Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Állami munkarend

2008. április 26. - zugügyvéd

Az alábbi bonyolult problémát a szombati munkanap emlékére teszi közzé a Zugügyvéd. Azt már meg sem említi a levélíró, hogy egyes dolgozókra rászólnak a felsővezetők, hogy miért nem mennek az első emeletre gyalog, miért lassítják a liftet, de ez talán egy másik levél témája lesz. Várjuk szeretettel.

Tisztelt Zugügyvéd!


Én egy állami tulajdonú cég alkalmazásában állok, mint szellemi alkalmazott, tehát irodai munkát végzek. Az irodánkban eddig az volt az elvárás, hogy reggel 9-re mindenki legyen bent. Ez nyílván jó azoknak a dolgozóknak, akik gyerekeket nevelnek, hiszen ha kicsit messzebb lakik az irodától, akkor is el tudja vinni a gyerekeket az óvodába vagy az iskolába, és be is tud érni a munkahelyre.


Viszont a mai napon kaptunk egy utasítás, mely a következőt tartalmazza:
"2. A telephelyen alkalmazható munkarendek
2.1. A Kollektív Szerződés 23. §-a alapján a XXX. számú telephelyen dolgozó munkavállalók munkarendjéről az alábbi rendelkezést adom:
A telephelyen az általános munkarend heti öt munkanapos, egy műszakos, szombati és vasárnapi pihenőnapokkal.


Az általános munkarend munkaidő beosztása a következő:
Hétfőtől csütörtökig 08.00-16.40-ig


Pénteken 08.00-15.00-ig"


A Kollektív szerződés 23. §-a (Munkarendek és a munkaidő beosztása) a Mt. 118. §-119. §-ára hivatkozik. Ennek az első bekezdése ez:


„(1) Munkáltatónál az általános munkarend heti öt munkanapos, egy műszakos, egyenlő munkaidő beosztású, szombati és vasárnapi pihenőnapokkal."
Ez alapján nagyjából értem, mit jelent az általános munkarend, de mit jelet akkor a munkaidő beosztás? Azt, hogy ezen időszakban kötelező benn lenni a munkahelyen. El lehet ettől térni? Ha igen, milyen szabályok alapján? Egyáltalán van-e valami, ami ezt a kérdést szabályozza?


Talán feleslegesnek tűnik a kérdés, azonban felénk úgy kommunikálták ezt az intézkedést szóban, hogy a hatályba lépéstől kezdve mindenkinek kötelezően itt kell ülnie 8-kor az irodában. Azt már meg sem említem, hogy egyes dolgozókra rászólnak a felsővezetők, hogy miért nem mennek az első emeletre gyalog, miért lassítják a liftet, de ez talán egy másik levél témája lesz.


Válaszát előre is köszönöm!


Üdvözlettel:
K.L.

81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr49442753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Langharcos 2008.04.26. 10:35:35

Hmmmm, állami cégeknél meghaladja a heti irodai munkaidő a heti 40 órát? O__O azt hittem, ez a magánszféra jellegzetessége.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.04.26. 10:54:13

Ebédszünet, Langharcos.

De ez miért jogi ügy? Ha ez áll a kollektív szerződésben, akkor ez áll benne és kész. Jogi szempontból "ez van" kategória, a két időpont között benn kell lenni.

Más kérdés ennek szankcionálása: mi van ha mégsincs benn, ha elkésik. Voltak olyan idők, amikor a késők a portás szégyentáblájára kerültek: "Akik az imperializmus szekerét tolják". Itt legfeljebb letol a főnök, hát meg kell vele beszélni valahogy (és ha nem megy, váltani). Nem ajánlatos a dolgozói elégedetlenség élharcosává válni, első egy-két hétben pontosan bejárni, aztán épp hogy annyit késni mint ami még nem kirívó, nem hangosan elégedetlenkedni...

Tipikus állami cég, bár sok faszság történik a multiknál is, annyit talán már ott mindenki megtanult, hogy a beosztottakon kicsinyes és szarrágó szabályokat számonkérni felesleges, ha valaki így tesz rossz vezető (liftes sztori... szégyen gyalázat)

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2008.04.26. 11:20:06

Kedves Pascal!

Én küldtem a levelet, amiben ezek szerint nem sikerült érthetően fogalmaznom.

Megpróbálom újra:
A kollektív szerződés nem tartalmaz -tól -ig munkaidőt. Ezért tettem be a kollektív szerződésnek (KSZ) azt a pontját, amire mégis hivatkozi az utasítás.

Ráadásul a munkaszerzősdés is csak ennyit tartalmaz:
"A felek kölcsönösen kijelentik, hogy jelen munkaszerződés alapján egymással határozatlan időtartamra munkaviszonyt létesítenek, teljes munkaidőben, napi 8 órában."
És még benne van az is, hogy a nem szabályozott kérdésekben az MT, és a KSZ rendelkezései az irányadóak.

Az pedig valószínűleg szintén fontos, hogy az utasítást a humán-erőforrás vezérigazgató-helyettes adta ki, de esetemben nem ő a minősített munkáltatói jogok gyakorlója.

Ilyenkor mi van?

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2008.04.26. 11:22:47

Langharcos!

Van még egy elég fontos különbség az állami és a magánszféra között, amennyiben a mi cégünkhöz hasonló méretű cégeket nézzük.
Ott, ha többet dolgozol, mint napi 8 óra, legtöbb esetben kifizetik a túlórát, míg nálun nem.

FaBRiK 2008.04.26. 11:31:30

Őőőő, ezt nem értem. Hol fizetik a túlórát? Én 16 éve multi(k)nál dolgozom, de ilyen még nem történt velem.

Sőt, mivel az MT-ben benne van, hogy vezető beosztásúaknál nem kell túlmunkát fizetni, így a multiknál mindenki valamilyen manager. De ha mégsem, akkor sem fizetnek.

Pl. a főnököm azt mondta, hogy ha valaki munka után még 1-2 órát bent van, az nem túlmunka, csak az, ha pl éjjel dolgozik. Na erről ennyit.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.04.26. 11:55:36

kizsákmányolt :-) te magad írod, hogy az benne van a munkaszerződésedben, hogy az ott nem szabályzott dolgokat a kollektív szerződés tartalmazza. Ha tehát nincs benne a munkaszerződésedben a munkaidő rendje, de benne van a KSZ-ben, hogy egyenlő munkaidőbeosztású akkor az egyenlő munkabeosztású és nem rugalmas munkaidőbeosztású. Kell tehát valahol lennie egy szabálynak - akárhol - ami szabályozza ezt az egyenlő munkarendet: tól-ig. Na ez az amit mindenki megkapott, annak semmi jelentősége nincs, hogy a HR vezérhelyettes adta ki.

Viszont ha túlóráztatni akarnak, akkor te ugyanerre az utasításra hivatkozva 4:40-kor lelécelsz, ugyanúgy kötelezi őket mint téged.

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2008.04.26. 11:56:09

FaBRik!

Például fizetik a túlórát a Samsungnál és a MOL-nál is, ha jól tudom. Legalább is az ott dolgouó barátaim kapnak túlórapénzt.

govi 2008.04.26. 12:00:03

A munkaszerződésben a felek csak abban kötelesek megállapodni, amit a törvény kötelezően előír. Nem szeretek ennek nagy reklámot csinálni, de egy okos munkáltató a lehető legkevesebbet írja bele, ugyanis ami belekerül, azt később csak közös megegyezéssel lehet módosítani.

Az Mt. szerint (118. § (1)) a munkarendet, a munkaidôkeretet, a napi munkaidô beosztásának szabályait - kollektív szerzôdés rendelkezése hiányában - a munkáltató állapítja meg.

Esetetekben a munkaszerződés és a KSZ nem tartalmaz arra vonatkozóan szabályt, hogy 9-től kellene kezdenetek, így a munkáltató is jogosan változtathatja meg a fentiek alapján.

A munkarend tehát arra vonatkozik, hogy egyműszakos, többműszakos, vagy folyamatos munkarendben dolgozik-e valaki. Ezen a KSZ miatt a munkáltató nem változtathat. Azt azonban, hogy a napi 8 órát reggel nyolctól vagy kilenctől kell-e kezdeni, szerintem valóban szabadon állapíthatja meg. A nem egyenlő munkaidőbeosztás bevezetése már talán támadható lenne.

