Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Vigyázat, csalok

2008. július 01. - zugügyvéd

Az alábbi levelet nem sajnálatból, hanem közérdekből teszi közzé a Zugügyvéd.


Tisztelt Zugügyvéd!

 

Tehetetlenségemben fordulok hozzád. Péntek este hozzám lépett egy
átlagos kinézetu alak, aki azt állította, hogy kirabolták, csak a
személyi igazolványa, egy Omega órája maradt, és pénzre lenne
szüksége, hogy hazajusson Zalaegerszegre, illetve, hogy foglalót
tegyen az albérletére.

Sajnos jóhiszemuen bedoltem (jaj de hülye
voltam), és kölcsönadtam neki egy jelentosebb összeget. Felírtam az
adatait és lefényképeztem. Megbeszéltük, hogy jövo héten találkozunk
és visszaadja a pénzemet.


Szombaton fel is hívott, hogy mikor tudunk
találkozni, hogy visszakapja a 'drága óráját'. Közben kiderült, hogy
szélhámos és valószínüleg azt állítja majd, hogy egy másik órát adtam
vissza, vagy hamis pénzt fog adni. Ha legközelebb látom, tehetek
valamit ez ellen a személy ellen.


Szeretném, ha másokat többet nem
próbálna meg átverni. Ha tetten tudnánk érni hamis személyi
igazolvánnyal, vagy több mint húszezer forint hamis pénzzel, akkor
lehetne neki valami kellemetlenséget okozni, vagy a magyar jogrendben
ez reménytelen és simán folytathatja tovább a tisztességes emberek
zaklatását. Esetleg a nekem közölt személyes adatait és fényképét
feltehetem valahova, hogy figyelmeztessek másokat?

A személyigazolvány, amit nekem mutatott:
Név: Cs. L. Károly
Szám: 331648IA
Született:Eger, 1981, Július 20
Anyja neve: V. E.

180 magas, zömök pocakos testalkatú, rövidnadrágot és fehér polót
visel, rövid barna hajú, körben felnyírt.
Fényképet mellékelk.

Üdvözlettel,
jóhiszemu áldozat
 

56 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr54548552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

505thzajcev 2008.07.01. 20:50:04

Az etele teren volt ez a srac, velem is beprobalkozott. En leraztam, miutan feltettem par storyt keresztulhuzo kerdest. A hibat en ott kovettem el, hogy tudtam hogy atveros a srac, es nem tettem semmit. Legkozelebb ilyen alakkal talalkozom ( o volt 1 even belul a masodik), egy terdelarcrapuszival kezdek.
Ha esetleg kell segitseg barmi ugyben, nevem@gmail.com .

KCs 2008.07.01. 21:05:06

Ez a sztori éppen annyira életszerűtlen, mint amelyiket leír...

Egyrészt miért nem írtad ki a teljes neveket, másrészt ha volt annyi éberséged, hogy fényképet készíts róla - amire a szélhámos még nem is mondott nemet... - akkor miért nem volt gyanús, hogy az értékes Omega óráját nem rabolták el, hanem a pár tízezer forintnyi készpénzét...

Az meg a szerkesztőket minősíti, hogy válogatás nélkül minden idiótaságot közzétesznek itt...

KCs 2008.07.01. 21:10:11

Ja, és miért nem áll itt az a bizonyos fotó?

Grrr 2008.07.01. 21:31:19

Engem érdekelne, hogy nem véletlenül egy lekerekített kocka alakú régi Seamaster volt-e az az óra, mert tőlem nemrég egy ilyet loptak el... A megtalálónak jutalom!

dfxwarrior 2008.07.01. 21:51:30


Csak egy tovább fejlesztett változata a nincs pénzem vonatjegyre, este Zalaegerszegen kell lennem, adna kölcsön 500,-Ft-ot storynak, és rokona a nigeriai korrupt állami hivatalnok volt az apám, segítsen hozzzájutnom az elsíbolt 10 millió dollárhoz jutelék ellenében mesének. Küldjön 1000 dollárt, vagy ha elég hülye, utazzon ide, majd jól el is raboljuk a haverjaimmal.

gabest1 2008.07.01. 21:55:58

hogy hogy hol a kép? a jobb-felső sarokban, szemből és profilból.

Pista Bácsi 2008.07.01. 22:07:33

"180 magas, zömök, pocakos ..."

