Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Parlagfüves örökség

2008. október 27. - zugügyvéd

Örökösödési ügy úgy is kevés érkezik a Zugügyvédhez, bár az alábbi levél egy kicsit szétszórtnak tűnik. Aki az ági öröklést érthetően elmagyarázza, a topic találkozón vendégem egy sörre:)

  

Kedves Zugügyvéd és joghoz értő commentelők!

A következőkben szeretnék egy kis eligazítást kérni:  Apukám másfél éve meghalt. Örököltünk az öcsémmel egy-egy negyed házat, egy kis készpénzt (kötvényben) és 6 darab kicsi földsávnak az 1/6-1/6 részeit. A földeket jóatyám anyukája halála után örökölte, a két testvérével együtt, a földdarabok egyben sem túl nagyok, nem hogy így szétszabdalva.
 

 

Anyukám képviselt bennünket a hagyatéki eljáráson, mert messze lakunk. Azt mondta utólag, hogy amikor szó került róla, a hagyatéki eljáráson azt mondta a közjegyző, hogy a földekről nem mondhatunk le, mert mindkettőnknek van gyereke, meg hogy ági öröklés. Szerintem anyukám valamit nagyon összekavart (ismerősök is mondták, hogy van olyan, hogy valaki lemond az örökségről).
Kérdéseim:
 

1. lehetett volna-e az elején, hogy csak a földről lemondunk
a) az állam
b) az egyik nagynénénk javára (akinek szintén van itt tulajdona)?
 

2. Mivel már minden át lett írva (jó kis illeték / földhivatali díj kifizetése mellett), eladhatnánk-e ezeket a földeket (kapunk valami bérleti díjat, de most nyáron az illetékes hatóság mindenféle levelet írt, hogy parlagfüves a földünk - mind a 2x3 m2 - és eljárás van ellenünk, és nem akarnánk jobban ráfizetni), vagy még most is védi a törvény az örökséget a gyerekeink javára?
 

3. Egyáltalán, miért számít az, hogy van-e már gyerekem, amikor örökölök, és mi az az ági öröklés?

4. Mekkora lehet az a minimális földdarab, amit egy ember tulajdonolhat?

Előre is köszönöm szépen az információkat:

Kismackó
 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr39734432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.10.27. 16:15:06

Ettől már csak az örökölt betegség rosszabb.

fofoka · http://adobevallas-konyveles.hu 2008.10.27. 16:20:38

Én ugyan ügyvéd nem vagyok, de 10 éve anyukám nem lemondott az örökségéről, hanem visszautasította azt, így nagypapám után én lettem az örökös.
Szerintem az utódok kérdése azért merült fel, mert ha nem fogadod el az örökséget, akkor az utánad soron következő egyenes ági leszármazott, tehát a te gyereke(i)d örökölnek, és ha kiskorúak, akkor a helyzet csak bonyolódik, főleg ingatlan esetén. Eladni szerintem leginkább ezt a földterületet a többi tulajdonosnak lehet és érdemes. (nagypapámék heten voltak testvérek, és örököltek valahol vidéken egy földet, megegyeztek és az egyik huga vette meg a többi testvértől a résztulajdonokat.)
Nagynéni részére szerintem lemondani nem lehet, max elfogadni az örökséget, és ajándékba odaadni neki. Persze az is illetékköteles :(

gyrgyvrs 2008.10.27. 16:55:02

1.Egyikőtök lemondhatott volna a másik javára.
2. Szerintem el lehet adni, bár ha tényleg 6m2-ről van szó, akkor senki nem veszi meg :-)Bár szerintem azért több földről lehet szó, ha kaptok bérleti díjat! Aki bérli, az bejelentette a földhasználatot? Mert akkor már szerintem őt fogják büntetni.
4. Itt ezek szerint osztatlan közösről van szó, ha jól emlékszem, 3000 m2-nél kisebb ingatlant nem lehet kialakítani, tehát ha megosztattnátok, akkor ennél kisebb területet nem lehet kialakítani. Az, hogy mennyi terület van a tulajdonodban, az nincs korlátozva, tehát tényleg lehet akár (szélsőséges esetben) néhány m2 is.

szuburito 2008.10.27. 17:02:45

Örökségről lemondani is lehet, is vissza is lehet utasítani az örökséget. Lemondani írásbeli megegyezéssel az örökhagyóval, aki ekkor nyilván még él. Ez egy megállapodás a jövőre, hogy ha meghalna, akkor a lemondó nem kér majd semmit.
Visszautasítani már csak az örökhagyó halála után lehet az örökséget, a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző előtt.

A lényeg, hogy ha egy örökös azt mondja, hogy köszöni szépen, de ő nem kér semmit akkor ő kiesik az öröklésből.
(Válogatni nem lehet, csak egészben lehet a vagyon arányos részét örökölni, bár itt az egyik kivétel éppen idevág: a földtulajdont vissza lehet utasítani, ahnélkül, hogy a vagyon többi részét is visszautasítanánk.)
Kiesett örökös helyébe a törvényes öröklési rend szerint lép az ő örököse - ami olyan, mintha a kieső halt volna meg, és ő lenne az örökhagyó.
Ezt a kieséses játékot a végtelenségig persze nem lehet játszani, mert előbb-utóbb az állam fogja örökölni a vagyont.

