Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Ügynökök és mailvadászok I.

2008. szeptember 12. - zugügyvéd

 

 A Zugügyvéd az nagy vihart kavart újabb megfigyelési, lehallgatási vagy ki tudja milyen ügy egyik érintettjétől, -vagyis inkább  szenvedő alanyától  - kapta az alábbi kis szösszenetet. Ebből megtudhatjuk milyen megélni egy házkutatást, amikor visznek mindent, amiben egy cseppnyi bit is megfordul. A naplószerűen megírt  történetet rövid sorozatként adjuk közzé, íme az első rész.

Segítség, rendőr, és viszi  az MP3-at!

 

 (Egy ismert biztonsági cég vezető munkatársának naplója)

 

Gondolom mindenki ismeri az érzést, amikor csak nyugodtan ücsörög az autójában a napi aktuális városi dugóban, és telefonon ügyet intéz (szigorúan headsettel:), mert mi mást tudna csinálni. Azt már gondolom (remélem) kevesebben, hogy egy sikeres ügyintézés után a főnökét örömmel felhíva az közli vele, hogy “itt vannak a rendőr urak, és majd engem is keresni fognak, és mindenben segítsek nekik...”, majd leteszi.

 

Ezek után az ember közepesen megtörik, és buzgón anyázza a napi aktuális városi dugót, tekintettel arra, hogy moströgtönazonnal be szeretne érni a munkahelyére, vagy valahová máshova.  Munkahelyén rövid úton lepattintja a rá több mint egy órája váró illetőt, mert egy rendőr úr felhívja és kiderül, hogy hivatalos ügyben azonnal haza kell térnie. Újra autó, újra dugó. Ehh.Aki olvasta a Catch-22 (22-es csapdája) c. könyvet, az emlékszik arra a jelenetre, ahol Yossarian (a könyv asszír főszereplője, aki már kihalt), a városban (Róma) járva naivan rácsodálkozik egy illetőre, akit éppen két rendőr ütlegel, hogy miért kiabálja azt, hogy “Segítség, rendőr!”. Persze tudjuk a választ, hiszen a Nostromo által vett jelzés sem segélykérő, hanem figyelmeztető volt, de. 

 

Ok, nálunk ilyen nem volt, beléptem az ajtón, és öt fegyveres rendőr fogadott és közölte velem, hogy házkutatás, lefoglalás. Kaptam egy szép papírt, amelyen rajta volt, hogy Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Migrációs Ügyek Osztálya. Ilyenkor az ember óhatatlanul benéz a sublótba sri lankai menekültek után kutatva, de mivel nálunk nincs sublót, ezért tovább tudtam olvasni. Ügyszám: blabla, Határozat, házkutatás, lefoglalás elrendeléséről, lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés és minősülő magántitok jogosulatlan megismerése bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben. (itt az olvasó nyilván elmereng, mint az egyszeri Fülig Jimmy, hogy a minősülő kifejezért ilyen formában még sosem használta, pedig már elmúlt x+1 éves. Valaminek minősülő valami az ok, de minősülő magántitok? mindegy:)

 

XY (itt sajnos az én nevem volt, pedig a szomszéd, az egy igazi pernahajder, és különben is nála kellett volna.... bocsánat, ez egy ÁVH-s ház volt, és a hely szelleme, ugye.)

lakossal szemben (...) házkutatást és lefoglalást rendelek el.

Ügyvédet felhív (hivatalos, nem zug:) hiszen a következő mondat így vetődött papírra:(atom ez a hivatali nyelvezet, szokom lassan:)

 

(...) a házkutatást a Budapest...... sz. alatti helységben és az ahhoz tartozó bekerített helyen (erről jut eszembe, szegény nagyapámat kerítették be az oroszok Solymárnál) illetőleg az ott található számítástechnikai rendszer, vagy ilyen rendszer útján rögzített adatokat tartalmazó adathordozó átvizsgálásával együtt -, kell végrehajtani. 

 

Ügyvéd elmondja, hogy ez így nem szabályos, hiszen az átvizsgálás csak két dolgot tesz lehetővé:

az adathordozók helyszíni átnézését hiteles másolat készítését a helyszínen. 

 

Ergo az adathordozók lefoglalását semmiképpen. De sebaj, nyugtat meg az ügyvéd (hiszen ezért van egy ügyvéd, hogy megnyugtasson), az eszközöket mindenképpen el fogják vinni (ekkor már éppen csomagolták el), de élhetünk panasszal. Hurrá, bár annak jobban örültem volna, ha maradnak a gépek, btw ez van.

 

A következő oldal érdekesebb volt. 

 

INDOKOLÁS

 

A Nemzetbiztonsági Hivatal Főigazgatója (először csupa kisbetűvel akartam írni, de Nemecsek Ernő emlékét nem gyalázzuk - btw szerintem a főigazgatóját úgy is kell írni) 2008. szeptember 10-én feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál YZ. (...) magyar állampolgár és tsai ellen blablabla, lásd fenti szöveg. Az ember mindig tanul, de a “tsai” szóra rákeresve az interneten az alábbi megdöbbentő felfedezést tettem, majdnem biztos, hogy Ming Tsai a híres szakács is érintett az ügyben. 

 

Wiki: Ming Tsai (born March 29, 1964, Newport Beach, California) is an American fusion cuisine chef and restaurateur who currently hosts two cooking shows – Ming's Quest on the Fine Living television channel and Simply Ming on American Public Television – and formerly hosted East Meets West on the Food Network, for which he won an Emmy Award. He has also appeared as a challenger chef on the Food Network's Iron Chef America beating Iron Chef Bobby Flay in "Battle Duck" and was a judge for Cooking Under Fire on the PBS network.

 

Ok, ez elég gyenge volt, de ilyen nap után ezt is díjazni kell. Aláírás: BZ r. alez. rendőrségi főtanácsos, osztályvezető.

Figyelmeztetés: ha akadályozok, tűrésre kényszeríthetnek, ha nem vagyok terhelt rendbírsággal sújthatnak. Nagy kaland.

