Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kényszer Bt. és a bevadult felszámoló

2008. június 16. - zugügyvéd

Sokan nem tudják mivel játszanak, ha nem kezelik körültekintően az akár kényszerből alapított vállalkozásukat. Az alábbi levél jó példa erre.


Szia Zugügyvéd,

A következő abszurd történet esett meg velem. Volt egy családi Bt.-m,  amire számláztam kényszervállalkozóként. Mivel anyagi gondokkal küzdöttem, az adót és a járulékokat nem tudtam befizetni.

 

Gondoltam az APEH egyszer csak megtalál, akkor egyeztetek vele. Az APEH végül felszámolást indított a cég ellen, és felhívott felszámoló, találkozót kért.

Én megjelentem, de később kiderült, hogy ez hiba volt. Azt mondta, hogy a felszámoláshoz adjam be pótlólagosan az APEH bevallásokat.

 

Én el is készítettem, de nem tudtam aláírni, vagyis az APEH nem fogadta be, mert már nem én képviseltem a céget, hanem a felszámoló, aki nem volt hajlandó aláírni. 

 

Erre a felszámoló feljelentett számviteli fegyelem megsértéséért, hogy nem szolgáltattam neki az iratokat – szolgáltattam volna – és sikkasztásért, a házi pénztár hiány amiatt. Most jött meg a vádirat, az ügyészség meg is gyanúsított. Mit tudok tenni?

 

Üdv


ZL

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr90523999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

derelyegrádi szellem 2008.06.16. 16:37:48

Ha nem adtad át a cég iratait, az nem számviteli fegyelem megsértése, hanem adminisztratív csődbűntett (itt zavaros egy kicsit a tényállás). Emiatt a felszámolónak kötelessége feljelentést tenni. Ha a házipénztárban papíron meglévő készpénzt nem adod át, az meg valóban sikkasztás (a társaság vagyonára maga a tag is el tudja követni, mert a cég vagyona számára is idegen dolog, erről szól egy Bh, de ha jól tudom egy állásfaglalás is.).

Fogadj ügyvédet.

2008.06.16. 18:11:02

Időben kellett volna elpasszolni Kaya Ibrahimnak.

nyubocs 2008.06.16. 18:53:24

Csak halkan megjegyzem, hogy egyértelműen az tűnik ki a leveledből, hogy nemcsak nem fizettél az apech-nak, hanem bevallásokat sem adtál be. Ha meg nem adtad be, akkor nem annyira adó és járuléktartozás, hanem a bevalláshiány miatt talált meg a hivatal.

Magyarul fogalmad sem volt, hogy mit csinálsz. Ezt magadnak köszönheted, mert ez nem arról szól, hogy van-e az embernek pénze befizetni az adót vagy nincs. Egyszerűen tojtál rá, hogy direkt vagy véletlenül azt Te tudod.

A felszámoló adja be a bevallásokat a felszámolás kezdő időpontját követően, ha ezt nem tudja megtenni, mert Te nem adod oda a papirokat, akkor kutya kötelessége megtenni a feljelentést.

Dr Kangörény 2008.06.16. 19:15:41

Nem kellett volna egy könyvelőt megfizetni?

Dr Kangörény 2008.06.16. 19:15:42

Nem kellett volna egy könyvelőt megfizetni?

f_miki · http://fmiki.tumblr.com/ 2008.06.16. 19:21:50

Ha úgy tartozom az APEH-nak, hogy közben a bevallásokat időben beadtam, de fizetni nem tudtam, akkor jobb a helyzet?

nyubocs 2008.06.16. 19:26:50

Jobb valamivel, mert akkor tudsz egyezkedni (feltéve, ha akarsz fizetni)

Meg nem vágnak a nyakadba ki tudja mennyi mulasztási bírságot.

Andriel (törölt) 2008.06.16. 19:46:15

Atomot rájuk és természetesen a jó ká anyjukat.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.16. 19:47:54

f_miki,

ha mindent bevallasz, de nem fizetsz, akkor elég sokáig türelmes az apeh, rádtol egy kis késedelmit, inkasszózik, de csak sokára (kb. 1,5-2 év) mire felszámol.
na, ha megkapod a felszámolás előtti felszólítást, akkor aztán fizess, mert a házipénztár hiánya bizony csúnya mumus.

tinipuma 2008.06.16. 20:01:54

Egyetértek a szellemmel, a felszámolónak kötelessége feljelentést tenni.
A bevallásokat viszont be kellett volna adni. A felszámoló persze, hogy nem írja alá, nem is írhatja az utólagos bevallásokat.
A pénztárért meg te felelsz.
Ha hiány van az tudomásom szerint felszámolásnál feljelentést von maga után, nem is ritka dolog.

BOB 2008.06.16. 20:15:22

derelyegradi szellem: az iratok (zaromerleg, stb.) at nem adasa korabban valoban adminisztrativ csodbuntett volt, a legutobbi Btk. modositas ota azonban "csak" szamvitel rendjenek megsertese, azaz vetseg, az adminisztrativ csodbuntett ki is kerult a Btk-bol.

fairplay50 2008.06.16. 20:21:35

Na megint egy okos "vállalkozó", akit a normálisan fizető emberek tartanak el. Amikor elköltötted a befizetendő adót akkor nem jutott eszedbe hogy ez ADÓCSALÁS! Nem tudlak sajnálni és remélem megkapod méltó büntetésedet. Ez semmiben nem különbözik attól, mintha az üzletben lopnál!

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.06.16. 20:54:51

Számlázni tudtál, de adót fizetni már nem. Hát gratulálok...

Big13 2008.06.16. 21:05:20

Gondoltad ha az apeh egyszer csak megtalál, majd egyeztetsz vele. Aztán végül felszámolást indított. Vajon a kettő közt mire gondoltál ?

AzHofi 2008.06.16. 21:29:17

''A következő abszurd történet esett meg velem. Volt egy családi Bt.-m, amire számláztam kényszervállalkozóként. Mivel anyagi gondokkal küzdöttem, az adót és a járulékokat nem tudtam befizetni.''

Ez tenyleg abszurd. Mit gondoltal mi lesz? Lopod a penzunket, baszol adot es jarulekot fizetni, aztan majd leegyezteted az apehhel? Nem albaniaban elunk bakker, bar neha az ilyenek miatt megis ott erzem magam.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.06.16. 21:57:28

Van egy nyulam. Fejbe somtam féltéglával, gondoltam majd bekötözöm a sebét vagy ilyesmi. De hát nem megdöglött? És most hogyan adjam be neki az orvosságot?!

A múltkor fürödtem. Pisálni kellett, így belecsurrantottam a vízbe. Tiszta sárga lett, gondoltam, majd leülepszik vagy arréb megy. Most akkor hogyan mossam meg az arcom?

Zsírfeka 2008.06.16. 22:28:07

én is voltam vállalkozó, de a járulékfizetést mindig keményen nyomtam, mert az a könyvelő, akit 8000 forintért fizettem azt mondta: ezzel nem szabad megcsúszni mert csúnya vége lehet
volt egy-két nap csúszásom
az APEH nem szólt, csak amikor lezárult az év, az aktuális napi kamatot kiszámlázta
kb 3000 forint volt
szerintem járulékot fizetni kell, még ha nagyon sok is, mert az APEH nem viccel

230e 2008.06.16. 22:37:53

Aztán ha majd túlestél a felszámoláson, és maradt némi tartozás akkor majd jön a mögöttes kötelezés a beltagnak. Nem irígylem a Bt-t alapítókat.

ehhh 2008.06.16. 22:48:31

kicsit sajnallak, mert gondolom egy balek voltal csupan, aki nem is igazan tudja, hogyan kell adotcsalni, a profibbak nem esnek gondolom ilyen egyszeru hibakba, ugyanakkor hatarozottan orulok a tobbiek hozzaallasanak, miszerint megvetendo aki adotcsal. meg ha faj is befizetni. hidd el, a vilagon mindenhol mindenkinek faj adotfizetni. azert ado. meg azert, hogy annak ellenere megis befizessuk.