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2008.04.26. 12:09:39

Pascal!
A KSZ-ben nincs ilyen, de utána fogok járni, le van-e írva valahol, nem emlékszem, hogy kaptam volna ilyet.

Istenem, de szeretem ezt a túlbürokratizált állami szférát! El tudjátok képzelni, hogy milyen tömegben állítanak elő az állami cégek mindenféle szabályozásokat? :)

govi
Mint írtam, a munkáltatói jogokat nem az a személy gyakorolja, aki kiadta az utasítást. Egyébként nem lenne baj azzal, hogy megadja az elvárását, de akkor miért nem teszi más formában. Mondjuk megadhatna egy törzsidőt,amikor mindenkinek bent kellene lenni, ezen felül pedig valahogy meg kellene lennie a 8 órának. Hiszen gondoljunk a családosokra, akik mondjuk 8-ra viszik gyerekeiket az iskolába, azok hogy érhetnének be 8-ra a munkahelyre?

Szintén fura, hogy csak egy telephelyen vezetik ezt be, holott az ország több pontján vannak szervezeti egységek. Ez nem diszkrimináció véletlenül??

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.04.26. 12:30:59

Véletlen nem arról van szó, hogy heti 5 órával többet kell dolgozni (a tényleges munkaidőnek megfelelően)?

Gondolom, ha megfordítjuk a kérdést, és az lett volna az utasításban, hogy a jelenlegi gyakorlatot szentesítve mindenki fizetését 12,5%-kal csökkentjük, mivel 8 és 9 között nincs a munkahelyén, az se tetszene.

govi 2008.04.26. 12:55:24

A munkáltató jogosult a munkaidő beosztására, vagyi aki a munkáltatói jogokat gyakorolhatja.

Szervezeti egységenként, munkakörönként eltérő lehet, hogy hogyan praktikus a munkaidő beosztása. Egy ruhaboltban pl. felesleges lenne hajnali 5-kor kezdeni. Ha semmi oka nincs erre, akkor meg együttesen kezdeményeznie kellene a munkavállalóknak a 9 órai kezdést.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.04.26. 12:59:31

Akkor 9-17:40-ig dolgoznál? Az jobb lenne?

Azt amúgy nem értem, hogy az állami intézmények (önkormányzatok, egyéb hivatalok) miért nem alakítanak ki ügyfélbarát nyitva tartást? A legtöbb ember akkor dolgozik, amikor ők is...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.26. 13:02:42

Figy!

Hogy is van ez?

Eddig jártál 9-re, és maradtál 17:-40-ig, aztán most történt valami, és 8:00-ra kell járni, és 16:40-kor menni?

szaGértő 2008.04.26. 13:09:30

Végülis a munkáltató szempontjából nem arról szól a történet, hogy a munkavállalónak minél jobb legyen.

Általában alapvető érdekellentét van a munkáltató és a munkavállaló között, hiszen a munkavállaló minél kevesebb munkával szeretne minél többet keresni, valahogy a munkáltatónak fordítva lenne jó.

De a túlórapénz is érdekes ilyen szempontból, hallottam már olyat, hogy ahol túlórapénz volt, a dolgozók vakarták a töküket 8 órát, majd megcsinálták a melót 16-22 óra között, jó pénzért. De ez már vezetői probléma.

A munkaidő betartása nyilván fontosabb ott, ahol ügyfélszolgálat vagy egyéb fix nyitvatartási idő van, és rugalmasabb lehet ott, ahol pl. levelekre kell válaszolni, a pógárnak mindegy, hogy ami választ kap, azt előző nap reggel 8-kor vagy du. 4-kor írták...

De ettől még a munkáltató határozza meg a munkarendet az esetek túlnyomó részében, és ha odafigyel, hogy ne lehessen jogilag belekötni, akkor ez van.

Bit Rot 2008.04.26. 13:11:39

Amúgy miért nem gyalogol az illető az 1. emeletig? Ezt a részt én se értem.

zoorka 2008.04.26. 13:13:39

Govival értek egyet. Ez így teljesen jogszerű, a beosztást a munkáltató állapítja meg.

zoorka 2008.04.26. 13:19:39

Cigiző · cigi.blog.hu/ 2008.04.26. 12:59:31

Legnagyobb megdöbbenéssel tapasztaltam a múltkor, hogy nálunk a kerületben az okmányiroda reggel 6:15-től kb. 10-ig és este 17-től 21-ig (ha jól emlékszem) IS tart ügyféfogadást.
Bár elismerem, hogy nem ez az általános.

Mylady 2008.04.26. 13:24:55

1. A legtöbb helyen NEM fizetik a túlórát. Nálunk lecsúsztatni is csak elméletben lehet, a gyakrolatban nem működik. Nekem 700+ túlórám van és messze nem én vagyok a listavezető. És még örülök is, mert éjjel és hétvégén nem kell dolgoznom. És ez nem multi.
2. Mi a gond az új munkarenddel? Pont 8 órára jön ki, mert van ugye 5*20 perc ebédidő, pénteken meg hamarabb elmehetsz, ami h-Cs +20 percet jelent.
3. Ha nem tudsz beérni 8-ra, beszéld meg a főnököddel, hogy a gyerek miatt 1/2 9-re szeretnél menni. Ha nem játsza el ezt mindenki, akkor simán engedni fogja.
Ha meg nem, hát ez van, nem tudsz mit tenni.

Jogilag mi a probléma? Szerintem ez így teljesen rendben van.

A lifthez: olyan helyen voltam szakmai gyakorlaton, ahol a nagyfőnök megkérte a kedves dolgozókat, hogy csak végszükség esetén használják a wc-t, mert az túl sokat elvesz a munkaidőből és növeli a vízdíjat :)

zoorka 2008.04.26. 13:28:12

kolbászoszsömle 2008.04.26. 13:22:12

:)))
De, láss csodát, a honlapról kopiztam:

Okmányiroda

Hétfő, szerda, csütörtök, péntek:

6.15 - 13.30 munkaközi szünet: 10.00 - 10.30

14.00 - 21.15 munkaközi szünet: 17.00 - 17.30


Kedd: ZÁRVA

szaGértő 2008.04.26. 13:29:24

Már csak a címe kell...
Haiti? :)))

zoorka 2008.04.26. 13:29:49

Egyébként most valszeg emberek százezrei irigylik a postírót, hogy 16:40-kor hazamehet. :Đ

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.26. 13:30:05

zoorka

Látom, a Marson is van net, meg okmányiroda! :D

Jó hely lehet, csak egy kicsit nagy a szél, és kicsi a gravitáció. :D

zoorka 2008.04.26. 13:34:20

zsömlének:
www.zuglo.hu/wps/wcm/connect/Zuglo/El%C3%A9rhet%C5%91s%C3%A9gek/Hivatali+el%C3%A9rhet%C5%91s%C3%A9gek

Azt már nem is mesélem, hogy mosolygós volt az ügyintéző :)))

Nekem is kisebb sokk volt ez, nna :)

Virág et. 2008.04.26. 13:45:52

Túlmunkát sehol nem fizetik. Még az állami szféra a jobb, mert ott legalább le lehet néha csúsztatni.

A munkaidőt nem értem. Átlagos hivatali munkarend (állami szféra) esetén: H-CS: 8-16:30, P: 8-14:00. Így a heti 40 óra kijön, aminél többet - főszabály szerint, persze - nem lehet kikötni. A tiétek mintha ettől eltérne.
Az ebédidőt nem szokás a munkaidőbe beleszámítani, erre a KSZ-etek ki kellett volna, hogy térjen.

Ebben a pitiségben élharcos az állami szféra, mindig is az volt. Legyél ott 8:00-ra, pontosan 30 percig egyél, ne menj lifttel az első emeletre stb. Aztán csodálkoznak, hogy munkaidő végén 16:30-kor mindenki tollat ledob és egyszerre haza. 10 perc alatt üres az épület.