 

A végére jön az érintett nyilatkozata, egy példányt átvettem, a határozattal szemben panasszal élek. (default), aláírás mint szenvedő fél. 

 

Hát való igaz, a lefoglalás, illetve a házkutatás közel három óráig tartott, vigasztalt a tudat, hogy a végére már nemcsak én hanem a rendőrök is erősen szenvedő fél voltak (Kellett nekem majd tucatnyi régi telefont, memóriakártyát, állami kitüntetést tartani a fiókban. Upsz, ok, véletlenül állami kitüntetést mondtam, de pendrive-ra gondoltam ugye.) 

 

Szóval csomagoltak szépen a rendőr urak (karácsonykor bezzeg...), számítógépeim, telefonjaim, mp3 lejátszóim, memóriakártyáim, pendrive-jaim stb., mind elpakolták (az iMac csomagolásánál eszembe jutott szegény “Fate”, akit majdnem foganatosítottak (hehe) a rendőrök, amikor nem akarta elárulni, hogy hol van a számítógépe, mert a keyboardot látják, de a gép sehol. Bizonyos szubkultúrához tartozó elemek ezt értik is, Amiga 1200... persze, mi más. De nem akartam gonosz lenni.)

 

Közben történt egy érdekes eset. Felhívtak, illetve a házkutatást végző rendőröket felhívták egyéb rendőrök, akik engem kerestek. Ugyanis ennek az ismert biztonsági cégnek voltak szerverei egy ismert szolgáltatónál egy nem ismert márkájú rack szekrényben. Beszéltem egy szakértő úrral és egy rendőr úrral, akik tőlem holmi rendszergazdai jelszavakat kértek. Erre én, csak annyit válaszoltam, hogy sajnálom, a jelszavakat telefonban nem adhatom ki, de ha már itt tartunk a lefoglalandó szerverek több különböző cég tulajdonát képezik, és ha a nálam dolgozó rendőr urak nem tréfáltak meg durván (nem), akkor egyik ott lévő szerver sem azé a cégé, amely ellen a nyomozás indult. (halkan jegyzem meg, hogy a nekem bemutatott, átadott papírokban semmilyen céges utalás nem volt, legalábbis nekem ilyet nem mutattak) Ekkor időt kértek, és mivel azom volt - gépem már nem nagyon, ezért adtam.

 

Mikor már végeztek (kb. egy óra múlva) nálam felvetettem, hogy van itt ez a rendezetlen szerver kérdés, amit gondolom meg kellene oldani. Nohát nem kellett, a visszahívott rendőr úrnak újfent elmondtam a szerverek tulajdonjogára vonatkozó kis mondókámat, amelyre átadta a szakértő urat, aki a kérdést csípőből visszalőtte a rendőr úrnak, aki erre a jelszavakat kérte tőlem. Na mondom, körbe értünk, mint hangya a pingponglabdán, mit tehettem mást újra előadtam a jelszavak telefonba történő mondásával kapcsolatos állásfoglalásom, azzal kiegészítve, hogy mivel nálam már végeztek az urak ezért hajlandó vagyok autóba ülni és azonnal odasietni, hogy átadhassam a jelszavakat személyesen. Nohát emberek, amit én erre kaptam, az nem volt gyenge. A rendőr urat valaki felhangosíthatta, mert elkezdett velem ordítani, hogy mit képzelek én, ki vagyok én, hogy nem működöm együtt, különben is már elege van belőlem, ezek után már szeretne megismerni személyesen (nana!), és különben is mit képzelek, hogy egy rendőrtiszt telefonjába nem mondok be holmi jelszavakat, és nem érdekli, nem hallgatja tovább (btw nem is jutottam szóhoz, lehet magára gondolt), és le is rakja a telefont, és lőn.

 

 

Kicsit buta arccal nézhettem ki a fejemből, majd közöltem a jelen lévő rendőr urakkal, hogy le lett üvöltve a fejem, és hát ugye burkoltan (vagy nem is annyira) burkoltan meg lettem fenyegetve. Erre visszahívták a nevezett kiabálós rendőr urat, és mondták, hogy ők is szívesen elvisznek a szerverekhez, ha ezen múlik, de nem ezen múlt. A rendőr urak ezt követően összepakoltak, köszöntek és távoztak. (ha vége lesz ennek a dolognak nagyon szívesen vendégül látom őket egy sörözésre, mert valóban a lehető legnormálisabbak, legemberségesebbek voltak az adott helyzetben - az urak tudják hol lakom:)

 

Emiatt viszont az általam választott cím teljes melléfogásnak tekinthető, ezért hibáim teljes körű beismerése mellett a következő adandó alkalommal le is mondok. (vagy nem)

 

Hmmm... csaknem elfeledtem, de enyhén, illetve inkább rettenetesen kellemetlen volt, hogy a lakást gyakorlatilag a teljes szomszédság szeme láttára “pakolták ki”, ilyenkor az ember szinte hallja a gúnyos kacajokat, és az “én tudtam”-okat a háta megett - ÁVÓs ház, ugye... ott szeretik az ilyet:)

70 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr10659687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almaspite 2008.09.12. 22:20:44

He-he, akkor az iMac-omat se fogják elvinni egy esetleges házkutatáskor, mert arra meg majd azt hiszik, hogy az csak monitor... :-D

vadparaszt 2008.09.12. 22:22:26

Nagyon sajnálom szegénykét.

LeonShelby 2008.09.12. 22:48:57

Elszomorítalak...az én iMacem elvitték házkutatásnál és fél évig nézegette egy "szakértő" (pedig csak 1 hónapja lenne rá.)
Az eredetileg a gyárban installált rendszerről (OS X) megállapította hogy nem jogtiszta.

Töppedt gomba 2008.09.12. 22:49:45

Bár a lefoglalás sem kutya, de egy ilyen khm ügynél a számítógépeket nem fogják egyhamar visszaadni, részben mert a *szagértő* urak nagyon elfoglaltak, részben pedig már csak azért is megszivatnak majd a rendszer mozgatói.