Na neeee! Valaki vagy 180 cm magas, vagy zömök. Végülis mindegy :-)

A mi utcánkban pár éve "kamionjavításra" kértek egy jelentősebb összeget kölcsön, zálogba ott is hagytak 2 szlovák útlevelet. Ígérték, hogy ha visszajönnek, akkor 100 % kamatot fizetnek a pénzre, mert gyorsan romló áru van a kamionon, életbevágó a javítás.

A sztoriban az volt szép, hogy az ipsének nem volt annyi pénze, amennyit kértek, ezért átment a szomszédjához kölcsönkérni :-)))

Persze, amikor kiderült a bukta, akkor nem akarta a pénzt megadni a szomszédnak, jó kis kalamajka lett az ügyből.

ticsung 2008.07.01. 22:33:48

Ez nem áldozat, hanem egy idióta balek. :-)
Egy idegennek pénzt kölcsönözni? :-D

ticsung 2008.07.01. 22:37:20

Engem egyszer egy cigány csaj próbált meg átverni, hogy adjam oda a telefonomat, mert nem tud a fülkéből telefonálni, kifizeti a telefonálás árát...

Úgty elhajtottam, hogy a lába sem érte a földet...

baliquez 2008.07.01. 22:42:59

Ha vkit kirabolnak akkor menjen a rendőrségre. Ha nem tud hazajutni kötelesek segíteni neki.

Daniel W. Mcload 2008.07.01. 23:02:55

A szomorú az, hogy 16 évesen velem is megcsinálták ezt egyszer. Tényleg nagyon oda kell figyelni!
A rendőrsége menj mindenképpen, és ha tényleg találkozni fog veled, akkor oda hívj rendőrt és el fogják kapni!

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2008.07.01. 23:03:45

Velem az Őrmezőn esett meg, hogy este mentem az anyukámhoz, és kocsiból kiszállva a sötét parkolóbal lépett oda hozzám egy fickó, és pénzt kért, mondván, hogy amig délután a tetőről alpinozva dolgoztak, a társuk nem őrizte idelent a cuccaikat, és valaki ellopta mindenüket.Így nem ettek, nem ittak dél óta semmit, és most meg haza kéne menni Biatorbágyra, de se pénz, se vonatjegy, semmi.
Mit ne mondjak a mese gyenge volt, ( az idő kb. 21-22 óra között volt) a fickó pia szagú( tehát inni azért volt mit) de udvarisa, és tisztelettudó, és mérlegeltem, hogy ha durván kioktatom és otthagyom a kocsim mellett, reszkírozom, hogy feltöri, és viszi amit talál benne, inkább rögtönzött jogi tanácsadást tartottam, hogy rendőrt kellett volna hívni, és hogy a rendőrnek ilyenkor mi a kötelessége, hogy segítséget kell kapnia még a hazajutásához is, és hogy van bűncselekmények áldozatait segítő szervezet, akik pénzt is tudnak adni és erről a rendőrök is adnak felvilágosítást, és nagyon együttérző voltam, és roppant sajnáltam, hogy mindösszesen csak 250 forintnyi van a kocsiban, de azt nagyon szivesen odaadtam neki. ( ez az összeg a parkolódíjak megfizetésére előkészített aprópénz tartóban lakik, amiből időnként a kéregetőknek is lehet adni, meg ilyen esetben is nagggyon jól jön, hogy nem kell elővenni a pénztárcát.
Ne mondjátok, hogy jól pofán kellett volna verni, mert én nem egy kigyúrt, felnyírt, dagadó muszklis izomgolyó vagyok, hanem egy decens úriasszony...:-)

UnitedParcelService · http://www.hevederzar.hu 2008.07.01. 23:24:23

Mer már mér kötelessége a rendőrnek segíteni a hazajutásban? Azért mert nincs pénzem? Nyomozni kötelessége, nem fuvarozni. Ha Zalában kirabolnak akkor hazavisz Szabolcsba? Kötelessége cigarettával is megkínálni és xenonfényes autóval hazavinni vagy csak zsiguli van alkotmányba rögzítve?

Rush2112 2008.07.01. 23:46:02

Engem egyszer még régen, az átkosban szólított meg egy színesbőrű fiatalember a Moszkva téren késő éjjel, hogy ő egy debreceni orvostanhallgató diák, és adjak már neki 591 forintot, mert haza szeretne menni Debrecenbe a kollégiumba ahol lakik. Persze mindezt szörnyű akcentussal, de igyekvően magyarul.