A piacon a 9-17 az általános (pénteken is), de ez gyakorlataban 7-19-et jelent rendszerint. Persze ez is beosztásfüggő. Viszont, ha valaki késik fél órát, nem áll meg a világ. A hatékonyság nem attól függ, hogy a munkavállaló percre pontosan érkezik vagy sem. Csak épp az a baj a közszférával, hogy olyan emberek próbálják a hatékonyságot elősegíteni, akik a büdös életben nem voltak hatékonyak és úgy alapjában fogalmuk sincs a szó jelentéséről. Ezért a kirakatintézkedések.

Szerintem keress másik állást, kizsákmányolt.

Lord_Cica (törölt) 2008.04.26. 14:09:30

Remélem csak azért vezették be az új szabályozást, hogy ez alapján rúghassák ki az alkalmazottak felét.
Kicsit uncsi már hogy az adófizetők pénzéből tartják el a sok semmittevő állami alkalmazottat.

2008.04.26. 20:41:00

Állami tulajonú cégnek eleve nem sok köze szokott lenni sem az ésszerűséghez, sem a hatékonysághoz. Próbálja a szakszervezet forszirozni a későbbi munkakezdést, ha ez a dolgozók érdeke. Jogi problémát nem látok az ügyben. Az első emeletre én is a lépcsőt ajánlanám.

Fikázó · http://zsarufika.blog.hu/ 2008.04.27. 14:18:03

Nem vágom ezt a beletörődést, hogy a túlmunkát nem fizetik ki! Hol éltek? Van erre törvény,érvényt kell szerezni neki. Ne hagyjátok magatok!

Kicsijoe 2008.04.27. 23:30:34

SEHOL nem fizetik adminisztratív állományban a túlórát tapasztalataim szerint.Így jön ki az a perverzió,hogy nálunk a termelésen a nyolcelemis srácok többet keresnek,mint én,aki a termelést koordinálom,holott a munkaidőnk teljes átfedésben van.Csak nekik kifizetik a túlórát,nekem meg nem :(

És az a legszarabb,hogy ez rajtam kívül senkinek nem szúrja a szemét.

füredi (törölt) 2008.04.28. 08:18:23

Mi a probléma ezzel. Így kell bejárnod, passz.

Én vagyok 2008.04.28. 12:10:02

No azért az nem teljesen úgy van, hogy a túlórát sehol nem lehet ledolgozni. Kifizetni biztosan nem fogják, hacsak nem olyan nyilvánvaló okból van túlórám, hogy mondjuk hétfőn 6:00-kor indult a repülő és pénteken 22:00-re érkezett meg. Olyankor jönnek a plusz órák, és ezeket fizetik is.

Persze nem mindenhol. Az előző munkahelyemen - egy svéd cégnél - nem fizették. Lesben állt a HR-es, és pikírt megjegyzéseket tett azokra, akik pár perccel 8 után érkeztek. Igaz, ami igaz, fél 5 után 10 perccel már csak azok voltak bent, akiknek otthon nem volt netkapcsolatuk, vagy se kutyája se macskája típusú vénlányok voltak.

Én vagyok 2008.04.28. 12:10:34

Javítás: "...túlórát szabadidőval kivátlani."

Dezsőjóska 2008.04.28. 14:54:05

Teljesen összesajnáltam magam a hányatott sorsú közalkalmazottak miatt!

ediboy 2008.04.28. 16:05:22

Virág elvtárs, köszöntelek.
Szerinted a magánszférában hol van olyan, hogy az ebédidő munkaidőnek számít? Elárulom neked, hogy sehol.
A magánszféra nem azért dolgozik 8.00-16.30-ig, hogy pénteken leléphessen hamarabb, hanem mert le kell dolgozni az ebédidőt, és bizony pénteken ugyan úgy bennn kell lenni 16.30-ig.
Szegény állami alkalmazottak, ha lesz időm, majd megsajnállak benneteket.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.04.28. 16:38:46

Nekem 8-16-ig kell dolgozni, ebédelni, amikor a munka engedi. Most akkor sikeres vagyok, vagy nem?
Én is inkább csak azt látom, hogy 9-re be, 15-kor már pakolás van és start-ra készen... De bizonyára a szerző nem ilyen helyen dolgozik.

Sanyi 2008.04.28. 21:40:28

Elég sok a patetikus hozzászólás...

Nekem az elmúlt 8-10 évben minden túlórámat kifizették vagy lecsúsztattam. Ahol nem akarták ott beszéltem azzal akivel kellett, nem írtam alá a jelenléti ívet, stb.

Álljatok ki magatokért és ne siránkozzatok, ha meg nem álltok, akkor úgy kell nektek!

Amúgy meg... jogi blog: mintha olvastam volna a MT-ben valahol, hogy ha nincs kikötve máshogyan, akkor a napi nyolc órába beleszámít az ebédidő is (plusz tíz perc per óra pihenőidő a számítógép előtt töltött időre, ami pl. pénztárosokra nem vonatkozott). Elég régen olvastam, hogy is van a TV?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.04.28. 22:02:10

Hagyjatok már ezzel az állj ki az igazadért dumával, komolyan kérem! Kiállok, majd az ajtókereten átlépve a cégből is kiállok, mely kiállásom előtt alkalmazott. Nem olyan nehéz követelményeket támasztani, amit a dolgozó nem tud teljesíteni...

govi 2008.04.29. 10:29:35

Mt. 122. § Ha a beosztás szerinti napi munkaidô vagy a rendkívüli munkavégzés idôtartama a hat órát meghaladja, valamint minden további három óra munkavégzés után a munkavállaló részére - a munkavégzés megszakításával - legalább húsz perc, legfeljebb egy óra egybefüggô munkaközi szünetet kell biztosítani. Amennyiben a napi munkaidô alatt a munkavállaló többször jogosult munkaközi szünetre, ezek együttes idôtartama az egy órát nem haladhatja meg.

Sajna a munkaközi szünet nem tartozik bele a munkaidőbe, és díjazás sem jár utána (elméletileg és tudtommal).

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2008.04.29. 10:39:15

Kedves Lord_Cica!

Van abban valami, amit írtál.
Azonban egy valamit tisztázzunk. Nem állami alkalmazott vagyok, hanem egy nyereséges, állami tulajdonban lévő cég alkalmazottja.

Dezsőjóska!!
Az előbbiek miatt nem vagyok közalkalmazott. (Magát a közalkalmazotti státuszt is ellenzem, talán lesz majd/vagy már talán van olyan blog, ahol ezt lehet fejtegetni, ha tudtok ilyet, írjátok meg)

9mmPara 2008.04.29. 17:33:48

Kizsákmányolt!
Szerencsejáték Rt, vagy MNB, ahol dolgozol? Másik nyereségesről nem tudok. Ja, de, még egy! A Postának mostanában mintha lett volna egy-két jó éve.
Egyébként én is azt javaslom, hogy a helyi szakszervezet nyomuljon egyet munkaidőügyben.

Virág et. 2008.04.30. 08:17:15

ediboy

Te tényleg nem tudsz olvasni. Ez igen sajnálatos hiányosság, alkalmasint pótold.

Virág et. 2008.04.30. 08:23:10

Nem bírok magammal és ma még a hülyéknek is válaszolok.

"Szerinted a magánszférában hol van olyan, hogy az ebédidő munkaidőnek számít? Elárulom neked, hogy sehol."

Hát pl. nálunk? Ahol én dolgozok.* Nekem - papíron - 9-17-es a munkaidőm. De persze te jobban tudod, nyilván ismered a munkaszerződésem.

Az se zavarjon, hogy nekem - mint céges jogtanácsosnak - a munkajog a munkám hosszú évek óta. Te ebben is jobb vagy.

Azért Mt. kommentárt fusd már át mielőtt idböffented a tutit egy jogi blogra. Persze nyilván ők is tévedtek.

"A magánszféra nem azért dolgozik 8.00-16.30-ig,"

Látod, ezért mondom, hogy nem tudsz olvasni. Nem a magánszféra dolgozik,te szerencsételn, 8-16:30-ig, hanem a hivatali munkarendbe dolgozó pl. köztisztviselők. A hivatásosok pedig 7:30-tól 16:00-ig H-CS-ig. És pénteken bezony hamarabb (14, vagy 13:30) mennek haza.

A "magánszféra" úgy állapítja meg a mukaidőbeszotást, ahogy az neki jólesik és ahogy az az Mt-vel és a KSZ-szel (ha van) összhangban van.