A szomszédsággal sajnos nem lehet mit tenni ilyen esetben, maximum el lehet küldeni őket csendben a halál nemesebbik szervére, persze ez sem old meg semmit. Mindenesetre remélem, hogy hamar megoldódik az ügy.

LeonShelby 2008.09.12. 22:57:19

Nekem 10 hónapja vitték el a gépeimet........pedig TÉNYLEG semmi rosszat nem csináltam, csak egy névtelen feljelentő szórakozott

Töppedt gomba 2008.09.12. 23:04:45

Nem egy hasonló "megalapozott" ügyet ismerek, amikor elvitték a gépeket (kis túlzással élve) kitalált indokokkal. Aztán persze csesztek visszaadni azokat még egy hónappal később is.

SzigMa 2008.09.12. 23:05:22

Éééééééééééééééééééééés az vajon működik, hogy ilyenkor az ember vesz magának pár csúcsgépet otthoni LAN-partira, aztán amikor másfél év múlva visszakapja a vasait, akkor kifizetteti állambácsival, merthogy muszájt neki azért dolgozni közben? A nálam jobban tudorokat kérdezem...

Mirko 2008.09.12. 23:29:49

SzigMa 2008.09.12. 23:05:22

Nem tudom, csak sejtem, de azt erősen: éppen ezért jót röhögtem.

dshk 2008.09.13. 00:32:56

??? mert extrém naivitás kell hozzá, hogy telefonba mondj egy jelszót. Legalábbis olyat aminek értéke van.

zsotti 2008.09.13. 00:36:28

Tényleg nem szokás. Onnantól bármi ráhúzható.

zsotti 2008.09.13. 00:38:39

Először kérnék egy full mentést. Utána esetleg.
Pl pedofil képek olcsón feltölthetőek bárhová nagy mennyiségben. Ennél vannak értelmesebb dolgok is....

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.13. 03:10:56

Most, hogy Csányi érintettsége is kiderült, kezd az ügy kicsit érdekesebb gumicsonttá válni. Meg az is, hogy mi volt azokon a gépeken. Esetleg mi lett rajtuk azóta, hogy elkobozták...

potyus 2008.09.13. 03:38:53

Kedves dark future, miféle érintettsége van a Csányinak? én nem tudok semmilyenről.
A dolog pikantériája, hogy a Fidesz tegnap reggel tartott egy sajtótájékoztatót, ahol is Demeter Ervin rendezett egy hatalmas kirohanást, miszerint ez a mocskos MSZP ezzel az üggyel be akarja feketíteni őket, és Szilvási monnyon le, tünjön el az egész bandájával együtt, mert a XXI. században nem lehet ilyen ÁVOS módszerekkel működni. Az ég világon senki ki nem ejtette a száján az ügy kipattanása óta a FIDESZ nevét. Na most Demeter főhülye, vagy űldözési mániás, vagy a "legjobb védekezés a támadás" jól bevált módszerét akarta alkalmazni. Mindenestre szégyen amit a mi politikusaink művelnek, rohadjanak meg egytől egyig.

jtrencsenyi 2008.09.13. 04:21:17

potyus: ott a pont! Mindegy, hogy FIDESZ, MSZP, SZDSZ, MDF, KDNP, fekete vagy fehér. Mind elmehetne a jó édes...

kublerek · www.vasalobolt.hu 2008.09.13. 07:32:49

Csatlakozom az előttem szólóhoz Mind elmehetnek melegebb éghajlatra. Sajnos ez a ronda politika mindenben benne van. Szerintem a Fidesz nyakig benne van Különben Demeter nem szólalt volna meg.

avensis (törölt) 2008.09.13. 08:07:40

Ez szép történet volt.
Sajnos ez a magyar valóság. Üvöltöző és hozzánemértő főrendőr (valószínűleg számítógépet most a foglaláskor látott először), ripszropszra kijövő és lefoglaló rendőrök, hónapokig tartó huzavona, jogsértések tömkelege, óriási kár a cégeknek. Az MSZP ávója beindult, naná: érzik a vesztüket erősen. És mint tudjuk, egy diktátornak/diktatúrának semmi sem szent ha úgy érzi, megrendült a hatalma.
Azon sem csodálkoznék, ha "csak" az az ámokfutás tárgya, hogy van néhány kompromittáló adat azokon a gépeken az MSZP-ről.
Ahogy s olvtárs is írta: szégyen. Röhej. Ezt Kínában lehet még megcsinálni talán, máshol nem. Itt még erősen kommunizmus van. Gondolom ebből már ők is látják, hogy a rohadt életben nem fog senki rájuk szavazni többé az életben.

OkoskaTo:rp 2008.09.13. 08:09:29

Na de hogy a politikai fekáliától visszakanyarodjunk a blog témakörébe: Mi a magyar gyakorlat az alaptalan esetekre, ha x hónapig nem használhatja a delikvens/cég az gépét/informatikai rendszerét? Különös tekintettel arra, hogy ugyebár az adathordozókat elég lenne lemásolni, és nem kellene elvinni (géppel együtt), a szakértőnek nem kellene a törvényes határidő többszöröséig ülni rajta, és hogy ez az "államigazgatási eljárás" alkalmasint a csődbe visz egy addig jól prosperáló céget. A rendőrségre és a szakértőre rá lehet verni emiatt milliárdos kártérítést?

dshk 2008.09.13. 08:40:15

Már bocs, avensis, de rövid a memóriád, úgy látszik nem emlékszel Simicskára, aki alatt lett bevett gyakorlat, hogy aki valami rosszatt mondott az akkori kormányra, annak a cégénél hogy, hogy nem, csodálatos módon egy héttel később megjelent egy tucat APEH-es, megakadályozva bárminemű munkát. Sőt nemcsak cégnél még alapítványnál is.

Igen a szabály miszerint a mentéseidet fizikailag másik helyen tárold, az Magyarországon a BSA-rendőrség páros és az APEH különös eljárásai miatt úgy módosul hogy a mentéseidet fizikailag másik országban tárold.