Én épp akkor buktam meg biológiából, tehát egész héten a negyedikes biológiaanyagot tanultam, naprakész voltam a sejtek élettanából. Gondoltam, ha ő orvostanhallgató, akkor neki is képben kell lennie. Megkérdeztem, hogy tudja-e mi az a szemipermeábilis lipoproteid. Tudta a választ, adtam neki 1000 forintot, amit széles vigyorral zsebre vágott.

Félóra múlva visszafelé jöttem már a Moszkva téren, és a néger srác még mindig ott lejmolta a járókelőket, direkt figyeltem, egyik se hajtotta el őt, hanem türelmesen végighallgatták a sztoriját, majd valami kis pénzecskét adtak neki.

Nyilvánvaló szélhámos volt a gyerek, de olyan bájosan csinálta, hogy nem volt szívem balhézni, csak kukkoltam messziről, hogy mit művel. Szerintem ott egy éjszaka alatt megkeresett több havi akkori átlagkeresetnek megfelelő pénzt. Irigylem az ilyen tehetségeket.

505thzajcev 2008.07.02. 00:26:28

Tehetseges? Gerinctelen hazug, pofanverni!

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.07.02. 00:34:48

Engem a Blahán állított meg egyszer egy alak, aki azt mondta, hogy ő a focista Bodnár (Zidánt még esetleg megismerném, de holmi Bodnárokat... :-)), most érkezett haza külföldről, amíg evett a Mekiben, feltörték és kirabolták a kocsiját, blablabla, de szerencsére van nála 1000 DEM, jó áron váltaná HUF-ra, ha kisegíteném.

Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ilyen gyenge dumát valaki is bevegyen, annyira életszerűtlen volt. Mutattam neki, hogy ott a Keleti pu., próbálkozzon esetleg Abdulnál vagy Hassannál :-)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.07.02. 00:53:21

ticsung: > Engem egyszer egy cigány csaj próbált meg átverni,
> hogy adjam oda a telefonomat, mert nem tud a fülkéből
> telefonálni, kifizeti a telefonálás árát...

Mibol gondolod, hogy at akart verni? Tolem is elkerte egyszer az utcan valaki a telefonomat, hogy nem tud bejutni a hazba, mert a novere alszik, meg rossz a kapucsengo, meg mittomen. Mondtam, hogy nem kell kifizetni, mert ceges. (Felhivta, nem vettek fel, visszaadta.) Ez azert nem egy annyira izgalmas meg hihetetlen tortenet :)

viktor1983 2008.07.02. 01:10:34

Hasonlóképp akartak lehúzni Zuglóban a vasútállomáson, Szegedről jövet. A srác (szintén szegedinek mondta magát) állítólag másnap kezdett volna az Örsön -mint szakács-, de mivel kőbánya-kispestnél "leszálltak" a csomagjaival, ezért sürgősen haza akart jutni. Szívesen elkísért volna az atm-ig is, hogy vegyek fel neki kp-t, ha már nálam nincs annyi, amennyi kellene neki... Mindez persze este 9-kor, amikor már egy vonat sem indul Szegedre. Azt már nem is mertem neki megemlíteni, hogy ha másnap kezd az Örsön, akkor vsz van szállása :)

eternity · http://eternity.blogter.hu 2008.07.02. 01:18:28

Vannak a predátorok és a prédák.
A többi meg vigyorog.
Ez itt az evolúció, kéremszépen.

JOGILAG kezdenél ezzel valamit, jóhiszemű?
Benézted. Cseszheted.

Lóbelt Letfold 2008.07.02. 01:38:56

Esetleg tegyél feljelentést pl., ha nagyon ráérsz. De bízz továbbra is rendületlenül az emberiségben. :) De hülye azért ne legyél. Egész olcsón megúsztad a leckét egyébiránt. Mások milliókat buknak hasonló dolgokon. Legközelebb meg fog szólalni a vészcsengő.

gftamas 2008.07.02. 07:54:45

Olvasva a történetet megint csak csodálattal adózom az emberi naivitás végtelenségén.... Lassan elhiszem, hogy az Isaura féle pénzgyűjtés se kamu volt. :)

Manyizga (törölt) 2008.07.02. 07:59:11

Itt a piros, hol a pirosra is mindig van játékos... az emberek szeretik, ha átverik őket, nekem az jött le. :)

viktor134 2008.07.02. 08:12:00

szivacs. :)

aki kapzsi, így jár.