Tényleg olvasd már el a munkaidőre vonatkozó részt az Mt-ben. Ill. a vontkozó kommentárt is.

* Ha nem lett volna világos, a piacon dolgozok, nem a közszférában.

derelyegrádi szellem 2008.04.30. 11:10:09

Szia Virág et.

"* Ha nem lett volna világos, a piacon dolgozok, nem a közszférában"

Eddig én úgy tudtam jogtanácsos vagy, csak most látom hogy zöldséges. :)

Virág et. 2008.04.30. 11:24:12

szia derelye

"Eddig én úgy tudtam jogtanácsos vagy, csak most látom hogy zöldséges. :)"

És mi a helyzet a kínai piaccal? :)

derelyegrádi szellem 2008.04.30. 13:19:04

Virág et.

Tudod-e jó kiejtéssel a: "Sziá, hányás (eredetiben: "hányas" a biztonság kedvéért) neked lábád?" kérdést?

Vagy szájmozgás nélkül hasbeszélő módjára a petardá, viperá, cigi szentháromságot?

Mert ezek hiányában ott nem melózhatsz, csak Pintér személyes közbenjárásával...

zoorka 2008.04.30. 14:01:29

Virág et.!

Azért a főszabály az, hogy a munkaközi szünet NEM számít be a munkaidőbe (vö. Mt. 117. § (1) bekezdés a) pont utolsó mondata), és az Mt. eltérő megállapodás lehetőségét biztosítja ugyan, de tapasztalataim szerint e körben az az általános, hogy a munkaközi szünet nem számít be a munkaidőbe (hangsúlyozom, hogy magánszférában tevékenykedem). Abból, hogy a ti cégeteknél a felek éltek az eltérés lehetőségével - azaz amunkaközi szünet beszámít a munkaidőbe, még nem következik, hogy máshol is :)

ediboy 2008.04.30. 15:35:20

Virág!

Te idióta öntörvényű majom!
A jó édes anyukádat hülyézd, meg szerencsétlenezd!

Virág et. 2008.04.30. 16:11:03

ediboy

Ha egyszer az vagy, barátom.

zoorka

És én mit írtam?

"Az ebédidőt nem szokás a munkaidőbe beleszámítani, erre a KSZ-etek ki kellett volna, hogy térjen."

Azaz: ha a KSZ nem tér ki rá, akkor beleszámít. De ki szokott. Pláne állami szférában. A versenyszférában is jónéhány nagy cég KSZ-ét láttam, részt vettem merger utáni KSZ tárgyalásokon is.
Ez egy olyan pont, amit a munkáltató nem szokott vitatni, a munkavállalóknak viszont fontos, gesztusértékű.

efi 2008.04.30. 20:33:45

Na akkor 2 keresztkérdés. Ha ez csak így megy, akkor gondolom végül is hajnali fél 4-kor is kezdődhetne a munkaidő, és akkor is így járás esete forog fenn?
Ha ilyen szabadon értelmezhető az, hogy a napi munkaidő mértéke 8 óra, akkor végül is össze-vissza lehet minden nap mindenféle kombinációkat előírni (pl 11 óra egyhuzamban)?

2008.05.01. 10:58:49

efi 2008.04.30. 20:33:45

Nyilván azért van munkaszerződés meg KSZ, hogy a részletekben megállapodjanak. Nem feltétlenül jó, ha mindent a jogalkotó ír elő. A józan ész is számít, mert mondjuk ha egy projecten csak délig lehet dolgozni, vagy a munka másik fele Karachiban van, akkor éppen indokolt is lehet fél 4-kor kezdeni.

Van rugalmas meg kötetlen munkaidő is, ott előfordulhat, hogy egyik nap valaki 11 órát dolgozik másik nap meg csak 5-öt. Függhet a munkakörtől is. Ha mondjuk egy műtét a tervezett 1 óra helyett valamilyen komplikáció folytán 4 és fél óráig tart, azért az orvos nem teheti le a szikét, hogy majd holnap befejezi.

Megint más, hogy mire lehet valakit kényszeríteni vagy mit lehet elvárni tőle és az is, hogy valaki a jogaihoz ragaszkodik -e inkább vagy a karrierjéhez. Mo-on a mézesmadzag-ostor módszerrel tudják dolgoztatni a kiszolgáltatottab, kevésbé piacképes munkavállalókat, ugyanezt egy német nem eszi meg. Arról sem szabad persze elfeledkezni, hogy a munkáltatónak gyakran kínai, indiai, román, ukrán cégek termékeivel kell versenyezni, ahol az ostor számít mézesmadzagnak.

efi 2008.05.01. 12:49:58

Nyilván a gyakorlatban így is van. Én csak arra akartam rámutatni, hogy ennek ellenére elméletben (Mt-ben gyönyörűen bennt van a 8 óra/nap) előírunk mindenféle hülyeségeket, aztán meg direkte nincs is betartva. Akkor meg minek?

2008.05.01. 15:12:03

efi 2008.05.01. 12:49:58

Levélírónak nem lett hosszabb a napi munkaideje csak korábban kezdődik.

efi 2008.05.01. 16:27:44

Hogy hosszabb lett-e azt nem tudjuk, mert nem írta, hogy mennyi volt. A 8-16:40-ig az viszont legalább 8 óra 20 perc, nem pedig 8. Innen pedig már csak munkáltatói fantázia kérdése, hogy lesz-e valahol olyan, hogy egyik nap 11-től 21:30-ig, egy másik nap hajnali 5-tól 9:47:30mp-ig..

2008.05.01. 16:39:39

efi 2008.05.01. 16:27:44

Inkább ebédidő lehet a +20 perc.

efi 2008.05.01. 17:12:16

Ez most hogy jön ide? A 8 óra 40-ben benne van az 20 perc munkaközi szünet, ami nincs a munkaidőbe számítva. (Teljesen mindegy minek hívjuk amúgy, lehet hívni ebédidőnek is). Én a maradék 8:20-ról beszéltem, meg arról az Mt előírásról, hogy a napi munkaidő mértéke 8 óra. Hol?

2008.05.01. 17:24:19

efi 2008.05.01. 17:12:16

Lehet, hogy 40 perc az ebédidő.

efi 2008.05.01. 18:50:10

Persze. Pénteken meg -60 perc az ebédidő.

2008.05.02. 01:15:34

efi 2008.05.01. 18:50:10

Csak találgatok. Lehet, hogy pénteken keresztény cégnél halat adnak böjti ételnek és a szálkák miatt jár több ebédidő:)

efi 2008.05.02. 09:56:09

Hacsak úgy nem...

papírkutya 2008.05.03. 14:52:51

Ami a jogi problémát illeti: ahogy számos felhasználó helyesen megjegyezte, az ebédidő (munkaközi szünet) nem tartozik a munkaidőbe. Ettől eltérően lehetséges megállapodni, de az ilyen gyakorlat a privát versenyszférában jobbára ismeretlen. Simán lehet, hogy 20 percről ebben az esetben is felemelték 40 percre az ebédidőt, így meg kijön a napi nyolc óra.

A másik, amit nem értek, az a kicsinyesség. Minden személyeskedés nélkül, a beíró "kizsákmányolt" bizonyára még életében nem dolgozozz az igazi privát versenyszférában, mert akkor eszébe nem jutna ilyen dolgok miatt panaszkodni. Meg a lift miatt sem.