Yeto 2008.09.13. 09:39:51

És ha ez is csak egy figyelemelterelés? Hogy legyen miről írni a zindexnek meg a többinek a valós kérdések helyett?

68nyara 2008.09.13. 09:56:21

potyus: kicsit nézz körül az Index mai címlapján és rögtön rájössz, ki mikor emlegette a Fideszt, MDF-et, MSZP-t.

2008.09.13. 10:11:37

a rendőrök kihallgatáskor/házkutatáskor igen sokszor ordibálnak és fenyegetőznek.
nekik ez megéri, mert az emberek legalább fele ettől annyira megijed- és annyira nincs tisztában a jogaival- hogy mindenfélét elmond/megcsinál stb., amit nyugodtabb pillanataiban esetleg nem tenne.
megoldás: a rendőr ilyenkor blöfföl. egyszerűen nem kell bedőlni neki. hallgatni mindig, minden gyanúsítottnak joga van, a fenyegetéseket pedig nem fogják beváltani, csak abban bíznak, hogy a másik ezt nem tudja.

j311 2008.09.13. 10:28:08

Ha nem adom ki a jelszavakat, arra hivatkozva, hogy nem vagyok köteles saját magam ellen terhelő vallomást tenni, akkor mi van?

2008.09.13. 10:53:42

semmi. ordítani fog, még háromszor felszólít, hogy deigenaddkiaddkiaddki!!!!! aztán leesik neki hogy tényleg nem fogod, és abbahagyja.
egyébként nem kell semmire hivatkoznod, annyit kell mondani, hogy élsz a jogoddal és hallgatsz. indokolni nem kell :-)

Herlock Sholmes 2008.09.13. 11:24:16

Minden IP-cím azonosítva, 3 napig senki nem mehet el hazulról.
Megértve???!!!

szaGértő 2008.09.13. 11:28:01

j311 2008.09.13. 10:28:08
"Ha nem adom ki a jelszavakat, arra hivatkozva, hogy nem vagyok köteles saját magam ellen terhelő vallomást tenni, akkor mi van?"

Elviszik a gépet, és elkezdik megfejteni a jelszavakat. Ha elég erős a jelszó, akkor legfeljebb 3000 évig nem adják vissza. :)

Dr. Trebitsch 2008.09.13. 11:33:38

"Itt még erősen kommunizmus van. Gondolom ebből már ők is látják, hogy a rohadt életben nem fog senki rájuk szavazni többé az életben."

Hehe. Ha kommunizmus lenne, föl sem merülne, hogy szavaz-e rájuk valaki. Hány éves vagy?

BitPork 2008.09.13. 12:38:43

Legjobb tudomásom szerint amennyiben bármilyen bizonyítékot találnak a bevizsgálásra elszállított eszközökön, kap egy szalagos azonosítót és ucu bedobják a bizonyíték raktárba: rgo a büdös életbe nem látod viszont, csúcsgép ide vagy oda. És sajnos az igazságügyi szakértő a vizsgált ügytől függetlenül le szokták írni amit találtak, hogy ne tűnjenek annyira hülyének ha nem tudnak terhelőt felmutatni témába vágóan. Természetesen a szakértő nem tudhatja hogy neked született-é számlád mondjuk egy cd eredetijéről, amit rippeltél, uh automatice az MP3-aid illegálisak lesznek.

2008.09.13. 13:00:14

Demeter főhülye ? Előléptették ?

Secnir 2008.09.13. 13:13:54

"avensis 2008.09.13. 08:07:40
[...]Az MSZP ávója beindult [...] Ezt Kínában lehet még megcsinálni talán, máshol nem. Itt még erősen kommunizmus van"

két hibapont.
az ÁVÓ megszűnt pár éve, csak az időutazók és az elmeháborodottak elméjében él.
Kínában meg lehet csinálni valóban, de ott az egész utcát elviszik. ott kommunizmus van.
itt csak egy ember gépeit vitték el. akkor itt meg ko van.

Aladar 2008.09.13. 13:45:39

Secnir: nem olvastad figyelmesen a blog bejegyzést!
"de ha már itt tartunk a lefoglalandó szerverek több különböző cég tulajdonát képezik, és ha a nálam dolgozó rendőr urak nem tréfáltak meg durván (nem), akkor egyik ott lévő szerver sem azé a cégé, amely ellen a nyomozás indult. "

A történet vége az lett, hogy elvittek minden servert a rackből, képletesen tehát tényleg elvitték az egész utcát!
Én az egyik ilyen cégnél dolgozom, akinek véletlenül elkobozták az IT infrastruktúráját.

tanok 2008.09.13. 13:47:54

Meg kell, hogy nyugtassalak Secnir! Nem szűnt meg az ÁVÓ, van még munkahelyed. Egyébként meg az elmeháborodott, aki azt hiszi, hogy két éve októberben egy demokrácia rendőrsége esett neki brutális szadizmussal egy bejelentett tömegrendezvény résztvevőinek Budapesten. Ez a "rendőrség" pedig azóta is képtelen a köztük lévő bűnözők kilökésére, a tisztességes megbánásra és kártérítésre az áldozatokkal szemben. Többek között ettől ÁVH. Olyan szerveződés, amely készséggel áll bűnözői szándékok szolgálatába a nép szolgálata helyett és ellenében. Mint ahogyan most Gyurcsány Adolf és Szilvássy Hermann puccskísérletének előkészítésében is tevékeny szerepet vállal. Ez bizony KO a demokráciának, ennyiben igazad van.

avensis (törölt) 2008.09.13. 13:48:11

Hát igen, mindjárt el is sírom magam, mert nem vitte el az NBH az egész utcát...
ÁVÓ: mi a különbség az 50-es évek módszere és a mostani között? Semmi. Akkor elvittek és megöltek. Most annyira lehetetlenné tesznek, hogy magad teszed ezt. Ha csak elkezdjük feszegetni a szólásszabadság kérdését, már megállapítható, hogy ez csak a nevében demokrácia.
Független, hogy Fidesz vagy MSZP van hatalmon, a képlet ugyanaz, csak most nem x, hanem y a változó.