Lefty Rosenthal 2008.06.16. 22:50:29

es akkor mi van, ha mondjuk nem ad be semmit, de nem is mukodik a bt?

Önjáró Talajgyalu 2008.06.16. 23:03:03

Na, megint ittvannak az okoskodok az adocsalasrol, meg a remelemmegkapodabuntetesed... Es hogy masok tartanak el. En hasonlo cipoben jarok mint a leveliro, bar eddig meg nem jutott el az ugy... Amikor a Bt-m adohatraleka keletkezett, akkor kb. alberletre koltottem a penzt, meg kajara. Mivel a megrendelo kurvara nem fizetett, es valamibol elni kell. Ettol kenyszervallalkozo az ember. Egyebkent huszonaligeves srac voltam, tok egyedul Bp-n, mi a francot csinaltam volna mast. (Fel evig tartott a fenti allapot, sz'al nem egy hetvege alatt bulizza el az ember a penzt.)

Egyebkent az APEH bekaphatja az osszes f****m, mivel semmi segitseget sem nyujtanak egy lehetetlen helyzetbe kerult ceg tartozashalmozasanak megallitasahoz. Mar az N+1-ik kort futom veluk, rendszeresen reszletfizetek (azota van normalis allasom, normalis penzert), de egyszeruen, ez egy vegtelen tortenet, es tovabbra is fent kell tartanom a Bt-m, amig a tartozas nem szamolodik fel, a semmiert persze... Es idonkent rajukjon valami, es radobnak meg egy-egy buntetest, lehetoleg valamilyen visszamenoleg megvaltozott szabaly kapcsan.

A legviccesebb, hogy a Bt-m ugyet mar egy konyvelo meg egy ugyved sem hajlando elvallani, merthogy ez problemas ugy, es tobb szopas van vele, mint amennyi hasznot lehet belole kihozni. Szoval ittvagyok tokegyedul az egesz APEH-hel szemben. De lassan mar egesz adoszakerto vagyok... Havonta tobb napom megy el levelezgetessel meg a semmi tologatasaval, es a burokraciaval valo kuzdessel. Pedig jelenleg termelo munkat vegzek exportra, szoval azzal, hogy a hivatal ram van akaszkodva, es a veremet szivja, az altalam megtermelheto es leadozhato penz mennyiseget csokkenti. Arrol nem is beszelve, hogy annyi ingyenelo, ignorans, muveletlen, semmihez nem erto, rinyalo, potcselekvo, hisztis gyokeret, mint akivel mar az APEH-nel volt szerencsem kapcsolatba kerulni, en meg nem lattam. Burokratak, a legrosszabb fajtabol. Ennyit arrol, hogy ki az ingyenelo mocskos szemet adocsalo, akit persze be kene zarni mind... Idiotak.

AzHofi 2008.06.16. 23:10:43

Talajgyalu: tudom mirol beszelsz, en is egy Bt-t vezetek, azzal a kulonbseggel, hogy az en konyvelom mindig kuldi a fizetnivalokat, en meg atnezem, ha valamivel nem ertek egyet megbeszeljuk, aztan _kifizetem_. Akar fizetnek a partnereim, akar nem. Majd fizetnek ha tudnak. Ertem en, hogy reform, meg mindenkinek szorul a toke, de akkor mire alapit ceget az ember? Legalabb 4-5 labon kell allni, hogy ne keruljon zavarba az ember, amikor valamelyik uzleti partner nem tud eppen hataridore fizetni. Nekem is van 3 evnel regebbi kintlevosegem, a megfelelo uton van az ugy, vegrehajtottak a csoro megrendelomtol egy plazmatevet meg egy hifitornyot, annak az arat fogom megkapni. Te mit tettel a kurvara nem fizeto megrendeloddel? Ugyved, fizetesi meghagyas, stb?

Önjáró Talajgyalu 2008.06.16. 23:24:34

Ah, semmit. Mivel nem volt semmifele szerzodes, a "megrendelom" (nagy ceg) sosem irta ala. Csak igergettek. Es esetre fizettek, az elso 2-3 honapban. Aztan utana ment a "meg ezt megcsinalja, akkor fizetunk" meg a "meg azt megcsinalja akkor fizetunk". Vegul visszadobtak a honapokkal azelott bevett szamlakat, es letagadtak, hogy valaha jart naluk. A nagy ceg gazdasagi tanacsadoja meg jo ismeretsegekkel rendelkezett az osszes miniszteriumba es az APEH-be. Probaltam utananezni, hogy mit lehet tenni, de kozoltek, hogy ne nagyon ugraljak, mert megjobban megfingathatnak.

Ezutan megegyszer dolgoztam a Bt alatt, egy foallas mellett mellekeskent, ott is az volt, hogy bevette a (masik) nagy ceg a szamlat, aztan csodot jelentett. Elvileg engem is felvettek a kovetelok listajara, de azota is megy a huzavona... Sz'al kotve hiszem, hogy valaha is lesz belole valami. Legalabbis olyan, ami erdemben megkonnyitene a helyzetem. Az APEH joval elobb ki fogja taposni belolem a sz*rt is...

Lefty Rosenthal 2008.06.16. 23:26:48

Gyalu: mit keresel meg mindig Magyarorszagon??

OkoskaTo:rp 2008.06.16. 23:30:15

Talajgyalu: Te és a post írója akkor azt hittétek, hogy a legkönnyebb ellenállás felé mentek, és onnan "szereztek" pénzt, ahonnan a legegyszerűbb. Majd a rendes adófizetők eltartanak, jobb esetben hiteleznek neked? Arra ott a Provident.

És szerintem simán van olyan ügyvéd, aki elvállalta volna az eseted. Nem lehet, hogy csak olyan nem volt, akinek az ezért elkért tiszteletdíját TE ne sokalltad volna?

Önjáró Talajgyalu 2008.06.16. 23:31:27

Az elso Nagy Ceggel valo kapcsolatom meg ugy nezett ki, hogy korabban az egyik alvallalkozo alkalmazottja voltam. Mikor az alvallalkozo elhunyt (isten nyugosztalja), en repultem eloszor, mert dirent a Nagy Ceg munkahelyen voltam kihelyezett munkatars, hivatalosan reszmunkaidoben (papiron 4 ora, gyakorlatban inkabb 12 fele), bazi nagy szinlelt szerzodes volt mar az is, dehat... Szoval repultem, de aztan visszahivtak, mert kiderult, hogy akit helyettem szereztek, az nem megfelelo.

A tovabbi alkalmazasom feltetele volt, hogy tudjak szamlazni. Mivel akkor semmilyen mas lehetosegem nem volt, joanyam segitsegevel alapitottam a Bt-t... De inkabb 3 honap alberletet kellett volna elore kifizetni abbol a penzbol, es az alatt normalis allast keresni... :/

Önjáró Talajgyalu 2008.06.16. 23:38:11

OkoskaTo:rp: nezd, amikor valaki olyan tiszteletdijat ker, ami meghaladja az adotartozasom, azzal nem vagyok kisegitve. :) Foleg mert jelenleg egyosszegben egyikre sem futja.

Rosenthal: fel eve majdnem elindultam a messzi nyugatra... De aztan talaltam idehaza olyan allast, amivel talan van esely kifele a godorbol. Most azon vagyok. Sz'al mar stabilizalodom. Addig most mar csak azt kell kibekkelni, hogy az APEH ne rogyjon a fejemre.