irreális üzletben vajon a másiknak miért jó, ezen sosem gondolkodtok el?

ha valaki meg van szorulva, a drága óráját fogja eladni jóval áron alul, vagy pedig kölcsönkér kajára egy százast, és beadja a zaciba reggel, egy reálisabb árért, amit aztán vissza is kaphat?

szomorú, hogy még mindig vannak akik bedőlnek az ilyen kecsegtető ajánlatoknak.

huta9020 2008.07.02. 08:13:32

Engem a Nyugatinál egy reggel megállított egy idősebb fickó, hogy ő és a barátai sörrel szeretnék nyitni a napot, adnák-e 100 Ft-ot neki. Az őszintesége olyan megejtő volt, hogy adtam. :-)

tra lala 2008.07.02. 08:26:29

Olyan nekem is volt:) Reggel az állomáson ült két lepukkant alak, miután megvettem a jegyem az egyik odajön hozzám és mondja, hogy nem akar kamuzni, megmondja az őszintét.. Nincs pénzük, az úticélukig eljutnak valahogy, de olyan szívesen boroznának. Adjak már pár száz forintot.

Büdös paraszt 2008.07.02. 08:28:50

Ugyanígy rábasztam én is. Túl naív vagyok. Azóta a krisnásokat is szétverem az arcát, ha pénzt akarnak kérni valami hajléktalan étkezteteésre.

phaidros 2008.07.02. 08:33:02

A bécsi Nyugati pályaudvaron szokott lenni egy kicsit ducibb, néha rövidebb hajú, néha hosszabb hajú fickó, akinek mindig ellopják a vonatjegyét.

A 6-os vágánynál szokott grasszálni, onnan indul/oda érkezik a Bp-i nemzetközi járat.

Váltogatja a frizuráját, de persze mindenkire nem emlékszik, így megvolt a kéjes örömöm másodjára. :D

9876 2008.07.02. 08:39:08

Kedves kommentálók! Jóhiszemű áldozat tanácsot kért, nem pedig azt, hogy mindenki mesélje el a hasonló sztoriját. :-)
Mivel valószínú, hogy "Károly" a sértettnél újból felbukkan, célszerű lenne az egész sztorit az elkövetési hely szerinti rendőrségen előadni. Egyrészt lehet, hogy a személyt már ismerik a rendőrök, másrészt megelőzésként, ha az óra visszaszerzése vagy a levélíró lehúzása érdekében zsarolással próbálkozna.
Az átadott pénz valószínüleg nem lesz meg, de nem is ez volt a post célja, hanem a prevenció.

load error 2008.07.02. 09:10:30

Tényleg az a furi a sztoriban, hogy nincs vége. Semmi sem igazolja, hogy tényleg szélhámos az ürge eddig (jogi értelemben legalábbis), azt csak tettenéréssel lehetne kideríteni, ha a második találkán tényleg bepróbálkozik valamivel. Vagy ha tényleg hamis a személyi. De ez hatóság bevonása nélkül nem megy.

Egyáltalán a sok személyes eset közepette: Olyanról tud valaki, hogy ilyesmiért tényleg el is kaptak valakit? Mert úgy tűnik ez a tökéletes bűntény, vesztenivaló nincs.

Velem is sokszor bepróbálkoztak már. Annak idején a Műegyetem környékén dolgozott egy "Részvét Mici", aki este hétkor be akart vásárolni, de nem volt pénze, az automata meg elromlott. Én óvatos voltam, mások nem.
A legszebb "Kenesei Krisztián focista öccse" volt, aki épp akkor jött haza külföldről busszal (busz sehol a környéken, és vagy ötszáz métert jött velem együtt gyalog). Valami valutaváltós történetbe akart belevinni, de annyira hamar közöltem hogy felejtse el, hogy végig sem tudta mondani. Amúgy sem tudta hová járt Kenesei általános iskolába.

Ez amúgy igazi patthelyzet. Egyrészt sok a szélhámos, másrészt kirabolni is szoktak embereket. Tehát ha valaki odajön jogos az óvatosság, de akár igaz is lehet a sztori tehát suttyónak sem szabad lenni.

szuburito 2008.07.02. 09:16:51

Szerintem megérdemli, akit ilyenek át tudnak verni. Bocsánat, de nem tudok mást mondani. 2008-ban már rég olyan világ van, amikor már nem szabad bízni. (A római jog idején egy kézfogással intézték az ingatlan adás-vételét, ma a lakásmaffia ügyvédekkel és közjegyzőkkel dolgozik...)