Én magam bizony a privát versenyszférában dolgozom, szintén "irodai" munkakörben.
Nálunk a kezdés 8.30-kor, a munkaidő hivatalos vége 17.30-kor van. A cég igen praktikusan 1 óra "ebédidőt" ad, tudván, hogy nem tudod kihasználni, mert az ipari park területén ennyi idővel nem tudsz mit kezdeni. Ahhoz kevés, hogy alatta elmenj valahova ügyet intézni, ahhoz pedig sok, hogy megebédelj, ami 20 perc alatt megvan. Ügyes húzás a részükről, mert a legtöbb hozzám hasonló alkalmazott éppen ezért ki sem tudja használni, hanem helyette is kénytelen az irodában ülni, és jobb híján dolgozni, csak ezt nem fizetik. Kimondatlan is a szabály, hogy az ebédidőre "legyen elég max. fél óra". Ezzel nincs is probléma, mert mint említettem, mást úgysem tudsz csinálni, ha akarnál sem. Hacsak nem szeretsz a pusztában sétálgatni még 40 percet mondjuk télen fagypont alatti hőmérsékletben.
Emellett szintén kimondatlan szabály, hogy akkor is, ha nincs határidős munkád, 18:30 előtt nem "illik" hazamenni. Ha mégis rendszeresen 17:30-kor kikapcsolod a géped, és kalap-kabát, akkor nem szólnak ugyan semmit, csak következtetnek "elhívatottságod" mértékére. Ami azt jelenti, hogy ha próbaidő alatt vagy, akkor azt nem fogod ilyen magatartással sikeresen kitölteni, ha pedig később szoksz rá erre a gyakorlatra, akkor keresnek a helyedre egy "elhívatottabb" munkatársat, neked pedig felmondanak. És találnak a mai világban 1-2 hónapon belül, hidd el.
Ha szervezkedni kezdsz, meg megsértődsz emiatt, akkor is "útilapu" előbb utóbb, találnak rá törvényes indokot, van állandó megbízott ügyvédi iroda, aki hasznos tanácsokat ad erre az esetre. Benyelik inkább a felmondási időt, ha muszáj, de ilyen munkamorált tanúsító emberekkel nem akarnak hosszabb távon együtt dolgozni.

Ha határidős munka van, akkor persze természetes a fizetetlen túlóra, esetenként este 9-10-ig dolgozhatsz bent.

Mindezt csak azért írtam le, hogy a T. Beíró szerintem ne annyira érezze magát "kizsákmányoltnak".

attitűd 2008.05.03. 15:50:59

Két eset lehetséges.

1) A munkaszerződésben kifejezetten rögzítve van, hogy a munkaidő mettől-meddig tart, ezen belül a munkaközi szünet is. Ebben az esetben a munkáltató a munkavállaló egyetértése (közös megállapodás) hiányában nem módosíthatja a munkakezdést 9 óráról korábbra egyoldalú utasításával, és nem növelheti/csökkentheti a Munka Törvénykönyve keretei között maradva sem a munkaközi szünet idejét/időtartamát.

2) A munkaszerződésben csak az van, hogy teljes munkaidőben, napi 8 órában alkalmazzák a munkavállalót. Ebben az esetben irodai munkakörökben ez nappali munkavégzést jelent, ezen belül pedig a munkáltató - munkaszerződés, kollektív szerződés eltérő rendelkezés hiányában - teljes joggal utasíthatja a munkavállalókat, hogy a napi 8 órát ezentúl ne 9 től, hanem 8-tól kezdjék el ledolgozni. Hajnali négyet nem mondhat, mert az nem nappali munkarend, de 9 helyett 8-at vagy 10-et, azt igen, teljes joggal. És simán rendelkezhet úgy, hogy az ebédidőt mondjuk nem délben, hanem fél egytől adja ki, és nem 30 percre, hanem 1 órára. Az a lényeg, hogy a Munka Törvénykönyvében szereplő minimális garanciákat (kógens rendelkezések) betartsa. Így pl. az ebédszünet nem lehet kevesebb 20 percnél, és több 1 óránál. Ezen belül ő dönt, hogy mennyi.

Papírkutyának meg maximálisan igazat adok. Tragikus, hogy az ún. "állami szférában" valaki emiatt kizsákmányoltnak érzi magát. Nem kívánom a levélírónak, hogy megtapasztalja a magánszféra szabályrendszerét, mert nem sokáig húzná ki ott ezzel a hozzáállással.
Az persze megint más dolog, hogy nem szabad mindent szó nélkül lenyelni, és ki kell állni a munkavállalói jogokért, a levélíró azonban az ő helyzetében jobban teszi, ha csendben marad, mert ha emiatt lázadozik, esetleg kilép a munkahelyéről, akkor kénytelen lesz azzal szembesülni, hogy máshol sem jobb a helyzet, sőt...
Egy idő után már szívesen dolgozna reggel 8-tól este 6-ig is, csak kapjon munkát.

efi 2008.05.04. 18:02:11

Nem értünk egyet.
Először is hiába sakkoztok az ebédidővel, az látszik, hogy a levélírónál 20 perc fizetetlen az obéda, mivel pénteken 6:40-et dolgozik és ehhez a többi 4 napon 8:20-at kell, hogy meglegyen a 40. Ezért kérdeztem kíváncsiságból, hogy mi a pénisznek van az Mt-ben, hogy a napi munkaidő 8 óra, de nem válaszolt senki, illetve nem erre.
Másodszor azért ne csináljunk már követendő normát abból, hogy illik először is INGYEN dolgozni (mondjuk este 10-ig túlórában), másodsorban meg abból sem, hogy azon mérjük az elhivatottságot, hogy ki mikor kapcsolja ki azt a retkes gépet. Sajnállak benneteket, hogy ti olyan helyen dolgoztok ahol perceket és órákat illik "termelni". Én első körben - névtelenül természetesen, mert úgyis találnának valami kifogást, hogy kirúgjon - úgy nyomnám fel az ilyen munkáltatót, hogy csak úgy zörög. Ebből kifolyólag az még nem egy lusta disznó, aki naponta csak annyi órát akar dolgozni, amennyit az Mt előír. Dolgoztam egy ideig Németországban, igaz fizikai munkát, azoknak a lapát 16:00-kor kiesett a kezükből. Az is igaz viszont, hogy munkaidőben dolgoztak. Minden percében. És hogy mi volt a körükben az általános vélekedés a túlóráról ill a túlórázókról. Nos az, hogy szar munkaerők, mert nem tudják elvégezni a feladatukat annyi idő alatt, mint a többiek...

Hasat 2008.05.04. 23:44:14

Efi!

"végül is össze-vissza lehet minden nap mindenféle kombinációkat előírni"
Ha jól tudom, van olyan szabály is az MT-ben, hogy adott napon a munkaidő vége, és a rákövetkező napon a munkaidő kezdése között nem lehet kevesebb, mint 8 (?) óra.
Ha tévednék, a szakemberek egész biztos javítanak.

Ami pedig a másik dolgot illeti: szóljon már valaki át Kínába, hogy holnaptól a gyári melós a munkáját ne 1, az irodista pedig ne 2 marék rízsért végezze el. Mert addig idehaza két műszakkal, túlóra nélkül sem rúgunk labdába.

Sanyi 2008.05.05. 09:49:59

re: papírkutya 2008.05.03. 14:52:51

Papírkutya, keress egy másik állást, teljesen beteges amit leírsz! Erre én csak azt szoktam mondani, hogy csinálja akinek két anyja van.

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2008.05.05. 13:18:52

Néhány dolgot szeretnék leírni, mert azt gondolom kicsit félre mentünk.Nem az ebédidő mértéke a problémám.

efi
A napi 8 óra 40 perc úgy jön ki, hogy ebből 20 perc az ebéd, 20 perc pedig annak a ledolgozása, hogy pénteken előbbel lehessen menni.

papírkutya
A kizsákmányolt név jutott eszembe, nem érzem magam annak, mint ahogy gondolom te sem érzed magad papírkutyának, igazából nekem úgy tűnik, te vagy az, akit kizsákmányolnak.
És nem is tartom magam kicsinyesnek, csupán nem értem, hogy miért akarják megmondani azt, hogy pontosan mettől meddig legyek benn, és az ettől való eltéréseket indokoljam meg úgy, hogy a nap 8 órát ledolgozom, hiszen ezt vállaltam.

