Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Próbára vett sikkasztás

2008. november 13. - zugügyvéd

A Zugügyvéd egy lakásmaffia-gyanús ügy kapcsán olyan nyomozás megszüntető határozattal is találkozott – a szerződés állítólagos aláírásakor pszichiátrián feküdt az eladó/sértett – hogy azért nem okirat hamisítás, mert a dátum nem kötelező eleme az adásvételi szerződésnek. Az ügy az összes jogorvoslati fórumot megjárta, és a Legfőbb Ügyész is jogszerűnek találta a határozatot..

Tisztelt Zugügyvéd úr!

Azért írok, mert egyrészt más lehetőségem jelenleg nincs bárminemű jogi segítségre, ill. ha a levelem kikerül az oldalra, remélem sokaknak lesz véleményük,esetleg ötletük, hogy mit lehet tenni ilyen helyzetben.

Megpróbálok a lényegre szorítkozni:
Élettársam egy, a tulajdonában lévő dolgot oda adott (a másik fél "kölcsön kérte tőle"-ez a rendőrségi indoklásban volt írva) egy ismerősének azzal, hogy az megnézi, hogy tetszik-e neki, igazán kell-e neki (minőségileg, mennyiségileg stb.) majd, visszahozza, és akkor az előzőleg megegyzett árat kifizeti, vagy esetleges részletfizetésben megegyeznek.


A tárgy nem került vissza, viszont felhasználásra került, és kifizetve se lett. Telefonok, hitegetés, majd megunjuk és megyünk a rendőrségre feljelentést tenni. Először néznek ránk, hogy mit is akarunk, majd a Bűnügyi osztály vezetőjének részletesen (lényegében a fent írtak) elmondva a történteket, sikkasztás vétségének megalapozott gyanúja miatt feljelentést teszünk, ill. hatóság megkezdi a nyomozást.

 

Örülünk, tudjuk, hogy sem a pénzt sem a tárgyat megkapni nem sok esélyünk van, de legalább az igazság érzetünk kezd helyreállni.

 

2-3 hónap bízakodunk, majd jön a levél a rendőrségtől, benne határozat a nyomozás megszüntetéséről. A lényeges részek szó szerint: A Határozatból: "kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétségének megalapozott gyanúja miatt XY lakossal szemben folytatott nyomozást, mivel a cselekmény nem bűncselekmény megszüntetem." Az Indoklásból: először majdnem szó szerint leírja a történteket, ahogy első alkalommal, ill. a feljelentésben elmondtuk, majd: " A Btk. azt írja le, hogy aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja vagy azzal sajátjaként rendelkezik sikkasztást követ el.

 

A nyomozás adatai (alapján) XY-nak nem az volt a szándéka, hogy a póthajat eltulajdonítsa vagy jogtalanul azzal sajátjaként rendelkezzen, hanem pénzhiány miatt fizetési késedelmebe esett élettársammal szemben." Paff lettem! Én nem tudok magyarul, vagy rosszul értelmezem a nyelvet, vagy egyáltalán mi van itt?! Úgy-ahogy megnyugszom: van lehetőség a fellebbezésre, panaszra az Ügyészségnél. Megtesszük, onnan is több hónapba kerül míg megérkezik a válasz:

A panaszt elutasítják. Az Indoklásban még részletesebben az ügy leírása, nagy gondot fordítva arra, hogy a telefonos hitegetések alkalmával XY többször kért, és (sajnos) kapott fizetési haladékot, továbbá hogy a rendőrség álláspontja szerint egy polgári jogi vita keletkezett azzal, hogy az átvett jószág ellenértékét XY nem fizette ki. Igaz, megemlíti - a panaszunk indoklásánál -, hogy a jószág csak megtekintésre lett átadva. A lényeg, hogy az ügyészség szerint egy adás-vételi megállapodás született, így menjünk polgári jogi útra. Már nem dühöngöm, csak kérdéseim vannak, a legfontosabbak:

- Helyes ez az értelmezés?
- Ha igen, valójában kit védenek a törvények, a jogszabályok?
- Van-e lehetőség és van-e értelme panasszal élni az ügyészségi határozattal szemben?