Egyébként meg feljelentés csalás gyanújával.

szuburito 2008.07.02. 09:17:50

Szerintem a világ egyik legjobb sorozata a BBC-s "HUSTLE". Magyarul az első két évadot vetítették csak, "Vagyányok - öt sikkes sittes" címmel a Cool-n.
Egy csapat csaló, de a legfelsőbb szinten mozognak, igazi profik, a csalásművészet mesterei - és mindezt úgy, hogy a néző nekik drukkol...

VIC20 2008.07.02. 11:14:33

szuburito:

Azért egy klézfogással nem. Olvasd csak el, hogy is zajlott le egy nuncipatio... ;)

Egyébként én is végig azon töprengek, hogy ugyan mi a fene célt szolgált ennek a történetnek a közrebocsátása. A pontos adatokat (gondolom személyiségi jogi okokból) kiszedték, jogi segítség gyakorlatilag nemigen jöhet szóba, szóval: ???

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.07.02. 12:26:26

"9876 2008.07.02. 08:39:08"

Ez ugye nem az IQ-d?

"Jóhiszemű áldozat tanácsot kért, nem pedig azt, hogy mindenki mesélje el a hasonló sztoriját. :-)"

Ez itt NEM az ingyenes tanácsadás helye.

"Mivel valószínú, hogy "Károly" a sértettnél újból felbukkan..."

Meghalok a röhögéstől. Persze, biztos, de mérget ne vegyél rá! Ez többszázéves, ha nem többezeréves trükk. Két verziója létezik:

A) Rodolfó. "Találnak" egy értékes tárgyat, ékszert, valamit. A csalónak elég a töredéke készpénzben. Az aranyat független ékszerésszel ellenőriztetik, de a balekhoz már csak a réz kerül.

B) David Copperfield. A csalónak nagy kára lesz, ha a balek nem segít. Hatalmas nyereséget ígér, többszörös biztosítékot hagy. A biztosítékról utólag kiderül hogy értéktelen.

Mind a két variációban arra épít a csaló, hogy a balek mohó és hiszékeny. Mint az emberek 99%-a. Természetesen ugyanezekre az emberi tulajdonságokra épül még sok csalás.

Egyszerűen nem tudok haragudni rájuk. Ez a természetes kiválasztódás. A társadalom kisebbik IQ-jú részéből a nagyobbikba áramlik a pénz, növelve a sikeres a szaporodás esélyét. Az emberré válás folyamata még ma is tart.

derelyegrádi szellem 2008.07.02. 13:16:15

A J

Jó helyen fogod meg. A csalók mindig az emberi kapzsiságra építenek, kicsiben is nagyban is. A "hiszékenység" csak kapzsiság következménye, azért hiszi el, mert el akarja. Érzi hogy sántít, de a beígért haszon reményében elnyomja magában egészséges bizalmatlanságot, néha a hétköznapi empírikus tapasztalatot is.

Így dolgoznak az intézmenyesített csalók is, pl. Tribuszerné, Vellai Gyöngyike, BAUMAG, a győri brigád (elfelejtettem a nevüket, de négy betűből állt) stb. Nagyobb hozamot ígérnek, ezért az emberek el akarják hinni a sok szépet és jót hozamokról, befektetéskeről, biztosítékokról, amit a szerződéskötés előtt hallanak. Mert a haszonszerzés motivációja az erősebb, és elnyomja a gyanakvást.

Mindig érdekelt, hogy nehéz dolog-e bevezetni az embereket a nyilvánvaló csapdákba. Azt mondták, könnyebb mint hinném, szinte maguk vezetik bele saját magukat az áldozatok. Csak beígért "hozamra" figyelnek, csak az érdekli őket, a többit szinte meg sem hallgatják, és hallják, még a nyilvánvaló ellentmondásokra sem kérdeznek rá. Igaz, a végén majd mindegyik rákérdez egy huncut kis kacsintás kíséretében, hogy "ugye minden rendben lesz" és ezzel ezt a részét az ügyletnek le is tudta a polgár.

