesztgeted. ( Ezesetben készülj fel hosszú böjtölésre és esetleges jogi cécóra. )

3. Megpróbálodhatod eladni a progidat a saját cégednek. ( Bár ekkor szvsz elég rossz pozícióból indulsz ha pénzt akarnál kapni érte.)

bye
Sics

Vörös Szonja, a tetovált lány 2008.11.21. 12:50:26

kis ember, ha nekem írtad: azóta nekem lett saját bt.-m, családtagjaimnak, haveroknak nincs, nemsokára nekem sem lesz, amilyen állapotok uralkodnak itt:) (teljesen mellesleg férjem van:)) )

ON
valami rémlik a szerzői jog vonatkozó részéről, miszerint van valami százalékos megállapítás a min. eltéréseket illetően, így deklarálva, hogy kié is a szerzői jog. Csak épp a százalékszámra nem emléxem:(

Szűcslaci 2008.11.21. 15:49:04

A program, amit írtál, a Cégé. Ha megtudják. Véletlenül még hasonlít is a Cégnek írottra. Nahát, micsoda véletlen!

Dezsőjóska 2008.11.25. 09:37:41

Első lépésként, ha nem fizetnek meg, keress másik állást!
A másik dolog, hogy hiába jöttök itt a törvénnyel, ha a delikvens aláírt egy szerződést, akkor ahhoz kell neki tartani magát.

1rem1 · http://1rem1.com 2008.11.27. 01:49:57

tétova, nem a GE-nél dolgozol te?

süti beállítások módosítása