tanok 2008.09.13. 13:49:03

Meg kell, hogy nyugtassalak Secnir! Nem szűnt meg az ÁVÓ, van még munkahelyed. Egyébként meg az elmeháborodott, aki azt hiszi, hogy két éve októberben egy demokrácia rendőrsége esett neki brutális szadizmussal egy bejelentett tömegrendezvény résztvevőinek Budapesten. Ez a "rendőrség" pedig azóta is képtelen a köztük lévő bűnözők kilökésére, a tisztességes megbánásra és kártérítésre az áldozatokkal szemben. Többek között ettől ÁVH. Olyan szerveződés, amely készséggel áll bűnözői szándékok szolgálatába a nép szolgálata helyett és ellenében. Mint ahogyan most Gyurcsány Adolf és Szilvássy Hermann puccskísérletének előkészítésében is tevékeny szerepet vállal. Ez bizony KO a demokráciának, ennyiben igazad van.

tanok 2008.09.13. 13:49:44

Meg kell, hogy nyugtassalak Secnir! Nem szűnt meg az ÁVÓ, van még munkahelyed. Egyébként meg az elmeháborodott, aki azt hiszi, hogy két éve októberben egy demokrácia rendőrsége esett neki brutális szadizmussal egy bejelentett tömegrendezvény résztvevőinek Budapesten. Ez a "rendőrség" pedig azóta is képtelen a köztük lévő bűnözők kilökésére, a tisztességes megbánásra és kártérítésre az áldozatokkal szemben. Többek között ettől ÁVH. Olyan szerveződés, amely készséggel áll bűnözői szándékok szolgálatába a nép szolgálata helyett és ellenében. Mint ahogyan most Gyurcsány Adolf és Szilvássy Hermann puccskísérletének előkészítésében is tevékeny szerepet vállal. Ez bizony KO a demokráciának, ennyiben igazad van.

avensis (törölt) 2008.09.13. 13:53:53

még egy: nemrég egy kollégámat feljelentette egy majom (ez már csak ilyen ország, itt mindenki mindenkit feljelentget, hogy száradna le a keze...), a vád illegális szoftvermásolás. A vicc, hogy a szerencsétlennek még internet sem volt otthon. Elvitték a céges laptopját is (alkalmazott volt egy nagyobb multinál). Úgy fél év után visszakapta a cuccait, találtak pár szoftvert a laptopon (nem bizonyíthatóan kalózmásolat jeligével), ami miatt a cég megvált emberünktől.
Erre sok mindent nem tudok mondani. Valszeg ez a demokrácia, igaz?

tanok 2008.09.13. 13:54:52

Bocs, nem akartam ennyiszer!

Secnir 2008.09.13. 14:57:38

"tanok 2008.09.13. 13:47:54
Meg kell, hogy nyugtassalak Secnir! Nem szűnt meg az ÁVÓ, van még munkahelyed"

ööö...
...a kettőnek mi köze egymáshoz?

avensis:
" a vád illegális szoftvermásolás. A vicc, hogy a szerencsétlennek még internet sem volt otthon. "
a kettőnek semmi köze egymáshoz. van ilyan ismerősöm, akinél anno nemvolt internete, de scsi-n 7 DVD író volt összekötve, hogy egyszerre 7 példányban tudjon másolni. akkor egy DVD író cca 60000 forint volt.
"Elvitték a céges laptopját is (alkalmazott volt egy nagyobb multinál). Úgy fél év után visszakapta a cuccait, találtak pár szoftvert a laptopon (nem bizonyíthatóan kalózmásolat jeligével), ami miatt a cég megvált emberünktől."
...és beperelte a céget, majd az érte kapott milliókból élt boldogan. ezt is tedd hozzá. multinál dolgozom én is, és minket is megvádoltak szofterlopással, hamisítással, meg mittomén még mivel. rendszergazda vagyok, semmi bajom nem lett (persze alaptalanok voltak a vádak). akkor a kollégád marha sikertelen volt :(

meroving 2008.09.13. 15:30:33

jelszó fejtés:
1, vinyó ki
2, működő gépbe vinyó be
3, fájlszintű vizsgálat

az 1-2 pontok úgy 15 percet vesznek igénybe.

Fájlszintű kódolásos védelem esetén van csak gáz, de azt azért nem szokás egy olyan webszerverre tenni, ahol normális cég normális adatai vannak és nem atomsiló tervrajzok.

Jay Phix 2008.09.13. 15:49:21

OFF:
"Ok, nálunk ilyen nem volt, beléptem az ajtón, és öt fegyveres rendőr fogadott és közölte velem, hogy házkutatás, lefoglalás."
- Könyörgök, milyen legyen egy rendőr, ha nem fegyveres? :o

dak 2008.09.13. 16:07:16

Ezek a pártok hűjitenek mindenki. Én tudtam nem lesz itt lemondatás. A KOALICIÓ ADDIG VAN MOST IS ÉL, MIG PÖRKÖLT (aliasd székelygabika SZDSZ a szerencsejáéték elnőke) onnan ha lefejezi FERENCÜNK akkor már baj van és akkor lesz vagy van vége a jkoaliciónak., EZEK AZ EMBEREK EZÉRT mind1-ik, annyira sunyi, gátlástalan, kártékony embertelen alakokból állnak, hogy nincs továbbrá jelző. Ezeket miért nem világítják át , hogy 1990 től hogy lettek egytől egyik milliárdék???????????????,,,,
soroljam demszkájtól-csurkapístin át türmergyuszikáiog, haggyuk ibojkát az se kutya... és ezekre szavaz még komolyan valaki. Izraeli vagyok de esküszöm a jobbikon gondolkodom

Töppedt gomba 2008.09.13. 16:09:27

Jay Phix: Még az a szerencse, hogy a lényegbe kötöttél bele és nem valami lényegtelen részletbe... :D