Tehát a problémám,újra:
Inkább a szociális érzéketlenség zavar, illetve az, hogy hülyének néznek, akinek meg kell mondani, hogy mettől meddig tart a 8 óra munka. Szociális érzéketlenségnek, illetve a humán terület szégyenének gondolom, hogy az olyan munkakörökben dolgozóknak, akiknek tulajdonképpen mindegy, hogy a napi 8 órát 8-16.20 vagy 9-17.20 között dolgozzák le (20 perc ebédszünettel), előírják, hogy "márpedig 8-ra itt kell lenned, és amúgy 16.40-ig maradj, pénteken pedig húzz haza 15.00-kor, így pontosn meg lesz a heti 40 órád. Más nem érzi ezt kissé elrugaszkodott,rugalmatlan, túlszabályozott, felesleges dolognak??? Vagy egyszerűen annyit sem néznek ki a dolgozókból, hogy felnőttként ezt enélkül is tudják??
Természetesen jogos elvárás minden munkáltatónak, hogy az alkalmazottai teljesítsék feladataikat, és töltsék le a munkaidőt. De ennyire szájbarágósnak kell lenni??? Mi van azokkal, akik a gyerekeiket viszik az iskolába, és ha meg szakadnak sem tudnak beérni reggel 8-ra ,csak 8.30? Ők a szar munkaerők, akiket majd ki lehet rúgni azzal az indokkal, hogy nem teljesítették a humán terület utasítását??

Ezek a kérdések.

zoorka 2008.05.05. 14:47:20

Sanyi:
Márpedig sok helyen így működik. Nekem is volt szerencsém olyan munkahelyhez, ahol papíron 9-től 18-ig tartott a munkaidő, gyakorlatilag reggel 8-tól este 10-ig. Aki 9-kor (!) hazalopakodott és nem volt szerencséje - mert észrevették (vagy egy felsőbb erő, vagy egy "kedves" munkatárs), az másnap ment elbeszélgetésre és kapott még egy raklap munkát, mondván, hogy ha ilyen korán haza tud menni, akkor valószínűleg nincs elég elfoglaltsága.
Hiába akartam volna onnan eljönni, időm sem lett volna állásinterjúra menni :)) És azt a napi 13-14 órát végigdolgoztuk. Viszont hosszú távon lehetett profitálni belőle, nem is keveset. ON

Kizsákmányolt: Hacsak nincs különösebb oka (pl. mert a beosztásotok kötődik valamihez, másik szervezethez stb), akkor valszeg azért vezették be ezt a 8 órai kezdést, mert ha rugalmas lenne a kezdőidőpont, idővel a többség annyit lógna az egyre későbbi érkezéssel, amennyit csak bír. (Mert afelől viszont nincsen kétségem, hogy annak is kiesne a toll a kezéből 16:40-kor, aki 10-re ért be.)

efi 2008.05.05. 20:31:19

Hasat
Nem jól tudod, mert 8 órásnál a pihenőidő 11 óra, de ez még mindig bőven ad kombinációs lehetőséget a kezdéseket és befejezéseket illetően.
zoorka:
Aki ingyen dolgozik 3-4 órákat naponta és a munkahelyéről úgy szokott hazalopakodni, az nem hosszútávón profitáló valaki, hanem egy nagy balek. Aztán majd csodálkozik, ha a gyereke nem ismeri meg, a pénzét nem tudja elkölteni, mert nincs ideje használnia azt, amit vesz belőle, de egyébként is elviszi a gyomorfekély vagy az infarktus 46 évesen. Büszkék lehettek magatokra.
Az ilyen dedós, tyúkokkal kelünk, 8-ra benntvagyunk dolgot, meg az olyan managerek szokták kitalálni, akik tipikusan kocsival járnak (ergo nincsenek buszhoz, vonathoz kötve, bejáró? mi az?), a 8-as kezdés fél 5-ös befejezés ellenére előszeretettel hívnak össze értekezletet 15,16 órai kezdéssel (családi életük úgysincs), mert azt kizárólag késő délután lehet megbeszélni.

attitűd 2008.05.05. 23:03:25

Középkorú, már bejáratott emberek meg állami aktatologatók (és itt nem az egész állami szférát szólom le, csak a nagyobb részét) könnyen okoskodhatnak. Lassan 50 éves létemre én sem pedálozok a munkahelyemen, hiába mert nem féltem a helyem.

Azonban jó lenne egy kicsit a multi-versenyszférában dolgozó fiatalabb pályakezdők (vagy idősebb kényszerű pályamódosítók) fejével gondolkodni itt azoknak, akik csuklóból "lebalekozzák" azt, aki a munkaidején túl egy órát dolgozik, ha ezzel biztosítva látja előrelépését, meg ha megkérik rá, akkor ingyen is túlórázik este nyolcig mondjuk kéthetente egyszer.

Nem baj, jönnek a leépítések az állami szférában, sokan belekényszerülnek majd a versenyszférába. Kíváncsi vagyok, hogy fél év kényszerű munkanélküliség után egy végre megcsípett munkahelyen visszapofázik-e majd a főnökének is a balekozó illető, amikor arra kérik, hogy ugyan fejezze már be ezt a ma átadott és holnapi határidős munkát akkor is, ha ezért este hétig bent kell maradnia.

Mert ha visszapofázik, akkor a próbaidőt sem tölti ki. Ha pedig nem tud a versenyszférában egy komolyabb (és igen, megterhelőbb) állásban mondjuk 3 évig helyt állni, akkor örökre pályakezdő bérért dolgozhat, rosszabb esetben jön a fél év munkanélküliség, 1 hónap munka körforgás. Amiből nehéz megélni.

Ha már bedolgozta magát, akkor lehet egy kicsit lazítani, de aki alapból azzal kezdi a versenyszférában, hogy egy mondat megfogalmazása közben kalap-kabát a munkaidő végén, meg felháborodik, követelőzik, fenyegetőzik, az sohasem fogja úgymond bedolgozni magát.

zoorka 2008.05.06. 11:52:08

Efi!

:) Bámulatos, hogy teljesen ismeretlenül véleményt tudsz formálni rólam és csípőből lebalekozol, de azt hiszem, mindenki maga jogosult eldönteni, hogy mire, mennyit áldoz. Szerintem a pálya elején, család nélkül még bevállalhatóak ilyen munkahelyek 1-2-3 évre, aztán lehet tovább lépni. Nem hinném, hogy valaki attól balek, hogy a pályája elején komoly alapokra tesz szert, sokkal inkább tartom azt balekságnak - ha már -, amikor valaki bebetonozza magát a langyosvíz, tutikényelmes államigazgatásba, és kellemes laza semmittevéssel tölti el a következő 30-40-n évet. De nem szeretnék senkit minősíteni (egyébként dolgoztam versenyszférába).

zoorka 2008.05.06. 11:56:45

Eh, a technika..

utolsó mondat helyesen:
"egyébként dolgoztam államigazgatásban, onnan mentem át a versenyszférába"

efi 2008.05.06. 17:16:42

attitűd
Nem arról van szó, hogy fél 5-kor kalap-kabát. Egyszer-egyszer megesik. (Bár külön mesét megérne, hogy milyen tervezés, szervezés és végrehajtás van ott, ahol az utolsó pillanatban derül ki, hogy valamit másnapra be kell fejezni...) Arról van szó, hogy ez:
1. Túlóra, akárhogy is szépítjük.
2. Ebből nem lehet mindennapos gyakorlatot csinálni. Márpedig itt egyesek erre büszkék, a másik oldalon meg ez az elvárás, sőt.
3. És legfőképpen milyen alapon büntetjük azt, aki elvégzi azt, amit el kell végeznie egyébként, de nem többet. Az pedig nem 11 óra naponta, hanem 8. És főleg nem 3 óra ingyen. Aztán majd ha 17 órát vár el a munkáltató és lesz olyan stréber aki ott is marad, akkor mi lesz a lelkes "csak" 11 órát bent ücsörgőkkel? Át lesznek címkézve lustának? Valahol meg kell húzni a határt, miért nem lehet ezt ott, ahol írva vagyon?

zoorka
Akinek nem inge, ne vegye magára. Neked a napi rendszerességgel bent túlórázó az lelkes, megbízható munkaerő, nekem meg balek. Minden relatív.
És attól, hogy valaki még csak 8 órát méltóztatik bent lenni, az nem biztos, hogy csak vakarózik. Még az is lehet, hogy csak jobban dolgozik, mind akinek ehhez 10 kell...Az meg már önmagában is minősít egy munkáltatót, ha a blokkolóórával méri a hatékonyságot, nem pedig az elvégzett munkával. Onnan bizony kalap-kabát. De véglegesen.