Lefty Rosenthal 2008.06.16. 23:39:58

es olyankor mondjuk mi a helyezet, ha se bevetel, se mukodes, se bevallas, se semmi nincs?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.06.16. 23:46:16

olyan nincs, hogy nincs működés. az apeh szerint működsz, megállás nélkül, a felszámolásig.

B esetben inkasszó, felszámolás, per. ha nem volt meg a pénz, akkor a beltag a teljes vagyonáig felel. azaz ugrott a ház.

Önjáró Talajgyalu 2008.06.17. 00:04:05

Hat, olyan nincs, hogy egy ceg nem mukodik. Akkor neked kell felszamoltatni, de az is sulyos penzekbe kerul, es ha koztartozasa van, akkor azon nyomban kezdodik a tortura, amirol a post iro is belekeveredett. Szoval most egy ismeros konyvelo szivessegbol (ez egy olyan szivesseg, ami igazabol nagyon nagyon nagyon sokba fog meg kerulni...) megcsinalt valami merleg-szerut az elmult evekre visszamenoleg, kb. fel ev alatt, ezeket most beadtuk. Kozben kuldozgetek be minden honapra 0-s bevallast hobbibol, mert ha nem kuldesz, megbuntetnek, hiszen a nyilvantartas szerint en mukodo ceg vagyok... Aztan most ket eset lehet. Elvileg terveznek mar evek ota valami 'nagytakaritast', amikor a tenylegesen nem mukodo cegeket kisoprik, ekkor megprobalunk atesni a szitan gyorsan, es kialkudni viszonylag kedvezo felteteleket a tovabbi torlesztesre. Ez igazabol nem gond most mar, csak mivel folyamatosan varialnak es az adojogszabalyokat is ugy valtoztatgatjak mint mas a zoknijat, ez eddig problemas volt... Es szeretnem lezarni a ceget, hogy tudjam mennyivel tartozom kinek, es kifizetni.

Ha a rostan fennakadunk, es a tartozas miatt igy sem engedik megszuntetni a ceget, akkor elvileg a most mar elkeszult merlegek alapjan lehet latni, hogy a ceg tenylegesen nem mukodik, ill. nincs bevetele, ill. veszteseges, ekkor pedig lehet kervenyezni a megszunteteset. Ami persze megint plusz koltseg, meg tortura, de jelenleg ezt a ket utat latjuk jarhatonak. Egy ugyved ingyenes tanacskent aztmondta, hogy lapitsunk mint sz*r a fuben 5 evig, akkorra elevul minden, es utana megint mukodhet a ceg. Mert ha megprobaljuk megszuntetni, akkor azzal borulhat a felhalmozodott szar, mert akkor utananeznek mindennek. Hat igy megy ez a Pannon Puma Vallalkozok Orszagaban...

Bonyolitja a problemat, hogy a ceg egy videki megyeben van bejegyezve (edesanyam lakhelyen) en mar Bp-n vagyok, es idonkent meg a ket APEH kozott is nekem kell "forwardolnom" mert nem kepesek leegyeztetni rendesen, hogy most akkor ki felelos miert, ki tartozik kinek, ki hol lakik, stb...

Egyebkent igen, balek voltam es naiv. Es foleg fiatal, es meresz. Ma mar egesz mashogy csinalnam. De hihetetlen, hogy ebben az orszagban nincs senki, aki tudja mi a megoldas egy ilyen esetben. Nincs egy hivatal, ami eljarna. Az APEH, a Cegbirosag, a konyvelok es az ugyvedek eegymasra mutogatnak, a hivatalok eljarasai teruletenkent elteroek, es egy-egy dontesben jelentos szerepet jatszik, hogy az osztalyvezeto urnak milyen kedve van aznap, vagyhogy az ugyintezo holgynel a honap hanyadik napja van, esetleg mennyire dugtak meg (vagy nem) elozo este... A burokracia mintha szandekosan arra jatszana, hogy meg 2-3 bort lenyuzzon rolad, mikor amugyis az egesz lehuto bagazs beloled el. Es akkor csodalkoznak, hogy az emberek nem erzik magukenak az orszagot, es megy a lopas meg a mutyizas minden szinten, hiszen 'az a mase'.

Seherezad (törölt) 2008.06.17. 00:06:23

Ezek a felszámolók...szigorú figurák ám:) Nekem nem volt adó tart-om, szimplán egy adminisztrációs baki következtében két évig nem dolgozták fel a nullás bevallásokat, mire a harmadik évben felszámoltak. Az apeh felszámoló kijött, egyeztettünk, de akkor már felszámoltak. J.K-t aláírtuk, bevallások másolatát átadtam, békével elváltunk. Nem sokkal eztán elköltöztünk.
Hat év elteltével összefutottam egy rendőr ismerősömmel, aki aszongya, találkozott a nevemmel a köröző listán, ugyan menjek már be, mielőtt egy közúti ellenőrzés alkalmával sittre vágnak.
A felszámolt cégemet átadták egy felszámolónak, aki a korábban apeh jegyzőkönyv szerint átadott bevallásokat akarta volna tőlem. De mivel a cégadatokban található címen nem talált, feljelentett gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása miatt. Mire megtaláltak elévült ugyan, de akár 1,5 évet is ülhettem volna.
Azt persze máig nem tudta megmondani senki, hogyan jelenthettem volna be a cégbíróságon, - amit ugye szerződés mótosítással lehet jelezni- hogy megváltozott a címem, ha céget az Apeh bá felszámolta, nekem meg aztán nincs hozzáférésem a módosításhoz.

AzHofi 2008.06.17. 00:11:29

Talajgyalu: bevetted a piros bogyot, udvozollek a valo vilagban :-)

Seherezad (törölt) 2008.06.17. 00:14:31

Egyébként Gyalunak igaza van...senki nincs aki felvilágosítást adna. Mindeki másra mutogat, és mindeki pénzért nyitja ki a száját.
Egy kényszerből született vállakozásnak a csőd szélén, nem igazán van erre pénze.
Elvileg kéne lenni hivatalos felvilágisításnak, de amíg az embere nem világosul fel, addig ketyeg az adó, kamatozik...kinek érdeke hogy okosodjon a honpolgár.
Minap jártam egy ugyvédi irodában, ki volt akasztva egy táblára: jogi tanácsadás 100 euró/óra.
Kicsit bánom, hogy nem a jogra mentem:):) biztosan több adót tudnék fizetni, és jobban élnének szegény segélyezett, pénzért vett rokkantnyugdíjú honfitársaim, és több golyó álló csodaautót tudna venni pártunk és kormányunk. Bármely aktuális:):)

Önjáró Talajgyalu 2008.06.17. 00:15:16

... "dugd fel magadnak a piros kapszulat!" ;)

Önjáró Talajgyalu 2008.06.17. 00:26:33

Ja, APEH felvilagositos sztori, a legtobb segitseget "hivatalos" oldalrol eddig - rettentoen vicces modon - az egyik nalam jart vegrehajtotol kaptam. Egy kozepkoru no, eloadtam neki a sztorit, valamiert megesett rajtam a szive. Kb. par hetig jartam be hozza a behajtasi ugyek osztalyara, megprobalt segiteni a hivatali utvesztokben, meg ertelmezett egy par - szamomra - ertelmetlen levelet. Pusztan maganszorgalombol, joszandekbol. De miutan atlatta a teljes problemat, megkert, hogy tobbet ne jojjek, mert ez kezd tul bonyi lenni, es tobbet nem tud segiteni, mert ha megtudjak odafent, hogy o segit valakin, akibol eppen a h*g f*st kene kitaposnia, akkor repul, hogy a laba nem eri a foldet, es hivatali akarmivel valo visszaelesert meg buntetoeljarast is kaphat.