Az ági öröklés, mint ősrégi magyar törvény, azt a célt szolgálja, hogy beházasodással, majd a házastárs hirtelen halálával ne lehessen csak úgy vagyonokat szerezni. Bővebben majd később, de talán már szerepelt itt párszor az ági öröklés.
Az a lényeg, hogy a leszármazókat, illetve a testvéreket és felmenőket részesíti előnyben a házastárssal (és rokonaival) szemben.

"Mekkora lehet az a minimális földdarab, amit egy ember tulajdonolhat?"
"...eladhatnánk-e ezeket a földeket, vagy még most is védi a törvény az örökséget a gyerekeink javára?"

Ezekre most nem reagálnék...

xaraud 2008.10.27. 17:24:27

Kismackó!

1.) Le lehet mondani akármelyik családtag javára a földről.
Akár az állam javára is lemondhatsz (NFA a kedvezményezett)

2.) A tulajdonodat akkor és annak adod el akinek akarod elvileg, de ebben az esetben van elővásárlási jog (mg-i területről van szó), amit a földtörvény (1994. évi LV törvény a termőföldről) szabályoz. Ott benne vannak az elővételi jogok SORREND FONTOS és egyéb dolgok.
A parlagfűvel kapcsolatban az előttem szólóhoz csatlakozom, bár nem hinném, hogy van bejeletve használó arra a 6nm-re, tehát elvileg titeket fognak megbüntetni. Ezt a büntetést -kellő levelezés stb. után- le lehet alkudni. Vagy kérj egy fotót, hogy tényleg parlagfüves volt a terület. Próbálkozz csak nyugodtan velük!

3.) Az ági örökléssel kapcsolatban: itt nincs semmiféle ági öröklési rend, teljesen més tészta, de olvasd el magad :-)

www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/tulajdonvagyon/orokles20050805/agiorokles20060627.html/ugyleirasjogi

4.) Nincs minimálisan tulajdonolható földdarab. Maximalizálva van, amit szintén a fent említett földtörvényben találsz.

Jah, adjátok el tesóddal együtt azt a pár nm-es földet annak aki műveli/szomszédnak vagy akárkinek. Értéke nem sok, (közelít a nulla forinthoz) de legalább 6nm-nyi földdel kevesebb gondotok van.

üdv

3006 2008.10.27. 20:34:12

Tipikus példa, amikor az osztatlan közös az örökösödés útján tovább osztódva eljut nem egy eseteben a 0,01Ak értékig egy-egy önálló hrsz.-ben Na itt van a nagy szívás, hiszen a földhivatalnál fizetendő eljárási ileték, mely nem értékfüggő (6.000/db) meghaladhatja a megörökölt ingatlanhányad értékét. Ilyenkor meglehetősen sokan mondanak le az állam javára. Később is fel lehet ajánlani a NVKSZ-nek, de az már csak kárenyhités. Viszont: Aki belül van és van érzéke meg tőkéje az ügyre az már akár a 0,01 Ak okán is kérheti a tulajdonközöség megszüntetését és szépen minden társtulajdonost kifizet, akár el akarják adni a tulajdonukat akár nem.
Mondd csak, hogy is vannak azok a tulajdoni hányadok? Mindjárt itt van 2011, aztán felpörög a termőföld biznisz.

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2008.10.28. 00:20:53

Bár már elég késő van, de ímé az ági öröklés emberi nyelven egy korsó sörért:)

1. Az ági öröklés beteljesedéséhez is meg kell halni az örökhagyónak! :D Tehát addig amég élsz, tök mind1 hogy van-e gyereked, kitől kaptad, örökölted a földet, nem érdekel senkit, eladhatod, nem vonatkozik rá az ági öröklés.

2. Az ági öröklés tulajdonképpen annyit jelent, hogy az örökhagyónak ági úton (vagyis a felmenői, oldalági rokonai, vagy lemenői által) ingyenesen (tehát örökléssel vagy ajándékozással) jutott vagyont halála esetén nem a törvényes öröklési rend szerinti örökös, hanem a családnak az az ága kapja, ahonnan az ági vagyon származik.

Az öröklési sorrend (gyerek, szülő, testvér, nagyszülők...) ági öröklés esetén is ugyanaz, mint a törvényes öröklésnél, de itt csak a családnak az az ága játszik, ahonnan az adott vagyontárgy jött.

Egyszerű példa:

Apai nagypapa meghal, unokára hagyja a földet. Unoka meghal (az egyszerűség kedvéért) leszármazók hiányában, így a törvényes öröklési rend szerint a szülei egyenlő arányban örökölnék a vagyonát.
DE mivel ezt a földet az apai nagyapától kapta, így erre (és csakis erre) az ági öröklés szabályai szerint csak az apa jogosult, az anya nem.
A többi fennmaradó, az ági öröklés alá nem eső vagyontárgyat (az egyszerűség kedvéért végrendelet hiányában) apu és anyu felesben öröklik.

Szerintem érthető. Szerintem. :)

2008.10.28. 11:21:37

***ÚJABB HIRDETMÉNY!***
ZUGÜGYVÉD TALÁLKOZÓ

Helyszín: Puttó Kávézó (volt Ara presszó)

Budapest 13. ker. Hollán Ernő-Balzac u. sarok.

NOVEMBER 7 Este hét.

Szenvicsekről a Zugügyvéd gondoskodik.
********************************
süti beállítások módosítása