Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Három perces fegyelmi

2008. november 17. - zugügyvéd

A Zugügyvédnek megint egy régi történet jut eszébe az alábbi levélről. Egy bank igazgatóságának a vezetője,  ahol a Zugügyvéd a joggyakorlatát töltötte, kitalálta, hogy a titkárnő monitorozzon egy reggeli élő  vitaműsort, aminek a háttere egy Kossuth térre néző ablak volt. Ha valaki feljött a metrómegállóból, a Bank felé menet kénytelen volt elsuhanni a kamera előtt, így ha véletlenül a munkaidő kezdetét  követően tette ezt, akkor menthetetlenül lebukott.

 

Tisztelt "Zug"ügyvéd Úr!


Tisztelettel Önhöz fordulok tanácsért egy munkajogi problémával.

Az egyik barátom a közalkalmazottként dolgozik folyamatosan, ugyanazon helyen több mint 20 éve minden panasztól mentesen. Kb. 1 hónappal ezelőtt a "zavaros életű" (nem közvetlen, de az egész részleg irányításáért felelős) "nagyfőnöke" felesége beszélgetni kezdett vele munkahelyen kívül, persze szóba került a barátom (és annak "nagyfőnökének") részlege, de a barátom elzárkózott azelől, hogy ilyen dolgokról beszéljen, mert a "nagyfőnök" "magánéleti kilengései" amelyek az egész munkahelyen - nem csak az adott részlegen - széles körben ismertek. A beszélgetés ténye a "nagyfőnök" fülébe jutott, aki azóta megkeseríti a barátom életét. A barátom próbálta világossá tenni a "nagyfőnök" előtt, hogy semmit nem mondott róla ill. viselt dolgairól az említett beszélgetésben, de ennek ellenére a "nagyfőnök" "betart ahol tud".

A konkrét eset amivel kapcsolatban Önhöz fordulok: nemrég a barátom 3 azaz három perccel később jelent meg a munkahelyen, de már a munkájának megfelelően a munkaruháját felvéve, azaz teljesen munkára kész állapotban. Ezért most írásbeli fegyelmit akar neki adni a részlegvezető "nagyfőnök" nyomást gyakorolva a közvetlen felettesként dolgozó "kisfőnökre", aki munkajogilag kezdeményezheti azt.

A barátom vonakodik attól, hogy itt helyben a munkahely jogászától segítséget kérjen attól félve, hogy a "nagyfőnök" informális úton erről tudomást szerez, másrészt, ha jól gondolom, a munkahely jogásza hivatalból a másik oldalon kell, hogy álljon. A barátom hozzám fordult ez ügyben segítséget kérve, de sajnos én a jogban járatlan vagyok.

Kérem adjon tanácsot, jogszerű-e ez az eljárás még a "késés" tényét is figyelembe véve! Kérem még arra is, hogy írja meg milyen fórumon emelhet panaszt a barátom az eljárással ill. annak részleteivel szemben!

A leírásban igyekeztem egyszerűen és tényszerűen felvázolni az adott esetet és mivel a barátomnak nem szóltam arról, hogy Önhöz fordulok ezért név nélkül tettem ezt. Kérem amennyiben a véleményének kifejtése előtt kérdései merülnének fel mihamarabb írjon nekem!


Szíves segítségét előre is megköszönve,


Üdvözlettel:
egy jogsegélyért folyamodó barát

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr74773766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsó Bendzsó 2008.11.17. 16:02:55

Tanács: Ténylegesen kitálalni a kisfőnök feleségének...

guy 2008.11.17. 16:44:49

Igen, megteheti. Szerintem jobb, ha az ismerősöd otthagyja a munkahelyet, ha a főnök szemét vele, mert nem az a baj, hogy ki beszél kinek a feleségével, hanem hogy nem normális a főnök. Ha pedig a főnök hülye, akkor ott kell hagyni a munkahelyet. Miután talált új melót én azért alátennék a régi főnöknek - feleségnek mindet kiteregetnék, persze csak négyszemközt, és titokban.
A joggal az a baj, hogy érvényesíteni CSAK állami úton lehet, az meg tetű lassú, ebben az esetben akármit is csináltok, legalább évekbe telne, és közben nem lenne munka, pénz, lelki nyugalom. Szóval hacsak nem tipikus pereskedő az ismerősöd, felejtse el a főnököt és a munkahelyet is.