Meg 1x-2x kerdeztem tole ezutan, telefonon, akkor is segitett. De aztan nem akartam visszaelni a joindulataval tenyleg. Azota is ezen rohogok, hogy egy BEHAJTO segitett eddig legtobbet az APEH reszerol. Szanalmas, nevetseges.

ultima lazio 2008.06.17. 02:52:50

Nem, Gyalunak igaza van, ez nem adómorál meg erkölcs kérdése. Magyarországon rászálltak a kisvállalatokra, nem tudom miért, de ezeket az Apeh és a Vpop tönkre igyekszik tenni. Rohadtul nem arról van szó, hogy ezek az emberek lopnának a közösből, hanem egyszerűen egy felmerül a kérdés: vagy rendesen fiztet adót, és akkor bezárhatja a boltot, vagy trükközik. Ez utóbbit választaná mindenki. Ilyen adó-, és adminisztrációs terhek mellett ma nem lehet vállalkozni.

Tilcsák Bea (törölt) 2008.06.17. 06:34:37

egy kényszervállalkozó miért bt-t alapít, miért nem ev lesz?
ezt sosem értettem...

0xFFFF 2008.06.17. 06:41:35

A házipénztárban nem tartunk pénzt régóta. A számlás munkák bevallódnak és a cég működési költségeit fedezik, a nem számlásokból élünk, azt senki nem látja. Alapszabály ennél a cégformánál. Vagyonosodási vizsgálatnál minden régebbi mint öt év, még a tej a hűtőben is. Addig kell megőrizni a bizonylatokat, na azért.

mtv_suhanc 2008.06.17. 06:47:08

Üdv mindenkinek, de elsősorban azoknak akik adócsalóznak stb...Hasonló cipőben járok én is.
20 éves koromban kerültem a Magyar Televízióba "csupasz seggel". Mondták hogy dolgozhatok de számlát kellene adni...sok kolléga tanácsára bt-t alapítottam. Ezzel még semmi probléma nem lenne, ha a drága televízió kifizette volna azt a pénzt ami kvázi fizetés gyanánt jár nekem, de mivel az első hónaptól kezdve nem fizettek, mi a jó francot tehettem? Kölcsön kértem minden hónapban, hogy az albérletemet fizetni tudjam, az MTV meg 3-4 havonta kifizetett 1 számlát ami kb. 90-100ezer forintról szólt. Ha nekem nem fizet az állam bért akkor én hogy fizessek adót? Valaki elmagyarázná? Szóval nem fizettem, és egy idő után a könyvelő is elküldött, mivel nem tudtam fizetni neki sem, ezért nem készült bevallás sem. Azóta már főállásban dolgozok más helyen, de a cég papírjai a mai napig nincsennek rendben. A cégbíróság már törölte a rendszerből, egyszer körözést is kiadtak ellenem, adatszolgáltatás elmulasztása, mivel a lakcímem megváltozott és nem tudták kézbesíteni a leveleket. A rendőrségen csak a válukat vonogatták, mert fogalmuk se volt hogy miért kellett bevinniük kihalgatásra...Most beszéltem egy könyvelővel aki rendberakná és elkészítené az elmaradt bevallásokat, de a büntetéseket mi a fenéből fizessem ki?

Köszi MTV köszi Állam.

renesis 2008.06.17. 07:31:24

A kurva anyját mindenkinek aki nem fizeti ki az elvégzett munkadíját!!!!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.17. 07:42:02

Talajgyalu, suhanc

Nekem is volt olyan, aki nem fizetett.
Írattam vele pépört, hogy tartozik bebattyogtam vele az APEH-hoz, elsírtam a bánatom, hogy fizetnék adót, ha azok a galádok kifizetnének, az APEH pedig azt mondta, hogy jóvan, rendes ember vagy, mi jóváírunk, és behajtjuk a tartozásod.

Szal az, hogy valaki azért nem fizet adót, mert neki nem fizetnek, az kicsit furcsa.

Szumi 2008.06.17. 07:57:49

Albérletes vállakozók, adó-nemfizetők, kényszerbétések:
menjetek el dolgozni, nektek nem kell vállakozni, mert nincs mire, sem klientúra, sem vagyon, sem tehetség. Az a MINIMUM, hogy a qrva járulékokat, adókat megfizeti az ember. Ha kell, elad autót, ruhát, lelket. Roló le, ha nem megy a bolt.
Posztírónak az az egy lehetőséga van, hogy mégis megegyeik az APEH embereivel valamiféle részletfizetésről. Általában redukálni is szokták a büntetést/pótbefizetést. Van ismerősöm aki 5 évig nem fizetett semit, lebukott ( naná), 30 milla büntetést levitték végül 8 millióra - de Ő lealább úgy ven vele, hogy csalt és ezt megérdemli.

mtv_suhanc 2008.06.17. 08:11:11

Szumi megnézném, hogy az itt nagyszájú "fizess adót köcsög!!" és társai bt vezetői mennyit sumákolnak el a tényleges bevételükből? majd ha mindenki tisztességesen mindent befizet akkor papoljon. Mégegyszer elmondom én csak dolgozni akartam nem vállalkozni! DE! ez volt a feltétele, majd az állam baszott érte bért fizetni! Ezt látom nehéz felfogni, ha küldtél bármiféle fizetési felszólítást, az egyébként is nagyon hosszú fizetési listán szépen estél lefelé...

Lefty Rosenthal 2008.06.17. 08:49:24

ilyenkor a kultaggal mi van?

Szumi 2008.06.17. 09:16:18

Nem feltétlen a Te esetedre gondoltam, MTV-s. Bár erre is igaz, hogy ha lett volna anyagi háttered, akkor a második ilyen alkalommal, mikor nem fizettek időben, ott hagyod őket. Továbbá: Az adót részben, iletve teljesen elcsalók között húzódik egy mély árok: tételezzük fel, hogy az egy állampolgárra eső nemzeti költség havonta x forint. Csalogató befizet X, vagy X+N forintot. Amalyik abszolút elzárkózik a közteherviseléstől, az pedig 0 forintot. Hogy lehet ezt egy kalap alá venni?

mtv_suhanc 2008.06.17. 09:27:00

Okés, értem én. De vegyünk akkor az én példámat...Kb 4 évig nem fizettem járulékot...a bejelentett minimálbérem után /ez volt az mtv-s éllapot./ két éve bejelentett állásom van, bevallások rendben, de a minimáébér kb négyszeresét keresem nettó összegben. attól még nem vagyok egálban ugyebár...pedig milyen jó lenne azt mondani hogy kérem szépne már fizetek és sokkal többet mint kényszervállalkozóként...ilyen a rendszer..De ettől azért vannak aki milliárdokat.

fairplay50 2008.06.17. 10:02:25

Attól még, hogy fiatal "megtévesztett" vállalkozó voltál adót pedig fizetni kell. Tehát ha nem fizeted mert hülye vagy a dologhoz akkor ADÓCSALÓ vagy, akit mi a normálisan adózók tartunk el.
Vegyétek már tudomásul, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól. Miért én és a hozzám hasonló millió adófizető fizessen azért, mert ti nulla agyúak vagytok?