Évezredes trükk, és még mindig rengetegen bedőlnek. Aztán megalakítják az xy Károsultak Szövetségét, pedig az Átvert Kapzsik Szövetségét kéne. Hogy is van az Elveszett Paradicsomban, mi a hét főbőn közül az egyik? Igen, az...

Mint a posztoló. Neked azt tudom mondani, hogy viszonylag olcsón vettél egy tapasztalatot (amit egyébként már tudnod kellett volna), mások ezt sokkal drágábban teszik. Sokszor egy élet munkájának eredménye árán. Ez minden.

Tóni bá\' 2008.07.02. 14:08:09

Tőlem vasútjegyre kért a bátyja betegségére hivatkozva 2000 Ft-ot, hogy azonnal hozzá kell utaznia, majd délután - nem ismert meg - úja kért ugyanott, ugyanazzal a szöveggel! :) Észrevételemre azonnal kész válasza volt: a farzsebemből kilopták a pénzt és még mindíg nem tudtam elutazni! Ez nm IQ kérdése - már az első mesét sem hittem el, de gondoltam lesz egyjó napja! Délutánig vajon mennyit szedhetett össze?

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.07.02. 15:45:46

"Tóni bá\' 2008.07.02. 14:08:09
... már az első mesét sem hittem el, de gondoltam lesz egyjó napja!"

Nem értetted meg. Adott kamu Rolexet, hogy majd kiváltja? Nem ezt mondom, ez egy sima kéregetős mese. Van aki felköti a fél lábát, hogy rokkantnak látsszon, van aki szerez egy kutyát, gyereket, és azzal kéreget. Van aki a nagymamát hajtja ki, és van aki Romániából importál bedolgozókat.

Az egyik a szánalomra apellál, a másik a kapzsiságra. Nem ugyanaz.

Hasat 2008.07.02. 16:33:30

Derelyegrádi szellem és Adblock_júzer!

Amellett, hogy egyetértek veletek, szeretném azt is hinni, hogy vannak még olyan emberek is, akik valóban segíteni akarnak (látszólag) bajba jutottakon. Nem kapzsiságból, nem haszonszerzés céljából.
Talán a poszt íróját sem ez hajtotta, hiszen nem szól az írás beígért magas kamatról, és vélhetőleg nem is az órát akarta. (Ha az óra kellett volna, minek személyit ellenőrizni?) Csak a kölcsönadott pénzt vissza.

hbe 2008.07.02. 17:19:51

95-ben középiskolásként fel kellett jönnöm Pestre egy pályázat ügyében, és mivel nem voltam túl jól eleresztve, kevés pénz volt nálam. Napközben elszámoltam magam és véletlenül több pénzért ebédeltem, mint amennyiért lehet volna, így a visszaútra már nem volt elegendő pénzem, asszem 150 forint kellett volna a buszjegyre még. A stadionoknál az induló busznál próbáltam meg kérni, hogy ennyi kellene még, és fel is szállok a buszra, ott hozzáteheti valaki a maradékot, vagy tíz nénit szólítottam meg, de egy sem hitt nekem és nem adott pénzt. Máig sem tudom, hogy sikerült volna-e, mert jött teljesen véletlenül egy ismerős, aki végül kisegített. Szóval tényleg azért hihetik el emberek az ilyen sztorikat, mert előfordulhat, hogy életszerű.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.07.02. 21:12:20

Lehet, hogy ez egy szuper-szamaritánus, nem zárom ki. De valószínűbb, hogy csak lemaradt az uzsorakamat a cikkről.

Nem életszerű, hogy egy vadidegennek jelentősebb összeget adok kölcsön. Utazzon haza, és hozza el otthonról a pénzt. Elmegyek vele, és én adom oda a főbérlőnek.
__

"Szombaton fel is hívott, hogy mikor tudunk
találkozni, hogy visszakapja a 'drága óráját'."

Szerintem újra le akarta húzni, ha már ilyen értékes balekot fogott.

szuburito 2008.07.02. 21:31:07

VIC20,
Mármint a 'nuncupatio'-ra gondolsz?
Igaz, a kézfogás közben egy mondókát is el kellett mondani. :-)

Viszont akkor sem volt még olyan a világ, mint most. A becsület még ismert volt.

derelyegrádi szellem 2008.07.03. 11:31:09

Hasat

Összemosod a szánalom és a kapzsiság vámszedőit (A.J. jól látja)

HA koldusnak adok pénzt vagy valakit ksiegítek a vonatjegyéhez nem várok érte semmit. Egyszerűen megsajnáltam, adtam neki. Akik így kamura kérnek, azok a jóindulat és szánalom vámszedői.

