Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Géphang és a hintázó egyenleg

2008. szeptember 22. - zugügyvéd

Az alábbi levelet azért teszi közzé a Zugügyvéd, mert sok banki ügyfél kerül hasonló helyzetbe. Az alaptétel az, hogy mindenki legyen tisztában a saját pénzügyeivel, bár a banki egyenlegközlések is lehetnének pontosabbak.

 

Kedves Zugügyvéd!

A folyószámlámhoz tartozik bankkártya, ami nem hitelkártya.
Történt, hogy miután a számlámon levô összeget folyamatosan és részletekben morzsoltuk le a lakásunk megújítása okán, egy idô után elvesztettük a fonalat és számlaegyenleget kértünk a bank telebankos rendszerén keresztül.

 

A gép szerint a számlánkon 74.000,-Ft volt. Lekérdeztük a tranzakciókat is és meglepetésünkre egy 50.000,-Ft-os jóváírást is bediktált a gép (a kivétek mellett). Mivel az egyenleget mi nem tartottuk pontosan számon (és a jóváírást nem értettük), azonnal felhívtuk a bankot a helyzet ill. egyenlegünk tisztázása végett. A banki alkalmazott (ezúttal hús-vér ember) szerint nincsen semmi probléma, csak egy téves tranzakció történt, de már javították.


Ismét rákérdeztünk (ezúttal nála), hogy akkor most mennyi pénz van a számlánkon? a válasz: 74.000,-Ft. Ez a beszélgetés gondolom rögzítve van.
Ezek után mi kivettük majdnem a teljes összeget 70.000,-Ft-ot. Elvileg maradt rajta 4.000,-Ft.


Kb. 3 hét után egy bankkártyás vásárlásnál a tranzakciót elutasította a terminál. Gyors kártyacsekkolás az automatánál, egyenleg 3.500,-Ft, de ki nem ad egy forintot sem...
Telefon a bankba, ahol közlik, hogy 47.000,-Ft mínuszban vagyok, mert téves jóváírás volt a számlámon.

Ilyenkor mi van? Tényleg tartozom a bankomnak? Ha egyszer közlik az egyenlegemet és rá is kérdezek, akkor utólag  mondhatják, hogy bocs mégse, vissza a pénzt? És ha vissza kell adnom, akkor lehet részletekben, vagy behajthatják rajtam egyben? Tudom nem vagyok sikeres, de nincsen most hirtelen felesleges 50.000-em...

Üdvözlettel
Tamás

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr36676306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.09.22. 20:22:18

Nem tarthatod meg, vissza kell fizetni.
De ha valóban hibázott alkalmazott is, akkor attól függően hogy mennyire vagy értékes ügyfele a banknak, és mennyire csapkodod az asztalt, elég sok lehetőséged van :)
Onnan kezdve, hogy nekik nem vagy értékes, és te sem vered az asztalt: kényszerhitel kamat + nyilván nem tudod használni a számlád amíg nem érkezik rá elég pénz
Odáig, hogy: értékes vagy nekik, és kurva sok melót csinálsz az ügyintézőknek az állandó panaszáradatoddal: elismerik hogy hibáztak, és kárpótolnak.
Pl a kényszerhitelt átrakják valami kedvezőbb kamatozású személyi kölcsönné, + kapsz egyéb juttatásokat (elengedik 1-2 hónap szlavezetési díjat ilyesmik.)

Ja és azzal ne fenyegtőzz, hogy elviszed a pénzed, meg megszünteted a számlád, meg pszáf, mert csak felhergeled az ügyintézőt, és nem feltétlen a neked legoptimálisabb megoldást keresi majd :)
A pszáf vizsgálat meg úgy néz ki, hogy a pszáf megnézi hogy a bank a panaszodat a tv-knek megfelelően vizsgálta -e ki.
Nem a panaszod jogosságát.
Szóval semmi értelme...

ladislaus 2008.09.22. 20:22:38

Tamás!
Na most először a probléma. Kérj egy részletes tranzakciot kimutatást, SZÓBAN a telebankon keresztül. Kérd meg mondja el a tranzakciokat amik VALOSAK azota amikor még képbe voltál költéseiddel. MEG KELL TEGYÉK! Meg is fogják tenni. Aztán minden egyest irj le papirra. Ezután kérdezd meg a téves jováirást és annak korrekcioját. Azokat a llistádba szépen ird bele megjelölve hogy azok micsodák, és mikor voltak. Na akkor megkapod a valos egyenleged.

A 3 hetes intervallumban gondolom volt hovége,hoeleje, amikor beterhelik a dijakat. Szoval ez fontos lehet, igaz pár száz forint mulhat ezeken.

Ha van folyoszámlahiteled akkor nem kell kicsengesd. Ha banki hiba, duplikált terhelés miatt történt akkor sem kell és nem számolnak fel kamatot arra. No para.