Önjáró Talajgyalu 2008.06.17. 10:14:27

fairplay50, de egy hulye vagy te. Azon kivul, hogy write only juzer vagy, es nem tunik fel, hogynem azon sirunk, hogy fizetni kell, hanem azon, hogy a hivatal feleslegesen szopat, es vegtelen tortenetet csinal abbol a tartozasbol, amit ki akarnek fizetni, de amig turaztatnak a ceggel, amit miattuk nem lehet megszuntetni, addig nem birom... Egyebkent meg tartod am te el a tudod kidet, es tudod kicsodad az adocsalo. (Nem irom ide, foleg nem foglalkozassal egyutt, mert kimoderalnak.) A Bt ota (es foleg az utobbi 2-3 evben) tobb adot fizettem be, mint a nepesseg saccra 85%-a. Csokoltatom a minimalberezo es mellette adocsalot obegato ingyenelo hadnemondjamkiket.

Ezen kivul ilyen nickkel bizonyosan tul sok MSZP-t vettel be. Igyal ra vizet, megfexi az agyad.

Ja es valaki kerdezte, miert nem lettem EV, miert Bt. Azert mert a "Nagy Ceg" ragaszkodott a Bt-hez, mert az EV-t nem szerettek, mert azokat jobban ellenorzi a mindenki, es ugye szinlelt szerzodes... (Egyebkent ez az igazi adocsalas a tortenetben, nem az, hogy feleltem az adora felretett penzt a ceges szamlarol. Bar fairplay50 biztos jobban orulne, ha a nyugati teren talalkoznank most a princessz elott, es egy 50-est kernek tole, ha mar nem vett tolem hasznalt metrojegyet, a hulyebarom.)

Önjáró Talajgyalu 2008.06.17. 10:29:30

Szumi: "Albérletes vállakozók, adó-nemfizetők, kényszerbétések: menjetek el dolgozni, nektek nem kell vállakozni, mert nincs mire, sem klientúra, sem vagyon, sem tehetség."

Tehetseg az van, koszi szepen, ezt talan a jelenlegi munkaltatom is megerositheti (tobbek kozott a berpapiron szereplo szammal) csak nem a vallakozashoz, hanem a munkahoz. A szakmai resz, es az, hogy hogyan adod el magad ket tok kulonbozo dolog, teccik tudni.

"Általában redukálni is szokták a büntetést/pótbefizetést."

Ja. Mindenki ezt mondja. Aztan meg nem. :) Lehet, hogy harmincmilliot csokkentenek, de mondjuk harmat mar nem szoktak. Az bagatell osszeg, mondjak ok. En meg X honapig dolgozom erte, es akkor meg nem ettem, ittam, laktam... Persze, uri muri az ilyesmi, nem jar az ilyen aljanepnek mint en, tudom...

Szoval kicsit mariaantoanettesnek erzem a hozzaszolasokat az okostojasok reszerol: "Nincs kenyeruk? Hat egyenek kalacsot!"

2008.06.17. 11:11:09

fairplay50 2008.06.17. 10:02:25

Alk. 9§(2) A Magyar Köztársaság elismeri és támogatja a vállalkozás jogát és a gazdasági verseny szabadságát.

Az állam köteles lenne biztosítani, hogy a polgárok eleget tudjanak tenni a vállalkozásukkal kapcsolatos alapvető adminisztratív kötlezettségeiknek a megfelelő vállakozási formának megfelelő arányos mértékben.

Nem lehetne tehát egy Bt-t, vagy egy egyéni vállalkozást olyan törvénydzsungellel, adatszolgáltatási, elszámolási kötelezettséggel terhelni, hogy könyvelőt, ügyvédet stb. kelljen hozzá alkalmazni.

Egy Rt esetében nyilván más elvárások lehetnek arányosak.

Ami a mai helyzetet illeti, az állam nemhogy támogatná a vállalkozásokat, hanem kimondottan akadályozza, ellehetetleníti azokat, a vállalkozókat pedig mint potenciális bűnözőket üldözi, figyeli, ellenőrzi.

Önjáró Talajgyalu 2008.06.17. 11:24:39

zsir: Teljesen ugy van, ahogy irod. Oszinten, meg a tortentek ellenere is megtartanam a Bt-m, ha tehetnem, mert van egy csomo otletem, amivel talan lehetne penzt csinalni vele. Es sikerre lehetne vinni. De akarhanyszor vegiggondolom, milyen szintu adminisztracioval jar mindez, mennyibe kerulne, es egyaltalan, hogy allnak a hivatalok, az ugyvedek es a konyvelok mindenhez, aztmondom magamnak: ki van zarva, hogy hajlando legyek minderre. Szoval marad az, hogy alkalmazottkent megprobaljak annyi penzt osszevakarni (sok sok honap alatt), hogy letudhassam a dolgot, aztan kesz, ennyi volt. Senkinek sem jo igy, megsincs nagyon mas valasztas.

Mondjuk, nem is csodalom, hogy ilyen szintu terhek mellett (anyagi es adminisztracios is), ilyen szinten kell megfigyelni, ellenorizni es szorongatni a vallakozasokat... De ez innentol mar politika, es eppen eleget vitatkoznak rajta az "okosok". Hogy aztan ne tortenjen semmi, mert az erdekeket sert...

Seherezad (törölt) 2008.06.17. 12:23:27

Kolbászoszsömle, légyszi áruld már el ez melyik országban történt Veled, és melyik megyében. Dögöljek meg, ha nem odaköltözök:)
Ebben az országban ugyanis ismeretlen a tartozásba tartozás betudás fogalma, mint olyan.Kicsiben pláne.
Hiába tologatja az ember tartozása fejében a még nagyobb kintlévőségeinek papírjait, akármely hitelező a vállát vonogatja, légyen ez a Te dolgod fiam:):)
Vagy rossz fórumra jöttem, ez itt a meseországépítő fórum??????

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.17. 14:08:49

Seherezad

Mo. Baranya. Egy pesti cég volt a nemfizető.

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2008.06.17. 14:14:12

"fairplay50 2008.06.16. 20:21:35
Na megint egy okos "vállalkozó", akit a normálisan fizető emberek tartanak el."

Ezt honnan veszed?

Eltartotta Ő magát. Irta is. Kényszervállalkozott. Adóra már nem futotta neki. De ettől még senki támogatására nem szorult rá. Legfőképpen a tiédre.

Az nem csípi a csőrödet, ha luxus – páncélozott - autókra költi a kormány a befizetett adódat?
471 millkóért? … és még sorolhatnám.

Az viszont csípi a szemed, ha valaki nem akar segélyért koldulni és belekényszerült egy helyzetbe. Ha segélyt kérne, akkor mondhatnád, hogy a te pénzedből él, már, ha fizetsz adót. A rád eső rész kb. havi 0,0054 Ft. lenne. Ebbe bele ne pusztulj.

*******

Más. Attól, hogy nem fizeti be az adót, még nem adócsaló, ha bizonyítani tudja, hogy kész a tartozás megfizetésére. Erre találták ki a fizetési halasztás, vagy fizetési könnyítés intézményét.

Mindenképpen egyezkedni kell az Adóhatósággal, ha látják a fizetési hajlandóságot, nagy segítséget nyújthatnak az eljárás folyamán. Legfőképpen a befizetetlen összeg viszonylatában kell nyilatkozni, majd kérvényezni lehet a bírság és kamat elengedését.

Lényeg, hogy az tűnjön ki, hogy a helyzetet rendezni kívánod.

Önjáró Talajgyalu 2008.06.17. 14:19:47

"Mindenképpen egyezkedni kell az Adóhatósággal, ha látják a fizetési hajlandóságot, nagy segítséget nyújthatnak az eljárás folyamán."

MUHAHAHALOLROTFL! :) khmm, ... elnezest...

"majd kérvényezni lehet a bírság és kamat elengedését."