A "jó hozamra", "drága órát hagyok nálad", "most találtam egy aranygyűrűt, de nekem inkább pénz kéne" típusúak a kapzsiság, és nyerészkedési vágy vámszedői. Az ő áldozataik igazából a saját maguk áldozatai. Persze ez nem ad feloldozást a csalóknak sem.

(a felsoroltak közül a legjobbak egyébként akik a most találtam a gyűrűtnek dőlnek be. Mert hát ugye az valakinek a jogos tulajdona, csak elvesztette, de ő meg akarja venni "olcsón". Na ő érdemli meg legjobban a sorsát. Azért mert ő ráadásul a mások kárából akar hasznot húzni.)

dshk 2008.07.04. 20:06:31

Adblock_júzer: "Ez itt NEM az ingyenes tanácsadás helye."

És ezt milyen alapon döntöd te el? Ez egy jogi blog. Valaki küldött egy történetet és egy kérdést a végére. Ha nem akarsz, ne válaszolj, ennyi.

Biztos neked meglepő lesz, de informatikai blogoknál csodálatos módon szoktak válaszolni a témába vágó kérdésekre, és nem kezdenek el beszólogatni, hogy ez nem ingyenes tanácsadás.

Hasat 2008.07.05. 08:14:35

Derelyegrádi szellem!

Nem mosok én össze semmit.
Te írtad: "A csalók mindig az emberi kapzsiságra építenek..."
Én meg azt írtam, van azért olyan is, aki nem kapzsi, csak egyszerűen a jó szándék vezérli, amikor segít.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.07.05. 09:22:30

"dshk 2008.07.04. 20:06:31
Adblock_júzer: "Ez itt NEM az ingyenes tanácsadás helye."

És ezt milyen alapon döntöd te el?"

Bocsi, de ez itt így működik. Nem az én döntésem, de egyetértek vele. Egy jogi tanácshoz a jogász minimum a nevét adja. Ezen a fórumon érdekes eseteket és a hozzájuk kapcsolódó jogi dolgokat tárgyaljuk ki. Én sokat tanulok. Olvass!

"Biztos neked meglepő lesz, de informatikai blogoknál csodálatos módon szoktak válaszolni a témába vágó kérdésekre, ..."

Neked lesz meglepő, hogy két év letöltendőt kapsz, mert az itt megjelenő tanácsokat követted. (Valós példa!) Vagy csodálatos módon elveszted a pert vagy a házadat. Az informatikai fórumokban kapott tanácsok megfogadása után legfeljebb kell egy új installálást csinálnod, ami azért kevésbé fájdalmas.

"... és nem kezdenek el beszólogatni, hogy ez nem ingyenes tanácsadás."

Valaki kérte, hogy ne a történeteiket mesélgessék, hanem tanácsot adjanak. Neki szóltam. A történetek jobbak, mint a kezdőcikk!

dshk 2008.07.05. 15:52:21

Úgy működik ahogy használják. Ami azt illeti a kommentek egyre érdektelenebbek.

"Neked lesz meglepő, hogy két év letöltendőt kapsz, mert az itt megjelenő tanácsokat követted."

Egy két évvel fenyegető ügyben senki sem bízhatja a sorsát pusztán(!) egy fórumra... Mint ahogy egy - tipikusan hozzánemértőként - választott ügyvédben sem bízhat feltétel nélkül. Ez az eset azonban nem ez a kategória.

"Az informatikai fórumokban kapott tanácsok megfogadása után legfeljebb kell egy új installálást csinálnod, ami azért kevésbé fájdalmas."

Vagy nem. Súlyos adatvesztés után a cégek többsége rövid időn belül megszűnik. És az bizony fájdalmasabb lehet mint akár egy holmi ház elvesztése perben. A szóbanforgó ügy amúgy sem ilyen szintű, ez mellébeszélés.

"A történetek jobbak, mint a kezdőcikk!"

A történetek valóban érdekesek, de nekem még sokkal érdekesebb lett volna a levélben feltett kérdésre a válasz. Amiről emlékezetem szerint egyetlen komment sem szólt. Kicsit rossz a zaj-tartalom arány.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.07.06. 10:42:30

"dshk 2008.07.05. 15:52:21
Úgy működik ahogy használják."