Gondolom ezzel arra célzott, hogy mondjuk komolyabb felszereléssel mentek ki, és nem ilyen civil ruhás rendőrök voltak.

fourgee 2008.09.13. 16:25:55

Én azt nem vágom, hogy miért viszik el az egész gépet? Pl. miért nem lehet kikapni a merevlemezt, a rendőrség lemásolná az összes cuccot róla, merevlemez vissza, az adatokat meg vinnék vizsgálatra. Úgyis csak az a lényeg. Sőt, pendrive-okat, telefonokat is gyorsan le lehet(ne) menteni.
Úgy néz ki, hogy mivel nem ezt teszik, itt a fő szempont nem az adatok vizsgálata, hanem az emberek szopatása. Azt is szopatják, akitől lefoglalnak, meg azok is szopnak, akik lefoglalnak. Aki meg erre utasította őket az biztosan elélvez ettől...

Pipas 2008.09.13. 16:28:06

meroving: A mi cégünknél például Linux van és kötelező a teljes partíció erős kulcssal való titkosítása. Megnézném, hogy feltörik.

Ha meg jelszót követelnek én mondanék egy fal jelszót és amikor nem jön össze, akkor ők tették tönkre. ;)

is 2008.09.13. 16:35:53

itt egyesek tényleg elhiszik, hogy ilyen csak Mo-n van. minden országban, minden házkutatás így néz ki. elmondom talán az európai versenyjogi vizsgálatot:

megjelenik 3 öltönyös úriember, amikor kedve tartja, mondjuk reggel fél hétkor. 30, azaz harminc, azaz 11110 perce van a cégnek, hogy kerítsen egy felelős vezetőt, aki az urakat vezeti. bármilyen, azaz bármilyen adat, információ haladéktalan meg nem adása azonnal büntetőjogi kategóriába esik, és a felelős vezető bilincsben hagyja el az épületet.

itt egyesek összekeverik a kapitalizmust a hippi-anarchiával. ez nem azoknak szól, akiktől ártatlanul elvtték a gépet, hanem azoknak, akik Kínával, meg diktatúrával jönnek. menj el Kínába, aztán ott tegyél egy ilyen kommentbejegyzést a rendszerre, aztán várjál 3 napot. utána, ha még tudod, írd meg az élményeid.

dshk 2008.09.13. 16:38:32

"A történet vége az lett, hogy elvittek minden servert a rackből, képletesen tehát tényleg elvitték az egész utcát!
Én az egyik ilyen cégnél dolgozom, akinek véletlenül elkobozták az IT infrastruktúráját."

És nem ez az első ilyen eset. Más országokban a tűz, árviz, rablás ellen kell biztonságba helyezni az adatainkat, itt meg a saját pénzünkből fenntartott állami szervek elől kell megmenteni. Egy statisztika szerint az adatait elvesztett cégek 80%-a öt éven belül megszűnik.

pötyi75 2008.09.13. 16:50:40

"Gondolom mindenki ismeri az érzést, amikor csak nyugodtan ücsörög az autójában a napi aktuális városi dugóban, és telefonon ügyet intéz (szigorúan headsettel:), mert mi mást tudna csinálni. "

- nekem ez az érzés ismeretlen, biciklivel járok, az irodából inzétem az ügyeket.

Pista Bácsi 2008.09.13. 17:55:02

Nekem is volt balhém egyszer egy általam titkosított adattároló miatt. Kérték a jelszót erősen, mire mondom, hogy a születési évszámom az.

Beírják, persze nem ment a dolog.

Nagyfőnök odajön, hogy mi a túró van; mondom bénák az informatikusok. Ha odaengednek, akkor beírom a jelszót és meglátják, hogy rendben lesz. Informatikus persze mutatni akarja, hogy én hazudok, beírja, hogy 19xy és nem működik semmi.

Erre én nagy röhögés közepette beírom: ezerkilencszáz........

Egyébként nem ott volt az adat, amire gerjedtek :-)))

tyberius 2008.09.13. 18:50:21

"elmondom talán az európai versenyjogi vizsgálatot:

megjelenik 3 öltönyös úriember, amikor kedve tartja, mondjuk reggel fél hétkor. 30, azaz harminc, azaz 11110 perce van a cégnek, hogy kerítsen egy felelős vezetőt, aki az urakat vezeti. bármilyen, azaz bármilyen adat, információ haladéktalan meg nem adása azonnal büntetőjogi kategóriába esik, és a felelős vezető bilincsben hagyja el az épületet."

Te CÉGEKRŐL beszélsz, akik igencsak felelősséggel tartoznak a versenyjogi szabályok betartásáért. A "felelős vezető" ezért is felelős.
Itt MAGÁNSZEMÉLYEKRŐL van szó, akiknek azért Európában kéne egyhez-máshoz joga legyen.
Ami a cégeket illeti, az öltönyös úriemberek valszeg nem azzal kezdik, hogy leüvöltik a felelős vezető fejét, majd kirámolják a szerverszobát, mert hát minek a cégnek mondjuk weboldal, webshop, meg ilyenek.

Lehet, hogy Magyarországon nincs kommunizmus. De hogy jogállam se, az hétszentség.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2008.09.13. 19:28:03

Off: "A rendőr urat valaki felhangosíthatta, mert elkezdett velem ordítani, hogy mit képzelek én, ki vagyok én, hogy nem működöm együtt, különben is már elege van belőlem, ezek után már szeretne megismerni személyesen (nana!), és különben is mit képzelek, hogy egy rendőrtiszt telefonjába nem mondok be holmi jelszavakat, és nem érdekli, nem hallgatja tovább (btw nem is jutottam szóhoz, lehet magára gondolt), és le is rakja a telefont, és lőn."