Kervenyezni barmit lehet. Aztan majd jol elutasitjak. Van par ilyen levelem itthon. (Mellekzonge, hogy az APEH-ot arra sem birtam ravenni, hogy olyan helyre levelezzen velem, amit meg is kapok. Mai napig anyamhoz a vilag vegere kuldik a Bt-s leveleket is, mert olyan lehetoseg nincs, hogy megadsz levelezesi cimet, es veled ott leveleznek. Hivatalbol a bejelentett cimre kuldenek mindent, tokmindegy, hogy ott mar nincs semmi. Hogy ez mennyire teszi gordulekennye a kommunikaciot es a hataridok betartasat, azt ne reszletezzuk. Aprosag persze, de jol mutatja a hozzaallast az egeszhez.)

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2008.06.17. 14:24:39

Önjáró.

"Hivatalbol a bejelentett cimre kuldenek mindent, tokmindegy, hogy ott mar nincs semmi."

Hivatalból be kell jelenteni a címváltozást.

Szóval mindenki hülye, aki nem gondolatolvasó?

Az a baj, hogy Ön(helyben)járó vagy. Ne mást okolj a saját hibáidért...

Én vagyok 2008.06.17. 14:57:40

Hú, hogy itt tényleg mennyi a buta ember. Aki a saját butaságáért és annak következményeiért mindenki mást okol, csak saját magát nem.

Sebaj, majd jól elzavarjuk ezt kormányt, és visszavonjuk a kapitalizmust. Lesz akkor itt megint teljes foglalkoztatottság, és örömmámorban úszik ismét az ország. :-)

Attila64 · www.sagaontour.ca 2008.06.17. 15:55:44

Kolbászoszsömle: "Nekem is volt olyan, aki nem fizetett.
Írattam vele pépört, hogy tartozik bebattyogtam vele az APEH-hoz, elsírtam a bánatom, hogy fizetnék adót, ha azok a galádok kifizetnének, az APEH pedig azt mondta, hogy jóvan, rendes ember vagy, mi jóváírunk, és behajtjuk a tartozásod."

Elküldenéd a jegyzőkönyv vagy határozat másolatát? Igen-igen érdekelne, mert szerintem igen gyanús, hogy ilyen nincs...

vernarancs 2008.06.17. 16:19:26

Önjáró Talajgyalu, te is a mi penzunket loptad el. Adocsalo. Dolgozni kellett volna ahol rendesen megfizetnek es nem kell az adot elcsalni.

Seherezad (törölt) 2008.06.17. 17:40:48

Vérnarancs...itt föntebb valaki már felvetette, és csatlakozom az előttem szólóhoz...mit lopott és csalt el tőled azzal,ha bár dolgozott, de nem keresett annyit, hogy fizethessen, és átbaszták mint szart a palánkon.
De ezzel szemben nem állt sorba a szociális védőhálón kapaszkodni, nem iratkozott be, még 3 szakmát tanulni valóban a te pénzeden, és nem munkanélkülire ment, a te pénzedből, hanem megpróbált valamit fiatalon a saját sorsa jobbítására.
Ha ez az ország morálisan nem lenne ennyire ingoványos, és egy ilyen fiatalt nem a víz alá akarnának nyomni,- mint általában mindenkit, aki nem csak a fotelből álmodozik a jól fizetett állásáról, miközben a villanyszámláját az állam szponzorálja- hanem némi támogatást kapna, ha mást nem valami kézzel fogható és hasznos információt vállalkozói létből, a kezdeti nehézségek után, akár hasznos adófizetője is lehetne az államnak.
Arra hogy egy ember is lehet befektetés, sőt az egyik legjobb, ez az ország még nem jött rá. Lásd: a legtöbb tehetséges ember tudásával külföldre menekült, és ott kamatoztatta, mert itt olyan pont agyakkal kellett szembe néznie, mint pld. Te is vagy, aki tolvajt kiált oda is, ahol csak épp elfingotta magát valaki...:)

Seherezad (törölt) 2008.06.17. 17:46:20

gromek: arról sem egy tönkrement vállakozó tehet, hogy egy cím változást csak társasági szerződés módosítással fogadnak el, még ha levelezési akkor is.
Amihez meg kötelező ügyvédet fogadni, aki meg nem ingyé írja át azt a mellesleg egy darab sort a szerződésen. Ha nincs bevétel, ugye...
Nem várja senki hogy gondolatot olvassanak a hivatalok. Ám kicsit szögletesek. Ha közben elköltöztem és nem neki kell keresgetnie, hanem magam megyek, itt van az új címem...az miért nem elég??

Seherezad (törölt) 2008.06.17. 17:53:44

Mellesleg vérnarancs: majd írd már le légyszi, hol van ebben az országban olyan, hogy jól megfizetnek a munkádért?
Érdekelne hogy lehet bejutni, van 3 szakmám, 18 év munkatapasztalatom...Ha esetleg be tudnál ajánlani valahova...előre is köszi:)

fairplay50 2008.06.17. 17:59:40

Nagyon OKOSOK! Igen is én és még az a csupán 3 millió tart el minden hozzátok hasonló adócsalót. Ugyanis minden az általatok az államtól elvárt szolgáltatásért csak mi fizetünk, ti meg szemét disznó módon ingyen használjátok. Unom már, hogy mindig más a hibás, csak ti nem szúkagyú luzerek! És ettől függetlenül az állami korrupciót és a túlköltekezést is rühellem, de csak azért nem fogok adót csalni, lopni ölni mert mások is ezt teszik.

fairplay50 2008.06.17. 18:02:23

"Más. Attól, hogy nem fizeti be az adót, még nem adócsaló, ha bizonyítani tudja, hogy kész a tartozás megfizetésére. Erre találták ki a fizetési halasztás, vagy fizetési könnyítés intézményét.
"
DE HÁT TI MAGATOK IRTÁTOK, hogy még bevallást sem adtatok be. Ez szándékos adóelkerülés, tehát ADÓCSALÁS! Remélem meg is kapjátok az érte járó néhány évet, majd a hűvösen lehet gondolkozni az eseményekről.

Önjáró Talajgyalu 2008.06.17. 18:06:35

Seherezad remekul vazolta a cim- es egyeb problemat, koszonom. Csak ismetelni tudnam, az meg felesleges. fairplay50-nel meg beakadt a regi lemez. Valaki ranezhetne es megnyomhatna a reszetet, koszi.

Önjáró Talajgyalu 2008.06.17. 18:11:15

fairplay50: a magam neveben nyilatkozva, az en bevallasaim beadtam. Volt amit utolag, (mert az elso konyvelom is megerne egy kulon meset, de azt most hagyjuk) de most mar mind be van adva. Ezt most a Bt-re ertve. A maganszemelyi bevallasom minden evben rendben volt.

Szandekos adocsalas, az, persze, meg toronyora lancon. Mondjuk, hogy mennyi ertelme van minden honapban _NULLAS_ bevallasokat kuldozgetni, egy nyilvanvaloan evek ota _NEM_ mukodo ceg neveben, azt kinek kinek egyeni megitelesere bizom. En tokre meg tudom erteni, ha valaki ugy gondolkodik, hogy mivel nincs mit bevallania, (nincs kiadas, nincs bevetel, akkor mi a repedt f#?szt valjon be?) ezert nem is kuld semmit. Sajnos az adohatosag nem mukodik ilyen logikusan, ebben az orszagban...

Seherezad (törölt) 2008.06.17. 19:23:43

FAirplay: az adócsalót, nevében is benne van , nem kell eltartani:) Eltartja az magát, csak ahhoz a költséghez nem kíván ilyen formán hozzájárulni, mint pld. az egymás seggébe érő politikusok, az Európa legjobb gazdaságában sem fellelhető költségvetésével együtt. A multijáccótér építésbe, meg a műanyag csirke és gumiparadicsom bizniszt sem akarná támogatni, és rühelli a szociális védőhálót, amin annyin élősködnek, hogy majd minden adófizetőre jut egy, aki azé szül egy rakás gyereket, hogy felvegye a szoc.polt, ingyé legyen az iskola, és gyüjjön a segély a csapból, mer sokan vagyunk...