Pukker 2008.11.17. 17:18:44

Esetleg a nagyfőnöknek elmesélni a dolgokat és az elvárásokat és megjegyezni, hogy ugyan eddig tényleg nem mondtál semmit, de ha már ezért is büntet, akkor voucherként fogod felhasználni és tényleg mesélni fogsz pár nem is annyira köztudott dologról.

eszenagy 2008.11.17. 17:39:56

zsarolni a nagyf@szt, elkapni a toket, ha meg nem vagy eleg bevallalos hozza, akkor munkahelyvaltas, mert ugyis te jarsz rosszabbul, nincs eselyed, ez nem amerika es nem film, semmi jora nem szamithatsz, ha mar nyavalyas 3 perc kesesert is elmeszelnek

eszenagy 2008.11.17. 17:44:55

3 perc keses max atomorabeallito kisiparosoknal szabad, hogy szamitson, lazulj el, lopj el mindent a munkahelyedrol, karcold meg rendesen a fonok kocsijat, kuldj neki feherporos levelet es nyomd fel a felesegenel, termeszetesen anonime, mindezek utan valts persze melot, igy mar lesz mit meselni az unokaknak

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.11.17. 18:05:20

Isten óvjon engem az ilyen munkahelytől

toto82 2008.11.17. 21:10:11

keress új helyet! Ah megvan, akkor a nagyfőnök főnökével leülni tárgyalni. HA nem rújga ki a nagyfőnököt, akkor szépen elköszönni a munkatárskatól, élni az életet tovább.
Az asszonyka valószinüleg tud a mellékesről, ha nem, nem biztos hogy jobban is jár azzal, ha tudomást szerez róla. (munkatársak véleménye midenképp fontos lehet)

macibácsi 2008.11.17. 22:20:53

Kedves Jgsegélyért folyamodó barát!

Kérem ne hallgasson a rosszindulatú hozzászólókra: természetesen az is egy probléma-megoldási út, hogy valaki lop, zsarol, rongál... de leveléből is az derül ki, más módon szeretnék rendezni a helyzetet.

Először is fontos, hogy az Ön barátjának a helyzetét a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény rendezi, illetve a saját szerződése. Érdemes azt elővenni, és megnézni, hogy ki a fegyelmi jogkör gyakorlója (ahogyan leveléből kiveszem, nem az említett "nagyfőnök"). Még mielőtt megindulna az eljárás, keresse meg a fegyelmi jogkör gyakorlóját, kérjen tőle időpontot, és beszélgessen vele. Kérjen bocsánatot, és biztosítsa, hogy többet nem fordul elő. Ha 20 éve ugyanott dolgozik, gondolom fontos, hogy rendezze a helyzetet.

Azért nem érdemes jogásszal és jogi úttal fenyegetőzni, mert egy ilyen helyzetben az csak olaj a tűzre, talán akadnának kollégák, akiknek hirtelen más, súlyosabb vétség is eszébe jut... Ezek mind olyan dolgok, hogy az adott munkahely, szituáció ismerete nélkül nem lehet érdemben nyilatkozni.

De ha tényleg csak 3 perc késésről volt szó, érdemesebb túllépni a dolgon.

Azonban ha a Barátja azt tapasztalja, hogy a személye nem kívánatos az adott munkahelyen, és mindenképp megnehezíteni szándékoznak a maradását, talán érdemes saját magának felajánlani, hogy részleget/egységet vált, ha új munkahelyét jelenlegi főnökei "elintézik" és biztosítják, hogy ne egy fegyelmivel kelljen ott kezdenie.

Lehet, hogy válaszommal most lehangoltam, de ha tényleg csak annyi áll a konfliktus mögött, amit Ön leírt (lehet a Barátja nem osztott meg minden részletet) nem érdemes súlyosbítani a helyzetet.

Tudom, hogy szörnyű, ha egy jogász, aki az igazságos eljárás/elbánás mellett minden esetben ki kellene, hogy álljon, ilyet tanácsol: de néha jobb nyelni egy nagyot.

doberman 2008.11.17. 22:41:11

Szerintem is autókarcolás... plusz a "barátodnak" jól meg kéne basznia a nagyfőnök feleségét.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.11.18. 00:05:11

Szerintem meg felejtsük már el az autókarcolást! Verd be az orrát, de az autó? Lehet, hogy nem is az övé! pfeh...