Hát ja, nem szeretik a rendőrök, ha valaki tisztában van a jogaival :) Engem egyszer Szegeden telefonon rendelt be Dankó János közlekedési száseltás, oszt mikor megkérdeztem mégis milyen ügyben, milyen minőségben, hol az idézés papíron, akkor elkezdett üvölteni, hogy állampolgári minőségben, és elővezettet :))) Kell még tanulniuk a kis kriptonáciknak :))))

mbazs 2008.09.13. 19:52:13

Pipas:

hogyan lehet linux particiot kodolni?
ezek utan erdekelne :)

WUT (törölt) 2008.09.13. 20:13:45

nálam, illetve a cégemnél még soha nem volt házkutatás (remélem, nem is lesz soha, én legalábbis biztos nem adok rá okot), de valószínűnek tartom, hogy ez más, nálunk fejlettebb országokban is hasonlóan nézhet ki. aki szerint ez kommunizmus, az húzzon el az országból :)

persze kib...ott idegesítő, ha ezt ártatlan emberrel megcsinálják (mondjuk el tudom képzelni, hogy mennyire örülnék, ha elvinnék a számítógépeimet meg az adathordozóimat), abban is biztos vagyok, hogy nyilván a dolognak van egy szándékos szopatás eleme is. de ennek mi köze a kommunizmushoz?! meg az ávóhoz. hát hülyék-e vagytok, akik ezt írjátok.

Töppedt gomba 2008.09.13. 21:12:39

WUT: Amíg nem kerülsz bele egy előre lejátszott ehhez hasonló ügybe/nem történik ez közeli ismerőssel, addig nem tudok elképzelni sem, hogy hogyan zajlik le ez az egész. Ez nem úgy megy, hogy akkor illedelmesen lerendeznek mindent. Gyakorlatilag a rendőrök minden fajtájával találkozol (az ordibálós faszkalaptól, a higgadt normálisabb arcokig akik emberségesek) és, ha nem csak egy szimpla konkurens feljelentéséről van szó, hanem valami komolyabb ügybe keveredtél bele, nagyon meg tudják keseríteni az életedet.

Ahogy előbb is mondtam, ebből a "aki szerint ez kommunizmus, az húzzon el az országból :)" mondatodból tökéletesen látszik, hogy fogalmad sincs hogyan mennek ezek a dolgok és hogyan viszonyul rengeteg rendőr a civilhez. Úgy viselkednek, meg rendelnek ide-oda, mintha legalábbis Rákosiék időszakában lennél. Különösen az NNI műveleteivel kapcsolatban szoktak a civilek panaszkodni.

wbonnar 2008.09.14. 00:20:32

Mindenkinek, aki félti adatait az illetéktelen nézegetéstől ajánom a TrueCrypt szoftvercsomagot, (www.truecrypt.org).
Teljes partíciót bekódolja, rendszerpartíciót is kódol, soha senki nem mondja meg milyen oprendszer van a gépen, ha nem adod meg a boot-jelszót helyesen. Hiába szereli ki a merevlemezt, azt ugyan nézegetheti.
Természetesen ingyenes, természetesen opensource, és persze linuxra is és windowsra is van, egyebek mellett.
Éredemes áttanulmányoznia annak, aki félti mások elől az adatait.
Évek óta használom, eddig hibátlan.

wbonnar 2008.09.14. 00:28:59

Ja igen, és havi 4-5 dollárért adnak USA-beli és kanadai szervereken 6 gigabyte privát tárhelyet napi biztonsági mentéssel. Told ki oda a mentésedet naponta, aztán akár el is vihetik otthonról a betitkosított partícióidat. A munkád akár másnaptól mehet tovább, ha van tartalékpénzed új (vagy kölcsön) hardverre.

Yeto 2008.09.14. 01:41:48

Egyébként mennyi hasznos tanácsot olvas itt az ember a buta politikai fröcsögés mellett...

Yasashi Tanuki 2008.09.14. 06:33:32

Pár éve dolgoztam egy távol-keleti családi vállalkozásnál. Utaztatással foglalkozó cég, akiknek Ausztriában van a székhelyük.
A két tulajdonost Ausztriában azzal vádolták meg, hogy embercsempészetben segédkeznek. Az ausztriai irodában lévő összes gép merevlemezét kiszedték és elvitték.
A két tulajdonost előzetesbe vágták és ott is maradtak pár hónapig, végül vádemelés nélkül kiengedték. A céget csak az mentette meg, hogy volt egy magyarországi telephelyük ahol részben mevoltak az iroda működéséhez szükséges adatok egy része, de abban az évben így is veszteséges lett.
Úgy látszik ilyen az EU-s eljárásrend.

Fucksee 2008.09.14. 10:44:05

Nálam annó 4 éve kábítószert kerestek, pontosabban Hollandiából rendeltem 30 szem kendermagot, amit Ferihegyen kiszúrtak. 2 óra alatt találtak vmit, 3 darab magot. Közben se pisi, semmit sem csinálhattam, egyébként korrektek voltak. Számítógépet elkezdték nézegetni, találtak jópár beszívós fotót, aztán elvittek gépestül, majd 4 órakor megpisiltettek (az volt az első aznap,szörnyű volt), kihallgattak, majd 7körül kiengedtek géppel együtt. Ügyvéddel, birsággal, utazgatással kereken 300ezer forintra jött ki a kaland, és 10hónap kellet a megoldáshoz. Ja, egyébként tarthatnék egy zsák kendermagot is, mert az full legális, és az ominózus telefonos fotók 320szor240ben sem bizonyítottak semmit, és a pisim is negatív volt... Egyébként normálisak voltak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.14. 11:04:06

Szerintem azért nem csinálnak mentést a lefoglalandó adattárolókról, pedig logikusnak tűnik, mert a szagértőknek eredeti anyagon kell dolgozniuk. Mondjuk a piszmogás így sem indokolt, de a BŐSZ JOGVÉDŐKNEK fel van adva a lecke: módosíttassák a rendőrségi törvényt úgy, hogy max. 3 nap alatt a rendőrség, ott bent a kérójukban, csináltasson egy szagértő bizottsággal HITELES másolatokat az adathordozókról. Az eredetiek visszaadása is picit aggályos, megmondom miért: ha pedofil képeket találnak a gépeden, ugye nem várható el, hogy azokat visszaadják néked...
Szóval, bonyolult dolog ez, körbe kellene jól járni, és ráuszítani az adatvédelmi meg állampolgári jogi ombucmanokat is.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.14. 11:08:12

Mondok amúgy "Nagy Testvér" megoldást is:
megszüntetni az egyéni adattárolást, neked otthon vagy a cégnél csak egy sima terminálod lenne (netPC), minden adatot a Naaagy Testvér tárolna egy Naaagy Központi Szerveren.