Ezen kívül, mivel egyik történet sem a csalásról szól, hanem hogy egy kényszerszülte vállakozástól mi bonyodalom megszabadulni, csupán tájékoztató jelleggel néhány számmal támasztanám alá, egy tönkrement, fizetésképtelen vállakozás, adó meg nem fizetése kb. annyi ebben a számhalmazban, mint egy raklap gyufában egy szál selejtes, amit nem tudsz meggyújtani.

1. eltartunk 3,5 milla nyugdíjast, akiktől hajdan beszedték a nyugdíjukra valót, ám valami baki következtében elfelejtettek belőle olyan értékálló befektetéseket eszközölni, miből most nagy biztonsággal vissza tudnák fizetni nekik amit hajdan vontak tőlük.
2. eltartunk egy kb. 2 millás állami apparátust, amiben foglaltatik az összes Apeh-os, rendőr, tűzoltó, ápolónő, orvos, tanár, óvónő, önkormányzati aktatologató stb.
3. a fennmaradó 1,5 milla a agyerek, a munkaképtelen, az időszakosan munkanélküli, aki börtönben van.
4. Mindeközben támogatjuk a veszteséges állami cégeket: néhány közlekedési vállalat, MÁV. VOLÁN, Posta, és fejleszteni kell mindent, mert elvultunk az emúlt 50 évben közműileg, épületileg, útilag stb. fenntartunk egy fölöttéb rosszul működő egészségügyet, és bárki hozzáfogna valamit alakítani rajta, mindig van aki jobban tudja, hogy azt nem szabad.
Ezért aztán mi fizetjük azt is, hogy Gazsi pld. aki soha két napot nem dolgozott, és sihederkora óta börtönből-be, jön-megy, közben csinál egy rakás gyereket, elissza a máját, veséjét, és 40 évese dialízisre szorul pld. mert ha nem ,akkor diszkriminálva van, mint kisebbség és csorbulnak a jogai.
Ja...és mellesleg ezeket a jogalkotókat is mi tángáljuk, aki ilyen állampolgár barát törvényeket hoznak...
Minderre vagyunk valóban 3 millióan, és semmi egyéb bevételünk nincs:)

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2008.06.17. 21:19:47

Semmi gond nincs az adókat és egyéb járulékot nem megfizetőkkel, csak annyit szeretnék kérni, hogy amikor én az orvosnak azt mondom, hogy viszont látásra, köszönöm, Doktor úr, akkor egy nem fizető ugyanekkor lerakja a kezelés, az eszközök, az intézményfenntartás fillérre pontosan ráeső részét,

majd amikor a gyereket reggel beviszi az ovódába/iskolába szintén otthagyna X forintot aznapra a pedagógusok munkabérére, a taneszközökre, az iskola fenntartási költségeire,

majd az iskola előtti járdára lépve szintén kifizetne néhány forintot, merthogy azaz aszfaltdarab sem termett ingyen.....

és így tovább.


Ez egyszerű matematika, nem is értem mit nem lehet érteni rajta. Kezdjük kicsiben.

Van egy kis közösség, mondjuk 4 fő, akik úgy döntenek együtt fognak élni.
Namost ehhez ugyebár fizetni kell a rezsit, ennie is kell vmit... stb.
Ennek van költsége. Ezt optimális esetben 4-en fizetik.

Ha az egyiket mondjuk hirtelen kirúgják, vagy egyéb okból keresőképtelen lesz, mit csinál a többi 3? Nyilván nem teszi ki az utcára, fizet helyette egy darabig. Szegény, hát szociális érzékenység is van a világon.

De amikor ő megint keresni kezd úgy dönt, hogy hát jobb volt neki, amég nem kellett fizetnie a közösbe, addig is volt lakás, tele volt a hűtő, hát most sem fizet.
Majd így dönt a 2. és a 3. is.

És végül az az egy szerencsétlen marha fogja eltartani mind a négyüket.


Na most kb. a magyar társadalom is itt tart. Van 3 ingyenélő, aki teljesen természetesnek veszi, hogy elmegy az orvoshoz, az megvizsgálja, ha a kölke iskolába megy, azt taníttatják...

és van minden 4. marha, aki ezeket eltartja és fizeti a költségeit.

Ez mind megérthető, amég az általatok hivatkozott átmeneti gondokról van szó, persze van szociális érzékenység.

De ez a mai helyzet ezen már túlmutat.
A felnőttkörú magyar lakosság nagy százaléka tud vmi indokot arra, amiért nem tud dolgozni, nem akar adót fizetni, amiért tartsuk el.
Mi pedig minden negyedikek egyre nagyobbat és nagyobbat szívunk.

Lehet, hogy tüntetések helyett inkább seggbe kéne rúgni a másik 3-mat, hogy ő is dolgozzon és tartsa el magát?

Seherezad (törölt) 2008.06.17. 22:02:35

Josephine B. Annyiben kötnék csak bele a hsz-edbe, hogy amíg 4 ember, meg tudja beszélni a költségvetést, és tudják mi mire megy el, mit engedhetnek meg maguknak és mit nem, és ha olyat engednek meg amit már nem tudnának amúgy, akkor ugye annak 4 -en isszák a következményét.
Nagyban meg ugye...mi befizetjük, minden 4. aki utolérhető, de ha elkúrják, azt is mi fizetjük, ők meg kúrják tovább...felellősségre vonás nélkül.
Ez az ami inkább morális válságot okoz itt.
Én egész biztos vagyok benne, ha egyszer egy darab politikust, minisztert, elszámoltatnának, amúgy tisztességesen, ahogy pld egy leköszönő alkalmazottat elszámolnak az átvett munkaeszközeivel,és ajánlást kellene róla írni, hogy a rábízott feldatot elvégezte, vagy nem, és ettől függne a következő megélhetési forrása, változna a fizetési morál is.
csak hát...amíg több millióval végkielégülve adják egymás alá a székeket...és mindezt azon hajtják be, aki utolérhető, és van valamilye, egyáltalán dolgozni mer...Nem azt sugallja ez, hogy ilyen emberekre van szükség itt.

andika25 2008.06.18. 10:45:49

Ez a sztori szerintem nem teljesen kerek.

Mégis hogy gondoltad, hogy évekig nem fizetsz, nem küldöd a bevallásokat sem, csak várod, hogy az APEH majd megtalál.

Ha évekig elmaradsz a befizetéssel, általában először a végrehajtók jönnek ki, felmérik a cég vagyonát.
Ilyenkor még lehet részletfizetést kérni, ezt általában megadják, így nem indítják meg a felszámolást.

Nálatok ez a lépés kimaradt?

Volt könyvelőd? Ő mit mondott anno?
Mert én biztos azt tanácsoltam volna, hogy még a felszámolás kezdete előtt kérj részletfizetést, esetleg adómérséklést. Mivel azt írod, elég jól keresel, lehetőséged lett volna a részletek fizetésére. És amikor kifizeted a tartozásaid, akkor lehetett volna végelszámolást indítani, ehhez már nem kell 300 ezerért felszámoló...

Ja, és a nullás bevallásokat küldeni kellett volna.


Nem tudom, mire vártál, szerintem inkább arra, hátha elévül a tartozás...