Akárhogy is, számomra szerencsétlen Juszticia mérlege nagyon kibillent...

Segítségét előre is köszönve, tisztelettel:

 

NK

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr66766940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Panasz Muki 2008.11.13. 13:14:49

Rákérdezek: a rejtélyes tárgy póthaj? És nem nyomoz a rendőrség? Felháborító! ;)

SzigMa 2008.11.13. 13:41:22

Póthaj!!! Hihetetlen! :)

De viccet félretéve, ez nekem is polgári jogi ügynek tűnik. Kb, mintha adtál volna ezer forintot, hogyha kell majd elkölti és később fizet kamatot, ha nem, akkor másnap visszaadja. Ha nem adja vissza, elmész polgári bíróságra és végrehajtatsz. Nem pedig elrohansz feljelenteni sikkasztásért. Az akkor van, ha azt mondod, hogy itt a póthaj, vegye magához és a nevedben adja át a nagymamának a kerekerdő másik végén. Ha akkor elteszi, sikkaszt, de így, hogy odaadtad neki használatra, legfeljebb visszaperelheted. Már ha akarod.

Első blikkre.

xaraud 2008.11.13. 13:43:46

NK!

A kérdéses eset tehát úgy történt, hogy a párod levetette a póthaját és a barátnője pedig meg akarta venni, de előtte ki akarta próbálni, hogy, hogy néz ki vele?!Megállapodtatok az árról, majd odaadtátok neki, felvarratta, használta, közben nem akarta/tudta kifizetni, de visszaadni sem. Ha jól értem így volt?!
A rendőrség az árat ismerve valószínű, hogy helyesen járt el, ahogy az ügyészség is leírta. Mehettek polgári perre, a keresetben követelhetitek a póthaj visszaszolgáltatását vagy árának kifizetését (késedelmi kamatok csak hab a tortán). Aztán cca. 2 hónap múlva történik érdemi előrelépés, jóesetben visszakerül a párodhoz a "dolog".

Amúgy meg tudod mit csinálnék?
Felhívnám a csajt, hogy ha nincs pénze, akkor iszonyatgyorsan adja vissza a hajat, mert kell. Szedesse le és hozza vissza/mikor mehetünk érte kérdéssel zárnám a telefonhívást, hogy jelölje meg ő az időpontot. Szerintem így is el lehet ezt rendezni, nem kell a bíróságot ezzel terhelni. Ha nem megy, akkor az első variációt tudjátok végigjárni. Jah, azt is megmondhatjátok a lánynak, hogy a bíróságosdi neki drágább lesz, szal' inkább rendezzétek le normálisan a dolgot.

Ki tudja, hogy mi pénz egy ilyen póthaj?

üdv;X

Lángharcos 2008.11.13. 14:05:25

Javaslat: írásbeli felszólítás, amely tartalmazza a főbb dátumokat (mikor lett átadva, mikorra ígérte az elsőt és mikor volt az utolsó aktuális fizetési haladék). Szerepeljen benne egy határozott végső határidő (pl. 8 munkanap).

Ha ezalatt nem fizet, akkor lehet menni a bíróságra, elperelni a pénzt.

füredi (törölt) 2008.11.13. 14:05:27

Mondjuk úgy hogy határeset, akár meg is lehet állapítani a sikkasztást, de nem is ez a lényeg.

Teljesen felesleges a büntető vonalon nyomulnotok. Ezért a büntetlen csaj kap egy év próbát, az nektek miért jó? Nem vagytok sem előrébb, sem hátrébb.

Tehát hagyd a francba a további panaszokat - lehet írogatni a felsőbb ügyészeknek, meg pótmagánvád is van, de ebből hasznotok akkor sincs, ha mondjuk elítélik.

fogalmam sincs, mennyibe kerül a póthaj - max. 200 000 forint a fentiek szerint - ha úgy gondoljátok, hogy megéri a pereskedést, adjatok be egy fizetési meghagyást.