Aha.

"Ami azt illeti a kommentek egyre érdektelenebbek."

Aha.

SzigMa 2008.07.07. 11:11:41

Adblock_júzer
Neked lesz meglepő, hogy két év letöltendőt kapsz, mert az itt megjelenő tanácsokat követted. (Valós példa!)

Na! Ez mi volt!? Lemaradtam valamiről?
Ha megmondjátok, én is elmesélem a legjobb lenyúlós dumát, amivel találkoztam!

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.07.07. 11:39:19

SzigMa! Meséld!

Volt hogy egy üzlettárs becsapta a partnerét. Akkor javasolták hozzáértők a megveretést. De hasonló tanácsok szinte minden postnál előfordulnak. "De bíró úr, kérem, én csak a Zugügyvéd tanácsát követtem!"

SzigMa 2008.07.07. 12:08:48

Ja! Azt hittem valaki tényleg kapott letöltendőt! (Nem mintha a barkács blogokon ne adnának nap mint nap nyolc napon túl gyógyuló halált okozó tanácsokat!)

Szóval: Torzonborz fószer odajön hozzám Szegeden, feltűri az ingét és rámutat a tetoválására:
"Sziasztok fiúk! Kéregetni jöttem, de láthatjátok, hogy nem vagyok román, csak börtönben ültem!"

Hasat 2008.07.07. 12:38:18

SzigMa!

Na, most azon töprengek, hogy a szegedi torzonborz fószer most akkor a szánalom, vagy pedig a kapzsiság vámszedője.

microlas (törölt) 2008.08.08. 08:01:26

kedves jóhiszemű áldozat,

mindenekelőtt kell mondjam (a bántás legkisebb szándéka nélkül), hogy a kölcsönadás sajna balfék dolog volt a részedről, ez az egyik közismert átverős trükk, nagyon régóta alkalmazzák már egyesek.

másfelől pedig kívánom, hogy fuss össze a taggal és rendezd le vele az ügyet, hogy később eszébe se jusson ilyet csinálni.

qukatz 2010.04.26. 16:18:35

Sziasztok!
Ma engem is megpróbált rászedni eg szélhámos, a load error által említett valutaváltós dologgal. Nem Kenesei Krisztán öccsének adta ki magát, hanem egyenesen Kenesei Krisztiánnak. Lehet hogy tényleg ő volt, legalábbis megszólalásig hasonlított rá. Ha tehát Kenesei eurót akar váltani nálatok akkor futás :)

Dj Ketaman 2010.09.17. 23:30:25

Sziasztok!

Nekem is ugyanez a sztori, mint qukatznak. Egy alak a Fővám téren Kenesei Krisztiánnak kiadva magát először útbaigazítást kért tőlem, aztán valahogy hirtelen valutaváltásról beszélt, illetve hogy 100 euróval többet fog nekem adni majd, meg hogy mennyit tudok max kivenni az automatából 1 nap. :D Na természetesen egyből bizalmatlan lettem, ha ilyesmiről kérdez valaki.
Nyilván mondtam h nincs pénzem és leléptem miután ellenőriztem mindenem megvan-e, de a vicc az h teljesen összefüggéstelenül mondta ezeket, nem tudom hogyan várja el h bárki higgyen neki, ha nincs rendes indoka.
Viszont az álcája teljesen hihető volt, mert még arról is magyarázott, hogy hol játszott eddig, meg iszonyatosan hasonlított rá.

WildBear 2020.07.23. 15:11:40

@hbe: "95-ben középiskolásként fel kellett jönnöm Pestre egy pályázat ügyében, és mivel nem voltam túl jól eleresztve, kevés pénz volt nálam. Napközben elszámoltam magam és véletlenül több pénzért ebédeltem, mint amennyiért lehet volna, így a visszaútra már nem volt elegendő pénzem, asszem 150 forint kellett volna a buszjegyre még. A stadionoknál az induló busznál próbáltam meg kérni, hogy ennyi kellene még, és fel is szállok a buszra, ott hozzáteheti valaki a maradékot, vagy tíz nénit szólítottam meg, de egy sem hitt nekem és nem adott pénzt. "

Igen, sajnos 100 ilyen esetből 99 kamu, és amiatt nem hiszik el a maradék 1-et sem.
süti beállítások módosítása