Sajnos sok olyan cégtulaj, ev. van, mint te is, hogy évekig ülnek, a könyvelőt már rég elfelejtik, aztán amikor jön a hivatal, akkor jól megijednek...

gromit 2008.06.21. 00:40:32

andika, az olvasas megy-e? kurvara nem irta, h eleg jol keres. azt irta, idezem: "anyagi gondjaim voltak".

fairplay50 2008.06.22. 07:26:36

Beteg az az ország. Betegg, mert ilyen állampolgáokkal van tele, mint ti, akik mindig önhibájukon kívül nem fizettek a közösbe semmit és ti akik megbocsátható összekacsintással fogadjátok ezt el, csupán arra hivatkoztok, hogy ha más sem fizet, lop csal, akkor nektek sem kell. Ez így sehova sem vezet. Csupán arra jó, hogy a becsületesen fizető 3 millió érezze magát hülyének. Gondolkodjatok már el ezen, és ne próbáljátok fényezni az egyértelmű szándékos adóelkerülésre vonatkozó szándékotokat. Ha pedig adócsaló vagy, akkor ne próbálj egy nyilvános blogban feloldozást kapni. Menj inkáb templomba, ott majd feloldoz a pap, ha ettől jobban érzed magad. Dögöljön meg a szomszéd disznója! Na ez a rohadt magyar mentalitás viszi az országot és polgárait a legrosszab, folyamatosan hátrányos helyzetbe, a környező országokkal szemben. És bizony én sem örülök annak, hogy egy pénztemető jellegű egészségügyi rendszerünk van, amit nem lehetett átalakítani a nagy OKOS jobboldal miatt, hogy egy pénztemető állítólagos kisvállalkozás barát kormányunk és támogatási rendszerünk van, hogy dupla annyi képviselő és önkormányzati képviselő van amire szükség lenne de ezt ugyen nagy egyetértésben nem változtatja meg a t. (kis t-vel) országgyűlés. Annak sem örülök, hogy nigériai színvonalű lenyúlást folytatnak az általunk megválasztott bármilyen színű képviselők. Mégis milyen ország az, ahol a képviselő besétál a pénztárba és azt modja, úgy emléxem a múlt hónapban kb. 21 millió forintot költöttem utazásra a nép nevében, majd ezt szó nélkül kifzetik neki. És még sorolhatnám. De megismétlem, ha erre való hivatkozással mindeki elkezdene adót nem fizetmi/csalni, akkor bizony visszajutnánk az egykor bőszen épített szocializmusba. Persze van még más lehetőség is, ahogy Feri mondta el lehet menni ebből az országból. De akárhova is mennél (ha nem Nigéria és hasonló "csábító" helyek) ott is kell dolgozni és adót fizetni, csak lehet h sokkal keményebben számonkérik.

Seherezad (törölt) 2008.06.23. 22:26:43

"De akárhova is mennél (ha nem Nigéria és hasonló "csábító" helyek) ott is kell dolgozni és adót fizetni, csak lehet h sokkal keményebben számonkérik."

Igazad van Fairplay. Fizetni mindenhol kell.
Csak nem mindegy, hogy fizetés után meg tudsz élni a maradékból, vagy el kell döntened, hogy egyél, vagy hozzájárulj a 21 millás bemondott költségtérítéshez.
Ha ez az eldöntendő kérdés, akkor én is azt mondom menjünk innen el.:)

Ankovax 2008.09.04. 15:38:30

Sziasztok!
Elindítottam életem első vállalkozását Bt. lett mert az egyszerű...
Máris úgy érzem hiba volt
okok:
utálok várni/ akik lehetőségük szerint húzták az időt/+ az idegeimet:
- az államkincstár alapítási illeték befizetéséről visszaigazolás: 2 hét
- cégbíróság elektronikus bejegyzés: 1 hét
- bank - céges számlanyitás 2 hét
-ügyvéd/könyvelő...stb. kész lett kb. három hónap alatt

az adók és illetékek a semmiért:
- tulajdoni lap saját ingatlanról minden tetves intézményünknek 5000/ alkalom
- székhely csak vezetékes telefonnal (21.sz - indok a hivatalos személytől: nehezebb eltűnni ha az van - aarghhh...)
0-ás APEH igazolás 1 hete bejegyzett cégről!!!

- mindezt tetézi hogy semmit nem írhatok úgy le a költségeimből ahogy az elvárható lenne, de ha véletlenül szerencsém van és összehozok egy üzletet, akkora adót kapok a nyakamba amely végleg elsorvassza lehetőségeim hajtásait

Azt az időt/benzint/telefonköltséget a gépi kezelők miatt az elmúlt hónapokban tovább növekedtek a költségeim, már nem is említem hogy hol tartok a valós kereset/ munka dolgában.
Úgy érzem a nehezén túl vagyok, már csak dolgoznom kéne, de annyira kiakadtam hogy fogom és végigjárom a felszámolási procedúrát is, most azonnal, elmegyek és vissza sem nézek erre az országra.
Úgy érzem hogy a lehetőségeihez képest csak gátolt életem során. Olyan bürokráciával és dilettáns vezetéssel vagyunk megáldva, mi birka nép amely halálos elegyet alkotva erős kivándorlási hullámot generál az értelmes, élni vágyók körében. Az itt maradók pedig ügyeskedők, vagy szánalmasan ostobák - és persze néhány néhány kedves bolond akik képtelenek röghöz kötött eszméiken túllépni.

Látom az adócsalókról beszélgettek, olyan cégekről melyek nem járják a jogi procedúrákat.
Őszintén megértem őket! Tapasztalataim azt mutatják hogy egy túlfékezett országban Övék a jövő! Csak így tovább - legalább ti érezzétek jól magatokat, hamár a jogkövetők belesántulnak...

Ankovax 2008.09.04. 15:48:06

Fizesd be az adót!
Miért?
Indokold meg!
Jobb lesz?
Ezt még te sem gondolhatod komolyan :(
Akkor majd biztos csökkentik az adókat...
Majd jobban odafigyelnek rád, és nem verik el a pénzedet fogadásokon, elkönyvelt hirdetésekkel, kiszámlázott tanulmányokkal..

A "gyermek" úgy viselkedik mint ahogy azt a honatyáktól látja, a viselkedési formák így rögzülnek leginkább ma.
Azt meg hogy az előző generációk mit tanultak, jobb nem is beszélni.
Nincsenek pozitív példák, csak mázba burkolt álprogramok, üres lufiként pukkanó hegyi beszédek fehérítésről és vaskos büntetésekről...
Hidd el az imát, vagy ellehetetlenítünk, ez a Ma üzenete...

Ankovax 2008.09.04. 16:05:53

Egyébként az emberek nem csak azért nem fizethetnek adót, mert bunkó állatok, akik minden jószándékú honpolgárt galádul elárulnának, megrövidítenének...
Olyan bürokráciánk van hogy az a bizonyos csomó Gordiuszból holmi masni volt hozzá képest.
Akinek nincs egy Nagy Sándor nevű könyvelője nehezen igazodik ki rajta.
Egyfelől annyira egyértelművé kellene tenni, hogy ne kelljen szakember még egy tetves bevalláshoz is.
Másrészről már akkora biztonság mánia hatalmasodott el az országon (mindent hivatalos személynek kell jó pénzért!!!! -hitelesíteni) hogy ha az állam szülő lenne, úgy engedné ki a gyereket síelni a dombra hogy menetlevelet kérne tőle a csúszások között.

Másfelől szarik a gyermekre, épp a napokban kapta el a fülemet egy hirdetés a tv-ből: adótanácsadás: "...ha teheti forintban adósodjon el..." - vazze - ez aztán a jó tanács!
Inkább így kéne hangzania: Te parszt, ha nincs léd, ne kérj kölcsön mert megszívod!
Uzsorásokra vadászik az ország! Ott vannak a bankok - még cégérjük is van - könnyű megtalálni őket!
süti beállítások módosítása