Lángharcos 2008.11.13. 14:07:04

Jha, és levelet csak tértivevényesen feladni ! Visszaérkező tértivevényt megőrizni.

nagyK 2008.11.13. 14:31:00

Panasz Muki!
Te vmit tudsz...
xaraud
A felhívom, megkérem nem működik, próbáltuk. A bíróság nem érdekli, nem megy el, a megítélt pénz után meg futhatok...szerintem.
Lángharcos
Volt ilyen levelezés, tértivevényesen! A poén az, hogy a csaj elismeri a dolgot, tehát azt nem kell bizonyítani.
füredi
Mi a különbség a pótmagánvád és a fizetési meghagyás között? Előbbi
lehetőséget írja az ügyészségi határozat is. Az utóbbit hogyan kell elindítani, és érek-e el vele vmit?
Köszönöm.

eszenagy 2008.11.13. 14:41:08

az ilyen idiotak miatt vannak leterhelve az amugy is gyengen teljesito birosagok, a rendorsegrol nem is beszelve, csak az iratok megfogalmazasa es bepotyogese egy ujjal fogadok, hogy tobb tiz orat vett el nem egy hivatalnoktol
hacsak nem aranybol volt a pothaj, felejtsd mar el es lepj tovabb, gazdagabb lettel egy leckevel, nem adsz semmit senkinek kolcson

nagyK 2008.11.13. 14:47:33

eszenagy
Az ilyen barmok miatt pedig olyan a helyzet idehaza, amilyen ezen a területen (és máshol is)...
Miért baj az ha az ember érvényt akar szerezni az igazának?! Ha veled történik hasonló, akkor is ilyen ész, és akarat nélküli zombiként viselkedsz?
Ne válaszolj, nem vagyok kiváncsi rád!

eszenagy 2008.11.13. 15:07:24

miattam biztos nem ilyen a helyzet, mert 1. nem elek magyaro.-n, 2. nem lopok es nem kovetek el torvenytelen dolgokat
de parokaert perelni akkor is baromsag, idegesited magad, stresszelsz a semmiert, ahelyett, hogy hagynad a picsaba
ha ismerned a rendszert, tudnad, hogy eselytelen a helyzet, sajat magaddal cseszel csak ki, ilyenekert sehol a vilagon nem fog a rendszer neked segiteni.
nekem otthon 100ezer forintos (ceges) mobilt loptak el, a rendorok szartak ra, pedig nagyon egyszeru megtalalni, 1 honap utan megszuntettek a nyomozast (biztos a parokadat kerestek, amit te magad adtal oda valakinek)

Tordesillas 2008.11.13. 15:10:13

nagyK

A pótmagánvád büntetőeljárás keretében zajlik, ahogy az eddig eljárásból kitűnik és füredi is írja nincs sok értelme neki.

A fizetési meghagyás egy polgári nem peres, tehát peren kívüli eljárás, ha jól emlékszem 200.000 Ft alatti pénzköveteléseket először így kell megpróbálni érvényesíteni.
Megkeresed a "sikkasztó" lakóhelye szerinti városi vagy fővárosi kerületi bíróságot kérsz onnan egy fizetési meghagyási nyomtatványt, értelemszerűen kitöltöd, illetékbélyeget megveszed és felragasztod rá, aztán beadod a szükséges példányszámban.
Ezt a bíróság kiküldi a "sikkasztónak", aki ha ennek a fizetési meghagyásnak nem mond ellent, azt hiszem 8 napon belül, akkor azt a bíróság jóváhagyja, jogerős lesz, ítélet erejével bír, azaz lehet rá kérni végrehajtást is.
Ha ellentmond neki a kötelezett, akkor per lesz belőle, ha kiegászíted az illetéket a peres illetékre, ami kétszer annyi, mint a fizetési meghagyás illetéke.

tatuli 2008.11.13. 15:17:20

nekem ovis koromban a balettórán ellopták az utcai cipőmet az öltözőből, de otthagytak egy másikat, ami használt volt, és rám kicsi volt, ezért anyuék kézben vittek haza. az ellopó bizonyára saját használat céljából vette magához, most akkor pereljem sikkasztásért?