Ki tudja, ha Gyurcsány marad hatalmon, 2084-re akár meg is valósulhat. :-)
A szerző meg tévedett 200 évet, hát istenem.... :-))

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.14. 11:09:29

Az onbucmanok mellé azért odatenném a TASZ-os fijukat, leányokat is. elég hatékonyak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.14. 11:11:42

Bocs, 2084-1984 = 100 év. Nehéz ez a számtan. :-)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.14. 14:08:14

Természetesen az index.hu gyorsan levette a címlapról a blogot, mert nem a szájízüknek megfelelő komentek sorjáznak.
Azon sem csodálkoznék, ha szorgalmasan eltárolnák a jelenlegi kormánnyal szemben kritikus hangot megütő fórumozók IP-címeit...

2008.09.14. 19:02:34

" is 2008.09.13. 16:35:53
itt egyesek tényleg elhiszik, hogy ilyen csak Mo-n van. minden országban, minden házkutatás így néz ki. elmondom talán az európai versenyjogi vizsgálatot:"
ezt így melyik mesekönyvben olvastad? állítólag többen látták?

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.09.14. 22:34:44

"Epikurosz 2008.09.14. 11:04:06
Szerintem azért nem csinálnak mentést a lefoglalandó adattárolókról, pedig logikusnak tűnik, mert a szagértőknek eredeti anyagon kell dolgozniuk."

Bitről-bitre megegyezik a másolat. Melyik az "eredeti"?

"WUT 2008.09.13. 20:13:45
nálam, illetve a cégemnél még soha nem volt házkutatás (remélem, nem is lesz soha, én legalábbis biztos nem adok rá okot"

Nem kell okot adni rá, hogy legyen. És a Mikulás pedig nem létezik.

"dshk 2008.09.13. 08:40:15
Már bocs, avensis, de rövid a memóriád, úgy látszik nem emlékszel Simicskára, aki alatt lett bevett gyakorlat, hogy aki valami rosszatt mondott az akkori kormányra, annak a cégénél hogy, hogy nem, csodálatos módon egy héttel később megjelent egy tucat APEH-es, megakadályozva bárminemű munkát."

Ez azóta is gyakorlat.

red dragon 2008.09.15. 10:34:53

Igazán jó a levélíró humorérzéke, de tényleg :)

Sajnos sokaknak a hozzászólásából látszik, hogy fogalmuk sincs a házkutatás büntető eljárás jogi fogalmáról, okairól, céljáról...

Bizony, a házkutatást nem a szeretet-szolgálat hajtja végre, hanem nyomozók, törvényi szabályozás alapján, stb.

Biztos emelkedett volt hangvétel, de ez vele jár sajnos. Amikor a zsaruk meg "nem csinálnak semmit" akkor meg a bűnüldözési hatékonyság a "baj". Semmi nem jó...

fourgee 2008.09.16. 10:42:22

Nagyon szeretem a "máshol is így megy" véleményeket :). Mindig egyik ismerősöm jut eszembe róla. Soha nem járt még Londonban én meg ott éltem pár hónapja. Aki ismeri az emeletes buszt, az tudja hogy felszállás első ajtónál, leszállás meg a hátsónál. Ez megy már jó régóta, sok százezer, vagy millió ember használja. Nos, a kedves ismerősöm aki a jelenlegi rendszert élteti otthon :), elmondta, hogy SZERINTE EZ NEM MŰKÖDIK. Mondtam, hogy a saját szememmel láttam, tök gyorsan megy az egész. De ő ragaszkodott ahhoz, hogy SZERINTE nem működik így... Akik jártak már Londonban, azok nyugtassanak meg hogy nem hallucináltam. :)))
Akik SZERINT máshol is így megy ahogy nálunk ez a lefoglalás, azok tapasztalták is, vagy csak SZERINTÜK? Szerinted?

dr.justice 2008.09.17. 21:33:24


1. Mindenki ártatlan, belekeveredett, áldozat, stb. aki a zugügyvédnek ír.

2. Másolás. Ez esetben a jogsértő tartalom ( jogellenesen beszerzett adat, tiltott pornográf kép - először azt akartam írni, hogy pedofil kép, de ki akarja pedofilok képeit nézegetni - szerzői jogot sértő fájlok stb.) a lefoglalást szenvedőnél marad és nem hiszem, hogy ez elfogadható lenne. Abban egyetértek, hogy elég a merevlemezt lefoglalni.

3. A lefoglalást szenvedő blogíró cégénél olyan embereket alkalmaznak, akik korábban a Nemzetbiztonsági Hivatalnál azt a munkát végezték, amelyet most a cégvezető - aki szintén ott dolgozott - sérelmez és csodálkozik a módszereken. ( Ha nem tévedek. )

4. Írja már le valaki, aki tudja hogy mennek ezek a dolgok a fejlett nyugaton.

5. Mi abban az újdonság, hogy politikusok az ellenfélről terhelő adatokat gyűjtenek ?

éniszteri mitkár 2008.09.19. 17:46:38

Egyetértek dr. justice, mindenki, aki ellen kényszerintézkedést foganatosítanak, mindig ártatlannak mondja magát. A gyanúsítottak is mindig ártatlanok, szerintük. Minél jobban fel vannak háborodva, annál gyanúsabb.
Aki azt mondja, hogy nem kell okot adni pl. egy házkutatásra, az nem okos...
süti beállítások módosítása