SzZ 2008.05.06. 17:27:51

Nálunk (multi) úgy van szabályozva, hogy minden szervezetnél létezik egy-egy Függeléke a KSZ-nek. Ebben aztán telephelyre, szervezeti egységre, ha kell akkor munkakörökre fel van sorolva, hogy milyen munkarendek érvényesek. Az meg, hogy milyen munkarendek lehetségesek, a nagy KSZ-ben szabályozott.
A KSZ Függeléket a munkáltatói jogkört gyakorló vezető és a helyi szakszervezeti vezető írják alá. Nyilván nem tér el a KSZ-től, csak pontosít egy csomó részletkérdést.

Szerintem az máshol is járható dolog. Kizsákmányolt, azt javaslom, hogy keresd meg a helyi szakszervezetist.

attitűd 2008.05.06. 19:17:39

efi: Kissé felnyomtad az agyamat, ezért legyen ez az utolsó hozzászólásom munkamorált illetően, aztán lezárom a témát részemről.

1) A Munka Törvénykönyve szerint a munkavállaló kötelezettsége, hogy a munkaidő kezdetén munkára képes állapotban a munkahelyén megjelenjen és munkavégzés céljából a munkaideje alatt rendelkezésre álljon.

Ezt a versenyszférában, ahol folyik a küzdelem a megrendelőkért, ügyfelekért úgy értelmezik, hogy ha momentán nincs is munkád, mert ilyen is van ritkán, akkor is végig ott kell lenned. Sőt, lehetőleg egy kicsit tovább, mert ha egy új ügyfelet szalasztasz el amiatt, hogy 4 órakor elmész, ő meg 4 óra 20-kor telefonál (mert nem feltétlenül tudja, hogy meddig tart a munkaidőd), akkor az ügyfél felhívja a konkurenciádat, ahol még 4:20-kor is felveszik a telefont, és tőle rendel.

Az állami szférában meg többnyire nincs küzdelem az ügyfelekért, sőt, az ún. szolgáltató cégek egyenesen a halál kék eres f*szára kívánják az ügyfelet, csak zavarja őket a csevegésben meg a kávézásban. Ezért van pl. az, hogy én pénteken 12 óra után állami intézménybe (önkormányzathoz) már nem telefonálok, mert úgyis minek. Ugyan 14:30-ig tartana a munkaidejük, de vagy már nincsenek bent 12 után vagy ha igen, akkor nem veszik fel a telefont vagy ha valaki felveszi, akkor letagadtatja magát. Esélytelen.

2) A munkaközi szünet időtartama - munkaszerződés, kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - nem számít bele a munkaidőbe.

A versenyszférában ezt szó szerint veszik, és többnyire nincs eltérő rendelkezés, ezért nem is létezik 8 órás munkanap, mert hozzájön az ebédidő, amit biztosítanak, de mivel a törvény értelmében nem munkaidő, nem fizetik ki. Adnak 1 óra ebéfdszünetet, de elvárják, hogy ha kényelmesen megebédeltél 20-30 perc alatt, akkor csak azért ne menj el kirakatokat nézegetni vagy a közeli plázába, hogy "Úristen, csak dolgozni ne kelljen".

Az állami szférában a dolgozók hajlamosak beleszámolni az ebédidőt a munkaidejükbe. Hiába van az, hogy még nem hallottam olyan pl. okmányirodai ügyintézőről, aki ebédelés közbe is kiállította volna a forgalmi engedélyem, sőt, ők azért beleszámolják. Meg az öt-hat kávé-, és cigiszünetet is. Ezért ha a munkaidejük munkaközi szünetekkel együtt több, mint 8 óra (mondjuk 9), akkor sírnak-rínak, hogy ők ki vannak zsákmányolva.

3) És ez volt a legfelháborítóbb az érvelésedben. Én sem azért túlórázok alkalmanként, mert annyira sz*r munkaerő vagyok, és nem tudom beosztani az időmet, hanem mert pl. egy könyvelőirodában az okos ügyfél gyakran 1 nappal az adóbevallás határideje előtt jelentkezik be, hogy nem boldogult a bevallással a megszokott "Micike" könyvelője, és most nagy sz*rban van, tudunk-e segíteni? Mi persze tudunk, de nem 8 órai munkába kerül ez, hanem mondjuk 11 óraiba. Ezért cserében aztán hiába túlórázik az ember ingyen, ha jó munkaerő, mwegbecsülik, 1-2 év múlva előléptetik, aztán ezért keres többet, mint sok síró-rívó bérszámfejtő a MÁV-nál. Ami szintén nem küzd mostanában az ügyfelekért.

Az állami szférában sokszor

efi 2008.05.06. 19:49:04

attitűd
Nagyon lesarkítod a szélsőséges példákra.
1.Az első mondat nem tudom hogyan kerül ide. Aztán: ha a munkáltató azt akarja, hogy nála is legyen mindennap, aki felvegye a telefont 5-kor is, arra nem az a megoldás, hogy ugyanazt a manuszt dolgoztatja heti 5*10 órában...Az meg, hogy X helyen munkaidőben sem dolgoznak, nem tartozik ahhoz a kérdéshez, hogy munkaidőn túl elvárt kötelesség-e dolgozni úgy általában, pláne máshol. Ez egy teljesen más természetű probléma, mellesleg bosszankodás ügyben ezen a téren teljesen egyetértünk.
2.Ezen már rég túl vagyunk. Tudod egyébként is nagyon jól, hogy nem az ebédidővel megnövelt plusz ott-tartózkodásról beszélek, főleg nem 20 percről.
3.Ez nem menti fel a munkáltatót az alól, hogy kifizesse a túlórát, ha egyszer azt is elvárja, hogy Micikével kvázi soron kívül foglalkozzanak, vagy egyáltalán bármi okból. Nem te teszel szívességet Micikének, hanem a könyvelőiroda. Micikének mindegy, hogy személy szerint éppen ki segít neki. Az nem fizetség, hogy majd egyszer ha ő (munkáltató) is úgy gondolja, meg te is úgy gondolod, meg ott is leszel még, meg a villamos se üt el, meg a cég is meg lesz még, meg attól a ténytől is eltekintünk, hogy nem lehet mind a 100% lelkes munkaerőt előléptetni, mert akkor csak főnökök lesznek, nos akkor majd egyszer talán előléptet, meg fizetésemel, netalán jutalomból nem rúg ki (!). Arról nem is beszélve - márpedig én a fenti írásokból én inkább úgy vettem ki, - hogy itt nem annyira a cukor, mintsem inkább a korbács esete forog fenn, vagyis a drágalátos munkavállalók nem a jutalom, hanem az elkerülendő "büntetés" céljából távoznak látványosan inkább a csillagos égbolt alatt. Márpedig az ilyen munkáltatók, akik saját maguk írják a Munka törvénykönyvét tényleg húzzanak a redvesbe !

zoorka 2008.05.07. 11:24:19

Efi!

Ne hidd, hogy van ma olyan magyar munkavállaló, aki a munka mint puszta időtöltés kedvéért r*had bent este 10-kor az irodában, vagy maximum néhány igazán megszállott. A legtöbben azért, mert ha "szembeszáll" a rendszerrel és hazalép 5-kor, 6-kor, vagy melldöngetve elkezd túlórapénzt követelni - 2 héten belül találnak mást a helyére. Én sem a jóllakott napközisek elégedett mosolyával az arcomon jártam haza éjszakánként, elhiheted, hogy a pokolba kívántam a benti hétvégéket, de multiéknál, bizonyos helyeken ez így van, akár tetszik, akár nem. Xar, ezt nem vitatom, de attól még ez így működik, akkor is, ha nem veszünk róla tudomást vagy kijelentjük, hogy ez jogellenes - igen, az. És? Amíg lehet munkaerőt találni...?
Mellesleg ez a probléma csakis akkor oldódhat meg - szerintem -, ha a munkaerő-kínálat szűkösebb lesz, mint a kereslet.)

Attitűdnek is igaza van: a szolgáltatói szférában olyan iszonyatos verseny van, hogy egyetlen cég sem engedi meg magának, hogy ügyfelet veszítsen. Akár azon az áron sem, hogy az Mt-vel szemben megy - ez is tény.