és én még reménykedtem anno, h megtalálják az ellopott 150e értékű bicajomat... de ha egy póthaj nem hozza lázba a rend őreit, akkor ne is várjak semmit egy kétkerekűért. pedig szép volt! kék és ezüst - ja biztos csak valaki kölcsönvette saját használatra, ígyhát sokkal nyugodtabb vagyok, hogy nem megloptak, csak elsikkasztották... cöccc

Dr. Panasz Muki 2008.11.13. 15:31:28

Nekünk a bölcsiben vitték el a lányom csizmáját, és otthagytak egy kisebbet. Tiszta véletelnül, persze. Taxival, szandálban kellett hazahozni (télen). Bizony bizony önbíráskodással fenyegetőztem - azaz ha holnapra nem lesz ott a kiscsizma ésvalamint mégegyszer előfordul, választok én is valami klassz cuccot. Csizma meglett, taxipénzt nem fizették ki "Véletlenék".

füredi (törölt) 2008.11.13. 15:35:09

Ezt de utálom, ezt a "Én nem élek Magyarországon, de okosan belepofázok mindenbe, mert azzal hogy kimentem, különb vagyok nálatok, csak még nem tellett ékezetes klaviatúrára" mentalitást.

NagyK!
előttem válaszoltak a nekem feltett kérdést: csak jelzem, hogy nagyon örülök, hogy a posztoló olvassa is a topicot, nem szokás. Ha van még kérdésed, jöhet.

Amit még mondanék: minden bíróságon van panasznap, ahol segítenek kitölteni a fizetési meghagyást, ami szintén ott beszerezhető. (Tényleg, ezt miért nem lehet letölteni az internetről???)

guy 2008.11.13. 15:48:46

Ez tényleg polgári ügy, és tudom, hogy sérti a cikkíró hiúságát, hogy átverték, de itt hagyta magát átverni. Először is ez egy kisebb érték ez kb. 200 alatt lehet.
Soha ne adjunk oda valakinek valamit biztosíték nélkül abban reménykedve, hogy majd visszakapjuk. Ha ezt megtesszük, akkor vesszőzzük meg magunkat, és legközelebb legyünk okosabbak, a cuccról meg, hacsak nem túl értékes, mondjunk le már a papír és biztosítékadás nélküli kölcsönadás pillanatában. A post-író legalább annyira felelős a káráért, mint az, aki elvitte. Perre meg nem mennék pár tízezer forint miatt, mert egyszerűen nem éri meg, az ember egy csomót idegeskedik rajta, stb.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.11.13. 18:13:01

füredi 2008.11.13. 15:35:09
Persze,az illetéket meg dombornyomottal leróni online, mi? Mivé lenne a világ úgy? E-mailben elküldeni a fizetés kódjával? Hát hógyisne!
:D

nagyK 2008.11.13. 18:47:54

eszenagy!
Egyetértek füredivel...
guy
Valahol igazat adok neked, hidd el elmagyaráztam a páromnak, hogy ilyet soha többet! Most már kezdem érteni, hogy mi a sikkasztás...Viszont az ironízáló kommentelőknek, és a rendszereket olyan jól ismerőknek üzenem, hogy én is éltem külföldön, és ha egy ilyen ügyből nem is lett bünügy, de nem nekem kellett futnom a pénzem után, pont azért mert kis érték, és nem bonyolult az ügy (ráadásul a másik fél elismeri az egészet) gyorsított eljárásban, egyszerűen pontot tesznek az ügy végére, mindenfajta plusz kiadások (illetékek)nélkül, mert a törvények és szabályok valójában is engem védenek.Nálunk ez miért ne működhetne?!Talán pont azért, mert túl sok az ilyen ügyet elbagatelizáló, ironikus zombi, aki mindent lenyel! De itt be is fejezem mert ez a blog nem erről szól...
Üdv mindenkinek & köszönöm a tanácsokat!

xaraud 2008.11.13. 18:56:02

Dehogynem, igenis szerezen érvényat az igazának mindenki, még ha "tyúkper" szaga van is a dolognak. A kár értéke pedig ugyan kifejezhető forintban, de szubjektív értéke nem feltétlen, hisz van aki becsültesen megdolgozott azért a 200.000Ft-os póthajért és lehet, hogy mondjuk 1 év alatt tette félre a fizuból a forintokat rá. Szóval igenis szerezze vissza/ellenértékét kapja meg.