A posztiro meg ezzel a "banki egyenlegközlések is lehetnének pontosabbak." mit akar elérni? Mert igen védem a mundért hisz bankos vagyok és gyakran számlákat egyenlitek ki, utalok, és téves utalásokat vizsgálok, javitok... csak nem magánszemélyeknek és nem otthon. De van/volt közöm ilyenhez szoval szerintem bujocska és nem kéne rögtön lehuzni. Mennyi a téves és a nem téves közti aránya?

ticsung 2008.09.22. 20:25:22

Sok értelme nincs ugrálni.

Vissza kell fizetni.

Almaspite 2008.09.22. 20:28:41

(Hát, Amszterdamban feküdtem begombázva a saját hányadékomban, de még akkor is tudtam, hogy hozzávetőlegesen mennyi péz van Pesten a számlámon...)

janana 2008.09.23. 00:31:29

Oké... és mi van akkor, ha eszem ágában sincs visszafizetni, mert semmi szükségem arra a számlára annál a banknál...???

Szűcslaci 2008.09.23. 06:01:22

janana: ezt a falschoskodást bírom, igazi magyar mentalitás. Nekem ügyfélnek még pénzért se kellenél.
Tamás: Nem győzöm minden poston hangsúlyozni, hogy KÉSZPÉNZ, KÉSZPÉNZ! Ha a számlára jön is, azonnal kivenni - a zsebedben már csak meg tudod számolni esténként. A másik verzió pedig az internetes hozzáférés a számládhoz.
Hiába hibáztak a banknál - ők vissza tudják állítani az eredeti és jogos állapotot - meg is teszik.

JohnnyB 2008.09.23. 09:54:58

janana: mondjuk ugyanaz van, amikor a közüzemi számládat nem fizeted ki.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.09.23. 10:25:56

Mennyi a téves és a nem téves banki egyenlegközlés közti arány?

Hát nagyon gáz, ha nem nulla. Legfeljebb, ha régi pentium procit használnak a szerverükben.

Valójában itt nem az egyenlegközlésben hibáztak, hanem a terhelésben/jóváírásban. Emberi hiba. Persze, ha sok az emberi hiba, akkor ott nagy kupleráj van.

2008.09.23. 11:28:27

Ha az a kérdés vissza kell -e adni a pénzt, akkor igen, vissza. Fair szerintem az lenne, ha levélíró részletekben visszafizetné a felvett pénzt kamatok és költségek nélkül, mondjuk egy év alatt.

A kereskedők, bankok nem feltétlenül azonnal számolják el a kifizetett összeget. Pl lehet, hogy levélíró ötödikén kedden vesz egy porcelán hattyút 20 ezerért, de a kereskedő csak 8-án pénteken számol el a bankkal és csak 11-én hétfőn kerül az összeg könyvelésre. Közben ha nem tartja észben ugyanígy túlköltekezhet.

vape 2008.09.23. 13:10:07

Én egy internet banki hozzáférést javasolnék minél hamarabb. A telefonos ügyfélszolgálatot és a bankfiókba járkálást évi 1-2 alkalomra le lehet így szűkíteni.
Ha az e-mailezés és weboldalak olvasása megy, akkor egy netbank használatát is könnyen meg lehet tanulni.

totya4 2008.09.24. 16:39:49

Bankautomatán lehet nyomtatni egyenleget. Mikor kiveszel pénzt akkor is ott van hogy mennyi maradt.
Egyébként meg ott a számlaértesítő, ahol minden kivétel/betétel látszik. Ha valami nem stimmel lehet mennyi az ügyfélszolgálatra.

Van 50000 mínusz. Hol itt a probléma???
Nem jöhetett terhelés 3 hét alatt?!

Be kell slattyogni a bankba és megkérdezni mi ez a tétel. Ha ez valós, akkor ki kell fizetni és nem sunnyogni, ha pedig nem, akkor tisztázni, ennyi.

Én vagyok 2008.10.02. 13:41:03

De mi az, hogy nem követi, hogy mennyi pénze van a számlán, ha egyszer 50 ezer forint ekkora gondot okoz...? :-)

Jaj, de szeretnék olyan gazdag lenni, hogy ne kelljen követni a számlám egyenlegét. Értsd: minden egyes tranzakció után ellenőrizni, hogy mi történt, mekkora egyenlegem maradt. De legalább hetente egyszer-kétszer ránézni a számlára a neten keresztül.

Bud és Kelly Cica - bogarasoklettunk.blog.hu 2008.10.07. 17:18:55

én nem értem. tényleg az a problémád, hogy levettél a bankszámládról egy olyan összeget, amiről pontosan tudtad, hogy nem a tiéd, és most izélsz, hogy vissza kell fizetned?

blogsámán 2008.10.08. 13:06:14

Én egy dolgot nem értek. Hogy lehet az, hogy az automata szerint 3.500 az egyenleg, míg az ügyfélszolgálat szerint -47.000?
Nem ugyanazt az adatbázist nézik? Jó nagy fos akkor a bank rendszere.

A cash párti hozzáállással meg nem tudok egyetérteni. Ha rajtam múlna, megszűntetném a készpénzt. Teljesen felesleges. Ráadásul a szürke gazdaság is egyből fehérebb lenne.
süti beállítások módosítása