Az meg egy óriási baromság, hogy aki csak 10 órában tudja megcsinálni a 8 órai munkát, az nem jó munkaerő.. ez az elmélet ugyanis figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a 10 óra munkaidőben nem 8 órára eső, hanem 10 órányi munkát kell megcsinálni. Az viszont igaz, hogy este 6 után aaz emberek többsége már közel sem teljesít olyan mértékben, mint pl. délelőtt, így ugyanahhoz a feladathoz több időre van szükség, de ez nem a munkamorált minősíti, simán csak biológiai tény.

efi 2008.05.07. 13:16:41

Akkor egészségetekre.
Inkább havi 40 ezerrel kevesebb, de évi 500 óra szabadidővel több. (Amit ezek szerint egyébként sem fizetnek ki egyeseknek)
Egyébként meg szembe lehet szállni a rendszerrel csak ésszel kell csinálni.

zoorka 2008.05.07. 13:26:47

Milyen módszerekre gondolsz? Szakszervezet, közös munkavállalói fellépés? Mert ezek eleve elvetélt ötletek a kőkemény multik világában. Dolgoztál ilyen munkahelyen egyébként vagy ez csak a véleményed, amit ide leírsz (balekozás stb.)?

Egyébként azzal egyetértek, hogy nincs az a pénz, amellyel a szabadidőt meg lehetne fizetni.

efi 2008.05.07. 16:57:24

Pl olyasmire, hogy névtelen bejelentés az Munkaügyi felügyeletre, hogy itt és itt leszarják a túlóra kifizetését, hamis jelenléti ívek vannak, gondolom a szabik kiadása sem extra szabályosan történik stb.

Olyan munkahelyen már dolgoztam (sőt a mostani is az) ahol már jártak. Kedvenc témáik: pihenőidők, munkabeosztás közlése előre, ki nem adott és köv. évre átcsúszott szabik. Azóta elég jól betartják, mégsem mennek csődbe, és érdekes fizetést is tudnak adni.

A balekozás nyilván egy vélemény (nincs törvénybe foglalva, hogy aki maga alatt vágja a fát az az) dehát mindenki úgy teszi tönkre az egészségét, illetve egyes esetekben úgy gyakorolja a képmutatást, ahogy akarja. Csak b..sza a csőrőmet, amikor még adjátok is a lovat az ilyen munkáltatók alá, hogy hát derék dolog, nagy a konkurencia, meg így a karrier, meg úgy hulljon a férgese (aki csak 168 órát hajlandó melózni), meg hogy rá vagyok kényszerítve (mintha máshol nem lehetne dolgozni). Aztán persze az ilyen munkahelyeken egyrészt sikerül szép lassan ezt normává felturbózni, másrészt a munkáltató erre még büszke is lesz.

zoorka 2008.05.08. 11:52:37

Az a baj, hogy sok cég, mire kifizeti a bírságot és/vagy adótartozást, plusz a munkavállalókat egyébként jogszerűen megillető díjazásokat (rendkívüli munka stb), az esetleg annyira megtépázza a költségvetést, hogy jó pár embertől meg kell, hogy szabaduljanak. Szóval én azért óvatosan bánnék ezzel az eszközzel, mert akár vissza is üthet.

Másrészt, én nem adom senki alá a lovat, nem magasztalom a jogellenesen működő munkáltatókat, de akkor is ez ma a tényleges helyzet és - mint írtam, szerintem - ez csak akkor fog változni, ha a munkaerőpiaci erőviszonyok egyensúlyba kerülnek, azaz a kereslet és a kínálat azonos, vagy éppen, ha a kereslet nagyobb, mint a kínálat.

Lacibetyár 2008.05.09. 11:57:30

Szerintem a verseny szektor is többféle. Nagyobb cégeknél,"multiknál" a dolgozók elveszítik a rálátásukat a tényleges folyamatokat illetően, úgy gondolják, hogy a vállalat pénze, amiből a fizetésük lesz, csak úgy lesz, ha éppen nem dolgoznak, akkor is megkapják a fizit. amikor pedg egy nagyobb cég is bebukik, akkor meg mindenki sír-rí, hogy az a gonosz tulaj "elcsalta" a pénzt, nem értett hozzá, meg különben is, mindenki más a hibás. Eszébe sem jut, hogy esetleg megvan az ő kis sara is. Be kellene járni időre, esetleg rá kell húzni, mert a munka úgy kívánja?? Majd ha kifizetk, hiszen neki az jár!! Előfordulhat, hogy a tulaj meg azt mondja, hogy járni jár, de nem jut. Amikor egy cég ide eljut, már késő, hiába maradna benn munkaidő után, ha nincs munkája, nem lesz munkahelye sem.
Kis cégeknél ezt az ok-okozat összefüggést sokkal tisztábban látják a beosztottak, sokkal inkább érzik, hogy bizony néha rövid távon áldozatot kell hozni, hogy a munkahely megmaradjon, és esetleg 2 év múlva is legyen fizetés.
Ezt nem is érti meg az, aki csak az állami szférában dolgozott, vagy aki egyáltalán dolgozott. Aki nem dolgozó, csak alkalmazott, és természetesen mindenféle túl munkát csak azonnali fizetés elismerés fejében hajlandó dolgozni, nagyot fog koppanni, ha a cég bukása után, a sajátos módszerével nem fog állást találni hosszú távra. Akkor lesz csak igazán szabadideje, és rájön, hogy milyenféle "gazdagság" ez.
Az eredeti felvetéshez annyit, hogy a munkahelyek általában próbálnak kedvező időbeosztást kitalálni, illetve tolerálják az egyéni időbeosztást, már ahol lehet, hiszen nekik is az az érdekük, hogy a dolgozói dolgozzanak. Gond akkor szokott lenni, ha valaki, akinek az extrém időbeosztását szóvátszik, igaza tudatában felpiszkálja a szakszervezeteket, az pedig a munkáltatót a falhoz próbálja állítani. Erre az a válasz, hogy O.K., az eddigi rugalmasság kevés volt, akkor vegyük elő a törvényes pontokat, és kiderül, hogy a dolgozó akkor fog csak igazán szívni, hiszen a munkaidő beosztás elég nagy szabadságot enged a munkáéltatónak. Szóval mindig előbb kell gondolkozni, utána paláverezni. Néha érdemes elgondolni, hogy ha a dolgozó lenne a tulaj, alkalmazna-e mindenkit?? Nem kell csodálkozni, ha ezt a kérdést az igazi tulaj tesz fel, és úgy gondolja, hogy éppen a nagyszájú dolgozó a felesleges.
A munkaterhelés egy kisebb, pár fős cég esetében még inkább nyilvánvaló, és itt mindenki látja, hogy a másik az ő munahelyével játszik.
Csak egyszerűbb a gonosz kapitalista tulajt szidni, mint végiggondolni a történéseket.

Szt.Rapacska 2008.08.29. 13:28:48

Talán még valaki beleolvas az archívba, számukra tanulságképpen:
Fent említett kollektív szerződés további részlete:

"26. § Munkaközi szünet (Mt. 117. §, Mt. 122. §)
(1) Ha a beosztás szerinti napi munkaidő, vagy a rendkívüli munkavégzés időtartama a hat órát meghaladja, ..... a munkavállaló részére - a munkavégzés megszakításával - húsz perc megszakítás nélküli munkaközi szünetet kell biztosítani.[47]"

Nos, ez a napi 20 perc legyen az ebédszünet. Az pedig NEM tartozik bele a heti 40 órás munkaidőbe. Amúgy fent fikázott cégnél ez a 20 perc a gyakorlatban inkább 40-50perc...

A heti munkaidőhöz: Senki nem tud itt számolni? Csak túlmunkáról, túlóráról hablatyolni?
Számoljunk: 4 alkalommal 8.00-16.40 + 1 alkalommal 8.00-15.00, Az 40 óra 100 perc. 100 perc = 5*20 perc.
Nahát, kedves Zugügyvéd, lámlám nagykanállal etetnek Téged. S Neked tán amúgy nem kellene ebből mindjárt szombati munkavégzésre asszociálnod!!!
Amúgy ha valakinek nem tetszik a munkáltatója kiadott (MT-szerinti) munkarend (függetlenül állami v. egyéb tulajdonlású cégtől), az nemár ide sírjon! Dobom el agyvizemet menten!
süti beállítások módosítása