A bíróságoknak meg az a dolga, hogy ha beérkezik a kereset, akkor azt "normálisan" -értem ezalatt a Pp. elején lévő paragrafusokat- intézzék el.

NK! Ha nem működik ez a telefonos megoldás el kell menni a bíróságra és a Tordesillas által fent leírtak szerint kell cselekedni. Ha időhúzásként ellentmond de mégsem megy el akkor automatice ti nyertétek a pert, lehet beadni végrehajtásra és kész, onnan már feltehetőleg egyenes az út.

szaGértő 2008.11.13. 20:58:49

füredi 2008.11.13. 15:35:09
"(Tényleg, ezt miért nem lehet letölteni az internetről???)"
pölö: www.zalamegyeibirosag.hu/nyomtatvanyok.html

macibácsi 2008.11.14. 00:56:29

Kedves NK!

Lehet, hogy ezért most nem fog kedvelni, de én kimondottan örülök annak, hogy a Rendőrség felismerte, hogy itt nincs helye büntetőeljárásnak, és a nyomozás megszüntető határozatban értehetően és precízen (írom így látatlanban...) indokolta, hogy miért nem.

Füredinek igaza van: ha ismeősük kapna is büntetést, azzal nem lennének beljebb, és az igazságérzetük sem állna helyre az ítélet hallatán.

Ha úgy érzik becsapták Önöket, és szeretnének az igényüknek hivatalos úton érvényt szerezni, akkor a fentebb említett fizetési meghagyás kibocsátását kell kérniük. A rosszindulatú hozzászólókkal meg kérem, ne törődjön.

füredi (törölt) 2008.11.14. 07:57:53

szagértő, pióca! Köszönöm, és elnézést a tudatlanságomért - közben egyébként arra is rájöttem, hogy a Complexben is benne van.

Nagyon érdekes kérdés ez a "érdemes-e tyúkpert indítani". Ugyanis a társadalmat alapjában véve a kis geciségek sorozatai rengetik meg. Az, hogy a gyereknek megint eltűnt a radírja, mert valamelyik kis szemét megint hazvaitte, sokkal jobban tud érinteni, mint egy x milliárdos viadukt.

Attól tartok azonban, hogy a jelenlegi rendszerben ez aligha működik: pereskeedzs egy jó darabig, aztán ott állsz egy végrehajtási lappal a kezedben, az adósnak meg minimálbére van, amiből már vonják a gyermektartást...

De az igazság az igazság, mi meg ezért vagyunk.

quorum 2008.11.14. 11:55:35

Ez szerintem is inkább polgári útra tartozik. Erre az esetre leginkább a Ptk. próbára vételre vonatkozó szabályait (371. §) kell alkalmazni. Eszerint a szerződés létrejött, ha a vevő a megadott határidőig nem nyilatkozik. A tulajdonjog átszállt, mert a vevő birtokában volt a dolog, így sikkasztást sem követhetett el, mert nem idegen dologgal rendelkezett.

Ha mindenáron büntetőjogi útra kívánja a levélíró az ügyet terelni, jelen esetben esetleg a csalás tényállása állhat meg. Ehhez sajnos azt kell bizonyítani, hogy a vevőnek nem is állt szándékában a dolgot kifizetni akkor, amikor az eladótól elvitte.

nagyK 2008.11.14. 13:09:05

füredi!
Örülök, hogy nem vagyok egyedül ezekkel a gondolatokkal...
quorum!
Gondoltam én is a csalásra, de az aztán tényleg kemény dió, igaz, előbb-utóbb sikerülne bizonyítani, mert az illető egy igazi kis mocskos svindler, és még mindig bízom benne, hogy justice fol all!
süti beállítások módosítása