Dezsőjóska 2008.11.18. 10:04:03

Igen, valszeg az autót az adófizetők pénzéből vették és javítanák meg.

A közalkalmazottakat valami hihetetlen módon védi a törvény. Ha a barátod bizonyítani tudja, hogy tényleg a kis bájcsevej miatt éri az atrocitás, akkor különleges felmondással kell élni, ami azt jelenti, hogy ha megáll az ügy akkor jogosult a végkielégítés duplájára. Ha nem áll meg akkor zéró végkielégítés, tehát érdemes átgondolni.

Másik: a fegyelminek kurva sok formai követelménynek meg kell felelnie, egyszerűen munka törvénykönyvet elővenni átnyálazni. Ha valami nem stimmel, és 90%, hogy nem fog, akkor bíróság. Utána pontosan munkába járni, feladatokat írásban kérni! Annak 100%ig megfelelni. A dolog el fog ülni, persze az éves bónuszoktól azért el kell búcsúzni.

Ezt már csak az egészséges rosszindulat mondatja belőlem, de ha 20 év alatt nem volt a kollégával gond és nem is hibázott, akkor nem is csinált semmit :)

2008.11.18. 11:35:22

Valami nincs rendben a leírtakkal.

"..."nagyfőnöke" felesége beszélgetni kezdett vele munkahelyen kívül, persze szóba került a barátom (és annak "nagyfőnökének") részlege, de a barátom elzárkózott azelől, hogy ilyen dolgokról beszéljen, mert a "nagyfőnök" "magánéleti kilengései" amelyek az egész munkahelyen - nem csak az adott részlegen - széles körben ismertek..."

Ismerte a főnöknét, de 20 év óta csak most kezdett beszélni vele vagy nem ismerte hanem a főnök felesége ismeretlenül megkereste?
Ha máskor is beszélgettek és nem esett szó semmi különösről akkor miért pont most rágott be a főnök?
Ha nem ismerték egymást főnöknével és "nem esett szó a főnökről" akkor mégis miről beszélgettek? Két ismeretlen? Az időjárásról?
Széles körben ismertek voltak a főnök kilengései, de pont a felesége nem tudott róla? Ha nem tudott róla, akkor minek kereste meg a barátot?
Úgy tűnik, valami kimaradt a történetből.

zoorka 2008.11.18. 12:47:12

Zsír :) végre valaki, aki nem hitte el első olvasásra a tényállást :)
Nekem egyéb más bajaim is vannak a poszttal: 20 éve ott dolgozik az illető, a munka hőse - de, fogalma sincs, hogy hogyan néz ki egy fegyelmi eljárás (ha más nem, az ember hall ezt-azt egy munkahelyen, akaratlanul is, főleg 20 év alatt..).
Másrészt: azt, hogy "írásbeli fegyelmit" _akarnak_ adni - jogilag nem értékelhető kategória. A fegyelmi eljárás meglehetősen részletesen szabályozott a Kjt-ben (és nem az Mt-ben, mint egyesek írták..), írásbeli értesítéssel indul, alakszerű stb. (kivéve az egyszerűsített eljárás, ahol viszont csak megrovás fegyelmi büntetés adható). Az illetőnek talán azután kellett volna kérdeznie, hogy az eljárás ténylegesen megindult.

Megjegyzem, az eljárás során jogi képviselő vehető igénybe, a határozat ellen pedig munkaügyi bírósághoz lehet fordulni.

Dezsőjóskának: olyan, hogy különleges felmondás: NINCSEN! Könyörgöm, aki nem ért hozzá, ne próbáljon már meg tanácsokat adni..(mert ha jól vettem ki, ez nem véleménynyilvánítás akart lenni..). Rendkívüli felmondás vagy rendkívüli lemondás (közszféra) van csak, de annak is meghatározott feltételei vannak, amiket itt most azért nem részleteznék, mert nem erről szól a poszt. (Az már csak hab a tortán, hogy a végkielégítés 2x-ese mint a jogellenes megszüntetés jogkövetkezménye, kb. 10 éve nincs a törvényben..) .

Addel 2008.11.18. 18:55:50

Fel kell venni a kapcsolatot a szakszervezettel (ha tag az illető), ők is tudnak segíteni ilyen esetekben. A legtöbb komolyabb szakszervezetnél van munkajogász aki az itt olvasottaknál jobb tanácsokkal is elláthat esetleg.
süti beállítások módosítása